O ISTORIE A ZILEI DE 13 AUGUST. VIDEO
13 august, istoricul zilei
523: Ioan I ( 470-18 mai 526) devine Papa. S-a nascut în Italia la Siena (sau „Castello di Serena„), aproape de Chiusdino si este primul papa care a vizitat Constantinopolul.
Scopul vizitei sale a fost acela de a obține reconcilierea cu împăratul răsăritean Iustin I, care îi persecuta pe arieni.
La revenirea sa la Ravenna – capitala de atunci a Italiei, Papa Ioan I a fost încarcerat din ordinul regelui ostrogot Theodoric cel Mare, care il bănuia de trădare si a decedat din cauza relelor tratamente la care a fost supus.
Trupul său neînsuflețit a fost transportat la Roma, unde a fost înmormantat în Basilica Sf.Petru.
Biserica Romei l-a asezat printre martirii săi.
582: Mauricius devine împărat al Imperiului Roman de Răsărit.
Flavius Mauricius Tiberius Augustus (n.cca.539, Arabissus – d.602, la Constantinopol), cunoscut sub numele de Mauriciu/Maurikios, a fost împărat bizantin bizantin între anii 582 și 602.
El a fost ultimul membru al dinastiei iustiniene.
Mauriciu a organizat provinciile din Italia și Africa în exarchate, conduse de un exarch , începând din anul 584.
Prin creearea exarhatelor din Italia, Mauriciu a încetinit invazia lombarzilor.
I-a ridicat pe fii săi la rangul de co-împărați: Teodosiu, fiul cel mare, guverna provinciile apusene, iar Tiberiu, provinciile balcanice.
A fost tolerant față de monofiziți.
În 602, trupele dunărene s-au revoltat împotriva împăratului sub conducerea lui Focas si l-au forțat pe Mauriciu să abdice, fiindfiind nevoit să fugă cu familia sa la Nicomedia (azi Izmit, Turcia). A fost capturat si executat de trupele lui Focas, care a devenit împărat.
Mauriciu este autorul tratatului de arta militara Strategikon.
612: A murit împărăteasa bizantină Evdochia; (n.cca. 580).
Numita inițial Fabia, a fost prima consoarta a imparatului Heraclius de la 610 pana la decesul ei, in urma unei crize de epilepsie.
1099: Pascal al II-lea devine papă al Romei, ramanand pe tronul pontifical pana la moartea sa, în anul 1118.
A fost călugăr, fiind creat Cardinal de Papa Grigore al VII-(1073-1085), în 1073.
În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios.
1391: Prima atestare documentară a mănăstirii Peri (Transilvania), în “Tomos”- ul patriarhului ecumenic Antonie al IV – lea.
Pe malul drept al Tisei, in localitatea Peri ,pe pamantul Dragoiestilor , la inceputul secolului XIV sau dupa unii chiar in secolul XIII , s-a infiintat o sihastrie, intretinuta de strabunii lui Dragos, protector fiind Arhanghelul Mihail . In prima jumatate a veacului al XIV-lea , comunitatile isihaste de pe Tisa Superioara s-au grupat la Sihastria Peri.
Tot cam atunci, Bogdan Voda ,voievod de Maramures , intra pe paminturile Moldovei , si-l alunga pe BALC , fiul lui SAS si nepot al lui Dragos , care era vasal al regelui Ungariei si intemeiaza voievodatul Moldova.
Dupa venirea lui Bogdan Voda la tronul Moldovei, fratii Balcu si Drag au condus Tara Maramuresului, ca voievozi, vreme de 30 de ani. Luandu-l ca exemplu pe Bogdan, au vrut sa intemeieze si ei, la nord de Carpati, o tara romaneasca suverana .
Lupta lor cea mare a fost pentru pastrarea si impunerea ortodoxiei si au daruit manastirii Perii Maramuresului bunuri si pamanturi si au ridicat o biserica din piatra iar in 13 august 1391. La cererea lor,cu acordul patriarhului Antonie al IV-lea al Constantinopolului , manastirea e ridicata la rangul de Stavropighie Patriarhala cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din opt tinuturi , si timp de 312 ani aici si-a avut sediul Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului.
Cele opt tinuturi care s-au aflat sub jurisdictia Stavropighiei de la Peri au fost: Maramuresul, Salajul, Arva, Ugocea, Beregul, Ciceul, Ungurasul si Almasul Bihorean. Pe 13 august 1391, printr-o diploma patriarhala, Manastirea Peri a fost instituita cu atribute episcopale, avandu-l ca intai episcop pe Simion Moldoveanul.
La Săpânţa-Peri a existat de asemenea una din scolile de caligrafie insemnate din Romania, aici au fost traduse si copiate in romana pentru prima data Psaltirea, Evanghelia, Legenda duminicii, Codicele Voroneţean si Faptele Apostolilor.
Manastirea Peri a fost distrusa si desfiintata in 1703, in timpul rascoalei antihabsburgice a lui Francisc Rakoczi al II-lea.
Noua biserica Peri
Astazi localitatea Peri apartine Ucrainei , dar pe malul sting al Tisei cat mai aproape de vechea asezare , linga Sapanta ,a fost construita o biserica din lemn menita sa aminteasca de vechea manastire si episcopie
Prin darurile generoase ale unei familii de ctitori si prin stradania preotului Grigore Lutai, linga Sapanta s-a ivit , intr-un frumos parc dendrologic ,cea mai inalta biserica de lemn din Europa, atingand 75 metri de la pamant spre cer. Crucea din varful turlei are 7,50 metri inaltime si o greutate de 430 kg.
Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordoş, de catre mesterul Ioan Ştiopei, zis Buga din Bârsana.
1521: Forțele conchistadorului spaniol Hernán Cortés aliate cu războinici Tlaxcalan, condusi de Xicotencatl cel Tânăr, cuceresc capitala Imperiului Aztec, Mexico.
Invazia, initiata în numele regelui Carlos I al Spaniei a început în februarie 1519, iar victoria asupra Imperiului Aztec a fost proclamată la 13 august 1521.
1532: Unirea dintre Bretania şi Franţa: Ducatul de Bretania este absorbit de Regatul Franţei.
1595: Are loc Bătălia de la Călugăreni (13/23 august).
Domnitorul Mihai Viteazul a înfrânt oastea otomană condusă de marele vizir Sinan Paşa.
Bătălia de la Călugăreni. Pictură de Theodor Aman
Oastea munteană numărând 10.000 de oșteni, condusă de Mihai Viteazul, întărită cu 6.000 de ardeleni trimiși de Sigismund Báthory, a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc.
Operațiunea lui Mihai nu a reușit, ea fiind urmată de ocuparea Bucureștiului de către turci și de retragerea tactică a lui Mihai în munți.
Ulterior, întărit cu o armată mai mare, Mihai avea să-i îndepărteze pe otomani, învingându-i decisiv în Bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595.
1704: O armată anglo-germano-olandeză a învins Franța aliata cu Bavaria, în bătălia de la Blenheim, marcand un punct de cotitură in Războiul de succesiune spaniol.
1787 (13/24): Izbucnea războiul ruso-turc. Ţările Române au devenit teatru de operaţiuni militare, fiind ocupate mănăstirile Sinaia, Cozia şi Tismana .
1792: Regele Ludovic al XVI-lea al Frantei este arestat de Tribunalul National, care il declara ”dusman al poporului” .
Ludovic al XVI-lea (n. 23 august 1754, Versailles – d. 21 ianuarie 1793, decapitat în Paris), a fost rege al Franței și al Navarei din 1774 și până în 1789, rege al francezilor din 1789 și până în 1793.
A fost ultimul reprezentant al absolutismului in Franta și o victimă a Revoluției Franceze.
1802: S-a nascut Nikolaus Lenau, poet austriac (“Faust”,“Savonarola”, “Don Juan”); (d.22 august 1850).
1814: S-a nascut fizicianul şi astronomul suedez Anders Jonas Ångström ; (d. 1874).
Este unul dintre inventatorii spectroscopiei. În cinstea sa, o unitate de lungime îi poartă numele, iar craterul Ångström de pe Lună îi poartă numele.
1819: S-a nascut sir George Gabriel Stokes, un matematician și fizician irlandez care, lucrând la Cambridge, a adus importante contribuții în domeniile dinamicii fluidelor, opticii, și fizicii matematice; (d. 1 februarie 1903).
1826: A murit René Laënnec, medic francez, inventatorul stetoscopului.
René Théophile Hyacinthe Laënnec sau René-Théophile-Marie-Hyacinthe Laënnec (n. 17 februarie 1781 – d. 13 august 1826) a fost medic francez, inventatorul stetoscopului.
1863: A încetat din viaţă pictorul, desenatorul, gravorul şi litograful francez, Ferdinand Victor Eugene Delacroix: “Dante şi Vergiliu în Infern”, “Intrarea cruciaţilor în Constantinopol”, “Autoportret cu vestă verde”, “Răpirea Rebecăi”; (n. 26 aprilie 1798).
1862: Ia ființă Ministerul Trebilor Străine al României .
1863: A încetat din viaţă pictorul, desenatorul , gravorul şi litograful francez Ferdinand Victor Eugene Delacroix: “Dante şi Vergiliu în Infern”, “Intrarea cruciaţilor în Constantinopol”, “Autoportret cu vestă verde”, “Răpirea Rebecăi”; (n. 26 aprilie 1798).
1864: Domnitorul Principatelor Unite, Al. Ioan Cuza, a promulgat printr-un decret, Legea rurală. Sunt împroprietărite 463.554 familii de ţărani.
1872: S-a născut biochimistul german Richard Martin Willstätter; (d. 3 august 1942).
Studiile asupra clorofilei i-au adus Premiul Nobel pentru Chimie in 1915. Willstätter ia nventat cromatografia pe hârtie independent de botanistul rus Mihail TSVET
1876: A avut loc primul Festival Wagner, care se va organiza anual în oraşul german Bayreuth (Bavaria)..
1888: S-a născut inginerul scoțian John Logie Baird, considerat a fi “părintele televizorului”; (d. 14 iunie 1946).
Este renumit pentru faptul că a inventat primul sistem de televiziune mecanică si a conceput primul tub electronic pentru televiziunea color.
A facut prima demonstrație a invenției sale în fața membrilor Royal Society, cu un echipament care utiliza discuri rotative pentru a descompune imaginea într-o serie de linii.
În anul 2002, BBC i-a acordat locul 44 în topul „100 Greatest Britons”, iar în 2006 National Library of Scotland l-a considerat ca fiind unul dintre primii zece oameni de știință scoțieni.
1893: S-a născut la Samarina, în Grecia, omul politic aromân Alcibiade Diamandi ; ( d. 9 iulie 1948, București, Republica Populară Română).
A fost un luptător pentru identitatea națională a aromânilor din Balcani, care s-a opus elenizării comunității aromâne din regiune. A fost fondatorul Principatului Aromân al Pindului din Grecia, în timpul ocupării acestei țări de către forțele germano- italiene.
În anul 1942 a plecat în România și după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, a fost condamnat de către un Tribunal din Grecia la moarte.
A fost încarcerat în România de noul guvern comunist instalat din acea vreme, și murit în închisoare.
Citiți mai mult accesând :
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/09/30/videoprincipatul-aroman-al-pindului-o-romanie-sud-dunareana/
1894: William Ramsay şi John William Strutt, lord Rayleigh au anunţat la Oxford descoperirea unui nou gaz: argonul.
Sir William Ramsay – foto – ro.wikipedia.org
Sir William Ramsay (n. 2 octombrie 1852 – d. 23 iulie 1916) chimist britanic, profesor universitar la Bristol și Londra laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer.
Alături de Lordul Rayleigh a descoperit, în 1894, un nou element, denumit argon, aparent inert din punct de vedere chimic; și-au anunțat descoperirea la începutul anului 1895.
John William Strutt, lord Rayleigh – foto – ro.wikipedia.org
John William Strutt, lord Rayleigh (n. 12 noiembrie 1842, Langford Grove (Maldon), Essex, Anglia – d. 30 iunie 1919, Terlins Place, Witham, Essex, Anglia) fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904, pentru investigațiile sale asupra densităților celor mai importante gaze și pentru descoperirea argonului în legătură cu aceste studii.
1899: S-a născut la Leytonstone, Londra, Regatul Unit, renumitul regizor şi scriitor de origine britanică sir Alfred Hitchcock: “Psihoză”, “Cazul Paradine”, “O crimă aproape perfectă”, “Păsările”, ” Psycho”.
A decedat la 29 aprilie 1980 în localitatea Bel Air, California, SUA.
1905: Norvegia devine independentă. Aproape 100% dintre alegători au votat intr-un referendum pentru dizolvarea Uniunii personale cu Suedia (doar 184 de alegători au votat în favoarea Uniunii).
1907: La New-York incepe sa functioneze primul taxi prevazut cu contoar.
1910: A murit infirmiera britanică Florence Nightingale ; (n. 1820).
A organizat spitale militare in timpul razboiului Crimeei si razboiului franco-prusac.
A fondat in anul 1860, la spitalul Saint-Thomas din Londra, prima scoala pentru infirmiere.
S-a remarcat ca infirmieră deosebită în timpul Războiului din Crimeea, dând dovadă de o extraordinară capacitate de organizare, ocupându-se apoi de spitalele de garnizoană din Anglia; a creat un sistem de sănătate în India; a fost prima femeie admisă în Societatea Statistică Regală, pentru activitatea sa de pionierat în infografie statistică (n. 1820, în Italia) . NOTĂ: Anul 2020 este „Anul internațional al asistentului medical și al moașei”, stabilit în cadrul celei de-a 72-a Adunări Mondiale a Sănătății de la Geneva, din 24.V.2019, pentru a marca cei 200 de ani de la nașterea ei
1912: A încetat din viaţă compozitorul, pedagogul şi dirijorul francez Jules Emile Frédéric Massenet; (n. 12 mai 1842).
Reprezentant al romantismului târziu, Massenet s-a bucurat de un succes semnificativ în timpul vieții; totuși, cu excepția operei „Manon” (1884), muzica sa a fost uitată pentru mult timp după moartea sa.
1913: S-a născut Arhiepiscopul Makarios al III-lea (numele laic: Mihail Khristodolou Mouskos), lider al Bisericii Ortodoxe Cipriote (1950-1977) şi om politic (preşedinte al ţării între anii 1959 şi 1977).
A fost conducătorul mişcării „Enosis” (de unire cu Grecia) și a acceptat un compromis cu ciprioţii turci, ceea ce a dus la obţinerea independenţei Ciprului în 1959. A decedat în 1977.
1913: Inventatorul englez Harry Brearley, a obținut pentru prima oară oțel inoxidabil într-un furnal electric.
1914: S-a născut la Irun, în Țara Bascilor, celebrul tenor Luis Mariano, pe numele său la naștere Mariano Eusebio González y García; (decedat la Paris la 14 iulie 1970).
A trăit cea mai mare parte a vietii sale în Franța, fiind considerat unul dintre cei mai mari cântăreti de operetă.
1917: A încetat din viaţă (la Focşani, în timpul Primului Război Mondial), Eduard Buchner, chimist german, laureat al Premiului Nobel pentru chimie pe anul 1907, pentru lucrările sale privind fermentaţia (n. 20 mai 1860).
A izolat primele enzime (1897).
1919: S-a născut pianistul şi compozitorul englez George Shearing, o legendă a jazz-ului ; (m. 2011).
1921: S-a născut compozitorul, interpretul şi pianistul american de blues Jimmy McCracklin (m. 2012)
1920: A început Bătălia de la Varșovia, etapa finală a Războiului Polono-Sovietic 1919-1921.
![]() | ![]() | |
Comandantul polonez Józef Piłsudski, Bătălia de la Varşovia | Comandantul sovietic, Mihail Tuhacevski, Bătălia de la Varşovia |
Bătălia de la Varșovia (uneori numită și Miracolul de pe Vistula, în limba poloneză Cud nad Wisłą), a fost bătălia finală a Războiului Polono-Sovietic, conflict care a început la scurtă vreme după încheierea primului război mondial (la 1919) și a fost încheiat prin Tratatul de pace de la Riga din 1921.
Bătălia de la Varșovia a început pe 13 august 1920 și s-a încheiat pe 25 august 1920. Forțele Armatei Roșii comandate de Mihail Tuhacevski s-au îndreptat către capitala Poloniei, Varșovia, și către fortăreața Modlin aflată în vecinătate.
Pe 16 august, forțele poloneze conduse de Józef Piłsudski au contraatacat dinspre sud, forțînd trupele rusești să se retragă în dezordine către est, traversînd rîul Niemen.
Soldati polonezi prezentind drapelele de lupta sovietice capturate, Războiul Polono-Sovietic 1919-1921.
S-a estimat că bolșevicii au pierdut 10.000 de soldați uciși, 500 dispăruți și 10.000 de răniți, 66.000 fiind luați prizonieri.
Prin comparație, polonezii au pierdut 4.500 de soldați morți, 10.000 dispăruți și 22.000 răniți.
Defensiva poloneză la Milosna, lîngă Varşovia
Înainte ca Miracolul de pe Vistula să se petreacă, atît bolșevicii cît și majoritatea experților străini considerau Polonia practic înfrîntă.
Victoria neașteptată și uluitoare în Bătalia de la Varșovia a distrus forțele bolșevice.
În lunile care au urmat, o serie de noi victorii poloneze au asigurat independența țării și i-au securizat frontierele.
1926: S-a nascut Fidel Alejandro Castro, dictatorul comunist al Cubei si conducatorul revolutiei cubaneze din anii 1958-1959, care a răsturnat dictatura generalului Fulgencio Batista.
A fost conducător al Partidului Comunist din Cuba din 1956 ; preşedinte al Consiliului de Stat (din 1976) şi al Consiliului de Miniştri (din 1959).
Din motive de sănătate a transferat, la 31.VII.2006, responsabilităţile sale fratelui său mai mic, Raul Castro, care deţinea funcţia de prim-vice-preşedinte al Cubei.
În februarie 2008 Fidel Castro şi-a anunţat retragerea de la conducerea statului, preşedinte al Cubei fiind ales Raul Castro (m. 2016). NOTĂ: Dicţionarul Oxford de istorie universală contemporană (2005) dă ca an al naşterii 1927.
1928 : S-a născut scriitorul român Ion Lăncrănjan, laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor pentru proza in 1963 (“Cordovanii”, “Caloianul”, “Fiul secetei”); (d. 4 martie 1991).
1946: A încetat din viaţă Herbert George Wells, prozator, istoric şi sociolog englez: “Omul invizibil”, “Dragostea şi dl. Lewisham”, “Utopia modernă”; (n. 21 septembrie 1866).
1946: În şedinţa plenară a Conferinţei de Pace de la Paris, ia cuvântul şeful delegaţiei române, Gheorghe Tătărescu, care expune punctul de vedere al României.
El cere recunoaşterea calităţii de cobeligerant al tarii noastre, modificarea unor clauze economice şi adeziunea României la principiile Cartei ONU.
Totuşi, României i s-a impus plata unor reparaţii de război păgubitoare.
1948: S-a nascut la Paris printul Paul – Philippe de Hohenzollern, cunoscut și ca Paul Lambrino sau chiar Prințul Paul al României (n. 13 august 1948, Paris), fiul lui Mircea Grigore Carol Lambrino (cunoscut drept Mircea Grigore Carol de Hohenzollern, 1920–2006), fiul regelui Carol al II-lea al României.
În urma a două procese de paternitate în Portugalia și Franța, câștigate de tatăl său, numele legal recunoscut în UE al lui Paul este Paul Philippe, Prinț de Hohenzollern, Prinț al României.
Mama lui Paul este Helene Nagavitzine, prima soție a lui Mircea Grigore Carol.
Paul susține că el este adevăratul succesor la tronul României, deși mariajul morganatic al lui Carol al II-lea cu Zizi Lambrino (mariaj ce a dus la nașterea tatălui său in ianuarie 1920), a fost anulat de către Tribunalul Ilfov în ianuarie 1919, după care această hotărâre a fost contestată în tribunalele internaționale (din Portugalia și Franța), acolo unde a câștigat recunoașterea faptului că tatăl său este fiul legitim al lui Carol al II-lea.
1961: A început ridicarea Zidului Berlinului, care separa germanii de est cetateni ai Germaniei comuniste, de berlinezii din vest; Zidul a rezistat până la 9 noiembrie 1989.
VIDEO: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MM2qq5J5A1s
1969: A decedat George Oprescu, istoric, critic si colectionar de artămembru al Academiei Române; (n. 27.11.1881).
1998: A murit Julien Green, romancier, dramaturg şi ziarist american de limbă franceză, primul literat de origine americană membru al Academiei Franceze (1971); (n. 1900)
2004: Se deschid Jocurile Olimpice de la Atena.
2008: În timpul Războiului ruso- georgian din Osetia de Sud – unități ale armatei ruse ocupa orașul georgian Gori.
2009: A murit chitaristul american Les Paul (numele de scenă al lui Lester William Polsfuss), inventatorul chitarei electrice moderne şi inovator în materie de înregistrări audio; considerat unul dintre inventatorii rock-and-roll-lui, alături de Elvis Presley şi The Beatles; (n. 1915).
2012: A murit Helen Gurley Brown, scriitoare şi publicistă americană, care a condus, în calitate de editor-şef, timp de peste 30 de ani, ediţiile internaţionale ale revistei pentru femei „Cosmopolitan” ; (n. 1922).
Ei i se atribuie inventarea noţiunii de femeie modernă, femeia care poate avea atât o carieră de succes, cât şi o viaţă personală lipsită de inhibiţii)
2013: A murit Aleksandr Soldatenkov, renumit creator de vehicule spaţiale ruseşti (al legendarei R-7, prima rachetă care a plasat un satelit pe orbita Terrei, precum şi al capsulelor Soyuz-2).
A coordonat pregătirile pentru zborul astronautului Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, în 1961; (n. 1927).
2017: A murit în localitatea Duarte din California, actorul, regizorul şi scenaristul american Joseph Bologna (n. 1934).
Joseph Bologna s-a născut în data de 30 decembrie 1934 în Brooklyn, New York .
A fost căsătorit cu actrița Renee Taylor din 1965 până în 2017. A colaborat cu soția lui la realizarea scenariului pentru „Made for Each Other” -1971.
Din activitatea sa ca actor de film și televiziune se pot menționa următoarele titluri semnificative: „Cops and Robbers”, „Honor Thy Father” -1973, „The Big Bus” -1976, , „Transylvania 6-5000” -1985, „Familia Bundy” -1986, „Rags to Riches” -1987, „Top of the Heap” -1991, „Jersey Girl” -1992, „Nanny” (1994-1999), „Jenny” -1998, „Everwood” -2002, „Fathers and Sons” -2005, „Driving Me Crazy” -2012.
A fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu pentru filmul ‘Lovers and Other Strangers’ din 1970, în care a adaptat pentru marele ecran piesa cu acelaşi nume de pe Broadway, scrisă şi interpretată de el şi soţia sa cu doi ani înainte.
Citiți și:
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/07/13/108340/
13 august este:
SĂRBĂTOAREA NAȚIONALĂ a Republicii Centraficane – Ziua independenței față de Franța (1960).
Republica Centrafricană ( RCA) este o țară fără lac din Africa Centrală, mărginită de Ciad la nord , Sudan la nord-est , Sudan de Sud la sud-est , Republica Democratică Congo la sud , Republica Congo la sud-vest și Camerun la vest.
Are capitala la Bangui, o suprafață de aproximativ 620.000 de kilometri pătrați și o populație estimată la cca. 4,7 milioane de locuitori în 2018. Țara este scena unui război civil, care se desfășoară din 2012.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfntul Tihon de Zadonsk
Sfantul Tihon de Zadonsk s-a nascut in anul 1724 in Rusia, din parinti crestini. A primit la nastere numele de Timotei. Din cauza mortii tatalui sau, diaconul Savelie Chirilov, familia pierde sustinerea materiala. Acesta va fi motivul pentru care Domnica, mama sa, va fi la un pas de a-l da pe Sfantul Tihon spre crestere unui vizitiu.
A absolvit seminarul in anul 1754, intr-o vreme in care scolastica era la moda. Va fi profesor de retorica in seminar, din anul 1754 pana in 1758, anul cand intra in monahism, primind numele de Tihon. Devine arhimandrit si egumen al Manastirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile si din 1763 episcop de Voronej si Eletk pentru vreme de patru ani si jumatate.
In aceasta calitate, lupta impotriva ereticilor, paganismului, dezvolta invatamantul din zona in care pastorea si se ingrijeste sa aiba in eparhia sa preoti competenti.
Decide sa se retraga in singuratate in anul 1769, la Manastirea Bogoroditk din Zadonsk. Aici, se adanceste în rugaciune si viata ascetica, incat de multe ori a fost vazut cu chipul stralucind, in extaz duhovnicesc.
Sfantul Tihon de Zadonsk a trecut la cele vesnice pe 13 august 1783. A fost inmormantat intr-o cripta de sub altarul Manastirii Bogoroditk. A fost trecut in randul sfintilor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 25 mai 1861.
ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Surse: Crestin Ortodox.ro; Wikipedia.ro; Mediafax.ro; lessignettes.com; Istoria md.; Rador. ro
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns