CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 11 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

3114 i.Hr.: Începe calendarul lung mezoamerican, un calendar nerepetitiv, folosit de mai multe culturi pre-columbiene americane, în special de către maiași.

Din acest motiv, uneori este cunoscut sub numele de calendarul maiaș de lungă durată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest calendar a început cu 3.000 de ani înainte de apariția civilizației Maya, din data de 11 august 3114 i.Hr. a calendarului gregorian. Mitologia maiașă  consideră acea zi ca zi mitologică a creației.

 

 

 

 

 

 

 

106 e.n.: O diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, atesta că  la acea dată se constituise provincia romană imperială Dacia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C.

Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj.

 

 

 

 

 

355: Generalul  roman Claudius Silvanus (m.7 septembrie 355), acuzat de tradare,  uzurpa tronul  împăratului Constanţiu al II-lea, proclamandu-se el insusi imparat.

A fost inlaturat  28 de zile, prin mituirea unor soldați din garda sa, fiind atacat în palatul său si masacrat.

 

 

 

 

 

 

490: Are loc batalia de la raul Adda, in apropiere de actualul  oras Milano, intre gotii lui Teodoric cel Mare, aliati cu Alaric al II-lea  si  Odoacru, din tribul germanic al scirienilor, care în 476 devenise primul rege al Italiei  (476-493). 

Odoacru a fost învins  și  forțat sa se refugieze la  în Ravenna, unde Theodoric l-a asediat.

 

 

1086: S-a nascut Henric al V- lea  (d.23 mai 1125), rege al Germaniei (1099-1125) și   Împărat al Sfântului imperiu  Romano- German (1111-1125), al patrulea și ultimul conducător al Dinastiei Saliene.

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1110, dupa ce negocierile cu Papa cu privire la numirea episcopilor au eșuat, Henric invadeaza Italia și ocupa Roma. Ceremonia de încoronare este întreruptă, iar Henric părăsește Roma luându-l pe Papa Pascal al II-lea prizonier.

Henric al V-lea şi papa Calixt al II-lea, vor încerca o împăcare prin ceea ce s-a numit Concordatul de la Worms, din 1122, care afirmă că episcopii vor fi aleşi de cler şi popor, dar în prezenţa suveranului. Învestitura spirituală se acorda de papă prin cârjă şi inel, iar cea materială de catremonarh prin sceptru.

Se marca astfel separaţia dintre domeniile religios şi temporal.

Concordatul de la Worms care punea capăt disputei, marchează creșterea influenței ducilor și episcopilor germani, ceea ce duce la slăbirea puterii imperiale și fărâmițarea Germaniei, fenomen ce avea să dureze încă 8 secole, până în secolul al XIX-lea.

 

 

 

 

 

1259: A murit Mongke Han (n.10.ianuarie 1209),  al patrulea Mare Han a Imperiului Mongolde guvernământ incepand cu 1 iulie 1251,pana  la 11moartea sa. El a făcut reforme importante menite sa îmbunătățeasca administrarea Imperiului . In timpul domniei sale  mongolii au cucerit Irakul și Siria, precum și Regatul Nanzhao (aflat în sudul Chinei de azi).

 

 

 

 

 

 

 

1456: A decedat răpus de ciumă la Zemun, lîngă Belgrad, Ioan de Hunedoara (Iancu de Hunedoara).

 

 

 

 

 

 

 

1.Ioan (Ion) Huniade (Iancu de Hunedoara), voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei.

 

2 (Harta teritoriului guvernat de Iancu de Hunedoara la 1456

 


 

 

 

Ioan de Hunedoara, numit uneori Ioan (Ion) Huniade, Iancu de Hunedoara sau Ioan Corvin (n. ca. 1387 – d. 1456) (în latină Ioannes Corvinus), a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452,  tatăl regelui  ungar Matei (Mathia) Corvin.

Iancu (supranumit Szibinyáni Jank sau Jankó sau Jánk), s-a născut în jurul anului 1407, într-o familie înnobilată în 1409  pentru merite deosebite, de împăratul Sigismund de Luxemburg, în calitatea acestuia de rege al Ungariei.

Tatăl lui Iancu a fost Voicu, bunicul se numea Şerb, iar mama lui  Erzsébet Morzsinai (Elisabeta de Marginea).

Conform obiceiului nobilimii maghiare, Voicu a luat numele de Hunyadi (de Hunedoara), cand a primit în 1409 de la Sigismund de Luxemburg domeniul şi castelul Hunedoarei, drept răsplată pentru faptele sale de arme în luptele cu turcii.

 

 

 

                             Castelul Hunedoara, România

 

 

Blazonul lui  Iancu de Hunedoara,  (comune.ro)
   

Apărător al creştinătăţii contra otomanilor, Iancu de Hunedoara, a fost învins la Varna (1444) şi Kossovopolje (1448), dar a reuşit să-l învingă pe Mehmed al II-lea Cuceritorul, la Belgrad (1456).

În 11 august 1456 Iancu de Hunedoara a murit răpus de ciumă la Zemun, langă Belgrad si a fost  înmormîntat la Alba Iulia, în Catedrala Sfîntul Mihail. Pe piatra sa funerară stă înscris “s-a stins lumina lumii”.

Drept omagiu, papa Calixt al III-lea a elogiat victoria obţinută de Ioan de Hunedoara descriind-o ca fiind “cel mai fericit moment al vieţii sale”.

 

 

 

 

 

 

Blazonul și pecetea lui  Iancu de Hunedoara 

 

 

 

 

 

1492:  Primul Conclav Papal ținut în Capela Sixtină de la Vatican, a decis alegerea lui Roderic Borja ca papă, sub numele de Alexandru al VI-lea, ca succesor al lui Inocențiu al VIII-lea.

alexander_vi

 Roderic Borja (redenumit Rodrigo Borgia), era descendentul unei familii nobile catalane, atestată din secolul al XIII-lea, fiu al lui Jofre Lançol și al Isabellei Borja, și nepot de soră al Papei Calixt al III-lea (fostul cardinal Alfonso Borja, la vremea nașterii nepotului său).

În anul 1494, Papa Alexandru al VI-lea a folosit coridorul secret din „Pasajul Borgo” dintre Vatican și fortificația învecinată Castelul Sant’Angelo, pentru a scăpa cu viață la invazia trupelor lui Carol al VIII-lea al Franței.Istoria papei Alexandru al VI-lea a reținut mai mult poveștile de alcov – nu puține reale.

E cunoscut pentru orgiile pe care le-a organizat, în special una din anul 1501, intitulata „Turnirul Curvelor”, în care se ofereau premii celui care se culca cu cele mai multe dintre prostituatele participante.

Un alt hobby al acestui papă, era sǎ se uite la cai în timp ce se împerecheau. Prin anul 1470 începe relația sa cu Vanozza Catanei, mama celor patru copii ai sǎi: Juan, Caesar, Lucrezia și Jofre, care aveau sa devina renumiti in Istoria Vaticanului.

 

 

 

 

 

1494: Moare pictorul flamand Hans Memling  sau Jan van Mimmelynghe; (n. cca1435).

 

 

 

 

https://desydemeter.files.wordpress.com/2011/09/5-memling-0.jpg?w=251&h=319

 

S-a  născut în Germania si s-a  stabilit încă de tânăr în  Tarile de Jos (Olanda de azi).

Grație stilului său original, Memling este considerat un portretist de excepție și unul dintre cei mai mari pictori flamanzi ai epocii sale.

 

 

 

 

 

1667: S-a născut Anna Maria Luisa de Medici, ultimul membru al dinastiei de Medici; (d. 1743).

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost ultima descendentă a faimoasei Case de Medici. Patroană a artelor, ea a lăsat moștenire fabuloasa colecție de artă a familiei Medici, inclusiv palatele si  vilele  pe care le-a moștenit la moartea fratelui ei, Gian Gastone în 1737 și comorile palatine, Statului Toscana,cu conditia ca totul sa ramana la Florenta si colectiile de arta sa fie deschise publicului.

 

 

 

 

 

1690: Victoria de la Tohanu Vechi – Zărnești, a lui Constantin Brâncoveanu, domnul Țării Românești (1688–1714), împotriva armatelor habsburgice comandate de generalul Heissler și impunerea pe tronul Ardealului a lui Imre Thököly.

 Constantin Brancoveanu a intrat a treia oară în Transilvania, cu o armată de 16 000 soldați, ardeleni, munteni și turci, și la 11 august a învins armatele  austriece și ale contelui Mihaly Teleki.

După aceasta mare victorie, Imre Thököly a fost ales principe al Transilvaniei de către Dieta Transilvaniei  întrunită la Cristian, langa Brasov, dar nu și-a putut menține poziția din cauza presiunii militare și politice austriece, care l-a susținut pe principele Mihai Apafi al II-lea.  

În 1691 Thököly a părăsit definitiv Transilvania și s-a refugiat în Imperiul Otoman.

 

 

 

1786 : Capitanul englez Francis Light  fondeaza colonia  britanică din  Penang, in Malaezia.

 

 

 

 

 

 

 

In prezent Penang este un stat al  Malaeziei  situat pe coasta de nord-vest a peninsulei Malaezia, la  strâmtoarea Malacca.
Puternic urbanizat  și industrializat, este unul dintre statele cele mai dezvoltate și mai importante punct de vedere economic din aceasta  țarăprecum și o destinație turistică înfloritoare

 1804: Francisc al II-lea devine primul împărat al Austriei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Francisc I al Austriei, din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n.12 februarie 1768  – d. 2 martie 1835), a fost primul împărat al Imperiului Austriac (1804-1835) și, înainte de aceasta, ultimul împărat romano-german al Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana (1792-1806), sub numele de Francisc al II-lea (Franz II).

Alături de demnitatea de împărat, a fost totodată rege al Boemiei, rege al Ungariei, mare principe al Transilvaniei etc.

 

 

 

 

1839 : S-a înfiinţat, la Paris, “Societatea pentru învăţătura poporului român”, organizatie  de mai multi studenti romani, printre care Ion Ghica, Alexandru G. Golescu-Negru si Dumitru Bratianu, cu scopul ridicarii culturala a poporului roman si dezvoltarea  dezvoltarea conştiinţei naţionale româneşti.

 

 

 

 

1857: A murit  Marshall Hall, fiziolog englez, primul care a studiat  reflexele.

Numele lui este legat de teoria arcului reflex mediat de maduva spinariide o metodă de resuscitare a persoanelor înecateși de elucidarea funcției de capilarelor.

În 1830 va condamna sângerarea folosită in acel timp în tratamentul bolilor; (n. 18.02.1790).

1858 : Varful Eiger din Alpii Bernezi este urcat pentru prima dată de Charles Barrington însoțit  de Christian Almer și Peter Bohren.

 

 

 

 

1903: S-a născut actorul Nicolae Gărdescu, interpretul rolului Baronul von Münchhausen din serialul TV “Căpitanul Val-Vârtej”; (d. 25 iunie 1982).

 

 

 

 

 A fost actor la „Teatrul Armatei” din Bucuresti,  azi „Nottara” si tatal actritei de film Irina Gardescu.

 

 

 

 

 

1914: Franța declară război Austro–Ungariei.

 

 

 

 

 

1919: In Germania invinsa in Primul  Razboi Mondial este adoptată constituția  Republicii de la Weimar.

  Republica de la Weimar (în germană Weimarer Republik) a fost prima democrație parlamentară din istoria Germaniei.

Republica de la Weimar, nascuta dupa prabusirea Imperiului German, a existat între anii 1919-1933, de la proclamarea republicii, în urma Primului Război Mondial, și până la numirea lui Adolf Hitler în funcția de cancelar.

Adunarea constituantă din 1919 s-a întrunit la Weimar, din cauză că la Berlin persistau luptele de stradă și instabilitatea generată de Liga Spartachistă, de orientare comunistă.

Deși a fost o republică parlamentară, numele oficial al țării a rămas Deutsches Reich (Imperiul German).

 

 

 

 

 

 

1920: Se semneaza Tratatul de pace sovieto – leton, prin care Rusia  renunţa  la autoritatea si pretenţiile sale în Letonia, consfintind  încheierea  Războiului de Independenţă leton.

 

 

 

 

1934: Faimoasa inchisoare federala americana de pe insula  Alcatraz, primeste primii detinuti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1942Actrita Hedy Lamarr și compozitorul George Antheil au primit brevetul pentru inventarea unui sistem de comunicații cu spectru extins  frecvență, care mai târziu avea sa devina baza pentru tehnologiile moderne în telefonia fără fir și WiFi.

 

 

 

 

1943: S-a nascut   generalul și politicianul pakistanez, Pervez Musharraf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  La 25 iunie 2013, Musharraf  era declarat  prim suspect în două cazuri distincteasasinarea fostului prim-ministru Benazir Bhutto si a lui Akbar Bugti. 

La 20 august 2013, un tribunal pakistanez l-a acuzat pe Musharraf  de asasinarea prim ministrului Benazir Bhutto.

La  26 aprilie 2013 instanța  dispusese arestarea la domiciliu a lui  Musharraf în legătură cu moartea lui Benazir Bhutto, insa  la 12 iunie 2014 Înalta Curte de Justitie a acestei tari, i-a permis să călătorească în străinătate

 

 

 

1949: S-a nascut  in localitatea  Veseus, jud. Alba, renumita interpretă română  de muzica populară,  Veta Biriș.

 

 

 

Veta Biriș | Discography | Discogs

 

 

 

 

 

1952: Regele Talal, suveran al Regatului Hașemit al Iordaniei, a abdicat de la tron din motive de sănătate, în favoarea fiului său Hussein.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: A încetat din viaţă pictorul american Jackson Pollock, unul din exponenţii majori ai expresionismului abstract; (n. 1912).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: A fost declarata independenţa Republicii Ciad față de Franţa .

Primul sau președinte devine François Tombalbaye.

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: A încetat din viaţă Ion Barbu (Dan Barbilian), poet şi matematician: “După melci”, “Joc secund”, “Ochean”; (n.18 martie 1895).

 

 

 

 

 

Portret Ion Barbu

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.

 

 

 

 

1968: S-a născut Prințesa Mabel  a Olandei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prințesa Mabel de Orange-Nassau a Olandei, este soția Prințului Johan Friso, cel de-al doilea fiu al Reginei Beatrix a Olandei.

Este mama a doua fetițe: Emma Luana Ninette Sophie, născute pe 26 martie 2005 și Joanna Zaria Nicoline Milo născută pe data de 18 iunie 2006.

Cele doua fetițe detin in  Olanda rangul de contese de Orange-Nassau.

 

 

 

 

 

1979: A decedat  biochimistul Ernst Boris Chain; (n.19.06.1906, Berlin).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1940, împreună cu Howard Florey a prelucrat penicilina, transformând-o în antibiotic. A primit Premiul Nobel în 1945, împreună cu Fleming şi Florey.

 

 

 

 

 

1984:  Inaintea unei conferinţa de presă,în timpul campaniei electorale pentru realegerea sa, Preşedintele S.U.A. Ronald Regan, a testat microfonul fără obişnuitele cuvinte ” 1 … 2 … 3 … probă de microfon ”, spunand  urmatoarele:

 

“Stimaţi cetăţeni, sunt bucuros să vă comunic că am semnat, de puţin timp, legea cu privire la declararea Rusiei in afara legii pentru vecie.

Bombardamentul va începe în 5 minute”.

 

 

 

 

Gluma a produs  iritare în  URSS.

 

Inregistrarea audio o găsiţi aici

 

 

 

 

 

 

 

1988: Multimilionarul saudit Osama ben Laden si unii lideri ai grupării Jihadul Islamic, au  înființat organizația teroristă Al Qaida, cu scopul de a continua jihadul („razboiul sfant”),după sfârșitul invaziei  sovietice in Afganistan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Se consideră că al-Qaida este responsabilă pentru atentatele din 11 septembrie de la New York  și pentru atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid.

 

 

 

 

 

1996: A murit mistica bulgară Baba Vanga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Născuta la 31 ianuarie 1911, Vanghelia Pandeva Dimitrova,  a fost o clarvazatoare  oarbă,  care a petrecut cea mai mare din viata ei în localitatea  Rupite, din  munții Bulgariei si  care i-a convins pe mulți ca poseda abilități  paranormale  in prezicerea viitorului.

 

 

 

 

 

1999: Se produce ultima eclipsă totală de Soare din secolul XX, vizibilă în România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bucureștiul, singura capitală europeană situată pe linia centrală a benzii de totalitate, s-a aflat în zona de maximum la 14:07, ora locală.

 

 

 

 

 

 2003: NATO preia comanda Forței de menținere a păcii  în Afganistan, marcând prima sa operațiune majoră militară  în afara Europei din cei  54 de ani de istorie a sa.

 

 

 

2003Liderul organizatiei teroriste Jemaah Islamiyah, Riduan Isamuddin, mai bine cunoscut sub numele de Hambalieste arestat în BangkokThailanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jemaah Islamiah  (însemnând Congregația islamică„, denumire prescurtată  frecvent „JI”),  este o grupare terorista islamista care activeaza in  Asia de Sud-Est, unde urmareste crearea unui Daulah Islamiyah (Califat islamic).

La 25 octombrie 2002, imediat după ce JI comisese  sangerosul atentat din Insula indoneziana Baliaceasta organizatie  a fost condamnata in Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr 1267, ca  grup terorist legat de al-Qaida si de  talibanii din Afganistan.

 

 

 

 

 

 

 

 2014: A decedat  renumitul actor și comedian american Robin Williams; (n. 21 iulie 1951).

 

 

 

 

Apple commemorates Robin Williams in homepage tribute - The Verge

 

 

Williams a fost onorat în 1998 cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din filmul „Good Will Hunting”.

A mai fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în 1988, cu rolul interpretat în filmul  „Bună dimineața, Vietnam!”, în 1990 pentru rolul din „Cercul poeților dispăruți”, iar în 1992 pentru cel din „Regele pescar”.

A câștigat și trei premii Golden Globe, două premii Screen Actors Guild și trei premii Grammy.

Moartea sa a fost constatată de seriful comitatului, care a precizat că actorul a fost găsit spânzurat cu o curea și ca avea încheietura mâinii crestată.

La sfârșitul anilor ’70, Williams era dependent de cocaină.

Pe 4 martie 2009, el a fost internat din cauza unor probleme de inimă, iar pe 13 martie 2009  a suferit o operație pe cord deschis, când i-a fost înlocuită o valvă aortică.

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/08/11/ziua-de-11-august-in-istoria-romanilor-2/

 

 

 

 

 

11 august este: 

 

 

 

ZIUA NAȚIONALĂ A REPUBLICII CIAD – Proclamarea independenței  față de Franța în 1960.

 

 

 

 

 

Map Of Africa: Lake Chad Africa MapAbéché | Chad | Britannica

 

 

 

Ciadul este o țară din centrul Africii, având ca vecini Libia (nord), Sudan (est), Republica Centrafricană (sud). Camerun și Nigeria (sud-vest) și Niger (vest).

Suprafaţa sa este 1.284 milioane km²,  Capitala la N’Djamena, iar populaţia era estimată în 2018 la 15.833.000. Limbile oficiale sunt  franceza  și araba.

Religiile recunoscute sunt  islamică 53%, catolică 20%, protestantă 24%

Steagul ciadian este o copie a Drapelului României, având aceleași trei culori, albastru, galben și roșu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nifon, patriarhul Constantinopolului

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nifon s-a nascut in tinutul Peloponez din sudul Greciei, in perioada 1434-1440. A primit la botez numele Nicolae. Este tuns in calugarie de vestitul pustinc Antonie, moment in care primeste numele Nifon.

In anul 1483 este chemat la slujirea arhiereasca, in scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar dupa numai trei ani, ajunge patriarh al Constantinopolului in locul lui Simeon, trecut la cele vesnice.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a indepartat din scaun in anul 1488. Sfantul Nifon ajunge in Manastirea Sfantului Ioan Prodromul (Botezatorul) din insula prezenta in fata orasului Sozopolis (Bulgaria de azi).

Aici a ridicat un schit si a petrecut pana in anul 1496 cand a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. Dupa numai doi ani si cateva luni, este din nou exilat de turci in Adrianopol.

Aici il va cunoaste pe domnitorul Radu cel Mare al Tarii Romanesti (1495-1508),  care il va aduce in 1504 in Tara Romaneasca  pentru a conduce si reorganiza Biserica.

O insotire nelegiuita la Curtea Domneasca a lui Radu cel Mare, intre sora acestuia si un boier moldovean casatorit, a facut ca Sfantul Nifon sa se retraga la Manastirea Vatoped din Sfantul Munte, apoi la Manastirea Dionisiu, unde isi va da duhul pe 11 august 1508.

Cand Neagoe Basarab ajunge domnitor, aduce moastele Sfantului Nifon in Tara Romaneasca, spre curatirea si stergerea greselii lui Radu Voda.

Gavriil Protul noteaza in lucrarea despre viata Sfantului Nifon: „Au dus, apoi, sicriul si l-au pus deasupra mormantului lui Radu Voda, rugandu-se toata noaptea, impreuna cu Neagoe Voda, sfintiei sale pentru iertarea pacatului lui Radu Voda, care fara dreptate a lepadat pre Sfantul de la sine si l-a gonit din tara.

Si – mare minune! – spre sfarsitul utreniei, vrand Dumnezeu sa arate aievea iertarea pacatului lui Radu Voda si al altora, care facusera nevoie si scarba sfantului, a vazut singur Neagoe Voda descoperire ca aceasta de la Dumnezeu: s-au rupt scoabele cele de fier si acoperamantul mormantului lui Radu Voda si degraba s-au desfacut marmurile, iar dinlauntrul s-a ivit trupul lui Radu groaznic si intunecat, plin de puroi si de putoare.

S-a deschis si sicriul sfantului Nifon si a izvorat de la sfantul izvor de apa, care a spalat tot trupul lui Radu Voda, aratandu-l luminat. Apoi toate incuietorile si pietrele singure s-au inchis si s-au aratat lui Neagoe si a facut mare multumire“.

Aratandu-i-se domnitorului in chip minunat aceasta impacare, a poruncit ca moastele sfantului Nifon sa fie asezate intr-un sicriu de argint, poleit cu aur si pietre scumpe si inapoiate Manastirii Dionisiu.

Monahii acestei manastiri in semn de multumire, i-au daruit lui Neagoe Basarab capul si mana dreapta a Sfantului Nifon. Moastele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, iar in anul 1949 au fost mutate in Biserica „Sf. Dumitru“, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se afla si in prezent.

Sfantul Nifon este primul sfant canonizat pe pamant romanesc si cel care a alcatuit Rugaciunea de Dezlegare care se citeste la Slujba inmormantarii.

 

 

 

  

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

  

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_de_Hunedoara

 2. http://g1b2i3.wordpress.com;

  3. Istoria md.;

  4.Mediafax.ro;

  5.lessignets.com;

   6.Rador.ro

   8. http://www.mae.ro/1914

11/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: