CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

9 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

48 î.Hr.: Iulius  Cezar îl învinge pe Pompei, în bătălia de la Pharsalos in Grecia, deși acesta avea efective de două ori mai mari decât Cezar. Înfrânt, Pompei se refugiază în Egipt, unde este asasinat la 28 septembrie 48 î.Hr. din ordinul regelui Ptolemeu al XIII-lea, Theos Philopator.

 

 

 

 

 

117: A murit împăratul roman Traian.

 

 

 

Împăratul Traian

 

 

 

 

 

 

Marcus Ulpius Nerva Traianus (n.18 septembrie 53), a domnit între anii 98 -117 ), fiind  al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă.

  Traian a lansat in anul 101 o expediție în regatul Dacia , aflat la nord de Dunare și l-a forțat   pe regele Decebal să capituleze. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes și a primit titlul de Dacicus Maximus.

Totuși, la scurt timp, Decebal a adus iarăși probleme Imperiului Roman, încercând să convingă regatele vecine nord-dunărene să i se alăture.

Traian se hotărăște să atace din nou, inginerii săi construind un imens pod peste Dunăre, și reușesc să cucerească Dacia în 106, capitala dacilor, Sarmizegetusa fiind distrusă.

 

 

 

 

 

Decebal - the ancestor of Romanians | Romanian flag, Romania ...

Decebal

 

 

 

 

 

Regele Decebal s-a sinucis, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraș, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

A hotărât să colonizeze Dacia cu romani și a anexat-o la imperiu, ca provincie romană.

 

 

 

 

 

 

 

378: Bătălia de la Adrianopole –  O armată romană condusă  de împăratul Valens (n.328), a fost înfrânta  de triburile germancie ale vizigoţilor.

Sub presiunea invaziei hune, Valens acceptase stabilirea vizigoților ca foederati în sudul Dunării (376), însă aceștia au declanșat o mare răscoală antiromană.

 

 

 

 

 File:Valens Honorius Musei Capitolini MC494.jpg

 

 

Flavius Julius Valens Augustus (328-9 August 378), a domnit intre anii 364-378.

 

 

Valens s-a angajat  în lupta cu  vizigoții  în bătălia de la Adrianopol (9 august 378), fără a mai aștepta sosirea întăririlor lor din Occident,dar  armata romană a fost înfrântă de  căpetenia Frithigern, sprijinită de contingentele aliate  ostrogote. Împaratul și-a găsit  moartea pe câmpul de luptă, fiind ucis împreună cu mai mult de  jumătate dintre  soldații  săi.

Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor invadatoare germanice.

 

 

 

833: A murit al șaptelea calif abbasid, Al-Mamun (n. 14 septembrie 786).

A intemeiat la Bagdad una dintre cele mai importante instituții culturale din istoria civilizațiilor: celebra „Casă a înțelepciunii”.

A domnit de la 813 până la moartea sa în 833.

 

 

 

 

 1048: A murit Papa Damasus al II-lea,  cel de al treilea   papa german al Romei  (numele laic: Poppo von Brixen). Pontificatul lui a durat din 17 iulie până în 9 august 1048.

Din 1039 a fost episcop de Brixen participând și la sinoadele de la Pavia, Sutri și Roma (între 1046 și 1047).

În 1047, împăratul Henric al III-lea l-a numit, de Crăciun, papă, la Pöhlde.

O armată întreagă l-a însoțit la Roma, având sarcina să-l dea jos pe papa Benedict al IX-lea, chiar cu forța. Acesta fusese răsturnat de pe tron cu un an în urmă, dar ajunsese din nou la putere după otrăvirea papei Clemens al II-lea.

Poppo nu a deținut demnitatea papală decât 24 de zile, numindu-se Damasus al II-lea. Moartea lui a survenit la Palestrina, probabil din pricina malariei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu este exclusă nici ipoteza conform căreia ar fi fost otrăvit și el. Mormântul lui Damasus se află la biserica „San Lorenzo fuori le mura” (Roma).

 

 

 

 

 

1173: La Pisa  a început construcția  Catedralei si a  clopotniței care avea să devină turnul înclinat din Pisa.

 

 

 

 

Celebrul turn înclinat din Pisa începe să se îndrepte - Editia de ...

 

 

 

 

1329: La Quilon (europenizat Kollam, in statul Kerala  din India), a fost infiintata  de papa Ioan al XXII-lea  prima dioceza romano-catolica, unul din marile centre de misionariat a dominicanilor si franciscanilor.

La rangul de episcop al Episcopiei romano-catolice de Quilon – prima Dieceza Catolică din India, a fost ridicat  francezul de origine catalana Jordanus Catalani,  misionar dominican  și explorator în Asia.

 

 

 

 

1483: Este deschisa la Roma, dupa celebrarea unei Messe divine, Capela Sixtina de la Vatican.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1537: S-a nascut  matematicianul, astronomul si umanistul italian Francesco Barozzi ; (d.23 noiermbrie 1604).

 

 

 

 

1601: Mihai Viteazul, domnul muntean  unificator al celor trei ţări române (1593-1601), a fost ucis pe Câmpia Turzii, din ordinul generalului austriac Gheorghe Basta, fostul sau aliat.

 

 

Mihai Viteazul, domn al Munteniei, Ardealului şi a toată Ţara Moldovei, portret

Harta Principatelor româneşti sub Mihai Viteazul, mai - septembrie  1600

 Mihai Viteazul, domn al Munteniei, Ardealului şi a toată Ţara Moldovei

Harta Principatelor româneşti sub Mihai Viteazul, mai – septembrie 1600

În zorii zilei de 9 august 1601, stil vechi (19 august 1601, stil nou), domnitorul Mihai Viteazul este asasinat mişeleşte din ordinul generalului Habsburgic Gheorghe Basta.

În urma strălucitelor victorii ale lui Mihai Viteazul în Muntenia, Bulgaria, Transilvania şi Moldova, personalitatea sa a ajuns să inspire respect şi îngrijorare în minţile vecinilor, inclusiv cele ale aliaţilor austrieci, care au constatat capacitatea lui Mihai de a consolida cele trei principate româneşti şi a promova interesele acestora prin acţiuni independente, rapide, ferme şi foarte eficace care la un moment dat ar fi putut deveni defavorabile casei regale a Austiei.

Astfel contextul internaţional a devenit net nefavorabil lui Mihai Viteazul. Puterile vecine vedeau în noul stat o contradicţie cu interesele proprii. Habsburgii (austriecii) îşi vedeau ameninţate planurile de menţinere a Transilvaniei în sfera de influenţă, Polonia nu dorea pierderea controlului asupra Moldovei, iar Imperiul Otoman nu accepta ideea renunţării la Muntenia.

Mai mult chiar, noul stat reprezenta o formulă puternică, capabilă să schimbe raportul de forţe din regiune. Existau însă şi conflicte interne, cauzate de insubordonarea nobililor maghiari din Transilvania care nu acceptau măsurile impuse de noul Domn.Mihai nu reuşeste să înfrîngă revolta nobililor maghiari sprijiniti de generalul Basta (Mirăslău 18/28 septembrie 1600) şi astfel pierde Ardealul.

În scurt timp Moldova va reintra în posesia Movileştilor aserviţi intereselor polone. Mihai încearcă să reziste atacului polon asupra Munteniei, însă şi pe acest tron se va urca un membru al familiei Movileştilor, Simion Movilă.

Forţat să ia calea pribegiei, Mihai cere sprijinul împăratului Rudolf al II-lea al Austriei, care, în contextul reînscăunării lui Sigismund Bathory pe tronul Transilvaniei, acceptă să-l susţină pe român. Împreună cu generalul Basta, Mihai porneşte campania de recucerire a teritoriilor româneşti. Prin victoria de la Guruslău (3 august 1601), voievodul valah îl îndepărtează pe Bathory din Transilvania.

Continuă prin a recupera Muntenia gonindu-l pe Simion Movilă de pe tron. În aceste condiţii, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri, perspectivă cu care împăratul Rudolf al II-lea nu putea fi de acord. Din ordinul generalului habsburgic Basta, pe 9 august 1601, Mihai Viteazul este asasinat.

Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului, adus în Muntenia şi înmormîntat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lîngă Tîrgovişte.

Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: “Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Munteniei, Ardealului şi Moldovei.

 

 

Asasinarea lui Mihai Viteazul la Turda, gravură realizată la Leiden, Olanda, 1703

Fosta Troiţă de lemn de la mormîntul lui Mihai Viteazul (1923-1977)

Mormîntul capului lui Mihai Viteazul, la mănăstirea Dealu, România

Asasinarea lui Mihai Viteazul la Turda, gravură realizată la Leiden, Olanda, 1703

Fosta Troiţă de lemn de la mormîntul lui Mihai Viteazul (1923-1977)

 Mormîntul capului lui Mihai Viteazul, la mănăstirea Dealu, România

 

 

 

 

 

 1776: S-a nascut Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto (d. 9 iulie 1856) a fost fizician si chimist italian,  fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene „dei XL” (a celor 40).

 

 

 

 

 

 

 

În 1811 a emis așa numita „ipoteză moleculară”, potrivit căreia două volume egale din orice gaz, aflate la aceeași presiune si temperatura , conțin același număr de molecule.
Numarul lui Avogadro cunoscut și sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023×1023 mol-1 și reprezintă numărul de molecule conținut într-un mol de substanta.

 

 

 

 

1810: Imparatul francez  Napoleon I  anexeaza  la  Imperiul  său, regatul Westfalia.

 

Regatul Westfaliei - Wikipedia

 

 

 

 

 

1871:  S-a născut dramaturgul Leonid Andreev, autor al operelor “Viaţa omului” şi “Cel care primeşte palme”; (d. 12 septembrie 1919).

 

 

 

 

 

1896: S-a născut filosoful şi psihologul Jean Piaget; (d. 16 septembrie 1980).

 

 

 

 

 

Jean Piaget

 

 

 

 

1902: Edward al  VII-lea  şi  printesa Alexandra a Danemarcei, sunt încoronati rege si regina a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eduard al VII-lea (n. Albert Edward, la 9 noiembrie 1841 – 6 mai 1910) a fost rege al Regatului Unit și al dominioanelor britanice și împărat al Indiei de la 22 ianuarie 1901, până la moartea sa, la 6 mai 1910.

 

 

 

 

  

 

 

1916: S-a nascut politicianul comunist roman Manea Manescu ; (d. 27 februarie 2009).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A fost Ministrul de finanțe al României (1955-1957), membru al CC al PCR (1960-1979, 1982-1989) și al Comitetului Politic Executiv (1969-1979, 1984-1989). Între 1967 și 1972 era președinte al Consiliului Economic, iar ulterior va deveni viceprim-ministru (din 1972) și prim-ministru (1974-1979).

În 22 decembrie 1989, alături de Emil Bobu, i-a însoțit pe soții Ceaușescu în elicopterul cu care au zburat din clădirea Comitetului Central PCR în care pătrunseseră revoluționarii.

Deși inițial a fost condamnat la detenție pe viață pentru că, în calitate de membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, a aprobat reprimarea revoluției, ulterior pedeapsa s-a redus la 10 ani de detenție.

Conform unui articol din statutul Academiei Române care prevede că sunt excluși toți acei membri care au suferit condamnări penale, a fost exclus din Academia Română.

 

 

 

1919: A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi dirijorul Ruggero Leoncavallo. Vestit prin opera sa “Pagliacci”, el a compus şi muzică pentru balet (“Viaţa unei marionete”), muzică simfonică, canţonete, muzică religioasă, de cameră etc; (n. 23 aprilie 1857).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1938: A încetat din viaţă etnologul, arheologul si exploratorul Leo Viktor Frobenius, unul dintre cei mai importanți etnografi germani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus expediţii în Africa (1904-1935) şi a explorat numeroase centre de artă preistorică în Norvegia, Austria, Spania şi Africa (n. 29 iunie 1873).

 

 

 

 

1939: S-a nascut Romano Prodi, om politic italian, sef al primului guvern italian de centru-stanga de dupa razboi; ex-presedinte al Comisiei Europene.

 

 

 

 

 

 

 

1945: Statele Unite ale Americii au lansat a doua bombă atomică, asupra oraşului japonez Nagasaki.

Au fost ucise 39.000 de persoane  de explozie si de radiatiile care au urmat.

La data de  6 august prima bombă atomică lansată de aviatia americană distrusese oraşul Hiroshima, în încercarea de a forţa Japonia să capituleze

 

 

 

 

 

 

1948: S-a nascut la  Gorcea, Jud. Caras-Severin,  juristul şi omul politic român Antonie Iorgovan, supranumit “parintele Constitutiei României”; (d.04.10. 2007).

 

 

 

Antonie Iorgovan şi Dan Iosif au murit iradiaţi | VoceaValcii.ro

 

 

 

 

 

 

1962:  A încetat din viaţă scriitorul Herman Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1946: “Jocul cu mărgelele de sticlă”, “Lupul de stepă”, “Narcis şi Gură de aur” (n. 2 iulie1877).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1963: S-a nascut renumita cantareata americana  Whitney Houston ; (d.11 februarie 2012).

 

 

 

 

 

 

1968: S-a nascut  actrita Gillian Anderson, protagonista serialului „Dosarele X”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1969: A murit la Bucuresti, dr.Constantin Ion Parhon.

întemeietorul şcolii româneşti de endocrinologie , membru al Academiei Romane (1948-1969); (n. 28 octombrie 1874, Câmpulung Muscel).

Medic endocrinolog şi neuropsihiatru, om politic, membru titular al Academiei Române din 22 mai 1939.

A fost atras  de ideile socialiste din tinereţe si membru al PCR încă de la fondare.

Pe 1 mai 1917, la Iaşi, alături de Nicolae Lupu şi Grigore Iunian, fondează Partidul Muncii. In data de  25 decembrie 1918, această formaţiune politică a fuzionat cu Partidul Ţărănesc.

În anul 1921, s-a fondat Partidul Comunist Român. Împreună cu câţiva colegi din PNŢ, s-a alăturat noului partid, exponent al ideologiei marxist-leniniste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parhon nu a avut o activitate politică notabilă până la venirea comuniştilor la putere. În anul 1946, este ales preşedinte al Asociaţiei Române pentru Legăturile cu Uniunea Sovietică (ARLUS). De asemenea, va fi ales deputat de Maramureş la alegerile din 19 noiembrie 1946.

Anul 1947 a marcat acapararea întregii puteri în stat de către comunişti şi lichidarea oricăror forme de opoziţie faţă de noul regim.

După abdicarea regelui Mihai şi proclamarea Republcii pe 30 decembrie 1947, a fost numit preşedinte al prezidiului provizoriu al RPR, iar după adoptarea Constituţiei Populare pe 13 aprilie 1948, a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al prezidiului Marii Adunări Naţionale.

 

 

 

 

 

 

 

1969: A încetat din viaţă fizicianul  Cecil Frank Powell, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică; (n. 5 decembrie 1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare. 

Pionul s-a dovedit a fi particula ipotetică propusă în 1935 de japonezul Yukawa Hideki în teoria sa privind fizica nucleară.

Powell a primit și Medalia de Aur Lomonosov în 1967, și a fost cosemnatar al Manifestului Russell-Einstein în 1955, care sublinia  pericolele reprezentate de armele nucleare și cerea liderilor lumii să caute soluții pașnice la conflicte.

 

 

 

 

 

 

1969: Actrita americana Sharon Tate, in varsta de 26 de ani,  sotia regizorului Roman Polanski  a fost gasita ucisa  bestial in locuinta sa din Los Angeles. Era   însărcinată in luna a 8-a.

 

 

 

 

 

 

 

Autorii odioasei crime au fost membrii unei  bande de hippies, condusă de Charles Manson.

 

 

Charles Manson

 

 

În ianuarie 1971, Charles Manson si trei din adepții săi – Susan Atkins, 22 de ani, Patricia Krenwinkel, 23 de ani  şi Leslie Van Houten, 21 de ani – au fost condamnaţi, după cel mai lung proces pentru judecarea unei crime  din istoria Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

1974: Vicepresedintele american Gerald Ford preia presedentia S.U.A., in urma demisiei presedintelui Richard Nixon cauzata de scandalul Watergate.

 

 

 

 

 

 

Gerald Ford

 
 

 

1975: A încetat din viaţă compozitorul, pianistul şi pedagogul  rus Dmitri Şostakovici, unul dintre marii creatori ai muzicii secolului al XX-lea (n. 25 septembrie 1906).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Anexarea Kuweitului de către Irak, este declarata nula si neavenită de catre consiliul de Securitate al ONU, care solicită retragerea imediată a armatei agresoare irakiene din aceasta țară.

 

 

 

 

1991: A murit Cella Delavrancea, stralucita  pianistă, critic muzical şi profesor, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea, una din prietenele intime ale reginei Maria a României; (n. 15 decembrie 1887).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993: Albert al II-lea al Belgiei  depune jurământul de credință pe Constituție, devenind regele acestei tari.

 

 

 

 

 

 

Născut la 6 iunie 1934, al doilea fiu al lui Léopold al III-lea şi reginei Astrid , a devenit regele Albert al II-lea pe 9 august 1993, după decesul, fără copii a fratelui său, regele Baudouin .

 În cursul domniei sale, Albert al II-lea a consacrat multă energie apărării coeziunii ţării, atunci când un conflict politic între francofoni şi vorbitorii de olandeză s-a agravat, în vara lui 2007, dar şi după alegerile din iunie 2010.

El a anunţat pe 3 iulie că a decis să abdice, invocând o oboseală şi starea fragilă a sănătăţii sale, la vârsta de 79 de ani. „După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul predării ştafetei generaţiei viitoare”, a declarat el.

  Albert al II-lea, a semnat actul de abdicare în favoarea fiului său mai mare Philippe, în cadrul unei ceremonii transmise în direct la televiziune, în Palatul Regal din Bruxelles, în prezenţa Guvernului şi Corpurilor constituite.

 

 

 

 

 

1999: Președintele Rusiei, Boris Elțîn, îl numeste pe seful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei , Vladimir Putin în funcția de prim ministru.

Vladimir Vladimirovici Putin (n. 7 octombrie 1952, Rusia) este un om politic rus, fost membru PCUS,  a devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn și- a dat  demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000.

În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008.

 Imaginea lui Putin de persoană care impune aplicarea legilor și ordinii și abordarea sa intransigentă față de cel de-al Doilea Război Cecen împotriva Republicii Cecene Icikeria, au întărit repede popularitatea lui Putin și l-au permis să-și depășească toți rivalii.

După demisia lui Boris Elțin, din decembrie 1999 a ocupat funcția de Președinte interimar al Federației Ruse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei.

Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012. În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției). În 18 martie 2018 Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte al Rusiei, tot pentru un mandat de 6 ani.

 

 

 

 

 

 

2003: A decedat actorul și cântărețul american de culoare Gregory Hines; (n. 14 februarie 1946).

 

 

 

Gregory Peck - - Biography

 

 

 

 

 

 

 

2006: A murit astrofizicianul american James A. Van Allen.

 

 

 

 

James Van Allen (1914–2006) | Astronomy.com

 

 

 

 

În 1958 a descoperit cele două centuri de radiaţii ale Pământului, care-i poartă numele; pionier al cercetării spaţiale americane, în special în domeniul programelor de satelit ale SUA; (n. 1914).

 

 

 

 

 

2008: A murit poetul palestinian Mahmoud Darwish, figură importantă a literaturii arabe contemporane.

 

 

 

 

Mahmoud Darwish - BOMB Magazine

 

 

 

 

Mahmoud Darwish s-a născut la 13 martie 1941 în Al-Birwa, un sat situat în partea de vest a Galileei, în Palestina sub mandat britanic, într-o familie de arabi musulmani. În 1948, în urma luptelor dintre evrei și arabi în zonă, familia sa a fost forțată să se refugieze în sudul Libanului, satul lor fiind ulterior distrus de armata israeliană.

A publicat peste 30 de volume de poezie și 8 volume de proză. În 1965, acesta a stârnit reacții tumultuoase din partea publicului, recitând în Nazaret unul dintre primele sale poeme, intitulat “Bitaqat huwiyya” (Cardul de Identitate).

În câteva zile după acest eveniment, poemul devenise cunoscut în întreaga țară și chiar și peste hotare.

Acesta a fost publicat în cel de-al doilea volum de poezie al lui Darwish, intitulat „Frunzele măslinilor” (Haifa, 1964), refrenul acestui poem devenind un simbol al identității arabe: „Consemnează: sunt Arab.” 

 

Mahmoud Darwish a câștigat nenumărate premii, lucrările sale fiind publicate în 20 de limbi străine. Una dintre temele centrale ale poeziei sale, face adesea referire la patrie și la locurile sale de origine, din Palestina . Poeta Naomi Shihab Nye se referea la Darwish precum „suflul esențial al poporului palestinian, un martor elocvent al exilului și al apartenenței.

 

 

 

 

2015: A decedat regizorul britanic de film şi televiziune Jack Gold; (n.28 iunie  1930) .

 

 A făcut parte din  curentul relist britanic  Free Cinema.

 

 

An Evening with Jack Gold: Scenes from a Life in Film » The Cinema ...

 

 

A fost  autorul filmelor „Goodnight Mister Tom”, „The Naked Civil Servant”, „The Medusa Touch”, „Inspector Morse”, „Kavanagh QC” și  a fost recompensat cu două premii BAFTA.

A fost de asemenea nominalizat la premiile Primetime Emmy și a fost selectat în cursa pentru trofeul Palme d’Or de la Cannes.

În filmele sale a colaborat cu John Hurt, Richard Burton, John Thaw, Peter O’Toole, Anthony Hopkins.

 

 

 

 

 

 

2019: A încetat din viață  la vârsta de 93 de ani, sculptorul grec Panayiotis Vassilakis (Takis), considerat unul dintre părinţii artei cinetice ți pionier în scenografie şi aranjamente muzicale pentru piese de teatru .

Takis s-a născut Panagiotis Vassilakis la Atena în 1925 și a luptat în rezistența antinazistă greacă în timpul celui de-al doilea război mondial.

 

 

 

Takis, 93, Greek artist who harnessed the power of magnetism - The ...

Inspirat de Picasso, Giacometti și sculptura greacă clasică, Takis s-a mutat la Paris în anii 1950, unde a câștigat atenția pentru utilizarea avant-gardă a câmpurilor magnetice, a tehnologiei, a energiei electrice și a luminii. A petrecut timp lucrând și în SUA și Marea Britanie.

Takis, a devenit  faimos  folosind în arta sa  lumini, forme și culori în mișcare.

De-a lungul celor 70 de ani de carieră, Takis a fost o figură de pionierat în mișcarea de artă „cinetică” a  secolulului  XX, în care operele de artă folosesc mișcarea, sau impresia de mișcare, pentru a crea un efect vizual puternic.

 

9 august este:

 

 

În Singapore – Sarbatoare națională – Proclamarea în 1965 a independenţeişi a republicii , dupa ce această mică republică a ieșit din componența Federației Malaieziene.

 

 

 

 

 

 

 

Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est, a cărei suprafață totală este de 704 km², are o populație de  4.326.000 locuitori, și o  densitate de 6.389 loc/km².

Această țară este situată în sudul Peninsulei Malayeziene și a statului Malaysia,  la  137 km nord de  Ecuator, iar orașul Singapore face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

Sfântul Apostol Matia

 

 

 

Sfantul Apostol Matia

 

 

 

Sfântul Matia  a fost ales in ndul celor doisprezece Apostoli, in locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți.

Sfantul Evanghelist Luca ne relatează acest episod in Faptele Apostolilor: “si au pus inainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis si Iustus, și pe Matia.

Si, rugandu-se, au zis: “Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arata pe care dintre acestia doi l-ai ales sa ia locul acestei slujiri si al apostoliei din care a cazut Iuda, ca sa mearga in locul lui.

Si au tras la sorti; si sortul a cazut pe Matia; si el s-a randuit impreuna cu cei unsprezece apostoli“ (Fapte 1:23-26).

Sfantul Matia s-a nascut in Betleem, din tribul lui Iuda. A studiat Cartile Legii cu Sfantul si Dreptul Simeon. La inceput a facut parte din cei saptezeci de Apostoli.

Sfantul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos in Iudeea, Macedonia si Etiopia.

Potrivit unor documente Apostolul Matia ar fi primit martiriul in Etiopia, in vreme ce alte scrieri vorbesc de plecarea sa din Etiopia spre Macedonia si Iudeea, locuri unde va vesti invatatura lui Hristos.

Acestea din urma documente vorbesc de aducerea sa la Templu, din porunca arhiereului Anania, spre a raspunde acuzatiilor aduse de iudei ca propovaduieste un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru ca nu refuza sa-si lepede credinta in Hristos, Sfantul Apostol Matia este batut cu pietre pana la moarte.

Ca acestia sa nu fie acuzati de romani pentru ucidere nedreapta, i-au taiat capul Sfantului Matia, cu o secure. Amintim ca romanii apelau la aceasta practica, atunci cand cineva se ridica impotriva Cezarului.

Astfel, moartea Apostolului Matia are drept motiv nerespectarea legii romane si nu credinta in Hristos.

Potrivit traditiei, moastele Sfantului Apostol Matia au fost aduse la Roma de imparateasa Elena, in anul 324.

O parte din ele a fost trimisa in Trier, cel mai vechi oras din Germania.

Aici, ele au fost descoperite in urma unor lucrari de restaurare a unei biserici.

Dupa aceasta descoperire, ele au fost mutate in biserica abatiei benedictine, care isi va lua numele Sfantul Apostol Matia. Aceasta abatie este in prezent un mare centru de pelerinaj pentru Biserica Romano-Catolica.

Tinand seama ca exista doua versiuni cu privire la locul mortii sale, sunt si documente care vorbesc despre prezenta moastelor sale in Georgia de astazi.

Poate fi veridica si aceasta varianta, daca tinem seama de faptul ca Etiopia este identificată de unii cercetători cu estul Georgiei.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. wikipedia.org

  2. Crestin Ortodox

  3. Istoria md.

  4. Istoricul zilei blogspot.com

  5. Mediafax.ro

  6. Lessignets.com

  7. Rador.ro

  8. Youtube.com

 

09/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: