CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 7 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

317: S-a născut imparatul roman Constantius al II-lea ; (d. 3 noiembrie 361).

 A fost  cel de-al doilea fiu al lui Constantin cel Mare si al Faustei si împărat roman intre anii 337 si 361.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 După moartea lui Constant (350), Constanțiu organizează o campanie împotriva uzurpatorului Flavius Magnus Magnentius  pe care il înfrânge în bătăliile de la Mursa ( 351) și Mons Seleuci (353), devenind împărat al întregului Imperiu Roman.

 A murit la Tarsos, în Cilicia, în drum spre Occident, unde trupele din Gallia îl proclamaseră împărat pe Iulian Apostatul.

626: Armatele   avarilor, slavilor  si persilor sasanizi ridica asediul  Constantinopolului.

Eșecul asediului a salvat Imperiul Bizantinde la colaps,care, combinat cu alte victorii obținute de Heraclius  în anul precedent și în anul următor, a permis bizaninilor să-și recâștige teritoriile și să pună capăt distructivelor razboaie romano-persane prin aplicarea unui tratat favorabil la frontiere.

 

461Împăratul roman Majorian este decapitat în apropierea râului Iria în nord-vestul Italiei, în urma arestării și detronarii acestuia de către Ricimer.

Ricimer Flavius (n. ~405  – d. 18 august 472) a fost un general german în armata romană care a condus de facto Imperiul Roman de Apus între 456 și 472 d.Hr.

A devenit magister militum, pe vremea lui Avitus,pe care avea  să-l detroneze în favoarea lui Maiorian în anul 456.

Ricimer era fiul pricipelui sueb Rechila și al unei fiice a regelui vizigot Wallia, iar originea barbară și credința ariană l-au împiedicat să acceadă la tronul Romei, dar si-a facut în schimb o carieră de succes în armata imperială.

 

 

   626: Armatele perșilor sasanizi, avarilor și slavilor ridică asediul Constantinopolului, care s-a încheiat cu o victorie strategică pentru bizantini.

Eșecul asediului a salvat Imperiul de la prăbușire și, combinat cu alte victorii obținute de împăratul Heraclius (r. 610–641) anul precedent și în 627, a permis Bizanțului să-și recapete teritoriile cotropite și să încheie războaiele romano-persane distructive prin punerea în aplicare a unui tratat cu status quo c. 590.

 

 

 

 

 

768: Este ales Papa Ștefan al III-lea.Imediat  acesta a căutat protecția francilor împotriva amenințării longobarzilor, întrucât Imperiul Bizantin nu îl mai putea ajuta.

 

 

 

 

 

STEFANO III

 

 

 

 

Ștefan a fost un călugăr benedictin care  în toiul unui conflict zbuciumat între facțiuni rivale pentru numirea succesorului papei Paul I, a fost ales Papă, cu sprijinul oficialilor romani.

El a convocat Consiliul Lateran în 769, care a căutat să limiteze influența nobililor la alegerile papale .

De asemenea, Consiliul s-a opus iconoclasmului.

 

 

 

 

 

936: Are loc încoronarea regelui Otto I al Germaniei.

 

 

 

 

otto cel mare | Istorie pe scurt

 

 

 

 

Otto I  cel Mare (n. 23 noiembrie 912 – d.7 mai 973), a fost duce al saxonilor, rege al germanilor și primul împărat al  Sfantului Imperiu Romano-German. (Cu toate că Charlemagne fusese  încoronat împărat în 800, imperiul său a fost împărțit între nepoți, și ulterior asasinării lui Berengario în 924, titlul imperial  rămăsese vacant pentru aproape 40 de ani).

1106: A decedat împăratul  Henric al IV-lea (n. 11 noiembrie 10500), cel de al treilea membru al dinastiei de Împărați Romano – Germani.

A fost Rege al Germaniei din 1054, Rege al  Burgundiei din 1056, rege al Italiaei din 1080 și Împărat al Sfântului Imperiu Romano- German  din 1084, până in 1105, când este luat prizonier și în decembrie este forțat să abdice în favoarea fiului său.

În 1106 reușește să evadeze și să formeze o armată cu ajutorul regilor Franței, Angliei și Danemarcei.

Învinge armata fiului său la Visé, în Lorena pe 2 martie, dar în luna august moare.

 

 

 

 

1560: S-a nascut Elisabeta Báthory, căsătorită Nádasdy, contesă maghiară din renumita familie Bathory  si  una dintre cele mai mari criminale in serie din istorie; (d.   21 august 1614).

 

 

 

 

 

 

 

În urma plângerilor aduse de preotul Istvan Magyari, regele Matei al II-lea  al Ungariei  a ordonat investigatii  si pe baza probelor și a celor 300 de mărturii adunate de  anchetatori, Elisabeta Bathory a fost găsită vinovată de uciderea a 80 de persoane (deși lista să indică un număr de aproximativ 650 de persoane).

Ca pedeapsă Báthory a fost zidită într-un turn, unde a mai trăit patru ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

1679: Brigantina  Le Griffon, comandata de Rene – Robert Cavelier, cavaler de La Salle, este  prima nava  europeana care navigheaza pe Marile Lacuri din America de Nord.

 

 

 

 

René – Robert CavelierSieur de La Sallesau Robert de La Salle (21 noiembrie 1643 – 19 martie 1687), a fost un explorator francez care a explorat regiunea Marilor Lacuri din Statele Unite și Canadafluviul Mississippiși Golful Mexic.

A descoperit teritoriile situate între valea fluviului St. Lawrence și delta fluviului MississippiLa Salle a declarat bazinul râului Mississippi posesiune a Franței.

 

 

 

 

 1714 : In timpul Marelui Razboi Nordic  (1700-1721 ), în apele golfului  Riilahti, la nord de Peninsula Hanko, Finlanda, flota suedeza  este invinsa de cea rusa, in Bătălia de la Gangut (27 iulie / 07 august 1714)

A fost prima victorie importantă din istoria sa a flotei ruse .

 

 

 

 

 

1758: Începutul domniei lui Ioan Teodor Callimachi  în Moldova.

Era boier de origine moldoveană, pe numele său adevărat Călmașul, nascut in 1690 si decedat in 1780.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan Teodor Callimachi sau Călmașul, a fost domn în Moldova în perioada 7 august 1758 – 11 iunie 1761.

A fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi, originar din ținutul Orheiului si a domnit  în  pana la 11 iunie 1761, fiind înlocuit cu fiul său Grigore Calimachi,  dupa care s-a retras la Constantinopol unde a mai trăit 19 ani. 

 

 

 

 

1758:  Sfîrșitul domniei lui Scarlat Ghica în Moldova.

 

 

 

 

 

Scarlat Ghica a fost domn al Moldovei de la 2 martie 1757 la 7 august 1758   și al Tarii Romanesti de doua ori : august 1758- 5 iunie 1761 si 18 august 1765 -2 decembrie 1766.

A fost fiul lui Grigore al II-lea Ghica . Domn fiind, a împănat toate dregătoriile cu greci, ca să-și acopere datoriile făcute pentru câștigarea tronului. A obținut prin firman turcesc reintroducerea văcăritului, pus sub blestem de predecesorul său.

A cumpărat apoi tronul Țării Românești, unde și-a continuat sistemul de stoarcere.

A făcut și un lucru bun, a alungat o mulțime de negustori turci, care jefuiau fără milă populația. În 1757 era venerabil al unei loji masonice din Galați.

A murit la 2 decembrie 1766  și este înmormântat în biserica Sfântul Spiridon Nou (București).

 

 

 

 

1834: A decedat Joseph Marie Charles, supranumit Jacquard  ( n. 7 iulie 1752), inventator francez  care a conceput primul razboi de tesut semi-automat.

 

 

 

 

1848: A  murit  Jons Jacob baron Berzelius, chimist şi mineralog suedez; (n. 20.08.1779).

 

 

https://i2.wp.com/www.m3loma.com/ellmia/images/loc2/61.jpg

 

 

 

A fost unul dintre fondatorii chimiei moderne (n. 1779).

 

 

 

 

 

 

 

1858: In timpul  Convenţiei  de la Paris, marile puteri au  hotarat ca cele doua tari romane, Moldova si Tara Romaneasca, sa se numeasca Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti, fiecare cu domnitor, guvern si adunare legiuitoare proprii si un regim parlamentar şi censitar şi desfiinţarea privilegiilor marii boierimi.

 

 

 

 

 

 

1864: S-a înfiinţat Primăria oraşului Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

istoria bucureștiului – Pagina 2 – Liber să spun – Pagina Home

 

 

 

 

Primul primar ales a fost generalul și omul politic român Barbu Vlădoianu (n. 1812 – d. 1876).

În timpul exercitării funcției sale de edil al capitalei, morile de apă de pe râul Dâmbovița au fost desființate și a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată. Barbu Vlădoianu a organizat primul corp de pietrari, în vederea pietruirii străzilor Bucureștiului. În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul României: București – Giurgiu.

În cel de-al doilea mandat, Vlădoianu a dispus începerea lucrărilor de pavare cu gresie și granit a Podului Mogoșoaia (actuala Calea Victoriei, din 1878). Lucrările au fost finalizate în 1872. Prima linie de tramvai tras de cai („tramcar”) a fost inaugurată în decembrie 1872 și făcea legătura între Gara Târgoviștei (actuala Gară de Nord) și bariera Moșilor.

A murit în 1876 și a fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În prezent, o stradă din sectorul 1 al capitalei României îi poartă numele.

 

 

 

 

 

 

1876: S-a născut Mata Hari (Margaretha Geertruida Zelle), dansatoare, curtezană şi spioană de origine olandeza, aflata  în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost condamnată şi executată de un pluton de execuţie francez, pentru spionaj, la 15 octombrie 1917.

 

 

 

 

 

 

 

 

1903: S-a nascut Seymour Louis Bazett Leakey, antropolog englez; în 1959 a descoperit rămăşiţele fosilizate ale unui hominid timpuriu (1.750.000 ani), numit Zinjantropus, iar ulterior Australopitecus (robustus sau boisei).

În 1961 a descoperit fosile ale lui Homo Habilis (omul îndemânatic); (d. 1972).

 

 

 

 

 

 

1904 : S-a nascut Ralph J. Bunche, diplomat, fondatorul Uniunii Natiunilor, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1950, pentru rolul jucat in medierea conflictului din Palestina; (d. 1971).

 

 

 

 

 

 

 

A fost prima persoana de culoare onorata cu acest premiu prestigios.

 

 

 

 

1908: În Willendorf (Austria Inferioară) este descoperită statuia din calcar „Venus din Willendorf”, datată în perioada 25.000 î.Hr. și 22 î.Hr. în paleoliticul superior.

 

 

 

 

 

 

 

 

1911:  A încetat din viaţă Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate; (n. 24 ianuarie 1849).

 

 

 

 

 

PORTRET: Badea Cârţan – cel mai citit dintre ţăranii români, un ...

 

 

 

A călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.

 

 

 

 

 

 

 

1914: Armata germană ocupă oraşul Liege, în timpul Primului Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

1930: Are loc ultimul  linsaj  confirmat al unor  negri în Statele Unite ale Americii de Nord, intamplat  în  localitatea Marion  din statul  Indiana.

Au fost ucisi doi bărbaţi de culoare.

 

 

 

 

 

 

1938: A murit Konstantin Sergheevici Stanislavski, actor şi regizor rus, inovator în teatrul și arta actoricească.; (n. 27.01.1863).

Stanislavski a supraviețuit atât revoluției din 1905 cât și revoluției din 1917, în timpul acesteia din urmă, numai după intervenția lui Lenin, după cum s-a afirmat în epocă.

În 1918, Stanislavski a înființat Studioul Întâi ca școală pentru tinerii actori și a scris mai mlte lucrări în domeniul teatral.

 

 

 

 

 

1940: A fost încheiat acordul dintre Churchill şi De Gaulle privind organizarea Forţelor Franceze Libere.

 

 

1940: Provinciile franceze  Alsacia si Lorena sunt  anexate de al Treilea Reich.

 

 

 

 1941: A murit Rabindranath Tagore (Rabindranâth Thâkur), poet, dramaturg, romancier, pictor, filosof si compozitor indian (supranumit “Sufletul Bengalului” si “Profetul Indiei moderne”), laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1913 (“Intoarcerea primaverii”, “Oleandrii rosii”); (n. 6 mai 1861).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: A început bătălia de la Guadalcanal, prima ofensivă militară americană a celui de Al Doilea Război Mondial în Insulele Solomon, impotriva fortelor militare japoneze .

 

 

 

 

 

 

1943: A început Batalia de la Smolensk,   ofensivă de anvergura a Armatei Rosii in Rusia de vest, finalizată în octombrie cu o victorie decisivă sovietică impotriva fortelor germane.

 

 

 

 

 

 

1947: S-a nascut  Sofia Rotaru, renumita cantareata si actrita de cinema din Ucraina, de origine etnica romana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este pesesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al Ucrainei, Erou al Moldovei, Cavaler  al Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

 

 

 

 

 

  1956: Are loc un tragic accident  la Cali, in Columbia. Un convoi militar care transporta combustibil, muniție și explozibil a sarit in aer în plin centrul orașului. S-au înregistrat 1200 de victime.

 

 

 

 

 

 

1957: A încetat din viaţă în localitatea North Hollywood din  California, actorul Oliver Hardy (“Bran”), devenit celebru în cuplul de comici Stan şi Bran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto:

Oliver Hardy ( Norvell Hardy –n. 18 ianuarie 1892, Harlem, Georgia, SUA).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958: A murit Herbert Osborne Yardley, criptolog american, care a organizat si condus primele decriptari de documente codate, in timpul Primului Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

A produs senzatie in 1931 prin publicarea memoriilor sale intitulate „The American Black Chamber”, in urma carora  a fost  promulgata  in SUA, Legii securitatii.

 

 

 

 

 

 

1958: Se năştea muzicianul englez Bruce Dickinson, solistul formației Iron Maiden

 

 

 

 

 

1960: Proclamarea independenţei Coastei de Fildeş (Cote d’Ivoire).

 

 

 

 

 

1960: S-a nascut  David Duchovny, actor american, protagonist al serialului “X- Files” produs de Chris Carter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A realizat și regia anumitor producții și a scris și scenarii.

 

 

 

 

 

 

1966: S-a nascut la Huntsville, Alabama, SUA, Jimmy Wales, informatician şi om de afaceri american specializat în domeniul companiilor Internet. Este fondatorul – împreună cu Larry Sanger – al enciclopediei libere Wikipedia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Este președintele actual al Fundației Wikimedia (Wikimedia Foundation).

 

 

 

 

 

1970:  A avut loc prima competiţie de şah pe calculator.

 

 

 

 

 

1970 : La Iaşi s-a inaugurat “Casa Dosoftei”, care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi, înființat în 1970.

 

 

 

 

Casa Dosoftei | Casa de Oaspeţi Sfântul Nicolae

 

 

 

 

 

Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iași, construită în secolul al XVIII-lea.

Este situată în centrul orașului, pe str. Anastasie Panu nr. 69, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Biserica „Sf. Neculai Domnesc”. 

Casa – tiparniță a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, din anul 2004,

 

 

 

 

1975: S-a nascut Charlize Theron actriţă din Africa de Sud, câştigătoare a premiului Oscar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: “Ziua I-a” a reformei structurale în România. Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăţi comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.

 

 

 

 

 

 

 

1984: Înceta din viaţă cântăreaţa soul americană Esther Phillips (n. 1935)

 

 

 

 

 

 

 

 1998: Au loc atentate cu bombe  la ambasadele americane din Nairobi (Kenya) şi Dar es Salaam (Tanzania).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

257 de persoane (intre care 12 americani) şi-au pierdut viaţa în atentate, revendicate de “Armata islamică pentru eliberarea locurilor sfinte”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: A inceput al doilea razboi din Cecenia, intre armata rusa si luptatorii pentru independenta acestei tari. Luptatori ceceni invadează  Daghestanul rus vecin.

 

 

 

 

 

 

 

2001: O explozie produsă dimineaţă în jurul orei 3.00, în subteran la Mina Vulcan, s-a soldat  cu moartea a 14 mineri si unul a fost ranit. Explozia a fost provocata de un scurt-circuit al cablului de impuscare, produs intr-un mediu cu acumulari mari de metan.

2005: O banda de spărgători din Brazilia au săpat un tunel lung de 78 de metri spre Banca Centrală din Fortaleza si au furat de acolo cinci containere pline cu bancnote de câte 50 de reali, cu o valoare estimată de 70 de milioane de dolari.

 

 

 

 

 

Hoții au reușit să păcălească sistemele de alarmă și senzorii băncii, rămânând nedescoperiți până în dimineața zilei de luni, 8 august, atunci când s-a redeschis banca.

Bancnotele furate cântăreau circa 3.500 de kilograme şi ar fi necesitat o perioadă de timp şi un efort considerabile pentru a fi mutate. Pe 22 octombrie, a fost descoperit cadavrul presupusului cap al operaţiunii, Luis Fernando Ribeiro, de 26 de ani, pe un drum izolat de lângă Camaducaia, la 320 km de Rio de Janeiro.

Bărbatul a fost îmuşcat în mod repetat şi avea urme de la cătuşe pe încheieturi.

Alţi cinci bărbaţi au fost arestaţi pe 28 septembrie, având în posesie 5,4 milioane de dolari din banii furaţi şi recunoscând că au ajutat la săparea tunelului. Până acum, autorităţile au recuperat aproximativ sapte milioane de dolari, dar restul de 63 de milioane a rămas nedetectat.

 

 

 

 

 

2008: Georgia  lansează o ofensivă militară împotriva  regiunii separatiste Osetia de Sud, pentru a contracara o presupusă invazie rusească, declanșând Războiul din Osetia de Sud din 2008.

 

 

 

 

 

Georgia, Ossetia, Russia and Abkhazia (ro).svg

 

 

Harta: Osetia de Sud  

 

 

 

 

 

Este începutul conflictului armat între Georgia, pe de-o parte, și Federația Rusă pe cealaltă parte, început în august 2008 ca urmare a unei operațiuni militare lansate de către forțele georgiene contra regimului separatist osetin.

Pe data de 8 august Rusia a trimis forțe în sprijinul osetilor. În urma acestui război Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă, Georgia la rîndul ei pierzînd de facto controlul asupra acestei regiuni.

 

 

 

 

 

 

 

2009: S-a stins din viață la Bucuresti, renumita cîntăreaţă română de muzică folk, Tatiana Stepa.

 

Tatiana Stepa (n.1963-d.2009), interpretă româncă de muzică folk, sursă: corina-roth.blogspot.com

Tatiana Stepa (n.1963-d.2009)

S-a nascut la 21 aprilie 1963, la Lupeni, judeţul Hunedoara si a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei era, olteancă din Gorj, iar tatăl, moldovean din Roman.

Tatiana Stepa a fost înconjurată de muzică de la o vîrstă fragedă, a urmat cursuri de balet, vioară şi pian.

A studiat vioara 8 ani, ca instrument principal. A absolvit  Liceul de Arhitectură din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folksi pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cante la chitară.

În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cîntec numit “Şi-am să-mi fac o doină“, rămînînd în componenţa acestuia pînă în anul 1985, după care, din anul 1992 pană în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea“, participînd la peste 2 000 de spectacole, atingînd un maxim de 50 000 de spectatori la un concert aniversar de la Galaţi.

După interzicerea din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.

Din anul 1996 pînă în 2009 a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria.

A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.

A compus melodii atît pe versuri proprii, cît şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.

A cîntat singură, apoi împreună cu Magda Puşkaş au format grupul Partaj.

Ultimul recital l-a susţinut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, România, în data de 31 iulie 2009. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018:  A decedat  virtuozul  taragotist de muzică populară român Dumitru Fărcaș; (n. 1938).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019: A decedat Kary Mullis, biochimist american, laureat Nobel (n. 1944)

 

 

 7 august este:

 

 

 • Sărbătoare națională în Coasta de Fildeș (Cote d’Ivoire) –  Proclamarea independenţei – 1960.

 

 

 

 

Cote d Ivoire map AFRICA – Country map of Cote d Ivoire

 

 

 

 

 

 

Numită oficial Republica Côte d’Ivoire (după numele colonial din limba franceză), Coasta de Fildeș este o țară din Africa de Vest, cunoscută mai rar sub numele de Eburnia.

Se învecinează cu Liberia, Guineea, Mali, Burkina Faso, Ghana și are ieșire la Oceanul Atlantic în Golful Guineei.

Capitala politică a Coastei de Fildeș este Yamoussoukro în centrul țării, în timp ce capitala economică și cel mai mare oraș este orașul port Abidjan

Țara are o suprafață de 322,463 km2  și o populație totalizând în 2020  un număr de 26378000 locuitori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfanta Teodora de la Sihla

 

 

 

 

 

 

 

In fiecare an, pe data de 7 august, o prăznuim pe Sfanta Teodora de la Sihla.

Cuvioasa Teodora este prima româncă trecuta in randul sfintilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiica lui Stefan Joldea, armaș, un fel de comandant de artilerie la Cetatea Neamțului care  a trăit în comuna Vanatori -Neamț si a avut doua fiice pe Marghita (Marghiolita) si pe Teodora.

Aceasta din urma se casatoreste cu Elefterie, insa, nu dupa mult timp cei doi vor intra in cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, iar sotul ei, la Schitul Poiana Marului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei manastirii, schimonahia Paisia.

Din cauza turcilor, egumena se retrage in Muntii Buzaului impreuna cu Sfanta Teodora si cu cateva maici. Dupa zece ani de nevointa in Muntii Buzaului, ajunge in Muntii Neamtului. 

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihastriei, a dus pe fericita Teodora in partile Sihlei, unde se afla un bordei parasit. Acolo a ramas singura, numai cu Hristos, si a petrecut multi ani in cea mai aspra nevointa pustniceasca.

Era la sfarsitul secolului al XVII-lea. Schitul Sihla inca nu luase fiinta. Insa padurile din imprejurimi adaposteau numerosi pustnici.

Dupa un timp, Cuvioasa Teodora se muta din chilie in pestera de alaturi, unde ramane pana la moarte, ostenindu-se in post si rugaciune, pentru ea si pentru toata lumea.

Putina hrana si-o procura, fie din fructele ce i le oferea padurea, fie mai ales dintr-un fel de iedera, ce creste pana azi pe stancile Sihlei, numita “iarba dulce” sau “macrisul Sfintei Teodora”.

 Dupa moartea ieroschimonahului Pavel, vreme de cativa ani, nu a mai stiut nimeni de existenta ei. Traditia mentioneaza ca parintii Sihastriei observau cum pasarile intrau pe geamul trapezei si culegeau faramituri de paine de pe masa, cu care zburau spre Muntii Sihlei. Doi frati din Sihastria se invrednicesc sa o vada pe Teodora invaluita intr-o lumina de foc.

Sfanta le marturiseste acestora ca Il rugase pe Dumnezeu, timp de 40 de zile, ca sa ii trimita un preot care sa o impartaseasca, intrucat simtea ca trebuie sa plece in curand la Hristos.

Cei doi frati  il aduc pe ieromonahul Antonie, insotit de diaconul Lavrentie. Dupa ce si-a marturisit pacatele si a fost impartasita cu Sfintele Taine, Sfanta Teodora si-a ridicat privirile spre cer si, rostind cuvintele “Slava Tie Doamne pentru toate”, si-a dat duhul.

Parintii citindu-i toata randuiala parastasului, au asezat sfantul ei trup in mijlocul pesterii, unde a stat multa vreme. Dupa multi ani ieromonahul Elefterie, auzind de toate acestea s-a retras la Manastirea Secu si de aici la Sihla, ca sa fie cat mai aproape de aceea care i-a fost sotie si povatuitoare duhovniceasca.

A trait tot sub stancile Sihlei, rugandu-se lui Dumnezeu ziua si noaptea. Apoi trecand din viata aceasta, a fost ingropat in poiana unde se afla acum schitul. 

Trupul Sfintei Teodora a ramas tainuit in pestera, pana dupa anul 1830, cand familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de pret si le-a depus in biserica schitului, spre inchinare. Apoi, zidind o biserica noua, la mosia familiei din satul Miclauseni – Iasi, le-a adus in aceasta biserica si multa lume venea aici sa se inchine sfintei.

Dar in anul 1856, in timpul ocupatiei rusesti, moastele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfanta este venerata cu numele de Sfanta Teodora din Carpati.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane,  la 20 iunie 1992, a recunoscut si proclamat in mod solemn sfintenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

Vezi si:

Schitul Sihla (VIDEO)

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI  IN  ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. Vlada Afteni, articol Tatiana Stepa, biografie;

 2. Istoria md;

 3. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

 5. Crestin Ortodox.ro;

 6. Istoricul zilei blogspot.com;

 7. lesignets com

 8. ‘Wikipedia.ro;

 9. Mediafax.ro.

 10. Rador.ro

 

 

Publicitate

07/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Multumim

  Apreciază

  Comentariu de dininimapentrutine | 07/08/2020 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 07/08/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: