CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

258: A  murit  Papa Sixtus al II-lea; (data naşterii necunoscută).

Sixt al II-lea a fost al 24-lea Papa al Bisericii Catolice. I-a  succedat  lui Ştefan I  in anul 257  la 31 august.

In timpul pontificatului sau, stapanirea  a reluat persecuţiile  împotriva creştinilor, iar din august 258 sunt luate măsuri drastice împotriva clerului crestin.

Sixt al II-lea s-a refugiat impreuna cu un număr de diaconi, în catacombele aflate  de-a lungul Via Appia.

 

 

 

 

 

 

La data de  6 august 258, este găsit de soldaţi si este adus în faţa unei instanţe, apoi este decapitat.

Patru dintre diaconii aflati in preajma sa, au fost de asemenea executati.

 

 

 

 

 

 

523: A murit  Papa Hormisdas.

 

 

 

 

 

 

Pope Saint Hormisdas, Negotiator

 

 

Papa Hormisdas (n. 450 d.Hr., Frosinone, Imperiul Roman de Apus  – d. 6 august 523 d.Hr., Roma, Regatul Ostrogot), a fost Papă al Romei în perioada 20 iulie 514 – 6 august 523.

Pontificatul său a fost marcat  de schisma monofizită  declanșată în 484 de Acacius, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului din 472 până în 489.

 Eforturile sale de soluționare a acestei schisme au avut succes, iar la 28 martie 519, reconcilierea dintre bisericile din Constantinopol și Roma a fost ratificată în catedrala din Constantinopol, în fața unei mari mulțimi.

 

 

 

 

 

 

Papa Hormisdas este al  52- lea  Papa. A murit dupa 9 ani şi 15 de zile de pontificat in fruntea Bisericii Romei.

Fiul său a fost si el Papa, sub numele de Silvere.

 

 

750: A decedat Marwān al II – lea (n. in anul 688), cel de-al 14-lea si ultimul calif omeyad.

 

 

 

 

1181: Cronicile chineze si japoneze consemneaza aparitia unei supernove, care a ramas vizibila pana  la începutul anului 1182, în Constelaţia Cassiopeia.

Aceasta este una dintre cele cinci supernove istorice, identificate ca atare cu certitudine.

 

 

 

Supernova of AD 1181 and its Remnant: 3C 58 | SpringerLink

 

 

Cunoscută sub numele de SN 1181, apariția sa a fost semnalată  în opt texte separate.

A apărut în constelația Cassiopeia din Calea Lactee și a putut fi observată cu ochiul liber, fiind  vizibilă pe cerul nopții aproximativ 185 de zile, pâna la 6 februarie  1182.

 

 

 

 

 

1284:  Republica Pisa este învinsa  de către Republica Genova, în Bătălia de la Melori, pierzându-şi astfel poziţia  navala  dominantă  în Marea Mediterană.

 

 

 

 

 

1413: Domnitorul muntean  Mircea cel Bătrân dădea, de la Câmpulung, un privilegiu comercial braşovenilor, care le asigura acestora libertatea de tranzit a mărfurilor în şi prin Ţara Românească.

Textul mai detaliat al tratatului, datat 25 august acelaşi an şi redactat în latină, menţiona şi Ţara Bârsei.

Acest act, acordat de domnul român la cererea lui Stibor de Stiboricz, voievodul Transilvaniei, şi a lui Mihail, comitele secuilor, era o reînnoire a privilegiilor avantajoase pentru negustorii braşoveni acordate de înaintaşii săi.

 

 

 

 

 

1484: Începea asediul cetății Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484). După opt zile, cetatea era cucerită de invadatori (la 14 august) și devenea raia turcească

 

 

 

 

 

1506: Oastea Marelui Ducat al Lituaniei, a învins armatele Hanatului Crimeii în Bătălia de la Kletsk.

 

 

 

 

 

1538: Este fondat de Gonzalo Jiménez de Quesada orasul Bogotá, actuala capitala a statului sud-american Columbia.

 

 

 

 

 

 

Gonzalo Jiménez de Quesada (n. 1495, Cordoba, Spania – d. 16 februarie 1579 la Bogota)  a fost un  conchistador spaniol care a condus între 1536 și 1538, expediția spaniolă care a descoperit și a cucerit un teritoriu intins din actuala Columbie.

 

 

 

 

 1660: A murit pictorul spaniol Diego Velasquez; (n.6 iunie 1599).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost unul dintre cei mai cunoscuți pictori spanioli din sec.al  XVII-lea. Reprezentant al stilului baroc, s-a remarcat în special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei.

În același timp, a fost  creatorul unei noi viziuni și al unui nou mod de zugrăvire a naturii.

Acest lucru a determinat ca, la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea impresioniștilor să valorifice în pictura lor moștenirea lui Velázquez.

 

 

 

 

1651: S-a născut  François Fénelon (de Salignac de La Mothe), prelat catolic şi scriitor francez, precursor al iluminismului (“Aventurile lui Telemac”, “Dialoguri despre elocinţă”, “Fabule”); (d.07.01.1715).

 

 

 

 

 

1697: S-a născut Carol Albert de Bavaria ( d. 20 ianuarie 1745), fost principe elector al Sfantului Imperiu Romano – German  și împărat al Imperiului Romano-German, sub numele de Carol al VII-lea, între anii 1742-1745, în perioada discuțiilor dacă Maria Terezia  de Habsburg, este sau nu aptă să-i succeadă la tron tatălui ei

 

 

 

 

 

1766: S-a născut chimistul şi medicul englez William Hyde Wollaston, descoperitorul elementelor chimice paladiul (simbolul Pd și numărul atomic 46) şi rodiul (cu simbolul Rh și  numărul atomic 45) în 1803; (m. 22 decembrie 1828).

William Hyde Wollaston (n. 6 august 1766, Norfolk, Regatul Unit – d. 22 decembrie 1828, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un chimist englez.

S-a născut la Norfolk și a murit la Londra. A absolvit Universitatea Cambridge în 1793. A descoperit elementele chimice paladiu în 1803 și rodiu în 1804. A mai fost interesat și de metalurgie și fizică.

 

 

 

Palladium was discovered by William Hyde Wollaston, an En...

 

 

 

 

 

Paladiul, împreună cu platina, rodiul, ruteniul, iridiul și osmiul formează un grup de elemente cunoscut ca și grupa platinei (PGM-uri). Metalele din grupa platinei au proprietăți chimice asemănătoare, dar paladiul are cel mai scăzut punct de topire și este cel mai puțin dens metal al grupei.

 

 

 

 

 

 1775: S-a născut  Louis-Antoine, duce de Angoulême, ultimul Delfin (print mostenitor) al Franţei; (d. 3 iunie 1844).

 

 

 

 

 

 

 Louis-Antoine, Delfin al Franței și Duce de Angoulême  a fost fiul cel mare al regelui Carol al X-lea al Franței și a soției lui, Marie-Thérèse de Savoia. Când tatăl său a devenit rege, el a devenit ultimul Delfin.

A devenit  rege sub numele de  Ludovic al XIX-lea al Franței și al Navarrei, intr-o domnie disputată de numai 20 de minute în anul 1830 și a  continuat sa fie pretendent la tron în perioada 1836-1844.

 

 

 

 

 1791: Este inaugurata  Poarta Brandenburg din Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost construită între anii 1788-1791 de către Carl Gotthard Langhans, fiind cel mai important simbol al oraşului şi totodata un simbol al statului german.

Între anii 1961 şi 1989, accesul cetăţenilor din cele două Germanii (de Est şi de Vest) la acest monument era interzis, în apropiere aflându-se Zidul Berlinului.

Poarta a fost redeschisă la 22.XII.1989, în timpul reunificării Berlinului de Est cu Berlinul de Vest.

 

 

 

 

1806: După  înfrângerea  suferita în Bătălia de la Austerlitz, în Războiul celei de-a Treia Coaliții  antinapoleoniene, împăratul austriac Francisc al II-lea a abdicat si  a dizolvat Sfântul Imperiu Romano-German.

Francisc al II-lea  si-a luat titlul de împarat al Austriei si  s-a umilit, dând mana  foarte tinerei sale fiice,  pentru a se căsători cu împaratul francez, Napoléon Bonaparte.

Acest imperiu  a fost fondat de  Otton I in  anul 962  si reunea la inceputurile sale mari parti  din Germania, Italia si Franta. Începuturile sale converg către data încoronǎrii lui Carol cel Mare (denumit si Charlemagne – 742/814) cu ocazia Crăciunului din anul 800, de cǎtre papa Leon al III-lea.

În mentalitatea medievală a existat ideea de continuitate între Imperiul Roman şi Sfântul Imperiu Roman, prin particula „sfânt” evidenţiindu-se faptul că acesta din urmă, a fost unul creştin, spre deosebire de Imperiu Roman (antic), care fusese creat şi dezvoltat până la epoca creştinismului consacrat.

La fel ca Biserica Romano-Catolică, şi reprezentanţi ai Sfântul Imperiu Roman îl vedeau şi prezentau ca fiind continuatorul (deplin) al civilizaţiei romane.

În decretul emis in  urma Dietei din Cologne din 1512, numele acestui imperiu a fost oficial schimbat în Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană. (latină: Imperium Romanum Sacrum Nationis Germanicæ), fiind utilizat pentru prima dată în anul 1474. Noul titlu a fost adoptat parţial din cauza pierderii teritoriilor italiene şi burgunde de către Imperiu în secolul al XV-lea, dar sublinia importanţa statelor germane imperiale în conducerea imperiului în timpul reformei imperiale.

La sfârşitul secolului XVIII, termenul de „Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană” a încetat să mai fie utilizat.

Voltaire scria că era o aglomerare de ţări ce se autodenumea Sfântul Imperiu Roman, dar nu a fost nici sfânt, nici roman, nici imperiu.

 

 

 

 

 

 

1813: Generalul şi omul de stat sud-american Simon Bolivar, a ocupat oraşul Caracas şi a restaurat republica.

 

 

 

Simon Bolivar.jpg

 

 

 

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Ponte Palacios y Blanco, cunoscut mai mult ca Simón Bolívar (n. 24 iulie 1783 în Caracas, Venezuela – d. 17 decembrie, 1830, în Santa Marta, Columbia) a fost conducătorul unor mișcări de independență în America de Sud, numite uneori „Războiul lui Bolívar”.

 

 

 

 

 

1845: La Sankt Petersburg, in Rusia, este fondată  „Societatea Geografică Rusă”.

 

 

 

 

1863: La Londra a intrat în funcţiune primul tren de metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracţiunea era realizată de o mașină cu abur.

 

 

1867: S-a înfiinţat Biblioteca Academiei Române, la un an după fondarea Societăţii Academice Române.

Acest locaș de cultură  a avut încă de la începuturile sale  misiunea de a aduna şi conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, ilustrând istoria şi cultura românească, precum şi istoria şi civilizaţia universală. Biblioteca Academiei Române este ctitoria mai multor generaţii de cărturari care, prin donaţii şi o intensă politică de achiziţii, au contribuit la propăşirea ei.

Beneficiară a Depozitului Legal din 1885, are în atribuţiile sale publicarea bibliografiei retrospective a cărţii şi periodicelor româneşti, precum şi a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu sau Bibliografia Războiului de Independenţă, servind documentarea şi cercetarea asupra ştiinţei şi culturii române. Fondurile sale se cifrează la peste 14 milioane de unităţi, dintre care 3.600.000 monografii şi 5.300.000 publicaţii seriale.

 

 

 

1868: S-a nascut  Paul Claudel, poet, dramaturg şi eseist francez , unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai curentului şi grupării Renouveau catholique (“Oraşul”, “Cele cinci mari ode”, “Pâine amară”, “Povestea lui Tobi şi a Sarei”); (d.23.02.1955).

 

 

 

 

 

 

 

1868: S-a nascut Lipót Ács (Lipót Auerbach), scriitor, designer si  pedagog maghiar ; (d. 1945).

 

1877: Marele duce Nicolae al Rusiei adresează domnitorului Carol I noi telegrame, în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română.

Unităţi ale armatei române trec Dunărea şi iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Şiştov.

 

 

 

 

Războiul de Independență al României (1877 – 1878) - Primele unităţi ale Armatei Române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svisto - foto preluat de pe radiojurnalspiritual.ro

 

Războiul de Independență al României (1877 – 1878) – Primele unităţi ale Armatei Române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svisto – foto:radiojurnalspiritual.ro.

 

 

1879: A murit Johann von Lamont, astronom şi fizician scoţiano de origine germana; (n. 13.12.1805).

 

 

 

 

1881: S-a nascut sir Alexander Fleming, bacteriolog britanic, laureat al Premiului Nobel, descoperitorul penicilinei; (d.11.03.1955).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1887:  A murit George Creţianu, poet şi publicist român, membru de onoare al Academiei Române; (n. 1829).

 

 

 

 1890: Criminalul american William Kemmler, a fost prima persoană executată pe scaunul electric, în închisoarea Auburn din New York.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1893: Canalul Corint din Grecia este deschis pentru traficul navelor maritime.

 

 

 

 

Corinth Canal 2.jpg

 

 

 

 Canalul Corint este un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Salonic din Marea Egee.

Canalul taie Istmul Corint și separă Peloponezul de restul Greciei. Canalul are 6,3 km lungime, fiind construit între anii 1881 – 1893.

 

 

 

 

 1914 : Primul Razboi Mondial : Serbia declara razboi Germaniei; Austro-Ungaria declară război Rusiei.

 

 

 

1917: Incepe  Bătălia de la Mărășești, in care  armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane, în timpul Primului Război Mondial.

 

 

 

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com

Mormîntul eroilor de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza - Pe aci nu se trece!

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com

Mormantul Generalului Eremia Grigorescu de la Mausoleul Mărășești, inscripționat cu deviza „Pe aci nu se trece”!

Armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane în cadrul Primului Război Mondial. Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc din tot cursul războiului.

 Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului  şi lupta de la Răzoare,  unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat  n. 1885 Bîrlad).

Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul“; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul“.

 

 

 

 

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Batalia s-a incheiat in ziua de 16 august  1917.

 

 

 

 

1917: A murit Maria Zaharia, o fetiță româncă de doisprezece ani, căzută eroic în luptele de la Mărășești. (n. 1905) Maria Zaharia (cunoscută și ca Măriuca Zaharia.

 

 

 

 

 

Măriuca, cea mai tânără eroină din istoria României, s-a jertfit ...

 

 

 

 

Născută  la 1905, în localitatea Pădureni, Mărășești, România  – d. 6 august 1917, Mărășești, România) a murit eroic în luptele de la Mărășești din cadrul Primului Război Mondial. Drept recunoaștere a eroismului ei, a fost îngropată în Mausoleul de la Mărășești.

 

 

1917: S-a născut Robert Mitchum, actor american (“Povestea lui G. I. Joe”, “Focuri încrucişate”, “Băieţi buni, băieţi răi”); (d.01.07.1997).

 

 

 

 

 

 

 

1926: Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii.

 

 

 


 

 

 

Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

 

 

 

 

1935: A murit  George Vâlsan, geograf român, membru al Academiei Române; (n. 21 ianuarie 1885).

 

 

 

George Valsan - savant roman in domeniul geografiei si etnografiei ...

 

 

 

George Vâlsan  si-a făcut studiile la București, Berlin și Paris.

A fost profesor la universitățile din Iași, Cluj și București; președinte al Societății etnografice române și director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înființat și în jurul căruia a înființat o școală geografică românească.

 

 

 

 

 

1936: România a aderat la Convenţia de la Berna pentru protecţia operelor literare şi artistice, în varianta adoptată de Conferinţa de la Roma (din 1928).

Convenţia de la Berna este un document internaţional, încheiat la 9 septembrie 1886, care a stat la baza constituirii Uniunii internaţionale pentru protecţia operelor literare şi artistice, având drept scop protejarea cât mai eficientă şi uniformă a drepturilor autorilor asupra operelor lor literare şi artistice.

Convenţia a fost completată, succesiv, la Paris – 1896, Berlin – 1908, Berna – 1914, Roma – 1928, Bruxelles – 1948, Stokholm – 1967 şi Paris – 1979.

 

 

 

 

1937:  S-a născut Tamás Adamik, scriitor, filolog şi istoric literar maghiar.

 

 

 1938: S-a născut compozitorul român  Liviu Glodeanu;  (d. 1978).

 

1940: Estonia a fost anexata  la URSS, in baza intelegerii secrete semnata de Germania nazista si Uniunea Sovietica (Pactul Ribbentrop – Molotov).

 

 

 

 

 1941: S-a născut poetul roman Cezar Ivănescu;  (d. 2008).

 

 

 

 

 

 

 

1942: A murit Alfonso Castaldi, compozitor şi dirijor român de origine italiană; (n.23 aprilie 1874).

S-a stabilit în  Romania la vârsta de 20 de ani.

În 1914 a fondat orchestra Tinerimea simfonică din București. Între 1925 și 1929 a fost inspector al muzicii în Ministerul Artelor.

În afară de prelucrări după autori preclasici, a compus două simfonii, schița simfonică „Tarantella” , poeme simfonice („Talatta”; „Marsyas”, muzică de cameră. Are realizări și în domeniul muzicii vocale (coruri, cântece, etc.). Deosebit de importantă a fost activitatea sa pedagogică în domeniul predării armoniei și contrapunctului, fiind profesorul multor compozitori și dirijori români, printre care George Georgescu, Ion Dumitrescu,Alfred Alessandrescu, Gheorghe Dumitrescu.

A fost și un talentat de artist plastic, pictând portrete și peisaje. A făcut parte din cercul de artiști plastici de seamă ai vremii sale: Jean Steriadi, Camil Ressu, Fritz Storck, Pul Verona, Stefan Luchian, Iosif Iser,  Oscar Han.

 

 

 

 

 

 

1943: S-a născut pianistul roman Dan Grigore, elev al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora (n.Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

1945 : Bombardierul  american B-29 “Enola Gay”, pilotat de colonelul  Paul Tibbets, a lansat la ora 8,15, prima bombă atomică (Little Boy) asupra oraşului japonez  Hiroshima .

In urma bombardamentului atomic s-au  inregistrat  cca.70.000 de victime,iar alte mii de oameni au murit in anii urmatori, ca urmare a efectelor radiațiilor.

 

 

 

 

 

 Numele bombardierului a fost inspirat de Enola Gay Tibbets, mama pilotului Paul Tibbets.

  Bombardamentele atomice au forțat Japonia  să capituleze câteva zile mai târziu, la 15 august 1945, astfel luând sfârșit cel de-al doilea război mondial. 

 

 

 

1945: Se restabiliesc relaţiile diplomatice româno-sovietice  legaţiile lor fiind ridicate la nivel de ambasade. Relaţiile diplomatice româno-ruse au fost stabilite la 27 septembrie/15 octombrie 1878, la nivel de legaţie, fiind întrerupte la 15/28 ianuarie 1918.

Acestea s-au restabilit începând cu data de 9 iunie 1934, şi sunt întrerupte din nou în anul 1941. După dispariţia URSS, reprezentanţele diplomatice şi consulare ale URSS în România au fost considerate reprezentanţe diplomatice şi consulare ale Federaţiei Ruse, iar misiunea ţării noastre la Moscova a fost considerată Ambasadă a României în Federaţia Rusă

  Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice cu România, de includerea în guvernul Petru Groza dominat de comunisti, a unor reprezentanți ai PNL si PNT.

Acestea vor restabili relațiile diplomatice cu România la 5 februarie 1946.

 

 

 

 

 1955:  A murit Nicolae Bălan, mitropolitul Transilvaniei şi Banatului (n. 27.04.1882).

 

 

 

 

 

 

 

1960: Ca răspuns la un embargoul impus de  Statele Unite, Cuba comunista  nationalizeaza   proprietatile  americane şi străine în ţară.

Revoluția Cubaneză a fost o revoltă armată victorioasă a Mișcării 26 Iulie. Sub conducerea lui Fidel Castro, mișcarea a reușit să-l răstoarne pe dictatorul Fulgencio Batista, sprijinit de către Statele Unite ale Americii, pe 1 ianuarie 1959.

 

 

 

 

1962: Proclamarea independenţei fata de Marea Britanie a statului Jamaica, din Marea Caraibilor. Sărbătoare naţională.

 

 

 

 

 

1969: S-au desfăşurat lucrările Congresului al X-lea al PCR.

 

 

 

Deschiderea oficială a Congresului al X-lea al PCR (6-12 august 1969) - foto preluat de pe adevarul.ro

 

Deschiderea oficială a Congresului al X-lea al PCR  (6-12 august 1969) – foto preluat de pe adevarul.ro

 

 

Din 1969 Ceauşescu a devenit un lider de neînlocuit. Crease astfel de mecanisme încât o fracţiune coalizată împotriva lui nu putea acţiona cu şanse de izbândă. Cel de-al doilea congres al partidului de la venirea lui Ceauşescu la putere s-a ţinut între 6 şi 12 august 1969. Data lui fusese amânată din cauza vizitei lui Nixon la Bucureşti.

 

 

 

 

 

 1972 : S-a născut cantareața britanica  Geri Halliwell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973: A murit regizorul roman de teatru si film Sica Alexandrescu; a fost vreme îndelungată prim-regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a montat comediile lui I.L.Caragiale (filmografie: “Bădăranii”, “O scrisoare pierdută”); (n.15.08.1896).

 

 

 

 

 

 

 1978: A murit  Papa Paul al VI-lea (Giovanni Battista Montini); (n.26.09.1897).

 

 

 

 

AL TREILEA PE LISTĂ – Papa Paul al VI-lea, sanctificat în 2018 ...

 

 

 

I-a urmat  papei Ioan al XXIII-lea la  conducerea Bisericii Catolice între 21 iunie 1963 şi 1978 .

A rămas în amintirea catolicilor în special pentru încheierea plină de succes a Conciliului Vatican II, care a marcat istoria Bisericii prin implementarea unor reforme vaste, inclusiv renunţarea la slujba în limba latină în timpul serviciilor religioase obişnuite.

A fost beatificat la Roma, la 19 oct. 2014, urmând a fi sanctificat la 14 oct. 2018.

 

 

 

1990: Organizaţia Naţiunilor Unite decretează  embargou împotriva Irakului şi autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forţă împotriva regimului de la Bagdad, ca urmare a invadarii Kuweitului de către armata lui Saddam Hussein.

 

 

 

 

 

1991: Programatorul britanic Tim Berners-Lee  a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web.

 

 

 

 

Tim Berners-Lee-Knight-crop.jpg

 

 

 

 

Cunoscut și ca TimBL, (n. 8 iunie 1955) Tim Berners-Lee este un programator englez, inventator al World Wide Web-ului. Este actualmente director al World Wide Web Consortium (W3C), organizația ce tutelează standardele Web-ului.

Tim Berners-Lee a propus pentru prima dată în (martie 1989) un sistem de management al informatiilor, care la scurt timp, cu ajutorul lui Robert Cailliau a implementat cu succes prima comunicare HTTP între un client si un server „via Internet”.

Primul sit web, http://info.cern.ch., creat de către Lee și ceilalți colaboratori, exista și în 2015.

 

 

 

 

 

 

2001: Preşedintele Boliviei, Hugo Banzer a demisionat din funcţie.

 

 

 

 

 

2002: A  decedat informaticianul olandez Edsger W. Dijkstra.

A rămas celebru pentru algoritmul drumului minim într-un graf, algoritm care-i poartă numele; (n. 11 mai 1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 2005: În Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare din istoria acestei țări, fiind furate 65 milioane de dolari americani.

 

 

 

2005: A murit la Havana, renumitul cântăreţ cubanez Ibrahim Ferrer, membru al formaţiei „Buena Vista Social Club”.

 

 

 

 

 

Ibrahim Ferrer Lyrics, Songs, and Albums | Genius

 

 

 

 

 

 

Ibrahim Ferrer Planas (n. San Luis , Santiago de Cuba , 20 februarie  1927) a fost un cântăreț cubanez care a obținut faima mondială în 1998 odată cu succesul albumului muzical Buena Vista Social Club , în cadrul căruia  a colaborat cu mulți  interpreți de primă marime precum Omara Portuondo , Rubén González ,Compay Segundo , Eliades Ochoa , Barbarito Torres și Manuel «Guajiro» Mirabal . Acest album va obține un Grammy.

Un an mai târziu, Ferrer va înregistra primul său album solo, Buena Vista Social Club.

Al doilea său album solo, Buenos Hermanos , a câștigat încă un Grammy în 2004.

 

 

 

 

 

 2007: A murit baronul francez Élie Robert de Rothschild, membrul uneia dintre cele mai renumite şi mai complexe dinastii europene; (n. 1917).

 

 

 

 

 

2009: A murit John Hughes, scenarist şi regizor de film american.

 

 

 

 

 

John Wilden Hughes, Jr. (18 Februarie 1950 – 6 August 2009) a fost un regizor, scenarist si producator american de film foarte cunoscut datorita seriei de filme National Lampoon’s Vacation, The Breakfast Club; Planes, Trains and Automobiles, Flubber, 101 Dalmațieni, seriei Beethoven 1-5, precum si seriei Home Alone 1 – 4.

S-a nascut in Lansing, Michigan, mama sa fiind o ferventa voluntara in actiunile de caritate, iar tatal sau John Hughes, Sr., un agent de vanzari. In 1968 termină cursurile liceului Glenbrook North High School din Northbrook, Illinois, acesta localitate fiind aleasa ca locatie preferata a viitoarelor sale filme. Hughes isi incepe cariera in 1970 ca autor de reclame dupa ce renunta la cursurile Universitatii din Arizona.

Prima incercare de a scrie comedie a fost in momentul cand i s-a propus si a vandut material pentru actorii in voga atunci, cum ar fi Rodney Dangerfield si Joan Rivers. Acest lucru l-a inspirat apoi sa scrie aventurile familiei sale din excursiile si calatoriile cu familia de cand era copil, din aceste povestiri, publicate in revista National Lampoon, rezultand mai tarziu scenariile filmelor National Lampoon’s Vacation.

Cel mai mare succes al sau rămâne Home Alone (Singur acasă), un film despre un copil care ramane singur acasa de Craciun, fiind uitat de parintii sai si fiind fortat sa apere resedinta familiei de hoti, film scris si produs de John Hughes.

Proclamat filmul anului 1990, Home Alone a ramas pana in zilele noastre cea mai de succes comedie din toate timpurile. Ultimul sau film ca regizor a fost Curly Sue din 1991.

A fost o sursa de inspiratie pentru multi din industria filmului, incluzandu-i aici pe Kevin Smith sau Wes Anderson. Obisnuia sa foloseasca pseudonimul Edmond Dantes (personajul principal din cartea lui Alexandre Dumas, Contele de Monte Cristo) pentru unele din scenariile sale.

In 1994 se retrage din ochii publicului si ai presei si se muta inapoi in Chicago, acordand foarte rar interviuri, unul din rarele cazuri fiind cu ocazia lansarii albumului Reach the Rock, soundtrack-ul unui film independent pe care l-a scris. In ultimii ani ai vietii era un pasionat fermier din Illinois.Pe 6 august 2009, in timp ce mergea pe West 55th Street planuind sa faca o vizita rudelor sale din Manhattan, sufera un infarct si moare cateva ora mai tarziu la Roosevelt Hospital.

Funeraliile au avut loc pe 11 august in Chicago. Alaturi de sotia si cei doi fii ai sai au luat parte la ceremonia funerara si cei patru nepoti ai celebrului scenarist.

In 17 septembrie 2009, episodul pilot al comediei difuzate de NBC, Community, a fost dedicat celui care a fost creatorul genialului Singur acasa.

 

 

 

 

 

 

 

2010: A murit istoricul şi eseistul britanic Tony Judt, specialist în epoca postbelică a Europei (după 1945); (n. 1948).

 

 

 

 

2008 : În Mauritania, o juntă militară condusă de Mohamed Ould Abdel Aziz, l-a răsturnat de la conducere printr-o lovitură de stat, pe presedintele Sidi Ould Cheikh Abdallahi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohamed Ould Abdel Aziz (nascut 20 decembrie 1956), este președintele  în funcție al Mauritaniei din 2009.

Este militar  de carieră de rang înalt si a fost o figură de frunte în lovitura de stat august 2005 prin care a fost demis președintele Maaouya Ould Sid Ahmed Tayaiar în august 2008 a condus o altă lovitură de statcare a rasturnat presedintele Sidi Ould Cheikh Abdallahi.

 

 

 

 

 

 

În urma loviturii de stat 2008Abdel Aziz a devenit președinte al Consiliului Suprem de Stat, care a organizat tranziția politică spre noi alegeri.  El a demisionat din acest post în aprilie 2009, candidand în alegerile prezidențiale iulie 2009, pe care le-a câștigat, fiind  învestit în data de 5 august 2009. 

A fost de asemenea  președinte al Uniunii Africane in anii 2014-2015.

 

 

 

2012: Roverul Curiosity, lansat de de NASA  la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.

 

 

 

 

PIA16239 High-Resolution Self-Portrait by Curiosity Rover Arm Camera square.jpg

 

 

 

 

Mars Science Laboratory,  prescurtat MSL, este o sondă spațială lansată în spațiu  spre planeta Marte de Agenția spațială americană NASA .

Sarcina principală a misiunii MSL a fost aceea de a cerceta dacă pe Marte poate exista sau chiar a existat viață.

Componenta cheie a sondei MSL este vehiculul de teren (rover) „Curiosity”, care după amartizare trebuia să se deplaseze autonom și să execute toate experimentele și cercetările științifice prevăzute. Curiosity are mărimea unui mic autoturism și cântărește 900 kg, devenind astfel cel mai greu obiect creat de mâna omului și lansat pe Marte vreodată (vehiculele sondelor Viking cântăreau sub 600 kg).

 MSL a fost lansat la 26 noiembrie 2011 la bordul unei rachete de tip Atlas V(541) de la cosmodromul Cape Canaveral Air Force Station din Florida, SUA. Zborul spre Marte a durat circa 9 luni și amartizarea a avut loc la 6 august 2012.

 

2015: În Egipt, a avut loc inaugurarea extinderii Canalui Suez. Cu o lungime de 72 km, noua cale dubla practic, capacitatea traficului pe această arteră fundamentală care leagă Marea Roşie de Mediterana.

 

 

 

 

 

 2017: A avut loc ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul la Mănăstirea Robaia, din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului.

Pârvu Mutu Zugravul , primul pictor canonizat de Biserica Ortodoxă Română, este considerat ca fiind cel mai mare pictor din epoca Brâncovenilor și a Cantacuzinilor și un mare rugător isihast; data prăznuirii sale este pe 7 august.

 

 

 

 

 

Parvu Mutu

 

                                     Foto: Autoportret – Biserica din Bordești

 

 

 

Parvu Mutu s-a născut la  data de 12 octombrie 1659, în familia preotului Ioan Parvescu din Campulung și a decedat în anulo 1735.

Dintre cei sase copii ai familiei, numai Parvu va supravietui, si el luptandu-se insa cu neputinta de a vorbi clar. Datorita acestei deficiente, el va fi poreclit „Mutu”, pâna in sfarsit ajungând renumit ca „Pârvu Mutu”.

 

 

 

 

 

 

6  august este:

 

 

 

 

 

In  Bolivia: Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei – 1825.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bolivia, oficial denumită Statul Plurinațional al Boliviei (în spaniolă Estado Plurinacional de Bolivia), este o țară din America de Sud mărginită cu Brazilia, în nord și est, cu Paraguay și Argentina la sud, cu Chile în sud-vest și cu Peru la vest.

Cu o suprafață de 1.098.581 km² și o populație de 8,8 milioane de locuitori, Bolivia își are conducerea administrativă împărțită între două orașe importante: Sucre (capitala și sediul puterii judiciare) și La Paz (sediul guvernului).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 – În  Jamaica:  Ziua naţională – aniversarea proclamării independenţei în 1962, față de Marea Britanie.

 

 

 

 

 

 

Jamaica Map / Geography of Jamaica / Map of Jamaica - Worldatlas.com

 

 

 

 

Jamaica este o țară insulară din Marea Caraibilor, și a treia cea mai mare insulă din Antilele Mari.

Insula are o suprafață de 10.991 km², și se află la 145 km sud de Cuba, și 191 km vest de Hispaniola, insula pe care se află Haiti și Republica Dominicană.

Jamaica este a cincea cea mai mare insulă din Marea Caraibilor. 

Cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, Jamaica este a treia cea mai populată țară anglofonă din America, după Statele Unite și Canada, și a patra cea mai populată țară din Caraibe.

Capitala, și cel mai mare oraș, se află la Kingston. Orașul are o populație de 937.700 de locuitori. 

Jamaicanii sunt, în mare parte, descendenți ai africanilor, dar există și europeni, chinezi, indieni, și alte minorități multi-rasiale.  Jamaica este membră a Comunității Națiunilor, monarh și șef de stat fiind regina Elisabeta a II-a.

Reprezentantul ei stabilit în această țară este guvernatorul Patrick Allen. Prim-ministrul Jamaicăi este Portia Simpson-Miller.

Jamaica este o monarhie constituțională, puterea legislativă aflându-se în mâinile Parlamentului, care este format dintr-un Senat și dintr-o Cameră a Reprezentaților.

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

Schimbarea la Față a Domnului.

 

 

 

 

Schimbarea la Față a Mântuitorului este unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită la 6 august - foto: doxologia.ro

 

 

Schimbarea la Față a Domnului  este praznuită pe 6 august. Schimbarea la Fata este cunoscuta in popor si sub denumire de Probojenia.

Primele reprezentari iconografice ale Schimbarii la Față sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica “Sfantul Apolinarie“ din Ravenna si cel din Manastirea “Sfanta Ecaterina“ din Sinai.

Din Scriptura aflam ca Mântuitorul luând pe Petru, Iacov si Ioan pe muntele Taborului, “S-a schimbat la față inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina.

Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El si, raspunzand, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este sa fim noi aici; daca voiești, voi face aici trei colibe: Tie una, si lui Moise una, si lui Ilie una.

Vorbind el incă, iata un nor luminos i-a umbrit pe ei, si iata glas din nor zicand: “

Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultati-L”.

Si, auzind, ucenicii au cazut cu fata la pâmânt si s-au spaimantat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

 

Schimbarea la Față  ne descoperă ca Hristos a fost cu adevarat Fiul lui Dumnezeu.

Prin firea omeneasca pe care a asumat-o, ne-a fost descoperita dumnezeirea Sa.

In acest sens, Sfintii Parinti afirma ca “Hristos Se schimba la Fata, nu luand ceea ce nu era, nici preschimbandu-Se in ce nu era, ci aratand ucenicilor ceea ce era, deschizandu-le lor ochii si facandu-i din orbi vazatori”.

Pe muntele Taborului, trupul Sau a fost strabatut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toti comentatorii Evangheliei sunt de acord ca Schimbarea la Fata a Domnului anticipeaza invierea Lui, iar invierea Sa o prefigureaza pe a noastra.

Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos ca era “ca soarele”, iar Luca, vorbind despre vesmintele Sale, mentioneaza ca “erau ca zapada”, ne descopera ca firea omeneasca nu a fost absorbita de cea dumnezeiasca in Hristos, dupa cum nici “zapada” nu a fost topita de “soarele” din El. Cele doua firi sunt unite in chip neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit in Hristos.

Pe 6 august, de sarbatoarea Schimbării la Fata a Domnului, Biserica ofera dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric

 4. Istoricul zilei blogspot.com;

 5.  lessignets com;

 6. Wikipedia.ro;

 7. Rador.ro

 

06/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 06/08/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: