CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

30 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

579: A murit Papa Benedict I, al cărui pontificat a durat din 2 iunie 575, pana  la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

Papa Benedict I a fost Papă al Romei îde la 2 Iunie 575 -pana la moartea sa (30 Iulie 579) - foto - ro.wikipedia.org

 

 

 

În timpul pontificatului său, longobarzii care cuceriseră nordul și centrul Italiei, au atacat sudul peninsulei , iar în anul  579 au asediat Roma.

Împăratul răsăritean Tiberiu I, a trimis o armată  pentru salvarea orasului, care însă nu a făcut față invadatorilor.

Roma a fost cuprinsă de foamete ca în timpul primului asediu longobard din timpul Papei Ioan al III-lea, iar Papa Benedict I a murit în toiul nenorocirii.

 

 

 

 

 

634: S-a desfășurat bătălia de la Ajnadayn, în valea  Elah, situată în Israelul de azi, prima mare batalie dintre armatele Bizantine si cele arabo-musulmane.

Lupta s-a incheiat cu victoria decisiva a musulmanilor, Islamul instaurandu-se definitiv in Siria, Palestina si mai apoi in Egipt.

 

 

 

 

 

 

762: Abu Ja’far Abdallah ibn Muhammad al-Mansur  al doilea calif abasid a fondat orasul Bagdad, actuala capitala a Irakului.

 

Madinat al Salam(orasul pacii) cum numeste Al Mansur  noul oras,, era situat pe malul vestic al fluviului Tigru,, în aceeași vale în care se aflaseră unele dintre cele mai puternice capitale ale lumii antice ( Babilon,Ninive, Ur,Ctesiphon).

Mult timp, Madinat al Salam rămâne numele oficial al orașului, utilizat în documentele oficiale, pe monede etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orasul avea un  diametru  de 2 km. și era împrejumit de ziduri duble și de un șanț de apărare, iar zona centrală dispunea de un al treilea zid, înalt de aproape 15 metri,cu  patru porți de acces dinspre principalele regiuni ale imperiului: Khorasan, Siria, Basra si Kufa.

 În numai câțiva ani, orașul a devenit  un important centru comercial și politic și câștigă un prestigiu neegalat în Evul Mediu decât de Constantinopol.

 

 

 

 

1401: A fost emis  un hrisov prin care domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1431) a încuviinţat înscăunarea unui episcop armean la Suceava, cetatea de scaun a Moldovei. Actul original se află în Arhivele Episcopiei Armene din Lvov.

După ce a acordat armenilor dreptul  de a avea un episcop, Alexandru cel Bun a emis un alt hrisov, la 8 octombrie 1407, prin care chema negustorii armeni din Polonia să contribuie la prosperitatea oraşelor moldave, promiţându-le scutiri de taxe vamale şi de biruri.

 

 

 

 

1511: S-a născut Giorgio Vasari, pictor şi arhitect italian,  primul autor al unei monografii de arta: “Viețile celor mai renumiți arhitecți, pictori și sculptori italiani, de la Cimabue până în timpurile noastre”); (d. 27.06.1574).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1552 : Garnizoana creştină a cetăţii Timişoarei se predă turcilor în schimbul promisiunii acestora de a o lăsa să plece nevătămată. Turcii nu şi-au respectat promisiunea, iar la ieşirea garnizoanei din cetate, au masacrat-o.

Din acest moment şi până la eliberarea zonei de către austrieci în secolul al XVIII-lea, cetatea Timişoarei va ramane posesiune  otomana si resedinta a beilor turci.

 

 

 

 

 

 1619: În  colonia engleza Virginia,din America de Nord,  sunt aduşi  din Africa, primii sclavi negri.

 

 

 

 

 

1625 : A ieşit de sub tipar cea dintâi carte a tiparniţei româneşti de la Câmpulung, “Molitvelnicul slavonesc”.

 

 

 

 

 

1656:  Forțele suedeze sub comanda regelui  Carol al X-lea Gustav înving în bătălia de la Varșovia forțele polono- lituaniene.

 

 

 

 

 

 

1683: A murit Maria Tereza a Spaniei, regină a Franţei, soţia lui Ludovic al XIV-lea al Franţei (n. 1638).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1718: A murit William Penn, om de afaceri englez și filozof, fondator al provinciei americane Pennsylvania; (n. 1644).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1751: S-a nascut Maria Anna Walburga Ignatia Mozart (d. 29 octombrie 1829), numita si “ Nannerl ”, sora mai mare a marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart,  cu patru  ani si jumatate  mai în vârstă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost o muziciana renumita in epoca, recunoscuta ca o excelenta interpreta la clavecin si pian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1771: A murit  Thomas Gray, carturar si poet englez preromantic; (n.26.12.1716).

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Gray a activat ca profesor la Universitatea Cambridge. Lirica sa aparține tranziției de la clasicismul târziu la romantism.  

 

 

 

 

 

 

1792 : În timpul Revolutiei Franceze, în urma decretului care proclama “Patria în pericol”, sosesc la Paris voluntari înrolați la Marsilia, cântând melodia care astăzi este imnul național al Franței: “La Marseillaise”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1811: A fost executat preotul Miguel Hidalgo y Costilla, conducatorului unei  rascoale a taranilor indieni din Mexic impotriva colonialistilor spanioli.

 

 

 

 

  

 

Foto: Miguel Hidalgo, intr-o  pictura murala de Juan O’Gorman

 

 

 

 

 

1817: S-a nascut la București, Alexandru Orăscu, inginer si matematician, primul mare arhitect roman (Vechea Universitate, Grand Hotel du Boulevard – Calea Victoriei, Biserica Domnita Balasa, actualul Cinema “Bucuresti”); (d.16.12.1894, București).

 

 

 

Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. 30 iulie 1817, București – d. 16 decembrie 1894, București) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român - foto - zf.ro

 

Arhitectul Alexandru Hristea Orăscu

 

 

Biserica Domnita Balasa

                            Foto: Biserica Domnița Bălașa din București

 

Alexandru Hristea Orăscu  a fost între 1885 – 1889  rector al Universității București, iar între 1890 – 1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor.

În anii 1840, atunci când arhitectul catalan – român Xavier Villacrosse a fost numit arhitect șef al orașului, funcție pe care a îndeplinit-o între 1840 și 1848, adjunctul său a fost arhitectul Alexandru Hristea Orăscu.

Ulterior, a participat la Revoluția de la 1848, respectiv a avut și o carieră de politician, iar în 1876 a fost ministru al Cultelor și Instrucțiunii publice.

Între anii 1891 – 1894 a fost primul președinte al Societății Arhitecților Români.

 

 

 

 

Clădirea veche a Universităţii din Bucureşti, creaţie a lui Alexandru Orăscu - foto - ro.wikipedia.org

 

            Foto: Clădirea Universității din București

 

 

 

Ca arhitect, a fost un promotor al clasicismului, după planurile sale fiind ridicate Universitatea din București (sediul vechi), Hotelul Carol din Constanța, Biserica Domnița Bălașa și Mitropolia Nouă din Iași. A realizat “planul Orăscu” al Bucureștilor, un proiect de sistematizare a orașului, în 1893.

O stradă din București, aflată în cartierul Izvor, a purtat numele lui Alexandru Orăscu, până în 1984, când zona a fost demolată abuziv pentru proiectul “Casa Poporului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1818 : S-a nascut Emily Brontë, nuvelistă britanică, autoarea celebrului roman “La răscruce de vânturi”.

 

 

 

Profile Portrait original

  

Emily Brontë, portret 1833

 

 

 

Emily Jane Brontë ( d. 19 decembrie 1848)  este  cunoscută mai ales pentru unicul ei roman, La răscruce de vânturi (în engleză Wuthering Heights).

 

 

 

 

 

 

 

1855 : S-a născut  la Berlin , industriaşul german Georg Wilhelm von Siemens.

 

 

 

 

Georg Wilhelm von Siemens (n. 30 iulie 1855, Berlin, Germania — d. 14 octombrie 1919, Arosa, Elveția) industriaș german în domeniul telecomunicațiilor - foto - de.wikipedia.org

 

 

 

 

Georg Wilhelm von Siemens ( d. 14 octombrie 1919, Arosa, Elveția) a fost un industriaș german în domeniul telecomunicațiilor, partener general la compania Siemens SA. A fost fiul lui Werner von Siemens și al Matildei Duman. S-a căsătorit în 1882 cu Elly, cu care a avut doi copii: Wilhelm Ferdinand von Siemens și Mathilde Eleonore Eveline von Siemens .

 

 

 

 

 

 

 

1863: S-a născut industriaşul Henry Ford, fondatorul companiei “Ford Motor Co” (1903), considerat părintele automobilului de serie (“Ford T).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henry Ford a conceput un nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism. ; (m. 7 aprilie 1947).

 

 

 

 

 

 

1866: In România  este promulgata noua lege electorala, pe baze censitare. Corpul electoral era impartit in patru colegii pentru Camera Deputatilor si doua colegii pentru Senat.

 

 

 

 

 

 

1884: Se înfiinţează la Bucureşti Institutul Meteorologic Central din România.

 

 

 

 

 

 

1894: S-a nascut  Alexandru Teodoreanu ( Pastorel ), scriitor epigramist  şi publicist român (“Hronicul mascariciului Valatuc”, “Inter Pocula”); (d.15.03.1964).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

1898 : S-a născut  Sir Henry Moore, sculptor britanic; (d.31.08.1986).

 

 

 

 

 

Henry Moore – „Regele si Regina”

 

 

 

 

 

 

 

 

 1898: A murit Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen; (n.1 aprilie 1815).

 

 

 

 

 

 

Bismarck, Otto von

 

 

 

 

 

 

Supranumit  “cancelarul de fier”, Bismark  a fost unificatorul Germaniei, fiind  prim-ministru al Prusiei (1862-1871) si  cancelar al Imperiului german (1871-1890). S-a născut la 1 aprilie 1815.

 

 

 

 

 

 

 

1900: A murit  Alfred, Duce de Saxa-Coburg şi Gotha, tatăl reginei Maria a României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alfred Ernest Albert, Duce de Saxa-Coburg și Gotha (n. 6 august 1844 ) a fost al treilea duce de Saxa-Coburg și Gotha, domnind din 1893 până în 1900. Era și membru al familiei regale a Regatului Unit, fiind cel de al doilea fiu al reginei Victoria și al principelui Albert de Saxa-Coburg și Gotha.

În Regatul Unit, la 24 mai 1866 i s-au acordat titlurile de Duce de Edinburgh, Conte de Kent și Conte de Ulster. A urmat unchiului său Ernst de Saxa-Coburg și Gotha în cadrul imperiului German la 23 August 1893.

 

 

 

 

 1903: A început al II-lea Congres al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia.

În cadrul acestuia s-a produs sciziunea “bolşevicilor” (majoritari) Lenin, Troţki, Martov, de “menşevici” (minoritari) (Plehanov, Axelrod).

 

 

 

 

  

Presidium of the 9th Congress of the Russian Communist Party (Bolsheviks).jpg
                                     Întâlnire a membrilor Partidului Bolşevic

 

 

 

 

 

 

1912: A murit  Mutsuhito (Meiji Tenno), împăratul Japoniei  intre anii 1867-1912 ; (n. 3.11.1852).

 

 

 

 

 

 

1921:  In Romania unita, este votata  Legea pentru definitivarea reformei si improprietarirea taranilor din Transilvania.

 

 

 

 

 

 1929: In România  este adoptată Legea pentru reorganizarea penitenciarelor şi instituţiilor de prevenţie, în baza căreia se recunoaşte regimul politic în închisori. Art. 12 alineatul 6 din lege se prevedea:

Când detenţiunea este pronunţată ca pedeapsă politică, condamnaţii vor fi închişi în celule numai dacă vor cere şi dacă construcţiunea penitenciarului permite ceasta. De asemenea deţinuţii politici vor purta îmbrăcămintea lor proprie, vor coresponda prin scrisori, primi cărţi, reviste şi orice fel de publicaţii, vizite şi să-şi procure lucrurile necesare de dormit, alimente prin propriile lor mijloace, conform dispoziţiilor regulamentului.

Ei vor fi obligaţi să muncească, însă vor avea facultatea să-şi aleagă una din muncile practicate în penitenciar, sub supravegherea directorului penitenciarului, să se îndeletnicească cu o muncă intelectuală„).

 

 

 

 

 

 1930:  Echipa Uruguayului câştigă la Montevideo primul Campionat Mondial de Fotbal.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 1932: Se deschid Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California.

 

 

 

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Los Angeles - 1932 - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

Video:  CEREMONIA DE DESCHIDERE A J.O. DE LA  LOS ANGELES

 Au participat 37 de ţări şi 1.408 de sportivi care s-au întrecut în 116 de probe din 14 sporturi.

 România nu a fost prezentă la această ediţie.

 

 

 

 

 

 

 1941: Al doilea război mondial: Guvernul polonez aflat în exil şi Stalin semnează un acord de ajutor mutual în lupta împotriva lui Hitler, ce include şi o amnistie pentru cetăţenii polonezi privaţi de libertate pe teritoriu sovietic şi formarea unei armate poloneze sub comanda generalului Wladyslaw Anders, eliberat dintr-o închisoare din Moscova.

 

 

 

 

 

 

 

1942: Generalul de Gaulle, aflat în exil la Alger, formează “Comitetul Naţional de Eliberare” al Frantei.

 

 

 

 

 

Charles de Gaulle (n. 22 noiembrie 1890, d. 9 noiembrie 1970) general și politician francez - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

1945: Al doilea război mondial: Un submarin japonez scufundă vasul american Indianapolis, ucigând 883 de oameni, și pricinuind  una dintre cele  mai grea pierderi din istoria marinei americane.

Submarinul japonez I-58 aflat sub comanda lui Mochitsura Hashimoto scufundă vasul american USS Indianapolis. Comandamentul Forțelor Navale nu a avut cunoștință de scufundarea navei până când n-au fost reperați supraviețuitori trei zile și jumătate mai târziu.  

 

 

 

 

 

30 iulie 1945: Vasul american Indianapolis este scufundat de submarinul japonez I-58, omorând 883 de oameni; cea mai grea pierdere din istoria marinei americane - foto: ro.wikipedia.org

 

 Din echipajul de 1196 de oameni, 300 au murit la momentul atacului japonez, iar 600 vor pieri în zilele următoare din cauza hipotermiei, deshidratării și atacurilor rechinilor. Doar 300 de oameniau fost salvați.

Acest crucișător are în spate o poveste care  include transportarea bombei atomice „Little Boy”, ce va distruge orașul japonez Hiroshima pe 6 august 1945.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Indianapolis a fost una din cele două nave de clasă Portland construite de Marina americană în baza Tratatului Naval semnat de cele cinci puteri Aliate în 1922, la Washington. Comandate de Marină în 1930, USS Indianapolis și nava-soră, USS Portland, au fost gândite inițial ca și crucișătoare ușoare, dar au fost reproiectate devenind crucișătoare grele. 

 

 

 

 

 

1947:  S-a născut  Arnold Schwarzenegger, actor american de film de origine austriacă, fost guvernator al Californiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arnold Alois Schwarzenegger a fost culturist și actor american originar din Austria, politician republican, care a servit ca cel de-al treizeci și optulea guvernator al statului California. Schwarzenegger și-a câștigat faima ca actor Hollywood-ian în filme de acțiune.

În zilele când era campion mondial de culturism a fost supranumit „stejarul austriac” și „Arnold cel Tare”. Supranumele „Arnie” l-a dobândit în timpul carierei de actor, iar mai recent a fost numit „the Governator” (combinarea cuvintelor governor și terminator, după filmele din seria de filme „Terminator”).

 

 

 

 

1948: Între 30.VII şi 18.VIII, s-a desfăşurat, la Belgrad, o conferinţă internaţională pentru stabilirea unui nou regim de navigaţie pe Dunăre între Ulm şi Marea Neagră, prin braţul Sulina şi excluderea statelor neriverane din Comisia de Control a Dunării.

Au participat reprezentanţii guvernelor Austriei, Bulgariei, Cehoslovaciei, Franţei, Marii Britanii, României, SUA, Ucrainei, Ungariei şi URSS. S-a înfiinţat o nouă Comisie a Dunării (cu sediul la Galaţi şi apoi la Budapesta), alcătuită din reprezentanţii statelor riverane (care a început să funcţioneze la 11.V.1949).

 

 

 

 

1952: S-a născut  Ilie Ilașcu, om politic basarabean, fost deţinut politic al regimului separatist de la Tiraspol, erou al luptei de eliberare nationala a romanilor basarabeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilie Ilașcu (n. 30 iulie 1952, Taxobeni, raionul Fălești, RSS Moldovenească) este un politician român moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două Legislaturi (1994-1998) și (1998-2000), senator în Parlamentul României (2000-2004) și (2004-2008) și deținut politic al regimului separatist din stânga Nistrului (1992-2001).

În perioada 2001-2008 a fost membru titular al Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei din partea delegației României. Este membru al Partidului România Mare.

 

 

 

 

 

 

 

1956: Congresul american autorizeaza inscriptionarea  dolarilor americani  cu deviza “In God We Trust”.

 

 

 

 

dólar

 

 

 

 

 

 

 

1963: S-a nascut în 1963 în Encino, Los Angeles, actriţa americană Lisa Kudrow.

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Lisa Marie Diane Kudrow este  câștigătoare a nouă premii Emmy și este cel mai bine cunoscută pentru rolul lui Phoebe Buffay din sitcom-ul Friends (Prietenii tăi) (1994 – 2004).

 

 

 

 

 

 

1966: Anglia câştigă pe stadionul Wembley din Londra, Campionatul Mondial de Fotbal; după un 2-2 la sfârşitul celor 90 de minute, Anglia învinge Germania cu scorul de 4-2.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

1970: La Arad s-a desfăşurat primul meci internaţional de fotbal feminin din România: Foresta Arad – Olimpia Zdar Nad Sazavou, Cehoslovacia.

 

 

 

 

 

 

 

 1975: A început Conferinţa la nivel înalt pentru securitate şi cooperare în Europa, de la Helsinki.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate, care se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale.

Este formata din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice „de la Vancouver la Vladivostok”.

 

 

 

 

 

 

 

1980: Knessetul (Parlamentul israelian), a adoptat legea prin care Ierusalimul a fost declarat capitală a statului Israel.

 

 

 

 

 

Ierusalim – Zidul Plangerii - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

                                    Foto : Ierusalim – Zidul Plângerii

 

 

 

 

 

 

1980: In România, în zona castrului roman de la Hinova, a fost descoperit un tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.Hr.

  

 

 

 

 

Tezaur de obiecte din aur tracice, din sec. XII i.Hr. - foto - cersipamantromanesc.

 

 

 

 

 

 

 

1996 : A murit  Constantin Teașcă, renumit antrenor de fotbal si scriitor de carti sportive (n.25.09.1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost în două perioade scurte antrenor al echipei naționale de fotbal a României: septembrie – noiembrie 1962 și octombrie – noiembrie 1967, fiind înlocuit după 0-6 cu Spania și 0-6 cu Ungaria.

S-a remarcat ca autor al mai multor cărți de specialitate, dar și de beletristică sportivă. După 1986, a fost observator federal și lector la Școala Națională de Antrenori.

 

 

 

 

 

 

2003:  Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au efectuat, în premieră naţională, un intratransplant de celule stem în vederea regenerării muşchiului cardiac, la un pacient cu infarct miocardic.

 

 

 

 

 

2003 : Criminalul  grec Konstantinos Passaris a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la detenţie pe viaţă, pentru dublul asasinat şi pentru furtul a peste jumătate de miliard de lei de la o casă de schimb valutar  din București.

 

 

 

 

 

 

 

2007: A murit cineastul suedez Ingmar Bergman. A realizat peste 40 de filme, majoritatea cu o viziune tragică şi care au analizat complexitatea raporturilor dintre bărbaţi şi femei. (“Fanny şi Alexandre”, “Oul şarpelui”, “Fragii sălbatici”, “Procesiunea”).

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

Ernst Ingmar Bergman  a fost unul dintre cei mai influenți regizori de film ai celei de-a doua jumătăți a secolului 20.

 

 

 

 

 

 

 

2007 : A murit Michelangelo Antonioni, unul dintre monstri sacri ai cinematografiei italiene si mondiale (“Blow Up”, “Deşertul roşu”, “Dincolo de nori”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michelangelo Antonioni (n. 29 septembrie 1912 în Ferrara, Italia ) este considerat unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului XX. A fost  recompensat cu premiul Oscar pentru întreaga sa carieră.

 

 

 

 

 

 

 

 

2007 : A  decedat Patriarhul Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpaşu,  intâistătător  al  Bisericii  Ortodoxe  Române timp de  peste 20 de ani,  întronizat  la 16 noiembrie 1986.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teoctist, pe numele de mirean Toader Arăpașu, (n. 7 februarie 1915, Tocileni, județul Botoșani)) a fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

 

 

 

 

 

 

2012: A murit scriitoarea irlandeză Maeve Binchy; (n. 1940).

Maeve Binchy Snell ( n.28 mai 1939 ) a fost  o scriitoare ale cărei romane au fost traduse în 37 de limbi, și s-au vândut în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume.  

Maeve Binchy 1940 - 2012

A  publicat 16 romane, patru colecții de povești scurte, o piesă de teatru și o nuvelă.   Un al 17-lea roman, intitulat O săptămână în iarnă , a fost publicat postum.

2014: A decedat regizorul american de film documentar Robert Drew, considerat părintele cinéma vérité-ului american.

 

 

 

 

 

Robert Drew, Documentarian Who Fathered Cinema Verite, Dies at 90 ...

                   Foto: Robert Lincoln Drew ( n. 15 februarie 1924)  

 

 

Unul dintre cele mai cunoscute filme ale sale este Primarul (1960), un documentar despre alegerile primare din Wisconsin dintre Hubert Humphrey și John F. Kennedy .

Este considerat a fi unul dintre primele documentare americane de cinema vérité. Potrivit criticului Matt Zoller Seitz , Primarul „a avut un impact la fel de imens și măsurabil asupra filmării de non-ficțiune comparabil cu impactul avut de Nașterea unei națiuni în filmul de ficțiune”.

Filmele lui Drew au fost prezentate pe canalele de televiziune ABC, PBS, BBC, și la festivaluri de film din întreaga lume. 

Drew  a câștigat premii internaționale cu subiecte care includeau problematica  drepturilor civile,  politică, muzică, dans și multe altele.  

 

 

2015: A murit cântăreaţa americană de muzică country Lynn Anderson; (n. 1947).

 

 

 

 

 

 

2015: A murit soprana cehă Ludmila Dvořákova; (n. 1923) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017: A încetat  din viață interpreta română de muzică uşoară, profesoară de canto Marina Scupra; (n. 1967).

 

 

 

 

Video Marina Scupra, condusă pe ultimul drum

 

 

 

 

 

 

 

 

 2019: A decedat actriţa de teatru, film și televiziune Florina Cercel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cunoscuta actrita de teatru si film s-a nascut pe 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamt si in cei 41 de ani de cariera a interpretat peste 100 de roluri realizate cu farmec, talent si intr-o maniera speciala.  Cand era in clasa a cincea , tatal ei a fost arestat politic si a ispășit pedeapsa  la Canal .
 

A terminat Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promatia 1964, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea si Victor Moldovan si a fost repartizată la Teatrul Dramatic de Stat din Galați unde a stat doar un an si a debutat pe scena, cu rolurile :Ana Stambuliu / “ Fii cuminte. Cristofor “ de Aurel Baranga, Sonia / “ Mitica Popescu “ de Camil Petrescu si Veta / “ O noapte furtunoasa “ de I.L.Caragiale. In 1965 se muta la Teatrul National din Timisoara, unde va lucra pana-n 1973. Din acest an câstiga prin concurs un loc la Tetrul National din București unde a activat până la sfârșitul carierei sale.

In 1970 debuteaza in film cu rolul din “ Frații ” de Mircea Moldovan si Gica Gheorghe, are la activ peste 25 de aparitii cinematografice dar in roluri secundare, desi fiecare rol are amprenta talentului sau.

A filmat si pentru televiziune atat inainte de 1989 si in prezent in telenovelele / serialele realizate de trustul Pro, marca Promance : Spania, o tiganca puternica , cu multe griji casnice dar plina de umor in “ Inima de tigan” si “ Regina “ si Aretia Belciugesco, o patroana de bordel “ Aniela “.

Este detinatoarea Premiului UNITER, pentru cea mai buna interpretare feminina / 1990 in realizarea rolului Vassa Jeleznova din „ Vassa Jeleznova „ de M.Gorki iar in 2002 primeste Premiul Ministerului Culturii si Cultelor pentru cea mai buna actrita a anului in rolul Anna Andreevna din piesa „ Revizorul „ de N.V. Gogol si primeste Ordinul National „ Serviciul Credincios „ in grad de Cavaler.

A reusit sa reintroduca in Romania o metoda noua de tratament , recunoscuta de Uniunea Europeana, numita oxiterapie si a fost numita ambasador al bunavointei pentru turismul din Israel, recunoasterea venind din partea Ministerului Turismului din Israel.

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/07/30/ziua-de-30-iulie-in-istoria-romanilor/

 

 

 

30 iulie este:

 

 

 

 

 

– În Franța – Ziua imnului național Marseilleza

 

La Marseillaise a fost compusă (text inițial și muzică) de Rouget de Lisle , în noaptea de 25/26 aprilie, după declararea războiului cu Austria.

 

Povestea Marseillezei – imnul national al Frantei

Titlul sau inițial a fost „Cântecul de război al armatei de pe Rin” .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

–  Ziua Naţională a Regatului Maroc („Sărbătoarea Tronului”) – aniversarea ascensiunii la tron a regelui Mohamed al VI-lea (la 30.VII.1999 regele a pronunţat primul său „discurs al Tronului” şi a decis ca această zi să fie celebrată anual).

 

 

 

 

 

 

Maroc · vestic · sahara · politic · hartă - ilustratie vectoriala ...

 

 

 

 

 

Regatul Moroc este o țară arabă situată în Africa de Nord. Are o populație de aproape 33 de milioane de locuitori și o suprafață de 710,850 km² incluzând disputata Sahara de Vest, care este  sub administrație marocană. Marocul are ieșire  la Oceanul Atlantic și la Marea Mediterană, învecinându-se cu Spania la nord (o graniță maritimă prin Strâmtoare și frontierele terestre cu trei mici enclave controlate de spanioli: Ceuta, Melilla și Peñón de Vélez de la Gomera), Algeria la est și Mauritania la sud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Ziua Naţională a Republicii Vanuatu (actuala denumire a Noilor Hebride), aniversarea proclamării independenţei/1980.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Vanuatu are o suprafață de 12.189 km²  și avea o populație   în 2017de  276.244 locuitori.

Lanțul de insule care intră în componența acestui stat, situat la nord – est de Noua Caledonie, se întinde pe o distanță de aproximativ 800 km. Cele mai mari dintre cele treisprezece insule principale ale arhipelagului sunt Espiritu Santo (4.900 km²), Malekula (2.023 km²), Efate (923 km²) și Erromango (894 km). 

 

 

 

Vanuatu a renunțat definitiv la recunoașterea Abhaziei și Osetiei ...

 

 

 

 

În afară de acestea, Vanuatu mai are în componență aproximativ 70 de insule mai mici.  

Arhipelagul se află la 1.750 km distanță de Australia.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Valentin;Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic; Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

 

 

 

 

 

  

Sfinții Apostoli Silvan, Crescent și Sila. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 30 iulie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

 

 

 

Sfinții Apostoli Silvan, Crescent și Sila – Icoană sec. XX, Mănăstirea Kalamiou, Nafklios (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

 

 

 

Sfantul Valentin

 

In fiecare an, la data de 30 iulie, Biserica Ortodoxa Romana face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei crestine. Este vorba de Sfantul Sfintit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

Martirizat la Roma in a doua jumatate a secolului al treilea, el a ramas in constiinta Bisericii lui Hristos ca vindecator al celor bolnavi si sfant al iubirii crestine si al familiei. In plina zi de sarbatoare, Sfantul Valentin ii binecuvanteaza pe credinciosii romani, o particica din sfintele sale moaste fiind depuse in Biserica Delea Noua, din Bucuresti.

 

Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic au făcut parte din randul celor 70 de Apostoli ai lui Hristos.

Sfantul Sila a fost trimis de la Iersualim la Antiohia, impreuna cu Pavel si Barnaba, ca sa lamureasca disputa legata de taierea imprejur: daca trebuie sau nu sa fie taiati imprejur cei care vin la credinta in Hristos. Sfantul Sila a fost hirotonit episcop al Corintului.

Sfantul Silvan a fost episcop al Tesalonicului si a primit multe chinuri pana la trecerea sa la cele vesnice.

Sfantul Crescens a fost mai intai impreuna-lucrator cu Sfantul Apostol Pavel (II Timotei 4: 10), iar apoi Episcop in Galatia si misionar in Galia, unde a primit moartea muceniceasca in vremea imparatului Traian.

Sfantul Epenetos este pomenit in Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel (16: 5) si a fost Episcop in Cartagina.

Sfantul Andronic, care a fost Episcop al Pannoniei (Romani 16: 7) si a vestit invatatura lui Hristos in Italia.

 

  

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse) :

 

 

Creștin Ortodox.ro; Lessignets.com; madiafax.ro; wikipedia.ro; Istoricul zilei blogspot.com; Rador.ro

30/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: