CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O cruce datând de peste 1200 de ani a fost descoperită în nordul Pakistanului, ceea ce indică vechimea existenței creștinilor în regiune. VIDEO


 

KAVARDO CROSS

 

O cruce antică masivă a fost descoperită în nordul Pakistanului, ceea ce indică existența creștinilor în regiune, potrivit unui raport al UCANews.com .

Crucea uriașă de marmură, despre care se crede că are o vechime de până la 1.200 de ani, a fost găsită de o echipă alcătuită din  trei membri de la Universitatea din Baltistan, Skardu, în zona montană Kavardo din Baltistan. fiind supranumită „crucea Kavardo”.

„Crucea uriașă de rocă de marmură care cântărește 3-4 tone și măsoară aproximativ 7 × 6 metri a fost găsită la aproximativ doi kilometri de tabăra de bază, înaltă în munții Kavardo, Baltistan, cu vedere la râul Indus”, a declarat echipa într-un comunicat de presă pe 14 iunie.

Potrivit raportului UCANews, cercetătorul Wajid Bhatti a identificat crucea drept o „cruce de tip„ Thomanian ”și a spus că este una dintre cele mai mari cruci descoperite pe subcontinentul indian.

Descoperirea a fost prezentată presei în 14 iunie a.c., iar pentru a stabili cu certitudine epoca în care a fost sculptată, universitatea amintită are în program colaborări cu diverse instituții academice din Europa și America de Nord.

Încă de acum, însă, cercetătorii sunt convinși că este vorba de o importantă mărturie pentru istoria creștinismului în această regiune.

După ce se va decide datarea monumentului, obiectivul imediat îl reprezintă cunoașterea și aprofundarea contextului istorico-religios în care crucea a fost făcută și ridicată în nordul Pakistanului.

 Locul în care a fost descoperită  crucea este aproape de vechiul Drum al Mătăsii, rută comercială care lega cândva China, Pakistanul, Iranul, și Turcia de Europa.

Bizantinologul Béatrice Caseau, profesor la Universitatea Sorbona, a declarat că obiectul indică faptul că în această regiune creștinismul a ajuns prin intermediul comercianților din Orientul Apropiat.

„Chiar dacă nu cunoaștem traseul lor exact, știm cu siguranță că negustorii creștini din Persia au venit pe valea Fluviului Ind prin secolele al V-lea – al VIII-lea, înainte de sosirea Islamului în zonă”, spune bizantinologul francez.

 Urme ale Bisericii Primare, datând din secolul al VII-lea, s-au descoperit și pe teritoriul Chinei de astăzi.

„Este cu adevărat o veste grozavă pentru noi toți că o cruce străveche a fost găsită în Skardu. Arată că creștinismul a existat în această zonă și trebuie să existe o biserică și case ale creștinilor. În prezent, nu există familii creștine în acea zonă, dar au fost odată prezente ”, a declarat Mansha Noor, director executiv al Caritas Pakistan.

„Solicit autorităților să invite istoricii internaționali să afle mai multe despre istoria exactă a crucii”, a spus Noor.

 

 

 

 

Surse:

 

 

basilica.ro/o-cruce-veche-de-peste-un-mileniu-

https://www.vaticannews.va/ro/mapamond/news/2020-06/cruce-kavardo-milenara-pakistan-ind-crestini.html

https://aleteia.org/ monumental-ancient-christian

30/07/2020 - Posted by | CREDINTA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: