CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 306: Constantin cel Mare a fost proclamat de către trupele sale,  împărat roman, dupa moartea lui Constanțiu I (Constantius Chlorus).

 

 

 

 

 

 

 

 

  Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 272 – d. 22 mai 337), cunoscut sub numele de Constantin cel Mare, a fost impărat Roman între 306 și 337.

 

 

 

 Aclamat ca împărat de către armata la Eboracum (astazi York),  Constantin, care era de origine de origine traco-iliră, a iesit victorios într-o serie de războaie civile împotriva împăraților Maxențiu și Licinius, devenind conducător unic al Imperiului Roman, atât la vest și la est in  324 AD.

 

 

 

 

 

 

315:  La Roma este finalizata constructia Arcului lui Constantin, in apropiere de  Colosseum.

Senatul roman a ridicat acest arc  de triumf pentru a comemora victoria lui Constantin asupra lui Maxentius, la Podul Milvius, în ziua de 28 octombrie 312 e.n.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arcul măsoară 35,70 metri lungime, 7,40 metri lățime și 31,10 metri înălțime. El este străpuns de trei deschideri boltite, din care cea din mijloc este mai înaltă.

A fost amplasat pe traseul Viei Triumphalis, pe porțiunea dintre Circus Maximus spre Forum Romanum, între Colosseum și Palatin.

Această cale triumfală începea în Câmpul lui Marte, trecea pe la Circus Maximus și ocolea Palatinul până la Arcul lui Constantin.

Imediat după acesta cotea la stânga pe Via Sacra, trecea pe sub arcul de triumf al lui Titus și pe sub cel al lui Septimius Severus și urca pe Capitoliu urmând panta Clivus Capitolinus.

 Este ultimul din seria arcurilor de triumf construite la Roma  si la constructia sa au fost utilizat sistematic elemente preluate  de la monumente ridicate anterior.

 

 

 

VIDEO:

 

 

 

 

 

 

1109: S-a născut regele Afonso I al Portugaliei fiul lui Henric al Burgundiei, conte de Portugalia și a Teresei de León, fiica ilegitimă a regelui Alfonso al VI-lea al Castiliei si Leonului (d.06.12.1185).

 

 

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

 

A fost primul rege al Portugaliei. Și-a declarat independența față de Regatul Leonului, proclamată pe 26 iulie 1139, imediat după bătălia de la Ourique, in care fortele maurilor conduse de califul  Ali ibn Iusuf au fost infrante.

 

În 1122 Afonso a împlinit patrusprezece ani, vârsta majoratului în secolul XII. S-a proclamat singur cavaler, în Catedrala din Zamora, Spania, a organizat o armată, și a pornit să obțină controlul asupra teritoriilor sale.

Aproape de Guimarães, în  Bătălia de la São Mamede (1128), a învins trupele comandate de amantul și contul aliat al mamei sale, Fernando Peres de Trava din Galicia, ea devenind prizoniera sa, și fiind exilată pe viață la o mânăstire din León.

Astfel, posibilitatea de a încorpora Portugalia într-un Regat al Galiciei a fost eliminată, iar Afonso a devenit unicul conducător, Duce de Portugalia, după ce poporul, Biserica și nobilimea i-au cerut independența țării.

L-a biruit de asemenea pe Alfonso al VII-lea al Castiliei și Leonului, alt aliat al mamei sale, și astfel a eliberat țara de dependența politică de Regatul Castiliei și Regatul Leonului.

Pe 6 aprilie 1129, Afonso Henriques a dictat documentul în care s-a proclamat Prinț al Portugaliei.

 

 

 

 

 

1261: Sub conducerea lui Alexios Strategopoulos,  niceenii au recucerit Constantinopolul, moment care a marcat sfârşitul Imperiului latin de Constantinopol, intemeiat de Cruciaţi si reinstaurarea Imperiului Bizantin.

 Balduin al II-lea, ultimul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol a fost pus pe fugă. 

 

 

1476 : Bătălia din 25 iulie 1476Ștefan cel Mare a învins avangarda otomană condusă de Suleiman pașa.

 

 

 

 

1554 : Principesa  Maria I a Angliei se căsătorește cu Filip al II-lea al Spaniei la Catedrala Winchester din Anglia. 

 

 

 

 

 

Maria și soțul ei, Philip - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

Maria I (engleză Mary I) (n. 18 februarie 1516 – d. 17 noiembrie 1558), cunoscută şi sub numele de Maria Tudor, a fost regina Angliei şi regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto) sau 19 iulie 1553 (de jure) până la moartea sa în 17 noiembrie 1558. Maria a fost al patrulea monarh al dinastiei Tudor, după regina neîncoronată Lady Jane Grey şi predecesoare a reginei Elisabeta I. Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului.

Până la sfârşitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanţi religioşi; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Maria Sângeroasa).

La 38 de ani, la 25 iulie 1554 Maria se căsătorește cu Filip al II-lea al Spaniei, care era foarte nepopular în Anglia. Membrii Consiliului englez elaborează un tratat prin care Filip va trebui să respecte legile Angliei; în caz de deces al Mariei, el nu va avea nici un drept asupra coroanei; dacă se va naște un fiu din căsătoria lor, acesta va moșteni concomitent tronul Angliei, al Burgundiei și al Țărilor de Jos; în sfârșit, Filip se angaja să nu atragă niciodată Anglia în războaiele sale împotriva Franței.

Filip pleacă în Spania iar Maria începe prigoana împotriva protestanților. Ura împotriva reginei Maria și a spaniolilor a crescut. Cu toate făgăduințele făcute, Filip antrenează Anglia într-un război contra Franței și Anglia pierde Calais-ul. În felul acesta Maria I moare si îi urmează la tron Elisabeta I a Angliei.

 

 

 

 

 

 1564 : Maximilian al II-lea devine împărat al Sfântului Imperiu Roman după moartea tatălui său, Ferdinand I. 

 

 

Maximilian al II-lea (n. 31 iulie 1527, Viena — d. 12 octombrie 1576, Regensburg) a fost un împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1564–1576 - Maximilian al II-lea, Rege al Bohemiei, Rege al Ungariei, Împărat al Sfântului Imperiu Roman - Portrait by Nicolas Neufchâtel, c. 1566 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 

 

Maximilian al II-lea (n. 31 iulie 1527, Viena — d. 12 octombrie 1576, Regensburg) a fost un împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1564–1576.

El a fost încoronat la 14 mai 1562 în Praga ca rege al Boemiei și în același an, la 24 noiembrie, ales la Frankfurt am Main ca rege romano-german.

La 16 iulie 1563 va fi încoronat la Preßburg ca rege al Ungariei, iar după moartea tatălui său Ferdinand I va urca pe tronul Sfântului Imperiu Roman.

 

 

 

 

 

1593: Henric al IV-lea, abjură credinţa protestantă,trecând la catolicism  pentru a accede la tronul Franţei.

 

 

 

 

Imagine similară

 

 

 

Henric  a ales să se convertească la catolicism, pentru a avea acces la tronul Franţei.

A adoptat formal religia catolică la 25 iulie, la Catedrala Saint -Denis din Paris, prilej cu care ar fi rostit celebrele cuvinte „PARIS VAUT BIEN UNE MESSE” (Parisul merită o liturghie).

Henric al II-lea (franceză Henri II; n. 31 martie 1519, Saint-Germain-en-Laye — 10 iulie 1559, Hôtel des Tournelles, Paris) a fost rege al Franței între 1547 și 1559. Provenea din dinastia Valois-Angoulême. În 1536, când fratele său mai mare, Francisc, a murit otravit, Henric a devenit moștenitor al tronului. I-a succedat tatălui său la vârsta de 28 de ani și a fost încoronat ca regele Henric al II-lea al Franței la 25 iulie 1547 la Catedrala Notre-Dame din Reims.

Domnia lui Henric a fost marcată de războaie cu Austria și de persecutarea hughenoților protestanți. Printre metodele de prigonire a hughenoților de către catolici se pot aminti: arderea pe rug, tăierea limbii; aceste măsuri draconice se puteau lua doar la bănuiala de a fi protestanți. S-a reglementat strict domeniul publicațiilor prin interzicerea vânzării, importului sau imprimării de orice carti neaprobate.

 

 

 

 

1603: Iacob al VI-lea al Scoţiei este încoronat rege al Angliei (Iacob I al Angliei), iar  regatul Angliei și regatul Scoției devin o uniune personală.

 

 

 

Regatul Angliei și regatul Scoției devin o uniune personală.

Uniunea politică definitiva a celor doua state, va avea loc în anul 1707.

 

 

Iacob (engleză James; n. 19 iunie 1566, Edinburgh, Scoţia — d. 27 martie 1625, Theobalds Park, Grafschaft Hertfordshire, Anglia) a fost rege al Scoţiei ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 şi rege al Angliei şi Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa - in imagine, Portret al lui Iacob I de John de Critz, c. 1605 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Portret al lui Iacob I de John de Critz, c. 1605 – foto  ro.wikipedia.org

 

 

Iacob al VI-lea și I (engleză James VI and I; 19 iunie 1566 – 27 martie 1625) a fost rege al Scoției ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567 și rege al Angliei și Irlandei ca Iacob I de la 24 martie 1603 până la moartea sa. A domnit în Scoția ca Iacob al VI-lea din 24 iulie 1567, pe când avea doar un an, urmându-i la tron mamei sale, Maria I a Scoției.

Cât timp a fost minor, a guvernat o regență în numele său, care s-a încheiat oficial în 1578, deși nu a preluat controlul complet asupra guvernului său până în 1581. Pe 24 martie 1603, ca Iacob I, a urmat la tron ultimului monarh al Angliei și Irlandei din dinastia Tudor, Elisabeta I, care murise fără moștenitori. Avea să conducă Anglia, Scoția și Irlanda timp de 22 de ani, până la moartea sa la 58 de ani.

Iacob și-a îndeplinit majoritatea obiectivelor în Scoția, dar a avut de înfruntat multe dificultăți în Anglia, inclusiv Complotul Prafului de Pușcă (Gunpowder Plot) în 1605, precum și conflicte repetate cu parlamentul englez.

Conform unei tradiții care începe cu istoricii de la mijlocul secolului XVII, înclinația lui Iacob către absolutism politic, iresponsabilitatea sa financiară, și menținerea unor favoriți impopulari au furnizat premisele Războiului Civil Englez Istoricii recenți, cu toate acestea, au revăzut reputația lui Iacob, și l-au tratat ca pe un monarh serios și preocupat de responsabilitățile sale.

 

 

 

 

  1788: Genialul compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart, a terminat Simfonia nr. 40 în sol minor (K550).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1797: Amiralul englez Horatio Nelson pierde mai mult de 300 de oameni și brațul drept în  timpul bătăliei cu flota spaniolă la  Santa Cruz de Tenerife (Spania).

 

 

 

 

 

Sir Horatio Nelson rănit în timpul Bătăliei de la Santa Cruz de Tenerife (1797) pictură ulei pe panza de Richard Westall - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Sir Horatio Nelson rănit în timpul Bătăliei de la Santa Cruz de Tenerife (1797) pictură ulei pe panza de Richard Westall – foto  ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

1799: La Abukir, in Egipt, Napoleon  învinge o armata de 10.000 de otomani, condusa de Mustafa Pașa.

 

 

 

 

 

1822: A decedat scriitorul, compozitorul și pictorul romantic german, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann ; (n. 1776).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1846 : A decedat Louis Napoléon Bonaparte, rege al Olandei, Conte de Saint-Leu ( n. 2 septembrie 1778). Fratele său mai mare a fost împăratul Napoleon I al Franței iar fiul său mai mic a fost Napoleon al III-lea al Franței. 

 

 

 

 

Napoleon III of France

 

 

 

 

 

1848: S-a născut filosoful şi omul politic conservator britanic Arthur James Balfour; (m. 19 martie 1930).

 

 

 

NPG x81441; Arthur James Balfour, 1st Earl of Balfour - Portrait ...

 

 

 

 

  A ocupat funcția de prim-ministru al Regatului Unit din 1902 până în 1905. În calitate de secretar de externe în ministerul Lloyd George, a emis  în 1917 Declarația Balfour, care stabilea Palestina drept cămin național al evreilor.

 

 

 

 

 

 

1848 (25.VII/6.VIII): Guvernul provizoriu al Ţării Româneşti (constituit la 14/26.VI.1848) a fost forțat să demisioneze sub presiunea reacţiunii interne sprijinite de Poarta Otomană şi de Rusia 

 

 

 

 

 

 

1857 (25.VII/6.VIII) : A avut  loc întrevederea dintre Napoleon al III-lea şi regina Victoria, în cadrul căreia s-a ajuns la o soluţie de compromis privind Principatele Române: Marea Britanie accepta anularea alegerilor (falsificate) din Moldova, iar Franţa se mulţumea cu o unire parţială (Ţara Românească şi Moldova urmând să aibă instituţii similare) şi renunţa la proiectul privind unirea acestora sub un principe străin.

Pe plan diplomatic, această întrevedere a reprezentat un moment important în realizarea statului român. Cu o zi în urmă (la 24.VII./5.VIII.1857) Franţa, Rusia, Prusia şi Regatul Sardiniei au hotărât ruperea legăturilor cu Poarta Otomană, care refuzase să anuleze alegerile pentru Adunarea ad-hoc din Moldova (din 7/19.VII.1857), falsificate de ultraconservatorul Nicolae Conachi-Vogoride, ostil unirii Moldovei cu Ţara Românească  

 

 

 

 

 

1864: S-a născut  Ioan Bogdan, istoric şi filolog român, membru şi vicepreşedinte al Academiei Române; (d. 01.06.1919).

 

 

 

 

Ioan Bogdan - Wikipedia

 

 

 

A fost autorul unor studii referitoare la limba documentelor slavo-române și creator al filologiei slavo-române.

 

 

 

 

1874: S-a născut chimistul rus Serghei Lebedev, creatorul cauciucului sintetic industrial;(m. 1934).

 

 

 

1883: S-a născut Alfredo Casella, pianist, dirijor şi compozitor italian; (m. 1947).

 

 

 

 

1909: Aviatorul francez  Louis Blériot (1872-1936), a efectuat prima traversare cu avionul a Canalului Mânecii  între Europa continentală şi Marea Britanie. Zborul a durat 37 de minute  de la Calais la Dover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Blériot s-a decis să încerce să obțină premiul de 1.000 de lire oferit de ziarul londonez Daily Mail pentru cel care va reuși să traverseze cu un aparat de zbor Canalul Mânecii.

El a avut doi rivali la câștigarea premiului, dar niciunul nu a reușit să termine traversarea. Unul dintre ei a fost Hubert Latham, un francez de origine engleză care era susținut atât de către Regatul Unit cât și de Franța și a încercat să facă traversarea pe 19 iulie, dar la 6 mile ( aprox. 9,66  km) de Dover, destinația sa, motorul aparatului de zbor Antoinette IV a cedat, iar Latham a fost obligat să execute prima aterizare de urgență pe mare din istorie.

Celălalt pilot a fost Charles de Lambert, un aristocrat rus de origine franceză și unul dintre elevii lui Wilbur Wright.

 Acesta a fost rănit într-o prăbușire din timpul testelor de zbor, fiind silit să abandoneze competiția.  

 

 

 

 

 

 

 1917: Margaretha Geertruida Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari (n. 7 august 1876),o dansatoare, curtezană și spioana  în serviciul Germaniei  în timpul primului razboi mondial,a fost  găsită de un tribunal francez vinovată de spionaj si a fost condamnată la moarte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost acuzată ca prin acțiunile sale, a provocat  moartea a cel puțin 50.000 de soldați și  a fost executată la 15 octombrie 1917, lângă şanţurile castelului francez Vincennes .

 

 

 

 

 

 

 

 

1921: A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon,  Franţa, care a consfinţit existenţa unui stat maghiar independent si  trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) şi a 63% din populatie,  în majoritatea ei alcătuită din etnici ne-maghiari.

 

 

Palatul Marele Trianon de la Versaille, Franţa

                       Palatul Marele Trianon de la Versailles, Franţa

 

 Tratatul de la Trianon a consfinţit realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Transleithania şi a consfinţit o realitate existenta pe teren (majoritatea teritoriilor fusesera deja ocupate de către forţele armate ale României, Cehoslovaciei, Statului Sîrbilor, Croaţilor şi Slovenilor).

Frontierele Ungariei cu statele vecine, astfel cum au fost descrise în tratat au fost delimitate în anii imediat următori. Singura excepţie a fost oraşul Sopron (în limba germana Odenburg) din Burgenland care, în urma unui plebiscit ţinut la data de 14 decembrie 1921, a decis să rămînă parte a Ungariei.

Dispoziţiile tratatului referitoare la minorităţile din Ungaria au fost aplicate parţial, astfel ca procesul de asimilare a acestora a continuat, Ungaria fiind în prezent unul din statele cele mai omogene etnic din Europa.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Franţa la Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte şi de Ungaria de altă parte.

Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele între statele succesoare ale Austro-Ungariei: Austria, Ungaria, Regatul Sîrbilor Croaţilor şi Slovenilor (stat redenumit ulterior Iugoslavia), Cehoslovacia, precum şi între România şi Ungaria.

Prin acest tratat se recunoaştea pe plan internaţional unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Tratatul este divizat în patru părţi.

 • Prima parte include Pactul Ligii Naţiunilor (parte comuna pentru toate tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial).

 • Partea a doua (articolele 27-35) defineşte frontierele Ungariei cu statele vecine. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în sectiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere între România şi Ungaria). În principiu, Tratatul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei, Sloveniei şi Voivodinei în cadrul Regatului Sîrbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.

 • Partea a treia (articolele 36-78) intitulata “Clauze politice pentru Europa“, conţinea o serie de clauze privind, pe de o parte cadrul bilateral al relatiilor dintre Ungaria şi statele vecine, recunoaşterea unor clauze politice privind anumite state din Europa, dispoziţii referitoare la cetăţenie, protecţia minorităţilor naţionale.

 • Partea a patra (articolele 79-101), intitulată “Interesele Ungariei în afara Europei” conţinea prevederi referitoare la renunţarea de către Ungaria la tratatele încheiate de către Dubla Monarhie cu Maroc, Egipt, Siam (Thailanda de azi) şi China.

 

 

 
Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920
 

Harta destrămării Imperiului Austro-Ungar în urma semnării Tratatului de la Trianon, 1920

 

 

 

 

 

1925: Este inființată Agenţia telegrafica sovietica de ştiri  (TASS).

 

 

 

 

 

 

 

 

1934: Cancelarul austriac Engelbert Dollfuss (n. 4 octombrie 1892) moare asasinat de nazişti.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un politician  membru al partidelor Social Creștin și Frontul Patriei din Austria. După ce a fost ministru al pădurilor și agriculturii, a devenit cancelar federal în 1932 în mijlocul unei crize a guvernului conservator.

La începutul anului 1933 a desființat parlamentul, a interzis Partidul Nazist  și a preluat puteri dictatoriale. 

Dollfuss a fost asasinat, în  timpul unei tentative eșuate de lovitură de stat, de către agenți naziști.

 

 

 

 

 

1941: S-a născut  Mircea Druc, om politic basarabean.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Druc (n. 25 iulie 1941, satul Pociumbăuți, comuna Zăicani, plasa Rîșcani, județul Bălți) este un om politic din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de președinte al Consiliului de Miniștri al Republicii Sovietice Socialiste Moldova în perioada 25 mai 1990 – 28 mai 1991. Mircea Druc este adept al reunificării Basarabiei, Nordului Bucovinei și Ținutului Herța cu România.

 

 

 

 

 

1941: Potrivit unui comunicat militar oficial, a fost încheiată campania militară purtată de Armata română, alături de cea germană, pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei (declanşată la 22 iunie acelaşi an).

 

 

 

 

 

 1943: Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei, îl destituie pe dictatorul fascist Benito Mussolini.

 

 

 

 

 Imagini pentru Victor Emanuel al III-lea, regele Italiei,photos

Foto: Regele Italiei Victor Emmanuel al III-lea (n.11 noiembrie 1869, Napoli, Italia – d. 28 decembrie 1947, Alexandria, Egipt) şi liderul fascist italian Benito Mussolini.

 

 

 

Dezastrul, soldat cu colapsul total al armatei italiene, s-a produs odată cu deschiderea celui de-al doilea front de luptă în Italia în 1943 și după înaintarea inexorabilă a aliaților de la sud spre nordul țării.

Marele Consiliu Fascist s-a întors împotriva lui Mussolini în iulie 1943 acuzându-l de toate dezastrele militare italiene și retrăgându-i toate prerogativele de conducător.

Mussolini a fost apoi arestat din ordinul regelui Victor Emanuel III, care l-a desemnat ca prim-ministru pe mareșalul Pietro Badoglio. Noul guvern a trecut de partea Aliaților.

Mussolini e eliberat de un comando german condus de Otto Skorzeny și instalat în fruntea unui stat-marionetă, în nordul Italiei, așa-numita Republică de la Salo.

 

1944: Al doilea război mondial – Cucerirea Normandiei de către trupele aliate.

 

 

 

 

 

 1946:  Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică, în apropierea atolului Bikini, în Oceanul Pacific.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951: A murit istoricul britanic Robert William Seton-Watson, specialist în istoria Europei Centrale şi de Sud-Est; (n. 1879).

 

 

 

 

Savant britanic – promotor al istoriei românilor – Unghiul – Vezi ...

Bun cunoscător al realităţilor româneşti, a susţinut cauza unităţii politice a românilor („Istoria românilor”, 1934).

A fost Doctor Honoris Causa al Universităţii din Cluj şi cetăţean de onoare al acestui oraş și membru de onoare străin al Academiei Române din 1923 .

 

 

 

 

 

1953: Au început la București, lucrarile celui de-al III-lea Congres mondial al tineretului, patronat de miscarea comunista si de tarile socialiste (25 iulie – 16 august ).

 

 

 

 

Imagine din prima zi a congresului, găzduit de Sala Floreasca.

 

 

 

 

1955: A murit compozitorul rus Isaak Dunaevski; (n. 1900).

 

 

 

Isaak Dunayevsky (1900-1955) - Find A Grave Memorial

 

 

 

 

 

 

 

1957: Tunisia a devenit republică, iar Habib Bourguiba primul sau preşedinte; (1957-1987).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958: Liderul comunist roman Gheorghe Gheorghiu-Dej, tine unul dintre cele mai lingusitoare discursuri la adresa Uniunii Sovietice, cu ocazia receptiei date cu prilejul plecarii ultimului esalon al trupelor sovietice din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 24 mai 1958, la Moscova, se semnase Acordul intre Ministerul Fortelor Armate ale Republicii Populare Romane si Ministerul Apararii al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind retragerea trupelor sovietice din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

1958: S-a nascut la Craiova, Varujan Vosganian, fruntaș al comunității armene, om politic liberal român, fost  ministru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1961: Într-un memorabil discurs, președintele american John F. Kennedy subliniază că orice atac asupra Berlin este un atac asupra NATO.

 

 

 

 

 

1964: A murit  sculptorul  român Cornel Medrea (“Victorie”, “Dragoş–vodă şi zimbrul”); (n. 08.03.1888).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: S-a născut actorul american Matt Le Blanc

 

 

 

 

F.R.I.E.N.D.S. discovered by •I'm Happy• on We Heart It

 

 

 

A devenit foarte cunoscut datorită personajului Joey, pe care îl interpretează în serialul de comedie american, Friends.

Tatăl său este Paul LeBlanc iar mama sa este Pat Grossman. Are în sânge un amestec de naționalități – irlandez, olandez, englez și francez din partea tatălui său, iar naționalitatea italiană o are din partea mamei sale. Este aproape mereu chemat în roluri de italian.

A fost nominalizat de trei ori la premiile Emmy și tot de atâtea ori la premiile Globul de Aur. A jucat în filme precum Ed (1996), Lost in Space (1998), Charlie’s Angels (2000) și All the Queen’s Men (2001).

 

 

 

 

1968: Într–un interviu, presedintele american Nixon declara că, în cazul unor viitoare conflicte în Asia, asiaticii  trebuie sa aiba responsabilitati mai mari decât americanii.

Acest punct de vedere este denumit “doctrina Nixon”.

 

 

 

 

 

 1978: În Anglia se naşte primul copil conceput prin fecundare artificială, fetiţa Louise Brown. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Procedeul a fost pus in practica de profesorii Roger Edwards şi Patrick Steptoe.

 

 

 

1979:  In conditiile gravei crize de energied in Romania ceaușistă, CPEx-ul a aprobat masuri pentru rationalizarea consumului de carburanți si gospodarirea economicoasa a parcului de autoturisme (inclusiv scumpirea benzinei), precum si măsuri privind reducerea cantitatii de produse alimentare si bunuri de consum ce pot fi scoase din țară de cetațeni romani si straini. (DECRET Nr. 277 din 25 iulie 1979 privind unele masuri pentru raționalizarea consumului de carburanti si gospodarirea economicoasa a parcului de autovehicule).

 

 

 

 

 

1980: A murit Vladimir Vîsoţki, actor, poet şi muzician rus; considerat cel mai celebru bard rus al secolului XX; (n. 1938) .

 

 

 

Владимир Высоцкий (Vladimir Visotsky) - актёр - фотографии ...

 

 

 

 

 

 

 

1984: Cosmonautul sovietic Svetlana Savitskaia a devenit prima femeie din lume care a ajuns în cosmos.

 

 

 

 

 

Svetlana Savitskaya, USSR - How Kalpana Chawla, Sunita Williams ...

 

 

 

 

1992: A avut loc la Arad, Forumul monarhist, o întrunire pregătitoare a Congresului tuturor formaţiunilor monarhiste din România.

 

 

 

 

 

 

1994: La Washington (în prezenţa preşedintelui american Bill Clinton), Israelul şi Iordania (a doua ţară după Egipt) puneau capăt formal, după 46 de ani, a stării de război, prin declaraţia semnată cu ocazia întâlnirii oficiale dintre primul ministru israelian, Yitzhak Rabin, şi regele Hussein al Iordaniei.

 

 

 

 

2000: Un avion Concorde s-a prăbuşit, imediat după ce decolase din Paris; în accident au murit toţi cei 109 oameni din avion şi 5 aflaţi la sol.

 

  

 

 

2002: A murit Abdel Rahman Badawi, scriitor şi filosof egiptean; (n. 1917).

 

 

 

 

 

2007: A fost investita în functie  Pratibha Patil, primul președinte  femeie al Indiei.

  

 

 

 

 

 

 

Pratibha Devisingh Patil (n. 19 decembrie 1934, Nadgaon, provincia Maharashtra, India) este o politiciană şi activistă indiană pe tărâm social şi educativ, juristă ca formaţie. Preşedinta Indiei între 25 iulie 2007-2012. A fost prima femeie şi prima persoană din comunitatea de limbă marathi care a deţinut funcţia de preşedinte al Indiei, succedându-i dr-ului Abdul Kalam - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pratibha Devisingh Patil (n. 19 decembrie 1934, Nadgaon, provincia Maharashtra, India) este o politiciană şi activistă indiană pe tărâm social şi educativ, juristă ca formaţie. Preşedinta Indiei între 25 iulie 2007-2012. A fost prima femeie şi prima persoană din comunitatea de limbă marathi care a deţinut funcţia de preşedinte al Indiei, succedându-i dr-ului Abdul Kalam.

Pratibha Patil, membră a Congresului Naţional Indian, a fost candidata Alianţei Progresiste Unite de guvernământ, sprijinită din afara guvernului de către Stânga indiană. Ea a câştigat alegerile prezidenţiale din 19 iulie2007, învingându-l pe candidatul Alianţei Naţionale Democratice, Bhairon Singh Shekhawat , de 84 ani, fost prim ministru al statului Rajasthan.

Pratibha Patil, absolventă a facultăţii de drept a unui colegiu din Mombay afiliat Universităţii Mombay, şi MA de la un colegiu din Jalgaon, s-a distins din tinereţe prin activităţi filantropice, sociale şi educative în statul ei natal, Maharashtra.

A iniţiat şi condus, alături de soţul ei, profesor de meserie, înfiinţarea unor reţele de şcoli şi colegii, hosteluri pentru femei muncitoare, bănci şi societăţi de credit cooperative, instituţii şcolare pentru copii cu deficienţe de vedere sau pentru copii ai unor populaţii nomade şi sărace.

A reprezentat din partea partidului Congresul National Indian, oraşul Edlabad în parlamentul local al statului Maharashtra între anii 1962-1985, mai apoi a fost deputată din partea districtului Jalgaon în Rajya Sabha, camera superioară a Parlamentului Indiei, de asemenea vicepreşedintă a acesteia în anii 1986-1988.

Ulterior a fost aleasă în districtul soţului ei, Amravati, ca deputată în Lok Sabha, camera inferioară a Parlamentului indian din New Delhi, in anii 1991-1996.

După ce a îndeplinit în trecut şi funcţii de ministru (al turismului, al bunăstarii sociale şi al locuinţelor) în mai multe guverne ale statului Maharashtra, Pratibha Patil a devenit în anii 2004-2007 al 24-lea guvernator al provinciei de graniţă Rajasthan, fiind şi cea dintâi femeie care a ocupat acest post.

 

 

 

 

 

 

2010: Organizatia WikiLeaks publica documente secrete despre  razboiul din Afganistan, declansand unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria militară si politica a SUA.

 

 

 

 

 

Julian Assange, the WikiLeaks founder, has said he plans to leave the Ecuador embassy in London

                                            Foto: Julian Assange

 

 

WikiLeaks este o organizație  internațională, care publică documente secrete, provenite din scurgeri de informații în general din surse anonime, fondata la 4 octombrie 2006 în Islanda de Julian Assange.

Situl său web  lansat în 2006, aparținea The Sunshine Press.

 

 

 

 

 

 

 

 2011: A murit regizorul grec de film Michael Cacoyannis celebru  pe plan internaţional datorită  filmului „Zorba Grecul”; (n. 1922).

 

 

 

 

Michael Cacoyannis | Discography | Discogs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: A murit la Nimes, în Franța, actrița franceză Bernadette Lafont.

 

 

 

 

Bernadette Lafont

 

Bernadette Lafont s-a născut la data de 28.10.1938, la Nimes, Franța . 

Filmografia sa cuprinde titluri semnificative, precum: Le Beau Serge-1958, Le voleur-1967, Paul-1969, Catch Me a Spy-1971, Un bon petit diable-1983, Boom Boom-1990, Maigret-1994, Les amants du Nil-2002, Ma soeur et moi-2008, Paulette-2012.

A fost căsătorită cu Gerard Blain din 1957 până în 1959, când au divorțat. În perioada 1959-1973 a fost căsătorită cu Diourka Medveczky, cu care are trei copii: David, Elisabeth, care a devenit la rândul ei  actriță, și Pauline.  

 

 

 

 

 2014: A decedat tenorul italian Carlo Bergonzi  un mare specialist în ariile compozitorului Giuseppe Verdi; (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

2020: A decedat compozitorul și chitaristul englez de blues rock Peter Green (născut Peter Allen Greenbaum  (n.29 octombrie 1946), fondator al trupei Fleetwood Mac. Melodiile sale  „ Albatross ”, „ Black Magic Woman ”, „ Oh Well ”, „ The Green Manalishi (cu Coroana Two Prong) „și” Man of the World „, au deținut locuri fruntașe în topurile muzicale.

Peter Green...great slide player and player period. Vintage ...

Green a fost o figură majoră  a mișcării britanice de blues. Revista Rolling Stone l-a clasat pe locul  58 în lista sa cu „100 de cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor”.   

 

 

 

 

 

 

 

 

La rândul său, revista de specialitate Mojo l-a considerat  în 1996 pe Green  al treilea cel mai bun  chitarist din toate timpurile.

În 1998, Peter Green a primit un loc în Rock and Roll Hall of Fame.

 

 

 

 

 25 iulie este în Tunisia sărbătoare națională – Ziua proclamării republicii .

Tunisia a obținut independența față de Franța, la 20 martie 1956, cu Habib Bourguiba în funcția de prim-ministru. 20 martie este sărbătorită anual ca Ziua Independenței tunisiene.   

Un an mai târziu, la 25 iulie 1957, Tunisia a fost declarată republică, Bourguiba fiind ales primul său președinte

 

 

 

Map of Tunisia

 

 

 

 

 

Tunisia ste un stat arab din Africa de Nord, mărginit la nord și est deMarea Mediterană (1 566 kilometri de coastă ), la vest de Algeria,  și la sud-sud-est de Libia, a cărui suprafață totală este de 163.610  km, iar populația era în 2019 de  11 722 038  locuitori.

 Capitala Tunis, este situată în nord-estul țării.  Peste 30% din suprafața  terestră a țării este ocupată de deșertul Sahara , restul teritoriului fiind format din regiuni muntoase și câmpii fertile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Adormirea Sfintei Ana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adormirea Sfintei Ana este prăznuită în fiecare an pe 25 iulie.

Sfanta Ana era fiica lui Matan din semintia lui Levi, iar mama sa din tribul lui Iuda.

Sfanta Ana i-a dat nastere Maicii Domnului, fecioara pe care Dumnezeu o alesese ca fiind cea mai sfanta din neamul omenesc si singura femeie vrednica si curata a vremii care sa ii dea nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos. 

Prin post și rugaciune, Ana si Ioachim (sotul ei) au avut un copil la batrânete – pe Fecioara Maria, pe care au dus-o la Templul din Ierusalim cand a implinit vârsta de trei ani.

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternității, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Sfantul Ioachim a trecut la cele veșnice la varsta de 80 de ani, iar Ana la 70 de ani, la doi ani dupa moartea soțului ei.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Istoria md.

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. mediafax.ro;

 5. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 6. http://ro.wikipedia.org/

 7. Rador.ro

 

 

 

Publicitate

25/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. […] via O ISTORIE A ZILEI DE 25 IULIE. VIDEO — CER SI PAMANT ROMANESC […]

  Apreciază

  Pingback de O ISTORIE A ZILEI DE 25 IULIE. VIDEO — CER SI PAMANT ROMANESC | THE DARK SIDE OF THE MOON... | 25/07/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: