CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

24 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

759: A decedat Oswulf , rege al Northumbriei  în perioada 758 – 759. I-a succedat la tron tatălui său Eadberht, care abdicase. Unchiul lui Oswulf era Ecgbert, arhiepiscopul Yorkului .

 

 

 

 

Oswulf of Northumbria | Historica Wiki | FandomOswulf (734 - 759) - Genealogy

 

 

 

În ciuda domniei îndelungate a tatălui său și a sprijinului dat de puternicul său unchi , Oswulf nu a putut să-și apere tronul mult timp. El a fost ucis după un an de la venirea la putere,  de către servitorii sau gărzile sale de corp, la Market Weighton , la 24 iulie 759.  

Northumbria a fost unul dintre regatele medievale al anglo-saxonilor, care a făcut parte din așa-zisa Heptarhie. Numele este legat de granița sudică a regatului, formată de estuarul Humber.

Northumbria a fost întemeiată de către anglii de pe teritoriul Marii Britanii  prin unificarea, la începutul secolului al VII-lea, regatelor Bernicia și Deira. Bernicia cuprindea teritoriile de la nord de râul Tees, iar Deira teritoriul de astăzi al comitatului Yorkshire.

Creștinismul a fost adoptat în 627.

 

 

 

 

 

 

946: A murit Muhammad ibn al-Tughj Ikhshidconducător al Egiptului ; (n.8 februarie 882), mai bine cunoscut cu numele de  al-Ikhshīd (8 februarie 882).

A fost comandantul Abbasid și guvernatorul Egiptului, care a devenit domnitor independent al Egiptului și al unei părți din Siria din 935 până la moartea sa

El a fost fondatorul dinastiei Ikhshididcare a condus regiunea până  la moartea sadupa care, Fatimizii au invadat și cucerit Egiptul în anul 969, începând o nouă eră în istoria țării.

 

 

 

 

 

1115:  A decedat Matilda din Toscana; (n. 1046).

 

 

 

 

La Contessa Matilde

 

 

 

 

A fost o puternică principesă a Toscanei și principalul susținător italian al Papei Grigore al VII-lea ; în plus, a fost una dintre puținele femei medievale care s-a remarcat prin victoriile  sale militare, datorită cărora a putut să domine toate teritoriile de la nord de statele papale .

 

 

 

 

 

 

1132: A avut loc  Bătălia de la Nocera sau Scafati, o confruntare militară majoră în care  regele Roger al II-lea al Siciliei s-a luptat cu  contele rebel Rainulf,aliat cu principele Robert al II-lea de Capua din familia Drengot.

A fost  una dintre cele două înfrângeri majore ale regelui Roger al II-lea  în fața contelui Rainulf al II-lea de Alife (cealaltă fiind bătălia de la Rignano).

 

 

 

 

 

Hartă indicând locul Bătăliei de la Nocera (24 iulie 1132) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

Victoria răsculaților a fost  categorică, regele scăpând cu greu către Salerno, păzit de numai patru cavaleri.

 

 

 

 

 

 

 1148: In timpul celei de-A Doua Cruciaderegele Ludovic al VII-lea al Franței asediaza  Damascul.

Asediul a avut loc între 24 iulie și 29 iulie 1148 si s-a încheiat cu o înfrângere  decisiva  a cruciatilor, fapt care a condus la dezintegrarea Cruciadei.

 

 

 

1292: A murit la Stary Sącz, fiica regelui Ungariei Béla al IV-lea și a prințesei Maria Laskarina (fiica împăratului grec Teodor Lascăr), Sfânta Kinga; (n. 5 martie 1234, Esztergom) .

 

 

 

 

 

Św. Kinga

 

 

 

 

Kinga a fost căsătorită cu Boleslav al V-lea cel Sfios, fiul lui Leszek I al Poloniei, prinț de Sandomierz, și al prințesei ruse Grzymisława. Este canonizată în Biserica Catolică.

A fost logodită de timpuriu cu prințul polonez Boleslaw al V lea. Căsătoria celor doi, benefică pentru relațiile polono-maghiare, a avut loc în 1239.  După invazia mongolă, în 1249 a vizitat Ungaria și cu mineri primiți de la tatăl ei în 1251 a deschis la minele de sare Wieliczka, oferind astfel importante resurse de sare Poloniei. Soțul ei a donat acesteia terenul Szandec in 1257.

Pe acest teren , Kinga in 1280 (potrivit altor surse, în 1273   a fondat mănăstirea (franciscană) de maici clarissa – Stary Sącz, ( Clarisele – Al doilea Ordin Franciscan – grup feminin franciscan înființat de sfânta Clara de Assisi și sfântul Francisc de Assisi – ramura feminină a Ordinului Franciscan.

  De asemenea, sub tutela cuplului regal, s-au construit spitale, biserici și mănăstiri . Kinga și Boleslaw au ajutat beatificarea lui Sf. Stanislaus, care a avut loc în 1253.   Kinga, a fondat o mănăstire clarissă în Stary Sącz, împreună cu sora ei Jolanda . În 1284 a fost aleasă stareța mănăstirii . Prima biserică a fost construită în 1285. În 1287 în timpul unei invazii a tătarilor la Czorsztyn maicile au trebuit să fugă la castel.Mănăstirea a fost devastată de mongoli, dar reconstruită sub supravegherea prințesei   Kinga.

Aici, a murit în 1292, după 10 luni de boală. Pentru comemorarea  ei , s-a săpat cea mai mare capelă subterană din lume, dedicată sfintei Kinga, la o adâncime de 101 m în salina de la Wieliczka, una din cele mai renumite saline din lume. Stema orașului polonez  Stary Sącz o reprezintă pe sfânta Kinga.

 

 

 

 

 

1567: Mary, regina Scoţiei, este forţata  să abdice şi este înlocuita cu  fiul  ei, James al VI- lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână, iar la  vârsta  de 16 ani, a devenit prin casatoria cu regele Frantei, Francisc I,  regină consort  a Franței.

Pretenția ei asupra tronului englez a generat un conflict de durata  între ea  și regina Elisabeta I a Angliei.

Mary fost decapitata în Anglia la data de 8 februarie 1587 , după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale, Regina Elisabeta a I -a a Angliei.

Se desfasoara intre 24 iulie 1772 – 22 martie 1773,  Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti.

Delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti au cerut independenţa, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei, şi unirea celor două ţări româneşti.

 

 

 

 

 

1783: S-a născut, în actuala Columbie din America de Sud, Simon Bolivar, general şi om politic, unul dintre conducătorii mişcării de eliberare a popoarelor din America Latină (1810-1826) de sub dominaţia spaniolă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolivar a condus armata care a eliberat Bolivia, Columbia, Ecuador, Panama, Peru şi Venezuela de sub dominaţia spaniolă şi este considerat principalul promotor al răspândirii democraţiei în America Latină; (d. 17.12.1830).

 

 

 

 

 

 

1802: S-a născut  Alexandre Dumas (tatăl), autor de romane istorice de aventuri, unul dintre cei mai cunoscuti  scriitori  francezi  din lume.

 

 

 

 

15-01-1

 

 

 

 

 Printre creaţiile sale, cunoscute în întreaga lume, se numără romanele „Cei trei muschetari” si „Contele de Monte-Cristo”.

A murit la data de 5 decembrie 1870, în localitatea Puys (Seine-Maritime).

În 2002, corpul său a fost mutat în Panteonul din Paris, alaturi de alte mari personalitati ale Frantei.

 

 

 

 

 

1803: S-a născut compozitorul Adolphe Charles Adam (autor al baletelor  “Gilles”, “Corsarul”); (m. 3 mai 1856).

 

 

 

 

Adolphe-Charles Adam - Les Grands Ballets Canadiens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1823:În statul sud-american Chile este abolită sclavia.

 

 

 

 

 

 

 

1840: S-a născut in Ucraina, la Starokostiantîniv, poetul, dramaturgul şi actorul de origine evreiască, Avram Goldfaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1876 Golfaden se mută la Cernăuţi, în Bucovina pe atunci posesiune austro-ungara, unde redactează un cotidian în limba idiş – „Dos Bukoviner Israelitishe Folksblatt” („Foaia populară israelită din Bucovina”).

Nereuşind să plătească cheltuielile de înregistrare  ale gazetei şi eşuând în încercarea de a scoate totuşi gazeta sub un alt nume, Goldfaden plecă în România vecină, la Iaşi, unde locuia deja o numeroasă minoritate evreiască.
În anul 1876 a fondat în oraşul Iaşi primul teatru profesionist în limba idiş din întreaga lume.
In acest oras s-a înfiinţat în onoarea sa, Festivalul Avram Goldfaden.
A decedat la 9 ianuarie 1908, la New York.

 

 

 

 

1857: S-a născut Henrik Pontoppidan, scriitor danez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură in 1917; (d. 21.08.1943).

 

 

 

 

 

 

 

 

Marea sa trilogie Pământul făgăduinței, este  o veritabilă frescă socială în care, printre evidente influențe autobiografice, se distanțează  de orice idealizare a țăranului, de tip rousseau-ist sau tolstoian. 

 

 

 

 

 

 1862: A murit Martin Van Buren, cel de-al 8-lea preşedinte al SUA; (n. 5 decembrie 1782).

 

 

 

 

 

 

1864:  S-a înfiinţat Poliţia de Frontieră, actul de naştere al instituţiei fiind considerat Decretul nr. 892 din 24 iulie 1864, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care i-a reunit pe grănicerii moldoveni cu cei munteni într-o singură structură, organizată pe zece batalioane grupate în patru “inspectorii”.

 

 

 

 

 

 

1876:  In Romania s-a format un nou guvern in intregime liberal , în frunte cu Ion C. Brătianu, care a condus România până în 1888 (cu excepţia perioadei aprilie-iunie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1894: S-a născut  Andrei Oţetea, istoric român, membru al Academiei Române; (d. 21.03.1977, Paris).

 

 

 

 

 

 

1897: S-a născut Amelia Earhart, pioner al aviaţie şi militantă angajată pentru drepturile femeii (dispărută la 2 iulie 1937 în Pacific).

 

 

 

 

 

 

AP360526021_16.jpg

 

 

 

 

 

1911: Este redescoperit oraşul secret  al incașilor Machu Picchu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               

 

         

 

 1917 (stil nou) : Începe Bătălia de la Mărășești.  care s-a terminat cu victoria trupelor române comandate de generalul Eremia Grigorescu asupra trupelor germane conduse de generalul von Mackensen .

Victoria Armatei Române din vara anului 1917, face parte din seria marilor bătălii de la: Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, în urma cărora trupele româno-ruse reuşesc să oprească ofensiva germano-austro-ungară, care urmărea scoaterea României din război şi pătrunderea în partea ucraineană a Rusiei.
Ofensiva română a fost pregătită strategic în lunile mai – iunie, cînd au avut loc întîlniri la nivel înalt între oficialităţile române şi ruse.

După eşecurile din 1916, se încerca preluarea iniţiativei pe Frontul de Est printr-o dublă ofensivă: rusă în Bucovina şi românească în sudul Moldovei, în direcţia Brăilei. Detaliile acţiunii erau cuprinse în „Ordinul de operaţie nr. 1638”, semnat de comandantul trupelor române, Alexandru Averescu. Obiectivul Armatei II, căreia se adresa ordinul, era străpungerea frontului în zona Nămoloasa, prin executarea unei ofensive energice pe valea Putnei.

Pentru aceasta Averescu a decis desfăşurarea unui atac general în întreaga fîşie pe care era desfăşurată Armata II, lungă de 37 km, între dealul Arşiţa Mocanului şi Răcoasa. Lovitura principală, inclusiv sectorul de rupere, cu o lărgime de 13 km, a fost stabilită la flancul stîng al dispozitivului, împărţit în două sectoare.

Totalul forţelor Armatei II se ridica la circa 50 000 de oameni, împărţiţi în 56 de batalioane şi 14 escadroane. Dotarea tehnică cuprindea, între altele, 228 de tunuri, 448 de mitraliere şi 21 de avioane. Pe timpul desfăşurării ofensivei, armata a fost sprijinită de Divizia 1 cavalerie, Brigada 2 călăraşi, Brigada de grăniceri, Batalionul 17 pioneri.

Trupele germane şi austro-ungare totalizau 21 de batalioane de infanterie şi 36 de escadroane de cavalerie, înzestrate cu 252 de mitraliere, 142 de tunuri şi sprijinite de un puternic sistem de lucrări genistice. Concomitent cu acţiunea marilor unităţi române a trecut la ofensivă, la flancul stîng al Armatei II, Corpul 8 şi Divizia 3 trăgători Turkestan, din Armata IV rusă, care aveau misiunea de a cuceri vîrful Momîia şi satul Ireşti.

Prin aceasta ofensiva, frontul inamic a fost distrus pe o lăţime de 30 km şi o adîncime de 20 km, fiind eliberate 30 de localităţi.
Pierderile proprii s-au ridicat la 1 466 de morţi (între care 37 ofiţeri), 3 052 de răniţi (73 de ofiţeri) şi 367 de dispăruţi, iar cele provocate inamicului au constat în cîteva mii de morţi, 2 793 de prizonieri (între care 23 de ofiţeri) şi un impresionant material de război (40 de tunuri, 30 de mortiere, 22 de mitraliere etc.).

Urmările victoriei au fost importante pe plan strategic, Armata IX germană, comandată de feldmareşalul August von Mackensen schimbînd direcţia de ofensivă, plănuită iniţial între Siret şi Prut, mai spre nord-vest, în zona Focşani-Mărăşeşti. Acest fapt a reprezentat un ajutor indirect pentru următoarele confruntări din zona de sud a Moldovei, la Mărăşeşti şi Oituz, deoarece gen. Mackensen nu a avut timp să-şi grupeze toate forţele armate pe noua direcţie de atac.

Victoria de la Mărăşesti a fost o adevărată capodoperă de artă militară şi a probat calităţile de comandant ale lui Alexandru Averescu, care îşi nota în jurnalul său că „Poporul României moderne trebuie să-şi întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, cînd în acea zi, pentru întîia dată, armata sa tînără, care-şi primise botezul de sînge numai cu 40 de ani înainte la Griviţa, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înţeles al cuvîntului, adică victorie ofensivă şi definitivă”.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: generalul roman Eremia Grigorescu  și feldmareşalul german August von Mackensen.

 

 

 

 

Generalul Eremia-Teofil Grigorescu (n. 28 noiembrie 1863 Golășei, lângă Târgu Bujor- d. 21 iulie 1919 București) a fost un militar și om politic român, general de divizie. A fost decorat cu medalia din Ordinul Mihai Viteazul, clasa a doua.

În perioada 30 iulie 1917 – 1 iulie 1918, generalul de divizie Eremia Grigorescu a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1.
În timpul primului război mondial a comandat armatele române în bătălia de la Mărășești.

Ulterior, a fost ministru de război în perioada (octombrie – noiembrie 1918) în guvernul lui Constantin Coandă.

 

 

 

 

 

 

 1923:  S-a semnat tratatul de la Lausanne, prin care se stabileau granițele Turciei moderne, în urma războiului turc de independență.

 

 

 

 

 

 

         

         Harta noii Turcii după încheierea primului război mondial

 

 

 

 

  România, reprezentată de I.G. Duca, a susţinut principiul libertaţii de navigaţie, exprimându-şi interesele economice asupra regiunii strâmtorilor.

  Prin Convenţia de la Lausanne s-a demilitarizat complet zona strâmtorilor şi s-a stabilit obligaţia submarinelor de a trece pe la suprafaţa in strâmtori, se statua libertatea de trecere a vaselor comerciale în orice moment al zilei şi sub orice pavilion, iar navele de război nu aveau voie sa staţioneze în strâmtori.

 

 

 

 

1923: România semnează  Convenţia de la Lausanne privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

 

 

 

 

1929: A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau să renunțe la război ca instrument de politică externă.

 

 

 

 

 

 

1937: S-a stins din viață  Alexandru Obregia, cunoscut medic psihiatru şi Profesor Universitar, titularul catedrei de „Psihiatrie şi Clinica bolilor mintale”, din cadrul Facultăţii de Medicină din Bucureşti între 1910 – 1924 ;(n.1860).

 

 

 

 

 

 

 1945: În timpul desfăşurării Conferinţei de la Potsdam, preşedintele Harry Truman l–a informat pe Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.

 

 

 

 

 

 1949: Sunt inaugurate în Republica Populara Română primele Gospodării Agricole de Stat ( GOSTAT), după model sovietic.

 

 

 

 

 

 

1949 : S-a nascut  Michael Richards, actor american cunoscut în special pentru rolul lui Cosmo Kramer în serialul de televiziune  Seinfeld, rol care i-a adus şi trei premii Emmy (1993, 1994, 1997).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: S-a nascut Vasile Dîba, caiacist român, laureat cu aur la Montreal 1976, cu argint la Moscova 1980 şi dublu laureat cu bronz în 1976 şi 1980. 

 

 

 

 

1955: A decedat la Sceaux, în Franța geograful și pedagogul francez  Emmanuel de Martonne (n.  cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la trasarea granițelor României mari precum și pentru  studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a Geografiei României și a Munților Făgăraș pe care i-a  numit Alpii Transilvaniei.

În 1918, a fost desemnat expert al Comitetului de studii de pe lângă Conferința de Pace de la Paris (1919-1920) în cadrul tratativelor de   pace purtate după Primul Război Mondial, fiind principalul autor al recomandărilor făcute  cu obiectivitate  guvernului francez, privind teritoriile ce urmau să fie recunoscute României și Poloniei prin tratatele de pace.

 

 

 

 

Radio Romania International - România lui Emmanuel de Martonne

 

 

 

 

El a conceput principiul viabilității conform căruia stabilirea granițelor trebuie să depindă nu numai de grupările etnice, ci și de motive geografice (relief, ape, accesibilitate) și de infrastructurile teritoriului. Acesta a  contribuit, în mod semnificativ, la trasarea  granițelor din 1918-1921 (dintre care cele  între România, Serbia și Ungaria, mai sunt valabile și astăzi).

Conform principiului viabilității frontierelor, a obținut extinderea frontierei  României spre vest pentru ca importante căi ferate (de exemplu Timișoara-Arad-Oradea-Satu Mare) să nu se întretaie de mai multe ori cu granița.

În semn de recunoaștere a acestor multiple merite, Academia Română l-a ales membru de onoare în 1912.  Între anii 1931 – 1949, a prezidat Uniunea Geografică Internațională și a fost ales  membru al Academiei Franceze de Științe.

 

 

 

 

 

1969: Britanicul Gerald Brooke a fost eliberat  după patru ani petrecuti în inchisorile  sovietice.

 

 

 

 

Gerald Brooke British teacher charged subversive Activity 1985 ...

 

 

 Brooke, in vârsta de  31 de ani , a fost arestat de serviciul secret  rus KGB , în aprilie 1965,  pentru propaganda anti-sovietica fiind   condamnat la detenţie de cinci ani, un an de închisoare si patru ani în lagăr de muncă, pentru “activitati subversive  pe teritoriul Uniunii Sovietice”.

Eliberarea sa cu  aproape un an mai devreme, a venit în urma unor negocieri între guvernele britanic şi rus.

 

 

 

 

 

 

The Unbelievable Story of How the CIA Helped Foil a Russian Spy ...

 

 

 

 

Guvernul laburist condus de  Harold Wilson a fost de acord să elibereze  spionii  sovietici Peter şi Helen Kroger (foto sus), în schimbul  lui  Gerald Brooke.

 

 

 

 

 

1970: S-a născut  renumita actriță și cântareață americană Jennifer Lopez.

 

 

 

 

Jennifer Lopez - Movies, Age & Kids - Biography

 

 

 

Jennifer Lynn Lopez, cunoscuta in showbiz ca J.Lo, este, conform revoistei Forbes, cea mai bogata persoană cu origini latino-americane de la Hollywood .

Incepand cu anul 1999, Lopez a scos pe piata sapte albume, incluzand doua clasate pe locul 1 in clasamentul Billboard 200 si patru melodii care au ocupat aceeasi pozitie in Billboard Hot 100.

In anul 2003 a castigat distinctia American Music Award pentru cea mai populara artista de pop/rock feminina si in anul 2007 pentru cea mai buna artista latino.

A fost distribuita in numeroase filme, ea castigand premii ALMA pentru cea mai buna actrita pentru rolurile jucate in filmele Selena, Out Of Sight si Angel Eyes. S-a folosit de celebritatea castigata pentru a-si lasa amprenta si in domeniul modei si al parfumurilor.

Relatiile ei amoroase au fost mereu in centrul atentiei. Primii ei copii, gemeni, Max si Emme, s-au nascut pe 22 februarie, 2008.

Jennifer Lopez s-a nascut si crescut in cartierul rau famat din New York Bronx; parintii ei de origine portoricană erau Guadalupe, o invatatoare la gradinita si David, un specialist in domeniul IT. Are un frate si o sora, Lynda si Leslie. A urmat cursurile liceului de fete Preston din Bronx si apoi Colegiul Baruch, la care a participat doar un semestru, renuntand pentru a-si imparti timpul intre biroul de avocatura la care lucra, lectiile de dans pe care le lua si spectacolele de dans pe care le oferea in cluburile de noapte din Manhattan.

Dupa luni de zile in care a dat probe de dans, Lopez a fost aleasa pentru a figura in mai multe videoclipuri de muzica rap si ca dansatoare pentru trupa New Kidz on the Block pentru prestatia din cadrul spectacolului American Music Awards din 1991. Dupa ce a fost refuzata de doua ori, Lopez a dat lovitura, obtinând un rol de dansator în serialul de comedie In Living Color in 1990. Imediat dupa aceea, Jennifer s-a alaturat echipei de dansatori ai lui Janet Jackson, aparând in 1993 si in videoclipul melodiei „That’s the way love goes”.

Lopez a jucatt in serialele South Central, Second Chances si Hotel Malibu si în filmul de televiziune Nurses on the Line: The Crash of Flight 7.

Lopez a reusit sa ajunga pe marele ecran in 1995,  in drama My Family si apoi alaturi de Wesley Snipes in filmul de actiune Money Train.

Lopez a mai jucat in filmul regizat de Francis Ford Coppola in anul 1996, „Jack” alaturi de Robin Williams si in 1997, in thriller-ul „Blood and Wine”, alaturi de Jack Nicholson. Tot in 1997, Lopez a jucat rolul celebrei cantarete Selena, prestatie care i-a adus nominalizarea de cea mai buna actrita in cadrul premiilor Golden Globe.

In 1998 a devenit prima actrita de orgine hispanica cu un salariu de 1 milion de dolari sau mai mult pentru rolul jucat intr-un film. Cele mai apreciate filme ale sale sunt „Out of Sight”, „The Cell”, „An Unifinished Life” si „Shall We Dance?”. Doua filme produse de Lopez „El Cantante” si „Bordertown” au fost foarte bine primite la festivalurile din domeniu.

In aprilie 2004, Lopez a fost invitata sa joace intr-un episod din cel de-al saselea sezon al serialului „Will & Grace”. Acest episod a avut cea mai mare audienta de la aparitia lui Elton John din 2002.

Artista a fost recompensată pentru performanțele sale muzicale cu steaua de la poziția 6262 situată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1974: Curtea Supremă de Justiţie din SUA i-a cerut preşedintelui american Richard Nixon, să predea toate documentele ţinute la Casa Albă, procurorului însărcinat cu rezolvarea cazului Watergate.

 

 

 

 

 

 

1974: A decedat la Cambridge, în Regatul Unit, fizicianul  englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, Sir James Chadwick (născut la Bollington, Cheshire, Anglia pe 20 octombrie 1891).

 Este celebru pentru descoperirea neutronului și a fost unul din oamenii importanți care au locrat la Proiectul  Manhattan  pentru dezvoltarea primelor bombe atomice americane.

 Chadwick a fost înnobilat de regina Marii Britanii în 1945.

 

 

 

 

 

 

 

1977:  A murit Emil Botta, actor, poet şi autor al volumelor de versuri “Întunecatul april”, “Pe o gură de rai”, “Versuri”, “Un dor fără spaţiu”.

 

 

 

 

 

 

 

A activat la Teatrul Naţional din Bucureşti şi în Compania Bulandra, Teatrul Comedia, SCITA; (n. 15 sept 1911, la Adjud, Vrancea).

 

 

 

 

 

 

1978: Generalul de securitate Ion Mihai Pacepa, adjunctul şefului Direcţiei Informaţii Externe, secretar de stat în Ministerul de Interne sl Romaniei , cere azil politic ambasadei SUA de la Bonn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Defecțiunea în occident a lui Pacepa, fost o mare lovitură pentru spionajul român și personal pentru dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu.

 

 

 

 

 

 

 

1980: A murit  renumitul  actor britanic Peter Sellers (“Dr. Strangelove”, “Pantera Roz”); (n.8 septembrie 1925).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare naţională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu România, s–a încheiat procesul constituirii statului naţional unitar român.

 

 

 

 

 

 

2001: Fostul țar al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg și Gotha (în imagine), a devenit prim ministru al guvernului acestei țări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Ciclistul american Lance Armstrong, câştigă Turul Franţei pentru a şaptea oară consecutiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis desecretizarea dosarelor politicienilor romani.

 

 

 

 

 

2019: După demisia Theresei May, Boris Johnson este numit noul prim-ministrul Regatului Unit.

 

 

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

 

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/07/24/ziua-de-24-iulie-in-istoria-romanilor-2/

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 Sfânta Hristina

 

 

 

 

 

 

 

 
 

  

 

 

 

 

 

Sfânta Hristina  s-a născut in cetatea Tyr si a trait in timpul imparatului Septimiu Sever (193-211).

A fost fiica lui Urban, reprezentantul imperial al acestei cetati.

Cand a ajuns la varsta de doisprezece ani, Sfanta Hristina a fost inchisa de tatal ei intr-un turn. Acesta dorea sa o fereasca de ochii multimii pentru ca era foarte frumoasa. Planul tatalui era sa o tina pe fiica lui in acel turn, pana avea sa implineasca varsta deplina a majoratului.

Nemultumita de credinta idolatra, incepe sa se roage Celui ce a adus toate de la nefiinta la fiinta. In urma acestei rugaciuni i se arata un inger care ii descopera tainele dumnezeiesti.

Dupa aceste descoperiri, Hristina a distrus toti idolii din turn.

Pentru acest gest a fost supusa la multe chinuri de tatal sau. A fost aruncata in temnita pentru mai multe zile fara mancare, dar a fost hranita in chip minunat de ingeri. Dupa alte suferinte, a fost aruncata in mare. Marea aceea i-a fost ei scaldatoarea Sfantului Botez.

Un nor luminos a umbrit-o pe ea si s-au auzit cuvinte de sus, graindu-se deasupra ei numele Preasfintei Treimi, dupa savarsirea Sfantului Botez.

Suferintele sale nu au incetat nici dupa moartea tatalui el. Succesorul acestuia a torturat-o mai aprins, iar in cele din urma Hristina a primit moartea prin sabie.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. George Marcu, Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti, 2011;

  2. Istoria md.;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets.com.

  5. Mediafax.ro;

  6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  8. Wikipedia.ro.

  9. Rador.ro.

 

 

 

24/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: