CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Pe fondul creșterii tensiunilor dintre China și Statele Unite, Beijingul a fost obligat să închidă consulatul la Houston


 

 

Pompeo tensiuni China-SUA

 

 

 

 

Washingtonul a notificat Chinei  să  închidă în 72 de ore consulatul său din Houston, Texas, acuzând-o de spionaj. 

Ministrul chinez de externe a numit decizia „o escaladare fără precedent” și a amenințat cu represalii grele, fără a da detalii. 

O purtătoare de cuvânt a ministerului chinez de externe a adăugat că, în urma anunțului, personalul ambasadei Chinei din capitala SUA  a primi6t „amenințări cu moartea” din cauza „valului de ură” de la Washington.

„SUA ar trebui să facă un pas înapoi, este o alegere greșită”, a scris purtătorul de cuvânt într-un tweet. „China va reacționa cu siguranță cu măsuri severe.”

Potrivit unei surse de încredere citate de rețeaua Singapur Channel Channel Asia (CNA), liderul partidului comunist are în vedere să ia în considerare închiderea consulatului american din Wuhan ca răspuns la acțiunile Washingtonului.

În timpul unei vizite oficiale în Danemarca , secretarul de stat Mike Pompeo a vorbit despre crimele cibernetice repetate ale Chinei împotriva proprietății intelectuale din SUA și europene, referindu-se și la cei doi spioni chinezi acuzați oficial în această săptămână de infiltrarea laboratoarelor de cercetare americane.

 Președintele Trump a spus că e de ajuns și că ”Nu vom permite ca acest lucru să continue ”, a declarat Pompeo în cadrul unei conferințe de presă. „Acestea sunt acțiunile președintelui și vom continua pe această cale.”

Escaladarea tensiunilor China-SUA joacă un rol cheie în viitoarele alegeri prezidențiale din  2020, Trump și Biden au demonstrat că pot face față superputerii asiatice.

Potrivit guvernului american, consulatul chinez din Houston ar fi esențial pentru menținerea rețelei de spionaj din Beijing în Statele Unite, în special prin studenții chinezi din universitățile locale.

Relațiile dintre cele două superputeri s-au deteriorat drastic în ultimele luni. Printre motivele principale se numără războiul comercial, sancțiunile impuse la Beijing pentru problema Uigurilor , situația din Hong Kong și tensiunile militare din Marea Chinei de Sud .

Este dificil de prezis următoarele mișcări ale celor doi lideri dar, potrivit unor experți, tensiunile China-SUA au atins niveluri fără precedent de la instituirea legăturilor diplomatice în 1979 .

 

23/07/2020 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: