CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

645: S-a născut califul arab  Yazid I ; (d. 683).

Yazid I , a fost al treilea  calif al califatului arab Umayyad (și primul prin ajuns în aceasta demnitate prin moștenire), fiind numit de către tatăl său Muawiah I.  

 

 

 

 

 

Yazid (b. - 640) - Genealogy

 

 

 

 

 

A domnit timp de trei ani de la 26 aprilie 680 d.I.Chr.  până la moartea sa în data de 12 noiembrie 683, după IChr.

Husayn ibn Ali, nepotul Profetului Muhammad, împreună cu multi alti  musulmani importanti, au  dezaprobat ascensiunea lui  Yazid  califului, si au declarat că este împotriva spiritului  Islamului.

 Husayn și mai mulți membri ai familiei sale au fost uciși sau capturați in  Batalia de la Karbala.

 

 

 

 

 

 811Împăratul bizantin Nichifor I ocupă jefuiește capitala bulgarilor de la Pliska, masacreaza mare parte din populație și confisca tezaurul hanului  Krum.

 În timp ce Nichifor I și armata sa prădau capitala bulgară, hanul Krum a mobilizat o mare armata, oferind arme chiar țăranilor și femeilor și i-a  interceptat pe  bizantinii care se intorceau la Constantinopol.

În zorii zilei la 26 iulie, bulgarii au reușit să-i  surprindă pe  bizantini la Vărbica, au distrus armata bizantină si l-au ucis pe imparatul  Nichifor  în timp ce fiul său a fost dus siguranță de către garda de corp imperiala, dupa ce a primit o rană paralizanta la gât.

Se spune că hanul  Krum a căptușit cu argint  teasta impăratului Nichifor și a folosit-o ca pe un pocal, cu care bea la ospețe.

 

 

 

 

 

1227: A murit călugarul taoist Qiu Chuji (n.1148), un discipol al fondatorului  curentului   Quanzhen – Wang Chongyang.

El însuși este fondatorul ramurii taoiste numita Longmen (Podul Dragonului).

A influenîat curtea dinastiei Jin si a fost chemat  de Genghis Khan,  la Kabul în mai 1222 impreuna cu 18 dintre adepții săi.

 

 

 

 

 

 

 1503: S-a nascut  la Buda, Anna Iagello (d. 27 ianuarie 1547, la  Praga), regină a germanilor, prin căsătoria cu împăratul Ferdinand I.

A fost cel mai mare copil și singura fiică a regelui Vladislav II Iagello (1456–1516) și a celei de-a treia soții a acestuia, Anne de Foix.

A fost sora mai mare a lui Ludovic II Iagello.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bunicii paterni au fost regele Cazimir al IV-lea al Poloniei, Mare Duce de Lituania din dinastia Iagello și Elisabeta de Austria, una din moștenitoarele Boemiei, ducatului Luxemburg și ducatul Kujavia. Bunicii materni au fost Gaston de Foix, Conte de Candale și infanta Ecaterina de Navarra.

 

 

 

 

 

 

1601: Mihai Viteazul dictează memoriul către marele duce al Toscanei, Fernando I de Medici, păstrat numai în traducere, prima autobiografie din literatura româna.

 

 

 

 

1612: Are loc lupta de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, este înfrânt de tătari.

 

 

 

 

 

1649:  S-a născut la Urbino, Papa Clement al XI-lea.

 

 

 

 

Papa Clement al XI-lea (n. 23 iulie 1649, Urbino - d. 19 martie 1721, Roma), născut Giovanni Francesco Albani, a fost papă al Romei din anul 1700 până la moarte - foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

Papa Clement al XI-lea ( d. 19 martie 1721, Roma), născut Giovanni Francesco Albani, a fost papă al Romei din anul 1700 până la moarte.

 

 

 

 

 

1684: S-a născut la Constantinopol, Ioan A. Mavrocordat ( d. 23 noiembrie  1719 la București).

A fost fiul lui Alexandru Mavrocordat Exaporitul și frate cu Nicolae Mavrocordat si a  devenit caimacam în Moldova după plecarea lui Dimitrie Cantemir în Rusia, pentru ca mai apoi să devină dragoman al Porții.

 

 

 

 

Domnia în Țara Românească o obține după ce fratele său este prins de austrieci. În timpul războiului turco-austriac (1716 – 1718), cei mai mulți dintre boierii munteni fugiseră în Transilvania și cereau împăratului austriac, alipirea țării la Austria și numirea lui Gheorghe, fiul lui Șerban Cantacuzino ca domnitor.

Ioan, văzând succesele austriece, a început tratative secrete cu aceștia, cărora le oferea Oltenia și un tribut anual.

Aceste tratative l-au ferit de multe neplăceri în timpul războiului, insă, în timpul Păcii de la Passarowitz din 1718, ca mijlocitor între cele două părți, și-a îndreptat din nou politica împotriva Austriei, câștigând astfel simpatia turcilor și menținându-și domnia. A murit la scurt timp, în 1719.

A  fost caimacam în Moldova,  intre 7 octombrie 1711 – 16 noiembrie 1711 și domnitor în Muntenia, in perioada  2 decembrie 1716 – 6 martie 1719.

 

 

 

 

1692: A murit poetul francez Gilles Ménage; (n. 15 august 1613, Paris).

Avocat în Angers și la Parlamentul de la Paris (1632), el și-a părăsit în cele din urmă profesia  și s-a alăturat bisericii, devenind prior al Montdidier și dedicându-și viața literaturii 

 

 

 

Gilles Ménage posters & prints by French School

 

 

 

 

În 1664 a publicat la Londra o ediție a Vieții filosofilor care conține viața anonimă needitată a lui Aristotel,  cunoscută sub numele de „Vita Menagiana”.

În 1690, a publicat și un supliment la lucrarea lui Diogenes Laërtius intitulat Historia Mulierum Philosopharum (Istoria  filosofilor femei ) , o mică enciclopedie enciclopedie care cuprinde 65 de femei care au practicat filozofia în Antichitatea Greco-Romană, clasificate după școli.A creat și primul dicționar etimologic din Limba italiană

Erudit dar pedant, Gilles Ménage a fost inspirația din spatele personajului lui Vadius din „Les Femmes savantes” de Molière.

 

 

 

 

 

1757 : A murit compozitorul  și clavecinistul italian Domenico Scarlatti ; (n. 26.10.1685).

 

 

 

 

 

 

Domenico Scarlatti, s-a născut în același an cu Johann Sebastian Bach si  Georg Friedrich Handel.

 

 

1812: Amiralul rus P. V. Ciceagov, comandantul armatei Dunărene, semnează la Bucureşti, in  Valahia, „Regulile pentru guvernarea temporară a Basarabiei”, document pe care il remite boierului moldovean Scarlat Sturdza – primul guvernator civil al Basarabiei țariste.

 

 

Scarlat Sturdza, primul guvernator civil al Basarabiei țariste 1812-1813, sursă:bessarabia.altervista.org

Scarlat Sturdza, primul guvernator civil al Basarabiei țariste 1812-1813

 Documentul va intra în vigoare la 2 februarie 1813.

Impunerea Regulilor de guvernare temporară a Basarabiei erau necesare pentru evitarea răscoalelor în regiunea Moldovei, proaspăt anexată Imperiului rus în urma războiului ruso-turc din 1806-1812, anexare confirmată prin Pacea de la București (16 mai 1812). 

Prin actul său, Ciciagov  a „conferit” fără nici un temei regiunii dintre rîurile Prut și Nistru, care au aparținut Țării Moldovei, denumirea părţii sudice a acestei regiuni. la acel moment raia turcească respectiv numele de Basarabia.

Conform acestui document, teritoriilor moldave recent anexate Imperiului Rus, care au obţinut un statut de regiune, le-a fost acordată autonomia limitată. Locuitorilor le-a fost permisa utilizarea în continuare a legilor locale.

A fost organizat un guvern provizoriu din două camere în frunte cu guvernatorul civil (Scarlat Sturdza).

Prima palată (camera) soluţiona subiecte legate de legislaţie, sistemul judecătoresc, protecţia ordinii publice şi învăţămînt.

A doua palată se ocupa cu subiecte referitoare la statistică, finanţe, vamă şi industriea locală. Justiția penală sau civilă era efectuată în corespundere cu obiceiurile locale, iar poliția activa în baza legilor ruseşti.

Lucrările de secretariat erau organizate în două limbi – rusă şi română. Limba rusă se folosea în şcoli şi biserici. E de remarcat că Basarabia țaristă a fost imediat lipsită de orice drepturi în sfera relaţiilor externe cu alte state şi de dreptul de a dispune de formaţiuni militare proprii, care se respectau în perioada fanariotă (aceste paragrafe au rămas neschimbate până 1917).

Guvernul Basarabiei țariste era supus nemijlocit comandantului suprem al armatei Dunărene, care avea dreptul să anuleze orice decizie a lui, fapt care transforma această autonomie relativă în una declarativă.

 

 

 

 

Harta Basarabiei ţariste 1826-1878 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Harta Basarabiei ţariste 1826-1878

 

 

Scarlat Sturdza a fost primul guvernator al Basarabiei după anexarea acesteia la Imperiul Rus, în 1812. Scarlat Sturdza a fost unicul guvernator de origine română pe toată perioada administrației țariste în Basarabia (1812-1917) și a fost schimbat după numai un an, în august 1813, cu generalul rus Ivan Hartingh.

Guvernatorul Basarabiei țariste Scarlat Sturdza era provenit dintr-o familie de boieri moldoveni cu vechi tradiții de cultura.

 

 

 

 

 1829: Americanul William Austin Burt (1792 – 1858) , din Mount Vernon, Michigan, a  brevetat invenția numita “tipograf”, strămoșul a ceea ce avea sa fie mai târziu mașina de scris asa cum o știm  noi .

 

 

 

 

austin burtJuly 23, 1829, William Austin Burt of Mt. Vernon, MI, receives a ...

 

Chiar dacă perioada sa de glorie a apus, maşina de scris se numără printre cele mai importante invenţii ale lumii moderne. Maşina de scris, dispozitiv mecanic care e folosit pentru dactilografierea textelor, a fost reinventată în toate formele şi mărimile de aproape 52 de ori. Momentul său de vârf  a fost în anii ′50, când media de vânzări a atins în SUA 12 milioane de unităţi. În aprilie 2011, Godrej and Boyce, ultima companie care mai producea maşini de scris şi-a închis fabrica din Mumbai, India, reprofilându-se.

 

 

 

1851: A murit la Pesta, Imperiul Austriac, Constantin Daniel Rosenthal, pictor şi revoluţionar paşoptist român de etnie evreiască (“Romania revolutionara”, “Femeie pe canapea”); (n. 1820).

 

 

 

 

 

PICTORUL REVOLUTIONAR C. D. ROSENTHAL 1820 - 1851 Constantin Daniel Rosenthal (1820 1851) şi România rupându şi cătuşele pe Câmpia Libertăţii

 

 

  C. Rosenthal (1820 – 1851): România rupându-şi lanțurile pe Câmpia Libertăţii.

 

 

 

 

 

 

 

1857:  Franța, Rusia, Prusia si Regatul Sardiniei, rup legaturile diplomatice cu Poarta otomană, care refuzase sa anuleze alegerile falsificate de Vogoride in Moldova, în incercarea de a impiedica Unirea cu Valahia (Tara Româneasca).

 

 

 

 

 

1859: A apărut la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu şi scientificu” (până la 3 decembrie 1859; (din 22 iulie 1994 acesta apare  in serie nouă).

 

 

 

 

 

 

1862: Serviciul de poştă a intrat în administraţia statului; s-a înfiinţat Direcţia centrală a poştelor; (23 iulie/4 august).

 

 

 

 

1869:  S-a nascut Gheorghe Adamescu, membru al Academiei Române, istoric literar si bibliograf.

A scris o istorie a literaturii romane de la origini pana în 1910; (d. 04.04.1942).

 

 

 

 

1881: La Liège in Belgia, s-a înființat Federația Internațională de Gimnastică, cea mai veche federație sportivă internațională.

 Numele original al organizației era Federația Europeană de Gimnastică și avea doar trei membri, Belgia, Franța și Țările de Jos. Numele a fost menținut până în 1921, când primele țări ne-europene au fost admise în organizație, după care numele i-a fost schimbat în cel actual

 

 

 

1885: A murit Ulysses Simpson Grant, fost general american în timpul  Războiului Civil şi cel de-al 18-lea preşedinte al SUA; (1869 – 1877). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulysses S. Grant (născut Hiram Ulysses Grant în 27 aprilie 1822), a devenit un erou naţional în timpul Războiului Civil American, în timpul căruia a comandat forţele combinate ale Armatei Uniunii şi, mai târziu, în calitate de comandant general al întregului front de război (1864 – 1865).

 

 

 

1888: S-a născut  Raymond Chandler, scriitor american, cunoscut autor de romane poliţiste; (d.26.03.1959).

 

 

 

 

 

Raymond Chandler's short stories – BESTqUEST

 

 

 

 

 

 

1892: S-a nascut  Haile Selassie I,  imparat al  Etiopiei  intre anii 1930-1974. 

A decedat  pe 26 august 1975, dupa ce fusese silit sa renunte la tron de o junta militara de orientare marxista.

 

 

 

 

 

Haile Selassie I

 

 

 

 

 

1903 : Ford Motor Company aduce Modelul A pe piața americană.

1903 Ford Model A photographed by DougW of RemarkableCars.com at the National Automobile Museum in Reno, NV - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 

 

 

 

Ford s-a lansat   în 1903 cu 28.000 de dolari primiți de la doisprezece investitori, în special de la John Francis Dodge și Horace Elgin Dodge care mai târziu au fondat “Compania de automobile a fraților Dodge”.   Grupuri de câte doi-trei oameni munceau la fiecare automobil, de la componente până la comenzile de la alte companii.

Henry Ford a avut 40 de ani când a înființat compania Ford, care va avea să devină una dintre cele mai mari și mai profitabile companii din lume, de asemenea fiind și printre puținele companii care au supraviețuit Marii Depresiuni. Ford este cea mai mare companie din lume aparținând unei singure familii, fiind în managementul întreprinderi Ford de mai bine de 100 de ani.

 

 

 

 

 

1912: S-a nascut  Moses Rosen ( Mose David Rosen ), fost şef al Cultului Mozaic din România; (d. 06.05.1994).

 

 

 

 

 

1908: S-a nascut scriitorul italian Elio Vittorini ; (d. 1966).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1914: După asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, Imperiul austro-ungar a remis un ultimatum Serbiei .

Actul a precedat izbucnirea Primului război mondial.

 

 

 

 

 

1916 : S-a stins din viata William Ramsay, chimist scoţian, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1904, pentru descoperirea elementelor gazoase inerte din aer; (n. 02.10.1852).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut  Amalia Rodrigues, „regina muzicii fado” portugheze ; (d.06.10.1999).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video: 

 

 

 

 

 

1921: A fost semnată Convenţia de la Paris (de către Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia, România), ulterior aderând Italia şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, precum şi Cehoslovacia, care stabilea statutul definitiv al Dunării.

Navigaţia pe Dunăre era liberă şi deschisă tuturor pavilioanelor în condiţii de egalitate completă, pe tot parcursul navigabil al fluviului şi pe toată reţeaua internaţionalizată.

 

 

1922: S-a născut Damiano Damiani, filmolog, regizor, scenarist, actor şi scriitor italian; (m. 2013).

 

 

Damiano Damiani's Portrait Photos - Wall Of Celebrities

 

 

 

 

  Dintr-o filmografie în care ecranizările, westernurile și melodramele ocupă un loc important înopera sa, se rețin totuși cu precădere thrillerurile cu substrat politic, care îi creează regizorului reputația de cineast militant: Ucigașul plătit, Un glonte pentru general, Când se arată cucuveaua, Mărturisirile unui comisar de poliție, De ce este ucis un magistrat, Caracatița, Ancheta, Înger cu pistol.

 

 

 

 

 

1929Guvernul fascist din Italia interzice utilizarea cuvintelor străine.

 

 

 

 

 

1930: A murit Glenn Curtiss, pilot şi constructor american de avioane, pionier al aviaţiei mondiale; a realizat primul hidroavion (încercat în zbor în 1911); (n. 1878).

 

 

Glenn Hammond Curtiss: Aviation Pioneer > National Museum of the ...

 

 

 

 

1940:  Subsecretarul  de stat  al Statelor  Unite ale Americii,  Sumner Welles  emite o declaraţie  cu privire la  nerecunoasterea de catre Statele Unite a anexarii de catre sovietici  a  celor trei state baltice : Estonia, Letonia şi Lituania .

 

 

 

Anexarea cele trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania si intrarea lor sub ocupaţia Uniunii Sovietice (17 iunie 1940) - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

1948: A murit regizorul american David Wark Griffith, pionier al cinematografiei; creatorul unui limbaj modern, al montajului în film (considerat de exegeţi un „cineast unic prin anvergura şi consecinţele descoperirilor sale”).

 

 

 

 

 

David Wark Griffith

 

 

 

 

Născut pe 22 ianuarie 1875, în Floydsfork, Kentucky, DW Griffith a lucrat ca actor și dramaturg înainte de a se îndrepta la cinema, creând tehnici cinematografice extrem de inovatoare. A regizat celebrul film  de lungmetraj din 1915, Nașterea unei națiuni

 

 

 

 

 

 1950: Regele Leopold al III-lea al Belgiei s-a întors la Bruxelles, în urma adoptării de către Camerele reunite ale Parlamentului, a decretului prin care îi este restabilită demnitatea de suveran.

 

 

 

 

 

23/24 iulie 1950 : Se desfășoară  Revolta ţăranilor din Vrancea împotriva colectivizării.

 

 

 

Revolta ţăranilor din Vrancea împotriva colectivizării, 23/24 iulie 1950 - foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

Ţăranii din Vrancea cărora le fuseseră confiscate pământurile şi pădurile s-au răsculat împotriva autorităţilor comuniste. În noaptea de 23/24 iulie 1950 a fost declanşată revolta în satul Bârseşti (unde s-a tras clopotul de la biserica satului, au fost arestaţi miliţienii, activiştii PMR şi UTM, au fost ocupate sediile consiliului popular, miliţiei şi poştei). Dar şi în alte localităţi au existat grupuri de ţărani revoltaţi. Autorităţile au intervenit rapid, cu o extremă duritate.

Mai mulţi ţărani au fost executaţi pe loc (Ilie şi Toader Posmagiu, tată şi fiu din Bârseşti, Radu Hurjui din Nereju), iar în perioada imediat următoare au fost arestate sute de persoane. Ţăranii au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. 308 persoane au fost judecate în 18 loturi de către Tribunalele Militare Galaţi şi Stalin [Braşov], între iunie şi noiembrie 1951, fiind pronunţate şi multe condamnări la moarte.

În 1951 a fost executat Gheorghiţă Bălan (condamnat la moarte prin sentinţa nr. 694/25 iunie 1951 a Tribunalului Militar Galaţi). La 31 ianuarie 1952 au fost executaţi în penitenciarul Galaţi Constantin Manoliu (tată), Victor Manoliu (fiu), Vasile V. Cojocaru (toţi condamnaţi la moarte prin sentinţa nr. 725/18 iulie 1951 a Tribunalului Militar Galaţi). La 17 august 1952 a fost executat în penitenciarul Galaţi Ion Strâmbei (condamnat la moarte prin sentinţa nr. 935/15 noiembrie 1951 a Tribunalului Militar Galaţi).

 

 

 

 

 

1950 : A avut loc reorganizarea administrativă a României, împărţită în 28 de regiuni.

 

 

 

 

 

1951: A murit în inchisoare maresalul  Philippe Petain, fost sef  al Statului francez în regimul de la Vichy, invingator in Batalia de la la Verdun din timpul Primului Razboi Mondial; (n.24.04.1856).

 

A fost un erou din primul razboi mondial, dar acțiunile sale din timpul celui de- al Doilea Razboi Mondial l-au adus dupa eliberarea Frantei de sub ocupatia nazista, în fața unui tribunal care l-a condamnat la moarte, pentru înaltă trădare și colaboraționism cu cotropitorii germani, cu anularea drepturilor și onorurilor civice și militare.

Condamnarea la pedeapsa capitală i-a fost comutată de seful statului,  Charles de Gaulle, în închisoare pe viață.

În zilele noastre Pétain este considerat un trădător, iar pétainismul este un termen peiorativ, folosit pentru definirea unui anumit tip de politică reacționară.

 

 

 

 

 

 

 1952 :  Farouk, ultimul rege egiptean  a fost răsturnat de o lovitură de stat militară condusă de Ali Muhammad Naguib și Gamal Abdel Nasser, punând astfel capăt domniei dinastiei Muhammad Ali.

 

 

 

Regele Farouk I al Egiptului (n. 11 februarie 1920 – d. 18 martie 1965), a fost al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali şi penultimul rege al Egiptului şi al Sudanului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Farouk I al Egiptului (ro.wikipedia.org)

 

 

 

 

Regele Farouk I al Egiptului (n. 11 februarie 1920 – d. 18 martie 1965), a fost al zecelea conducător al dinastiei Muhammad Ali și penultimul rege al Egiptului și al Sudanului. Farouk I i-a succedat tatălui său, Fuad I al Egiptului, în 1936.

După înlăturarea sa de către Faud al II-lea al Egiptului]], în 1952, s-a exilat în Italia, unde a murit în 1965. Sora sa Prințesa Fawzia Fuad a fost prima soție și regină consort a Șahului Mohammad Reza Pahlavi.

 

 

 

 

1959: Are loc vizita  presedintelui american  Richard Nixon în URSS (23–31 iulie).

 

 

Mit sau Realitate: A copilărit Richard Nixon în URSS ...

 

 

 

 

 

1961: S-a nascut  Martin Lee Gore, membru al celebrei trupe muzicale britanice Depeche Mode.

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: S-a născut Woody Harrelson, actor american nominalizat de multe ori la premiile Oscar și Golden Globe.

 

 

 

 

 

Woody Harrelson on playing himself in 'Lost in London': One of the ...

 

 

 

 

Woody Harrelson (n. 23 iulie 1961) a intrat în atenția publicului odată cu rolul Woody Boyd din sitcomul Cheers. Alte roluri de referință au fost Billy Hoyle din White Men Can’t Jump, Roy Munson în Kingpin, Mickey Knox în Natural Born Killers, Larry Flynt în The People versus Larry Flynt, Carson Wells în No Country for Old Men.

Pentru rolul Larry Flynt a fost moninalizat în anul 1997 atât la Oscar, pentru Cel mai bun actor, cât și pentru Cea mai bună prestație masculină la Golden Globe.

 

 

 

 

1961: Se infiinteaza  Frontul  Sandinist de Eliberare Naţională din Nicaragua, cu orientare marxista .

 

 

 

 

1962 : Este semnat Acordul internaţional privind neutralitatea Laosului.

 

 

 

 

1967: In  orasul  american Detroit, din statul  Michigan, se declanseaza una  dintre cele mai grave revolte urbane  din istoria Statelor Unite. 

43 de persoane au fost ucise, 342 rănite  şi 1.400 clădiri arse.

 

 

 

 

 

 1968: In scopul de a exercita  presiuni asupra guvernului comunist reformator cehoslovac, sovieticii anunţă desfaşurarea  la scară largă, a unor manevre militare în apropiere de  granita cu Cehoslovacia.

 

 

 

 

 

1974: Junta  militara  din Grecia se retrage de la putere şi fostul prim-ministru Constantin Karamanlis  este invitat să conducă noul guvern.

 

 

 

 

 

1983: A murit compozitorul francez Georges Auric; (n. 1899).

 

 

 

 

 

Georges Auric Photos (1 of 5) | Last.fm

 

 

 

 

 

 

1984: Vanessa Williams devine prima Miss America care demisionează  după ce au apărut fotografii nud ale ei în revista Penthouse.

 

 

 

 

 

Vanessa Lynn Williams (n. 18 martie 1963 în New York City) este o actriță și cântăreață americană - foto preluat de pe www.pinterest.co.uk

 

 

Vanessa Lynn Williams (n. 18 martie 1963 în New York City)  

 

 

 

Vanessa Lynn Williams (n. 18 martie 1963 în New York City) este o actriță și cântăreață americană. Părinții Vanessei erau profesori de muzică, iar ea a luat ore de pian și a studiat la universitatea “Syracuse University“.

În anul 1983 a fost  aleasă Miss America, fiind prima afro-americană care a câștigat acest premiu, dar în anul 1984 vor apare fotografii nude ale ei în revista “Penthouse” fiind  astfel nevoită în iulie 1984 să renunțe la titlul de Miss America.

 

 

 

 

 

 

 

Cu albumul ei de debut muzical “The Right Stuff” (1988), va primi premiul “Discul de Aur” și este propusă pentru premiul “Grammy Awards“. Pe lângă o serie de succese muzicale ca de exemplul cântecul “Colors of the Wind“, debutează și ca actriță, devenind mai cunoscută prin filmele: Eraser (1996), Soul Food (1997), sau Dance with me (1998).

 

 

 

 

 

 

 1986: La Londra, prinţul Andrew, Duce de York se căsătoreşte la Westminster Abbey, cu Sarah Ferguson .

 

 

 

 

 

 

1989: S-a nascut  actorul englez Daniel Radcliffe, interpretul celebrului personaj Harry Potter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1991: Banca Naţională a României emite norme privind înfiinţarea şi funcţionarea caselor de schimb valutar.

 

 

 

 

1993:  AMUZANT !  Divortat dupa 6 ore de casatorie…

Canadianul Frank “The Chief” Colbert, in varsta de  69 ani,  a obtinut cel de-al  27-lea sau  divort, dupa numai 6 ore de la casatorie.
Cea  mai lunga  dintre casatoriile sale, cea de-a doua, a durat  totusi  22 de ani.

 

 

 

 

 

1995:  Americanii Thomas Hale și Alan Bopp au descoperit, independent unul de altul, cometa Hale-Bopp , aflata  la mare distanță de Soare.

  Cometa Hale-Bopp, alte denumiri: C/1995 O1; Marea Cometă din 1997, a fost probabil cea mai observată cometă a secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. A putut fi observată cu ochiul liber pentru o perioadă record de 18 luni, de două ori mai mult decât Marea cometă din 1811.

 

 

 

 

 

Hale-Bopp a fost descoperită la 23 iulie 1995, la o foarte mare distanță de Soare, făcând să se nască speranțe că va deveni mult mai strălucitoare apropiindu-se de Soare și de Pământ.

Deși previziunea strălucirii cometelor este o artă dificilă, Hale-Bopp a satisfăcut sau depășit prezicerile la trecerea ei la periheliu, la 1 aprilie 1997.

De aceea i se cuvine renumele de „Marea cometă din 1997”.

Trecerea cometei Hale-Bopp a fost remarcabilă și prin panica pe care a produs-o. Se răspândeau zvonuri care pretindeau că va fi urmată de o navă spațială extraterestră, iar aceste zvonuri au inspirat o sinucidere colectivă a sectanților din Heaven’s Gate.

 

 

 

 

 

 

1999 : A murit  regele Hassan al II–lea al Marocului. (9.07.1929).

Printul mostenitor Sidi Mohamed ii succede la tron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Şefii de stat şi de guvern ai statelor membre ale G-8, reuniţi la Nago (Japonia), au adoptat Declaraţia finală a summitului din Okinawa, care îşi propunea “să atace în profunzime cauzele conflictelor şi sărăciei” din lume.

 

 

 

 

 

 

 2011:  A murit cântăreața  britanică  Amy Winehouse; (n.1983).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011: A murit profesorul de fizică american Robert Ettinger, supranumit „părintele criogeniei”; între anii 1960 şi 1970 Ettinger a făcut cunoscut acest concept prin intermediul unor renumite emisiuni tv. americane.

 

 

 

 

Robert Ettinger, supranumit "părintele criogeniei", a murit la ...

În 1962 a publicat volumul „Prospect of Immortality”, editat în lumea întreagă, iar în 1976 a fondat Institutul de Criogenie din Clintown Township (statul Michigan); (n. 1918).

 

 

 

 

 

2012: A murit astronauta şi fiziciana americană Sally Ride, prima femeie americană care a ajuns în spaţiu (în 1983) (n. 26 mai 1951 la Los Angeles)

 

 

Sally Ride, Trailblazing Astronaut, Dies at 61 - The New York Times

 

 

 

A intrat în NASA în 1978 și a devenit prima femeie americană care a călătorit în spațiu în 1983 și a treia femeie astronaut din lume după cosmonautele sovietice  Valentina Tereșkova (1963) și Svetlana Savițkaia (1982).

A fost de asemenea și cel mai tânăr astronaut american după ce a călătorit în spațiu  la vârsta de 32 de ani.  După ce a zburat de două ori pe Orbiter Challenger , în 1987 a părăsit NASA .

 

 

 

 

2016: A încetat din viață la Cannes,  scriitorul francez Jean Ricardou, teoretician al „Noului Roman” (n. 1932, la Cannes).

 

 

 

 

 

Jean Ricardou - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

 

 

 

 

Între 1962 și 1971, Ricardou a făcut parte din  consiliul de redacție al revistei franceze de avangardă Tel Quel .

Jean Ricardou a scris romanele  Observatorul  de la Cannes (1961) și Capturarea Constantinopolului (1965) care l-au consacrat ca romancier aparținând curentului Noului roman înainte de a deveni teoreticianul  cvasi-oficial al aceastei mișcări  literare care și-a propus să reînnoiască reperele genului. Primul eseu al lui Jean Ricardou despre acest subiect, a aparut în colecția Tel Quel .

 

 

 

 

 

 

 

Pe 23 iulie, în România  se sărbătorește  Ziua Presei Militare.

 

 

 

 

  

23 iulie - „Ziua presei militare române”... - Jurnal Spiritual

 

 

 

La 23 iulie 1859, pe vremea domnitorului Cuza, s-a inființat la Bucureşti, prima publicație militară din România, “Observatorul militar”. 

Era, la vremea respectiva, primul periodic militar din Principatele Romane si una dintre primele publicatii militare de opinie din Europa si din lume.

Pe frontispiciul primului sau numar avea sa apara, pe randul de sus: denumirea tarii emitente – „Principatele Unite”, anul de aparitie a ziarului, „1859”, data de tiparire a primului numar – „ joi 23 iulie”, titulatura ziarului – „Observatorul Militar” si respectiv continutul publicatiei, in urmatoarea formulare „Diariu Politicu si scientifice” (ziar politic si stiintific). 

Despre scopul publicatiei, se arata in „Prospectul” aparut in prima pagina a acestui numar al ziarului, semnat de colonelul Ion Voiculescu:

„Simtind trebuinta unui ziar stiintific militar, am luat aceasta grea sarcina asupra-ne, crezand de datoria a dezvolta camarazilor nostri de arme constintele cele intinse ale artei militare, care s-au dezvoltat asa de mult in celelalte state ale Europei… Scopul nostru va fi de a ne face trebuinciosi tuturor ofiterilor in general, cadetilor din scoala militara si chiar subofiterilor, dându-le prin acest ziar cele mai principale obiective ale artei militare la care se exerseaza in toate zilele…”.

Carol Popp de Szathmary poate fi considerat primul fotoreporter de razboi, fiind autorul primului reportaj fotografic de razboi din lume in timpul Razboiului Crimeii (1853-1856).

Ziua Presei Militare Române”; la 23.VII.1859 a apărut (până la 3.XII.1859), la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” („Observatorul militar” de azi). NOTĂ: Din 22.VII.1994 apare seria nouă

 

 

 

 

Astăzi in Egipt este Ziua naţională – Aniversarea Revoluţiei (1952).

La 23 iulie 1952, trupe egiptene conduse de  Gamal Abdel Nasser, l-au inlaturat pe regele  Farouk I.

 

 

 

 

  Preşedintele federaţiei egiptene a dat pe toată lumea afară, staff ...

 

 

 

Egiptul este o țară arabă din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, limitată la nord de Marea Mediterană, la est de Fâșia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul căruia are contact cu Iordania și cu Arabia Saudită) și de Marea Roșie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo.

Are o întindere de aproximativ 1.000.000 km²,  și o populație de circa 86.000.000 de locuitori (estimată în 2014) .

Rolul important pe care îl are Egiptul în geopolitică vine de la poziția sa strategică, ca punte terestră între Africa și Asia și ca punct de trecere între Marea Mediterană și Oceanul Indian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Aducerea moaștelor Sfântului Foca

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Foca a trait in Sinope, in timpul imparatului Traian. Auzind dregatorul cetatii Sinope ca Foca se inchina lui Hristos, a trimis ostasii sa-l ucida.

Vazandu-i, din gradina, trecand pe ulita, Foca i-a strigat: Pe cine cautati? Ostasii au raspuns: Cautam pe Foca!

 

Mucenicul intelegand ca i s-a apropiat sfarsitul pamantesc, le-a zis: Veniti la mine si eu va voi spune unde il gasiti, il cunosc foarte bine. I-a primit in casa lui si i-a ospatat din belsug.

La masa, dialogul a continuat: Si pentru ce pricina cautati pe omul acela? Ne-a trimis mai marele sa-l ucidem pentru ca este crestin! Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre.

In acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus in gradina, a mangaiat pentru ultima data florile si-a sapat apoi mormantul, a impartit haine si mancare saracilor, s-a rugat, iar dimineata cand ostasii l-au intrebat unde este Foca, le-a raspuns: Eu sunt! Cutremurati, acestia, desi nu le venea sa creada, au implinit porunca dregatorului pagan.

Sfantul Foca este cinstit in fiecare an, pe 22 septembrie.

Pe 23 iulie facem pomenirea mutarii moastelor Sfantului Foca din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, in anul 403.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro; Lessignets.com; mediafax.ro; istoricul zilei blogspot. com; Istoria md.; Wikipedia.ro.; Rador.ro

Publicitate

23/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: