CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

838: În timpul razboiului purtat impotriva Abbasizilor, împaratul bizantin Teofil a suferit o grea înfrângere în bătălia de la Anzen.

 

 

Theofilos

 

 

 

 

Teofil (n. la 20 ianuarie 813 ), a fost imparat al Bizantului  din  829 până la moartea sa în 842. A condus personal armatele bizantine  în războiul pe care l-a purtat  pe tot parcursul vieții împotriva arabilor, începând de la 831.

Dinastia Abbasizilor (750 – 1258) a fost dinastia arabă care a urmat Califatului omeyyad (661 – 750)  de la Damasc.

Imediat după înfrângerea omeyyazilor în 750, califul abbasid Al-Mansur (m. 775) a construit o altă capitală pentru noul califat, în câmpia Mesopotamiei, la o răscruce de drumuri caravaniere, capitală pe care o va numi Bagdad sau Madinat As-salam („Orașul Păcii”).

In timpul acestei dinastii,  civilizația islamică a atins apogeul dezvoltării sale, dar  va fi  distrusa  în 1258 de câtre armata hanului mongol Hulagu, nepotul lui Genghis-Han, care l-a executat pe ultimul conducător abbasid și a ras Bagdadul din temelii.

 

 

 

 

 

 

1099: In timpul primei Cruciade, Godfroy de Bouillon este ales primul apărător al Sfantului Mormant din Regatul Ierusalimului.

 

 

 

 

 

 

Godfroy de Bouillon (n.cca. 1060, Boulogne-sur-Mer – d.18 iulie 1100, la Ierusalim), a fost unul dintre liderii Primei Cruciade din 1096, până la moartea sa.

Din 1076 a fost Senior de Bouillon, domeniu de unde și-a luat numele, iar din 1087 a fost Duce al Lotharingiei Inferioare.

După Asediul Ierusalimului din 1099, Godfroy a devenit primul suveran al Regatului Ierusalimului, dar nu a folosit titlul de „Rege”.

 

 

 

 

 

1209: Are loc Masacrul de la Béziers, prima acțiune militară majoră din timpul Cruciadei impotriva Catharilor (Albigenzilor).

Catharii (din greacă καθαροί tradus „Purii”, cunoscuți și ca Albigenzii , pentru că erau deosebit de activi în regiunea Albi din sudul Frantei), erau o sectă creștină cu puternice influențe gnostice, a cărei teză ducea la extrem doctrina celor două principii, Binele și Răul.

 

 

Cathar-2

 

 

Ei erau adeptii unei morale ascetice, fiind împotriva căsătoriei (depuneau jurământ de castitate) și considerând nașterea și chiar viața, rele în eșența lor.

Priveau întreaga lume materială ca pe o uriașă temniță în care sunt închise sufletele (luminoase, aparținând lui Dumnezeu)

Cruciada anticathara (1209-1229) a fost o campanie militară de 20 de ani inițiată de Papa Inocențiu al III-a,care avea drept scop eliminarea acestei miscari religioase din Languedocîn sudul Franței.

La Cruciada a  luat parte în primul rând de coroana franceză care urmarea in primul rand readucerea regiunii  Toulouse în sfera, sa prin diminuarea culturii regionale occitane distincte, precum și a  nivelului  ridicat de influență a conților de Barcelona.

Sfârșitul sectei cathare s-a petrecut pe 15 martie 1244 la fortăreața Montségur, unde, după un asediu prelungit, în care le-a fost oferită alternativa convertirii la catolicism, 250 de catari au coborât din cetate și s-au aruncat în flăcările unui rug aprins.

1298: Regele  Edward I al Angliei i-a învins pe scoțienii condusi de  William Wallace  în bătălia de la Falkirk .

A  fost una din marile bătălii din timpul Primului  razboi scotian de independenta.

 

 

 

 

 

 

 

Sir William Wallace (1272 sau 1273 – 23 august 1305) a fost un cavaler și nobil scotian, devenit unul din principalii conducatori în timpul razboaielor de independenta ale poporului său. 
În august 1305, Wallace a fost capturat în Robroyston în apropiere  de Glasgow și predat regelui Edward I al Angliei, care a ordonat sa fie spânzurat.

 

 

 

1451: Umanistul italian Poggio Bracciolini menţionează în lucrarea “Disceptationes convivales”, latinitatea limbii române, precum şi continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1456: Strălucită victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei,  împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului.

În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept “atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

 

 

 

Ioan (Ion) Huniade (Iancu de Hunedoara), voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei

Foto: Ioan (Ion) Huniade (Iancu de Hunedoara), voievod al Transilvaniei, regent al Ungariei.

 

 

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456

 

 

După cucerirea Constantinopolului (in 1453), sultanul Mehmed al II-lea (Mahomed II-lea)  a pus capăt ultimelor rezistenențe ale Imperiului Bizantin, otomanii devenind stăpînii Bosforului, iar apoi ai Mării Egee și ai Marii Negre.

Turcii au invadat Serbia, cucerind cetatea Ostrovița (1454) si jefuind  tezaurul. Flota otomană s-a regrupat pe Dunăre la Vidin, iar  mobilizarea armatei ungare a avut loc în aprilie 1456. Iancu de Hunedoara a cerut  ajutor extern si a  trimis 5 000 de mercenari la Belgrad, pentru a apăra poarta spre Ungaria, sustinand totodata in Muntenia venirea la domnie a lui Vlad Țepeș, în locul lui Vladislav II-lea.

Iancu de Hunedoara adună 20 000 ostași: trupe ungare, transilvănene și mercenari. În susținerea armatei sale vor veni și 27 000 – 28 000 de pedeștri din rîndurile cruciaților lui Capistrano. Tabăra sultanului Mehmed II-lea, Cuceritorul, avrea însă 100 000 oameni. 

La 4 iulie 1456, sultanul Mehmed II-lea începe asediul Belgradului prin bombardarea fortificațiilor, iar flota otomană de 60 galere și 150 nave mici a blocat aprovizionarea cetății de pe Dunăre.

Din ordinul lui Iancu, flota creștină atacă din două direcții flota otomană la 14 iulie cu 240 nave, silind-o să scoată blocada cetății pe Dunăre.

Concomitent nu înceta bombardamentul terestru al cetății, iar asediații răspundeau cu săgeți și foc de artilerie. Asaltul general al cetății Belgrad a avut loc în după-amiza zilei de 21 iulie 1456, otomanii pătrunzand de două ori în oraș, dar de fiecare dată fiind respinși.

La a treia încercare ienicerii otomani au fost din nou respinși de trupele lui Capistrano amplasate pe podul ce asigura intrarea în cetate. Cruciații nou veniți de pe Dunăre au întărit garnizoana cetății.

La 22 iulie, tabăra creștină dezlănțuie un atac  general, artileria turcă fiind repede capturată, însuși sultanul fiind rănit. Iancu de Hunedoara care a folosit iscusit artileria recent capturată de la otomani, care, la 23 iulie se retrag părăsindu-si  tabăra.

În cinstea acestei glorioase victorii pana in zilele noastre  în toate bisericile catolice, la ora 12 se trag clopotele, marcînd victoria lui Iancu de Hunedoara asupra lui Mehmed al II-lea.

Victoria lui Iancu de Hunedoara a oprit expansiunea otomană pe această direcție timp de  65 ani, pana cand sultanul Suleyman al II-lea Magnificul  va reusi sa cucereasca Belgradul în 1521.

 

 

1461: A murit Carol al VII-lea al Franței .

 

 

 

 

 

 

Carol al VII – lea și Agnès Sorel. O iubire cu final tragic ...

 

 

 

 

 

Carol al VII-lea ( d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul, a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Valois, fiu al regelui Carol al VI-lea însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă de ocupația engleză din nordul Franței.

Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429 prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi.

Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea.

 

 

 

1478: S-a nascut Filip I al Castiliei;  (d. 1506).

 

 

 

 

Filip I (22 iulie 1478 – 25 septembrie 1506), cunoscut ca cel Frumos sau cel Drept, a fost fiul lui Maximilian I, Împărat romano-german - foto - ro.wikipedia.org

 

Filip I – foto – ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Filip I (22 iulie 1478 – 25 septembrie 1506), cunoscut ca cel Frumos sau cel Drept, a fost fiul lui Maximilian I, Împărat romano-german. A moștenit mare parte din Ducatul Burgundia de la mama sa, Maria de Burgundia, și, deoarece s-a căsătorit cu Ioana de Castilia a devenit rege al Castiliei. A fost primul Habsburg care a domnit în Spania iar succesorii săi îl cunosc drept Filip I al Spaniei. Nu a moștenit niciodată teritoriile conduse de tatăl său. Filip s-a născut la Bruges, Flandra (astăzi în Belgia) și a fost numit după străbunicul său, Filip al III-lea, Duce de Burgundia. În 1482, după decesul mamei sale, Maria de Burgundia, a moștenit Ducatul de Burgundia sub tutela tatălui său (Filip avea patru ani).

A urmat o perioadă de turbulențe cu ostilități sporadice în principal între marile orașe din Flandra (Bruges și Gent) și susținătorii lui Maximilian. Filip a fost prins în vâltoarea evenimentelor și chiar pentru scurt timp a fost sechestrat în Bruges ca parte a campaniei flamande de mărire a autonomiei pe care o obținuse în 1477 de la Maria de Burgundia printr-un acord numit Blijde Inkomst. În 1493, prin Pacea de la Senlis, se convine ca Filip în vârstă de 15 ani va deveni prinț începând cu anul următor.

În 1494, Maximilian abandoneză regența în conformitate cu termenii Tratatului de la Senlis iar Filip preia conducerea Ducatului cu toate că, în practică, autoritatea deriva de la Consiliul nobililor din Burgundia. La 20 octombrie 1496, la Lier, Filip s-a căsătorit cu Ioana a Castiliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Isabela I a Castiliei.

Căsătoria a fost una dintr-un set de alianțe dintre Habsburgi și Trastámara menită să consolideze alianța împotriva puterii în creștere a Franței, creștere datorată politicii lui Ludovic al XI-lea al Franței. Problema a devenit mai urgentă după invazia lui Carol al VIII-lea al Franței în Italia (primul război peninsular). Sora lui Filip, Margareta s-a căsătorit cu Juan, Prinț de Asturias, singurul fiu al lui Ferdinand și al Isabelei și succesor la coroana unificată a Castiliei și Aragonului.

 

 

 

 

 

 

 

1499:  În bătălia de la Dornach,  armata elvetiana înfrânge decisiv  armata împăratului Maximilian I a  Imperiului roman de natiune germana. Comandantul trupelor imperialeHeinrich von Furstenberga fost ucis în   luptă

 

 

Le 22 juillet 1499 – La bataille de Dornach | AU FIL DES MOTS ET ...

 

 

 Bătălia de la Dornach a fost ultimul conflict  armat dintre elvețieni și Sfântul Imperiu Romano- German

 

 

 

 

1519: S-a născut  Papa Inocenţiu al IX-lea; (d. 30 decembrie 1591).

 

 

Pope Innocent IX | British Museum

 

 

 

Papa Inocențiu al  IX- lea, născut Giovanni Antonio Facchinetti, a condus Biserica catolică în perioada  19 octombrie – 30 decembrie 1591.

Înainte de a a urca pe tronul pontifical, el a fost avocat  diplomat și administrator-șef în timpul domniei lui Papa Grigorie al XIV- lea  (1590-1591).

În 1560, a fost numit  Episcop de Nicastro, în Calabria. În 1562 a participat la Consiliul de la Trent. 

Papa Pius al V- lea  (1566-1572) l-a  trimis ca Nunțiu papal la Veneția în 1566 , pentru a promova alianța papală cu Spania și Veneția, împotriva turcilor, care a dus în cele din urmă, în marea victorie navala crestina de la Lepanto în 1571. A devenit Patriarh  latin al Ierusalimului titular în anul 1572 si  a ocupat acest post până când a fost creat Cardinal.

Papa Grigore al XIII-lea l-a creat cardinal pe 12 decembrie 1583 si l- a făcut prefectul Signaturii Apostolice în 1591, cu putin inainte  de a deveni Papa.

 

 

 

 1676 : A murit Papa Clement al X-lea .

 

 

 

 

Papa Clemente X - Desciclopédia

Papa Clement al X-lea (Emilio Altieri) (n. 13 iulie 1590 Roma ) a deținut funcția de papă între anii 1670-1676.

 

 

 

1793 : Exploratorul scotian Alexander Mackenzie ajunge la Oceanul Pacific, devenind primul om care a finalizat o traversare  transcontinentala a Canadei de la Oceanul Atlantic la Oceanul Pacific.

 

 

 

 

 

Sir Alexander Mackenzie ( n. 1764,  insula Lewis, Scoția – d. 12 martie 1820, Dunkeld, Scotia).

 

 

Aceasta a fost prima traversare de la vest la est   a Americii de Nord  canadiene și a precedat expediția lui Lewis și Clark cu 10 ani.

 

1802: A murit Marie Francois Xavier Bichat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie François Xavier Bichat (n. 14 noiembrie 1771), a fost un anatomist, fiziolog si medic francez, considerat întemeietorul  histologiei si patologiei moderne.

 

 

 

 

1812: În cadrul Războiului Peninsular, ducele de Wellington Arthur Wellesley a învins armatele franceze în Bătălia de la Salamanca care s-a desfășurat  la sud de orașul Salamanca din Spania și s-a soldat cu o victorie importantă a trupelor anglo-portugheze sub conducerea lui Wellington contra trupelor franceze sub comanda mareșalului Auguste de Marmont .

 

 

 

1822: S-a născut geneticianul  Gregor Johann Mendel, calugar si botanist austriac ; (d.06.01.1884).

 

 

 

 

 

A descoperit legile eredităţii în 1865.

Experientele privind hibridarea plantelor si asupra ereditatii vegetalelor, au impus aparitia legii care poarta numele “mendelism”.

 

 

 

 

 1831: S-a născut Împăratul Kōmei, al 121-lea împărat al Japoniei. Numele său era Osahito .

 

 

 

西郷どん,孝明天皇 - 名古屋の絞りマン

 

 

 

Împăratul Kōmei (d. 30 ianuarie 1867) al 121-lea împărat al Japoniei. A domnit din 10 martie 1846 până în 30 ianuarie 1867.

 

 

 

 

1832: A murit impăratul Napoleon al II-lea al Franţei; (n. 1811).

 

 

 

 

 

 

Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte), Duce de Reichstadt (n. 20 martie 1811), a fost fiul împăratului Napoleon I al Franței și al celei de-a doua soții a acestuia  printesa Marie Louise de Austria.

 In conformitate  cu  Titlul III, articolul 9 al Constituției franceze din acel timp, a fost numit Prinț Imperial, fiind  cunoscut de la naștere ca rege al Romei.

Tatăl său a abdicat în favoarea sa, transferându-i titlu de împărat al Franței în 1815.

 

 

1848: S-a născut Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg; (d. 1914).

 

 

 

 

Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg (22 iulie 1848 – 11 iunie 1914) penultimul suveran al statului Mecklenburg-Strelitz - foto - ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Adolphus Frederic al V-lea, Mare Duce de Mecklenburg (d. 11 iunie 1914) penultimul suveran al statului Mecklenburg-Strelitz. La 17 aprilie 1877, la Dessau, Adolf Friedrich s-a căsătorit cu Prințesa Elisabeth de Anhalt
În urma decesului tatălui său la 30 mai 1904 a devenit Mare Duce de Mecklenburg-Strelitz. Elisabeth și Adolf Friedrich au avut patru copii:

– Ducesa Maria (1878–1948) căsătorită cu (1) Contele George Jametel (2) Prințul Julius Ernst de Lippe

– Ducesas Jutta (1880–1946) căsătorită cu Danilo, Prinț Moștenitor de Muntenegru

– Ducele Adolphus Frederic al VI-lea (1882–1918)

– Ducele Karl Borwin (1888–1908); ucis în duelul cu cumantul său contele George Jametel apărând onoarea surorii sale mai mari.

 

 

 

1870: A murit compozitorul austriac  Josef Strauss.

 

 

 

 

WISF | Josef Strauss

 

 

 

 

 

 

 

Josef Strauss (n. 20 august  1827) a fost fiul compozitorului lui Johann Strauss I și al Mariei Anna Streim.

 

 

1882: S-a născut pictorul american Edward Hopper; (m. 15 mai 1967).

 

 

 

1887: S-a născut Gustav Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1925; (m. 30 octombrie 1975).

 

 

 

 

 

A fost un fizician german, nepot al lui Heinrich Rudolf Hertz și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi.

 

 

 

 

1888: S-a născut Selman Abraham Waksman, biochimist american de origine rusa care a primit  Premiul Nobel pentru medicina in urma  descoperirii antibioticului  streptomicina; (d.16.08.1973).

 

 

 

 

 

 

A ajuns celebru datorită cercetărilor sale cu privire la substanțe organice și la descompunerea acestora, cercetări care au dus, în 1943, la descoperireastreptomicinei.

În 1952  a primit Premiul Nobel  pentru  medicină.

 

 

 

 

 

1908: A murit William Randal Cremer, parlamentar liberal, pacifist englez, laureat Nobel.

 

 

Sir William Randal Cremer (n. 18 martie 1828 – d. 22 iulie 1908), cunoscut datorită numelui „Randal”, parlamentar liberal și pacifist englez - foto - ro.wikipedia.org

 

 

Sir William Randal Cremer (n. 18 martie 1828 ),  parlamentar liberal și pacifist englez a fost ales Secretar al Asociației Internaționale a Muncitorilor în 1865, dar a demisionat doi ani mai târziu.  

Cremer a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1903 și  cofondator al Uniunii Interparlamentare și al Ligii Internaționale de Arbitraj.

A fost numit Cavaler (Chevalier) al Legiunii de onoare franceze , a primit Ordinul Regal Norvegian al Sfântului Olav și a fost înnobilat în 1907.

 

 

 

 

 

1915: A murit Sandford Fleming, geograf, inginer și inventator scoțiano-canadian (n. 1827).

 

 

 

 

Sandford Fleming (n. 7 ianuarie 1827, Kirkcaldy - d. 22 iulie 1915) important geograf, inginer și inventator canadian - foto - ro.wikipedia.org

 

Sandford Fleming (n. 7 ianuarie 1827, Kirkcaldy) a fost un important geograf, inginer și inventator canadian, care a propus împărțirea lumii în fusuri orare, mărcile poștale ale Canadei, a contribuit mult în domeniile cartografiei și geodeziei și a fost unul din membrii fondatori ai Societății Regale din Canada.

 

 

 

 

 

1923: S-a nascut  Bob Dole, om politic american, fost candidat la presedentia Americii.

 

 

 

 

Bob Dole - Age, Family & Facts - Biography

 

 

 

 

 

1934: S-a nascut  Leon Rotman, primul sportiv reprezentant al României dublu laureat cu aur la Olimpiada de la Melbourne din 1956 şi laureat cu bronz la Roma in anul 1960.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1934: Gangsterul american John Dillinger  moare in timpul unei  confruntari cu politiala varsta  31 ani.

 

 

 

 

 

 

 

John Dillinger a fost un celebru gangster si spargator de banci american, din timpul Marii Crize. A fost capturat si a evadat din inchisoarea  Crown Point, cu  masina serifului  devenind inamicul public nr.1 urmarit de F.B.I.

  Actiunile sale criminale au facut din el un adevarat mit, legendele populare americane asimilandu-l cu un fel de Robin Hood… 

Pe  22 iulie  1934, a fost ucis intr-un violent schimb de focuri  la iesirea dintr-un teatru la Chicago, insotit de iubita sa  Polly Hamilton. Dillinger fusese denuntat de Ana Cumpanas,proprietara unui bordel de origine romana.

 

 

 

 

 

1938: A murit  Ionel Fernic, compozitor român, autorul celebrelor romante “Tiganca”, “Crucea alba de mesteacan”, “Iti aduci aminte, doamna?”, “La umbra nucului batran”, “Iubesc femeia”, “Pe bolta cand apare luna”, precum si al melodiilor ritmate “Nu ma lasa sa mor, Marghioalo!”, “Pai calu’ balan!”, “Foaie verde si-o aluna”; (n. 29.05.1901).

  

 

 

 

 

1942: Începe deportarea sistematică a evreilor din Ghetoul Varşoviei în lagărul de concentrare de la Treblinka (“Acţiunea Reinhardt”).

 

 

 

 

 

 

 

 

1944:  Pierderile aliate in timpul bombardamentelor asupra Romaniei au atins cel mai înalt nivel, (mai exact 5, 6% pierderi) de la atacul din 1 august 1943, respectiv 24 de aeronave doborate de antiaeriana si aviatia româna si germană.

 

 

 

Piloţi americani aflaţi pe teritoriul URSSîn cadrul operaţiunilor Frantic (atacuri fără întoarcere, cu decolare din Italia şi aterizare în URSS şi invers). În imagine se distinge în centrul hărţii România, ca ţintă a atacului.

Foto: Piloţi americani aflaţi pe teritoriul URSS în cadrul operaţiunilor Frantic (atacuri fără întoarcere, cu decolare din Italia şi aterizare în URSS şi invers).

În imagine se distinge în centrul hărţii – România, ca ţintă a atacului.

 

 

 

Dintr-un total de 21 de grupuri de bombardament greu, 20 au atacat punctual 3 rafinării – Româno-Americană, Creditul Minier și Astra – iar celălalt grup a  atacat nodurile de cale ferată din Turnu-Severin și Orșova. 

 

 

 

 1946: A fost creată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), instituţie specializată a Naţiunilor Unite, cu sediul la Geneva; funcţionează, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (România este membru al OMS din 1948).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: Are loc un atentat terorist cu bomba la hotelul Regele  David din Ierusalim,  pus la cale de  Organizaţia clandestina sionista evreiasca, Irgun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotelul era sediul administraţiei civile al coloniei Palestina aflate sub mandat britanic. Au murit 91 de persoane.

 

 

 

 

 

 

1946: S-a născut la Avignon, renumita cântăreata franceză  de muzica usoara, Mireille Mathieu.

 

 

 

 

 

 

 De-a lungul carierei sale ea a înregistrat peste 1200 de cântece în 11 limbi, având vânzări de 122 de milioane de albume în lumea întreagă.

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut omul politic Petre Roman, cel dintâi prim-ministru al României din perioada postceaușistă (decembrie 1989 – septembrie 1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a născut  atleta română Mihaela Peneş,  campioană olimpică la aruncarea suliţei (Tokyo, 1964).

 

 

 

 

Campioana olimpica Mihaela Penes s-a retras la manastire

 

 

 

 

 1950: Regele Leopold al III-lea al Belgiei se întoarce din exil însoțit de proteste. Peste un an, la 16 iulie 1951, va abdica în favoarea fiului său cel mare, Baudouin I.

 

 

 

The Exiled Belgian Royalist: Birthday of King Leopold III

 

 

 

Leopold al III-lea (3 noiembrie 1901 – 25 septembrie 1983) a fost rege al Belgiei din 1934 până în 1951, când a abdicat în favoarea fiului său Baudouin. În 1944, Heinrich Himmler a ordonat ca Leopold să fie deportat în Germania. Prințesa Liliane l-a urmat împreună cu familia a doua zi, sub escorta SS. Naziștii au ținut familia la Hirschstein în Saxonia din iunie 1944 până în martie 1945, apoi la Strobl, Austria.

Guvernul britanic și cel american erau îngrijorate de revenirea regelui. Leopold al III-lea a fost prizonier al germanilor. Deși în martie 1945 se știa de viitoarea capitulare a Germaniei, nimeni nu știa locul unde a fost dus Leopold în Germania. Charles W. Sawyer, ambasadorul SUA în Belgia, a avertizat guvernul său că o întoarcere imediată a regelui în Belgia ar “crea dificultăți serioase”. “Există diferențe profunde chiar și în familia regală iar situația este o dinamită pentru Belgia și poate pentru Europa.”  “Biroul Afacerilor Străine se teme că minoritatea vorbitoare de limba franceză ar cere autonomie sau anexarea la Franța.”

Leopold și însoțitorii săi au fost eliberați de un grup de cavalerie a Statelor Unite la începutul lunii mai 1945. Din cauza controverselor legate de comportamentul său în timpul războiului, Leopold al III-lea, soția și copiii săi nu s-au putut întoarce în Belgia și au petrecut următoarele șase zile în exil la Pregny-Chambésy în apropiere de Geneva, Elveția. Prin Legislatura din 1944 s-a stabilit o regență condusă de fratele lui Leopold, Prințul Carol.

În 1946, o comisie de anchetă l-a exonerat pe Leopold de trădare. Cu toate acestea, controversa legată de loialitatea lui a continuat și în 1950 s-a ținut un referendum despre viitorul lui. 57% din alegători au votat în favoarea întoarcerii sale.

La întoarcerea sa în Belgia în 1950, Leopold s-a întâlnit cu una dintre cele mai violente greve generale din istoria Belgiei. Trei protestatari au fost uciși când jandarmeria a deschis focul. Țara era la un pas de război civil; steagurile belgiene au fost înlocuite cu steaguri valone. La 1 august 1950 Leopold a decis să abdice în favoarea fiului său în vârstă de 20 de ani, Baudouin. Abdicarea a intrat în vigoare la 16 iulie 1951.

 

 

 

 

1951: S-a nascut P.F. Daniel Ciobotea, Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (2007), membru de onoare al Academiei Române (2007).

 

 

 

 

Daniel (Ciobotea) al României - OrthodoxWiki

 

 

 

 

Patriarhul Daniel (pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea; n. 22 iulie 1951, Dobrești, Bara, Timiș) este actualul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007, fiind înscăunat în această demnitate la 30 septembrie 2007.

 

 

 

 

1955: S-a nascut actorul american Willem Dafoe.

 

 

 

 

 

 

 

 

1977: Liderul comunist reformator chinez Deng Xiaoping  revine  la putere in China.

Conferinţa de Partidul Comunist Chinez l-au repus in functiile de  prim- vicepreşedinte al Consiliului de Stat, Vice-preşedinte al Comitetului Central al Partidului Comunist , Vice-preşedinte al Comisiei Militare şi şef al  Statului Major General al Armatei de Eliberare a Poporului.

 

 

 

 

Deng Xiaoping

 

 

Fusese  demis din functiile pe care le ocupa,   după ce asa numita  „Banda a celor  patru” aflata la conducerea Chinei, l-a acuzat de organizarea revoltei populare din Piaţa Tiananmen.

 
 
 
 
 
 

1983: Legea marţială instituita de comunisti  în Polonia este oficial revocată.

 

 

 

1986: A decedat  popularul cantaret roman de muzica usoara, Aurelian Andreescu; ( n. 12.05.1942 ).

 

 

 

  

 

 

 

 

 

2000: Fostul premier al Pakistanului, Nawaz Sharif (17 februarie 1997 – 12 octombrie 1999), a fost condamnat de un tribunal anti-corupţie din Attock la 14 ani închisoare, sub acuzaţia de evaziune fiscală.

 

 

 

Pakistan: Court Dismisses Judge Who Convicted Ex-PM Nawaz Sharif ...

 

 

 

 

 

2002:   Salah Shahade, comandantul-şef al  gruparii militare arabe Hamas este ucis de o bombă lansată de aviația israeliană asupra casei sale din Gaza.

 

 

 

 

 

Salah Shehadeh Case

 

 

 

 

 

 

2003: Fortele speciale americane ii  ucid intr-o ciocnire armată pe  fii lui Sadam Hussein, Uday si Qusay.

 

 

 

 

 

Saddam și a fiilor

 

 

 

 

Uday (stânga) și  Qusay , fii lui Saddam Hussein, impreună cu fostul dictator irakian

 

 

 

 

 

 

 

2004: A murit cântărețul francez Sacha Distel.

 
 
 
Alexandre "Sacha" Distel (29 January 1933 – 22 July 2004) was a French singer and guitarist who had hits with a cover version of the Academy Award-winning "Raindrops Keep Falling On My Head - foto - amazon.co.uk

 

 

 

Alexandre „Sacha” Distel (n. 29 ianuarie 1933) a fost distins cu titlul de  Cavaler al Légiunii de Onoare în 1997.

 

 

 

 

2005: Gigantul informatic Microsoft anunţă numele final al noului sistem de operare: “Windows Vista”.

 

 

 

 

 

 

2008: Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici, a fost localizat şi arestat de serviciile de securitate sârbe,in ziua de 21 iulie  fiind transferat in fata TPI si inculpat pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, din cauza rolului avut în războiul din Bosnia, care a provocat moartea a peste 200.000 de persoane între anii 1992 şi 1995.

 

 

 

 

 

 

 

 

Karadzic a trait in Serbia multi ani sub o identitate falsa  si cu infatisarea schimbata ( oto centru).

 

 

 

 

2009:  S-a produs cea mai lunga eclipsa totala de Soare  din  sec. XXI. Durata maximă a fost de 6 minute și 39 de secunde pe coasta Asiei de sud-est, fiind vizibilă în totalitate în India și China.

S-a calculat ca o eclipsă mai lungă va fi posibilă în iunie 2132.

 

 

 

 

Foto animatie eclipsa Soare - 22 iulie 2009

 

 

 

 

 

2011: In Norvegia 77 de oameni au murit si alte  zeci au fost răniți, după atacurile teroriste lansate împotriva unei cladiri a guvernului, a populației civile și asupra unei tabere de vară, de teroristul de extremă dreapta Anders Behring Breivik.

 

 

 

 

Anders Behring Breivik

 

 

La ora 15:26 (ora Europei Centrale), o explozie puternică propagată dintr-o maşină capcană din centrul capitalei norvegiene Oslo, în apropierea unor clădiri guvernamentale, a cauzat decesul a opt persoane şi rănirea altora.

După cel de-al doilea atac au mai decedat 69  de persoane ca urmare  a atacului armat de la o tabără a tineretului laburist de pe insula Utøya.

Printre victime s-a numărat si o tânără româncă.

 

 

 

 

 

Atentate in Norvegia: O romanca a fost ucisa, confirma politia

 

 

 

 

 Karin Elena Holst se afla pe insula Utoya, atunci când criminalul extremist de dreapta norvegian în vârstă de 32 de ani, Anders Behring Breivik a deschis focul asupra tinerilor.

Pe insulă erau 600 de tineri, care participau la o intâlnire organizată de Partidului Laburist. Printre acestia, se afla si tânara romanca, inscrisa recent in această formatiunea politică.

Mama fetei este originara din Brasov, iar tatal  său este norvegian.  

Poliţia norvegiană l-a arestat pe  extremistul de dreapta norvegian în vârstă de 32 de ani, acesta fiind ulterior acuzat de producerea ambelor atacuri, judecat și condamnat la 21 de ani de închisoare.

 

 

 

2016 : În Kuweit, temperaturile au ajuns la 54 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată pe glob în timp ce în Irak, în orașul antic Basra, s-au înregistrat 53,9 grade Celsius.

 Organizația Mondială de Meteorologie a omologat temperaturile. Recordul mondial de temperatură (56,7 grade Celsius) a fost înregistrat la ferma Furnace Creek din Valea Morții, California, la 10 iulie 1913 însă este contestat pe motiv ca a fost măsurat cu instrumente inexacte acum peste 100 de ani.

 

 

22 iulie 2019 : A murit Gheorghe „Gelu” Gheorghiu, supravieţuitor al Fenomenului Piteşti; (n. 1922).

 

 

 

MIP | Gheorghe Gheorghiu

 

 

 

 

 

S-a născut la 29 iunie 1922 la Galați și a fost arestat în iulie 1948, când era student în anul V la Politehnica din capitală. Inițial a primit o condamnare de 8 ani de temniță grea pentru că îl adăpostise pe Costache Oprișan, dar ulterior Securitatea a aflat că Gelu Gheorghiu activase în Frățiile de Cruce, drept pentru care a primit o a doua condamnare, de 25 de ani de muncă silnică.

A fost  încarcerat la Jilava, de unde a fost transferat în iulie 1950 la inchisoarea Pitești, unde  a fost torturat în camerele 4-spital și 3-subsol de către unii dintre cei mai cruzi torționari, Eugen Țurcanu, Alexandru Mărtinuș sau Titus Leonida.

Atunci când nu era bătut, era obligat să privească schingiurile celorlalți colegi. Profitând de un moment de neatenție al agresorilor, a încercat să se sinucidă, folosind un ciob pe care reușise să îl ascundă.

A fost salvat, iar ulterior a fost izolat într-un colț al „nebunilor”.

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfânta Maria Magdalena

 

 

 

 

 

 

 
Sfânta și slăvita mironosiţă Maria Magdalena, cea întocmai-cu-Apostolii a fost o ucenică a lui Hristos, numită Maria din Magdala (o cetate din Galileea). Prăznuirea ei se face pe 22 iulie și, împreună cu celelalte femei, în Duminica Femeilor Mironosiţe. În cinstea ei a fost scris și un acatist - foto: doxologia.ro
 
 
 

 

 

Sfanta Maria Magdalena  a fost originara din Magdala, un sat pescaresc de pe tarmul vestic al Lacului Ghenizaret.

Ea a fost tamaduita de sapte duhuri necurate de catre Hristos si dupa aceasta minune, a ales sa-L urmeze. Maria Magdalena a asistat la rastignirea Mantuitorului si a fost prima persoana care a aflat de la un inger ca Iisus a inviat.

 

Potrivit Traditiei, Maria Magdalena L-a propavaduit pe Hristos si in Roma, unde l-ar fi convertit pe imparatul Tiberiu.

Va ajunge si in Efes, spre a-i sta in ajutor Sfantului Ioan Evanghelistul in vestirea Evangheliei.

Se pare ca ea a fost ingropata in pestera in care au dormit somnul de sute de ani Cei Sapte Tineri, pomeniti de Biserica pe 4 august.

Amintim ca racla cu mana stanga a Sfintei Maria Magdalena este prezenta la Manastirea “Simonos Petra“ din Sfantul Munte Athos.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintei Mucenițe Marcela din Chios.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Petre Otu, 100 de mari bătălii din istoria României, editura Orizonturi, Bucureşti 2009;

 2. Istoria md.;

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. Mediafax.ro;

 5. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 7. Wikipedia.ro. 

 8. Rador.ro.

 9. pitestiprison.org.

 

Publicitate

22/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: