O ISTORIE A ZILEI DE 21 IULIE. VIDEO
21 iulie, istoricul zilei
356 i.e.n.: Un oarecare Herostratus, da foc templului Artemisei din Efes – una din cele sapte minuni ale lumii – sperând că astfel își va inscrie numele in eternitate.
Legenda spune că în noaptea în care templul a ars, s-a născut Alexandru cel Mare, iar Artemis a fost prea ocupată cu nașterea lui și nu a avut grijă de templu.
Templul zeiței Artemis din Efes, cunoscut și ca „Templul Dianei”, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeița Artemis. Templul a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes, oraș aflat atunci pe teritoriul imperiului babilonian.
Templul zeiței Artemis din Efes se află la 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia.
Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii nu au rămas decât puține relicve.
230: Papa Ponțian îi succede Papei Urban, pe tronul pontifical, fiind cel de-al 18-lea papă, consemnat de istorie.
Roman de origine, a prezidat la Roma sinodul care a confirmat condamnarea emanată de episcopul Demetriu al Alexandriei împotriva teologului Origen.
Papa Ponțian (în latină Pontianus) a deținut funcția papală în perioada anilor 230 – 235
În 235, după moartea împăratului Alexandru Sever, succesorul său, Maximin Tracul, a dezlănțuit o nouă persecuție împotriva creștinilor.
Papa Ponțian a fost arestat și deportat în minele din Sardinia și, aceeași soartă, l-a ajuns și pe antipapa Hippolyt.
La 28 septembrie 235, Ponțian a abdicat – primul episcop roman care renunță la pontificat – iar data abdicării sale, redată în Catalogul Liberian din sec. al IV-lea, este prima dată certă din istoria papilor.
Scurt timp după abdicare, papa a murit în detenția din minele sarde alături de rivalul său Hippolyt, cu care s-a reconciliat.
Trupurile celor doi au fost aduse la Roma în 236 sau 237 de Papa Fabian și înmormântați amândoi în catacombele sf. Calixt. Lespedea sf. Ponțian, cu numele și titlul de episcop al Romei, săpate în litere grecești ( Pontianus [E]piscop [M]artir ) a fost descoperită în 1909.
Este sărbătorit de catolici împreună cu sf. Hippolyt pe 13 august.
285: Dioclețian îl asociaza la conducerea imperiului pe Maximian, acordandu-i totodata titlul de Caesar.
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 – iulie 310) a fost co-împărat roman (împreună cu Dioclețian), din 1 martie 286, până în 305.
365: Un tsunami cauzat de un cutremur estimat la magnitudinea de 8 grade pe scara Richter, cu epicentrul in regiunea insulei Creta din Marea Egee, devastează orașul Alexandria din Egipt.
Au pierit cca. 50.000 de oameni.
1240: Este menționat pentru prima data, intr-un document florentin, numele faimoasei familii Medici.
1242: A avut loc Bătălia de Taillebourg: Ludovic al IX-lea al Franței pune capăt revoltei vasalilor săi, Henric al III-lea al Angliei și Hugh al X-lea de Lusignan.
1414: S-a născut Papa Sixtus al IV-lea; (d. 1484).
În timpul pontificatului său, între 1475-1483, a fost edificată Capela Sixtină, care îi poartă numele. Lăcașul a fost consacrat pe 9 august 1483. A avut șase fii nelegitimi, dintre care unul cu propria soră.
Papa Sixt al IV-lea numele său la nastere a fost Francesco della Rovere,domnia in hainele papale a avut loc pe data de 9 August 1471 si pana la moartea sa in anul 1484.
Astăzi, rămășițele sale, împreună cu rămășițele nepotul său Papa Iulius al II-lea (Giuliano della Rovere), sunt îngropat în Bazilica San Pietro în podea, în fața monumentului lui Papa Clement X.
O piatra funerara de marmură simplu marchează locul. Mormantul său de bronz este acum în subsolul Trezoreriei Basilica Sf. Petru, ca un sicriu uriaș la care s-a depus multa muncă , facut de Antonio Pollaiuolo.
Partea de sus a sicriului este o descriere realistă a Papei. În jurul valorii de părți sunt basorelief, reprezentând figuri alegorice feminine ale artelor și științelor (gramatica, retorica, aritmetica, geometrie, Muzica, Pictura, astronomie, filozofie, și Teologie), frumusetea lor, simbolismul complex, referințe clasice, și înțelegere față de celălalt este una dintre ilustrațiile cele mai convingătoare și cuprinzătoare ale perceptiei Renasterii.
1425: A murit împăratul bizantin Manuel al II-lea Paleologul.
Manuel al II-lea al Bizanţului (n. 27 iunie 1350 – 21 iulie 1425) a domnit din 1391 până în 1425. Era fiul mijlociu al lui Ioan al V-lea Paleologul și s-a încoronat în primăvara anului 1391.
A fost un duşman neîmpăcat al turcilor și încă din vremea în care era despotul Thessalonicului, plănuia să ridice o răscoală împotriva otomanilor şi numai pericolul unei expediţii a sultanlui Murad I l-a silit să înceteze pregătirea pentru rebeliune.
Sultanul, văzând în Manuel un duşman, a insistat, la început, ca drepturile de moştenitor să fie transmise fratelui acestuia, Andronic al IV-lea Paleologul (1381).
A domnit din anul 1391 până în 1425.
1718 : Tratatul de la Passarowitz – Imperiul Otoman cedează Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei și al Bosniei.
Tratatul de la Passarowitz sau de la Pojarevăț din 21 iulie 1718 a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman pe de-o parte și Imperiul Habsburgic și Republica Venețiană de cealaltă parte. Tratatul a fost semnat la Pojarevăț, în Serbia de nord, pe râul Morava.
1774: A fost încheiat Tratatul de la Kuciuk-Kainargi, între Turcia şi Rusia, care se obliga să evacueze teritoriul Tărilor Române.
Gravură contemporană reprezentând tratativele de pace de la Kuciuk Kainargi.
Tratatul semnat de Imperiul Rus (reprezentat de feldmareşalul Piotr Rumianţev) şi Imperiul Otoman, după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774, prevedea : scutirea Principatelor Române de plata haraciului pe o perioadă de doi ani, confirmarea vechilor privilegii acordate acestora, dreptul Rusiei de a interveni la Poartă în favoarea Ţărilor Române.
Rusia si-pa luat dreptul dreptul de a proteja creştinii ortodocşi din Imperiul Otoman şi a folosit această prerogativă mai ales în Principatele Danubiene (Moldova şi Ţara Românească).
Tratatul a consfintit o lovitură extrem de umilitoare primită de puternicul Imperiu Otoman. Otomanii au cedat teritoriul regiunii Yedisan dintre râurile Nipru și Bugul de Sud. Acest teritoriu includea portul Herson și oferea Rusiei pentru prima oară ieșire laMarea Neagra.
Prin tratat, Rusiei îi mai erau cedate porturile Kerci si Enikale din Crimeea, precum și regiunea Kabarda (cabardină) dinCaucaz.
Otomanii au pierdut și Hanatul Crimeii,căruia au fost forțați să îi recunoască independența. Hanatul, deși oficial independent, era în realitate sub controlul Rusiei, care l-a și anexat în 1783.
Pe lângă toate acestea, Turcia ceda Austriei,in partea de nord a Moldovei, teritoriul pe care avea sa fie numit Bucovina.
1808 : S–a născut la Bocşa, judeţul Sălaj, Simion Bărnuţiu, scriitor, estetician, om politic, unul dintre conducătorii Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania (“Romanii si ungurii”, “Pedagogia”).
Simion Bărnuțiu (d. 28 mai 1864, Sânmihaiu Almașului) a fost un om politic român, istoric, filozof, și profesor universitar, unul dintre principalii organizatori ai Revoluției de la 1848 în Transilvania. A urmat studiile la gimnaziul din Careii Mari, iar, apoi, Facultatea Teologică din Blaj, unde a fost hirotonit preot celib greco-catolic.
De la 23 de ani, din anul 1831,a predat istoria universală la o școală în Blaj. S-a mutat la Sibiu, unde a urmat Academia Săsească de Drepturi timp de 3 ani. În 1848 a răspândit prin Sibiu cunoscutul său manifest în care milita pentru egalitatea națională. Pe 14 mai 1848 a ținut un important discurs în Catedrala din Blaj, intrat în istorie ca Discursul de la Blaj.
După înfrângerea revoluției, Bărnuțiu s-a refugiat la Viena, unde a urmat cursurile Universității până în 1853, când a fost forțat să renunțe, ca urmare a intervențiilor poliției imperiale. Se mută în Italia, la Pavia, unde se înscrie la cursurile Facultății Juridice. Își ia doctoratul, iar, apoi, revine la Viena, unde August Treboniu Laurian îi face propunerea de a veni la Iași să predea, invitație pe care o acceptă, fiind la Iași din decembrie 1854.
Timp de un deceniu, Bărnuțiu a rămas acolo. În calitatea sa de profesor la Academia Mihăileană (1855-1860) și, apoi, la Universitatea din Iași (1860-1864), Bărnuțiu a format oameni cu o gândire nouă, oameni care, ulterior, au cerut reforme democratice, votul universal, exproprierea moșiilor boierești și a celor mănăstirești.
A murit în 28 mai 1864, la locul numit Gorgana, aparținător satului Sânmihaiu Almașului în timp , împreună cu nepotul său,Ioan Maniu, se deplasa, grav bolnav fiind de la Iași spre Bocșa. A fost înmormântat în curtea bisericii de lemn din Bocșa, pe 3 iunie 1864,
1816: S-a nascut baronul german Paul Julius von Reuter, fondatorul (1851) agentiei de stiri din lume care-i poarta numele; (d.25.02.1899).
1821: S- a născut marele poet patriot roman Vasile Alecsandri, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator la Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.
A decedat in ziua de 22 august 1890, la Mirceşti, judeţul Iaşi, România), poet, prozator și dramaturg român.
Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numară și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății.
Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela Bucheti, publicată în “Dacia literară“, și cu pieseta “Farmazonul din Hîrlău“. După cîteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ”Calendar pentru poporul românesc”.
Creația sa literară e reprezentată de cîteva cicluri mai mult sau mai puțin unitare sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice și al epocii în care au fost scrise. Primele sunt cele inspirate din poezia populară, “Doinele“.
Al doilea grup de poezii, “Lăcramioare“, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri, ”Lăcrămioarele” demonstrează mai curînd muzicalitatea versului alecsandrinian, decît aderența lui la lirica de confesiune; expresia e de aceea adeseori stîngace.
Ciclurile de poezii intitulate “Suvenire” (1853) și “Margăritarele” (1863) au mult mai puțină unitate decît cele precedente. Deceniul al șaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viața și creația lui Alecsandri.
Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămîne una din constantele creației sale.
Pastelurile, poezii descriptive, apărute, în marea lor majoritate, mai întîi în Convorbiri literare reconstituie în cheie poetică succesiunea anotimpurilor într-un peisaj românesc.
1831 : Începe domnia regelui Leopold I, primul rege al belgienilor,
(n. 16 decembrie 1790, Coburg, Bavaria – d. 10 decembrie 1865, Laeken, Belgia)
Léopold Georges Chrétien Frédéric de Saxa-Cobourg și Gotha (născut Léopold de Saxa-Cobourg-Saalfeld), Duce de Saxa, Prinț de Saxa-Cobourg-Gotha , primul rege al belgienilor sub numele de Léopold I, a fost fiul cel mai mic al ducelui suveran Francis, Duce de Saxa-Coburg-Saalfeld și al celei de-a doua soții, Contesa Augusta de Reuss-Ebersdorf (1757-1831).
Mai târziu a devenit prinț de Saxa-Coburg și Gotha. Léopold I a fost ales ca primul rege al belgienilor pe 4 iunie 1831 și a depus jurământul pe constituție pe 21 iulie 1831.
1861: La Bucureşti, pe scena Teatrului cel Mare (ulterior Teatrul Naţional), a avut loc prima reprezentaţie a piesei “Hamlet” de William Shakespeare, avându-l în rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor român care l-a întruchipat pe Hamlet.
1861: Prima mare bătălie a Războiului Civil American, denumită prima bătălie de pe Bull Run, s-a încheiat cu victoria armatei confederate.
A fost prima bătălie terestră majoră din cadrul Războiului Civil American. La doar câteva luni după izbucnirea războiului la Fort Sumter, publicul din Nord cerea zgomotos un marș împotriva capitalei confederate Richmond, Virginia, și un sfârșit rapid al războiului. Cedând acestor presiuni politice, trupele unioniste neexperimentate conduse de generalul de brigadă Irvin McDowell au înaintat, trecând pârâul Bull Run în fața unei armate confederate la fel de nepregătite conduse de generalul de brigadă P.G.T. Beauregard lângă Răscrucea Manassas.
Planul ambițios al lui McDowell pentru un atac-surpriză din flanc împotriva stângii confederate nu a fost bine executat de neexperimentații săi ofițeri și soldați, dar confederații, care plănuiau la rândul lor să atace flancul stâng unionist, s-au găsit la început în dezavantaj.
Întăririle confederate venite în frunte cu gen. brig. Joseph E. Johnston au sosit din valea Shenandoah cu trenul și au schimbat cursul bătăliei. O brigadă de virginezi conduși de un relativ necunoscut colonel din Institutul Militar Virginia, Thomas J. Jackson, a rezistat pe poziții și Jackson și-a cucerit celebra poreclă, „Stonewall Jackson” („Jackson Zid-de-Piatră”). Confederați au lansat un contraatac viguros și soldații unioniști au început să se retragă sub presiune, mulți retrăgându-se speriați în dezordine către Washington, D.C. Ambele tabere au fost șocate de violența și de victimele bătăliei și au realizat că războiul ar putea fi mult mai îndelungat și mai sângeros decât bănuiau la început.
1873: Primul jaf de tren la vest de fluviul Mississippi a fost înfăptuit de temutul bandit american Jesse James.
1880: Poetul Alexandru Macedonski publică, în revista “Literatorul”, articolul “Despre logica poeziei”, considerat a fi primul manifest al poeziei române moderne.
1891: S-a nascut Jean Yonnel, renumit actor francez de origine română, unul din cei 4 actori români societari ai Comediei Franceze, alături de Eduard de Max, Maria Ventura şi Elizabeth Nizan; (d.17.08.1968).
1899: S-a nascut la Oak Park, Illinois, SUA, Ernest Miller Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel 1954 (“Adio, arme!”, “Zapezile de pe Kilimanjaro”, “Batranul si marea”); ( d. 2 iulie 1961, Ketchum, Idaho, SUA) .
A fost un romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Pulitzer în 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani din întreaga lume.
Opera sa are ca sursă o experienţă de viaţă profundă şi originală şi relatează, conform concepţiei scriitorului, “lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu”, într-o proză energică, aspră, dură, cu o mare economie a mijloacelor stilistice şi susţinută de un ton colocvial.
Motivaţia Juriului Nobel
„ pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în «Bătrânul şi marea» şi pentru influenţa pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan”
1903: S–a născut Regele Olav V al Norvegiei (1957–1991); (m. 17.01.1991).
1907: A murit pictorul roman Nicolae Grigorescu; (n. 15 mai 1838); (“Car cu boi”, “Ciobanas”, “Nud la malul marii”); (n.15.05.1838).
1906: Ofiterul francez de origine evreiasca Alfred Dreyfus, condamnat pentru tradare in baza unor acuzatii false, care au starnit mari controverse in scocietatea franceza la sfarsitul secolului XIX, este reintegrat în armată cu gradul de căpitan.
Alfred Dreyfus (n. 9 octombrie 1859 – d. 12 iulie 1935) a fost un ofițer francez de origine evreiască, condamnat pe nedrept în anul 1894 pentru trădare de țară, la deportare pe viață, din pricina unor documente care s-au dovedit false, și care erau menite să-l acopere pe adevăratul vinovat, maiorul Ferdinand Walsin Esterhazy. În epocă, cazul a fost un scandal major, denumit afacerea Dreyfus.
Convins de nevinovăția lui Dreyfus, scriitorul Emile Zola a publicat pe 13 ianuarie 1898, pe prima pagină a ziarului L’Aurore, un articol intitulat: J’accuse, adresat președintelui Republicii, Félix Faure, în care ataca cu asprime conducerea țării și așa numita afacere Dreyfus, fapt ce a condus la confruntări aprinse și la o reînviere a antisemitismului.
Dreyfus a fost condamnat la 22 decembrie 1895 la degradare militară — sentință adusă la îndeplinire la 5 ianuarie 1896 în curtea Școlii militare din Paris — și la deportare pentru muncă forțată în Ile du Diable (Insula Diavolului), iar în anul 1899, cu ocazia rejudecării procesului, la 10 ani de închisoare, fiind grațiat la 19 septembrie 1899 de președintele Émile Loubet și reabilitat abia la 12 iulie 1906.
1914: Consiliul de Coroană, întrunit la Sinaia, proclamă poziţia de neutralitate a României în primul război mondial.
1917: A. P. Kerenski devine prim ministru al Rusiei.
Alexandr Fiodorovici Kerenski (n. 22 aprilie 1881 (S.N. 2 mai) – d. 11 iunie 1970) a fost al doilea prim-ministru al Guvernului provizoriu rus, chiar înainte ca bolșevicii lui Lenin să cucerească puterea. Când a izbucnit Revoluţia din Februarie în 1917, Kerenski a fost unul dintre cei mai proeminenţi lideri revoluţionari şi a fost ales vicepreşedinte al Sovietului din Petrograd.
Când a fost format Guvernul provizoriu rus, el a fost numit la început Ministru al Justiţiei, dar a devenit Ministru de Război în mai şi Prim-ministru în iulie 1917. După tentativa eşuată de lovitură de stat a generalului Lavr Kornilov din august şi după demisia miniştrilor, el s-a autoinvestit şi în funcţia de Comandant Suprem al armatei.
1919 : A murit generalul de artilerie Eremia Grigorescu, comandantul trupelor române în bătălia de la Mărăşeşti, fost ministru de război in guvernul Romaniei; (n.28.11.1863).
Eremia-Teofil Grigorescu (n. 28 noiembrie 1863, Golăşei, lângă Târgu Bujor, în prezent cartier al acestui oraş – d. 19 iulie 1919, Bucureşti) a fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial.
În timpul primului război mondial a îndeplinit funcţii de comandant de divizie şi de armată, în campaniile anilor 1916 şi 1917. Pentru modul cum a comandat trupele din subordine în Prima bătălie de la Oituz, A doua bătălie de la Oituz şi Bătălia de la Mărăşeşti a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, şi clasa II, fiind unul din cei patru ofiţeri români decoraţi cu această clasă, alături de generalii Constantin Prezan, Alexandru Averescu şi Gheorghe Mărdărescu.
Pentru o scurtă perioadă a fost ministru de război în guvernul condus de generalul Constantin Coandă, în perioada 24 octombrie – 28 noiembrie 1918. A murit în iulie 1919, din cauza unei boli infecţioase cu evoluţie galopantă, fiind înmormântat la Mărăşeşti. Ulterior, osemintele sale au fost mutate într-un sarcofag la Mausoleul de la Mărăşeşti.
1920: S-a nascut Isaac Stern, cunoscut ca “supremul virtuoz al secolului XX”.
Unul dintre cei mai „inregistrati” violonisti, Stern s-a nascut in Rusia si a emigrat in SUA, debutand la 17 ani in Orchestra Simfonica din San Francisco; (d. 22.09.2001).
1928: La cererea principesei Elena, Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat divortul dintre aceasta si printul Carol, motivat de parasirea domiciliului conjugal de catre acesta.
1936: Intre reprezentantii Romaniei si URSS, N.Titulescu si M.Litvinov se incheie un PROTOCOL in care se stipula printre altele ca :
“Guvernul URSS recunoaste ca, in virtutea diferitelor sale obligatii de asistenta, trupele sovietice nu vor putea trece niciodata Nistrul fara o cerere formala in acest sens din partea Guvernului Regal al Romaniei, la fel cum Guvernul Regal al Romaniei recunoaste ca trupele romane nu vor putea trece niciodata Nistrul in URSS fara o cerere formala a Guvernului URSS.”
1938 : Prin tratatul de pace care a pus capăt războiului dintre Bolivia și Paraguay, Bolivia a pierdut aproape o treime din teritoriul său, dar și-a păstrat domeniile sale de petrol, la poalele Anzilor, în timp ce Paraguay aproape și-a dublat teritoriul.
foto – ro.wikipedia.org
1941: In timpul luptelor pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupatia URSS, Armata Română a alungat trupele sovietice din localitatile Tighina, Ismail, Chilia Nouă şi Vâlcov.
1941: A avut loc primul bombardament al aviaţiei germane asupra Moscovei.
1944: Klaus von Stauffenberg și ceilalți conspiratori sunt executați la Berlin, Germania, pentru complotul din 20 iulie de asasinare a lui Adolf Hitler.
1945: Preşedintele american Harry S. Truman a semnat ordinul prin care se aproba folosirea bombelor atomice.
Asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki aviația americană a aruncat a două bombe atomice.
Deși războiul din Europa se terminase prin capitularea necondiționată a Germaniei, Imperiul Japoniei și Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război. La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca “Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca “Fat Man“, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.
Avantajul enorm al acestor arme nu a fost atât militar cât politic.
Noutatea adusă de armele nucleare a fost nu distrugerea la scară largă (care s-ar fi putut realiza și cu arme convenționale în cantitatea necesară), ci faptul că armele nucleare comprimă distrugerea catastrofică într-o perioadă de timp foarte scurtă schimbă dramatic politica războiului, motivațiile oamenilor cu putere de decizie și capacitatea de a reflecta în timp ce războiul se desfășoară.
1946: A fost creată Federaţia Mondială a Oamenilor de Ştiinţă – FMOS.
1951: S-a nascut actorul american Robin Williams; (d. 11 august 2014).
1960: Navigatorul şi aviatorul britanic Francis Chichester, a sosit la New York, la bordul vasului “Gypsy Moth II”, după o călătorie în jurul lumii ce a durat nouă luni şi o zi.
1963: Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, este ales Papa de către Colegiul Cardinalilor, sub numele de Paul al VI-lea .
1970: A fost terminată construcţia giganticului baraj egiptean de la Aswan, pe Nil.
1971: A fost dată în exploatare definitivă ecluza românească de la Porţile de Fier.
Foto: Barajul de la Porţile de Fier
Execuția proiectului româno-iugoslav a început în 1964. În 1972 barajul a fost deschis, împreună cu două centrale hidroelectrice. Pentru a permite navigația au fost realizate ecluze, câte una pe fiecare mal.
Prin construcția barajului, valea Dunării mai jos de Belgrad a fost transformată în lac de acumulare, iar nivelul apei în amonte de baraj a crescut cu 35 m.
Vechea Orșova, insula Ada Kaleh (vezi mai jos) și cel puțin alte cinci sate, cu o populație totală de 17.000 de oameni, au fost evacuate. Oamenii au fost relocați, însă așezările au fost pierdute pentru totdeauna în fața Dunării.
Construcția barajului a avut de asemenea un impact major asupra mediului, spre exemplu traseele de înmulțire a mai multor specii de sturioni au fost întrerupte permanent.
În afară de asta, flora și fauna, precum și comorile geomorfologice, arheologice și culturale au fost protejate de ambele țări de la construcția barajului prin crearea Parcului Național Đerdap (începând cu 1974, 636,08 km²) în Serbia și a Parcului Național Porțile de Fier (din 2001, 1.156,55 km²) în România.
1983: La stația de cercetări sovietice Vostok din Antarctica de Est, se înregistrează cea mai scăzută temperatură de pe Pământ, -89,2° C.
1984: CPEx al CC al PCR a hotărât construirea canalului navigabil Poarta-Albă-Midia-Năvodari şi a canalului navigabil Dunăre-Bucureşti.
1986: A murit Ion Caraion (Stelian Diaconescu), poet, eseist şi traducător român (n. 24.05.1923, Buzau).
1998: A murit astronautul american Alan Shepard ; (n. 18 noiembrie 1923).
Shepard fost cel dintâi cosmonaut american, ofițer și aviator naval, pilot de încercare, ulterior om de afaceri. Ca unul dintre membrii grupului Mercury Seven al NASA în 1961 Shepard a devenit a doua persoană și primul american care a călătorit în spațiu.
Acest zbor Mercury a fost conceput pentru a intra în spațiu, dar nu a ajuns pe orbită.
Zece ani mai târziu, la vârsta de 47 ani și fiind cel mai vechi astronaut din cadrul programului, Shepard a comandat misiunea Apollo 14, pilotând sonda de aterizare mai exacte a misiunilor Apollo. El a devenit al cincea și cea mai în vârstă persoană care a pășit pe Lună și singurul astronaut din Mercury Seven care a pășit pe Lună. În timpul misiunii, el a lovit două mingi de golf pe suprafața Lunii.
2004: A murit compozitorul american Jerry Goldsmith.
A compus muzica unor filme ca „Patton”, „Chinatown”, „Planeta maimutelor”, „Basic instinct”, „Rambo” sau „Total Recall”; (n. 10 februarie 1929).
2007: Apare ultimul volum din seria Harry Potter.
2008: Radovan Karadžić a fost arestat la Belgrad în baza unui mandat internațional de arestare emis de Tribunalul de la Haga.
Născut pe 19 iunie 1945, la Petnjica, în Muntenegru, Iugoslavia) Radovan Karadzic este un politician, poet și medic psihiatru sârb din Bosnia.
A fost votat președinte al Republicii Srpska, administrația sârbă bosniacă, în 13 mai 1992, după destrămarea Republicii Federale Socialiste Iugoslavia.
A condus sârbii din Bosnia în perioada războiului interetnic din această țară și a fost acuzat de crime de război și de genocid pentru că ar fi organizat asediul orașului Sarajevo și pentru masacrul de la Srebrenica, în care au fost uciși cca. 8000 de musulmani.
La 24 martie 2016, a fost găsit vinovat de genocidul de la Srebrenica, de crime de război și crime împotriva umanității fiind condamnat la 40 de ani de închisoare.
La 22 iulie 2016, el a depus contestație împotriva condamnării sale. Apelul a fost respins la 20 martie 2019, iar pedeapsa i-a fost mărită la închisoare pe viață.
2008: Iosif Constantin Drăgan, om de afaceri român stabilit în Italia (n. 1917) 2016: Marin Moraru, actor român de teatru și film (n. 1937) 2018: Stefán Karl Stefánsson, actor și cântăreț islandez; (n. 1975).
2012: După 23 de zile de la referendumul pentru demiterea președintelui României Traian Băsescu, Curtea Constituțională a constatat că acesta nu a întrunit cvorumul legal pentru a fi destituit.
2013: Prințul Filip al Belgiei a devenit rege al belgienilor în urma abdicării tatălui său, Albert al II-lea .
2018: A decedat actorul și cântărețul islandez Karl Stefánsson.
21 iulie este :
În Belgia – Ziua naţională – se aniversează instaurarea monarhiei – depunerea jurământului de către primul rege, Leopold I (dinastia Saxa-Coburg), în 1831.
Belgia are o suprafață de 30.688 km 2 cu o populație de 11.476.279 locuitori în luna ianuarie a anului 2020.
În Belgia coexistă două grupuri lingvistice principale: membrii Comunității franceze și cei ai comunității flamande .
În plus, mai există și o minoritate de limbă germană.
În Belgia există regiunea de limbă franceză din Valonia în sud, Regiunea Capitalei Bruxelles și din centrul țării , în mod oficial bilingvă și regiunea vorbitoare de olandeză Flandra de Nord .
Comunitatea vorbitoare de limbă germană este situat în estul Valoniei.
Diversitatea lingvistică a Belgiei și conflictele politice asociate acesteia sunt reflectate în istoria politică și în sistemul său complex de guvernare
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioșii Rafael și Partenie de la Agapia.
Sfântul Cuvios Simeon, Sfântul Ierarh Partenie și Sfântul Cuvios Ioan Pustnicul – Icoană sec. XX, Grecia – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro
Sfinții Cuviosi Rafael si Partenie de la Agapia sunt prăznuiti pe 21 iulie. Canonizarea lor a fost aprobata de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 5 – 7 martie 2008.
Proclamarea canonizarii Sfintilor Rafael si Partenie a avut loc pe 5 iunie 2008, la Manastirea Neamt, cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului.
Cuviosul Rafael s-a nascut in satul Bursucani, din tinutul Barladului.
A fost monah la Agapia din Deal, in secolul al XVI lea. Din documente reiese ca Sfantul Ierarh Dosoftei i-a cinstit moastele. In vechile pomelnice este numit “Fericitul staret Rafael”.
Dumnezeu a lucrat in chip minunat prin el, atat in timpul vietii pamantesti, cat si dupa trecerea sa la cele vesnice. Parti din moastele sale se pastreaza in manastirile din Moldova.Cuviosul Partenie a trait in secolul al XVII lea.
Din relatarile Sfantului Dosoftei, reiese ca Partenie a fost contemporan cu mitropolitul Moldovei. Potrivit Traditiei, Sfantul Partenie a sihastrit in muntele “Scaunele”. Se ruga toata ziua, iar noaptea, in timp ce rostea rugaciunea lui Iisus, impletea cosuri. Dormea foarte putin. A trecut la Domnul in anul 1660. Moastele sale au darul tamaduirii.
Sfantul Proroc Iezechiel a fost fiul lui Buzi, un preot din cetatea Sarira. Iezechiel a fost luat in captivitate babilonica in vremea lui Nabucodonosor. A fost contemporan cu prorocul Ieremia. Insa, Iezechiel prorocea si invata poporul evreu luat rob in Babilon, spre deosebire de Ieremia care invata poporul si prorocea la Ierusalim.
In Babilon, lui Iezechiel i se fac diverse descoperiri. La râul Chebar, Iezechiel a văzut cerurile deschizandu-se, si un nor mare si un val de foc, care raspandea in toate partile raze stralucitoare; iar in mijlocul focului strălucea ca un metal in vapaie.
Intr-o alta vedenie, Sfantul Proroc Iezechiel a vazut invierea mortilor. Prorocul a vazut o vale plina de oase uscate si moarte, asupra carora pogorand Duhul lui Dumnezeu, ele s-au trezit la viata si s-au ridicat pe picioarele lor.
El a mai vazut in duh si cumplita distrugere a Ierusalimului, cand mania lui Dumnezeu i-a ucis pe toti, in afara de aceia insemnati cu litera greceasca Tau, care corespunde literei noastre T, si care simbolizeaza Crucea.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Bibliografie (surse):
-
Vlada Afteni, Articol Vasile Alecsandri, biografie;
-
Istoria md.;
-
Mediafax.ro;
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
-
Istoricul zilei blogspot.com;
-
Wikipedia.ro
-
Rador.ro
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/07/21/ziua-de-21-iulie-in-istorie-video […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 21 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 21/07/2021 |