CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

356 i.Hr : S-a născut  Alexandru cel Mare, regele  Macedoniei, unul dintre marii comandanti militari ai omenirii, fondator al unuia dintre cele mai mari imperii din istorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto: Alexandru cel Mare luptând cu regele persan Darius al III-lea (Mozaic din Pompeii, după o pictură greacă originală din sec.al III-lea î.Hr., acum pierdută).

 

 

 

 

Alexandru cel Mare (n. 20 iulie 356 î.Hr. – d. 10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, Alexandru al III-lea al Macedoniei sau Alexandros III Philippou Makedonon, rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.), a fost unul dintre primii mari strategi și conducători militari din istorie.

  La moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. Alexandru cel Mare a contribuit substanțial la răspândirea civilizației elenistice în întreaga lume.

 

 

 

 

 

 

   Anul 70 :  Asediul Ierusalimului de catre armata romana in timpul primului razboi cu evreii.

Armată, condusă de viitorul împărat Titus, a asediat și cucerit cetatea Ierusalimului, distrugand orasul  si  cel  de-al doilea Templu. 

Distrugerea primului  și a celui de-al  doilea Templu este încă deplânsa  anual de  evrei.

 

 

802: Carol cel Mare, împăratul Franciei, primește cadou de la califul Harun al-Rashid, la Aachen, elefantul Abul Abbas, împreună cu alte daruri.

 

 

 

911: Ducele Rollo asediaza Chartres.

 

 Rollo (n. aprox. 860 – d. aprox. 931) a fost primul duce de Normandia (sub numele de Robert I ), fondator al dinastiei Normande, de care a aparținut și viitorul rege englez Wilhelm Cuceritorul.

 Rollo s-a nǎscut într-o cunoscutǎ familie danezǎ, însǎ a fost nevoit sǎ fugǎ din patrie dupǎ ce tatǎl sǎu a fost ucis. 

Rollo sau Rollon este un nume franco-latin, sub care probabil a fost cunoscut în Franța, unul dintre conducǎtorii vikingilor Hrólfr Pietonul.

A fost poreclit „pietonul”, pentru că fiind foarte mare și greu, nu-l putea transporta niciun cal, și a fost nevoit întotdeauna să călătorească pe jos.

 

 

 

 

 

985 e.n:  A murit antipapa Bonifaciu al VII-lea.

 

 

 

 

 

 

1031: A murit Regele Robert al II-lea al Franţei; (n. 27.03.972).

 

 

Robert al II-lea (franceză Robert II le Pieux) (27 martie 972 - 20 iulie 1031) a fost rege al francilor. A domnit între 996-1031, a fost singurul fiu al regelui Hugo Capet, membru al Dinastiei Capețienilor. - (King Robert in a painting by Merry Joseph Blondel) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Foto: Regele  Robert al II- lea, pictură de  Merry Joseph Blondel – en.wikipedia.org

Robert al II-lea (27 martie 972 – 20 iulie 1031) a fost rege al francilor. A domnit între 996-1031, a fost singurul fiu al regelui Hugo Capet, membru al Dinastiei Capețienilor. Imediat după încoronare, tatăl lui Robert, Hugo Capet l-a asociat la domnie, pentru a fi sigur că va ocupa scaunul regal. Robert al II-lea și-a luat în serios activitatea regală în anii 990, ajutându-și tatăl în anul 991, când a oprit Episcopul Franței de a pleca în Sfântul Imperiu Roman cu motivul Sinodului inițiat de Papa Ioan al XV-lea, unde Hugo Capet căzuse în dizgrație.

Robert, în afara problemelor pe care le-a avut cu papalitatea din caza problemelor matrimoniale, a fost un catolic foarte devotat, fiind numit “Cel Pios“. A avut înclinații muzicale, fiind compozitor, membru al corului și poet, făcând din palatul său un loc al singurătății religioase, unde conducea liturghiile de dimineață și vesperile în haine regale. Oricum faptul că era pios, era datorat intoleranței sale religioase, pedepsind cu asprimea ereticii.

 

 

 

 

 

 

1304: S-a nacut Francesco Petrarca ( d. 19 iulie 1374) , prozator, poet și umanist italian , unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene.

Forma perfectă a sonetelor sale s-a impus și în afara spațiului de limbă italiană, influențând lirica europeană.

Pe lângă cunoașterea profundă a autorilor clasici și a limbii latine, operele sale scrise în  limba  poporului,“volgare”, au jucat un rol precumpănitor în dezvoltarea limbii italiene vorbite într-o limbă literară.

 

 

 

 

 

Francesco Petrarca (n. 20 iulie 1304, Incisa/ Arezzo - d. 19 iulie 1374, Arquà/Padova) prozator, poet și umanist italian din secolul al XIV-lea, unul din cei mai importanți poeți lirici ai literaturii italiene - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

 Forma perfectă a sonetelor sale s-a impus și în afara spațiului de limbă italiană, influențând lirica europeană. 

Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reunește cultura clasică și învățătura creștină.  

Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reunește cultura clasică și învățătura creștină. Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renașterii.

 

 

 

 

 

 

 

1402: Sultanul otoman Baiazid I este infrant in  Bătălia de la Ankara si  facut prizonier,de Timur lenk, imparatul imperiului  Timurid.

 Unii  cronicari au  spus ca ar fi fost inchis intr-o cusca de fier și expus  în întreaga Anatolie. 

 Istoricul bizantin Ducas afirmă că Baiazid a murit de apoplexie în martie 1403.

Același istoric mai relatează că Timur a respectat ultima dorință a sultanului, al cărui trup a fost trimis escortat de o sută de soldați otomani înapoi în patrie, pentru a fi îngropat la Bursa.

 Bătălia de la Ankara a avut  urmari  în Balcani, otomanii pierzând pentru o vreme inițiativa politică și militară.

Asediul Constantinopolului a fost ridicat, trupele din zona balcanică fiind trimise să lupte împotriva mongolilor.

Această înfrângere i-a împărțit pe otomani în mai multe facțiuni, sprijinitoare ale fiilor lui Baiazid, care scăpaseră din dezastrul de la Ankara.

Ca urmare, între aceste facțiuni a izbucnit un pustiitor razboi.

Slăbirea temporară a Imperiului Otoman a amânat sfârșitul Imperiului Bizantin și cucerirea definitivă a Balcanilor de către turci.

Bătălia are o semnificație specială în  istoria otomana, Baiazid I fiind singurul sultan care a fost luat prizonier.

 

 

 

 

 

 

 1514: Moare Gheorghe Doja, conducătorul războiului ţărănesc de la 1514, din Transilvania, ucis pe un tron incins, din ordinul voievodului Transilvaniei, Ioan Zapolya.

Gheorghe Doja, s-a ridicat din randul micii nobilimi si in fruntea rasculatilor a infrant armata nobililor condusa de Stefan Bathory, comitele Timisoarei, si de episcopul Csaky.

Oastea nobilior a fost apoi biruita din nou, la Cenad. Aflata in impas, nobilimea si-a dat seama ca numai prin masuri extreme isi poate salva privilegiile si bunurile amenintate.

Armata feudala, refacuta si intarita cu noi trupe mercenari, s-a adunat intre zidurile Timisoarei.

In batalia decisiva care a avut loc la 15 iulie 1514, rasculatii au fost infranti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Căzut prizonier, Gheorghe Doja a fost condamnat la moarte prin supliciu pe un tron inrosit in foc, iar in ziua de 20 iulie 1514, a fost adusa la indeplinire graznica sentinta.
Capul retezat a fost trimis la Seghedin, iar ceea ce a mai ramas din trup a fost taiat in patru si tintuit – pentru infricosarea multimilor – pe portile oraselor Buda, Pesta, Oradea si Alba Iulia.

 

 

 

 

 

 

1592: In timpul primei invazii in Coreea, japonezii condusi de Toyotomi Hideyoshi, ocupa capitala tarii, Phenian. 

 

 

 

 

 

Războiul Imjin (23 mai 1592 – 24 decembrie 1598) - Debarcarea japonezilor în portul Busan - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 Războiul Imjin (23 mai 1592 – 24       decembrie 1598) – Debarcarea       japonezilor în portul Busan – foto:   en.wikipedia.org

 

Invaziile japoneze din Coreea au cuprins două operațiuni distincte: invazia inițială din 1592 și invazia a doua din 1597 care a urmat după scurta încetare a focului din 1596.

Conflictul s-a încheiat în 1598 printr-un impas militar și retragerea forțelor japoneze din Coreea. Invaziile au fost lansate de Toyotomi Hideyoshi cu intenția de a cuceri atât Joseon-ul cât și Ming-ul.

Japonezii au reușit să ocupe rapid peninsula coreeană dar superioritatea numerică a armatei aliate a Joseon și Ming au dus la o retragere a japonezilor spre zonele de coastă și la un impas militar.

Odată cu moartea lui Hideyoshi din septembrie 1598, forțele japoneze din Coreea au primit ordin de retragere de la noua guvernare a Consiliului Celor Cinci Bătrâni. După aceasta au urmat negocieri pentru pace care s-au încheiat după mau mulți ani cu normalizarea relațiilor.

 

 

 

 

 

 

 

1600: Dieta Transilvaniei acorda unele înlesniri iobagilor.

 

 

 

 

 

 

 

1707: S-a incheiat a doua domnie a lui Antioh Cantemir in Tara Moldovei.

Incepe a doua domnie a lui Mihai Racovita. 

 

 

 

 

 

 

1718: Prin Tratatul de pace de la Passarowitz, Imperiul Otoman a cedat Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei si al Bosniei.

 

 

 

 

 

 

1810: Populatia  din Bogotá, Columbia, declară independenţa faţă de Spania.

 

 

 

 

 

 

1847: S-a nascut  pictorul german Max Liebermann; (d.8.02.1935).

 A fost un reprezentant de seamă al curentului din pictură numit „Impresionismul german”, împreună cu Lovis Corinth și Max Slevogt.  

 

 

 

 

 Max Liebermann(20 iulie 1847 – 8 februarie 1935), pictor ...

                                                    Foto: Autoportret

 

 

 

Între 1899 și 1911 Liebermann a condus curentul artistic „Secesiunea berlineză”. Începând din 1920 a fost președintele Academiei prusace de arte. În 1932 a demisionat din această funcție, deoarece sub influența hitleriștilor Academia hotărâse să nu mai expună tablourile pictorilor evrei, iar lui însuși i s-a interzis să mai picteze.

Se spune că, atunci când a văzut naziști în marș prin Poarta Brandenburgului, sărbătorind preluarea puterii de către Hitler, Liebermann ar fi exclamat „Nu e posibil să mănânc îndeajuns ca să vărs atâta cît aș vrea!”.

 

 

 

 

 

 

1848: Are loc o mare manifestaţie de protest pe Câmpia de la Filaret („Câmpia Libertăţii”) din Bucuresti, împotriva încălcării teritoriului Tării Romanesti de către armata otomană (20 iulie/1 august).

 

 

 

 

 

 

 

1866: A murit Georg Riemann, matematician german care a pus bazele topologiei; (n.17.09.1826).

 

 

 

  

Bernhard Riemann Biography - Facts, Childhood, Family Life ...

 

 

 

Georg Friedrich Bernhard Riemann(17 septembrie 1826 – 20 iulie, 1866) matematician german cu importante contribuții în analiza matematică și geometria diferențială, unele dintre ele deschizând drumul ulterior spre teoria relativității generalizate.

 

 

 

 

 

 

1871: Teritoriul British Columbia din America de Nord, se alatura Confederaţiei  Canadiene .

 

 

 

 

 

British Columbia, Canada Map

 

 

 

 

 

 

 1885: În Marea Britanie a  fost legalizat fotbalul profesionist.

 

 

 

 

 

 

 

1890: S-a născut George al II-lea, din dinastia Oldenburg, rege al Greciei (1922-1923; 1935-1947); (d.01.04.1947).

 

 

 

 

 

Giorgios II

 

 

 

 

A  fost fiul cel mai mare al Regelui Constantin I al Greciei și al prințesei Sofia de Prusia.

 

 

 

 

 

 

1896: A apărut ziarul „Liga Ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski.

În paginile acestei publicatii  au debutat Tudor Arghezi şi Gala Galaction.

 

 

 

 

 

 

1903: A murit Papa Leon al XIII-lea (Vincenzo Gioacchino Pecci). Lui i se datorează prima enciclică socială, “Rerum novarum”, din 1891; (n.02.03.1810).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papa Leon al XIII-lea, născut Gioacchino Pecci (n. 2 martie 1810, Carpineto Romano, Italia – d. 20 iulie 1903, Vatican) Papă din 20 februarie 1878 până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

1903: Ford Motor Company produce  prima sa mașină –  Quadriciclul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1919: S-a nascut  alpinistul neozeelandez Edmund Hillary,  primul care a escaladat Everestul, muntele cel mai inalt din lume, impreuna cu nepalezul Tenzing Norgay.

 

 

 

 

 

Ed Hillary și Sherpa Tenzing după ce sa întors de la summit-ul de Everest

 

 

 

 

 

Hillary a decedat la data de 11 ianuarie 2008.

 

 

 

 

1923: A murit Pancho Villa, general mexican; (n. 1878).

 

 

 

Pancho Villa (Doroteo Arango Arámbula) poreclit „Pancho” (n. 5 iunie 1878, San Juan del Río, Durango, Mexic – d. 20 iulie 1923, Parral, Chihuahua, Mexic) erou național mexican - foto - ro.wikipedia.org

Pancho Villa – foto – ro.wikipedia.org

 

 

Pancho Villa (Doroteo Arango Arámbula) poreclit „Pancho” (n. 5 iunie 1878, San Juan del Río, Durango, Mexic – d. 20 iulie 1923, Parral, Chihuahua, Mexic) erou național mexican.

 

 

1926: A murit Felix Dzerjinski, un comunist de origine poloneza, presedintele Comisiei Extraordinare din Rusia Sovietica, fondator CEKA, numita  ulterior KGB; (n.11.09.1877).

 

 

 

 

 

Felix Dzerjinski

 

 

 

 

 

 

1927: A decedat regele României, Ferdinand I; ( n.24.08.1865).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a.

Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I.

A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

La sfârșitul războiului România a încheiat procesul de realizarea a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul Rege al României Mari.

În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal.

 

 

 

 

 

 

 1927: La  vârsta  de numai cinci ani, prințul Mihai I devine Regele Românilor, în urma morţii regelui Ferdinand I.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1927: S-a nascut Matilda Caragiu Marioţeanu, lingvist de origine aromana, membru corespondent al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 Imaginea articolului Academicianul Matilda Caragiu MarioÅ£eanu a decedat

Matilda Caragiu Marioţeanu a fost sora marelui actor roman, Toma Caragiu.

 

 

 

 

1936: Au luat sfarsit lucrarile Conferintei de la Montreux din Elveţia, convocată de către Turcia în scopul revederii acordului strâmtorilor, adoptat la Conferinţa de la Lausanne din 1922-23.

In urma acestei conferinte, la care  au participat Turcia, URSS, Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia şi Japonia, la data de 21 iulie a fost semnata  Convenţia de la Montreux, prin care  Turcia era  autorizata în situaţie de conflict armat sa fortifice stramtorile Dardanele si Bosfor, cu obligatia de a  garanta  in timp de pace, trecerea liberă a  tuturor navelor.

 

 

 

 

Montreux-konventionen - Wikipedia, den frie encyklopædi

 

                                 Harta. Stramtorile Bosfor şi Dardanele 

 

Convenţia de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din 1936, încheiat la Montreux în Elveţia, prin care Turcia obţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

Conferinţa privind regimul strâmtorilor Mării Negre a avut loc între 22 iunie — 21 iulie la Montreux (Elveţia). La ea au participat Turcia, URSS, Marea Britanie, Franţa, Bulgaria, România, Grecia, Iugoslavia, Australia şi Japonia.[1] Conferinţa a fost convocată de către Turcia în scopul revederii acordului strâmtorilor, adoptat la Conferinţa de la Lausanne din 1922-23.

Italia a refuzat să participe la conferinţă, întrucât ţările participante au susţinut sancţiunile internaţionale contra Italiei în legătură cu situaţia din Etiopia.

 

 

 

 

 

1937: A murit Guglielmo Marconi, inginer si fizician italian, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pământ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna – d. 20 iulie 1937 la Roma) inginer și fizician italian,   laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1909 împreună cu Karl Ferdinand Braun, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.

 

 

 

 

 

 

 

 

1938: S-a nascut actrita americana Natalie Wood  (“Splendoare în iarbă”, „Rebel fără cauză”).

A fost căsătorită de două ori cu actorul Robert Wagner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natalie Wood (născută Natalia Nikolaevna Zaharenko)a fost fiica imigranților ruși Nikolai Stepanovici Zaharenko și Maria Stepanovna. A murit la data de 29.11.1981 , în timp ce naviga în zona insulei Catalina, împreună cu soțul său pe iahtul Splendour, pe care îl posedau, având la bord pe Christopher Walken, cu care juca în filmul „Brainstorm”  și pe căpitanul iahtului, Dennis Davern. În condiții încă neelucidate, actrița a căzut în ocean și s-a înecat.

 

 

 

 

 

 

1940: Danemarca părăseşte Liga Naţiunilor.

 

 

 

 

 

 

1943: La Copăceni, județul Bălți,in  Basarabia, s-a născut poetul, publicistul şi omul politic român Adrian Păunescu .

 

 

 

 

 

 

Adrian Păunescu (n.1943-d.2010), poet basarabean

 

 

 

 

 

Adrian  Păunescu,  cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, a fost  unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani.

Deşi născut în Basarabia (în Republica Moldova de astăzi), Păunescu s-a refugiat în județul Dolj cu familia după revenirea sovieticilor în 1944. A debutat ca poet în 1960.

Din 1973 conduce Cenaclul “Flacăra” și revistele, pe care l-a înfiinţat, care au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România datorită combinaţiei de idei de stînga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism.

Mulţi artişti pe care autorităţile comuniste îi puteau considera “subversivi”, au fost lansaţi sau promovaţi de Păunescu prin Cenaclul Flacăra.

Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985.

În perioada comunistă, a fost considerat de mulţi români un sicofant pentru felul în care îl lăuda pe dictatorul Nicolae Ceauşescu.

După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revisteiFlacăra, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista “Totuşi iubirea”.

În calitate de publicist a mai condus ziarul “Sportul românesc“, o scurtă perioadă în 1999, şi a realizat emisiuni de fotbal la “Antena 1“.

Aurel Martin se pronunță asupra creației poetice păunesciene zicînd că e “un poet de netăgăduit talent, înzestrat cu harul de a transfigura realitatea cotidiană şi, într-un fel, de a demistifica, stabilind relaţii noi între fenomene sau între om şi lumea înconjurătoare, răsturînd, dacă e cazul, înţelesuri vechi, propunînd în locu-le altele inedite, şi umplînd cu eul său omniprezent spaţiile Universului.”

 

 

 

 

 

 

1944: Al doilea război mondial. Adolf Hitler supravieţuieşte complotului de la 20 iulie, in care s-a   încercat asasinarea sa de către ofițerul german Claus von Stauffenberg.

 

 

 

  

Atentatul din 20 iulie 1944 împotriva lui Hitler - (Martin Bormann, Hermann Göring, and Bruno Loerzer surveying the damaged conference room) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Atentatul din 20 iulie 1944 împotriva lui Hitler – (Martin Bormann, Hermann Göring, and Bruno Loerzer  evaluâ conference room) – foto: en.wikipedia.org.

 

 

 

Atentatul din 20 iulie 1944 a fost o tentativă de asasinare a dictatorului Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste, care ar fi trebuit să fie urmată de Operațiunea Walküre, prin care complotiștii urmau să-și asigure controlul asupra țării. Conducătorul operațiunii a fost colonelul Claus von Stauffenberg, care făcea parte din statul major al Armatei de Rezervă, funcție care îi permitea să aibă acces la sala de raport a lui Hitler.

Atentatul din 20 iulie 1944 din Adăpostul lupului a fost punctul culminant al acțiunilor rezistenței germane, care încercase de mai multe ori fără succes să răstoarne regimul nazist. Eșecul complotului a dus la arestarea a peste 5.000 de oameni și la executarea a aproximativ 200 dintre ei, practic la zdrobirea rezistenței.

 

 

 

 

1944: La Bombay in  India, autorităţile anunţă o epidemie  de holeră care a ucis 34.000 de oameni în trei luni.

 

 

 

 

 

 

 

1945: A murit  Paul Valéry, poet, eseit si dramaturg francez, considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai curentului simbolist (“Farmece”, “Cimitirul marin”, “Sufletul şi dansul”); (n.30.10.1871).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a născut  in Mexic, chitaristul american de renume internațional, Carlos Santana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: Israelul şi Siria semneaza  un armistitiu,  care  pune capăt  la nouăsprezece luni de război.

 

 

 

 

 

 

 

 

1951: Regele Abdullah I al Iordaniei este asasinat de un palestinian, în timp ce participa la rugăciunile de vineri într-o moschee din  Ierusalim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1952: Are loc ceremonia de deschidere a celei de-a XV-a ediţii a Jocurilor Olimpice de la Helsinki, in Finlanda.

 

 

 

 

 

 

1960: În Ceylon, astăzi Sri Lanka, Sirimavo Bandaranaike este aleasa prima femeie prim-ministru.

 

 

 

 

 

 

Foto: Sirimavo Bandaranaike

 
 
 
 

1964: S-a născut cântăreţul american Chris Cornell (nume real: Christopher John Boyle), solistul trupelor „Soundgarden”, „Audioslave” şi „Temple of the Dog”; unul dintre pionierii curentului grunge (subgen al rockului alternativ); (m. 2017).

 

 

Chris Cornell: Video, das ihn mit Galgenstrick zeigt, wurde von ...

 

 

  

1969: Primul pământean, astronautul american Neil Armstrong, membru al echipajului „Apollo–11″, coboară pe suprafaţa Lunii, în Marea Linștii, la  ora 10:56 PM, şi rosteşte cuvintele intrate in istorie:  „Este un pas mic pentru  un om, dar un salt gigantic pentru omenire”.

 

 

 

What date was the Apollo 11 moon landing and what did Neil ...

 

 

 

 

Este urmat de colegul de echipaj,  astronautul Buzz Aldrin .

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1973 :  A murit actorul americano-chinez Bruce Lee, specialist in arte martiale. 

 
http://www.born-today.com/Today/d07-20.htm

  
Bruce Lee (nascut pe 27 noiembrie 1940), a fost un  actor, producator si scenarist de succes la Hollywood. Este considerat a fi cel mai mare actor de arte martiale al secolului  XX.

 

 

 

 

 Bruce Lee on set of Enter the Dragon

 

 

 

 

 

Bruce Lee  a murit pe 20 iulie in Hong Kong  si a fost inmormantat in cimitirul  Lake View din orasul Seattle din SUA.

Au circulat numeroase zvonuri legate de moartea sa, dar versiunea oficiala a decesului vorbeste de o reactie alergica la un analgezic. 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: Mii de soldați  turci au invadat  Ciprul după esuarea discuţiilor din  capitala greacă, Atena, dintre Turcia si Grecia .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tensiunea  în marea  insula mediteraneană, era in crestere dupa ce  cu  cinci zile în urmă,  preşedintele Ciprului, arhiepiscopul Makarios, a fost inlaturat de la putere  printr-o lovitura de stat.

Lovitura de stat a dus la temeri în rândul comunităţii cipriote turce că guvernanţii  militari greci le vor ignora drepturile lor şi ca va urma  unificarea  Ciprului cu Grecia ( Enossis).

Arhiepiscopul Makarios a devenit preşedinte al republicii  pentru prima data in 1959 doar după  ce  a fost de acord să renunţe la planurile pentru o uniune  a Ciprului cu Grecia.

 

 

 
 
 

 

 

 1976: Nava spaţială americană „Viking–1″ a atins suprafaţa planetei Marte.

 

 

 

 

 

1977: Agenţia Centrală de Informaţii  a S.U.A, a dezvaluit  in baza Legii Freedom of Information Act, că a  facut  experimente pe oameni, vizand  controlul minţii.

 

 

 

 

 

1980:  Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite voteaza  că statele membre al O.N.U. nu ar trebui să recunoască Ierusalimul  drept capitala a Israelului .

 

 

 

 

 

 1992: Cunoscutul dizident anticomunist ceh Václav Havel, demisionează din funcţia de preşedinte al Cehoslovaciei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Miscarea Falun Gong este interzisa în Republica Populară Chineză.

A urmat o represiune pe  scară largă impotriva aderentilor acesteia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2011: A murit pictorul britanic Lucian Freud, „maestru al formei umane”, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud; (n. 1922).

 

 2015: A murit muzicianul german Dieter Moebius, pionier al muzicii electronice; (n. 1944, în Elveţia).

 2015: A murit Wayne Carson Thompson, muzician, compozitor, cântăreţ de muzică country şi producător american (n. 1943).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015: Statele Unite și Cuba reiau relațiile diplomatice complete după cinci decenii.

 

 

 

 

 

 

2016: A decedat  actorul român de teatru și film Radu Beligan

S-a nascut pe 14 decembrie 1918 in satul Galbeni jud Bacau – sat al carui nume anagramat, a facut renumele actorului BELIGAN.

 A studiat dreptul si filozofia la Bucuresti, a inceput Conservatorul de Arta dramatica sub indrumarea doamnbei Lucia Sturza Bulandra , a cochetat cu literatura ( in paginile revistei iesene, apoi intr-o placheta de versuri mentionata de George Calinescu in Istoria Literaturii romane.

Atractia spre teatru a motivate-o “ am avutnorocul sa ma intalnesc cu Victor Ion Popa , apoi cu Sica Alexandrescu si apoi cu Ion Iancovescu , trei intalniri capitale pentru inceputul carierei mele “ Incepand cu teatrul Munca si Voie Buna si continuand cu alte companii teatrale isi construieste reputatia de actor comic popular “incat era destul sa pun piciorul pe scena pentru ca sala sa fie cuprinsa de ilaritate “.Nu se cantoneaza insa in acest gen , Victor Ion Popa il distribuie in “Cvadratura cercului “ de Kataev. Apoi joaca in “ Steaua fara nume “ (Miroiu ) “Trei surori “ ( Tuzenbach ) , “Ziaristii “ ( Cerchez ), si apoi Dandanache . In cinematografie printre primele roluri este memorabilul rol a lui Rica Venturiano .

 A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004.

 

Să ne amintim de ei. Radu Beligan - un secol în viaţă, o ...

 

 

 

 

Radu Beligan a interpretat roluri celebre din piesele unor mari dramaturgi ai literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

 

 

 

 

 

2017: A murit actorul francez de teatru și film Claude Rich; (n. 1929).

S-a născut pe 8 februarie 1929 la Strasbourg ( Bas-Rhin) și a murit pe20 iulie 2017 la Orgeval ( Yvelines ). A primit două premii César ,  unul în 1993 pentru rolul jucat în  Le Souper și un César de onoare în 2002 .

 

 

 

Claude Rich : les dix plus beaux rôles d'un gentilhomme de la scène

 

 

 

 

 

Numele său a fost dat unui spațiu cultural din orașul alsacian Masevaux, inaugurat în prezența sa în 2004. 

 

 

 

 

 

2017: A decedat muzicianul american Chester Bennington. S-a născut în orașul provincial din Phoenix, în Arizona, pe 20 martie 1976. A fost cunoscut mai ales ca vocalist principal al formatiilor rock Linkin Park si Dead by Sunrise.

 Artistul, care in 1999 a ajuns membru al trupei Linkin Park (formata 3 ani mai devreme), se lupta cu dependenta de droguri din adolescenta.

Linkin Park a vândut de-a lungul timpului mai bine de 70 de milioane de albume si a cstigat doua premii Grammy.

 

 

 

 

Solistul Linkin Park s-a sinucis chiar în ziua in care trupa lansase videoclipul piesei „Talking to Myself”, o compoziția muzicala extrem de puternică, în care vorbea  inclusiv abuzul de droguri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 iulie este :

 

 

 

 

  

 

 

În Columbia –  Ziua Națională.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Columbia este o țară situată în America de sud, delimitată la nord de Marea Caraibelor , la nord-vest de Panama , la sud de Ecuador și Peru , la est de Venezuela , la sud-est de Brazilia , iar la vest de Oceanul Pacific .

 

 

 

 

map of Columbia | Colombia map, Colombia, Map

 

 Capitala este  Bogotá , cel mai mare oraș al țării. Are o suprafață de 1.141.748 de kilometri pătrați, fiind  a patra țară ca mărime din America de Sud, după Brazilia, Argentina și Peru. Este, de asemenea, a 25-a cea mai mare țară din lume, a cincea cea mai mare țară din America Latină.

În 2020  populațiaColumbiei era estimată  la 50.372.424 locuitori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfântul Ilie

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Sfantul Ilie  a trait in Regatul de Nord al lui Israel, in vremea domniei regelui Ahab.

Sfantul Ilie  fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul lui Aaron) si a trait cu mai bine de 800 de ani inainte de Hristos. Vechiul Testament istoriseste despre faptele lui minunate in cartile numite Regi.

Este ales de Dumnezeu sa certe aspru pe regele Ahab si pe cei care-l urmau pe calea paganeasca a adorarii lui Baal.

Sfantul Ilie a fost hranit in chip minunat de corbi pe cand era retras la paraul Cherit si de un inger pe drumul spre Muntele Horeb; datorita rugaciunii sale, Dumnezeu opreste ploaia timp de trei ani si jumatate; inmulteste faina si uleiul vaduvei din Sarepta Sidonului si il invie pe fiul ei; a chemat foc din cer prin care a ars jertfa adusa de el lui Dumnezeu; a inlaturat cultul zeului Baal; l-a vazut pe Dumnezeu in isihie, (vantul linistit); a fost ridicat in carul de foc si s-a aratat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului de pe muntele Tabor.

Sfantul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie in gura pesterii sale (hranit de corb), fie in carul de foc (in care a fost rapit la cer).

Sfantul Ilie este socotit si protoparintele monahismului crestin.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Vlada Afteni, Articol despre Adrian Păunescu, istoria.md;

  2. Istoria md.;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets com;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  8. Rador.ro

20/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: