CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

622: Profetul Mahomed a fost forţat să fugă de la Mecca la Medina. Potrivit tradiţiei, acesta a început atunci propovăduirea credinţei în Allah.

 

 

Despre islam si Mahomed, câinele ticălos – gânduri din ortodoxie (2)

 

Această fugă (numită Hegira), a marcat începutul erei Islamului.

Calendarul islamic începe de la această dată, iar anii sunt număraţi de la „A.H.” însemnînd „Anul Hegirei” (anul musulman are doar 354 de zile, ajungându-se, în prezent, în anul 1438 A.H; la 21.IX.2017 se va intra în anul 1439 A.H)

Anul 1 al Hegirei din calendarul musulman corespunde cu data de 16 iulie  d. I. Hr.

 

 

 

 

 

 

1054: Marea Schismă dintre bisericile creştine occidentale şi bisericile orientale de rit bizantin. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Principalele cauze au fost disputele asupra autorității papale și  clauzei Filioque  în Crezul de la Niceea , dar  au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.

Filioque ( lat.), este un  termen teologic care se referă la problema “purcederii” Sfântului Duh de la Dumnezeu  Tatăl și de la  Dumnezeu  Fiul .

Problema  a constituit  pretextul unei dispute istorice între Biserica Răsăriteană (Ortodoxă) și cea Apuseană (Catolică), teologii ortodocși susținând că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl, în vreme ce colegii lor catolici consideră că Sfântul Duh purcede de la Tatăl și de la Fiul.

Separarea s-a oficializat prin excomunicarea reciprocă (anulată în 1965) dintre delegaţii pontificali, conduşi de cardinalul Umberto da Silva Candida şi patriarhul din Constantinopol, Mihail I Kerularios, ca urmare a îndelungatei dispute asupra noţiunii de „Filioque” şi a primatului episcopului Romei, refuzat de creştinii din Răsărit.

Românii au rămas în grupul de popoare care ţin de confesiunea ortodoxă, aflată sub autoritatea canonică a patriarhului de Constantinopol

 

 

 

 

 

 

 

1264: Prima menţiune  a localității Bistriţa când a fost datat primul document care menţiona această așezare din judeţul Bistriţa-Năsăud,ca oraş de meşteşugari şi negustori, având însă existenţa anterioară invaziei tătarilor. Numele actual al oraşului are la origine cuvântul slav „bistro” (“repede”), aşa cum apele repezi se numesc de obicei „Bistriţe”.

Numele aşezării, ca şi alte elemente lingvistice, presupun o convieţuire mai îndelungată a unor elemente slave cu populaţie autohtonă de origine romano-slavă. În a doua parte a secolului al XIII-lea, la această dată, Papa Urban al IV-lea pomenea într-un document în limba latină ţinutul „Bistriche”, adică Bistriţa

 

  

 

 

 

 

 

 In regiune au fost instalați colonisti din Flandra, Valonia, Saxonia, Bavaria, care vor fi cunoscuți ulterior sub numele de sasi, care au primit  o serie de drepturi și libertăți din partea coroanei maghiare si un statut social și economic privilegiat, proces care s-a petrecut după mijlocul secolului al XII-lea.

Prima mențiune a localității datează din anul 1241 când codicele mănăstirii Echternach menționează între așezările distruse de către mongoli și „oppidum Nosa” numele dat de către coloniști așezării întemeiate pe malul râului Bistrița.

Ulterior s-a generalizat numele preluat de la localnici, Bistrița (Bistritz, Bezterce, Bystriche) si îi este recunoscut statutul de civitas prin acordarea, de către regina Elisabeta, la 30 decembrie 1330, a privilegiului de a fi judecați de judele „ales de ei dimpreună și din mijlocul lor” și a dreptului de liberă trecere pentru negustorii și mărfurile produse și comercializate de dânșii.

 

 

 

 

 

1342: A murit Regele Ungariei, Carol Robert D’Anjou; (n.1288).

 

 

 

 

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni

 

Foto:  Carol I Robert de Anjou, rege al Ungariei. Pe vremea când tânar fiind, locuia la Timișoara. Singura sa imagine de epocă conservată (1317, catedrala Sf. Martin)

 

 

 

 

Bătălia de la Posada în Cronica pictată de  la Viena.

 

 

În timpul domniei sale, Tara Românească sub conducerea voievodului Basarab I si-a obținut independența față de  Ungaria, după ce armatele pe care le conducea rgele maghiar Carol Robert D’Anjou, au fost surprinse și infrânte  într-o ambuscadă la Posada, in ziua de 9 noiembrie 1330.

 

 

 

 

 

 

 

1377:  Încoronarea regelui Richard al II-lea al Angliei.

 

 

 

 

 

Richard II, din grația lui Dumnezeu, Rege al Angliei, Lord al Irlandei
Portret la Westminster Abbey, ca 1390.

 

 

Richard al II-lea al Angliei (6 ianuarie 1367 – 14 februarie 1400) a fost rege al Angliei, de la 1377 până când a fost deposedat de coroană în 1399.

Este faimos pentru rolul său esențial în rezolvarea Revoltei țărănești din 1381 și pentru delictele sale ca rege, lucru ce a condus atât la demisia sa forțată cât și la război civil.

 

 

 

1544: Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu „Catehismul românesc”,  prima carte tipărită în limba română, dupa ce  in anul 1550  tipărise  primul Tetravanghel   slavo-român . 

  Filip Moldoveanul a primit din partea Sfatului sibian o recompensă pentru imprimarea unui „Catehism românesc”, fiind atestată, astfel, prima tipăritură românească, din care din păcate însă, nu s-a păstrat niciun exemplar

 

 

 

 

 

 

1647: A fost ucis Tommazzo Aniello (Masaniello), conducator al rascoalei populare din Neapole ; a luptat împotriva dominatiei spaniole,  fiind proclamat capitan-general al poporului din Neapole.

 

 

 

 

 

The Flagellation of Christ - Gregorio Fernandez as art print or ...

1661: Banca suedeză “Stockholms Banco” emite primele bancnote din Europa. Acestea purtau numele de Kreditivsedlar

 

 

 

 

kreditivsedlar

                                                    Foto: Kreditivsedlar

 

 

 

 

 

 1782 : Are loc la “Teatrul Național” din Viena, premiera mondială a operei Răpirea din serai , de Wolfgang Amadeus Mozart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Răpirea din serai (conform titlului original Die Entführung aus dem Serail) este o operă a cărei muzică a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu același titlu scris de Christoph Friedrich Bretzner.

 

 

 

 

 1796: S-a născut la Paris,  pictorul francez Jean-Baptiste Camille Corot  (d. 1875), cel mai mare peisagist francez al secolului al XIX-lea (“Tiganca cu mandolina”, “Arborii de pe malul lacului”, “Catedrala Chartres”); (d. 22.02.1875, Paris).

 

 

 

 

 

 

 

 

                                       Jean Baptiste Corot – autoportret

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei  mai mari pictori peisagiști francezi ai secolului al XIX–lea, care a eliberat  peisagistica de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii plein-air și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la a cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles pe deplin. Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.

 

 

 

 

 

 

 

 
1809: Orașul La Paz (în Bolivia de azi), isi declara 
în timpul revoluției anticoloniale, independența față de coroana spaniolă  .

Se  formează primul guvern independent din America spaniolăcondus de Pedro Domingo Murillo.

 

 

 

 

 

 

 

1872: S-a născut  Dimitrie Anghel, poet si prozator, reprezentant al simbolismului român (“Oglinda fermecata”, “Legenda funigeilor”); (d.13.11.1914).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1872:  S-a născut la Fredrikstad, Østfold,   celebrul explorator norvegian Roald Amundsen.

 

 

 

 

 

BBC Radio 4 - Great Lives, Series 46, Erica Wagner on Roald Amundsen

 

 

 

 

 A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (în 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reușit să traverseze Pasajul de nord-vest. A dispărut în data de 18 iunie  1928, în timp ce lua parte la o misiune de salvare în Arctica.

 

 

 

 

 

1896: A decedat Edmond de Goncourt, scriitor francez , initiator al romanului documentar alături de fratele sau – Jules-Alfred de Goncourt .

 

 

 

 

 

 

Edmond de Goncourt (Author of Pages from the Goncourt Journals)

 

 

Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt (n. 26 mai 1822) a fost dupămoartea fratelui său fondatorul Academiei Goncourt, care distribuie un premiu anual, pentru cel mai bun roman aparut in Franța.

 

 

 

 

1898: Vizita oficială, la Petersburg, a lui Carol I, regele României (1866-1914) – prima vizită, după cucerirea independenţei , a unui şef de stat român în Rusia. (16/28 – 19/31).

 

 

 

 

 

 1909: Șahul Mohammad Ali Shah Qajar ( născut 1898, decedat 21 februarie 1930) a fost obligat să abdice și a fost înlocuit cu fiul său, Ahmad Shah Qajar.

 

 

 

Mohammad Ali Shah Qajar (Kadjar)

 

 

Mohammad Ali Qajar a fost șah al Persiei în perioada 16 iulie 1909 –  15 decembrie  1925.

 

 

 

 

 

1911: S-a nascut actrita si dansatoarea americană  Ginger Rogers; (d.1995 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: Execuția familiei imperiale ruse  Romanov.

 

 

 

 

Romanovii: Povestea tragică a ultimei familii regale a Rusiei

 

 

 

În noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, un pluton de execuție bolșevic condus de Iacov Iurovski, ii ucide prin împușcare la ordinul direct al lui Lenin, pe ultimul țar al Rusiei Nicolae II-lea Romanov (n. 6 mai 1868, stil vechi / 18 mai, stil nou – d. 17 iulie 1918, țar al Rusiei 1824-1917), alături de familia sa, inclusiv pe țareviciul Alexei grav bolnav de hemofilie, precum și cîțiva servitori care îi însoțiseră.

 

 

 

 

 

 1920: „Acordul de la Spa” privind reparaţiile datorate de Germania puterilor învingătoare din Primul Război Mondial.

României i-a fost repartizată o cotă de 1% din totalul reparaţiilor germane şi 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria şi Bulgaria).

 

 

 

 

 1921: A avut loc primul Congres al medicilor din România, prezidat de prof. dr. Ioan Cantacuzino. (16-23).

 

 

 

 

 

1933:  S-a născut la Suceava, cunoscutul actor român de teatru şi film Gheorghe Cozorici (“Padurea spânzuratilor”, “Vanatoare de vulpi”, “Ciuleandra”, “Gioconda fara surâs”, “Moartea unui artist”) ; (d.18.12.1993 Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Unităţi române ale Diviziei 1 Blindate aflate sub comanda generalului Sion, au pătruns prin lupta în partea de nord a orașului Chişinău.

Pe 16 iulie 1941, orele 3, la două săptămîni de la începutul operațiunilor militare ale Armatelor 3 și 4 Române și a Armatei 11 germane în Basarabia, unităţile Diviziei 1 Blindată sub comanda generalului Sion au pătruns prin lupte în partea de nord a orașului Chişinău.

Îndată după aceea, Divizia 72, care după lupte grele dar victorioase deschise drumul prin Călărași, către Chișinău, a luat în stăpînire partea de vest a orașului.

Un rol important în obținerea succesului general l-a avut și Divizia 50. În seara zilei de 16 iulie 1941, orașul Chișinău, capitala Basarabiei, a fost eliberat de Armata Română. 

 

 

 Al Doilea Război Mondial. 75 de ani de la intrarea României în ...

 

 

Defilarea trupelor romane dupa eliberarea Chisinaului

 

 

 

 

În dimineața zilei de 17 iulie, majoritatea așezărilor au îmbrăcat straie de sărbătoare, unde toate edificiile publice erau poavazate cu drapele române și germane. In biserici s-a ținut un TE-Deum la care au asistat prefecții și primarii, militarii și locuitorii.

Populația a ascultat la radio cuvîntarea Regelui Mihai I al României ”Împreună cu mama mea, țara întreagă, ne închinăm cu smerenie înaintea ofițerilor, subofițerilor și trupei române și germane, care și-au jertfit viața pentru dezrobirea pămîntului strămoșesc. Iar vouă ostași care v-ați vărsat sîngele pentru țară, pentru onoarea neamului și pentru tron vă închin recunoștința noastră caldă și mărturia de griji ce v-o purtăm. Prin faptele voastre ne-a spălat umilirea și ne-a deschis mîndru drumul viitorului. Trăiască România și toți cei ce-au luptat și sîngerat pentru ea!”.

În zilele următoare, Divizia 1 Blindată a continuat, purtînd lupte înverşunate, să urmărească diviziile 90 şi 95 puşcaşi sovietice care se retrăgeau spre Tighina. După forţarea Nistrului, Grupul de armate general Antonescu a fost desfiinţat, iar trupele componente redistribuite altor unități.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1943: A murit criticul şi istoricul literar Eugen Lovinescu, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu.

 

 

 

 

 

 

 

A fost  fondatorul revistei literare şi al cenaclului “Sburătorul” ;(n. 31 octombrie 1881).

 

 

 

 

 

1945:  A avut loc (în pustiul  Nevada, la Alamogordo – SUA) în cadrul proiectului ultrasecret american Manhattan, prima experienţă nucleară din lume.

La primul test al unei bombe atomice „Trinity Test”, s-au folosit şase kilograme de plutoniu, care au declanşat o explozie echivalentă cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei,  nisipul, pe o rază de 700 metri, a fost calcinat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Proiectul Manhattan a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (cunoscută popular ca bomba atomică) în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial de către Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Canada.  Cercetarea științifică a fost condusă de fizicianul american J. Robert Oppenheimer.

Rădăcinile proiectului s-au aflat în temerile oamenilor de știință ai anilor 1930 că Germania Nazistă însăși investiga posibilitatea producerii armelor nucleare. Născut dintr-un mic program de cercetare în 1939, Proiectul Manhattan a ajuns să angreneze peste 130.000 de oameni și să coste aproape 2 miliarde de dolari ai timpului (circa 23 miliarde, la nivelul din 2007 al dolarului, pe baza CPI). A avut ca rezultat crearea multor puncte de producție și cercetare care au operat în secret.

Cele trei centre primare de cercetare și producție ale proiectului au fost centrul de producție al plutoniului aflat la Hanford Site, centrele de îmbogățire a uraniului de la Oak Ridge, statul Tennessee și laboratorul de proiectare și cercetare a armelor, cunoscut astăzi ca Laboratorul Național Los Alamos. Cercetări s-au desfășurat și în peste treizeci de alte locații din Statele Unite, Canada, și Regatul Unit. Districtul Ingineresc Manhattan a controlat producția de arme din SUA până la formarea Comisiei de Energie Atomică, în ianuarie 1947.

 

 

 

 

 

 

 

  1951: Controversatul rege Leopold al III-lea al Belgiei  abdică în favoarea fiului său, Baudouin I,  in urma criticilor privitoare la comportamentului său în timpul ocupației germane.

 

 

 

 

 

 

 

1961: Atleta română Iolanda Balaş a stabilit, într-un concurs desfăşurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea (ultimul) record mondial la săritura în înălţime: 1,91 m.

 

 

 

 

.

Iolanda Balaș Sőtér (în maghiară Balázs Jolán) (n. 12 decembrie 1936, Timișoara) campioană olimpică română de etnie româno-maghiară (tatăl român și mama maghiară), care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

Iolanda Balaș Sőtér (în maghiară Balázs Jolán) (n. 12 decembrie 1936, Timișoara) campioană olimpică română de etnie româno-maghiară (tatăl român și mama maghiară), care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

 

 

 

 

 

 

 

1965: Presedintele francez Charles de Gaulle şi preşedintele Italiei, Giuseppe Saragat, inaugurează tunelul de sub Mont Blanc, care leagă localitatea franceză Chamonix de cea italiană Aosta. Având 11.600 m era considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume , în prezent ocupă locul al patrulea.

Tunelul a scurtat drumul peste Alpi la 12 numai minute. Timp de peste 13 ani a fost cel mai lung tunel rutier din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În prezent, în clasamentul mondial se află pe locul al doisprezecelea.

Acordul dintre Franţa şi Italia privind construirea tunelului a fost încheiat în martie 1953. Tunelul s-a construit aproape opt ani, lucrările de construcţie au început în mai 1959. Zilnic, prin tunelul Mont Blanc trec peste cinci mii de maşini.

 

 

 

 

 

 

 

 1969: Este lansată de la Kennedy Space Center, la Cape Kennedy, în Florida, în cadrul misiunii Apollo 11, racheta Saturn V care va duce pentru prima dată oameni pe Lună.

 

 

 

 

 

 

 

 

1979: Saddam Hussein îl înlocuieşte la conducerea Irakului pe Ahmad Hassan al-Bakr, care a demisionat invocand motive de sănătate, din funcţiile de preşedinte al Republicii, de secretar general al partidului Baas şi de preşedinte al Consiliului Comandamentului Revoluţiei.

 

 

 

 

 

 

Saddam Hussein  (1937–2006)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A murit scriitorul german Heinrich Böll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost primul scriitor german de după al doilea război mondial, căruia i–a fost decernat  Premiul Nobel pentru Literatură (in 1972).

A scris romanele “Tablou de grup cu doamnă”, “Părerile unui clovn”; (n.21.12.1917).

 

 

 

 

 

 

1989: A decedat marele dirijor austriac de origine aromâna, Herbert von Karajan ; (n. 1908).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: În Ucraina a fost adoptată Declaraţia privind independenta  de stat.

 

 

 

 

 

 

1999 : A murit  intr-un accident de avion John Kennedy jr., fiul fostului preşedinte american J.F. Kenedy ;(n. 1961).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: Se produce ultima eclipsă de lună a secolului XX.

 

 

 

 

 

 

 

2001:  Preşedinţii rus si chinez, Vladimir Putin şi Jiang Zemin, au semnat la Kremlin  un tratat de prietenie şi cooperare între Moscova şi Beijing, primul de acest  fel  după mai bine de 50 de ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: Marina Pissareva, responsabil rus al grupului media german Bartlesmann în Rusia, a fost  asasinată la reşedinţa sa din apropierea Moscovei.

 

 

 

 

 

 

2010: A murit (la Arad, unde se afla pentru a conduce Şcoala de Vară organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din acest oraş) biochimistul francez Jean Montreuil; contribuţii importante în domeniul biologiei şi patologiei moleculare; membru de onoare străin al Academiei Române (1993); (n. 1920).

 

 

 

 

2012 : A  murit Jon Lord,  cântaret, pianist si  compozitor  englez, membru al formatiilor muzicale Deep Purple, Paice Ashton Lord si Flower Pot Men ; (n. 1941).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014: A decedat chitaristul și cântărețul de Blues  american Johnny Winter (născut în localitatea Beaumont , din Texas pe 23 februarie 1944 și mort 16 iulie 2014la Zurich în Elveția)

Johnny Winter - John Dawson Winter III (Vinyl) | Discogs

 

 

 

 

 

A fost admis în 1988 în cadrul Fundației Blues și s-a  clasat pe locul 74 – lea pe lista celor mai buni 100 de chitariști din toate timpurile de către revista  Rolling Stone  .

 

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/07/16/ziua-de-16-iulie-in-istoria-romanilor-2/

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORODOX

 

 

 

 

 

 

Sfântul Atinoghen

 

 

 

 

 

  

Sfantul Atinoghen

 

 

 

 

 

Sfantul Atinoghen a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Atinoghen a vietuit impreuna cu zece ucenici intr-o manastire de langa cetatea Sevastiei si a fost episcop al Pidahtoei.

Dregatorul Filomarh i-a cerut sa lepede credinta in Hristos si sa aduca jerfe idolilor.

Atinoghen a refuzat si a marturisit: “O, prigonitorule, cei de care zici ca au pierit nu au pierit deloc, ci se afla acum in ceruri, bucurandu-se cu ingerii.”

Pentru ca refuza sa implineasca porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Inainte de a fi decapitati, un inger al Domnului s-a pogorat si i-a intarit. Dupa ce ucenicii sai au fost ucisi, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: “Astazi, cu Mine si cu ucenicii tai, vei fi in rai si toata dorinta ta se va implini”.

Sfantul Atinoghen dupa ce a auzit aceste cuvinte, si-a plecat cu veselie capul sub sabie si asa a trecut la cele vesnice.

Sfantul Vasile cel Mare ii atribuie Sfantului Atinoghen imnul „Lumina lina”, din randuiala Vecerniei. Particele din moastele Sfantului Atinoghen se afla in biserica Mănăstirii Stavropoleos din Bucuresti.

 

 

 

 

 

16 iulie este :

 „Ziua Rezistenţei Anticomuniste din Banat”; în această zi, în anul 1949, au fost împuşcaţi primii 5 din cei 12 lideri ai mişcării de rezistenţă anticomunistă din Banat (Spiru Blănaru, Petre Domoşneanu, Ion Tănase, Petre Puşchiţă zis Mutaşcu şi Romulus Mariţescu, Vernichescu Aurel, Popovici Gheorghe, Ungureanu Teodor, Smultea Gheorghe, Puşchiţă Petre zis Liber, Ghimboaşe Nicolae şi Luminosu Gheorghe), în zona Pădurea Verde de la marginea Timişoarei

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Gheorghe Radu, Basarabia pământ românesc. Aspecte istorico-documentare, Editura Cartea Doamnei, Piatra Neamț, 2009;

 2. Istoria md;

 3. Istoricul zilei blogspot.com;

 4. lessignets.com;

 5. Mediafax.ro;

 6. Wikipedia.ro;

 7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 9. Rador.ro

Publicitate

16/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 16 IULIE. VIDEO […]

  Apreciază

  Pingback de CER SI PAMANT ROMANESC | 16/07/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: