CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

AFP: Biserica rusă „preocupată” de o posibilă schimbare de statut a Hagiei Sophia pe care o consideră o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine


.

 

 

 

Fosta Hagia Sophia din Istanbul.  (DESEN)

Fosta Hagia Sophia din Istanbul.. Foto:  UMIT BEKTAS / REUTERS

 

 

Biserica Ortodoxă Rusă reacționează la dorința președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a converti fosta Hagia Sophia din Istanbul într-o moschee .

Patriarhul rus Kirill s-a arătat într-o declarație profund preocupat de o posibilă schimbare de statut a unuia dintre cele mai mari monumente ale culturii creștine și mai ales drag  Bisericii Ruse , moștenitor al tradițiilor bizantine.

Orice încercare de a umili sau călca pe moștenirea spirituală milenară a Bisericii din Constantinopol a fost  percepută de poporul rus – atât în trecut cât și  astăzi – cu amărăciune și indignare, a avertizat Patriarhul Moscovei.

„O ameninţare pentru Hagia Sophia este o ameninţare la adresa întregii civilizaţii creştine şi, prin urmare, la adresa spiritualităţii şi istoriei noastre”, a adăugat el, solicitând guvernului turc să dea dovadă de „prudenţă”.

Viceministrul rus pentru Afaceri Externe, Serghei Verchinin, a cerut și Ankara să „țină seama de importanța globală” a bazilicii bizantine antice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a spus „speranța că Ankara va avea în vedere statutul Hagia Sophia ca proprietate a patrimoniului mondial” .

De asemenea, el a considerat că Hagia Sophia a avut (are) „o valoare sacră” pentru ruși, considerând în același timp că problema reconversiei sau nu a locului se încadrează în „treburile interne ale Turciei” .

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a studiat joi cererea de transformare a fostei Hagia Sophia într-o moschee, solicitată de președintele Recep Tayyip Erdogan, cu riscul creării unor tensiuni în raporturile țării sale  cu mai multe țări.

 

 

Erdogan vows to convert Hagia Sophia into mosque in riposte to ...

 

 

Instanța trebuie să-și anunțe decizia în termen de 15 zile.

 

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astăzi este muzeu în Istanbul.

Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404.

Reconstruită de Teodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532. Clădirea și-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I.

Era foarte importantă pentru ortodoxia timpurie și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină.

Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică, scrie http://www.napocanews.ro.

Se spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase, iar participarea la una din aceste slujbe a determinat solia cneazului kievian Vladimir I să opteze pentru creștinarea rușilor de către Patriarhia de Constantinopol.

Ultima ceremonie creștină a fost ținută la data de 29 mai 1453. În prezent oficialități ale Patriarhiei Ecumenice și ale Sfântului Scaun întreprind demersuri pentru restituirea Sfintei Sofia către Biserica Ortodoxă.

Sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee.

Legenda spune că pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.

 

 Astăzi,  Hagia Sophia face parte din patrimoniul mondial UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul,o lucrare arhitectonică excepțională  construită în secolul al 6-lea de bizantini care își încoronau împărații acolo.

Convertită în moschee după capturarea Constantinopolului de către otomani în 1453, Hagia Sophia a fost transformată în  muzeu în 1934 de către liderul secularist al tinerei Republici Turce, Mustafa Kemal,  cu scopul declarat de a o oferi întregii omeniri .

 

07/07/2020 - Posted by | CREDINTA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: