CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 6 IULIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 iulie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

371 i.Hr.:  Se desfășoară bătălia de la  Leuctres (in Beotia),  in urma căreia forțele Tebei conduse de Epamiminondas, au invins spartanii comandați de regele Cleombrotes al II- lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În urma acestui razboi, raporturile dintre orașele-stat grecesti au fost rasturnate, odata cu inlaturarea hegemoniei spartanilor. Hegemonia Tebei va dura 10 ani, până la moartea lui Epaminondas în timpul bătăliei de la Mantinea, în anul 362 i.Hr.

 

 

 

 

 

 

 

 640: Are loc batalia de la Heliopolis (sau Ayn Shams), pentru controlul Egiptului, intre armata musulmana condusa de Amr ibn al-As si fortele bizantine.

  Lupta, incheiata cu victoria musulmanilor, a pus capat  stapanirii bizantine asupra Egiptului  si a deschis seria cuceririlor musulmane asupra teritoriilor bizantine din Exarhatului Cartaginei, care  care reuneau  Nordul Africii si  Numidia,precum si insulele Sardinia si Corsica.

 

 

 

 

 

 

1017: A decedat calugarul budist Genshin (n.942), fondatorul  Școlii  Budiste a Tărâmului Pur.

În sectele Jodo-shu si Jodo Sinshu, Genshin este considerat al șaselea patriarh budist.

 

 

 

 

 

 

 

 1044: Are loc  batalia de la Ménfő , in apropiere de  Győr, in Ungaria, care a opus armatele germane conduse de Henric al III-lea , imparat al Imperiului Romano-german, celor maghiare, conduse de regele Ungariei, Samuel Aba.

Lupta, incheiata cu victoria germanilor, a condus la cresterea influentei germane in Ungaria, tara devenind vasala Sfantului Imperiu Romano-German.

 

 

 

 

 

 

 

1189: Richard I,  supranumit “Inima de leu”, datorită reputației sale de mare lider militar, este incoronat rege al Angliei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Regele Richard I

A condus cea de-a treia cruciadă si a recucerit coasta Palestinei, dar nu și Ierusalimul.  Supărat că nu s-a putut acoperi de glorie în Palestina. Richard, luat prizonier în Germania pe când se întorcea din Țara Sfântă.

Contra unei răscumpărări adunate în urma presiunii exercitate de popor, în fruntea căruia s-a aflat Robin Hood (zis și „Robin al Codrilor”), Richard își reia tronul și îl atacă imediat pe regele Franței.

După ce a construit la frontiera de sud a Normandiei celebrul Château-Gaillard, moare într-un asediu împotriva unuia dintre vasalii săi trădători, contele de Limoges,, fiind  lovit de o săgeată.

Rana nu era mortală dar a fost prost îngrijită și după o săptămână s-a instalat septicemia care a provocat decesul.

A fost îngropat la catedrala din Rouen, dar revoluționarii francezi i-au distrus mormântul în 1789.

În tezaurul catedralei se mai păstrează încă într-o cutie, inima lui Richard Inimă de Leu.

Proprietățile lui Richard,de fapt proprietățile Angliei din Franța, au constituit unul dintre motivele războiului de 100 de ani care a urmat.

 

 

 

 

 

 

 

1253: Este incoronat  Mindaugas, primul Mare Duce al Lituaniei si   unicul rege al acestei tari; (n. cca. 1200 – d.12 septembrie 1253).

El și-a extins teritoriul în regiunile de sud-est ale Lituaniei, intre anii 1230-1240.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1250 sau 1251, pe parcursul luptelor interne pentru putere, a fost botezat de Biserica Romano – Catolica, ceea ce  i-a permis să înființeze o alianță cu Ordinul Livonian, aflat intr-un conflict de  lungă durată cu lituanienii.

 

 

 

1348:  Papa  Clement al VI-lea protejează intr-o Bula papală evreii care erau acuzați de a fi cauzat Moartea Neagră.

Moartea Neagră a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis.

A izbucnit, probabil, în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. 

 În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit. Mulți care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa au crezut că venise sfârșitul lumii.

 

 

 

1413: Prima menţiune documentară a Episcopiei Rădăuţilor, intr-o  carte domnească a domnitorului Alexandru cel Bun in care este menţionată … „episcopia din Rădăuţi a Sfântului Nicolae”

 

 

 

 

 

 

 

 1415: A fost ars pe rug (condamnat ca eretic) reformatorul religios ceh Jan Hus, erou naţional al poporului ceh, creator al limbii literare cehe (“De orthographia boemica”).

 

 

 

 

Jan Hus (1369 -1415) a fost un teolog reformator ceh, născut la Husinec, Boemia . Prin scrierile sale, Jan Hus a contribuit mult la dezvoltarea limbii cehe literare.

 

 

 

La 6 iulie 1415 Jan Hus este condamnat de Consiliu drept eretic cu arderea pe rug pentru afirmațiile sale.

A fost ars pe rug împreună cu manuscriptele sale, cenușa sa fiind împrăștiată în Rin. Astăzi, o piatră funerară amintește locul execuției. Execuția lui Jan Hus s-a făcut sub conducerea lui Friedrich I. (Brandenburg), mai târziu Prinț von Brandenburg, strămoșul regilor prusaci din familia Hohenzollern.

În scrisoarea lui de rămas bun către prieteni, Jan Hus scrie: „Mă bucură faptul că totuși a trebuit să citească cărțile mele și că, în speranța că vor găsi ceva necurat, le-au citit mai sârguincios ca și Sfânta Scriptură.”

Execuția lui Hus și prigoana declanșată împotriva adepților săi a fost una din cauzele directe ale declanșării războaielor Husite (1419 – 1436).

 

 

 

 

 

 

1476: A decedat astronomul, matematicianul si astrologul  german Regiomontanus; (n.6 iunie 1436).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe numele sau nume real Johannes Müller von Königsberg, a fost autorul unui  tratat  de trigonometrie plană și sferică, „Detriangulis omnimodis”, iar ulterior „Rezumatul”, un comentariu la „Almageste” (început de Peurbach), lucrări care au exercitat o influență deosebită ulterior asupra  stiintei matematice .

A fost astronom la curtea lui Matei Corvin, regele Ungariei.

 

 

 

 

 

 

1483: Richard al  III- lea este încoronat rege al Angliei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard al III-lea (2 octombrie 1452 – 22 august 1485), a fost ultimul rege din Casa de York și înfrângerea lui în Bătălia de la Bosworth a fost punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet.

 

 

 

 

 

 

 

1533: Moare Ludovico Ariosto, poet renascentist italian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto. Tizian – Lodovico Ariosto, (n. 8 septembrie 1474, Reggio Emilia – d. †6 iulie 1533, Ferrara) a fost un poet italian din epoca Renașterii, cunoscut mai ales ca autor al poemului eroic “Orlando furioso” (1516).

 

 

 

 

 

 

1535: Filosoful si demnitarul englez Sir Thomas Morus (More), este executat la Londra pentru trădare împotriva regelui Henric al VIII al Angliei; (n.1478).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thomas More a fost un  erudit umanist, jurist, scriitor și om de stat englez. A  fost  Lord Cancelar, din 1529  până în 1532.  

Morus este autorul faimoasei  și controversatei sale lucrari  „Utopia”, care a aparut in 1516 si  in care a introdus termenul de „utopie” ( in greacă „niciun loc”, dar similar cu eu topos – „loc fericit”), numele dat de el unei națiuni insulare ideale, imaginare, al  cărui sistem politic a fost descris în aceasta carte.

A refuzat sa–l  recunoasca pe Henric al VIII-lea drept cap al Bisericii Angliei, nefiind dispus să renunțe la principiile sale și la religia sa catolică, acel refuz având drept consecințe  închiderea sa în Turnul Londrei, și apoi executarea lui pentru înaltă trădare.

În 1935, la patru sute de ani de la moartea sa, Morus a fost canonizat de Biserica Catolică,  și a fost apoi declarat protectorul politicienilor și oamenilor de stat, de către papa Ioan Paul al II-lea.

 Ziua în care este serbat în calendarul catolic, 22 iunie, este aceeași cu ziua sfântului John Fisher, singurul episcop din perioada Reformării Engleze care și-a păstrat fidelitatea față de papă.

John Fisher și Thomas Morus au fost închiși, în aprilie 1535, în Turnul Londrei, în același timp și din aceleași motive.

Fisher a fost executat înaintea lui Thomas Morus, pe 22 iunie 1535. Morus a fost canonizat și de Biserica Anglicană în 1980.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1600: Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov “domn al ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei”, confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei ţări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârşitul lunii mai 1600).

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Mihai Viteazul, domn al Munteniei, Ardealului şi a toată Ţara Moldovei

 

Mihai Viteazul, născut în 1558 la Tîrgul de Floci sau Drăgoeşti a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Munteniei şi, pentru o scurtă perioadă în 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Muntenia, Transilvania şi Moldova.

La sfîrşitul anului 1588, Mihai Viteazul devine stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rău. În septembrie 1593, cu ajutorul patriarhului Constantinopolului, dar şi al otomanilor, a devenit voievod al Munteniei, efectiv de pe 11 octombrie.

Aderă la “Liga Sfîntă” creştină, constituită din iniţiativa Papei Clement al VIII-lea, din care iniţial făceau parte Statul Papal, Spania, Austria, Ferrara, Mantova şi Toscana (Anglia şi Polonia au manifestat rezerve faţă de politica de cruciadă a papalităţii). Ulterior aderă şi Transilvania, considerată factor decisiv în atragerea în alianţă a celorlalte două state româneşti, Moldova şi Muntenia. Aron Vodă, domnul Moldovei semnează un tratat cu împăratul habsburgic la 16 septembrie 1594, oferind astfel un motiv în plus lui Mihai Viteazul să decidă, cu acordul boierilor, intrarea în alianţa antiotomană.

Aderarea Munteniei la “Liga Sfîntă” a condus la izbucnirea (13 noiembrie 1594) unei revolte antiotomane soldată cu suprimarea creditorilor levantini şi a întregii garnizoane otomane staţionată în Bucureşti.

Pe acest fundal, Mihai porneşte o ofensivă generală împotriva Înaltei Porţi, atacînd cetăţile turceşti de pe ambele părţi ale Dunării (Giurgiu, Hîrşova, Silistra ş.a.). Urmează o serie de victorii împotriva tătarilor şi turcilor (Putineiu, Stăneşti şi Şerpăteşti) culminată cu incendierea Rusciukului.

După modelul victorios al lui Mihai, Aron Vodă porneşte o campanie similară. Datorită recunoaşterii ca suzeran a lui Sigismund Bathory de către Aron Vodă şi succesorul său, Răzvan Ştefan, Mihai trimite o delegaţie de boieri la Alba Iulia pentru a reglementa diplomatic relaţiile munteano-transilvănene.

Nerespectînd porunca domnitorului, delegaţia de boieri condusă de mitropolitul Eftimie semnează un tratat cu Bathory prin care Mihai devenea locţiitorul acestuia pe propriul său tron. Puterea revenea astfel Sfatului Domnesc alcătuit din 12 boieri de rang înalt. Comandînd o armată de cca. 16.000 de ostaşi, la care se adăugau cei 7.000 de transilvăneni conduşi de Albert Kiraly, Mihai Viteazul obţine victoria la Călugăreni – 13/23 august 1595. Contraofensiva otomană îl forţează să se retragă în munţi, aşteptînd sprijinul lui Sigismund Bathory. Între timp, Ştefan Răzvan este înlocuit de pe tronul Moldovei cu Ieremia Movilă, domn fidel polonezilor.

Mihai Viteazul începe (cu sprijin transilvănean şi moldovean) eliberarea oraşelor Tîrgovişte (5-8 octombrie 1595), Bucureşti (12 octombrie 1595) şi Giurgiu (15-20 octombrie 1595).

 

 

 

 

Harta Principatelor româneşti sub Mihai Viteazul, mai - septembrie 1600
Harta Principatelor româneşti sub Mihai Viteazul, mai – septembrie 1600

În 1594 şi în anii următori Mihai Viteazul a condus o campanie militară în sudul Dunării, cucerind cetăţile Isaccea, Măcin, Cernavodă, Rasgrad, Babadag, Tîrgul de Floci, Silistra şi chiar Rusciuc, Şiştova, Nicopole şi Vidin. Potrivit istoricului Nicolae Iorga, călăreţii lui Mihai Viteazul ajunseseră pînă la Adrianopole în est şi Plevna în vest. Această acţiune a fost coroborată cu cea a voievodului moldovean Aron Tiranul care a readus sub stăpînirea sa Bugeacul, în aceeaşi perioadă.

În 1601 Mihai Viteazul a preluat aceste teritorii o dată cu instalarea sa pe tronul Moldovei, astfel încît Dobrogea şi gurile Dunării s-au aflat sub stăpînirea sa pînă la moarte.

 

 

 

 

Drapelul Munteniei pe timpul lui Mihai Viteazul
 
Stema lui Mihai Viteazul dupa Unirea Principatelor româneşti
Drapelul Munteniei pe timpul lui Mihai Viteazul   Stema lui Mihai Viteazul dupa Unirea Principatelor româneşti

Întreaga creştinătate balcanică l-a privit ca pe un eliberator, iar după moartea sa, în hîrtiile găsite sub pernă, s-a aflat o scrisoare în care aceşti creştini îl numeau „Steaua lor răsăriteană”.

Domnia lui Ieremia Movilă, devotat polonezilor, însemnase practic îndepărtarea Moldovei de “Sfînta Alianţă“. În Transilvania, Sigismund renunţa la tron în favoarea vărului său, Andrei Bathory (deasemenea înclinat către politica polonă).

În această situaţie, unitatea militară a ţărilor române se diminuează iar Mihai Viteazul, pus în faţa destrămării coaliţiei antiotomane, decide aplicarea “planului dacic“, în speţă Unirea celor trei ţări române. În iulie 1599 trimite o solie la Praga pentru a cere încuviinţarea împăratului Rudolf al II-lea pentru punerea în practică a iniţiativei sale

Primind un răspuns favorabil, la sfîrşitul aceluiaşi an, intră în Transilvania prin pasul Buzău, şi după victoria asupra lui Andrei Bathory (Şelimbăr, 18/28 octombrie 1599) îşi face intrarea triumfătoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy.

În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, învingîndu-l la Bacău, şi realizează astfel, prima unire a ţărilor române, titulatura folosită de voievod într-un document din 6 iulie 1600) fiind : “Domn al Munteniei, Ardealului şi a toată ţara Moldovei“.

 

 

 

 

 

 

1785 : Congresul Confederațiilor Statelor Unite votează în unanimitate Dolarul ca monedă a  Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost prima dată când un stat adopta un sistem monetar zecimal.

 

 

 

 

 

 

 

 

1796 : S-a născut la reședința imperială de la Gatcina, Ţarul Nicolae I al Rusiei, fiul împăratului Paul I și al soției sale Sophie Marie Dorothea de Württemberg, rebotezată în Rusia ca Maria Fiodorovna.

Era fratele mai mic al viitorului țar Alexandru I și al Marelui Duce Constantin Pavlovici.

A instaurat un regim autocratic de mana fosrte care a permis o si mai mare expansiune a imperiului sau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikolaï Pavlovici Romanov (foto) a fost imparat  al Rusiei, rege al  Poloniei si mare duce al Finlandei  de la  1 decembrie 1825  pana la moartea sa , in  2 martie  1855.

 

 

 

 

 

1809: A doua zi a bataliei de la Wagram. Fortele lui Napoleon infrang armata austriaca.

 

  

 

1827: A fost semnat Tratatul de la Londra (pentru pacificarea Greciei) Tratatul pentru pacificarea Greciei a fost semnat pe 6 iulie 1827 de către reprezentanții Regatului Unit, Regatului Franței și Imperiului Rus la Londra. Au mai fost invitați la negocieri și Imperiul Austriac și Regatul Prusiei, dar guvernele acestor puteri europene au refuzat să-și trimită reprezentanții la Londra.

Acest tratat privea Grecia, aflată în plin război pentru obținerea independenței de sub dominația Imperiului Otoman. Tratatul își propunea să pune capăt conflictului și vărsărilor de sânge. Imperiul Rus a semnat acest tratat, deși era împotriva principiilor Sfintei Alianțe semnate din partea rusă de țarul Alexandru I. Practic, implica recunoașterea unui nou stat (Grecia) și distrugerea balanței puterii stabilit la Congresul de la Viena, al cărei garant era Sfânta Alianță.

Acest tratat a reflectat în mod oficial interesul pentru cauza poporului grec, dar și interesul fiecărui semnatar pentru ocuparea unei poziții cât mai bune în cursa pentru putere în răsăritul Mediteranei. Cele trei puteri și-au oferit serviciile de mediatori între părțile aflate în conflict.

Prevederile tratului au fost acceptate de greci, dar a fost respins se Poarta Otomană. Această respingerea a fost un motiv suficient de bun pentru trimiterea în apele teritoriale elene a unei „misiuni de pacificare” formate din vase militare din Regatul Unit, Franța și Rusia. Operațiunea navală din răsăritul Peloponezului pentru punerea în aplicare a tratatului a dus în cele din urmă de confruntarea din Golful Navarino.

Pentru completarea punerii în aplicare a tratatului, a fost deplasată în zonă o „forță de interpunere” terestră franceză.

 

 

 

 

 

1854: Are loc prima reuniune oficiala a Partidului Republican din S.U.A. in Jackson, Michigan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emblema Partidului Republican din S.U.A.

 

 Prima Convenţie a partidului a avut loc în anul 1856, iar simbolul acestuia este elefantul. Partidul Republican era, în principal, un partid al diasporei Noii Anglii.

Pronunţându-se împotriva sclaviei, pentru drepturile femeilor şi împotriva consumului de alcool, ei dovedeau un zel aproape religios. De-a lungul istoriei Statelor Unite, au existat optsprezece preşedinţi republicani, primul fiind Abraham Lincoln (1861 – 1865).

 

 

 

 

 

1854: A murit  fizicianul  german Georg Simon Ohm ; (n. 1789).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A studiat  pila galvanica inventată de contele italian Alessandro Volta Folosind un echipament creat de el însuși,  a descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu 1826  și până azi ca legea conducției electrice, dar mai ales ca Legea lui Ohm.

Ulterior, devenit profesor la Universitatea din Nurnberg  Ohm a adus și alte contribuții la dezvoltarea fizicii, intre care legea acustica Ohm,  cunoscută ca teoria sirenelor, și interferența luminii polarizate în cristale  sunt cele mai semnificative.

 

 

 

 

 

 

 

1859:  S-a născut Carl Gustaf Verner von Heidenstam, poet şi prozator suedez, inovator al liricii naţionale, laureat al  Premiului Nobel pentru Literatură, în  1916 (6 iul. 1859 – 20 mai 1940).

 

 

 

 

 

 

 

 

Este unul dintre clasicii literaturii suedeze.

 

 

 

 

 

 

 

 1885: Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic.

Pacientul  sau  a fost  Joseph Meister, un baiat in varsta de 9 ani,care fusese muscat de un caine turbat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Joseph Meister si Louis Pasteur

 

 

 

Louis Pasteur (n. 27 decembrie 1822, Dole — d. 28 septembrie 1895, Marnes-la-Coquette) a fost un om de știință francez, pionier în domeniul microbiologiei. Cercetările sale asupra turbării încep în 1880.

Pasteur constată că măduva spinării de animal infectat uscată ar putea împiedica apariția acestei grave îmbolnăviri.

După multiple încercări de a obține un preparat cu calități de vaccin și după multe ezitări, Pasteur face prima încercare la un copil mușcat de un câine turbat. La 6 iunie 1885, începe prima serie de injecții și, trei luni mai târziu, copilul este salvat.

 

 

 

 

1893: A încetat din viaţă scriitorul francez Guy de Maupassant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Henri René Albert Guy de Maupassant (n. 5 august 1850)  este unul dintre precursorii povestirii moderne, autor a peste 300 de nuvele și povestiri scurte, 6 romane, 3 piese de teatru, un volum de versuri și 3 volume de impresii de călătorie , una din figurile de seamă ale literaturii franceze din secolul al XIX-lea.

 

 

 

 

 

 

 

1907: S-a nascut pictorita suprarealista mexicana  Frida Kahlo; ( d. 13 iulie 1954).

Frida Kahlo painting

Frida Kahlo și sotul sau , pictorul Diego Rivera, erau  comunisti înfocați si s-au împrietenit cu Leon Trotki care fugise din URSS  în urma conflictului de putere cu Stalin , fiind expulzat și condamnat la moarte.

După mai multe peregrinări ajungând în Mexic. Inițial, în 1937, unde a locuit initial  acasă la Rivera, apoi s-a mutat în casa Fridei, cu care a avut o aventură, în timp ce Rivera se zbătea să obțină pentru el azil politic din partea guvernului mexican.Ulterior, Trotsky, împreună cu soția, s-au mutat în altă casă în Coyoacán, unde a și fost asasinat, în 1940.

Cu excepția lucrării achiziționate în 1939 de Muzeul Luvru, opera Fridei Kahlo a rămas cvas-necunoscută timp de două decenii după moartea acesteia.

Lumea își amintea mai mult de ea, doar în calitate de soție a marelui pictor  Diego Rivera.

Pe la sfârșitul anilor ’70, către începutul anilor ’80, în Mexic a început să se dezvolte un nou curent artistic, cunoscut ca Neomexicanismo  si tot în această perioadă, ca o consecință directă a dorinței de valorificare a tradițiilor amerindiene ale Mexicului, au început să fie reconsiderată opera unor artiști precum Frida Kahlo,  , care au devenit tot mai cunoscuți

 

 

 

 

 

 

 

 1908: Exploratorul american  Robert Peary (n. 6 mai 1856 Cresson Springs, Pennsylvania – d. 20 februarie 1920, Washington), începe expediția sa la Polul Nord.

 

 

 

Robert Edwin Peary.jpg
 

Foto: Peary, cca 1909

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: Primul război mondial: Trupele arabe conduse de Lawrence al Arabiei şi Auda ibu Tayi, captureză oraşul Aqaba, ocupat de  armata otomana .

 

 

  

Ljidda.jpg

 

 

Lawrence at Rabigh, north of Jeddah, 1917

Thomas Edward Lawrence (n. 16 august 1888 – d. 19 mai 1935), mai cunoscut ca T. E. Lawrence, a fost un ofițer britanic, celebru mai ales pentru rolul jucat în revolta arabilor din 1916-1918, dar a cărui personalitate plină de vitalitate, alături de scrierile sale și de o largă varietate de activități și asocieri, au făcut din el obiect de fascinație în întreaga lume, unde a fost cunoscut ca Lawrence al Arabiei (“Lawrence of Arabia”).

Conform fișei medicale întocmite de Forțele Aeriene Regale Britanice (RAF) la încorporare, pe 12 martie 1923 Lawrence avea înălțimea de 1,66 m și 59 kg, “cicatrici pe fese” și i se făcuse circumcizie.

 

 

 

 

 

1918: S-a constituit în Italia, la Cittaducale, „Comitetul de acțiune al românilor din Transilvania, Banat și Bucovina”, sub conducerea profesorului Simion Mândrescu, cu scopul de a organiza pe prizonierii români din armata austro-ungară în legiuni care să participe la luptă alături de armata italiană (6/19)

 

 

1919: Dirijabilul englez  R34 aterizează la New York, după o călătorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de către un astfel de aparat de zbor.

 

 

 Dirijabilul englezesc R34 la Mineola - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

1923: S-a nascut Constantin Bălăceanu-Stolnici, medic şi politician român, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1935: S-a născut Tenzin Gyatso  al 14 -lea Dalai Lama si laureat al Premiului  Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso (n. 6 iulie 1935, Lhamo Döndrub) este al 14-lea Dalai Lama. El este șeful spiritual al budismului tibetan și liderul guvernului tibetan aflat în exil în Dharamshāla. 

În anul 1987 a redactat un plan în cinci puncte, pe care l-a înaintat atât autorităților chineze, cât și celor internaționale, plan care prevede:

1. Transformarea întregului Tibet, inclusiv a provinciilor Kham și Amdo, într-o zonă liberă de violență;

2. Încetarea politicii chineze de transferuri etnice;

3. Respectarea drepturilor și libertăților democratice ale poporului tibetan;

4. Restabilirea și protejarea mediului din Tibet;

5. Începerea de tratative serioase cu privire la viitorul statut al Tibetului, precum și stabilirea de relații între poporul tibetan și poporul chinez.

În 1989 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

1940: S-a născut  Nursultan Nazarbayev, primul preşedinte al Republicii Kazahstan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1940: Are loc  Incidentul armat de la Putna, o acțiune militară desfășurată în zona Mănăstirii Putna de Grupul de Cavalerie 25 Cercetare din Divizia 25 Infanterie și de Compania de Cercetare a Regimentului 48 Infanterie, aflate sub comanda căpitanului Ioan Tobă, împotriva unei subunități sovietice care depășise linia de demarcație impusă Regatului României prin ultimatumul din 26 iunie 1940.

Făcută cu intenția de a include teritoriul aferent lăcașului de cult în teritoriul RSS Ucrainene, intrarea militarilor Armatei Roșii pe teritoriul aflat la sud de linia noii granițe sovieto-române a primit o ripostă militară individuală, care a fost dezavuată ulterior la modul oficial de autoritățile române.

În contextul evacuării și cedării oficiale a Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a ținutului Herța către statul sovietic, acțiunea respectivă și-a adus contribuția la menținerea teritoriul disputat în interiorul noii granițe a Regatului României.

Există deocamdată discordanțe și neclarități în ceea ce privește consemnarea scriptică a incidentului la cel moment sau interpretarea ulterioară a evenimentelor, precum și probleme legate de susținerea istorică, din punct de vedere documentar, a celor întâmplate.

 

 

 

 

 

1945: Stalin semneaza Decretul Prezidiului Suprem al URSS, prin care fostul suveran Mihai I al Romaniei este decorat cu ordinul Victoria, cu diamante, cea mai inalta distinctie militara sovietica.

 

 

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut la New York actorul american de cinema  Sylvester Stallone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este un actor, regizor și scenarist american, devenit legendar datorită unor roluri principale în filme de acțiune ca Rocky și Rambo. În anii ’80 a fost unul din cei mai bine plătiți actori ai tuturor timpurilor.

În 2015 a primit Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul Creed. Este adesea numit în presă “Sly”.

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut George W. Bush, al 43-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 Imagini pentru George W. Bush

 

 

 

 

 

 

 

1946:  SUA a lansat o bombă atomică deasupra lagunei atolului Bikini din Pacific (poligon al SUA pentru experienţe nucleare).

În perioada 1946-1958 au avut loc, în zonă, 59 de experienţe cu bombe atomice şi cu hidrogen

 

 

 

 

1947: In Uniunea Sovietică incepe productia faimosului pistol automat  AK-47 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: Are loc cel de-al doilea val de deportari ale basarabenilor, in timpul caruia 11.293 de familii din Moldova dintre Prut și Nistru , sau peste 35 mii de persoane, au fost ridicate si duse in Siberia.

 

 

 

 

 

A fost cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei (operaţiune denumită conspirativ „IUG”/Sud), organizat în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, a membrilor partidelor politice, a gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Hotărârea, care prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11.280 de familii cu 40.850 de oameni”, era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 2:00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20:00.

Oamenilor  li s-au confiscat averile, li s-a interzis să ia cu ei bunuri materiale, au fost încărcați în vagoane de vite și trimiși în Asia Centrală, Siberia și Nordul înghețat. 

 

 

 

 

 

1952: Tramvaiele sunt scoase din circulatie la Londra, dupa aproape un secol de serviciu in slujba calatorilor londonezi. Mii de oameni au asistat la  ultima cursa  a unui  tramvai din Londra.

 

 

 

 

 

 

 1957: Jucătoarea americană de tenis, Althea Gibson a devenit prima sportivă de culoare care a câştigat Wimbledon-ul la simplu feminin.

 

 

 

 

 

 

 

 

1962: A murit scriitorul american  William Faulkner; (n. 1897).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Născut Falkner (25 septembrie 1897 – 6 iulie 1962) a fost un prozator american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949, unul dintre scriitorii reprezentativi ai literaturii americane din secolul XX. (The Unvanquished (Neînvinșii) (1938); Intruder in the Dust (Nechemat în țărână) (1948); Requiem for a Nun (Recviem pentru o călugăriță) (1951); A Fable (O parabolă) (1954) – Premiul Pulitzer în 1955; The Reivers (Hoțomanii) (1962) – Premiul Pulitzer în 1963. Modernismul lui Faulkner se înscrie în spiritul de influență al lui James Joyce, ca model de artă romanescă.
Motivația Juriului Nobel
pentru viguroasa și unica sa contribuție artistică la romanul american modern

 

 

 

 

1964: Are loc premiera primului film Beatles A Hard Day’s Night.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964:  A murit scriitorul roman Ion Vinea (pseudonimul literar al lui Ion Eugen Iovanaki).  (n.17 aprilie  1895, Giurgiu).

 Vinea a fost socotit un poet modern. A fi modern la acea dată însemna a fi simbolist. A înjghebat propria echipă în jurul revistei Contimporanul, pe care o conduce în anii 1922-1932, revistă care devine principală rampă de lansare a scriitorilor moderniști și avangardiști.

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre cele mai cunoscute volume ale sale se numara: Descântecul și Flori de lampă,  1925; Paradisul suspinelor, 1930; Ora fântânilor, 1964.

 

 

 

 

 

 

 

 1971: A murit marele trompetist si muzician american de jazz Louis ” Satchmo” Armstrong; (n. 4 august 1901).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1971:  Comitetul Executiv al CC al PCR a adoptat şi a dat publicităţii faimoasele „Propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii politico-ideologice, de educare marxist-leninistă a membrilor de partid, a tuturor oamenilor muncii”, prezentate de Nicolae Ceauşescu.

Vădit inspirate din vizitele acestuia în China şi Coreea de Nord, „Propunerile” au marcat sfârşitul perioadei de relativă liberalizare şi începutul instalării treptate a unui regim neostalinist în România.

Rezultatul acestei orientări a fost, mai ales în anii ’80, o izolare crescândă a culturii şi ştiinţei româneşti faţă de evoluţiile internaţionale.

 

 

 

 

 

1975: Arhipelagul  Comore își declară independența față de  Franța.

 

 

 

 

 

 

1989: A murit politicianul comunist ungur  Janos Kadar; (n. 1912).

 

 

 

 

 

 

1994:  Premiul UNESCO  pentru Pace a fost înmânat la Oslo principalilor coautori ai acordului israelo-palestinian, semnat la Cairo: premierul israelian Yitzhak Rabin, preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat şi ministrul israelian de Externe, Shimon Peres

 

 

 

 

 

1995: Abolirea pedepsei cu moartea în Africa de Sud.

 

 

 

 

 

 2000: Cele două camere ale Parlamentului federal al Serbia şi Muntenegru au adoptat, în şedinţe separate, trei amendamente la Constituţie, care modificau sistemul de alegere a preşedintelui ţării şi diminua rolul Muntenegrului în cadrul sistemului legislativ de la Belgrad.

 

 

 

 

 

 

2002: A murit regizorul american de film John Frankenheimer ; (n. 1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmele sale au fost distinse de  Academia Britanica de Film (Candidatul manciurian), la Festivalul de Film de la Cannes, Premiul  Criticii la  New York, Festivalul Filmului de la Venetia (Birdman of Alcatraz).

Filmul sau “Filiera Franceza” ( French Connection) s-a bucurat de un enorm succes si in Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: Este dat publicitatii, la Geneva, raportul Programului comun al Natiunilor Unite privind HIV/SIDA, care semnaleaza cresterea dramatica a numarului de seropozitivi la nivel mondial. De asemenea, raportul consemneaza ca in Romania se afla cel mai mare numar de copii contaminati din Europa, peste 7.500.

 

 

 

 

 

 

2006: Trecătoarea montană himalayană  Nathu La, dintre India și China, închisă in timpul conflictului dintre cele două țări, a fost redeschisă  traficului dupa 40 de ani .

 

 

 

 

 

 

2012: Traian Basescu a fost suspendat din funcția de presedinte al României  de parlamentarii din cadrul celor două camere reunite ale Parlamentului, au votat cu 256 voturi pentru şi 114 împotrivă,  organizărea unui referendum care să decidă sau nu demiterea sa din funcţie .

Era pentru a doua oară când Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, precedenta suspendare şi referendumul de demitere având loc în 2007.

După suspendare, până la referendumul care a avut loc la 29 iulie, preşedintele Senatului, Crin Antonescu a devenit, conform Constituţiei, preşedinte interimar al României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În urma prezenței la referendum a numai 46,24% din populația cu drept de vot, rezultatul a fost invalidat, deoarece nu s-a întrunit cvorumul necesar

 

 

 

 

 

 2015: A murit Dumitru Blajinu, violonist, dirijor, aranjator, compozitor și folclorist din R. Moldova (n. 1934).

 

 

 

 2015: A murit producătorul american în cinematografie şi televiziune Jerry Weintraub (nume real: Jerome Charles Weintraub); (n. 1937).

 

 

 

Jerry Weintraub Dead; Ocean's Eleven Producer Was 77 – Variety

 

 

 

 

Creația sa a inclus pelicule celebre„Nashville”, „Diner”, „ The Karate Kid ” și trio-ul filmelor „Ocean’s Eleven”. A decedat  în urma unui stop cardiac la Santa Barbara, California la vârsta de 77 de ani.  

A fost  un showman de la Hollywood din vechea școală care a înțeles relația dintre producție și marketing. 

 

 

 

 

 

 

2019: A murit la vârsta de 88 de ani, João Gilberto, cântăreț, compozitor și chitarist brazilian; considerat părintele stilului bossa nova (un amestec de samba tradiţională şi jazz modern); (n. 1931).

 

 

 

 

Imaginea articolului A murit legendarul Joao Gilberto, autorul hitului "The Girl from Ipanema" | VIDEO

 

 

 

Colaborarea cu saxofonistul american Stan Getz pentru discul “Getz/ Gilberto”, vândut în mai multe milioane de exemplare, a fost răsplătită cu patru trofee Grammy.

Albumul include faimoasa baladă “The Girl from Ipanema”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020 : A decedat  la Roma, în Italia, compozitorul și dirijorul  Ennio Morricone.

 

 

 

Marele compozitor de muzică de film, legendarul Ennio Morricone a ...

 

 

 

S-a născut la  10 noiembrie 1928, la Roma, în Italia. A compus muzica pentru mai mult de 500 de filme și seriale. 

Stilul său de compoziție este cunoscut mai ales în western-urile „spaghetti” (The Good, The Bad and the Ugly și Once Upon A Time In The West (A fost odată în Vestul sălbatic), ambele regizate de Sergio Leone).

 

 

 

 

 

 

 

În 2007 a primit premiul de onoare pentru întreaga carieră al Academiei Americane de Film, fiind al doilea compozitor de muzică de film care primește acest premiu (după Alex North).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfântul Sisoe cel Mare

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Sfantul Sisoe cel Mare

 

 

Sfantul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfantului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele si a invia mortii. Sfantul Sisoe s-a nevoit in pustia Egiptului vreme de 72 de ani.

Cuviosul Sisoe postea atat de mult, incat ajungea sa nu manance nimic timp de mai multe zile.Intr-una din zile, un om se indrepta cu fiul sau spre chilia Sfantului Sisoe pentru a lua binecuvantare. Pe drum, copilul muri, insa tatal, fara a se tulbura si-a continuat drumul pana la batranul Sisoe.

A intrat in chilia acestuia cu fiul sau in brate. A cazut la pamant pentru a fi binecuvantat.

Dupa acest gest, tatal s-a ridicat, lasandu-l pe copil la picioarele Sfantului Sisoe.Batranul, necunoscand ca fiul acestuia este mort, i-a spus:

– Ridica-te si du-te afara!

Dupa ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat si a iesit. In urma acestei minuni, tatal i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul sau, iar batranul i-a spus sa nu vesteasca nimanui despre cele petrecute pana la moartea sa.

Cuviosul Sisoe a trecut la cele vesnice in anul 429.

 

 

 

Ziua de 6 iulie este:

 

 

 

 

 

 

In Lituania   Ziua Statului

 

 

 

Harta Lituania: consulta harta fizica a Lituaniei pe Infoturism.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 In Republica Moldova este  Ziua victimelor stalinismului

 

 

 

 

Lucruri pe care probabil nu le știai despre Republica Moldova ...

 

 

 

 

 

 In Republica Malawi este Ziua naţională – Aniversarea proclamării independenţei – 1964.

 

 

 

 

 

Malawi Map / Geography of Malawi / Map of Malawi - Worldatlas.com

 

 

 

 

 

 

 

În Comore este  Ziua naţională – Aniversarea proclamării independenţei – 1975

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comore, oficial Uniunea Comorelor este o țară insulară din Oceanul Indian, localizată în largul coastelor Africii în partea de nord a Canalului Mozambic între Madagascar și Mozambic. În mod oficial, statul este format din cele patru insule de origine vulcanică ale arhipelagului Comore: Ngazidja (franceză Grande Comore), Mwali (franceză Mohéli), Nzdwani (franceză Anjouan), și Mahoré (franceză Mayotte), precum și numeroase alte insule de dimensiune mai mică.

Cu toate acestea, insula Mayotte nu s-a aflat sub administrația guvernului Comorelor în urma independenței față de Franța, aceasta respingând referendumul referitor la independența statului și ca urmare a rămas sub suveranitate franceză, formând o Colectivitate de peste mări.

Datorită dreptului de veto al Franței în Consiliul de Securitate al ONU, nici o rezoluție care să afirme suveranitatea Comorelor asupra insulei Mayotte nu a fost aceptată de Organizația Națiunilor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 Crestin Ortodox.ro; antiqbooks 2000.blogspot. com/2009/05/mihai-viteazu-weywodt-aus-der-walachey.html; lessignets.com;e.maramures.ro;mediafax.ro;Istoria md.; wikipedia.ro; Rador.ro

06/07/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 6 IULIE. VIDEO […]

    Apreciază

    Pingback de ZIUA DE 6 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 06/07/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: