CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 
 

 

30 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

350 : Uzurpatorul tronului Imperiului Roman, Nepotianus  (Flavius Popilius Nepotianus), nepotul imparatului Constantin I, este  ucis  dupa 23 de zile de domnie in fruntea Imperiului Roman, de trupele rivalului sau Magnetius, conduse de generalul Marcellinus.

 Flavius Magnentius, fost  căpitan al gărzilor împăratului Constant I  s-a proclamat împărat  în 349  l-a  invins  pe Constant, care a pierit  dupa fuga sa în anul 350, dupa care a mers  asupra Romei  unde  l-a învins și l-a ucis pe Nepotianus, un alt uzurpator, și i-a propus imparatului Constantius al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare,  să-l recunoască Împărat al Occidentului.

 

 

 

 

 

 

Magnentius emperor (@MagnentiusE) | Twitter

Foto: Magnentius

 

 

 

 

 

Uzurpatorul Magnentius a fost la randul sau inlaturat de la putere de Constantiu al II-lea și s-a sinucis

 

 

 

 

 

 

 763: Victorie bizantina în Bătălia de la Anchialusîn apropierea orașului Pomorie pe coasta Marii Negre,

 Imparatul Constantin al V – lea a intrat  in triumf in capitala Constantinopol, si apoi a ucis prizonierii

Bizantinii nu au reușit să folosească avantajul strategic obtinut, iar  războaiele s-au prelungite pana în 792, cand bulgarii au obtinut o mare victorie la Marcelae.

 

 

 

 

 

 

1470: S-a născut regele Charles al VIII-lea al Franței; (m.7 aprilie 1498).

 

 

 

 

 

 

Charles VIII, portret de către un artist necunoscut, în Uffizi, Florenţa [Credit: Alinari / Arta Resurse, New York]

 

 

 

 

 

 

Charles al VIII- lea a fost  rege al Frantei din anul 1483 si este cunoscut pentru initierea  expediţiilor  franceze în Italia, care au durat până la mijlocul secolului următor.

A  fost singurul fiu al lui Ludovic XI şi al Charlotte de Savoia si nu a arătat mari aptitudini pentru guvernare, avea o inteligenta redusa  si  o stare precară de sănătate .

De altfel in primii ani ai domniei sale  Franta a fost guvernata  de o regenţă care alcatuita din  sora lui, Anne,  si sotul ei Pierre de Bourbon, desi Charles  avea varsta necesara pentru a conduce tara.

A inceput  o  mare  expediţie în Italia pentru a-si  afirma dreptul la regatul Neapole pe care pretindea ca  l-a  moştenit de la Angevini. Această ambiţie absurda a declansat o serie de războaie de lunga durata in Italia , cu pretul unor cheltuieli impense.

Charles traversat Italia fără  prea mare opoziţie în 1494 si  a intrat Napoli în triumf , pe 22 februarie 1495, fiind încoronat acolo pe 12 mai. Intre timp, Milano, Austria, Veneţia si Papa s-au unit  împotriva lui.

A scăpat cu greu in  Bătălia de la Fornovo si  şi-a pierdut cuceririle, fiind nevoit sa se intoarca  în Franţa. A murit în timp ce se pregătea pentru o altă expediţie.

 

 

 

 

 

 

 

1522 : Se stinge din viaţă Johannes Reuchlin, filolog şi filosof  german, fondator al filologiei clasice germane, expert în limbi şi tradiţii antice (latină, greacă şi ebraică) (29 ian. 1455-30 iun.1522).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost un autor de scrieri  oculte si a  publicat lucrările  De Verbo Mirifico (1494) sau De Arte Cabbalistica (1517).

Numele său a fost grecizat de către prietenii săi italieni în Capnion (Καπνίων), iar el se numea adesea ca Phorcensis.

 

 

1559: Este rănit mortal regele Henric al II- lea al Frantei.

Cu ocazia dublei nunti a printesei Elisabeta a Franței cu Filip al II-lea al Spaniei și a Margaretei de  Franța, sora regelui, cu ducele de Savoia, la Paris este organizat un turnir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

În timpul acestui turnir, regele Henric al II-lea a fost grav rănit de Contele de Montgomery, căpitan din  Garda scoțiana si in ciuda ingrijirilor primite de la  medici, intre care se numara si celebrul  chirurg  Ambroise Pare, regele va muri în agonie in ziua de 10 iulie 1559.

 

 

 

 

 

 

 

1588: S-a nascut in localitatea italiana Turi, compozitorul, organistul  și profesorul Giovanni Maria Sabino ; (d. aprilie 1649, Napoli).


 Este  considerat parintele școlii de muzică napolitane din  secolul al optsprezecelea, influentata  de noul stil muzical baroc de la Veneția,  si a avut  relații directe cu compozitorul Claudio Monteverdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabino este primul dintr-o serie de mari profesori din secolele XVII si XVIII, care au influentat mari muzicieni precum Francesco Provenzale, Domenico Scarlatti, Leonardo Leo, Traetta Tommaso, Giovanni Paisiello, Niccolò Piccinni etc. Este un precursor al compozitorilor  Gregorio Strozzi , Giovanni Salvatore și Francesco Provenzale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1606: A murit domnul  Moldovei Ieremia Movila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieremia Movilă (Moghilă) a fost domnitor al Moldovei in perioada august 1595 – mai 1600 si septembrie 1600-30 iunie 1606. Mama sa, Maria, era fiica lui Petru Rares. 

 A fost  recunoscut ca domn  de turci cărora le plătea tribut si a fost detronat de Mihai Viteazul , care a luat  domnia Moldovei în mai 1600. Movila si-a recuperat tronul cu ajutorul polonezilor în septembrie 1600, când Mihai a fost învins în  batalia de la Miraslau in Transilvania.

Polonezii au intrat și în Muntenia , l-au învins pe Mihai la Teleajen în 12 octombrie 1600, și l-au pus pe tronul Munteniei pe Simion, fratele lui Ieremia.

În timpul domniei lui Ieremia Movila a fost ridicată  Manastirea Sucevita, pe locul unui lăcaș de cult mai vechi, din lemn.

 

 

 

 

 

 

Ieremia Movilă, Domn al Molovei, frescă mănăstirii Suceviţa

 

Ieremia Movilă, Domn al Molovei, frescă mănăstirii Suceviţa.

Ctitoria a devenit ulterior necropola familiei Movilă.

Cand  s-a stins din viaţă l-a  lăsat ca domn, aşa cum îi făgăduise şi Poarta, pe fiul său Constantin.

Boierii  însă  le-au cerut otomanilor ca voievod pe Simion Movilă, sub pretextul că fiul răposatului domn era prea tânăr.

 O instrucţiune papală din 2 ianuarie 1596 îl caracteriza astfel pe domnul Moldovei, Ieremia Movilă: “…de neam crăiesc, preţuit pentru vitejia şi vrednicia sa, şi pentru nobleţea sângelui său”.

 

 

 

 

 

 

 1651: Se sfârşeste Bătălia de la Berestechko dintre cazacii ucrainenicondusi de hatmanul Bogdan Hmelnițkiajutat de aliații sai din Crimeea tătarăși o armată a Uniunii  lituaniano- poloneze, conduse de regele Ioan al II- lea Cazimir.

 

 

 

 

 

 

 

Foto. Hatmanul Bogdan Hmelnițki (n.cca 1595 — d.6 august 1657).

 

 

 Bătălia de la Berestechko a fost probabil cea mai mare confruntare  europeană a secolului al 17-lea cazacii au fost infranti dupa trei zile de lupta, insa Regele Ioan Cazimir a făcut eroarea de a nu porni in urmărirea cazacilor fugari, astfel incat revolta cazacilor a mai durat multa vreme.

 

 

 

 

 

1660:  Se stinge din viaţă matematicianul englez  William  Oughtred; (n. 5 mart. 1574 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lui i se atribuie crearea  în 1622  a riglei de calcul, invenţie care a avut la bază logaritmii descoperiţi de John Napier şi scala logaritmică descoperită de Edmund Gunter .
Printre alte preocupări ale lui Oughtred s-au numărat astrologia şi alchimia.

De asemenea, Oughtred a introdus semnul ”×” pentru operaţia de înmulţire si  prescurtările sin şi cos pentru funcţiile trigonometrice sinus şi cosinus.

 

 

 

1801: S-a născut  economistul, jurnalistul și politicianul francez Frédéric Bastiat.

 

 

 

 

Bastiat.jpg

 

 

 

 

Frédéric Bastiat  (n. 30 iunie 1801, Bayonne – d. 24 decembrie 1850, Roma) a fost un  reprezentant important al Liberalismului. ( Legea, 1850; Statul. Ce se vede si ce nu se vede)

 

1848 : Are loc o puternică acţiune a maselor bucureştene în urma căreia regimul reacţionar restaurat de mitropolitul Neofit este din nou înlăturat. În Valahia se formează un guvern interimar.

Coloneii I. Odobescu şi I. Solomon sunt siliţi să demisioneze din armată şi să părăsească principatul.

 

 Guvernul provizoriu al Valahiei hotărăște organizarea unui corp de dorobanți și panduri voluntari care ulterior va constitui baza unei armate populare. 

Unitatea militară va fi constituită sub comanda lui Gheorghe Magheru, numit ad-hoc căpitan general.

 

 

 

1859: Acrobatul francez Charles Blondin a traversat cascada Niagara, mergând pe o funie

  

 

 

Charles.Blondin.jpg

 

 

 

 

 

 

Foto: Charles Blondin, născut  Jean François Gravelet, pe 28 februarie 1824 – d.22 februarie  1897).

 

 

 

 

 

 

 

 

1866: A fost promulgată, de catre domnitorul Carol I, noua Constitutie a Romaniei – in vigoare cu unele modificari din 1879, 1884 si 1917, pana in 1923 – redactata dupa modelul Constitutiei Belgiei din februarie 1835.

 

 

 

 

 

 

1875: In semn de protest impotriva semnarii si aprobarii Conventiei cu Austro-Ungaria, deputatii liberali din Parlament, in frunte cu Mihail Kogalniceanu, au demisionat, iar  ziarul liberal ”Romanul” a aparut in chenar de doliu.

 

 

 

 

 

 

1882: Charles Guiteau a fost spânzurat in Washington D.C. , pentru  asasinarea presedintelui SUA,  James Garfield.

 

 

 

 

 

 

 

1884: S-a nascut  medicul si scriitorul francez  Georges Duhamel, laureat al premiului   laureat Goncourt; (d. 1966).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1886: În Canada începe prima călătorie  transcontinentala cu trenul, care a plecat din Montreal  si  a ajuns pe 4 iulie la Port Mody , în Columbia Britanica.

 

 

 

 

 

 

1905: Albert Einstein publica în revista științifică Annalen der Physik  lucrarea sa  „Asupra   electrodinamicii corpurilor in mișcare”, in care a prezentată  Teoria relativității restrânse.

 

 

 

 

 

 

 

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm – d. 18 aprilie 1955)

 

 

 

 

 

 

 

1908: La ora 7.40 dimineata, cade pe malul raului Podkamennaia Tunguska in Siberia, meteoritul Tungus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impactul a fost atat de puternic, incat a produs un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter, fiind resimtit pe o raza de circa 1000 de kilometri.

 

 

 

 

 

 

 

1911: S-a născut scriitorul polonez  stabilit in SUA, Czeslaw Milosz, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1980. (“Lumina zilei”, “Unde răsare şi apune soarele”, “Grădina ştiinţei”, “Martorul poeziei”); (m. 14 august 2004).

 

 

 

 

 

 


Czeslaw_Milosz

 

 

 

 

 

Motivaţia juriului Nobel care a decernat premiul:  ”… pentru că a ilustrat, cu o perfectă  clarviziune, condiția precară a omului într-o lume dominată de  conflicte profunde“.

 

 

 

 

 

 

 

1917:  Primul Razboi Mondial:  Grecia a declarat război Puterilor Centrale.

 

 

 

 

 

 

1919: A murit John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1904; (n. 1842).

 

 

 

 

 

1922: Este semnat  acordul Hughes-Peynado, care  încheie ocupatia Statelor Unite in Republica Dominicana.

In Washington DCsecretarul de stat al SUA, Charles Evans Hughes și   ambasadorul Republicii Dominicane, Francisco J. Peynado, semneaza acordul HughesPeynado, in urma caruia se  încheie ocuparea Republicii Dominicane de catre Statele Unite.

 

 

 

 

 

 

1934: Adolf Hitler a eliminat mai mulți membri marcanți ai organizației  paramilitare S.A., în frunte cu liderul acesteia Ernst Röhm, precum și alți adversari politici ai săi,  în  ceea ce avea sa fie  numita mai tarziu “noaptea cuțitelor lungi”.

 

 

 

 

 

 

Ernst Rohm

 

 

 

 

 

 În timpul “Noptii cuţitelor lungi”, Hitler, Goering si Himmler  conduc o vastă operaţiune de epurare în propriul partid. 

Sunt ucisi aproximativ 200 de adversari , inclusiv Ernst Röhm, Gregor Strasser (principalul oponent al lui Hitler în partid), şi  Kurt von Schleicher, fostul cancelar.

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: De la tribuna Societatii Natiunilor la Geneva, imparatul  Etiopiei Haile Selassie pledeaza emotionant pentru țara sa, invadată de trupele Italiei fasciste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Impăratul a fost silit să se exileze, iar Societatea Natiunilor și-a demonstrat inca odata neputința, neluand nici o masura impotriva agresorului.

In 1937 Italia se va  retrage din această organizatie.

 

 

 

 

 

 1936: Este publicat romanul “Pe aripile vantului”, al scriitoarei americane Margaret Mitchell.

 

 

 

 

 

Margaret Mitchell

 

 

 

Romanul “Pe aripile vantului” (Gone with the Wind)  a fost distins cu Premiul Pulitzer  în anul 1937, iar in anul 1939  este ecranizat, cu actorii Vivien Leigh si Clark Gable   în rolurile principale.

Filmul  ”Pe aripile vantului ”  este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor.  În 1940, acest film a primit 8 premii Oscar.

 

 

 

 

 

 

1948: John Bardeen, Walter Brattain et William Shockley, fac prima demonstratie  cu inventia lor – tranzistorul – care va revolutiona industria electronica.

 

Pentru cercetarile lor privind semiconductorii BardeenShockley și Brattain, au fost  distinși cu Premiul Nobel pentru Fizicain 1956.

 

 

 

 

 

 

 

1960: Congo își câștigă independența față de Belgia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulterior țara a adoptat  numele de Zair.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1961: Moare Lee De Forest,  pionier american al radio-televiziunii, inventator al triodei cu vid  in 1907, care a facut astfel posibila realizarea primului aparat de radio-receptie din lume.

 

 

 

 

 

 

 

1966:  S-a născut pugilistul profesionist american Mike Tyson.

 

 

 

 

 

 

Mike Tyson a dezvăluit după 30 de ani singura bătaie pe care a ...

 

                  Foto: Mike Tyson 

 

Michael Gerard „Mike” Tyson a  fost campionul absolut la categoria grea și rămâne cel mai tânăr câștigător al titlurilor WBC, WBA și IBF la categoria grea. A câștigat titlul WBC la numai 20 de ani printr-un KO tehnic în runda a doua împotriva lui Trevor Berbick. 

De-a lungul carierei sale, Tyson a devenit bine-cunoscut pentru stilul său feroce și de intimidare de box, precum și comportamentul său controversat atât în interiorul cât și în afara ringului.

A fost primul campion la categoria grea care a deținut centurile  WBA, WBC și titlurile IBF simultan.

Poreclit ” Kid Dynamite,  si „Iron Mike”, Tyson a pierdut titlul in meciul cu  James „Buster” Douglas, în ziua de 11 februarie 1990 la Tokyo, prin KO în runda a 10- a.

 

 

 

 

 

 1970: Brazilia a câştigat Mondialul de fotbal din Mexic după 4-1 în finala cu Italia. Pentru sud-americani au marcat Pele, Gerson, Jairzinho şi Carlos Alberto în timp ce italienii au reuşit punctul de onoare prin Bonisegna.

Victoria Braziliei a adus încă un record în premieră. Antrenorul Selecao, Mario Zagallo a devenit primul sportiv care a câştigat mondialele atât ca jucător (1958, 1962) cât şi ca antrenor (1970).

 

 

 

 

1971: Echipajul navei sovietice “Soiuz 11″ a  murit la aterizare.

 

 

 

 

 

 

45 лет со дня гибели экипажа «Союз-11» - Газета.Ru | Фото

 

 

 

 

 

  1973: Se produce cea mai lungă eclipsă totală de soare  din secolul XX (6 min 20 s)

 

 

 

 

 

 

1975: A  decedat matematicianul  Miron Nicolescu, membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miron Nicolescu (n. 27 august 1903, Giurgiu – d. 30 iunie 1975, București)

 

 

 

 

 

 

1975:  S-a nascut  pilotul german de Formula 1, Ralf Schumacher.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1982: Intra in vigoare Decretul Consiliului de Stat al României, numarul 240 din 29/06/82, privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea judicioasa si reducerea in continuare a consumului de energie electrica, energie termica, gaze naturale si alti combustibili.

A fost inceputul unei indelungate perioade de economii severe de energie, care s-au repercutat asupra populatiei tarii, silite sa suporte iarna frigul in locuinte si restrictii la furnizarea energiei electrice.

 

 

 

 

 

 

 

1993 : A încetat din viaţă baritonul  roman Octav Enigărescu; (n. 1924).

 

Angajat de prima scena lirica a tarii- Opera Romana din Bucuresti- Octav Enigarescu se inscrie printre interpretii romani de frunte. Ii sunt conferite titlurile de “Artist emerit” si laureat al Premiului de Stat.

 

 

 

 

 

 

 

A  obtinut  premii  la concursuri internationale (Bucuresti 1953, Praga 1954).A  cantat in numeroase turnee in  Franta, U.R.S.S.,Belgia, Cehoslovacia, Bulgaria, Italia, R.D.Germana, Ungaria, Anglia, Irlanda, R.F.Germania, Iugoslavia, Grecia, Turcia.

În prezent, Școala de Arte din Târgoviște îi poartă numele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: S-a semnat, la Bruxelles, protocolul aditional la Acordul de Asociere a României la Uniunea Europeana, prin care era consfinţit cadrul juridic de participare a ţării noastre la programele comunitare de cooperare economică, tehnico-ştiinţifică şi culturală.

 

 

 

 

1996: În SUA a intrat în vigoare decretul prin care Vietnamul nu mai este oficial desemnat ca ”zonă de luptă”, la 21 de ani după plecarea trupelor americane din Saigon.

 

 

 

 

1997: Colonia  Hong Kong a revenit sub suveranitatea Republicii Populare Chineze, după 156 de ani de stăpânire britanică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Scriitoarea  britanica J. K. Rowling,  publica primul volum din seria de mare succes a romanului “Harry Potter”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2002: Finala Campionatului Mondial de Fotbal este câștigată de Brazilia, cu un scor de  2 la 0  împotriva Germaniei, prin dubla lui Ronaldo

 Meciul a fost arbitrat de către Pierluigi Collina.

 

 

 

2005: Spania legalizează căsătoria intre persoane de acelasi sex.

 

 

  

 

 

  În 2004 noul guvern socialist, condus de președintele José Luis Rodríguez Zapatero, a început o campanie pentru legalizarea acestora, inclusiv a adopției de către cuplurile de același sex.

După multe dezbateri, parlamentul Spaniei (Cortes Generales) a aprobat la 30 iunie 2005 o lege care permitea căsătoria între persoane de același sex. Legea a fost publicată la 2 iulie 2005 și a intrat în vigoare la 3 iulie 2005.

Deși susținută de 66% din spanioli, ratificarea legii nu a fost lipsită de controverse.

Principalul oponent a fost Biserica Catolică, argumentând că o astfel de lege slăbește instituția căsătoriei.

Alte asociații și-au exprimat la rândul lor îngrijorarea față de viitorul familiei în eventualitatea că dreptul de a adopta copii ar fi acordat și cuplurilor homosexuale.

În toate părțile Spaniei au avut loc demonstrații publice cu participarea a zeci de mii de persoane, unele în favoarea și altele împotriva promulgării acestei legi. 

 

 

 

2010: În România intră în vigoare Legile austerităţii, anuntate de presedintele Traian Basescu, privitoare la reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii. Acestea au fost publicate în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament.

 

 

 

 

 

 2012: A decedat politicianul israelian Itzhak Shamir, fost prim ministru al Israelului; ( n. 1915).

 

 

 

 

 

 

 

În anii 1943-1948 a condus, sub regimul mandatului britanic, organizația clandestină paramilitară evreiască „Lehi”, autoarea a numeroase atentate impotriva autoritatilor britanice din Palestina.

 

 

2015:  Pe 30 iunie a fost adăugată o secundă în plus în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotație a Terrei în jurul propriei axe.

 

 

 

 

2017: A decedat la Paris, în Franța,  politiciana franceză Simone Veil.

Născută la 13 iulie 1927 la Nisa, în Franța, într-o familie evreiască cu origini lorene , a fost deportată la Auschwitz la vârsta de 16 ani.

 

 

 

 

 

a treia legislatură | Simone VEIL | Deputați europeni ...

 

 

 

 

 

A intrat în magistratură ca înalt funcționar până la numirea sa în funcția de ministru al Sănătății, în mai 1974. În acest post, între altele, a sprijinit adoptarea „Legii Veil”, promulgată la 17 ianuarie 1975, care depenaliza  recurgerea de către o femeie la întreruperea voluntară a sarcinii.

Din 1979 până în 1982 a fost prima președintă a Parlamentului European, nou ales prin vot universal. A fost Ministru de Stat, ministru al Afacerilor Sociale, al Sănătății și al Orașului, și numărul doi în guvernul Édouard Balladur, a făcut parte din Consiliul Constituțional din 1998 până în 2007.

Aleasă la Academia Franceză, la 20 noiembrie 2008, a fost primită, în mod solemn, în acest for  la 18 martie 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

2019 : A decedat cântăreața franceză de origine olandeză Anne Vanderlove; (n.11 decembrie 1943).

 

 

 

 

 

Ballade en novembre by Anne Vanderlove on Amazon Music - Amazon.com

 

 

 

 

Anna van der Leeuw  mai cunoscută prin numele ei de scenă Anne Vanderlove , a fost o cântăreață și compozitoare franceză de origine olandeză, supranumită o Joan Baez a Franței.

Primul ei album a primit premiul „Marele Premiu” al Académie de la Chanson Française.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CITIȚI ȘI: 

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/06/30/ziua-de-30-iunie-in-istoria-romaniei/

 

 

30 iunie este : 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image result for DR Congo Map | Congo, Democratic republic of the ...

 

 

 

 

Republica Democratică Congo este o țară africană cu o suprafață de  2.345.410 km² și 46.498.539 locuitori în 1996, fiind a doua ca suprafață de pe continent.

Congo-ul Belgian și-a obținut independența în 30 iunie 1960 sub numele de Republica Congo (République du Congo). Deoarece și colonia franceză a Congo-ului de Mijloc (Moyen Congo) și-a ales și ea numele de Republica Congo după ce și-a obținut independența, cele două țări erau cunoscute sub numele de Congo-Léopoldville și Congo-Brazzaville, după numele capitalelor lor.

În 1971 numele a fost schimbat în Congo-Kinshasa (după numele capitalei sale; pentru a putea fi deosebit de Republica Congo sau Congo-Brazzaville) și ulterior, în Zair.  În prezent numele țării este Republica democrată Congo.

Cel mai mare oraș al RD Congo este capitala Kinshasa.

Se învecinează cu  Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia, Angola, Republica Congo (Brazaville), Sudan, Camerun,Rwanda

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţi 

 

 

 

 

 

Calendar creștin-ortodox 30 iunie 2018. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

 

 

 

 

 

Sfantul Ierarh Ghelasie de la Râmeţi  s-a nevoit în veacul al XIV-lea, mai intai ca sihastru pe valea paraului Râmeţ din Muntii Apuseni si apoi ca egumen al Manastirii Râmeţi din judetul Alba. Pe peretele bisericii de la Ramet, perete care desparte naosul de pronaos, se afla urmatoarea inscpritie:

“Scris-am eu mult gresitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crisul Alb in timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, in zilele regelui Ludovic“.

Aceasta inscriptie este prima mentiune a unui intaistatator ortodox al Transilvaniei in istoria Bisericii noastre.

Potrivit traditiei Sfantul Ghelasie avea doisprezece ucenici cu care impreuna se ruga, postea si savarsea sfintele slujbe. Nu manca decat sambata si duminica, iar in celelalte zile se hranea doar cu Sfintele Taine.

Sfantul Ghelasie era atat parintele sihastrilor din Muntii Ramet, cat si al satenilor din Tara Motilor. Multi din cei stapaniti de duhurile necurate, au primit vindecare prin rugaciunile sale.

La trecerea sa la cele vesnice, trupul sau a fost ingropat langa vechea biserica a Manastirii Ramet. Cu timpul a devenit necunoscut locul in care a fost inmormantat.

Moastele sale au fost scoase la iveala in anul 1925, cand, in urma unei ploi torentiale, a fost vazut un cap de om care a inconjurat de trei ori vechea biserica a Manastirii Ramet si s-a oprit langa sfantul altar. Alte doua capete au fost scoase la suprafata de ape.

Capetele au fost ingropate in partea dreapta a vechii biserici. S-a purces la dezgroparea lor dupa ce calugarii au vazut ca zapada se topea in fiecare an deasupra locului in care au fost puse capetele.

Capul Sfantului Ghelasie a fost identificat dupa ce o femeie bolnava de epilepsie s-a vindecat dupa ce s-a atins de el.

Pe 20 iunie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat canonizarea oficiala a Sfantului Ghelasie si trecerea numelui sau in calendarul ortodox.

Canonizarea solemna s-a facut la Râmeț la data de  29 iunie 1992.

Pomenirea Sfantul Ierarh Ghelasie de la Râmeț se  face la 30 iunie.

 

 

 

 

 

Tot astăzi serbăm:

– Soborul Sfintilor 12 Apostoli: Petru, Iacov al lui Zevedeu, Ioan, Andrei, Filip, Bartolomeu, Matei, Toma, Iacov al lui Alfeu, Tadeu, Simon Cananeul, Iuda Iscarioteanul si Matia (ales in locul lui Iuda).

 

 

 

 

 

Soborul Sfinților 12 Apostoli. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă se face la data de 30 iunie - Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

 

 

 

Soborul Sfinților 12 Apostoli – Icoană sec. XX, Sfântul Munte Athos (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași)

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie  surse): Britannica com;  Crestin Ortodox.ro;Din pasiunile bibliografului blogspot.com;  e.maramures.ro; mediafax.ro; lessignets.com; wikipedia org; Rador.ro 

30/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: