CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 28 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

Anul 548: A murit împărăteasa bizantină Teodora, soţia împăratului Iustinian  I; (n. 500).

 

Imagini pentru mpărăteasa bizantină Teodora,photos

572: A murit la Verona, regele longobarzilor Alboin, din dinastia gotica Gausiana. (n. după 530).

  A domnit  din jurul anului 560 pana în anul  morții sle.

 

În timpul domniei sale, longobarzii și-au încheiat migratiile stabilindu-se  în Italia , a cărei parte nordica  a fost cucerită de Alboin între 569 si 572. El a lăsat o puternică amprentă asupra Italiei, ca și a bazinului panonic.  In Italia, invazia a marcat începutul secolelor de dominație longobardă, iar în Pannonia victoria lui Alboin asupra gepizilor  și apoi, plecarea longobarzilor din regiune au pus capăt dominației germanice    în bazinul pannonic.

 Alboin a murit asasinat  de membrii unei conspirații inițiate de bizantini   și duse la îndeplinire de soția lui ,Rosamunda , fiica regelui gepid pe care Alboin îl ucisese cu cîțiva ani mai înainte

 

 

 

 

 683: A murit Papa Leon al II-lea (n. 611?).

 

 

 

 

 

 

LeoII.jpg

 

 

Papa Leon al II-lea (n. 611 ? – d. 28 iunie sau 3 iulie 683) a fost papă al Romei din 17 august 682 până la moartea sa.

În traducere, numele său înseamnă „leu”. Era grec originar din Sicilia. Așa de puțină lume mai știa pe atunci greacă la Roma încât un vorbitor de latină și greacă era considerat un personaj cu un nivel educativ deosebit de ridicat. Ca papă, era succesorul lui Agaton.

Și sub pontificatul lui Leon se simțeau încă urmările celui de al VI-lea conciliu ecumenic (cel de la Constantinopol din 680), când fostul papă Honoriu I a primit anatema bisericii pentru vederile sale “simpatizante cu eretici” în cadrul disputelor legate de monoteletism.

Leon era clar în favoarea acestei măsuri, chiar a încercat să creeze un fundament științific pentru condamnarea lui Honoriu prin diverse scrieri. Pentru el, Honoriu era cineva care “profana proditione immaculatem fidem subvertere conatus est” (“…încerca să distrugă credința pură printr-o trădare ordinară”).

Din punctul de vedere al infailibilității papale, cuvintele lui au dus de asemenea la o dispută. Îndeosebi textul grecesc trimis Împăratului conține o formulă diferită, mai blândă. Scriind “subverti permisit” în loc de “subvertere conatus est”, reproșul la adresa lui Honoriu este redus de la o răspândire activă a ereziei la tolerarea acesteia, ceea ce probabil reflecta mai bine atitudinea lui Leon față convingerile predecesorului său (vezi: Conciliengeschichte, vol III, p. 294 a lui Hefel). Dependența scaunului Ravennei de Roma a fost stabilită printr-un edict imperial tot în timpul pontificatului lui Leon al II-lea. Și papa Leon al II-lea a fost sanctificat.

 

 

 

 

767: A murit Papa Paul I. Din 29 mai 757 era succesorul fratelui său, Stefan al II-lea, amândoi fiind descendenti ai   vestititei  familii Orsini. Din pricină conflictelor existente între Biserica Orientului cu cea a Occidentului , nu l-a înștiințat pe împăratul Bizanțului despre alegerea sa.

 

 

Foto: Wikipedia en.

A decedat pe 28 iunie 767, iar rămășițele sale pământești au fost îngropate mai întâi la catedrala Sf. Paul, apoi la catedrala Sf. Petru. Ziua lui onomastică este data de 28 iunie, ziua morții lui.

 

 

 

 

 

1243: Inocențiu al IV-lea devine Papă.

 

 

 

 

Mad for Monaco: Pope Innocent IV

 

 

 

 

Papa Inocențiu al IV-lea s-a născut la Sinibaldo de Fieschi și a aparținut nobilimii feudale din Liguria și a fost papă între 1243-1254.

 În timpul pontificatului său a creat cincisprezece cardinali,inclusiv pe  viitorii săi succesori, Nicolae III în 1244 și Adrian V, ales papă în 1251.

 

 

 

 

 

 

 1358 : Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, acorda negustorilor braşoveni liberă trecere pentru negoţul lor cu Ţara Românească.

Este primul privilegiu comercial cunoscut în spațiul românesc, acordat negustorilor braşoveni pentru Muntenia.

Documentul confirmă existenţa drumului comercial care pornea din Transilvania spre teritoriul cuprins între râurile Prahova şi Buzău, pînă unde se vărsa Siretul (se va numi mai tîrziu „drumul Brăilei“).

Se presupune că acest drum a fi unul din cele mai vechi drumuri comerciale care legau Transilvania de Muntenia.

 

 

 

1389: Moare Stefan Lazar Hrebeljanovici  (n. 1329),  cunoscut sub numele de cneazul Lazăr, conducător al sarbilor  în bătălia de la Kosovo  împotriva armatelor otomane .

 

 

 

 

 

Cneazul Lazar 

 

 

 

A pierit în luptă pe Campia de la Kosovopolie (Câmpia Mierlei) împreună cu cea mai mare parte a nobilimii sârbe, iar Serbia  si-a pierdut existenta de stat suveran.

 In aceasta batalie a murit si  sultanul otoman Murad I  ucis de  sarbul Milos Obilici. Cneazul Lazar  este venerat ca un sfânt  în Biserica Ortodoxă Sârbă şi  este cantat ca un erou în  poezia populara .

 

1476: S-a nascut Papa Paul al IV-lea; (d. 1559).

În 1559, la inițiativa  Inchizitiei , sub pontificatul lui Paul al IV-lea, s-a publicat cea mai cunoscută listă de cărți și autori, denumită Index librorum prohibitorum (Index de cărți interzise) sau Index expurgatorius. Cărțile aflate în Index nu puteau fi citite de către  credinciosii catolici.

Indexul  sau Lista neagra  a fost înnoit periodic și a fost publicat cu regularitate până în anul 1948, dar abia în anul 1966 s-a emis o decizie care a suspendat apariția Indexului.

În 1559 papa Paul al IV-lea a emis o întreagă bulă papală care vorbeşte despre acest subiect şi despre posibilitatea ca un eretic să fie ales ca Papă.

 

 

 

 

 

 

Pope Paul IV.jpg

 

 

 

 

Când papa Paul al IV-lea a emis această Bulă  erau zvonuri că unul dintre cardinali era în secret protestant. Pentru a preveni alegerea  ereticilor in funcţia papală, papa Paul al IV-lea a  declarat solemn că un eretic nu poate fi ales în mod valid ca papă.

 

 

 

 

1491: S-a nascut regele Angliei,  Henric al VIII-lea.

Este faimos datorită faptului că a avut șase soții: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr. 

  În timpul domniei sale Parlamentul englez a votat Statutul apelurilor care interzicea să se facă apel la Roma, Actul de Supremație, care-l considera pe rege „unicul și supremul șef al bisericii Angliei” și îi atribuia jurisdicția spirituală cât și jurisdicția civilă și Actul de Succesiune, care anula prima căsătorie a sa.

 

 

 

 

 

Biserica Anglicană | Coman Wiki | Fandom

 

 

 Foto. Henric al VIII-lea  (d. 28 ianuarie 1547), rege al Angliei din 21 aprilie 1509 până la moartea sa.

 

 

Henric al VIII-lea a fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea. A fost al doilea fiu al lui Henric VII și al Elisabetei de York. Fratele său mai mare, Arthur, Prinț de Wales, a murit în 1502, lăsându-l pe Henric moștenitor al tronului.

1519: Carol al V-lea este ales împărat al Sfântului Imperiu Roman de natiune germana.

 

Carol al V-lea (n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556 - Portret al tânărului Carol V - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Portret al tânărului Carol V – foto  ro.wikipedia.org

Carol al V-lea (spaniolă Carlos I; daneză Karel V; germană Karl V.; italiană Carlo Quinto; franceză Charles Quint; n. 24 februarie 1500 – d. 21 septembrie 1558) a fost împărat romano-german din 1519, până la abdicarea sa în 1556. A domnit, de asemenea, ca rege al Spaniei, cu titulatura „Carol I”, din 1516 până în 1556.

Ca moştenitor a patru dintre casele regale importante din Europa, a realizat o uniune personală a unor teritorii întinse şi dispersate, incluzând Sfântul Imperiu Roman, Aragon, Castilia, Napoli, Sicilia, Ţările de Jos şi coloniile spaniole din Americi. Când a renunţat la tron, şi-a împărţit ţinuturile între fiul său, Filip al II-lea al Spaniei, şi fratele său, împăratul Ferdinand I.

A fost fiul lui Filip I al Castiliei şi al Ioanei de Castilia. Bunicii lui din partea tatălui au fost împăratul Maximilian I şi Maria de Burgundia, a cărei fiică, Margareta de Austria, s-a ocupat de educaţia lui. Bunicii din partea mamei au fost Ferdinand al II-lea de Aragon şi Elisabeta I a Castiliei, care prin mariajul lor au unit pentru prima dată teritoriile care astăzi formează statul modern Spania, şi a căror fiică, Caterina de Aragon, a devenit regină a Angliei, ca prima soţie a lui Henric al VIII-lea.

Maria I a Angliei a fost verişoara lui Carol Quintul şi avea să se căsătorească cu fiul lui Carol, Filip al II-lea.

 

 

 

 1577: S-a născut genialul pictor  flamand Petrus Paulus Rubens (între operele sale celebre se numără: “Andromeda”, “Maria cu pruncul”).

A decedat la 30 mai 1640 .

 

 

                                             Rubens-Autoportret

 

 

În decurs de patruzeci de ani, artistul pictează cca. 1400 de tablouri şi execută sute de desene.

 

VIZIONATI  AICI 

1581: A ieșit de sub tipar „Evanghelia cu învățătură” sau „Cazania, ultima și cea mai de seamă carte tiparită de diaconul Coresi.

 

 

                                                 

                                                  Diaconul Coresi

 

 

 

 

1635: Insula  Guadelupa din Marea Caraibe devine colonie franceză.

 

 

 

 

1651:  A început Bătălia de la Beresteczko dintre Polonia și Ucraina, cea mai mare bătălie din secolul al XVII-lea.

 

 

 

Battle of Beresteczko 1651.PNG

Foto: Bătălia de la Beresteczko 1651, basorelief la Abbaye de Saint-Germain-des-Prés din Paris

 

 

Bătălia de la Beresteczko s-a dat între cazacii zaporojeni răsculați, conduși de hatmanul Bogdan Hmelnițki, ajutat de tătarii crimeeni aliați pe de o parte, și de cealaltă parte armata polono-lituaniană în frunte cu regele Ioan al II-lea Cazimir.

A fost cea mai mare bătălie terestră a secolului al XVII-lea. A durat din 28 până în 30 iunie 1651 și a avut loc în Volânia. Numărul soldaților poloni participanți este necunoscut. Ducele Bogusław Radziwiłł (comandant polon) scria că armata polonă avea 80.000 de soldați.

Istoricii moderni Zbigniew Wójcik, Józef Gierowski și Władysław Czapliński estimează că armata polonă avea 60.000-63.000 de soldați. Cazacii aveau circa 100.000 de oameni plus 40.000 de călăreți tătari din Crimeea și câteva mii de turci și vlahi.

Ambele părți aveau câte aproximativ 40.000 de călăreți. Slăbiciunea cavaleriei cazacilor era compensată de pedestrașii excelenți, și astfel lupta a fost una echilibrată.

 

 

 

 

1712:  S-a născut Jean Jacques Rousseau, scriitor şi filosof şi compozitor francez de origine elveţiană;(scrieri: “Discurs asupra originii şi fundamentelor inegalităţii dintre oameni”, “Contractul social”).

 

               

               Jean Jaques Rousseau,  unul dintre cei mai iluştri ganditori ai                     iluminismului.

 

 

 

Jean Jacques Rousseau (n. 28 iunie 1712 – d. 2 iulie 1778) a fost un filozof francez de origine geneveză, scriitor și compozitor, unul dintre cei mai iluștri gânditori ai Iluminismului.

A influențat hotărâtor, alături de Voltaire și Diderot, spiritul revoluționar, principiile de drept și conștiința socială a epocii; ideile lui se regăsesc masiv în schimbările promovate de Revoluția franceză din 1789.

 

 

 

1831:  S-a născut Joseph  Joachim, compozitor,  violonist şi dirijor austriac de origine maghiară  (28 iun. 1831-15 aug. 1907).

Este considerat drept  unul dintre violoniştii  cei mai  semnificativi ai secolului XIX.

 

 

Joseph Joachim.jpg

 

 

 

 

A fost un colaborator apropiat al lui Johannes Brahms, fiind  considerat unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului al XIX-lea.

 

 

 

 

 

La 28 iunie 1835, stil nou (16 iunie 1835, stil vechi) a fost inaugurată  la Iaşi, in Principatul  Moldova, prima instituție de învățămînt superior din principatele românești – Academia Mihăileană.

Aici se ţineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică şi de arhitectură.

 

 

1837:  S-a născut Petre P. Carp, unul dintre întemeietorii ”Junimii”, şeful Partidului Conservator (1907-1912), de mai multe ori ministru şi prim-ministru, critic literar şi traducător.

 

 

Imagini pentru Petre P. Carp,photos

 

 

Petre P. Carp (n. 28 sau 29 iunie 1837, Iași – d. 19 iunie 1919, Țibănești, județul Iași) a fost un politician român, membru marcant al Partidului Conservator.

 

 

 

 

 

1838: Are loc incoronarea reginei Victoria a Marii Britanii.

Foto: Franz Xaver Winterhalter – Portretul  reginei Victoria (1819-1901).

 

 

 

1846: Saxofonul a fost patentat  în  Franţa de către inventatorul belgian  de instrumente muzicale, Adolphe Sax .

 

 

 

Adolphe Sax.jpg

 

 

 

 

Numele său complet era Antoine Joseph Sax, (n. 6 noiembrie 1814 în Dinant; d. 7 februarie 1894 în Paris).  

A studiat la Scoala Regala de Muzica de la Bruxelles iar dupa terminarea studiilor in timp ce tatal sau câștiga din afacerea cu instrumente,Adolphe s-a  specializat in inventarea unor alte instrumente muzicale de suflat.Prima importantă lucrare a sa a fost modificarea clarinetului bas, care i-a adus meritul ca la varsta de 20 de ani sa fi inventat saxofonul bariton.  

 

 

 

 

1848: La 28-29 iunie, în timpul revoluției pașoptiste din Muntenia și Moldova, trupele ruseşti ocupă Iaşiul.

Guvernul provizoriu muntean părăseşte în grabă Bucureştiul, refugiindu-se la Rucăr, in Transilvania.

1867: S-a născut la Agrigento, în Sicilia, Luigi Pirandello, dramaturg, romancier, poet și eseist italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1934; ( d. 10 decembrie 1936,  Roma, Italia).

 

 

Pirandello in English - Introduction | PirandelloWeb

 

 

 

 

A început  studiile universitare la Facultatea de litere a Universității din Palermo, de unde se va transfera la Universitatea din Roma (1888) pentru ca din 1889 să-și continue studiile în Germania, la Bonn, susținându-și în limba germană teza de licență cu un subiect de dialectologie italiană (1891).

În 1889 publică la Palermo, prima culegere de versuri, Mal giocondo (Veselul întristat). În Germania traduce în italiană Elegiile romane ale lui Goethe și compune Elegiile renane.

Bustul lui Luigi Pirandello într-un parc public din Palermo În 1892 se întoarce în Italia și din 1893 se stabilește la Roma, an în care scrie primul roman, L’esclusa (Exclusa) ce va fi tipărit abia în 1908.În 1894 publică primul volum de nuvele Amori senza amore (Iubiri fără iubire)

 

 

 

 

 

1873: A murit mitropolitul ortodox al Transilvaniei, Andrei Şaguna, patriot român transilvănean.

A fost un  militant pentru drepturile ortodocşilor şi ale românilor din Transilvania,  fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române; (n.20  ianuarie 1808).

 

 

 

 

Andrei Șaguna (n. 20 decembrie 1808, Mișcolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face la 30 noiembrie.

 

 

 

 

 

1881: Este încheiat un tratat secret între Austria şi Serbia.

1883: Mihai Eminescu este arestat la baia publica  Mitrașevschi și internat la spitalul doctorului Alexandru A. Suțu.

 

 

Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, s-a născut la 15 ...

 

 

 

Născut Mihail Eminovici, la 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) poetul, prozatorul și jurnalistul român Mihai Eminescu este socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. La București, în 23 iunie, pe o căldură înăbușitoare, Eminescu a dat semne de alienare mintală, iar la 28 iunie, boala a izbucnit din plin.

În aceeași zi a fost internat în sanatoriul doctorului Șuțu, cu diagnosticul de „manie acută”. Conform părerii dr. Ion Nica, exprimată în cartea „Eminescu, structura somato-psihica” (1972), poetul suferea de psihoză maniaco-depresivă – opinie adoptată și de criticul Nicolae Manolescu.

 

 

 

1912: S-a născut dirijorul român  stabilit in Franţa , membru de onoare al Academiei Române,  Sergiu Celibidache; ( m. 14 august 1996).

 

 

PORTRET: Sergiu Celibidache – un filosof al muzicii universale ...

 

Sergiu Celibidache a fost unul dintre cei mai renumiţi dirijori ai lumii.

1912: S-a născut la 28 iunie 1912, Domnești, județul Argeș  , eroina a luptei anticomuniste din Romania, Elisabeta Rizea.

 

 

 

Elisabeta Rizea (n. 28 iunie 1912, Domnești, județul Argeș - d. 4 octombrie 2003) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România, nepoată a liderului țărănist Gheorghe Șuța, ucis de comuniști în 1948. Împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu. A fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

  Împreună cu soțul ei a sprijinit activ grupul de rezistență anticomunistă Arsenescu-Arnăuțoiu, a fost arestată și torturată de autoritățile comuniste în 1952 și 1961. A executat 12 ani de închisoare. Povestea ei a devenit cunoscută publicului în urma unui interviu din 1992, inclus în documentarul Memorialul Durerii, de Lucia Hossu-Longin.

A decedat la data de 4 octombrie 2003. 

 

 

 

 

 

1913: La 16-28 iunie are loc Conferinţa de pace de la Bucureşti, prin care se încheie Al Doilea Război Balcanic. Prin tratatul semnat la această conferinţă, României i-a revenit partea din sudul Dobrogei (judeţele Durostor şi Caliacra – „Cadrilaterul“).

1914: Asasinarea de catre un naționalist sârb a arhiducelui  Franz Ferdinand de Habsburg , mostenitorul tronului Austro-Ungariei  si a sotiei sale la Sarajevo, a marcat izbucnirea primului război mondial.

Franz Ferdinand al Austriei  (18 dec.1863-28 iun. 1914), a fost Arhiduce de Austria, iar  din 1896  el a devenit primul succesor la tronul imperiului Austro-Ungar.

 

 

Imagini pentru Gavrilo Princip photos

Foto:  Gavrilo Prinkip

 

 

 

Arhiducele austriac  fost asasinat  la Sarajevo, împreună cu soţia sa, Sophie, ducesa de Hohenberg, de către   Gavrilo Prinkip (foto sus) , un student naţionalist sârb  bosniac de 19 ani.

 Acest atentat a constituit motivul  declanşării  la 28 iulie a Primului Razboi Mondial.

 

 

 

Gavrilo Princip assassinates Franz Ferdinand.jpg

                 

 

  Foto: Momentul asasinării arhiducelui Franz Ferdinand și al soției sale

 

 

 

Atentatul de la Sarajevo (supranumit şi „Împuşcătura care s-a auzit în toată lumea”) a avut loc în data de 28 iunie 1914 pe podul latin din Sarajevo. În atentat au fost ucişi arhiducele Franz Ferdinand şi soţia sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip. Acesta a fost unul dintre cei şase membri ai reţelei teroriste coordonate de Danilo Ilić, care avea în spate organizaţia panslavistă Mâna Neagră.

 

 

 

 

Headline of the New York Times June-29-1914.jpg

           

 

           Foto: Un exemplar al ziarului The New York Times, ediţia din 29               iunie 1914

 

 

Obiectivul politic al atentatului a fost desprinderea provinciilor slave din sudul Austro-Ungariei, astfel încât să formeze Iugoslavia. Atentatul a dus direct la izbucnirea Primului Război Mondial, când Austro-Ungaria a timis un ultimatum Serbiei, care a fost parţial respins. Austro-Ungaria a remis Serbiei o declaraţie de război, ceea ce a însemnat izbucnirea conflagraţiei.

 

 

 

 

1914-06-29 - Aftermath of attacks against Serbs in Sarajevo.png

                               Pogrom anti-sârbesc a doua zi în Sarajevo

Conducătorul acestor conspiratori militari sârbi a fost şeful Seviciului de Informaţii Militare Sârb, Dragutin Dimitrijević, mâna sa dreaptă, maiorul Vojislav Tankosić, şi spionul Rade Malobabić.

Maiorul Tankosić i-a înarmat pe asasini cu bombe şi pistoale, apoi i-a antrenat. Asasinii aveau acces la aceeaşi reţea clandestină de case-refugiu şi de agenţi pe care a folosit-o Rade Malobabić pentru infiltrarea armelor şi agenţilor în Austro-Ungaria.

 

 

1916: A decedat  in Bucuresti marele pictor roman Ștefan Luchian ; (n. 1 februarie 1868, Stefanesti, Botosani).

 

 

 

 

 

Ștefan Luchian (n. 1 februarie 1868, Ștefănești, Botoșani – d. 28 iunie 1916, București) a fost un pictor român, supranumit poetul plastic al florilor.

Cu o vocație declarată încă din școala primară, l-a avut în perioada de formare ca maestru nedisputat pe Nicolae Grigorescu. Educația sa plastică a început la Școala de Belle-Arte, dar a fost completată la München și Paris.

Intre lucrarile sale cele mai apreciate se numară “Marea Neagră la Tuzla”, “Moara de la poduri”, “Anemone”, “Maci”, “Safta florăreasa”, “Un zugrav – Autoportret”). A fost membru de onoare post-mortem al Academiei Române si membru fondator al “Tinerimii artistice”, societate ce isi propunea dezvoltarea artei dincolo de conventiile academice.

 

 

 

 1918: A murit Albert Henry Munsell, pictor american, profesor de artă şi inventator al unuia dintre primele sisteme de culori numit Sistemul de culori Munsell;  (n. 1858).

 

 

A Colorful Life | Science History Institute

 

 

 

 

 

 

 

 1919: A fost încheiat Tratatul de pace de la Versailles, între Puterile Aliate şi Germania.

Delegaţia română, prezentă la Conferinţa de Pace, formată din I.I.C. Brătianu şi Constantin Coandă, a semnat Tratatul de pace cu Germania.

  România a ratificat tratatul la 14.IX.1920.

  Tratatul de pace a rezultat în urma negocierilor purtate timp de 6 luni la Conferința de Pace de la Paris din 1919, și a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial care s-a desfășurat între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria).

 

 

 

Semnarea tratatului de pace la Versaille, 1919Tratatul de Pace de la Versaille, Paris 1919

 

 

Tratatul stipula ca Germania să-și asume completa responsabilitate pentru declanșarea războiului și să plătească mari compensații (reparații de război) trupelor aliate.

Germania pierdea, de asemenea, teritorii în favoarea țărilor vecine, suferea o severă limitare a forțelor militare și a fost deposedată de coloniile sale africane și cele de dincolo de ocean.

Reprezentanții noului Guvern german (Republica de la Weimar) au fost obligați de către învingători să semneze acest tratat, altfel luptele aveau să înceapă iarăși. Ministrul de Externe al Germaniei, Hermann Müller, a semnat Tratatul la 28 iunie 1919.

Tratatul a fost ratificat de către Liga Națiunilor la 10 ianuarie 1920.

 

 

 

 

 

 1923: În România este adoptată Legea asupra proprietăţii literare şi artistice, care proclamă principiul respectării şi garantării proprietăţii creaţiilor intelectuale.

 

 

 

1926: Apare marca Mercedes-Benz prin fuziunea companiilor lui Gottlieb Daimler și Karl Benz.

 

 

 

Mercedessimplex1.jpg

                      Foto: Un  DMG Mercedes Simplex 1906 în Deutsches Museum

 

 

Fondată în 1871, Benz & Cie., a fost una dintre cele mai importante dintre companiile fondate de Karl Benz, fiind și unul dintre cei mai vechi producători de autovehicule. DMG a fost o altă companie axată pe construcția de autovehicule, fondată de Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach în 1890.

În 1900, Daimler a murit, iar Maybach a părăsit compania fondată de cei doi în 1890. Pe vremea aceea, cele două companii deveniseră deja rivale.

 

 

 

Benz Patent Motorwagen 1886 (Replica).jpg

                                       Replică a autovehiculului lui Benz din 1885

 

 

În 1924, datorită situației economice dezastruoase în care se găsea Republica de la Weimar, cele două companii rivale au intrat într-o “Înțelegere de interese mutuale”, care le permitea să producă și să vândă propriile produse în mod independent și care urma să fie valabilă 75 de ani, până în anul 2000.

După numai doi ani, în 1926, odată cu fuziunea oficială a companiilor Benz & Cie. și Daimler Motoren Gesellschaft, numele Mercedes-Benz a fost creat.

 

 

 1928:  Are loc la Ciuguev, lîngă Harkov, U.R.S.S., Congresul al IV-lea al Partidului Comunist Român. Membrii Congresului îl desemnează ca secretar general (1928-1931) pe Vitali Holestenko (Barbu), membru al Partidului Comunist Ucrainean.

 

 

 

 1930: S-a născut William C. Campbell, biochimist, biolog și profesor irlandez-american; Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină pe 2015, împreună cu Satoshi Omura, pentru descoperirea unei noi terapii împotriva infecţiei provocate de nematode (viermi cilindrici).

 

 

 

1936: In nordul Chinei invadatorii japonezi inființează statul marioneta Manciuko. 

 

 

 

 

 

bensozia: Manchukuo and the Economic Miracles of Japan and Korea

 

 

 

Statul marionetă Manciuko  era format pe un teritoriu care era patria istorică a poporului manciurian și a fost guvernat de o monarhie constituționale  condusă de împăratul Puyi, ultimul împărat din dinastia Qing.

Guvernul din Manciukuo a fost abolit în 1945 după înfrângerea Imperiului nipon la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Teritoriul aparținând statului marionetă a fost ocupat inițial de forțele sovietice ca urmare a invaziei Manciuriei din august 1945, transferat administrației chineze în anul următor.

 

 

 

 

 

 

1940: Armata Sovietică ocupă samavolnic teritoriile  româneşti Basarabia si Bucovina de Nord și Ținutul Herța.

În urma notelor ultimative din 26 şi 27 iunie 1940 adresate României de către URSS, Basarabia, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţa (3.776.309 de locuitori şi o suprafaţă de 50.762 km2) au fost cedate sovieticilor

Ocuparea tâlhărească (23 august 1939) a teritoriilor româneşti,  a fost urmarea semnării  în prealabil a Pactului dintre Germania fascistă şi U.R.S.S.,  cunoscut sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov sau Pactul Hitler-Stalin.

 

Premizele acestui furt ticălos au fost constituite de :

 

 1. Ambiţiile Germaniei Fasciste şi U.R.S.S. de reviziure a hotarelor acestora din contul statelor naţionale mai slabe militar din Europa Centrală şi de Est (Polonia, România, Finlanda, Estonia, Letonia şi Lituania);

 2. Guvernarea României prin dictatură regală de către un rege slab precum era Carol al II-lea;

 3. Incapacitatea militaro-economică a României interbelice de face faţă unui război defensiv atît împotriva Germaniei Fasciste cît şi împotriva U.R.S.S.;

 4. Lipsa aliaţilor defensivi ai României în momentul primirii Notei ultimative din partea U.R.S.S. de cedare necondiţionată unor mari teritorii româneşti la 26 iunie 1940; (Aici se incud atît ineficienţa militară a Micii Înţelegeri (Cehoslovacia-România-Iugoslavia) semnată la 1920 cît şi Armistiţiul de pace al Franţei cu Germania Hitleristă la 17 iunie 1940;

Nota ultimativă a U.R.S.S., croită cu mult sânge rece, se încadra perfect înţelegerilor anterioare dintre Germania şi U.R.S.S., conjuncturii internaţionale europene în care aliaţii României erau incapabili de ajutor, precum şi situaţiei interne dificile a României.

 Retragerea precipitata a armatei si administratiei romane din Basarabia si nordul Bucovinei a determinat sentimente de stupoare,  indignare si frustrare in opinia publica, in conditiile in care pana atunci  forurile de raspundere dadusera asigurari ca tara va fi aparata .

În acel tragic moment istoric, România era guvernată de Regele Carol al II-lea care făcuse un lucru inadmisibil pentru un guvernant şi anume  l-a lichidat fizic pe  întemeietorului Legiunii Arhanghelului Mihail – Corneliu Zelea Codreanu, precum şi alti  membri de vîrf a Legiunii înscenînd o evadare din închisoare.

Lichidarea fizică şi arestările în proporţie de 90% din conducerea Legiunii Arhanghelului Mihail i-a dezorganizat pe legionari, aducînd la cărma mişcării o persoană mediocră şi foarte controversată precum Horia Sima.

Legionarii se răzbună pe guvernare prin asasinarea Primului-Ministru Armand Călinescu, după care oamenii regelui Caroll II-lea reacţionează prin metode medievale, atentatorii fiind executaţi pe loc şi lăsaţi cu zilele să putrezească în stradă, avînd loc sute de execuţii mai mult la întîmplare pe teritoriu, pornind un cerc vicios de violenţe în România.

Instaurarea dictaturii regale, prin dizolvarea parlamentului şi măsurile represive împotriva conducerii legionare susţinute de masele largi reliefează incapactatea Regelui Carol a II-lea de a guverna precum şi situaţia dificilă în interiorul RomâniRegele Carol al II-lea.

 

 

Carol II-lea, Rege al României

                                   

                                              Regele Carol al II-lea

 

 

Pierderile teritoriale ale României, 1940

 

Adolf Hitler, coducătorul Germaniei FascisteIosif Stalin, conducătorul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste

Foto. Adolf Hitler și Iosif Stalin 

În conjunctura naţională şi internaţională indicată mai sus, România este prinsă de planurile mişeleşti ale lui Hitler şi Stalin de divizare a Europei Centrale şi de Est, planuri ce afectează România, prin utimatumul sovietic, la 26 iunie 1940.

Regele Carol II-lea, rămas fără parlament, convoacă Consiliul de Coroană în două şedinţe la amiază şi în seara zilei de 27 iunie 1940 în componenţa a 27 de miniştri şi consilieri regali la prima şedinţă şi aceeaşi componenţă plus Alexandru Vaida-Voevod la a doua şedinţă.

Rezultatul votului in prima şedinta a Consiliului de Coroană 27 iunie 1940:

 • 11 contra cedării teritoriilor;

 • 10 acceptă cedarea teritoriilor;

 • 5 se pronunta pentru discuţii;

 • 1 rezervat (Ghorghe Tătărescu, Primul-Ministru al României) 

 In cea  de-a doua şedinţa a Consiliului de Coroană din 27 iunie 1940 rezultatul discutiilor a fost urmatorul:

 • 6  voturi contra cedării teritoriilor (Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ştefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu);

 • 19 acceptă cedarea teritoriilor;

 • 1 expectativ – Victor Antonescu;

Administraţia şi Armata română s-au retras de pe teritoriile dintre Prut şi Nistru ale României, precum şi din Bucovina de Nord, iar în ziua de 28 iunie 1940 primele unităţi militare sovietice pătrund în teritoriile supuse ultimatumului.

 

 

 

 

 

 

Au urmat, așa cum este cunoscut  decenii  de teroare sovietica, deportari, infometare, masacre, aplicarea consecventa de catre ocupanti  a unei politici de  deznaționalizare a romanilor  moldoveni si  de colonizare masiva in teritoriile cotropite unor populații străine, în special slave.

 

 

 

 

 

1940: Generalul Charles de Gaulle, aflat la Londra din data de 17 iunie, a înfiinţat Comitetul Naţional de Eliberare a Franţei.

În aceeaşi zi, Marea Britanie l-a recunoscut ca lider al Franţei Libere.

 

 

 

 

The Legendary Life Of Charles De Gaulle

 

 

 

 

În august 1944 generalul De Gaulle s-a reîntors în Parisul eliberat de o divizie franceză, devenind un personaj politic care a influenţat puternic viaţa politică franceză postbelică.

 

 

 

1941: Sovieticii opresc executiile în masa de la închisoarea Brygidki, Lwow (Polonia). Ele au inceput la 22 iunie.

Dintre cei 13.000 de prizonieri, majoritatea polonezi, doar 600 au fost cruţaţi.

 

 

1946: A fost creata Organizaţia Internaţională de Radiodifuziune şi Televiziune.

 

1948: Organizaţia  comunistă internţională Cominform , subordonată Moscovei,  dă publicităţii  ”Rezoluţia privind situaţia din Partidul Comunist din Iugoslavia”. Iugoslavia este expulzată din blocul comunist.

 

1950: Captala Coreei de Sud, Seul,  este ocupata de trupele comuniste  nord-coreene.

1956: Muncitorii din orașul polonez  Poznań au declanșat proteste de masă  împotriva guvernului comunist (28 iunie – 30 iunie 1956), care au fost înăbușite violent în zilele ce au urmat.Revolta s-a soldat cu peste 70 de morţi şi 600 de răniţi.

 

 

 

 

Poznań

 

 

 

 

Protestele de la Poznań (sau „evenimentele din iunie de la Poznań”) a izbucnit în iunie 1956, la Fabricile Cegielski (denumite în perioada stalinistă Întreprinderea Metalurgică Iosif Stalin din Poznań) în timpul cărora cărora muncitorii cereau condiţii mai bune de muncă şi de viaţă.
 

 

 

1964 : Militantul de culoare  Malcolm X   fondeaza  organizaţia  radicala pentru drepturile americanilor de culoare, Unitatea Afro-Americana .

 

 

 

 

 1966: S-a născut John Cusack, cunoscut actor, producător de film, scriitor şi scenarist american.

 

 

 

 

1967: Israelul anexează Ierusalimul de est.

 

 

 

 

Trump Middle East Advisor Talks Peace with Leadership in Israel | KSRO

 

 

 

 

1969: Revolta de la Stonewall între poliția din New York și comunitatea LGBT,  eveniment prezentat deseori ca începutul luptei pentru drepturile LGBT.

În seara de 28 iunie, poliția a efectuat un raid asupra clubului gay Stonewall Inn, din Greenwich Village, polițiștii arestând și agresând diverși clienți al barului.

Acest raid a produs o revoltă din partea clienților, care pentru prima dată au rezistat arestul. În cursul nopții de 28-29 iunie, peste 2000 de persoane LGBT (lesbiene, gay, bisexuale și transgen) și suporterii lor s-au revoltat în stradă împotriva aproximativ 400 de polițiști. În următorele nopți, răscoala a continuat, cu sute de persoane gay, lesbiene, bisexuale și transgen revoltându-se împotriva discriminării din partea poliției și incriminarea homosexualității.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O săptămână mai târziu, după  Răscoala Stonewall au urmat marșuri  de protest al comunităților homosexuale de pe tot  teritoriul Americii. A fost primul marș al comunității gay americane în care aceștia au cerut dezincriminarea homosexualității și acordarea de drepturi egale cu ale celorlalți cetățeni.

Drept rezultat,  pe lângă obținerea de drepturi pentru această comunitate s-a perpetuat și tradiția ca în fiecare an să se organizeze un marș de solidaritate (numit în general “gay pride“) pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă persoanele LGBT.

Aceste marșuri se țin astăzi nu numai în New York, dar prin toată lumea, în general în luna iunie, pentru a comemora răscoala Stonewall. Cu timpul, aceste măsuri au evoluat în paradele LGBT de azi.

 

 

 

 

1976: Arhipelagul Seychelles îşi proclama independenţa ca republică, în cadrul Commonwealth-ului britanic.

 

 

 

 

1977: Plenara C.C. al P.C.R. hotărăște desfiintarea cenzurii in forma ei de pâna atunci, trecând intreaga raspundere pentru continutul publicatiilor, programelor de radio si tv, redactorilor sefi, redactiilor si editurilor, pe lânga care se decide constituirea unor consilii de conducere, formate din activisti, specialisti, muncitori.

Direcţia Generală a Presei şi Ti­păriturilor a activat 28 de ani în România, din 1949 până în 1977, când o parte dintre cen­zori au fost transferaţi la Con­siliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, un­de şi-au continuat activitatea.

După des­fiinţarea formala a instituţiei, sistemul cenzurii co­muniste a continuat sa supravegheze activitatea editorială, atri­buţii de cenzură avand in continuare Uniunea Scri­itorilor si Securitatea Statului, iar în vârful acestei ierarhii Secţia de Pr­o­pagandă şi Agitaţie a Partidului Co­mu­nist şi cenzorul principal al ţării, Nicolae Ceauşescu.

 

 

 

 

 

1982: Vizita în România a lui Richard Nixon, fost președinte al SUA.

 

 

 

 

 

1984: Nicolae Ceauşescu a fost reales în funcţia de Preşedinte al RSR.

 

 

 

 

 

1984: În Republica Socialista România, Marea Adunare Naţională adoptă un așa zis “Program de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, în realitate un program mascat de raționalizare a alimentelor .

 

 

 

 

 1989: A murit regizorul olandez de film documentar Joris Ivens: (n. 1898).

 

 

 

 

1991: S-a desfăşurat la Budapesta ultima sesiune a CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc),  la care au participat Bulgaria, Cehoslovacia, Cuba, Mongolia, Polonia, România, Ungaria, URSS şi Vietnam, fiind adoptat Protocolul privind desfiinţarea organizaţiei, hotărâre care a intrat în vigoare la 90 de zile de la ratificarea acestuia.

CAER a fost creat la 25.I.1949, la Varşovia, de către şase ţări socialiste: Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, România, Ungaria şi URSS; au mai devenit membre ale CAER: RDG – 1950; Mongolia – 1962; Cuba – 1972; RS Vietnam – 1978

 

 1992: A murit la Moscova, campionul de şah Mihail Tal; (n. 1936).

 

 

 

 

 

 

Mikhail Tal

 

 

 

 

 

Mihail Nehemievici Tal (n. 9 noiembrie 1936,la Riga, în  Letonia) a fost un mare maestru internațional leton-sovietic de șah și fost campion mondial (1960-1961).

 

 

 

 

 

 

1994: In Japonia membri ai sectei criminale  Aum Shinrikyo raspandesc  gaz toxic sarin  in  metroul  din Tokio,  ucigand  7 persoane si ranind 660.

 

 

 

1994: 167 de parlamentari au depus in Parlamentul Romaniei  cererea de suspendare din funcție a președintelui Ion Iliescu .

 

 

 1996: Rada ( Parlamentul) Ucrainei a  adoptat cu majoritate de voturi Constituția tarii.

 

 

2001: Fostul presedinte iugoslav Slobodan Miloşevici  este extradat catre Tribunalul Penal International pentru a fi judecat,sub acuzația de crime împotriva omenirii

 

 

2004:  Au început lucrările summit-ului NATO de la Istanbul, primul summit în formulă largită de 26 de membri, la care România a participat în calitate de membru al Alianţei

 

 

 

2006: Republica  Muntenegru devine al 192-lea  membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite .

 

 

2008 : Numele fostului lider sud-african Nelson Mandela a fost înlăturat de Congresul american de pe lista teroriştilor. Decizia a eliminat  eticheta de “terorist” şi restricţiile de călătorie impuse lui Mandela şi altor cadre din Congresul Naţional African (ANC), care au luptat pentru înlăturarea dominaţiei minorităţii albe din Africa de Sud.

ANC fusese  interzis de Guvernul sud-african în 1960, iar liderii săi au fost închişi sau obligaţi să plece în exil.

 

 

 

2011 : A decedat la vârsta de 28 de ani, în urma unui grav accident de circulație, actorul și cântărețul  portughez Angélico Vieira; (n.1982).

 

 

Caras | Morte de Angélico Vieira confirmada

 

 

 

 Și-a început cariera când a fost distribuit în spectacolul de  operă portugheză Morangos com Açúcar. În același timp, el s-a alăturat trupei portugheze D’ZRT, care a  atras atenția la nivel național.

În timpul carierei sale a apărut în multe roluri de televiziune, inclusiv în telenovele care au atras atenția asupra sa la nivel național.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016: Pe Aeroporul Internaţional „Atatürk” din Istanbul, a avut loc triplul atentat sinucigaş,  care s-a soldat cu 47 de morţi și aproximativ 240 de răniți, autoritățile turce decretând data de 29 iunie, zi de doliu național.

Acesta a fost unul dintre cele mai sângeroase atacuri din Turcia, premierul Binali Yildirim, făcând responsabilă organizația teroristă ”Statul Islamic” pentru acest incident, care a avut loc în momentul în care avionul, la bordul căruia se afla premierul Albaniei, Edi Rama, ateriza pe aeroportul din Istanbul. Oficialul străin a fost transportat în condiții de securitate în afara aeroportului.

 

 

 

 

 2016: A murit chitaristul american Scotty Moore un pionier al muzicii rock’n’roll, cunoscut îndeosebi pentru că l-a acompaniat pe Elvis Presley în anii ’50 ; (n. 1931).

 

 

 

 

Doliu in lumea muzicii! Scotty Moore, chitaristul lui Elvis ...

 

 

 

Foto: Scotty Moore (stânga) și legenda muzicii rock, Elvis Presley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2019: În Germania, mai multe sute de tineri militanţi ecologişti au încercuit Parlamentul de la Berlin (Reichstag-ul),  pentru a le cere deputaţilor să acţioneze pentru protejarea climei.

Aproximativ 900 de persoane au format un lanţ uman în jurul unei părţi a acestei clădirii emblematice din Berlin .

Pe pancartele afişate la intrarea în clădire se putea citi:

”Salut CDU (partidul conservator al Angelei Merkel), bătrân  distrugător al mediului!’ sau ”2038 este prea târziu!”cu referire la decizia guvernului ca Germania de a închide toate centralele sale pe bază de cărbune până în anul 2038.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 

 

 

 

Sfinții mucenici, făcători de minuni și „doctori fără de arginți” Chir și Ioan 

 

 

 

 

 

Sfinții mucenici, făcători de minuni și „doctori fără de arginți” Chir și Ioan au pătimit, dându-și viața pentru credința creștină, la începutul secolului al IV-lea, în timpul marii persecuții a creștinilor ordonată de împăratul Dioclețian. Prăznuirea lor în Biserica Ortodoxă se face la 31 ianuarie, iar la 28 iunie se face pomenirea aflării cinstitelor lor moaște - foto: doxologia.ro

 

 

 

 

 

 

 

Sfinții mucenici, făcători de minuni și „doctori fără de arginți” Chir și Ioan au pătimit, dându-și viața pentru credința creștină, la începutul secolului al IV-lea, în timpul marii persecuții a creștinilor ordonată de împăratul Dioclețian.  

Sfintii Mucenici Chir si Ioan  sunt pomeniti de Biserica  in fiecare an, pe 31 ianuarie. In data de 28 iunie facem pomenirea mutarii sfintelor moaste ale celor doi sfinti de la Canopos la Manutin. Sfintii Chir si Ioan au patimit pentru Hristos in vremea imparatului Diocletian (secolul al IV-lea). Amandoi ingrijeau bolnavii, fara sa primeasca vreo recompensa.

Cetatea Manutin era idolatra si multi demoni stapaneau in ea. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a incercat sa le indeparteze, insa nu a reusit. Urmatorul patriarh, Chiril al Alexandriei (412 – 444), s-a rugat si el lui Dumnezeu sa nimiceasca necuratia idolatra ce stapanea cetatea Manutin si unde puterea demonilor domnea absolut.

Atunci inaintea Patriarhului Chiril s-a infatisat un inger al Domnului care i-a descoperit ca diavolii nu vor putea fi surpati, decât prin aducerea moastelor sfintilor Mucenici Chir si loan.

Sfantul Chiril a facut ascultare si a adus in Manutin moastele Sfintilor Chir si Ioan, zidand acolo o biserica in numele lor. Din momentul in care moastele au fost aduse in Manutin, duhurile necurate au fost gonite, iar locul a devenit izvor de tamaduiri.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 1. N.Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Editura Humanitas, Bucureşti 2008

 2. rostonline.org;

 3. Crestin Ortodox.ro;

 4. e.maramures.ro;

 5. lessignets.com;

 6. Istoria md;

 7.  mediafax.ro;

 8. wikipedia.org.

 9. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 10. Din pasiunile bibliografului blogspot.ro

 11. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 12. Rador.ro

28/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. Interesanta incursiune în istor8e

  Apreciază

  Comentariu de dininimapentrutine | 28/06/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: