CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

47 î.Hr. : S-a născut  Ptolemeu Caesarion din Egipt, fiul lui Iulius Cezar şi al reginei Egiptului Cleopatra (d. 30 î.Hr.).

Ptolemeu al XV – lea d.30 i.Hr. ), a fost ultimul rege din dinastia ptolomeică a  Egiptului, si a fost numit coregent de mama sa la varsta de numai trei ani, in anul 44 î.Hr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acesta avea să devină rege al Egiptului elenistic, ca print mostenitor al tronului si a fost executat de trupele lui Octavianus ,viitorul prim imparat al Romei .

Odata cu  el a disparut dinastia Lagides a faronilor din Egipt, tara fiind direct administrata de Roma.

 

 

 

 

 

Anul 79: A murit imparatul roman Caesar Vespasianus Augustus, sau Titus Flavius Vespasianus (n. 17 noiembrie anul  9  î.Hr.). A condus Imperiul  Roman din decembrie 69 (Anul celor patru împărați.

Este fondator al Dinastiei flavilor si a fost încoronat în  perioada de instabilitate politică (război civil) și criză economică de dupa moartea  lui Nero.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost proclamat împărat la Alexandria, la 1 iulie 69 de legiunile din Orient  si a fost recunoscut în întregul Imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitellius (20 decembrie 69), întemeind o nouă dinastie, aceea a Flavilor (69-96).

Personalitate energică, Vespasian a fost  preocupat de restabilirea liniștii in imperiul  grav afectat de războiul civil.

A reorganizat finanțele și armata, si a  creat o flotă în Marea Neagră, a reconstruit Capitolul și numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului.

În august 70, fiul său Titus  a cucerit Ierusalimul și  a  incheiat  în 72-73 războiul din Iudeea, care este reorganizată ca provincie de sine stătătoare.

Vespasian a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire.

A fost criticat de unii senatori că scoate bani din ceva atât de murdar, la care Vespasian a replicat: „banii nu au miros” (în latină „pecunia non olet”).

A fost proclamat împărat la Alexandria, la 1 iulie 69 de legiunile din Orient  si a fost recunoscut în întregul Imperiu după ocuparea Romei și moartea lui Vitellius (20 decembrie 69), întemeind o nouă dinastie, aceea a Flavilor (69-96).

Personalitate energică, Vespasian a fost  preocupat de restabilirea liniștii in imperiul  grav afectat de războiul civil.

A reorganizat finanțele și armata, si a  creat o flotă în Marea Neagră, a reconstruit Capitolul și numeroase edificii din Roma distruse și a început construcția Colosseumului.

În august 70, fiul său Titus  a cucerit Ierusalimul și  a  incheiat  în 72-73 războiul din Iudeea, care este reorganizată ca provincie de sine stătătoare.

 

 

 

 

 

 

930: A fost convocat pentru prima oara “Altingul” – adunarea reprezentantilor marilor comunitati din Islanda,o adunare în aer liber, la aproximativ 45 km est de ceea ce urma să devină ulterior capitala țării, Reykjavik.

Althing-ul este, de facto, cel mai vechi parlament  din lume funcțional continuu pana in zilele noastre.

De asemenea, fondarea sa a marcat începutul existenței statului organizat islandez.

 

 

 

 

 

1314 : Incepe  bătălia de la Bannockburn (la sud de Stirling), un punct de reper în istoria Scoției, batalie soldata cu o victorie scoțiana importanta în Primul Război de Independență Scotian .

Castelul Stirling, o cetate regală scoțiană, ocupat de englezi, a fost asediat de către armata scoțiana, iar armata engleza  a fost învinsă într-o luptă de o armată  scotiana inferioara numeric  comandată de regele Scotiei, Robert Bruce.

Regele englez Edward a  fugit lasand in urma trupele întrate in  debandadă.

Resturile armatei engleze au încercat să scape spre frontiera engleză, nouăzeci mile la sud, cea mai mare parte a soldatilor englezi fiind uciși de trupele  scoțiene urmăritoare, sau de populaţie.  

Robert Bruce (11 iulie 1274 – 7 iunie  1329), a fost rege al Scotiei din 1306 până la moartea sa în 1329, si a condus Scoția în timpul războaielor de independență scoțiene  împotriva Angliei.

El recâștigat independenta Scoției și este un erou național al scotienilor.

 

 

 

 

 

1641: Au fost depuse in biserica “Trei Ierarhi” din Iasi de către domnitorul Vasile Lupu, moaștele Sfintei Paraskeva.

Aducerea moaștelor sfintei la Iași a reprezentat un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

 

 

 

 

 

Moastele Sfintei Parascheva

 

 

 

Începând din anul 1889, aceste moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iasi.

 

 

 

 

1668: S-a nascut filosoful italian Giambattista Vico (d.23 ianuarie  1744).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giovan Battista (Giambattista) Vico a fost un filozof ,retor, istoric si  jurist  italian,recunoscut ca unul dintre cei mai mari gânditori ai epocii Iluminismului.

El  a fost un apologet al antichității clasice. Este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa Scienza Nuova din  1725.

Vico este un precursor al  filosofiei moderne a istoriei, desi acest termen  nu se găsește în scrierile sale (Vico vorbește despre o „istorie a filosofiei povestit filozofic”).

 

 

 

 

1703: S-a nascut Maria Leszczyńska, soţia regelui Ludovic al XV-lea al Franţei și bunica poloneza a regilor Ludovic al XVI-lea, Ludovic al XVII-lea, si Carol al X-lea; (d. 24 iunie  1768).

 

 

 

 

 

 

 

  A fost a doua fiică a regelui Stanisław Leszczyński al Poloniei (mai târziu Duce de Lorena) și al lui Katarzyna Opalińska.

Maria i-a dăruit regelui Ludovic 10 copii în zece ani, opt fiice și doi fii; doar unul din cei doi băieți, Delfinul Louis-Ferdinand a supraviețuit copilăriei. 

Ludovic XV era un notoriu afemeiat și a avut numeroase metrese dintre care cea mai cunoscută este Madame de Pompadour. 

 

 

 

 

1763: S-a nascut in colonia franceza Martinica, Josephine de Beauharnais, (Marie-Josèphe Rose Tascher de la Pagerie), prima soţie a lui Napoleon Bonaparte şi împărăteasă a Franţei din 1804 (d. 29 mai 1814).

 

 

 

 

 

 

Foto: Marie-Josèphe Tascher de la Pagerie şi împăratul Napoleon

 

 

 

 

 1834: S-a nascut  Alexandru Odobescu, prozator și istoric român, membru al Societății Academice Române (d. 10 noiembrie 1895).

 La  14 februarie 1851 a înființat impreună cu alți studenți români de la Paris, societatea politică și culturală a studenților români din Franța, Junimea Românească. 

Tot în acea perioadă, Alexandru Odobescu s-a aflat în preajma revoluționarilor români exilați (Nicolae Bălcescu, Nicolae Golescu, C.A. Rosetti, I. Voinescu II, Gheorghe Magheru) si împreună cu  Gheorghe Crețeanu și Dimitrie Florescu, face parte din comitetul de redacție al revistei Junimea Romana,  care apărea la Paris.

În această revistă el publică articolul Muncitorul român, remarcabil prin îndrăzneala ideilor și prin compoziția sa, care îi evidențiază spiritul progresist, democratic.

 

 

 

 

 

 

 

Intors in țară, Alexandru Odobescu a  fost ministru al monumentelor (1863-1864), și profesor de arheologie la Universitatea din București.

În 1861 scoate la București Revista română pentru științe, litere și arte în care tipărește de-a lungul anilor, printre altele: Istoria românilor supt Mihai-Voievod Viteazul de Nicolae Bălcescu, Cugetările lui Alecu Russo și Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon.

În această revistă Odobescu își publică studiile Cântece poporane ale Europei răsăritene în raport cu țara, istoria și datinele românilor, Răsunete ale Pindului în Carpați și Poeții Văcărești.

Tot în Revista română publică în 1862 Psaltirea diaconului Coresi (note) și Câteva ore la Snagov (o călătorie arheologică)

În același an (1862), domnitorul Alexandru Ioan Cuza îl numește pe Odobescu director în Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice. În 1863 devine ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, apoi ministru ad-interim, la Ministerul Treburilor Străine.

 

 

Coperta monografiei Tesaurul de la Petrosa (1889).

 

Alexandru Odobescu organizează în 1867 pavilionul românesc din cadrul Expoziției universale de la Paris, la care a fost expus și tezaurul de la Pietroasa.

După o călătorie la Sankt Petersburg scrie, împreună cu Petre S. Aurelian eseul Notice sur la Roùmanie (1868). În 1869, împreună cu V.A. Urechia, participă la Congresul internațional de antropologie și arheologie istorică de la Copenhaga, unde susține lucrarea Antichitățile preistorice ale României.

La 10 septembrie 1870 Alexandru Odobescu este ales membru al Societății Academice Române (vechea denumire a Academiei Române), la propunerea lui Al. Papiu Ilarian.

Este autorul unui tratat de istorie a arheologiei (Istoria arheologiei, 1877) și a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa descoperit în perioada profesoratului său. (Le Trésor de Pétrossa. Étude sur l’orfèvrerie antique, Tome I-III, Éditions J. Rothschchild, Paris, 1887-1900).

A publicat de asemenea studii de folclor despre cântecele Europei răsăritene (Cântecele poporane ale Europei răsăritene, mai ales în raport cu țara, istoria și datinile românilor, 1861; Răsunete ale Pindului în Carpați) si studii de istorie literară dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea (Poeții Văcărești, Mișcarea literară din Țara Românească în sec. XVIII).

Este autorul unor nuvele istorice (Mihnea Vodă cel Rău, Doamna Chiajna, 1860) și volume de eseuri (Câteva ore la Snagov, 1909; Pseudokynegeticos, 1874).

 

 

 

 

1848: Dimitrie Brătianu este acreditat ca agent diplomatic al Ţării Româneşti pe lângă Cabinetele din Pesta şi Viena, primind imputernicirea de a reprezenta interesele tarii pe langa „diversele puteri prietene din Europa” si pentru a susţine cauza Principatelor  in Imperiul Habsburgic.

 

 

 

 

 

      Foto: Dimitrie C. Bratianu (n.1818, Pitești – d.8 iunie 1892, București)

 

 

 

 

Dimitrie C. Bratianu (n. 1818, Pitesti – d. 8 iunie 1892, Bucuresti),   om politic, diplomat, pentru o scurta perioada prim-ministru al Romaniei, timp in care a prezidat ceremonia de incoronare a regelui Carol I.

Este fratele cel mare al lui I. C. Bratianu, impreuna participand la fondarea Partidului National Liberal. Intre cei doi frati au existat dintotdeauna disensiuni, astfel ca Dumitru devine lider al disidentilor liberali in timpul lungii guvernari a fratelui sau, pozitie din care a determinat caderea guvernului.

Spre sfarsitul vietii are loc o impacare istorica in sanul familiei, iar Dimitrie C. Bratianu devine pentru scurt timp presedinte al Partidului National Liberal, dupa moartea fratelui.

A fost Mason activ al Lojilor: „L’Athénée des Etrangers” si „La Rose du Parfait Silence”.

 

 

 

 

1860: A fost înfiinţat Serviciul Secret al Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

 

1868: Inventatorul american Christopher Latham Sholes (tipograf de meserie), a patentat inventia sa pe care a numit-o “Type-Writer” (masina de scris), pe care a vândut-o companiei de  armament  Remington.

 

 

 

 

Pterotype.jpg

 

 

Foto: Christopher Latham Sholes, inventatorul primei mașini de scris

 

 

 

 

 

 

 1881: S-au stabilit relații diplomatice între Romania și Spania.

  

Spania a recunoscut independenţa de stat a României la data de 12 aprilie 1880. Relaţiile diplomatice între România şi Spania au fost stabilite în 1881, când a fost înfiinţată, la Bucureşti, Legaţia Regatului Spaniei, condusă de Juan Pedro de Aladro, însărcinat cu afaceri.

După încheierea primei convenţii comerciale între cele două ţări, în 1908, România a iniţiat, în 1911, demersurile pentru înfiinţarea Legaţiei României în Spania, eveniment produs la 15 iunie 1913, sub conducerea lui George Cretzianu, în calitate de trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar (23.VI/5.VII)

Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost întrerupte la 4.IV.1946 şi restabilite, la nivel de ambasadă, la 21.I.1977.

 

 

 

 

1889: S-a născut la Bolșoi Fontan, lângă Odessa, poeta rusă Anna Ahmatova, (Anna Andreevna Gorenco); ( d. 5 martie 1966, în localitatea Domodedovo, lângă Moscova)).

 

 

 

 

 

 

 

Anna Ahmatova  și-a început activitatea în 1912, fiind considerată una din persoanele cele mai reprezentative ale curentului literar denumit „Acmeism”.

După Revoluția bolșevică din Rusia, publicarea lucrărilor Annei Ahmatova a fost interzisă.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial și-a reluat activitatea, dar în 1946 a fost din nou criticată de organele partidului comunist și împiedicată să-și publice lucrările.

În 1956, după moartea lui Stalin, Anna Ahmatova a fost reabilitată și a redevenit una din persoanele cele mai importante din lumea literară a Uniunii Sovietice.

A tradus în rusă versuri ale poetului Mihai Eminescu.

În 1964 i s-a decernat premiul internațional de poezie Aetna-Taormina, iar în 1965  titlul de doctor honoris causa al  Universității Oxford din Regatul Unit. În 1964, la vârsta de 74 de ani, Anna Ahmatova a fost aleasă președinte al Uniunii Scriitorilor din Uniunea Sovietică.

 

 

 

 

 1894: S-a nascut Regele Eduard al VIII-lea al Marii Britanii, monarhul  englez care a abdicat în 1936, pentru  a se căsători americanca  Wallis Simpson, o femeie divorțată.  

 

 

 

 

 

Foto: Regele Eduard al VIII-lea al Marii Britanii și Wallis Simpson 

 

 

 

Eduard al VIII-lea (Edward Albert Christian George Andrew Patrick David,  Duce de Windsor , a fost rege al Marii Britanii, Irlandei și împărat al Indiei de la moartea tatălui său, George al V-lea, din 20 ianuarie 1936, până la abdicarea sa din 11 decembrie 1936. A fost al doilea monarh al Casei de Windsor, după ce tatăl său a schimbat numele casei regale din Saxa-Coburg-Gotha în 1917, (d. 28 mai 1972). 

 

 

 

 

 

1894: Are loc la Paris, la Sorbona, din initiativa lui Pierre de Coubertin, un Congres care hotaraste reluarea, intr-un cadru modern, a Jocurilor Olimpice, urmand ca prima editie sa se desfasoare in 1896, la Atena.

 

 

 

 

 

 

Foto: Baronul  Pierre de Coubertin (n. 1 ianuarie 1863, Paris – d. 2 septembrie 1937, Geneva, Elveţia), a fost un pedagog şi istoric francez, fondatorul Comitetului International Olimpic şi părintele Jocurilor Olimpice moderne.

 

Romania, care se afla printre invitate, a propus ca oina sa fie introdusă în programul Jocurilor Olimpice.

 

 

 

 

 

 

1897: S-a născut la Huși, marele actor român de teatru şi film, Alexandru Giugaru;  (d. 15 martie 1986).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne,  i s-a acordat titlul de Artist Emerit „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”. Ulterior  a primit și titlul de Artist al Poporului. Pentru activitatea sa, în anul 1964 a obținut Premiul de Stat. A fost distins cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”. Astăzi, Casa de cultură din municipiul Huși îi poartă numele.

 

 

 

 

 

1907: S-a născut economistul englez James Meade, laureat al Premiului Nobel;  (d. 22. 12. 1995).

 

 

 

 

James Meade Nobel.jpg

 

Foto. James Meade și computerul Phillips Machine/MONIAC în  1996

 

 

 

 

 

1909: S-a născut  istoricul  şi criticul  literar român Ovidiu Papadima (d. 1996).

 

 

 

 

1910:  S-a născut la Bordeaux, dramaturgul francez Jean Anouilh ; (d. 1987, Lausanne).

 

 

 

 

  

Jean Anouilh.jpg

 

 

 

 

În 1929 a scris prima sa piesă, Humulos prostul , o farsă. După ce a petrecut doi ani ca secretar al actorului Louis Jouvet , un mare prieten al lui Jean Giraudoux , a decis în 1932 să scrie prima sa „adevărată lucrare”, Hermine . A cunoscut primul său mare succes în 1937 cu Călătorul fără bagaje .

În timpul ocupației germane a continuat să scrie. Nu a colaborat cu germanii, dar nici nu a făcut parte din Rezistență , ceea ce îi va fi reproșat după încheierea celui de- al Doilea Război Mondial . Cea mai cunoscută lucrare a sa, Antigona , o adaptare modernă a operei lui Sophocles , a fost scrisă în 1942 și interpretată pentru prima dată în 1944. 

În perioada postbelică , el a continuat să scrie cu regularitate. În 1947 a scris Invitația la castel , una dintre primele sale „lucrări strălucitoare”.

În anul următor, Ardele o Margarita a dezvăluit o nouă fațetă stilului său.

În 1953, succesul piesei  L’alouette a concurat cu cel al Antigonei .

După o perioadă de odihnă, în 1959 au fost publicate trei noi lucrări: Hurluberlu sau reacționarul în dragoste , Micuța Molière și Becket sau onoarea lui Dumnezeu , care a avut imediat succes și a fost subiectul unui film.

În 1980 a fost primul câștigător al Marelui Premiu al Academiei Franceze , acordat pentru  opera sa dramatică .

 

 

 

 

1912: S-a născut la  Londra, în Regatul Unit, matematicianul englez Alan Turing; (d.  7 iunie 1954 la Wilmslow, Cheshire, Regatul Unit).

 

 

 

 

Alan Turing Aged 16.jpg

 

 

 

 

Alan Mathison Turing  fost un renumit  informatician, matematician, logician, criptanalist, și filosof britanic ,  o personalitate deosebit de influentă în dezvoltarea informaticii.

Turing este considerat a fi părintele informaticii și inteligenței artificiale teoretice.

A dezvoltat conceptul de „algoritm” și  a  conceput mașina Turing, care poate fi considerată un model de calculator generic.

 

 

 

 

1917: Se intrunesc  la Chișinau  în Palatul Libertatii,  delegatii comitetelor militare din Iasi, Odessa, Chisinau s.a., care hotarasc constituirea “Sfatului imputernicitilor soldatilor si ofiterilor moldoveni de pe frontul romanesc”, organ central de coordonare a activitatii tuturor organizatiilor ostasesti moldovenesti din intreaga Rusie.

Sfatul imputernicitilor cere convocarea la Chisinau, pe baza proportionala, a Sfatului Tarii, care urma sa hotărasca asupra proiectului autonomiei Basarabiei pe temeiul national si teritorial.

Se cerea, de asemenea, numirea de catre guvernul rus in functia de comisar gubernial a unui roman basarabean si inlocuirea tuturor comisarilor judeteni cu reprezentanti ai basarabenilor, formarea de unitati militare nationale, invatamant in limba nationala, demilitarizarea administratiei s.a.

 

 

 

 

 

 

1923: Vizita oficială in Polonia a regelui Ferdinand I, insoțit de primul ministru I.I.C. Bratianu și de ministrul de Externe, I.G. Duca.

 

 

 

 

1924: În România este adoptată Legea privind organizarea armatei (aceasta reglementa între altele, durata serviciului militar).

 

 

 

 

1937: S-a născut Martti Ahtisaari, fost preşedinte al Finlandei (1994 – 2000); câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2008.

 

 

 

 

 

1937: La Londra se desfasoara in zilele de 23-25 iunie un concurs hipic, organizat cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei,  a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călărețului român Henry Rang.

 

 

 

 

 

Henri Rang stanga alaturi de Felix Topescu | Banatul AZI - Stiri ...

 

                     Foto: Henri Rang stânga alături de Felix Topescu

 

 

 

Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de concurentul roman Felix Topescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Topescu.

 

 

 

 

 1938: S-a născut profesor doctor Ioan Munteanu, cel care a realizat prima fertiilizare in vitro în România, în anul 1995, şi care în anul 2001 a asistat la naşterea primului copil conceput prin fertilizare in vitro la o mamă de 50 de ani, membru de onoare (din 2004) al Academiei Române; (m. 2018).

 

 

 

 

 1940 : S-a născut Adam Faith, actor și cântăreț britanic; (d. 2003).

 

 

 

 

 

 

1950: A izbucnit (23/24 iunie) răscoala armată anticomunistă din Țara Vrancei.  

A fost una dintre cele mai mari revolte anticomuniste desfășurate în România (peste 15.000 de oameni).

Treizeci și cinci de sate din Munții Vrancei, „de la cascada Putnei și până pe malul Siretului”, s-au ridicat la luptă împotriva regimului comunist.

Se pare că, la baza declanșării răscoalei a stat și un zvon care circula în acele zile prin sate, anume  că autoritățile comuniste doreau să pună mâna pe pe „hrisoavele lui Ștefan cel Mare”, prin care domnitorul lăsase munții și câmpiile din Țara Vrancei moștenire feciorilor vrânceni.

Efective impresionante ale Trupelor de Securitate au fost mobilizate  trimise pentru a-i prinde pe partizanii anticomuniști.

Astfel, unii conducători ai răsculaților au fost încercuiți și arestați, prin infiltrarea de către Securitate a unor agenți în organizație.

Alți lideri  scăpați din încercuire, se vor retrage spre schitul de la Gura Lepșei, spre cascada Putnei, unde vor pregăti răscoala celor peste 30 de sate din Vrancea, din noaptea de 23-24 iunie 1950.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrâncenii au pus mâna pe coase, topoare și furci și s-au năpustit asupra Securității, dând foc sediilor Partidului Muncitoresc Român (comunist), Miliției și Securității. Răsculații primiseră armament și muniție de la elevii Liceului „Unirea” din Focșani.  

Au fost prinși și  legați securiștii, miliţienii, activiştii PMR şi UTM, au fost ocupate sediile consiliului popular, miliţiei şi poştei). Autorităţile au intervenit rapid, cu o extremă duritate.

Mai mulţi ţărani au fost executaţi pe loc (Ilie şi Toader Posmagiu, tată şi fiu din Bârseşti, Radu Hurjui din Nereju), iar în perioada imediat următoare au fost arestate sute de persoane care au fost condamnate la ani grei de închisoare.  308 oameni au fost judecați în 18 loturi de către Tribunalele Militare din Galaţi şi Orașul Stalin [Braşov], între iunie şi noiembrie 1951, fiind pronunţate şi multe condamnări la moarte.

Au murit familii întregi, și au luat calea închisorilor sute de vrânceni.

Forțele de represiune erau conduse de General-Maior Nicolae Ceaușescu, nimeni altul decât viitorul dictator comunist al României, răsturnat de mînia populară în decembrie 1989.

„În mașina în care circula Nicolae Ceaușescu era legat la spate un învățător care se zbătea între viață și moarte”, își amintea un participant la răscoală scăpat cu viață.

 

 

 

1957: S-a născut la Chicago, Illinois, USA Frances Louise McDormand, actriţă americană de teatru, film şi televiziune, laureată a premiului Oscar.

 

Frances McDormand, Actor - Gothamist

Locul naşterii: Chicago, Illinois, USA · 

Frances McDormand s-a nascut in Chicago in 1957, fiind adoptata de catre un preot canadian pe nume Vernan McDormand si de catre sotia acestuia Noreen. 

 Urmeaza cursurile universitatii Bethany College, de unde isi obtine diploma in teatru in anul 1979. Ulterior, va urma si cursurile de teatru ale prestigioasei facultati Yale, pe care a absolvit-o in 1982. 

Debutul pe marele ecran se produce in 1984 in pelicula de debut a fratilor Coen, Blood Simple. Apreciata de critica de specialitate pe parcursul intregii cariere, Frances McDormand devine o actrita respectata cu un palmares impresionant; este nominalizata de 4 ori la pemiile Oscar – pentru Mississippi Burning (1988), Fargo (1996) – rol pentru care obtine premiul pentru cea mai buna actrita, Almost Famous (2000) si North Country (2005).

Este casatorita inca din 1984 cu regizorul Joel Coen. Cei doi au adoptat un baietel din Paraguay, pe care l-au botezat Pedro McDormand Coen in anul 1994.

Familia locuieste la New York. McDormand apare in 6 filme ale fratilor Coen: Miller’s Crossing, Raising Arizona, Blood Simple, The Man Who Wasn’t There, Fargo si Burn After Reading.

În 2018 a câștigat Globul de Aur la categoria cea mai bună actriță de dramă pentru rolul ei din filmul „Three Billboards Outside Ebbing Missouri” și pentru a doua oară în cariera sa premiul Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol principal. 

 

 

 

1959: Fizicianul  german Klaus Fuchs este eliberat din închisoare, după o detentie care a durat nouă ani.

 

 

 

 

 

 

 

Klaus Fuchs de la Los Alamos

 

 

 

 

 

A fost unul dintre oamenii de ştiinţă care au  lucrat   în timpul  celui de-al doilea război mondial la Los Alamos, in Statele Unite, la producerea bombei atomice americane si a fost condamnat la 14 ani de închisoare în  martie 1950, după ce a fost găsit vinovat de a fi transmis informaţii care au permis Uniunii Sovietice să construiasca  propria sa  bombă atomică. 

 

 

 

 

 

1959: A murit scriitorul si muzicianul  francez Boris Vian .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boris Vian s-a nascut 10 martie 1920 si  a fost  scriitor , inginer, inventator, poet, textier, interpret, critic si muzician de jazz (trompetă), oscilând între suprarealism şi existenţialism; (n. 1920)

La  aceste talente multiple, ar trebui să adăugăm cele de la vorbitor şi traducător de limba engleza.

El este autorul a numeroase texte de cântece, care au fost interpretate, inclusiv Henri Salvador, Yves Montand şi Lavilliers Bernard.

In Romania cartea sa “Spuma zilelor”s-a bucurat de un mare succes.

A suferit un atac de cord într-o sala de cinematograf si a murit în drum spre spital,

 

 

 

 

 

 

1961: A intrat în vigoare Tratatul asupra Antarcticii, elaborat si semnat în anul 1959. A fost primul acord de control al armamentului semnat în timpul Războiului Rece.

Tratatul bloca, pe o perioadă de 30 de ani, pretenţiile oricărui stat la o suveranitate teritorială în Antarctica, unde cercetarea ştiinţifică este liberă, iar orice activitate cu scopuri militare este interzisă.

 

 

  

 

 

 

 

 

Tratatul Antarcticii, împreună cu o serie de alte tratate colaterale, reglementează relațiile internaționale în raport cu Antarctida, singurul continent de pe Pământ fără populație umană băștinașă.

În acest tratat, Antarctica este definită ca fiind tot uscatul, împreună cu banchizele aflate la sud de paralela de 60° latitudine sudică.

Tratatul, care a intrat în vigoare în 1961 fiind semnat în total de 47 de țări, face din Antarctica o rezervație științifică, stabilește libertatea de cercetare științifică și interzice activitățile militare pe continent.

 România a aderat la Tratatul Antarctic în anul 1971.

 Sediul Secretariatului Tratatului Antarcticii se află la Buenos Aires, Argentina, începând cu luna septembrie 2004.
 

 

 

 

 1972 :  S-a născut  fotbalistul francez de origine arabă, Zinedine Zidane. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zinedine Zidane  popular poreclit “Zizou”, este un fost fotbalist și actual antrenor de fotbal francez de origine algeriană . A antrenat echipa Real Madrid Castilla între anii 2014-2015; pe 4 ianuarie 2016 a fost numit antrenor principal al echipei de fotbal Real Madrid CF, înlocuindu-l pe Rafael Benítez.

 

 

 

 

 

1983: Papa Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu Lech Walesa,  seful sindicatului Solidaritatea, interzis de autoritatile comuniste din Polonia.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Papa îl primeste pe Lech Walesa într-o audienta particulara de cca. 40  minute.

 

 

 

 

 1985:  Echipa națională de handbal masculin a României a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

 

 

 

 

 

1985 : Un avion Boeing 747, aparținând companiei „Air India“, care efectua un zbor pe ruta Ottawa – New Delhi s-a prăbușit în largul coastelor Irlandei.  

O bombă plasată la bordul avvionului a explodat, distrugând aeronava la o altitudine de 9.500  m deasupra Oceanului Atlantic , în sudul Irlandei .

Avionul  făcea legătura Montreal – Bombay prin Toronto , Londra și Delhi . Cele 329 de persoane de la bordul 1, inclusiv 80 de copii și 268 de cetățeni canadieni au pierit în atac.

 

 

 

 

1990: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat declaraţia de suveranitate.

 

 

 

 

 

 Stema Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM)Harta RSSM (verde), actuala Republica Moldova

Stema ,i harta RSS Moldovenesti  1990

 

 

 

 

 

 La 23 iunie 1990 Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, în cadrul primei sesiuni, apelînd la adevărul  că toţi oamenii sunt egali şi au dreptul la viaţă, libertate şi bunăstare, înţelegînd responsabilitatea istorică pentru soarta Moldovei, care are  istorie proprie, cultură şi tradiţii milenare, respectînd dreptul la suveranitatea tuturoar popoarelor, în scopul instaurării legii, protecţiei legale şi stabilităţii sociale, exprimînd dorinţa poporului, declară solemn: Republica Sovietică Socialistă Moldovenească este un stat suveran.

Detalii… Declarația de Suveranitate a R.S.S.M.

 

 

 

 

 

 

1992: Seful mafiot new-yorkez John Gotti este condamnat la inchisoare pe viata,  fara dreptul de a fi eliberat conditionat.

 

 

 

 

 

John Gotti.jpg

 

 

 

John Joseph Gotti, Jr. (n. 27 octombrie 1940 în The Bronx, New York, SUA – d. 10 iunie 2002 în Springfield, Missouri, SUA) a fost, după asasinarea precedentului șef Paul Castellano,șeful familiei mafiote Gambino.

A fost cel mai puternic șef mafiot din acea perioadă.  În 1992, Gotti a fost condamnat pentru 13 crime, obstrucționarea justiției, conspirație î cu scopul de a comite crimă, pariuri ilegale, extorcare de fonduri și evaziune fiscală, primind pedeapsa de închisoare pe viață. A murit de cancer în închisoare 10 ani mai târziu .

 

 

 

 

 

 

 

1995: Încetează din viaţă în localitatea La Jolla din California, SUA, doctorul Jonas Salk, creatorul primului vaccin împotriva poliomielitei; S-a născut la  28 octombrie 1914) în New York City, statul New York, SUA. 

 

 

 

 

 

 

8 Things You May Not Know About Jonas Salk and the Polio Vaccine ...

 

 

 

 

 

 

1996: A murit Andreas Papandreu, fost prim-ministru al Greciei .

 

 

 

Foto. Andreas Papandreu  (n. 5 februarie 1919 Chios – d. 23 iunie 1996 în Ekali).

 În urma puciului militar din anul 1967 a fost arestat, dar ulterior a devenit prim-ministru al Greciei între anii 1981-1989 și 1993-1996. Mișcării  Socialiste Panelene (PASOK). Este tatăl lui Giorgos Andreas Papandreou. 

 

 

 

 

 

 

1996: Deputatul PNŢCD Ion Raţiu a fost reales  în unanimitate, în funcţia de preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi (UMRL).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: România a participat în perioada 23.VI – 4.VII, ca invitat de onoare, la Festivalul Artei şi Tradiţiilor Populare „Smithsonian Folklife” din SUA, festival ce se desfăşoară în fiecare an la Washington D.C.

Cu această ocazie, a fost construită o biserică maramureşeană, au participat ansambluri folclorice şi trupe de jazz româneşti, a fost organizat un Congres al românilor stabiliţi în Statele Unite.

 

 

 

 

 

 2001: Se desfășoară pelerinajul Papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina (23-27 iunie)

 

 

 

 

 2004: Gloria Macapagal Arroyo, a fost proclamată oficial, de Congresul filipinez, învingătoare în alegerile prezidențiale din 10 mai 2004.

 

 

former-president-gloria-arroyo

 

 

 

 

Gloria Macapagal-Arroyo este a doua femeie președinte din Filipine (2001-2010) și fiica fostului președinte Diosdado Macapagal (1961-1965).

Educată în SUA, a fost prima femeie vicepreședintă aleasă în 1998, și a preluat președinția după demisia controversată a președintelui Joseph Estrada din 2001.

Administrația ei a fost marcată de o mai mare prosperitate economică pentru țară, deși însoțită de tentative de lovituri de stat militare și acuzații de corupție.

După încheierea mandatului prezidențial, a fost aleasă în 2010 membru al Camerei Reprezentanților pentru districtul 2 din Pampanga.

 

 

 

2004: Biroul Electoral Central  a dat publicităţii rezultatele finale ale turului doi al alegerilor din România.

PSD a câştigat cel mai mare număr de mandate, respectiv 799 (43,47%), fiind urmat de PNL, cu 336 mandate (18,28%), PD – cu 309 mandate (16,81%) şi PUR – cu 111 mandate.

 

 

 

2004: S-a născut cântăreața japoneză Mana Ashida.

A început să cânte la vârsta de 5 ani în 2009, devenind celebră după ce a apărut  în numeroase filme, seriale de televiziune  și reclame.

 

 

 

 

A câștigat  mai multe premii pentru interpretare și în paralel,  a   lansat  cântece de succes în 2011 la Universal Music, ajungând în top 10 al clasamentelor  Oricon .

 

 

 

 

 

 

2006:  A murit  producătorul de film american Aaron Spelling ; (n. 1923).

 

 

 

 

 

 

Aaron Spelling - Producator - CineMagia.ro

 

 

 

 

Aaron Spelling a fost in acelasi timp producator, scenarist, descoperitor de tinere talente, regizor si actor.

Si-a inceput cariera fiind corespondent de razboi pentru Stars and Stripes, in timpul celui de-al doilea razboi mondial. De la jurnalism a trecut la dramă, fiind regizorul primei sale piese „Thorns in the Road”, primind prestigiosul premiu Harvard pentru originalitate. Initierea in lumea hollywoodiana si-a facut-o ca actor in filme precum „Black Widow”, „Wyoming Renegades”, „Target Zero”, inainte de a deveni producator pentru Four Star Television.

In 1960 creeaza si primul sau serial tv: „Johnny Ringo”, concentrandu-si in continuare atentia asupra serialelor precum „The Lloyd Bridges Show”, „Burke’s Law”, „Daniel Boone”, „The Smothers Brothers Show” si „The Mod Squad”.

Un producator incredibil de energic, in 1970 produce filme precum: „The Love War”, „The House That Would Not Die”, „But I Don’t Want to Get Married”, „The Over-the-Hill Gang Rides Again” si „Wild Women”. Lucreaza alaturi de Danny Thomas, Douglas Cramer si Leonard Goldberg.

Desi este recunoscut pentru toate serialele pe care le-a produs, el a avut o contributie importanta si in drame sau filme politisite: „The Rookies” (1972-’76), „Starsky and Hutch” (1975-’79), „S.W.A.T.” (1975-’77) si „Vegas” (1978-’81). Cel mai renumit insa este serialul drama „Family” (1976-’80), cu care a castigat cele trei nominalizari Emmy.

A devenit din ce in ce mai cunoscut prin seriale cu o priza foarte mare la public: „Hart to Hart” (1979-1984), „Fantasy Island” (1978-’84), „Love Boat” (1977-1986), „Charlie’s Angels” (1976-’81), „Hotel”, „Dynasty” (1981-’89). Criticii de film din acea perioada au observat ca multe din serialele sale reflectau viata din America.

Cele mai renumite seriale le produce dupa 1990. Filme precum „Beverly Hills, 90210” (1990-2000), care o are ca actrita pe fata lui, Tori, si un alt succes al lui este „Melrose Place” (1992-99).

In acelasi timp castiga premii Emmy pentru filmul „Day One” (CBS, 1989), un film de trei ore despre cladirea bombei atomice, si „And the Band Played On” (1993), un film cu si despre SIDA. Pentru el „7th Heaven” a fost serialul care i-a adus cele mai multe satisfactii. Spelling are in spate o intreaga lista de succese. Timp de patru decenii a oferit lumii divertisment de calitate si filme de suflet.

Pe lista sa de premii sunt trecute premiul BAFTA pentru televiziune in 1999, premiul Emmy pentru filmul „And The Band Played On” 1993 – 1994, un alt Emmy pentru „Day One” 1988 – 1989, Globul de Aur pentru serialul „Dynasty” 1983 si „Burke’s Law” in 1964.

 

 

 

 

 

2011: A decedat actorul american de film de origine evreiască,

Peter Falk, interpretul celebrului detectiv Colombo; ( n.1927).

 

 

 

Foto: Peter Michael Falk (n. 16 septembrie 1927 – d. 23 iunie 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A devenit popular în special datorită interpretării personajului principal din serialul „Columbo”, al cărui protagonist a fost mai bine de 20 de ani, fiind recompensat în 1973 pentru acest rol cu Golden Globe pentru cea mai bună prestație actoricească.

 

 

 

 

 

 

 

2013: A murit la Los Angeles, în California, Richard Matheson, scriitor şi scenarist american dedicat mai ales în genurilor fantasy, horror şi science-fiction.

 

 

 

Richard Matheson | The Times

 

 

 

 

Richard Burton Matheson (n. 20 februarie 1926, Allendale, New Jersey )  este foarte cunoscut pentru lucrările What Dreams May Come, Bid Time Return, A Stir of Echoes, The Incredible Shrinking Man și I Am Legend, toate fiind adaptate pentru film.

A scris scenariul la câteva episoade din serialul american de succes Zona crepusculară.

Este considerat „părintele” creaturilor zombi și primul scriitor care a publicat romane pe teme apocaliptice în America de după război; (n. 1926).

 

 

 

 

2016: A avut loc referendumul, cunoscut  sub numele de „Brexit”, prin care cetățenii Marii Britanii au decis cu 51.9% din voturi să părăsească, după 43 de ani, Uniunea Europeană .

După anunţarea rezultatelor, primul ministru şi şeful Partidului Conservator, David Cameron şi-au anunţat demisia, fiind înlocuit de Theresa May.

 

 

 

 

 

2019: A decedat muzicianul american Dave Bartholomew.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dave Bartholomew (născut la 24 decembrie 1918 în Edgard , Louisiana , † 23 iunie 2019 în New Orleans , Louisiana ) a fost un muzician american de ritm și blues și jazz care, a activat și ca producător, aranjator și compozitor.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Agripina

 

 

  

Sfanta Mucenita Agripina

 

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Agripina a luat cununa muceniciei în anul 275, in timpul domniei împăratului Valerian.

Sfânta s-a nascut la Roma într-o familie de creștini, primind încă din copilărie o educație in duhul Evangheliei lui Hristos.

Marturisind dreapta credinta in vremea persecutiilor, Sfânta Agripina a fost supusă la numeroase și crude torturi.

În timpul acestora mucenitei i s-a arătat îngerul Domnului care a întărit-o.

Nemaiputând suporta chinurile îngrozitoare la care a fost supusa, sufletul afcesteia s-a mutat la Domnul.

Insoțitoarele sale, Vasa, Paula si Agathonica au luat trupul sfintei si l-au dus in Sicilia. Pe locul unde au fost ingropate  sfintele sale moaște a fost ridicata o biserică, unde, potivit traditiei, s-au petrecut numeroase minuni.

 

 

 

CITIȚI ȘI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/06/23/ziua-de-23-iunie-in-istoria-romanilor-3/

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox;

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  4. Istoria md.;

  5. Lessignets.com;

  6. Wikipedia.ro.
  7. rador.ro

  8. https://m.cinemagia.ro/actori/ 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Publicitate

23/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: