CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

21 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Pe 21 iunie este  Solstițiul de vară

 

 

 

 

 

 

 

 

Solstițiul  de vară, ce marchează începutul verii astronomice, când ne bucurăm de cea mai lungă zi din an, dar şi cea mai scurtă noapte.

In timpul solstitiului de vara, soarele descrie o mișcare circulară, paralela cu Ecuatorul. 

Denumirea de solstițiu de vară (”Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia.

 Oficial, este începutul verii astronomice.

În noaptea de sâmbătă, 20 iunie, spre duminică, 21 iunie, a fost  momentul din an când emisfera nordică a primit cea mai multă lumină din partea soarelui.

Dupa acest moment, pana la solstitiul de iarna, de pe 21 decembrie, durata zilei va începe sa scadă progresiv, iar a noptii sa crească.

Această zi de 21 iunie are 15 ore și 32 de minute, iar noaptea doar 8 ore și 28 de minute. Din acest moment  și până la solstițiul de iarnă din 21 decembrie, durata zilei va fi în scădere.

Dacă in emisfera nordica pe 21 iunie e vara si foarte cald, in emisfera sudica in aceeasi zi incepe oficial iarna.

Dat fiind faptul că soarele se va afla la culminați, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute.

 

 

 

 

 

Anul 217 I.Chr.:  Armata romana,  condusa  de Gaius Flaminius , cade  într-o ambuscadă şi este învinsa  de către  generalul cartaginez Hannibal, in batalia de la Lacul Trasimene.

 

 

 

 

 

 

Hannibal ( 247  – 183  î.Hr.), fiul lui Hamilcar Barca , a fost comandantul militar cartaginez, considerat unul dintre cei mai mari comandanți din istoria militară.

Tatăl său a comandat forțele cartagineze în Primul Război Punic

Hannibal  este considerat unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Republicii Romane.

 

 

 

 

 533 O flotă expediționară bizantina sub comanda generalului Belisarius, pleacă de la Constantinopol pentru a ataca  vandalii din Africa.

 

 

 

 

1002: S-a nascut Papa Leon al IX-lea (  d. 19 aprilie 1054), având numele laic Bruno Graf von Egisheim-Dagsburg.

fost Papă al Bisericii Romei între 12 februarie 1049 si 19 aprilie 1054.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În timpul pontificatului său, s-a declanșat Marea Schisma din 1054, care a împărțit crestinismul în două mari ramuri, catolică (vestică) și ortodoxă (estică).

Principalele cauze au fost disputele privind  autoritatea  Papei și inserarea clauzei Filioque  în Crezul de la Niceea. 

Au existat și cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdicția asupra anumitor regiuni, sau in privinta altor practici liturgice.

A fost  declarat sfânt de Biserica Catolică, sărbătoarea sa fiind pe 19 aprilie. 

 

 

 

 

 

1040: A decedat  Fulk al III – lea, conte de Anjou (franceză: Foulques), numit si Fulk Nerra (negru”),născut aproximativ 965/970.

A fost Conte de Anjou din anul  987 la 1040.

 

 

 

 

 

 

 

 

construit  aproximativ 100 de castele și mănăstiri pe  întreaga Vale a Loarei din Franța de astăzi si a luptat in numeroase războaie   cu vecinii în BretaniaBloisPoitou și Aquitania. A călătorit de patru ori la Ierusalim în pelerinaj.

A murit la Metz la  întoarcerea din ultima sa călătorie în Palestina si este îngropat în manastirea BeaulieulèsLoches, pe care a fondat-o in  1007.

 

 

 

 

 

1305: A decedat  Venceslaus al II-lea( în cehă Václav, n. 27 septembrie 1271), rege al Boemiei  începând cu 1278 si  rege al Poloniei  sub numele de Venceslaus I, din anul 1300.

A fost  penultimul domnitor din dinastia de  Přemysl.

 

 

 

 

 

1226: S-a născut  Boleslav al V-lea cel Sfios ( în poloneză: Bolesław Wstydliwy , d.7 decembrie 1279), Duce de Sandomierz în Polonia Mică din 1232 și Mare Duce al Poloniei din 1243 până la moartea sa.

A fost fiul Marelui Duce Leszek I cel Alb, care a fost asasinat în 1227.

La câțiva ani după moartea lui Henric al II-lea cel Pios, în 1241 la Bătălia de la Legnica, Boleslav, cu suportul nobilimii din Polonia Mică a luptat  ca Prinț de Cracovia împotriva unchiului său Conrad I de Masovia, devenind conducător în Polonia fragmentată.

În 1239, s-a căsătorit cu Kinga, fiica regelui Béla al IV-lea al Ungariei.

 

 

 

 

 

 

 

 

În conformitate cu cronicile medievale, căsătoria sa nu a fost niciodată consumată pentru ca sotia sa, Kinga, fiind extrem de pioasă, s-a impotrivit  implinirii indatoririlor sale matrimoniale.

La început, Boleslav a încercat să o facă să se răzgândească, dar ea a obiectat astfel ca el  a acceptat situația. Convingerile sale religioase i-au interzis să-și ia o amantă, prin urmare, s-a ales cu epitetul de Cast sau timid.

După refuzul său de a participa la Bătălia de la Chmielnik în anul 1241, în timpul invaziei mongole din Polonia, orașul Cracovia a fost distrus, iar apoi reconstruit după ce mongolii s-au retras.

În timpul domniei sale a avut loc al doilea raid tătar al Hoardei de Aur împotriva Poloniei, în 1259, atunci când  au fost devastate  Sandomierz și Cracovia și alte orașe au fost jefuite de către forțele invadatoare conduse de Nogai Khan.

 

 

 

 

 

1307: Kulug Han este înscăunat ca han al mongolilor și împărat  al Chinei din dinastia Yuan.

 A fost al  șaptelea  Mare Han  al mongolilor,  numele lui însemnând în limba mongolă”, Hanul Războinic” .

 

 

 

 

 

  The Mad Monarchist: Today in Mongol Imperial History

 

 

 

 

 

Domnia sa a durat mai puțin de patru ani și a murit subit în ziua de  27 ianuarie 1311.

 

 

 

 

 1377: A  decedat regele  Eduard al III- lea  al Angliei; (n. 1312).

 

 

 

 

Regele Eduard al III-lea

 

A domnit pe tronul Angliei timp de 50 de ani, dupa regele  Henric al III-lea până la George al III-lea.

Nici un alt monarh englez n-a avut o domnie atât de lungă in timpul Evului Mediu.

 Intre realizarile importante ale domniei sale se numara inițiativa legislativă  Statutul Muncitorilor din 1351 care a abordat problema lipsei forței de muncă cauzată de Ciuma Neagră și prin care s-a încercat stabilizarea salariilor și a prețurilor.

Legea a fost descrisă ca fiind o încercare de „a legifera împotriva legii  cererii și ofertei”, ceea ce a dus la eșecul ei.

O altă lege importantă a fost  Actul de Trădare din 1351 prin care s-a ajuns la un consens cu privire la definirea acestei controversate infracțiuni.

Eduard al III-lea a instituit Ordinul Jartierei pe la anul 1340.

După alte surse, Ordinul Jartierei ar fi fost instituit patru ani mai târziu, în 1344.

 

 

 

 

 

1498:  Împăratul Maximillian I a ordonat alungarea evreilor din Nurenberg, Germania.

 

 

 

 

Kaiser Maximilian I Painting by Peter Paul Rubens

 

 

Foto: Împăratul  Maximilian I, pictură de Peter Paul Rubens

 

 

Maximilian I(născut 22 martie 1459Wiener NeustadtAustria m.12 ianuarie 1519Wels), arhiduce de Austriaîmpărat  german și împărat al Sfântului Imperiu Romano- German (1493-1519), a făcut parte din familia  Habsburg, dominanta  în secolul al 16lea in Europa

 

 

 

 

 

1527: A murit, istoricul, scriitorul si  politicianul italian Niccolo Machiavelli ; (“Matraguna”, “Principele”; “Discursuri”);(n. 1469).

 

 

 

 

 

Niccolo Machiavelli

 

 

 

 

 

 

1607: În Jamestown, este întemeiată prima parohie protestantă Episcopaliană  de pe actualul teritoriu al SUA.

 

 

 

 

 

 

1633: Omul de ştiinţă italian Galileo Galilei este găsit vinovat de către Inchiziţie de „bănuită erezie“ pentru apărarea opiniei heliocentrice copernicane, în care se crede că Pământul şi alte planete orbitează în jurul Soarelui. 

 

 

 

 

Top Citate de Galileo Galilei – Citate Impresionante

 

 

 

 

Desi a fost forțat sa-si  renege public opinia privitoare la heliocentrism, pedepsei sale i s-a adaugat si o perioadă nelimitată de arest la domiciliu.

 

 

 

 

 

1734: În orașul Montreal din Noua  Franța (Canada de azi)un sclav  cunoscut sub numele de MarieJoseph Angélique este pedepsit cu moarteadupă ce a fost găsit vinovat  de provocarea unui incendiu care a distrus o mare parte din oraș.

 

 

 

 

1749: Este fondat orașul Halifax, din provincia canadiană Nova Scotia.

 

 

 

 

 

1813:  În Războiul Peninsular (cunoscut în istoriografia spaniolă sub numele de Războiul de independență spaniol), trupele britanice, spaniole și portugheze conduse de  marchizul de Wellington au învins armata franceză.

Armatele franceze nu au mai putut menține controlul asupra Peninsulei Iberice  și au fost respinse încet spre nord, după înfrângerea decisivă de la Bătălia de la Vitoria, din data de 21 iunie.

Trupele ibero-britanice au invadat Franța la sfârșitul lui 1813, asediind Bayonne și  în ciuda unei rezistențe dârze, francezii au fost nevoiti să încheie armistițiul în aprilie 1814, după abdicarea împăratului Napoleon I. Evenimentul a marcat sfârșitul războiului din Peninsula Iberică.

În Spania a fost restaurată  dinastia Bourbon, prin regele Ferdinand al VII-lea.

 

 

 

 

 

1822: Sfârșitul epocii fanariote in Principatele Romane prin acceptarea de catre Poarta Otomana a  unor domni pământeni.

În Moldova a urcat pe tron la 21 iunie, Ionita Sandu Sturza, în timp ce în Muntenia domnul pământean  Grigore al IV-lea Ghica, (Grigore Dimitrie Ghica), a urcat pe  tron la data de  30 iunie.

 

 

 

 

 

1824Războiul de Independență al Greciei: trupele otomane au atacat forțele patriotice grecești din insula Psara din Marea Egee.

La 4 iulie rezistența  acestora s-a încheiat dupa  o ultimă bătălie în  fortul vechi al orașului  Palaiokastro. În momentul în care turcii intrat în fort, grecul Antonios Vratsanos a aruncat în aer depozitul de praf de pușcă , explozia ucigându-i pe greci împreună cu inamicii lor.

O parte a populației insulei a reușit să fugă , dar o mare parte a fost vânduta în sclavie, sau ucisă.

Insula a rămas pustie, locuitorii  supraviețuitori împrăștiindu-se  prin sudul Greciei.

 

 

 

 

 

 1848: Revista „Foaie pentru minte, inima şi literatură”, a publicat in nr. 25 din 21 iunie 1848, alaturi de prima parte a Proclamatiei de la Islaz, act fundamental al Revolutiei din Tara Romaneasca si  poezia  „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din data de 24 ianuarie 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul „Deşteaptă-te, române!”

 

 

 

 

 

 

 

1848: Începutul revoluţiei paşoptiste în Muntenia

 

 

 

Studenţi revoluţionari din Moldova şi Ţara Românească, prezentînd la Paris tricolorul românesc cu menţiunile

Studenţi revoluţionari din Moldova şi Ţara Românească, prezentînd la Paris tricolorul românesc cu menţiunile „Dreptate, Frăţie” în 1848. Acuarelă de C. Petrescu

Revoluţia Română de la 1848 a fost parte a revoluţiei europene din acelaşi an şi expresie a procesului de afirmare a naţiunii române şi a conştiinţei naţionale.

În ţările Române s-au produs trei revoluţii în anul 1848: revoluţia din Moldova – care a fost înăbuşită de la început, cea din Muntenia, iar a treia în Transilvania.

În Muntenia, revoluţia s-a bucurat, de la început, de mai mult succes decît în Moldova; una din cauze a fost mai buna organizare a ei, o alta, concursul unei părţi din administraţie şi armată.

În timpul domniei lui Gheorghe Bibescu se formase, în 1843, o societate politică secretă, intitulată Dreptate-Frăţie. Din ea făceau parte tinerii patrioţi şi progresişti, dintre care mulţi studiaseră în străinătate, mai ales la Paris. În capitala Franţei izbucnise revoluţia la începutul anului 1848; conducătorii ei fagaduiseră sprijin tinerilor munteni, în cazul cînd se vor ridica împotriva asupritorilor.

Mişcarea a izbucnit în Muntenia, în ziua de 21 iunie 1848, stil nou (9 iunie 1848, stil vechi) la Islaz, în judeţul Romanaţi, ale cărui autorităţi, militare şi civile, erau de partea revoluţionarilor.

S-a citit Proclamaţia de la Islaz, formată din 22 de articole în care se prevedea:

 

    – independenţa administrativă şi legislativă,
– separaţia puterilor,
– egalitatea drepturilor politice,
– alegerea unui domn responsabil pe termen de cinci ani,
– reducerea listei civile a domnitorului,
– emanciparea clăcaşilor,
– emanciparea israeliţilor şi drepturi politice pentru compatrioţii de altă credinţă,
– dezrobirea ţiganilor,
– instrucţiune egală,
– înfiinţarea unor aşezăminte penitenciare,
– crearea gărzii naţionale.

 

La 23 iunie 1848, stil nou (11 iunie 1848, stil vechi), ştiind că a pierdut sprijinul armatei, Bibescu semnează, la Bucureşti proclamaţia de la Islaz care va deveni noua constituţie. A doua zi, ruşii au protestat prin consulul lor şi au ameninţat că vor invada ţara. În aceste condiţii, Gheorghe Bibescu abdică.

Scurta perioadă de trei luni cît a durat revoluţia în Muntenia a avut totuşi urmări însemnate. Ea a produs o mişcare a maselor, o zguduire a societăţii, în special a clasei posedate, a facilitat pătrunderea ideilor de reformă socială, care-şi vor găsi mai tîrziu expresia în dispoziţiile din 1858 ale Convenţiei de la Paris şi în legile din 1863-1864 ale lui Cuza şi Kogălniceanu: securizarea averilor mănăstireşti, împroprietărirea ţăranilor şi legea învăţământului.

Pe de altă parte, prin influenţa exercitată, în mai mare măsură asupra revoluţionarilor din Moldova, care formulează, utilizând proclamaţia în 22 de puncte, programul din august, şi în mai mică măsură asupra revoluţionarilor din Transilvania, ea contribuie la întărirea şi adîncirea ideii de unitate naţională.

În sfîrşit, prin propaganda în Apus a fruntaşilor exilaţi, ea determină un puternic curent de opinie publică şi guvernamentală în favoarea Principatelor, curent care-şi va dovedi eficacitatea cu prilejul încheierii Tratatului şi apoi a Convenţiei de la Paris (1856, respectiv 1858).

Nu este, prin urmare, exagerat a afirma că revoluţia munteana de la 1848 stă la baza României moderne.

 

 

 

 

 

1848: Revoluționarii moldoveni, exilați după represaliile domnului Moldovei Mihail Sturdza, organizează la Cernăuți Comitetul revoluționar moldovean, în frunte cu Costache Negri, Alexandru Ioan Cuza, Zaharia Moldoveanu, etc, care ține o strînsă legătură cu revoluția din Valahia.

Comitetul însărcinează pe Mihail Kogălniceanu să redacteze un program de revendicări sociale și politice.

 

 

 

 

 

 

1851: S-a născut Daniel Carter Beard, organizatorul primei trupe de cercetaşi (boy scouts) din Statele Unite ale Americii ; ( d.11 iunie 1941).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1853: Trupele rusești trec Prutul în Țările Române, fără a declara război Turciei.

În septembrie, sultanul otoman sprijinit de Anglia și Franța adresează Rusiei un ultimatum, prin care îi cerea evacuarea trupelor sale din Moldova și Muntenia.

S-a declanșat curând  Războiul Crimeii (1853-1856) purtat de Rusia pe de o parte și Turcia, Anglia, Franța și Regatul Sardiniei, de cealaltă parte, război în care Rusia va suferi o gravă înfrângere.

 

 

 

 

1898: Statele Unite au anexat posesiunea spaniolă Guam din Oceanul Pacific.

 

 

 

 

 

 

 Guam Map / Geography of Guam / Map of Guam - Worldatlas.com ...

 

 

 

 

 

1905: S-a născut romancierul, dramaturgul si  filosoful francez, Jean-Paul Sartre; (d. 1980).

 

 

 

 

 

 

Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre

 

 

 

 

Conceptul de libertate joacă un rol important în orice sistem filozofic, iar Jean-Paul Sartre a plasat acest concept în centrul ideilor sale socându-și contemporanii cu postulatul său : “Omul este condamnat să fie liber”.

 

 

 

 

 

1908: 250 000  de femei au manifestat la Londra,în  Hyde Park, cerând drept de vot. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miscarea “sufragetelor” fusese fondată cu cinci ani mai devreme de către militanta pentru drepturile femeilor, Emeline Pankhurst și de fiica sa  Christabel.

 

 

 

 

 

 

 

21 iunie (s.v.8 iunie) 1908: Compozitorul rus Nikolai Rimski-Korsakov moare la varsta de 64 ani.
Lucrarile sale “Capriccio spaniol”, Suita “Sheherazada” sau uvertura “Pastele rus”, se numără printre cele mai cunoscute dintre lucrarile sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A condus de asemenea o importanta școală de compoziție, avandu-i printre elevii  săi pe renumiții viitori compozitori, Glazounov și  Stravinski.

 

 

 

 

1935: S-a născut scriitoarea franceză Françoise Sagan; (d. 2004).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1941: Al doilea război mondial –  În noaptea de 21 – 22 iunie, la ora 24.00, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: În Nordul Africii, fortele germano-italiene conduse de generalul Rommel, cuceresc pozițiile engleze de la Tobruk.

 

 

 

 

 

 

 

1943: Gestapoul îl arestează pe conducătorul Consiliului national al Rezistenței din Franța ocupată, Jean Moulin,  la Caluire-et-Cuire în apropiere de Lyon.

 

 

 

 

Jean Moulin

 

 

 

Foto: Eroul francez Jean Moulin și criminalul de război german Klaus Barbie 

 

 

 

 

 

Șeful Gestapoului Lyonez, Klaus Barbie, a dispus transferarea lui Moulin  la Paris, unde acesta a fost torturat barbar. Eroul francez a murit la data de 8 iulie 1943,  în trenul care îl ducea în Germania.

În 1964 rămășițele sale pământești  au fost îngropate la Paris, în Panthéon.

 

 

 

 

 

 

1945: Sfârsitul bătăliei pentru Okinawa.

Batalia pentru insula Okinawa din arhipelagul  Ryukyu (in sudul  Japoniei) a fost cel mai mare asalt amfibiu din timpul campaniei militare americane din  Pacifiic  impotriva Japoniei, in  timpul celui  de-al doilea Razboi Mondial.

 

 

 

 

 

 

           

 

 

 

 1953: S-a născut  Benazir Bhutto, prima femeie aleasa democratic în fruntea unei tari musulmane. A detinut in doua randuri mandatul de prim-ministru al Pakistanului, din 1988  in  1990 si din 1993 à 1996.

 

 

 

A murit  asasinata la 27 decembrie 2007.

 

 

 

 

 

 

1964: François Duvalier, supranumit  ”Papa Doc”, presedintele Republicii Haiti , se autoproclama presedinte pe viata al acestei tari.

 

 

 

 

 

 

 

Inaintea sa, începand cu anul  1804, 24 de sefi de stat ai acestei tari fusesera rasturnati prin lovituri de stat sau asasinati.

A instaurat cu sprijinul sangeroaselor militii  ”tontons macoutes”, un regim de persecutii impotriva metisilor si a crestinilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa moartea lui in 1971, i-a  succedat  la conducere fiul sau  Jean-Claude Duvalier, supranumit “Bébé Doc”. In 1986, ample miscari populare pun capat dictaturii familiei Duvalier.

 

  

 

 

 

1977: Celebrul cântăreț american Elvis Presley susţine ultimul său concert în Rapid City, Dakota de Sud.

 

 

 

 

 

 

 1982: Prințesa Diana a Marii Britanii, soția prințului Charles moștenitorul tronului acestei țări, îl  naște pe printul  William.

 

 

 

 

 

 

 

Prince Charles Broke This Royal Rule When Prince William Was Born

 

Foto: Prințesa Diana împreună cu micul Prinț William și  Prințul moștenitor al tronului, Charles.

 

 

 

 

 

 

1985: S-a născut în   Manhattan, New York City cântăreața americană Lana del Rey (Elizabeth Woolridge Grant). 

 

 

 

Cântăreața Lana Del Rey a anulat un concert în Israel pentru că nu ...

 

 

 

 

Până în prezent Lana Del Rey a vândut 19,1 milioane de albume și peste 13 milioane de single-uri din întreaga lume, în timp ce paginile sale YouTube și Vevo au înregistrat de 4,1 miliarde de vizionări. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Printre premiile obținute și nominalizările sale se numără  2 premii Brit, 2 premii MTV Europe Music Awards , un premiu Satellite și 9 premii GAFFA și a fost nominalizată la 6 premii Grammy [10] și un Premiul Globul de Aur .

 

 

 

 

1990:  Checkpoint Charlie, unul din simbolurile divizării Germaniei si ale  razboiului rece, a fost demolat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Era un punct de trecere între Berlinul de Vest ocupat de aliații  occidentali și Berlinul ocupat de sovietici.

 

 

 

 

 

 

  2003: A murit scriitorul american Leon Uris (devenit foarte cunoscut în 1958, pentru best-seller-ul „Exodus”, tradus, imediat după apariţie, în 50 de limbi), scenarist şi producător de film; (n. 1924).

 

 

 

 

Leon Uris bio reveals the epic life of one of the first celebrity ...

 

 

 

 

 

 

2007: Filmul Citizen Kane, realizat de Orson Welles in 1941, a fost desemnat  de Institutul american al filmului drept cel mai bun film american al tuturor timpurilor .

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe locul II a fost  clasat  filmul  The Godfather( Nasul), de Francis Ford Coppola, in timp ce filmul  Casablanca, avandu-i ca vedete pe  Humphrey Bogart  și Ingrid Bergman, s-a  clasat pe locul III. 

 

 

 

 

2009 : Provincia daneză Groenlanda îşi asumă autoguvernarea.

Danemarca i-a cedat competențele în 32 de domenii, intre care cel al politiei si justiției.

Moneda, politica externă și apărarea au rămas sub control danez.

Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene, ea părăsind această organizație în 1985, deși  Danemarca a rămas stat membru al UE.

 

 

 

 

 

 

 2017: A murit Iuri Drozdov, legendarul spion sovietic  care i-a coordonat multă vreme agenţii clandestini ai KGB-ului din  Occident.

Iuri Ivanovici Drozdov s-a născut la Minsk la 19 septembrie 1925. Detaliile cunoscute  despre îmnceputurile activității sale sunt vagi. Tatăl său a servit în armata țaristă.

 

 

 

 

Yuri Drozdov, dreaded KGB general who set up Vympel, dies at 91 ...

 

 

 

 

S-a alăturat KGB în 1956 și a lucrat inițial în Germania de Est, unde și-a perfecționat abilitățile de limbă și a studiat la o școală de teatru „pentru a învăța arta impersonării”.

Drozdov a jucat un rol minor în organizarea negocierilor din 1962 pentru eliberarea  pilotului spion american Francis Gary Powers, în schimbul spionul sovietic Rudolf Abel, membru al programului ilegal care ar fi sustras secretele nucleare din Statele Unite.

Drozdov a venit în Statele Unite în 1975, unde a preluat conducerea stației de informații sovietice din New York, înainte de a fi numit șef al Direcției S. Compania sa, Namacon (uneori a scris Namakon), a furnizat analize politice. La un moment dat, a fabricat și anvelope pentru avioane.

Drozdov a condus forțele KGB în atacul din decembrie 1979 asupra palatului președintelui afgan Hafizullah Amin, un atac surpriză de 43 de minute care a avut ca urmare moartea lui Amin și a fost urmat de invazia sovietică a țării. Operațiunea a fost  descrisă ulterior  drept „perfectă” și „absolut fără precedent”.

 

 

 

 

 

 

 

2018: A murit bioeticianul și profesorul american Hugo Tristram (Herman) Engelhardt Jr., unul dintre fondatorii domeniului bioeticii și filosofiei medicinei; (n. 1941).

S-a născut în Texas, Statele Unite ale Americii în anul 1941. După convertirea sa la Ortodoxie (1991), şi-a luat numele de Herman (Gherman), după Sf. Herman din Alaska.

Este doctor în Medicină (Tulane University, 1972) şi Filosofie (University of Texas, 1969), fiind specializat în istoria şi filosofia medicinei. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contribuţia sa principală la bioetica creştină ortodoxă este lucrarea sa, The Foundations of Christian Bioethics („Fundamentele bioeticii creştine”). A fost profesor de Filosofie la Rice University, şi profesor de Medicină la Baylor College of Medicine, ambele din Houston, Texas.

Este autorul a cinci cărți monografice: Bioetica și umanismul secular: Căutarea unei moralități comune (SCM Press și Trinity Press International, 1991); Fundamentele bioeticii (Oxford University Press, 1986 și 1996); Fundamentele bioeticii creștine (Swetz & Zeitlinger, 2000); și După Dumnezeu: moralitate și bioetică într-o epocă seculară (Seminarului Sf. Vladimir, 2017).

Prof. H. Tristram Engelhardt a vizitat România de mai multe ori, ţinând o serie de prelegeri în domeniul bioeticii.

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi (2005) şi al Universităţii „1 decembrie 1918” din Alba-Iulia pentru contribuţia sa în domeniul bioeticii.

Mulți dintre studenții lui au îmbrățișat ortodoxia și vor duce pe mai departe moștenirea profesorului lor marturisitor.

Profesorul Engelhardt i-a lasat în urma sa sotia , cele trei fete si 13 nepoti dintre care sapte sunt jumatate români.

Slujba de înmormântare a avut loc luni 25 iunie la Biserica Antiochiană Sfântul Gheorghe din Houston, iar trupul lui a fost  îngropat la Mănăstirea Sfinții Arhangheli din Kendalia, Texas.

 

 

 

   

 

21 iunie este:

 

 

 

 

 – Ziua națională a Groenlandei

 

 

 

 

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume

Foto: Drapelul Groenlandei 

 

Groenlanda înseamnă ”pământul verde” și este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei. Și chiar dacă azi nu ne putem imagina așa ceva, clima în Groenlanda era mult mai caldă. Oamenii de știință au descoperit, în urma unor săpături, ADN de copaci, dar și de fluturi și alte insecte. În urmă cu 450.000 până la 900.000 de ani, Groenlanda se pare că era acoperită de păduri dese.

Este cea mai întinsă insulă de pe glob, având o o suprafață totală de 2.166.086 km²  și se învecinează cu  Canada, Islanda, Nunavut.  Populația  este de 55,877, cu o densitate de 0,026 loc/km²

În prezent, numai coastele neînghețate ale insulei sunt locuibile. În special coasta de vest are parte de termperaturi mai blânde, datorită Curentului Golfului. Aici se află cele mai multe sate și orașe, inclusiv capitala Nuuk.

Aceasta are o populație de 18.000 locuitori, fiind cel mai mare oraș al insulei. În total, populația Groenlandei numără cca. 56.000 de oameni, iar densitatea este cea mai mică din lume, în afară de Antarctica, unde trăiesc și mai puțini oameni.

Nu există străzi sau trenuri  care să lege orașele între ele. Există străzi numai pe teritoriul orașelor, dar ele se termină la capătul localităților.

Ca să ajungă dintr-un loc în altul, groenlandezii călătoresc exclusiv cu avionul, cu barca, cu elicopterul, cu snowmobilul sau cu sania trasă de câini. 

 

 

 

 

 

Pamantul nostru>Insule - UNIREA

 

 

 

 

 

 

Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei, actualmente regina Margareta a II-a. Guvernul danez, condus de regină, numește un Rigsombudsmand („Înalt comisar”) care reprezintă guvernul și monarhia daneză. Groenlanda are un parlament compus din 31 de membri, numiți în urma alegerilor generale.

Șeful de guvern este primul-ministru, care este de obicei liderul partidului majoritar din Parlament. Groenlanda nu este parte a Uniunii Europene (a părăsit în 1985 predecesorul UE, Comunitatea Europeană), deși Danemarca este stat membru al UE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

 

 

 

 

 

 

 

  

Sfantul Mucenic Iulian din Cilicia

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Sfantul Mucenic Iulian s-a nascut intr-o familie de nobili. A trait in Tarsul Ciliciei in vremea lui Diocletian.

Sfantul Mucenic Iulian cand a primit moartea muceniceasca era in varsta de 18 ani. Persecutorii l-au torturat timp de un an incercand sa-l faca sa se lepede de credinta in Hristos.

 

Acestia au arestat-o pe mama lui Iulian, silind-o sa-si convinga fiul sa se lepede de Hristos, dar ea l-a sfatuit sa mearga la moarte cu multumire, cu nadejde si cu bucurie. Sfantul Mucenic Iulian a fost legat intr-un sac, plin cu serpi veninosi, pe care l-au aruncat in mare.

Sfintele moaste ale Sfantului Mucenic Iulian au fost aduse de valuri la mal, iar credinciosii le-au gasit si le-au ingropat cu cinste la Alexandria, in anul 290. Moastele au fost mutate dupa un timp in Antiohia.

In predica sa la Sfantul Mucenic Iulian, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: “Din gura mucenicului iesea glasul lui cel sfant, iar impreuna cu glasul si o lumina care lumina mai puternic decat razele soarelui […] Luati un om bolnav, indiferent cat de groaznic, un posedat de diavol sau care si-a pierdut mintile, si aduceti-l la racla in care se odihnesc ramasitele sfinte ale acestui sfant, si veti vedea cum demonul sare si fuge de la om, ca si ars de foc”.

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. lessignets.com;

  4. Istoria md.;

  5. wikipedia.org.

  6. Rador.ro

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

Publicitate

21/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: