CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 IUNIE. VIDEO


 

 

 

16 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

671 î.Hr. : Armata regelui asirian Asarhaddon atacă Egiptul și câștigă prima luptă împotriva forțelor faraonului Taharqa, urmată câteva zile mai târziu de alte două victorii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Assarhadon (în asiriană Așur-Akhe-Iddina) a fost un suveran asirian (681-669 î.Hr.) al Regatului Nou.

Marea realizare a acestui despot o constituie cucerirea Egiptului. 

 

A reușit să pătrundă în Valea Nilului, să înfrângă armata faraonului Taharka și să ocupe în 671 capitala Memfis.

A fost pentru prima dată în istorie când un suveran mesopotamian se intitula și Rege al Egiptului.

Prin anexarea țării faraonilor, Regatul Nou Asirian a atins maxima sa expansiune teritorială.  

 

363: Împăratul roman Iulian Apostatul întrerupe asediul  Ktesifonului în timpul campaniei împotriva sasanizilor și începe retragerea.

Bătălia de la Ctesifon a avut loc pe 29 mai  363  intre armatele împăratului roman Iulian și o armată a Imperiului Sasanid (în timpul domniei lui Shapur al II – lea ) .

Bătălia a fost o victorie romană, dar în cele din urmă forțele romane n-au mai putut să-și  continue campania, întrucât liniile de aprovizionare erau prea intinse.

 

 

 

 

 

 455 : Al doilea jaf al Romei desfășurat în timpul  marii migrații a popoarelor în perioada 2 – 16 iunie 455 . Profitând de lovitura de stat din Roma , în care a fost ucis împăratul Valentinian al III-lea, regele vandal Geiserich a părăsit Cartagina cu o flotă și a atacat Roma,  capitala Imperiului Roman de Vest.

 

 

 

 

 

              Invazia lui Geiserich la Roma. Schiță de K. Bryullov

 

 

 

Orașul a fost capturat fără luptă. Papa Leon I i-a convins pe vandali să nu ardă orașul și să nu ucidă locuitorii în schimbul predării Romei. Asociat cu aceste evenimente a apărut expresia „ vandalism ” , adică distrugerea fără sens a bunurilor culturale.

 

 

 

 

632: Șahul Yazdegerd al III-lea urcă la vârsta de opt ani pe tronul Imperiului Persan.

A fost ultimul șah din dinastia sassanidă și a domnit până la moartea sa, în anul 651.

 

1139: S-a născut  Împăratul Konoe al Japoniei; (d.22 august  1155).

A fost al 76-lea impărat al Japoniei conform ordinii traditionale japoneze de succesiune si  a domnit nominal din data de 5 ianuarie 1142, pana la moartea sa, puterea fiind in fapt exercitatăde tatăl sau, impăratul retras Toba. Numele sau la nastere era Narihito.

 

 

 

 

 

 

 1313: S-a născut poetul și umanistul italian Giovanni Boccaccio; (d.21 decembrie 1375 la Certaldo/Florența).

 

 

 

 

 

 

Giovanni Boccaccio

 

 

 

 

 

Povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul, 1470) au  influențat nu numai  literatura italiana, dar a  creat modelul genului literar al nuvelei si a influentat  creația multor scriitori europeni, exercitand  o deosebită influență asupra operelor scriitorilor  Geoffrey Chaucer (“The Canterbury Tales”, François Rabelais, Miguel de Cervantes, Gotthold Ephraim Lessing.

În 1879, compozitorul Franz von Suppé ii dedica opera “Boccaccio”.

 

 

 

 

 

  1487: S-a desfășurat Bătălia de la Stoke, în Nottinghamshire, ultimul episod din Războiul celor două roze, în urma căruia pretendentul  Henric al VII-lea, a ocupat tronul Angliei, după ce l-a învins ultimul Plantagenet , Richard al III-lea.

Potrivit unor istorici, confruntarea decisivă în tranșarea  acestui conflict a fost bătălia de la Bosworth Field, care a avusese loc cu doi ani mai devreme .

 

 

 

 

 

 

 1462: Domnul muntean Vlad Ţepeş  conduce  un atac de noapte surpriză   asupra taberei ostirii otomane invadatoare (nu se cunoaşte numele localităţii unde s-a desfasurat  lupta), provocând mari pierderi inamicului şi panică în rândul turcilor.

 

 

 

 

 

Dracula leading a charge against Islamic troops in the Battle with Torches in Romania, 1492 (by Theodor Aman).

 

                               Pictură de Th.Aman – Atacul de noapte  

 

 

Atacul lui Vlad Ţepeş asupra armatei otomane conduse de Mahomed al II-lea a avut loc în noaptea de 16 spre 17 iunie 1462, undeva lângă Târgovişte. Era o noapte întunecoasă, când valahii au pătruns în tabăra otomană, după ce au anihilat santinelele. Atacul a provocat o mare confuzie în tabăra otomană după ce  oastea munteană a sunat din goarne și au dat foc corturilor turcești creîndu-se o panică de nedescris.

Lupta, în sine, a fost un adevărat măcel. Deruta semănată în rândul otomanilor, face ca aceştia să se ucidă şi între ei, adăugându-se astfel noi victime la cele făcute de valahi. Ţepeş, și-a croitdrum spre cortul sultanului, însă norocul i-a surâs lui Mohamed al II-lea, pentru că domnul muntean  a nimerit din greşeală în cortul unui paşă, pe care l-a şi ucis.

 În documentele păstrate eezultatele  atacului diferă. Potrivit unor surse istorice, pierderile totale s-au situat la circa 5.000 de oameni din partea valahilor și circa 15.000 de otomani.

La ivirea zorilor, Vald Ţepeş dă ordinul de retragere. Însă pe otomani, în frunte cu sultanul, îi mai aştepta o surpriză neplăcută. La intrarea în Târgovişte aveau să dea peste celebra pădure de ţepe, în care fuseseră infipţi alţi turci, daţi dispăruţi în urma cumplitei încleştări derulate în noaptea ce trecuse.

După atacul de noapte de lângă Târgovişte, Mahomed al II-lea a poruncit retragerea generală a forţelor sale armate peste Dunăre, în aşa grabă încât la 11 iulie 1462 el se afla, deja, la Adrianopol.

 

 

 

 

1567: Mary, Regina Scoţiei, este închisă în castelul Lochleven.

 

 

 

 

Elizabeth I da Inglaterra: ícone feminista ou mulher do seu ...

 

                                                           

              Foto –  Maria Stuart , Regina scoțienilor (n. 8 decembrie 1542 — d. 8 februarie 1587). A  domnit în Scoția din 14 decembrie 1542 până la 24 iulie 1567.

 

 

 

Maria Stuart, cunoscută și ca  Mary I of Scotland (Mary I a Scoției)  a devenit regină a Scoției în 1542, pe când avea doar o săptămână. Mary a decedat prin decapitare în Anglia, după o lungă încarcerare în Turnul Londrei, fiind acuzată de conspirație și trădare împotriva verișoarei sale Regina Elisabeta I a Angliei.

Datorită acuzațiilor, judecății și condamnării sale, respectiv a sfârșitului său, a ajuns să fie cunoscută ca una dintre monarhii cu cel mai tragic destin din istorie.

Tatăl ei, Iacob al V-lea (engleză James) era nepot a lui Henric al VIII-lea, ceea ce a încurajat-o pe catolica Maria să emită pretenții la tronul Angliei. Mary fusese educată în Franța și se căsătorise cu moștenitorul tronului Franței în 1558.

După moartea acestuia, în 1560, Maria s-a întors în Scoția, unde nu a fost agreată de popor. S-a căsătorit cu Henric Stuart, Lord Darnley. Darnley, însă, a fost ucis, probabil de bărbatul cu care Maria s-a remăritat după un timp, James Hepburn Bothwell. În 1568 a abdicat în favoarea fiului ei Iacob al VI-lea, și s-a refugiat în Anglia.

La 24 iulie, a fost forțata de un grup de nobili scotieni să abdice în favoarea fiul ei in vârstă de un an, James.

 

 

 

 

 

1599: Mihai Viteazul încheie, la Târgovişte, un tratat cu trimişii principelui Andrei Bathory, acceptând să fie inclus în pacea cu otomanii, pentru a câştiga timpul necesar în vederea finalizării pregătirilor pentru  ostilităţile  cu Poarta Otomana.

 

 

 

 

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu - foto - ro.wikipedia.org

Oastea lui Mihai Viteazul – pictură de Gheorghe Tattarescu

– foto – ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

1612: S-a născut sultanul otoman  Murad al IV-lea; (d.9 februarie 1640).

 A fost adus   la putere printrconspirație de palat in anul 1623  succedandu-l pe unchiul sauMustafa I.

Avea doar 11 ani cand s-a urcat pe tron.

Domnia sa a ramas in istorie datorita brutalitatii metodelor pe care le-a aplicat pentru reinstaurarea ordinii in stat.

A purtat un razboi greu impotriva Persiei,in timpul caruia a cucerit Azerbaidjanul si a ocupat puternicele cetati Tabriz si Hamadan.

In 1638 a ocupat Bagdadul, dupa un asediu la capatul caruia a masacrat garnizoana si populatia orasului.

A condus personal invazia Mesopotamiei, fiind de altfel ultimul sultan otoman care a comandat o armata pe campul de batalie.

A incheiat inaintea mortii sale, in 1639, un tratat cu Persia la Oasr-i-Chirin, prin care au fost trasate frontierele turco-iraniene, valabile pana in ziua de azi.

 

 

 

 

 

1613: S-a născut la Loughborough, Leicestershire,  John Cleveland  poetul englez, cel mai popular poet metafizic din vremea sa ; (m. la 29 aprilie 1658, Londra).

 

 

 

John Cleveland | English poet | Britannica

 

 

Cunoscut pentru satira politică, a susținut cauza registă în războiul civil englez.

 

 

 

 

 

1671: Conducătorul răsculaților cazaci Stepan (Stenka) Razin este executat la Moscova.

 

 

 

 

 

 Razin

 

 

Stenka Razin ( gravură contemporană englezească).

 

 

 

 Stepan (Stenka) Timofeevici Razin  (n. 1630 – d. 6/16 iunie 1671) a fost un lider cazac, conducătorul unei rebeliuni împotriva boierimii și birocrației țariste din sudul Rusiei.

 A transformat Astrahanul într-o „republică” a cazacilor. Populația a fost organizată după modelul căzăcesc în „mii”, „sute” și „zeci”, fiecare având în frunte un ofițer, care la rândul lor erau numiți de vece – adunarea generală a cazacilor. Primul act al acestei vece a fost proclamarea lui Razin ca gosudar (aproximativ „suveran”).

Emisarii lui Stenka, înarmați cu proclamații inflamatoare, au reușit să răscoale locuitorii regiunilor Nijni Novgorod, Tambov și Penza.

Proclamațiile chemând la răscoală au apărut chiar și în Moscova și Novgorod. Populația a fost ridicată ușor la luptă datorită promisiunilor lui Razin de eliberare a celor oprimați de jugul exploatării și de alungare a boierilor și reprezentanților puterii, care ar fi avut drept consecință instituirea egalității absolute în ținuturile locuite de ruși.

Soarta răscoalei a oscilat până la începutul anului 1671, când, după ce rebeliunea a început să dea semene de slăbiciune, a mai durat aproximativ șase luni până la încetarea luptelor, iar prestigiul lui Razin a scăzut treptat. Până chiar și tovarășii săi cei mai apropiați din Saratov și Samara au refuzat să deschidă porțile fortificațiilor lor în fața trupelor lui Razin. După ce patriarhul Moscovei l-a anatemizat pe Stenka Razin, cazacii de pe Don au încetat să mai fie aliații lui.

Stenka Razin și fratele lui, Frol Razin, au fost luați prizonieri la Kaganlîk, ultima fortăreață pe care au mai controlat-o, și au fost duși la Moscova unde au fost torturați și rupți în patru bucăți în cadrul unei execuții publice din Piața Roșie ; ( 6/16 iunie 1671).

Razin a inspirat un poem simfonic al lui Alexandr Glazunov și o cantată a lui Șostakovici.

 

 

 

 

 

 

1723: S-a născut  economistul și filosoful scoțian Adam Smith; (d. 17 iulie 1790).

 

 

 

 

 

Adam Smith - părintele economiei - Revista EduSoft

 

 

 

 

 

Cartea sa „Avuția națiunilor”, a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. 

 Această lucrare a ajutat la crearea economiei  ca disciplină academică modernă și a furnizat una dintre cele mai bune argumentări intelectuale pentru comertul liber si capitalism. 

A introdus în economie conceptul economic si filosofie sociala de „mana invizibila”,o metafora care ilustrează cum, prin urmarea propriului interes, indivizii stimulează indirect economia.

Smith consideră că, în cazul societăților capitaliste, urmărirea propriului bine contribuie la binele societatii.

În cadrul mecanismului pietei, guvernat de acest principiu, acțiunile cele mai eficiente și benefice vor fi și cele mai profitabile.

 

 

 

 

 

1779: Spania declară război Regatului Marii Britanii și începe Marele Asediu al Gibraltarului.

 

 

 

 

 

1815: Armata franceză a obţinut victoria asupra unei armate prusace condusa de generalul Blücher, în Bătălia de la Ligny.

 

 

 

Review: Scourge of War: Ligny | Wargamer

 

 

 

Bătălia de Ligny a adus faţă în faţă, la 16 iunie 1815, o armată franceză a primului imperiu, condusă de împăratul Napoleon I şi o armată prusacă condusă de mareşalul von Blücher. 

Pe plan tactic a fost o victorie franceză, dar strategic nu a schimbat radical situaţia campaniei. Bătălia de la Ligny nu a reprezentat victoria decisivă la care se aştepta Napoleon, astfel că von Blücher a putut să îi trimită ducelui de Wellington întăririle necesare pentru ca acesta să poată învinge, la 18 iunie, în cadrul Bătăliei de la Waterloo.

 

 

1815. Bătălia de la Quatre Bras a fost o confruntare armată  preliminară decisivă pentru Bătălia de la Waterloo , care a avut loc două zile mai târziu.

 

 

 

 

 

Moartea colonelului John Cameron din Fassiefern, care a condus pe locul 92 la Highlanders la bătălia de la Quatre Bras, la 16 iunie 1815, în timpul războaielor napoleoniene: imagine de Richard Simkin

 

 

 

 

 

Lupta a avut loc în apropiere de intersecția strategică de la  Quatre Bras, în Belgia de azi .

 Napoleon și-a atins scopul strategic mai mare de a împiedica forțele lui Wellington să ajute armata prusiană angajată în bătălia de la Ligny , pe care francezii au câștigat-o în aceeași zi.

Totodată,  avansul francez a fost  încetinit permițându-i lui Wellington să ia poziție pe câmpul de luptă de la Waterloo, ceea ce altfel nu ar fi posibil.

 

 

 

 

1829: S-a născut  marele conducător al apașilor  Geronimo ; (d. 1909).

 

 

 

 

 

Know the Real Geronimo: Life of Native American Hero in Pictures

 

 

 

 

Goyaałé, scris uneori Goyathlay (n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909), numit mai târziu și a fost un lider și vraci din uniunea de triburi apașe Chiricahua, care s-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și impotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași.

Deși a înțeles că nu mai poate recupera pământurile răpite de coloniștii mexicani și americani, Geronimo și-a continua lupta pentru tot restul vieții.

A rămas în istorie Masacrul de la Casa Grande, celebru prin tactica perfidă a mexicanilor care au simulat că încheie armistițiu, le-au oferit indienilor rachiu de agave și apoi i-au ucis.

Geronimo s-a retras într-o peșteră și nu a putut fi găsit. Mai multe trupe americane au fost mobilizate în căutarea sa. S-a predat abia în 1886, fiind tratat ca un prizonier de război, nu ca un infractor.

A încetat din viață la 79 de ani, când ajunsese o celebritate. Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul a numeroase ecranizări.

În februarie 2010, Camera Reprezentanților SUA a adoptat o rezoluție care stipula recunoașterea meritelor liderului indian, recunoscut ca un adevărat strateg al războiului de gherilă, și ca acesta să fie comemorat la 100 de ani de la moartea sa.

 

 

 

 

1835: A fost inaugurată, la Iasi, sub domnia lui Mihail Sturdza si prin strădania lui Gheorghe Asachi și a altor învățați români ai vremii, “Academia Mihaileană” .

Este prima instituție de învățământ superior modernă din Moldova (1835 – 1847).

Aici se țineau cursuri de istorie, drept, chimie, matematică și arhitectură.

Este precursoare a Universității din Iași și a Colegiului Național si a pregatit o intreaga pleiada de intelectuali pe care ii regasim mai tarziu  in randurile pasoptistilor si ai luptatorilor pentru Unire.

 

 

 

 

 

 

1858: S-a născut  Regele Gustaf  al V-lea al Suediei; (d. 29 octombrie 1950).

 

 

 

 

 

Regele Suediei, Gustav al V-lea | Trufe și Aguride

 

 

 

 

A fost ultimul rege al Suediei care a intervenit direct în politica țării si de asemenea ultimul rege suedez   Comandant Suprem al Forțelor Armate Suedeze (între 1907 și 1939).

Era un conservator care nu  aproba  curentul democratic si avea simpatii pro-germane în timpul Primului Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

1862: La Timișoara, s-a incheiat o Conventie telegrafica intre Austria, Imperiul Otoman, Serbia si Romania, prin care erau reglementate operatiunile de transmitere si taxare a depeșelor intre statele semnatare.

 

 

 

 

 

1864: Prin Protocolul de la Constantinopol, Puterile Garante au recunoscut dreptul statului roman de a-si modifica legiuirile interne, fara o prealabila aprobare din partea lor.

 

 

 

 

1873: S-a stins din viata la Sibiu, Andrei Saguna, unul dintre conducătorii luptei de eliberare națională a românilor din Transilvania și primul președinte al Astrei, Mitropolit Ortodox al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 S-a născut la 20 decembrie 1808, în localitatea Mișcolț din Ungaria și a fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române. Pentru faptele sale sfinte Biserica Ortodoxă Română l-a proslăvit ca sfânt (canonizat) la 21 iulie 2011. Prăznuirea lui se face la 30 noiembrie.

A fost înmormântat la Rășinari, langa Sibiu.

 

 

 

 

 

 

1890: S-a născut la Brăila filosoful, logicianul  si publicistul român Nae Ionescu;  ( d. 15 martie 1940).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicolae C. Ionescu (mai cunoscut ca Nae Ionescu, a fost unul dintre principalii reprezentanţi ai „trăirismului”, curent de gândire filosofică românească interbelică. A știut să adune în jurul său și să educe o pleiadă de membri ai generației de aur interbelice a literaturii și gândirii românești ca Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran, Vasile Moisescu și George Murnu.

În anii 1930 a fost puternic implicat în politică, susținându-l inițial pe Regele Carol al II-lea și apoi Mișcarea legionară.

 

 

 

 

 

1890: S-a născut  in Anglia, Stan Laurel, pe numele real Arthur Stanley Jefferson, celebru actor comic, jumatatea cuplului „Stan si Bran”. Pasiunea pentru teatru si film a mostenit-o de la tatal sau, si el actor.

A debutat la vârsta de 16 ani, apoi s-a laturat trupei de vodevil a lui Fred Karno, calatorind cu aceasta in Statele Unite intre 1910 si 1913.

 

 

 

 

Stan Laurel

 

 

 

 

In aceasta perioada a avut ocazia sa il cunoasca pe Charles Chaplin, pe care a si inceput sa il imite.

S-a intors acasa, pentru ca in 1917 sa ajunga din nou in SUA, fiind distribuit intr-o comedie cinematografica de succes. Incurajat, Stan a continuat sa regizeze mai multe filme de scurt metraj, iar apoi sa treaca la pelicule mai importante.

L-a intalnit cu aceasta ocazie pe cel care avea sa ii devina partener, Oliver Hardy, insa cei doi au facut echipa abia mai tarziu.

In 1927, cuplul Stan si Bran si-a facut un debut fulminant, in urmatorii 20 de ani fiind nedespartiti pe marile ecrane. Ei au incetat sa mai apara in filme in 1950, dar au continuat sa joace in diverse spectacole organizate pe teritoriul Angliei.

Stan Laurel a fost recompensat in 1960 cu un premiu Oscar pentru intreaga cariera, juriul recunoscandu-i creativitatea in materie de comedie.

Actorul a încetat din viață la 23 februarie 1965, în urma unui infarct. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1897: Este semnat  tratatul prin care Republica Hawaii este anexată de Statele Unite ale Americii.

 

 

map - Pearl Harbour

 

 

1897: S-a născut Georg Wittig, chimist german, laureat al Premiului Nobel; (d. 1987).

 

 

 

 

1903: Henry Ford fondeaza la Detroit,compania „Ford Motor Company”, care va deveni unul din gigantii mondiali ai constructiei de automobile.

 

 

Henry Ford - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

Foto : Henry Ford  

First Ford Motor Company, 1903 Replica Replica of first Ford ...

 

 

Foto: Sediul Ford Motor Company -1903.

 

 

 

 

1904: Patriotul finlandez  Eugen Schauman il împuscă mortal  pe guvernatorul-general  rus al  Finlandei  ocupate de Rusia,  Nikolai Bobrikov, dupa care se sinucide.

 

 

 

 

 schuaman.jpg (7260 bytes)bobrikov.jpg (9832 bytes)

Eugen Schauman      Nikolai Bobrikov

 

 

 

 

 

 

1913: Se declanșeaza cel de-al doilea Război Balcanic între Bulgaria si fostii sai aliati Grecia, Serbia şi Muntenegru, cărora li se va alătura România şi Turcia.

 

 

 

 

16 iunie, istoricul zilei

Regele Ferdinand al Bulgariei

16 iunie, istoricul zilei

Regele Constantin al Greciei

Cel de-Al Doilea Război Balcanic s-a declansat  în 1913 între Bulgaria pe de o parte şi Grecia şi Serbia si Muntenegru de cealaltă parte.

Cauza războiului a fost neînţelegerea asupra împărţirii teritoriilor pierdute de turcii otomani în timpul Primului Război Balcanic, care a luat sfîrşit la 30 mai 1913, in care aceste tari fusesera aliate.

Pentru Bulgaria, războiul oferea ocazia de a ocupa întreaga Macedonie şi de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia şi Grecia războiul însemna şansa de a împărţi între ele Macedonia şi de a împiedica hegemonia Bulgariei.

Astfel la 16 iunie 1913, regele Ferdinand al Bulgariei a ordonat trupelor sale să atace poziţiile sîrbe şi greceşti, declarînd în acelaşi timp război acestor tari.

Principalul atac bulgar era îndreptat împotriva sîrbilor cu armatele I, a III-a, a IV-a şi a V-a, în timp ce armata a II-a era însărcinată cu atacarea poziţiilor greceşti de la Gevgeli şi Salonic.

Bulgarii au fost copleşiţi numeric pe frontul grecesc, şi în curînd luptele uşoare s-au transformat într-o ofensivă grecească pe întreaga linie a frontului la 19 iunie.

Forţele bulgare s-au retras imediat de pe poziţiile lor de la nord de Salonic pe poziţii defensive la Kilkis.

Planul de a distruge armata sîrbă în Macedonia centrală printr-un atac concentrat a eşuat, iar bulgarii au fost opriţi.

 

 

 

 

 

Peter I of Serbia, 1844 – 1921. Last King of Serbia (1903–1918 ...

Foto: Petru I al Serbiei, 1844 – 1921. Ultimul rege al Serbiei (1903–1918) și primul rege al sârbilor, croaților și slovenilor (1918–1921).

 

 

Bătălia de la Kilkis

 

 

 

Armata greacă, comandată de regele Constantin avea nouă divizii şi o divizie de cavalerie (120 000 de oameni), într-un raport de doi la unu sau trei la unu faţă de trupele bulgare.

Dupa o lupta grea, grecii au reusit sa cucereasca la 5 iulie Doiranul, iar împreună cu sîrbii au inaintat pînă la Defileul Kresna. În acest punct, logistica greacă era întinsă la maxim, şi înaintarea s-a oprit.

Bulgarii au pierdut 7 000 de oameni la Kilkis. Alţi 6 000 au fost luaţi prizonieri cu 130 de tunuri. Grecii au suferit şi ei pierderi grele, de 8 700 de oameni. A fost bătălia decisivă pe acest front, şi cel mai mare succes grecesc din ambele războaie.

 

 

 

Soldati sîrbi în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic

 

Foto: Soldați sîrbi în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic.

 

Bregalnica, Kalimantsi şi Defileul Kresna

 

Pe frontul din Macedonia centrală sîrbii au împins forţele bulgare către est prin bătălia de la Bregalnica (30 iunie – 9 iulie). Între timp, în nord, bulgarii au început să avanseze către oraşul sîrbesc Pirot (în apropiere de graniţa sîrbo-bulgară), obligînd sîrbii să trimită întăriri armatei a II-a care apăra Pirutul şi Nišul.

Acest lucru le-a permis bulgarilor să oprească ofensiva sîrbă din Macedonia la Kalimantsi la 18 iulie.

După liniştirea situaţiei pe frontul sîrbesc, bulgarii au trimis Armata a I-a  în ajutorul Armatei a II-a, care se opunea grecilor în poziţiile defensive excelente de la Defileul Kresna.

Constantin a respins propunerea guvernului său pentru un armistiţiu, căutînd o victorie decisivă pe cîmpul de luptă.

La 29 iulie, armata bulgară întărită a lansat atacuri pe ambele flancuri, împingîndu-i pe greci în aval pe văile rîurilor Struma şi Mesta. Constantin s-a confruntat cu o anihilare de tip Cannae, şi a cerut sprijinul sârbilor.

Din nefericire pentru el, aceştia nu îi puteau oferi ajutor după bătălia de la Kalimantsi, iar Constantin i-a cerut guvernului să obţină un armistiţiu.

Grecii pierduseră circa 10 000 de oameni în ultimele zece zile de lupte. Bulgarii doreau de asemenea pacea, şi astfel Constantin a fost salvat de la distrugere.

 

Sfîrşitul războiului

 

În ciuda stabilizării frontului din Macedonia, dorinţa guvernului bulgar pentru pace venea ca urmare a faptului ca la 10 iulie, românii au invadat  Dobrogea şi inaintau dinspre nord spre capitala Sofia.

Pentru a înrăutăţi situaţia Bulgariei, otomanii au profitat pentru a-şi recupera fostele posesiuni din Tracia, inclusiv Adrianopolul, pe care bulgarii l-au abandonat la 23 iulie, fără a trage un foc.

Armatele otomană şi română nu au avut pierderi în lupte, deşi au suferit puternic de pe urma unei epidemii de holeră.

Un armistiţiu general a fost semnat la 18 iulie, iar schimbările teritoriale au fost reglate de tratatele de la Bucureşti şi de la Constantinopol.

Bulgaria a pierdut cea mai mare parte a teritoriilor cîştigate în Primul Război Balcanic, inclusiv sudul Dobrogei, cea mai mare parte a Macedoniei, Tracia şi coasta egeeană, cu excepţia portului Dedeagach.

Serbia a devenit o putere importantă în Balcani, iar Grecia a obţinut portul Salonic şi împrejurimile, plus cea mai mare parte a coastei Traciei Occidentale.

A fost doar o înţelegere temporară.

Zece luni mai tîrziu luptele au reînceput, odată cu Primul Război Mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: A murit (la Montreux, în Elveţia), Bazil G.Assan, inginer inventator, industriaş şi explorator, primul român care a efectuat o călătorie în jurul pământului; (n. 1860).

A construit, în anul 1853, prima moară cu aburi din România şi prima fabrică de uleiuri comestibile din porumb.

Împreună cu fratele său, George, a introdus metoda de extracţie cu benzină a uleiurilor/1893; a fost primul care a proiectat un canal navigabil între Cernavodă şi Constanţa și primul român care a explorat zona Oceanului Arctic/1896.

A fost membru al  Societatii geografice romane. În   1899 a făcut o călătorie care a durat cinci luni,  pe ruta Constantinopol, Alexandria, Ceylon, Nagasaki,Tokyo,Yokohama, San Francisco, New York, Londra, aceasta  fiind astfel prima călătorie a unui român în jurul lumii.

 

 

 

 

Bazil G. Assan, la volanului primului automobil înmatriculat în România - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

Bazil G.Assan a fost și deținătorul automobilului cu nr. 1 din Bucuresti .

 

 

 

 

 1921: Se constituie la Bucureşti,  Societatea„Orient Radio” (Rador), agenţie telegrafică de presă. Rador era la început o afacere privată (apărută la iniţiativa lui Noti Constantinde, secretar la Legaţia română din Paris, şi Sebastian Şerbescu, avocat), dar statul român a cumpărat, prin Ministerul de Externe, totalitatea acţiunilor agenţiei, în anul 1926, devenind astfel prima agenţie de presă oficială a României; prin Legea din 24.III.1926 aceasta a devenit „Societatea Rador – Agenţie de informaţii telegrafice”. 

După instalarea regimului comunist, prin Decretul nr. 217 din 20.V.1949 se hotăra organizarea Agenţiei Române de Presă „Agerpres” de pe lângă Consiliul de Miniştri, prin preluarea personalului şi a patrimoniului „Rador”; primul director al „Agerpres”: Ion Popescu-Puţuri. La 8.I.1990 a apărut Decretul-lege al Consiliului Frontului Salvării Naţionale prin care se înfiinţa Agenţia de presă „Rompres”, ca urmare a reorganizării „Agerpres”. Din iulie 2008 „Rompres” a revenit la numele „Agerpres”. Această agenţie („românească, naţională şi autonomă”) a funcţionat sub numele de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română şi era subordonată Ministerului Afacerilor Străine.

Agenţia Română a funcţionat până spre finele anului 1916, când şi-a încetat temporar activitatea, în timpul Primului Război Mondial Agenția Națională de Presă AGERPRES este continuatoarea primei agenții de presă din România. Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română „Orient-Radio” – RADOR, Agenția Română de Presă – AGERPRES, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă AGERPRES. 

Prima agenţie de presă românească a fost înfiinţată la 15/27.III.1889, la iniţiativa ministrului de externe P.P. Carp.

 

 

 

 

1924: Henry A. Berliner și tatăl său,  Émile  Berliner, (inventatorul  gramafonului), fac o demonstratie cu  un elicopter  in fata reprezentantilor Biroului american pentru aeronautica.

Ei lucrau la inventarea unui elicopter încă din 1909.

 

 

 

 

1925: S-a născut scriitorul, filosoful și jurnalistul francez Jean D’Ormesson (nume complet: Jean Bruno Wladimir François-de-Paule Le Fèvre d’Ormesson).

Printre marile sale succese literare se numără cronica „Au plaisir de Dieu”, („După voia Domnului”, 1974); membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1995; (m. 2017).

 

 

 

 

 

1928: S-a născut dirijorul Sergiu Comissiona, stabilit în SUA. 

Sergiu Comissiona (d. 5 martie 2005, Oklahoma City, Oklahoma, USA) a fost un dirijor si violonist israelian – american originar din România.

În anul 1990 devine prim-dirijor al orchestrei posturilor de radio şi televiziune din Madrid (Spania), unde rămâne până în 1998, iar în intervalul 1990 – 1994 este, în acelaşi timp, director muzical al orchestrei filarmonice din Helsinki (Finlanda).

 

 

 

 

Sergiu Comissiona Interview with Bruce Duffie . . . . . . .

 

 

 

 

Foarte căutat ca „dirijor invitat” (guest conductor), apare la pupitrul multor formaţii de prestigiu, ca Vancouver Symphony Orchestra, Orchestra filarmonică Radio din Hilversum, Olanda, Philadelphia Orchestra.

În 1981, cu ocazia centenarului naşterii lui George Enescu, împreună cu un grup de muzicieni devine unul dintre membrii fondatori ai Societăţii „George Enescu” din Statele Unite ale Americii, avându-l ca preşedinte de onoare pe Yehudi Menuhin.

 

 

 

 

 1937: S-a născut  în New York City scriitorul american Erich Segal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A scris printre altele romanul de mare succes ” Love Story”,  o dramă romantică adaptată după scenariul filmului omonim,scris tot de el.

A decedat la 17 ianuarie 2010, la Londra.

 

 

 

 

 

1937:  S-a născut regele Simeon al II-lea al Bulgariei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost între 1943-1946 rege al Bulgariei , iar între 2001-2005  prim-ministru al acestei tari. Este cunoscut și sub numele de Simion de Saxa-Coburg și Gotha sau în limba bulgara, Simeon Borisov Sakskoburggoțki.

 

 

 

 

 

 

1940: Al Doilea Razboi Mondial – Franţa cere armistiţiu. Acesta se va  semna la 22 iunie cu Germania şi la 24 iunie, cu Italia.

Guvernul condus de Paul Reynaud a demisionat.

 

 

S-a întâmplat în 23 iulie 1951 - Jurnal Spiritual

Mareşalul Philippe Petain, erou al primului razboi mondial, a preluat conducerea noului guvern francez de la Vichy.

 

 

 

 

 

1940:  Un guvern comunist  este impus de sovietici  în Lituania.

 

 

 

 

1943: Charlie Chaplin se casatoreste pentru a patra oara, la varsta de 54 de ani, cu  Oona O’Neill, in varsta de  18 ani.

Cuplul se va instala  in  1952 in Elvetia si va creste 8 copii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oona  Chaplin (născută O’Neill  la 14 mai 1925- d.27 septembrie 1991), a fost fiica marelui dramaturg  Eugene O’Neill, laureat al premiului Nobel şi  al scriitoarei  Agnes Boulton.

 

 

 

 

 

1944: A murit (împuşcat de nazişti, pentru participarea la Rezistenţă) Marc Bloch, istoric medievist francez.

A fondat, în 1929, la Strasbourg, revista „Annales d’histoire économique et sociale”, în jurul căreia s-a născut un nou curent istoriografic, care a dominat secolul al XX-lea; (n. 1886).

 

 

 

 

Marc Bloch | Historical Materialism

 

 

Foto: Max Bloch (n. 6 iulie 1886, Lyon – d. 16 iunie 1944, Saint-Didier-de-Formans, Ain, Franța), istoric francez, membru al Rezistenței.

 

 

Marc Bloch  a fost profesor de istorie la universitățile din Strasbourg (1931–1936), Sorbona (1936–1939) și Montpellier și unul dintre cei mai fascinanți istorici ai secolului XX. El a luptat în ambele războaie mondiale și chiar a scris o lucrare critică despre înfrângerea țării sale  bătălia  Franței din 1940,  L’étrange défaite (Ciudata înfrângere) care explică de ce guvernul și clasa conducătoare erau vinovate.

După armistițiu (iunie 1940), Bloch s-a întors în Franța, în zona de sud neocupată de nemți, unde s-a alăturat rezistenței de la Montpellier. A fost arestat de Gestapo în martie 1944, torturat și, în cele din urmă, împușcat la 16 iulie,  a doua zi după debarcările din Provence, când  naziștii au început să „ golească”închisorile prin executarea în masă ale patrioților .

 

 

 

 

 

 

 

 

1952: S-a născut cantautorul canadian Gino Vannelli.

 

 

Gino Vanelli. Was so in love with him, almost got ran over by his ...

 

 

 

 

 

 

 

1955: Papa Pius al XII-lea îl excomunică pe presedintele  argentinian  Juan Perón.

 

 

 

 

 

Foto: Peron si sotia sa Evita

Peron a  intrat în conflict și cu Biserica Catolică, care a refuzat să o canonizeze pe Evita, sotia sa.

 Perón a amenințat atunci cu separarea Bisericii de Stat, a pus capăt instrucției religioase în școli și plănuia să legalizeze divorțul și prostituția.

În termeni politici, a fost o strategie mai mult decât proastă, având în vedere sentimentele profund religioase ale populației.

În iunie 1955, Perón a dat ordin ca doi preoți catolici să fie deportați în Italia, iar Vaticanul a răspuns prin excomunicarea celor responsabili, fără a face publice numele acestora.

Mai mulți soldați din marină și aviație au organizat atunci o rebeliune și au bombardat capitala, omorând circa 350 de oameni. Revolta soldaților a fost reprimată, iar suporterii radicali ai lui Perón au răspuns prin jefuirea și profanarea bisericilor.

Șapte biserici au fost incendiate în capitala țării, iar reputația președintelui a avut foarte mult de suferit de pe urma acestor incidente.

 

 

 

 

 

1958: În noaptea de 16/17 iunie au fost condamnaţi la moarte şi executaţi organizatorii revoluţiei anticomuniste din 1956, din Ungaria (Imre Nagy, Pal Maleter, Miclos Gimes).

Aceștia au fost reabilitaţi juridic în 1989, iar la 16 iunie 1989 au avut loc funeraliile naţionale ale lui Imre Nagy.

 

 

 

Imre Nagy | Discography | Discogs

 

 

 

 

Imre Nagy (n. 6 iunie 1896, Kaposvár – d. 16 iunie 1958, Budapesta) a fost un politician comunist, maghiar, cu orientare reformatoare, prim-ministru al Ungariei între 1953-1954 și în octombrie 1956, ocazie cu care a devenit în mod neașteptat unul din eroii revoluției anticomuniste din Ungaria din 1956.

A provenit dintr-o familie săracă de țărani calviniști. Tatăl său a fost îngrijitor la poștă, având absolvite 8 clase de școală generală.

 

 

 

 

 

1959: A murit actorul american de film George Reeves, care a întruchipat, în anii ‘50 ai secolului XX, eroul din serialul tv. „Aventurile lui Superman”; (n. 1914).

 Primul său rol de film a fost un rol minor în Gone with the Wind . Reeves a acționat în filme și filme de pregătire a armatei. În 1951, a ocupat rolul principal în popularul serial de televiziune Aventurile lui Superman .  

 

 

 

 

Who killed Superman? The sinister true story behind the death of ...

 

 

 

 

George Reeves. Actor american nascut la 5 ianuarie 1914 in Woolstock, Iowa, SUA, numele său fiinumele George Keefer Brewer.
  A prestat ca actor din 1933 pana în 1959 când a decedat. 

  După război Reeves a apărut în thrilerul The Adventures of Sir Galahad alaturi de Ralph Byrd si Sam Katzman.
  In 1951, George Reeves este distribuit in serialul de televiziune Superman si incepe cu episodul Superman and the Mole Men.

A fost nominalizat de doua ori la premiile TV Land Awards. Pe 16 iunie 1959 este găsit ucis in casa sa din Hollywood, California.

Moartea sa misterioasă a fost considerată o sinucidere, dar unii speculează că ar fi fost vorba de o crimă.

 

 

 

 

1961:  Balerinul rus de naționalitate tătară, Rudolf Nureiev, vedetă a Teatrului Kirov, fuge din U.R.S.S. în Occident, la Paris.

 

 

 

 

 

 

Rudolf Khametovich Nureyev (17 March 1938 – 6 January 1993) was a Soviet-born dancer of ballet and modern dance, one of the most celebrated of the 20th century - foto - stripes.com

 

 

Rudolf Khametovich Nureyev (17 March 1938 – 6 January 1993)  – foto – stripes.com

 

 

 

 

 

 

 

 

1963: Este lansată nava spatiala “Vostok- 6″ avand la bord pe Valentina Tereskova, prima femeie cosmonaut din lume.

 

 

 

 

  

Valentina Tereșkova (n. 6 martie 1937, regiunea Iaroslavl) cosmonaut din Rusia, prima femeie care a zburat în spațiul cosmic la 16 iunie 1963 cu nava Vostok 6.

 

 

 

 

 

 

 

1964: În România comunistă  au fost graţiaţi 3467 deţinuţi politici.

 

 

 

 

 

Turist în ţara mea: Memorialul de la Sighet

 

 

 

Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, în timpul regimului comunist, în România au existat 44 de penitenciare principale și 72 de lagăre de muncă forțată destinate deținuților politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.

Amnistierea și eliberarea majorității deținuților politici din România a fost stabilită prin decretele nr. 767/1963, nr. 176 și nr. 411/1964, care nu au fost publicate în Monitorul Oficial, așa că publicul larg nu cunoaște conținutul lor. Înainte de a fi eliberați, deținuții au fost avertizați că nu le era permis să spună nimic despre cele pătimite, prin diferitele locuri de detenție.

Potrivit statisticilor oficiale, în ianuarie 1960, numărul persoanelor condamnate pentru delicte împotriva securității statului era de 17.613. Numărul lor a scăzut în 1962 de la 16.327 la 13.017, în urma eliberării mai multor legionari. În 1963, el s-a redus la 9.333, pentru ca în 1964 majoritatea celor rămași în închisori să fie puși în libertate.

Într-un document de bilanț al M.A.I. privind grațierile efectuate la sfârșitul anului 1963 și în prima jumătate a anului 1964, apare menționat faptul că au fost puși în libertate 10.014 condamnați.

Autorul sintezei considera că majoritatea acestora s-au integrat sau își manifestă intenția de a participa efectiv la viața socială, alții “au adoptat o poziție de espectativă și izolare, evitând a mai veni în contact cu persoane suspecte și a purta discuții cu caracter politic din teama de a nu atrage atenția organelor noastre“.

Cei mai mulți au primit pensii din partea statului, iar unii au fost reîncadrați în vechile lor locuri de muncă, inclusiv în universități și institute de cercetare științifică.

Fostul ministru de Externe, Corneliu Mănescu, a povestit cum s-a derulat procesul eliberării “politicilor”: Amnistierea deținutilor politici s-a făcut din 1962 până în 1964, în mai multe tranșe, și a întâmpinat opoziția mai multor membri din conducerea partidului. Era, de fapt, o măsură politică în consens cu “reabilitările” victimelor stalinismului din celelalte țări.

Numai că Gheorghe Gheorghiu Dej i-a eliberat pe toți, nu doar pe câțiva, cum s-a întâmplat în Uniunea Sovietică, de exemplu. Ceea ce i-a atras un mare capital politic în Occident. Aș vrea să spun – cu o anumită malițiozitate – că Dej a acceptat să dea curs acestor intervenții, deoarece și-a dat seama că va rămâne de pe urma acestei măsuri și cu un prestigiu crescut pe plan extern.

După eliberarea deținutilor politici din 1964, Securitatea a declanșat o acțiune de supraveghere informativă la nivel național. Suspecții puteau fi nu doar foștii detinuți politici, ci și persoane fără antecedente politice, dar care erau considerate „cu potențial ostil“. Această schimbare de metodă era cerută de nevoia unor relații internaționale ameliorate și se baza pe siguranța controlului asupra prizonierilor “lagărului comunist”.

În acest sens, după 1964, represiunea comunistă împotriva opozanților regimului s-a adaptat la noile realități, utilizând instrumente mai rafinate de reprimare a opozanților: impunerea domiciliului obligatoriu, supravegherea foștilor deținuți politici, utilizarea spitalelor de psihiatrie ca locuri de recluziune, arestarea și anchetarea sub pretextul unor delicte de drept comun etc.

 

 

 

1972: Este capturata de poliţie în Langenhagen, in Germania federala, Ulrike Meinhof, membra a gruparii teroriste marxiste intitulate  Factiunea Armata Rosie (Rote Armee Fraktion), mai cunoscută publicului larg  sub numele de Grupul Baader-Meinhof.

 

 

 

 

 

 

Bombing Number Ten: The New German Ghetto Show - Ulrike Meinhof

 

Foto: Ulrike Meinhof (n. 7 octombrie 1934, Oldenburg)

S-a spânzurat în închisoarea Stammheim la 8 mai 1976.

 

 

Grupul initial a avut doar patru membri, respectiv Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, si Ulrike Meinhof, acestia fiind de fapt prima generatie de teroristi. A doua generatie a activat spre sfârsitul anilor ’70, fiind compusă din fosti membri ai grupării Socialist Patients’ Collective.

A treia generatie si ultima, a activat între 1980-90. Gruparea teroristă si-a anuntat dizolvarea printr-un comunicat remis Agentiei Reuters în 20 aprilie 1998. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre aceast grupuscul terorist. 

 

 

 

 

 

1976: In Soweto, Africa de Sud, a avut loc un marș nonviolent la care au participat 15.000 de studenți.

Manifestația s-a transformat în revoltă populară, dupa ce poliția a deschis focul spre mulțime, ucigând 566 de persoane.

 

 

 

 

Hector Pieterson purtat pe brate de Mbuyisa Makhubo după ce a fost împușcat de poliția din Africa de Sud. Sunt insotiti de sora lui, Antoaneta Sithole. Pieterson a fost dus de urgenta la o clinica locala si declarat mort la sosire - foto:google.com

Foto google.com:

Hector Pieterson, însoțit de sora lui, Antoaneta Sithole, a fost purtat pe brațe  grav rănit după ce a fost împușcat de poliția din Africa de Sud, la o clinica locală și declarat mort la sosire. 

Era însoțit de sora lui, Antoaneta Sithole.  

 

 

 

 

 

 

 

 

1977: A decedat în localitatea Alexandria, Virginia, SUA, inginerul german Wernher von Braun, un pionier și vizionar al dezvoltării tehnologiei și zborurilor rachetelor.

 

 

 

 

Wernher Von Braun | Hack the Moon

 

 

 

Foto. Wernher Magnus Maximilian, Freiherr von Braun, cunoscut mai ales ca Wernher von Braun (n. 23 martie 1912, Wyrzysk, Prussia)

Wernher von Braun, a fost conducătorul programului  de creare a rachetelor germane (cea mai cunoscută: V-2) atât înainte de-al Doilea Război Mondial, cât și în toiul lui).

A fost adus în Statele Unite, împreună cu o bună parte a echipei sale științifice de la Peenemünde, printr-o operație secretă numită Operațiunea Paperclip.

A devenit cetățean al Statelor Unite, unde a lucrat la programul militar american ICBM (Intercontinental ballistic missiles „rachete balistice intercontinentale”), apoi la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale (Marshall Space Flight Center) și ca șef al proiectului rachetei Saturn V, superracheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite să lanseze în spațiu nave din ce în ce mai performante din seria programului spațial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronauților în misiunile spațiale Apollo 11, Apollo 12, Apollo 14, Apollo 15, Apollo 16 și Apollo 17

 

 

 

 

 

 1977: Leonid Brejnev devine preşedinte al URSS.

 

 

 

 

 

Leonid Ilici Brejnev (rusă: Леонид Ильич Брежнев, n. 19 decembrie 1906 - d. 10 noiembrie 1982) conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și în perioadele 1960 - 1964 și 1977 - 1982, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem (șef al statului) - foto - moldovenii.md

Foto: Leonid Ilici Brejnev

 

 

Nascut in Ucraina, in 19 decembrie 1906, intr-o familie de muncitori, Brejnev a condus Uniunea Sovietica intre anii 1964 – 1982, mai intai in calitate de secretar general al Partidului Comunist, apoi de spresedinte al Prezidiului Sovietului Suprem intre anii 1960-1964, apoi intre 1977-1982.

A promovat o politica rigida care a avut ca efect stagnarea vietii economice si sociale.

De altfel, perioada cat s-a aflat in fruntea URSS a fost cunoscuta ca „epoca stagnarii”, el nereusind sa readuca tara in starea in care se afla pe vremea lui Stalin.

 A murit la 10 noiembrie 1982.

 

 

 

 

 

 

1979 : A decedat la București, marele  actor român Costache Antoniu. (“O scrisoare pierdută”, “Pasărea furtunii”, “Neamul Şoimăreştilor”).

S-a născut la  25 februarie 1900, în comuna Țigănași, județul Iași.

 

 

Costache Antoniu (n. 25 februarie 1900, comuna Țigănași, județul Iași; d. 16 iunie 1979, București) actor român de teatru și film - foto - ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1983: Iuri Andropov devine preşedinte al URSS, succedandu-l pe Leonid Brejnev.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Iuri Andropov

 

 

 

 

 

 

Iuri Vladimirovici Andropov (n. 2 iunie 1914 (S.N. 15 iunie) — d. 9 februarie 1984) politician sovietic, șef al KGB, secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni.

 

 

 

 

 

 

1990: In cadrul unei ședințe, presedintele Ion Iliescu  si  guvernul Romaniei  au analizat evenimentele grave petrecute  in Bucuresti si manifestatiile de la Piata Universitatii.

 

 

 

 

 

 

Piata-Universitatii-Romania-1990

 

În comunicatul care a urmat , s-a evocat “scenariul destabilizarii de stat”, situatie in care presedintele si Guvernul au cerut interventia armatei  si sprijinul populatiei.

 

 

 

 

 

 

1991 : Se inaugureazăal doilea Pod de Flori peste Prut.

 De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă liber hotarul în România.

 

 

 

 

 

Al doi-lea Pod de Flori (17 iunie 1991) – Moldovenii trec Prutul - foto preluat de pe www.europalibera.org

 

 

 

 

 

Podul de Flori a fost denumirea dată  acțiunilor ce s-au desfășurat pe malurile râului Prut la începutul anilor 1990 respectiv 1991, si mai apoi in 2015, când, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. În mod simbolic, la aceste evenimente au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. 

Primul Pod de Flori a avut loc pe 6 mai 1990.  Al doilea Pod de Flori s-a desfășurat pe 16 iunie 1991. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România.

Al treilea Pod de Flori a fost organizat de către Platforma Unionistă ACTIUNEA 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei în data de 11 Iulie 2015.

Motivul organizarii acestui pod de flori a fost de a-i intampina pe cei 1000 de locuitori din Moldova, ce au pornit in mars din Chisinau spre Bucuresti, pentru a cere Unirea Republicii Moldova cu România.

 

 

 

 

 1993: A început să emită primul  post privat de televiziune din România – S.O.T.I.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997 : A fost adoptat Tratatul de la Amsterdam (Maastricht II), prin care se dorea crearea – prin extinderea UE – a unei Europe unite. Tratatul de la Amsterdam a fost adoptat de șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE) la 16-17 iulie 1997 și semnat la 2 octombrie 1997.

A intrat în vigoare la 1 mai 1999. Tratatul de la Amsterdam a amendat Tratatul de la Maastricht, fără însă a-l înlocui. Scopul lui inițial a fost de a asigura capacitatea de acțiune a UE și după extinderea spre est. Reformarea profundă a UE a eșuat însă, făcând necesare alte măsuri (vezi Tratatul de la Nisa și Constituția Europeană).

 

 

 

 

 

 

 2000 : A decedat printesa Nagako, văduva împaratului Hirohito al Japoniei; (n. 1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

2003:  Argentinianul Luis Moreno-Ocampo a depus jurământul, devenind primul Procuror al Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care se ocupă de sancţionarea încălcărilor grave ale drepturilor omului in lume.

 

 

 

 

 

 

 

2004: O echipă de cercetători de la Universitatea Innsbruck (Austria) a publicat, în revista de ştiinţă „Nature”, un articol în care anunţa realizarea primei „teleportări”; experimentul nu presupunea deplasarea dintr-un spaţiu în altul, ci transferarea proprietăţilor fizice ale unui foton unui alt foton, instantaneu, fără a exista nici o cale de comunicare între cele două particule de lumină.

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Premieră naţională a unei piese de teatru în limba rromani (tiganeasca), „Zurinka”, de Ziua Mondială a Limbii Rromani, stabilită de UNESCO pentru data de 16 iunie. (Teatrul „Ariel” din Târgu Mureş).

 

 

 

 

 

2008: A început activitatea „Agenţiei de ştiri Basilica” a Patriarhiei Române, prin lansarea site-ului Basilica.ro.

 

 

 

 

Agenţia de ştiri Basilica are un site nou - Basilica.ro

 

 

Agenţia este parte integrantă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, care mai cuprinde: Televiziunea Trinitas TV, postul de radio Trinitas, publicaţiile „Lumina” şi „Vestitorul Ortodoxiei” şi Biroul de presă al Patriarhiei Române.

 

 

 

 

 

 2013: A decedat arhimandritul Iustin Pârvu, stareț al Mănăstirii Petru Vodă; (n. 1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Părintele stareț Iustin Pârvu (n. 10 februarie 1919, satul Poiana Largului, județul Neamț) a fost un cunoscut duhovnic .

Alaturi de  monahii Cleopa Ilie, Arsenie Boca , Ioanichie Bălan, Dumitru Stăniloae și Arsenie Papacioc, a fost un  reprezentant de seama al Ortodoxiei românești contemporane.

 

 

 

 

 

 

 

 

2017: A murit politicianul german, Helmut Kohl, fost cancelar al Republicii Federale Germania și arhitect al reunificării Germaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO Fostul cancelar german Helmut Kohl, principalul arhitect al ...

 

 

 

 

 

Helmut Josef Michael Kohl (n. 3 aprilie 1930, Ludwigshafen, Germania – d. 16 iunie 2017, Ludwigshafen, Germania) a fost un politician german al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998.

Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer. Acesta a fost cel mai lung mandat al unui cancelar german de la Otto von Bismarck. Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei, şi împreună cu preşedintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.[4]

Kohl a fost descris de către preşedinţii americani George W. Bush şi Bill Clinton ca fiind “cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăţi a secolului 20″.

 

 

 

 

 

 

 2017: A murit la Los Angeles, SUA, regizorul american John Avildsen.

 

 

 

 

A murit regizorul producţiilor Rocky şi Karate Kid. John Avildsen ...

 

 

 

 

 

John Guilbert Avildsen s-a născut la 21 decembrie 1935, în localitatea Oak Park, SUA.

câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru filmul Rocky (1976). A mai regizat Joe, Save the Tiger, Fore Play, The Formula, Neighbors, For Keeps, Lean on Me, The Power of One, 8 Seconds, Inferno, Rocky V și primele trei filme din seria Karate Kid.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Tihon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Tihon a fost sfintit episcopul Amatundei (Cipru). Tatal lui Tihon a fost brutar. Din viata sa aflam ca fiind pus de tatal sau sa vanda paine, el o daruia saracilor fara plata.

Cand a fost intrebat de tatal sau de ce imparte saracilor paine fara bani, el i-a raspuns ca imprumuta pe Dumnezeu atunci cand daruieste saracilor paini.

In urma rugaciunilor sale, tatal sau a gasit hambarele atat de pline de grau, incat nu mai putea deschide usa acestora.

 

Sfantul Tihon a convertit mulți pagâni la credința in Hristos, dărîmând multe temple si ridicând biserici pe locul lor.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. e.maramures.ro;

 3. Istoria md.

 4. lessignets.com;

 5. mediafax.ro;

 6. wikipedia.org.

 7. https://www.rfi.ro/cultura 

 8. Rador.ro

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

16/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 16 IUNIE. VIDEO […]

  Apreciază

  Pingback de ZIUA DE 16 IUNIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 16/06/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: