CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„În umbra marelui urs”: Proteste după ce  Rusia a recrutat ilegal copii din regiunea transnistreană . VIDEO


copii

Proteste după ce  copii din regiunea transnistreană a fost recrutați în Mișcarea „Юнармия” din Rusia 

 

Un grup de copii din regiunea transnistreană a fost recrutat în trupele ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană aceștia fiind încadrați în rândurile mișcării militare „Юнармия” din Rusia. Informația a fost publicată pe data de 13 iunie pe site-ul Ministerul Apărării al Federației Ruse.

Ministerul de Externe de la Chișinău a emis un comunicat în care își exprimă nedumerirea și dezacordul cu aceste acțiuni și solicită în context încă o dată retragerea complete și necondiționată a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul RM.

Recrutarea a avut loc în contextul serbării Zilei Rusiei. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a venit cu o reacție în care condamnă „manifestațiile solemne” organizate recent de către Grupul Operativ de Trupe Ruse.

Conform comunicatului de presă publicat pe pagina oficială a Ministerului Apărării al Federației Ruse,  copii recrutați au jurat solemn și  urmează să fie instruiți la mai multe discipline militare.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a emis un comunicat de presă în care condamnă aceste acțiuni.„Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționarea și activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional. Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară.

În acest context, MAEIE reconfirmă demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate și documentele internaționale relevante”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Amintim că în stânga Nistrului staţionează în mod ilegal un contingent militar rus, al cărui număr nu se cunoaște cu exactitate  şi Unitatea militară nr. 13962 sau Grupul operativ al trupelor ruse, alcătuit probabil din două batalioane, aproximativ 1000 de oameni.

Atât Grupul operativ, cât şi celălalt contingent de militari, sunt  completate cu cetăţeni ai așa zisei republici moldovenești nistrene (Rmn) cu cetăţenie rusească (astăzi, 150–160 mii de locuitori ai acestei formaţiuni nerecunoscute deţin cetăţenia Federaţiei Ruse), precum şi militari din Rusia.

 

 

 

16/06/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: