CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 15 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

15 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

763  i.I Ch: Prima mențiune a unei eclipse totale de Soare.

Informații  despre această eclipsă se găsesc într-un vechi text asirian (Asiria era un stat antic din Orientul Mijlociu, care s-a prăbuşit în anul 605 î.Hr. și care la un moment dat cuprindea Mesopotamia, Siria, Fenicia şi Egiptul).

Data exactă, 15 iunie 763, este una foarte importantă pentru cronologia istorică a vechiului Orient.

Există şi unele indicii despre eclipse care ar fi avut loc la 2807, 2084 sau 1312 î.Hr., dar autenticitatea izvoarelor este îndoielnică.

Data de  15 iunie 763, este  foarte importantă în stabilirea  cronologiei Orientului antic.

 

 

 

 

 

 

991: A murit împărăteasa Theophano, soția bizantină a  imparatului Sfantului Imperiu Romano-German,  Otto al II-lea (n. 960).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost nepoata împăratului bizantin Ioan Tzimiskes.

 

 

 

 

 

 

1167: A fost întemeiat oraşul Copenhaga, devenit capitală a regatului danez în  anul 1443.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1215: Regele Ioan fără Țara  semnează la Runnymede, în  Anglia, Magna Carta.

Magna Carta Libertatum  sau Marea Cartă a Libertăților, (în engleză: “The Great Charter”), fost  documentul prin care a fost îngrădită puterea regelui și au fost  garantate unele drepturi pentru toți cetățenii, în vederea eliminării abuzurilor comise de monarh, sau de reprezentanții săi direcți.

În timp, Magna Carta Libertatum a stat la baza parlamentarismului englez.

 

 

  

 

 

A romanticised 19th-century recreation of King John signing Magna Carta - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 

 

 Document fundamental al Angliei medievale, Marea Cartă s-a afirmat în timp ca un element de bază al parlamentarismului englez, dar şi ca sursă de inspiraţe pentru numeroase texte juridice (cum ar fi Petiţia Drepturilor din 1628, din Anglia, Constituţia Statelor Unite din 1789 sau Declaraţia universală a drepturilor omului din 1948).

 

 

 

 

 

1219: Se naște legenda drapelului danez numit  Dannebrog (haina roșie sau haina daneza). Este un drapel rosu cu  o cruce alba, aparut cu certitudine in timpul Cruciadelor nordice.
  
Legenda spune ca acest drapel a aparut desenat pe cer pe 15 iunie  1219,  in timpul bataliei de la  Reval (azi Tallin in   Estonia), care s-a purtat  intre armatele regelui  danez  Valdemar al II-lea  si  estonieni.

Aparitia miraculoasa a stindardului Daneborg pe cer a insuflat curaj danezilor, care au castigat batalia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O alta legendă spune ca în cursul luptei,  tunica alba a regelui Valdemar a devenit rosie de sangele dusmanilor.
 

 

 

 

 

 

1246: A decedat fără moștenitori, Frederic al II- lea  al Austriei (n.25 aprilie 1211), supranumit „Arțăgosul”.

A fost ultimul duce al Austriei si Styriei din Casa de Babenberg (1230-1246 ) și a murit în bătălia de la râul Leitha, fără să lase moștenitori de sex masculin.

 

 

 

 

 

 

 

 1300: Este întemeiat orașul basc Bilbao.

 

 

 

 

 

 

 

 

1330: S-a născut  Edward de Woodstock (“Prinţul Negru”), fiul regelui Eduard al III al Angliei şi tatăl regelui Richard II-lea al Angliei (d. 1376).

 

 

 

 

 

 

 1341: A decedat ămparatul bizantin Andronikos III-lea Paleologul, fiul imparatului Mihail al IX-lea Paleologul; (n.25 martie 1297).

 

 

 

 

 

 

 

 

Miniatură cu Andronic al III-lea Paleologul aflată la Stuttgart Württembergische Landesbibliothek

 

 

 

A domnit din 1328, pana la moartea sa.

Andronikosa esuat in incercarile sale  de a stopa turcii otomani în Bitinia și a fost înfrânt la Rusokastro de bulgari.

Moartea sa timpurie a lăsat un vid de putere care a dus la dezastruos războiul civil de sapte ani între susținătorii împărătesei văduveAnna de Savoia și cei ai prietenului său cel mai apropiat și susținător, John VI Kantakouzenos.

 

 

 

 

 

1381: A murit conducătorul răscoalei țăranilor englezi,  Wat Tyler (n. 1341).

 

 

 

 

Death of Wat Tyler

                       

                 

      Foto:   Moartea lui Wat Tyler

 

 

 

 

 Pe 15 iunie, regele Richard al II-lea și Wat Tyler se întâlnesc  la Smithfield. Provocat de oamenii regelui, Tyler scoate sabia și aceștia îl ucid.

Regele îi face pe răsculați să creadă că liderul lor  a încercat să îl asasineze.

Mai mult, îi convinge pe insurgenți să se retragă, promițând că le va îndeplini revendicările.

Mii de țărani  au fost executați drept represalii.

 

 

 

 

 

 

1383: A murit împăratul bizantin Ioan al VI-lea Cantacuzin;  (n.1292).

 

 

 

 

 

John VI Cantacuzenus

 

 

 

 

 

Ioan VI Kantakouzenos a fost un nobil grec, om de stat general, care a servit sub Andronikos III Palaiologos și a fost regent pentru Ioan V Palaiologos înainte de a domni ca împărat bizantin, din 1347 până în 1354.

S-a retras la o mănăstire sub numele de Joasaph Christodoulos și și-a petrecut restul vieții sale  ca monah.

 

 

 

 

 

 

 

1389: Are loc bătălia de la Kosovopolje (Câmpia Mierlei) terminata cu infrângerea de către armata turcă a armatei sârbe, condusă de cneazul Lazăr, aliată cu bosniecii şi cu macedonenii. Vestul şi sud-vestul Serbiei au fost supuse Imperiului otoman.

Sultanul turc  Murad I (n. 1326}, comandantul ostilor otomane a fost  ucis de sârbul Milos Obrenovici.

 

 

 

 

 

 

 

           Foto:  Adam Stefanović, pictură 1870,“Bătălia din Kosovo”

 

 

 

 

 

 

 

1397: S-a născut la Pratovecchio, pictorul italian Paolo Uccello; (d. 1475).

 

 

 

 

Paolo Uccello Biografie, Poze, Imagini, Videoclipuri, Filmulete ...

 

 

 

 

 

Paolo Dono di Pratovecchio zis Uccello ( d. 10 decembrie 1475, Florența), a fost un pictor italian din perioada timpurie a Renașterii florentine.  Se situează printre cei mai importanți pictori renascentiști italieni ai secolului al XV-lea.

Cu toate acestea, stilul lui Uccello este încă îmbibat de arta gotică târzie, încât artistul este considerat ca fiind ultimul reprezentant al acestui stil internațional în pictura italiană.

 

 

 

 

 

 

1502: În timpul ultimei sale expediţii, navigatorul Cristofor  Columb aflat în slujba regilor Spaniei a descoperit Martinica, o insulă situata în partea estică a Marii Caraibelor, în Oceanul Atlantic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În prezent Martinica este un departament de peste mări al Franței si se constituie într-una dintre cele 26 de regiuni ale acestei tari (région d’outre-mer) și de asemenea, parte a Uniunii Europene 

 

 

 

 

1520: Papa Papa Leon al X- lea îl excomunică din Biserica Catolică, in bula papala intitulata „Exsurge Domine”, pe reformatorul protestant Martin Luther .

În 1515, Martin Luther a adus învinuiri clerului, că dă un rău exemplu creștinilor, care au creat din această cauză, satiri, maxime și fabule pe seama lui. El cerea preoților să ofere oamenilor modelul divin al Scripturii și nu al pământeanului corupt de păcat.

 

 

 

 

Martin Luther and the Protestant Reformation | The Age of ...

 

 

 

 

În parcursul anilor 1512-1517 , ideile religioase ale lui Luther s-au îndepărtat de doctrina oficială a Bisericii.

A început prin a vorbi de teologia noastră, în contrast cu cea care se preda la Erfurt. Seriozitatea cu care Luther și-a susținut vocația sa religioasă l-a condus la o criză personală profundă: se întreba cum era posibil să reconcilieze cerințele legii lui Dumnezeu cu incapacitatea omului de a le urma.

El a găsit răspunsul în Noul Testament: Dumnezeu, devenind om în Isus Cristos, a împăcat omenirea cu el. Ceea ce era cerut omenirii nu era o respectare strictă a legilor și a obligațiilor religioase, ci un răspuns de credință, răspuns acceptat de Dumnezeu. Această credință trebuia să se bazeze pe dragoste, nu pe frică. Luther este cunoscut ca „părintele Reformei”.

Intenția lui însă nu a fost crearea unei biserici noi, alternative, ci înnoirea Bisericii Universale.

 

 

 

 

1667: Se efectuează prima transfuzie de sange de la animal la om.

  William Harvey (1578-1657) a explicat in 1628 mecanismul de circulaţie a  sângelui , iar in anii 1660, Royal Society din Londra (Anglia) a sponsorizat o serie de studii  privitoare la transfuzii. 

Celebrul arhitect Sir Christopher Wren (1632-1723), a folosit o pană  pentru a injecta lichid în vena unui câine, iar Richard Lower (1631-1691) a facut experimente la Universitatea Oxford din Anglia şi a efectuat în 1665, prima transfuzie de sânge direct de la un câine la altul  prin conectarea unei artere la o vena, prin intermediul unui tub de argint.

 

 

 

 

 

 

Jean-Baptiste Denys

 

 

La  15 iunie 1667, medicul francez Jean-Baptiste Denys a realizat prima transfuzie de sânge atestată documentar, administrând unui băiat de 15 ani sânge de la un miel.

Experimentele lui  Denys cu transfuzii  cu  sânge de animale la oameni, au  provocat o controverse aprinse  în Franţa, unde in  în 1670 procedura a fost interzisa după alte trei încercări  care s-au soldat cu două decese.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1818 James Blundell, un medic de la Spitalul Guy’s din Londra, a reînviat practica transfuziei,  folosind o seringă pentru injectarea de sânge de la donatori umani.

La început Blundell a aplicat procedeul transfuziei  doar in cazuri fără speranţă, dar în 1829 el a folosit transfuzii de sânge cu succes pentru a trata o femeie cu hemoragie postpartum. 

Blundell a  îmbunătăţit aparatura  pentru efectuarea transfuziilor,  tehnica  aceasta fiind  utilizata  în timpul războiul franco-prusac (1870-1871).

Dupa ce in 1902 Karl Landsteine  a descoperit cele patru grupe sanguine, practica transfuziilor de sange a devenit obisnuita si nepericuloasa.

 

 

 

 

 

 

1754: Václav Prokop Divis (n.26 martie 1698 – d.25 decembrie 1765), preot, teolog şi naturalist ceh, a inventat  independent de invenţia americanului Benjamin Franklin, paratrăsnetul.

Ca medic, este unul dintre promotorii electroterapiei.

 

 

 

 

 

 

File:Jan Vilímek - Prokop Diviš.jpg

 

 

 

 

 

 

1789: S-a nascut în statul american Maryland, Josiah Henson un sclav negru care a fugit în Canada, unde a fondat un asezământ care adapostea sclavii americani fugiți și o școală de meserii pentru acestia.

 

 

 

 

 

 

Josiah Henson (1789-1883) •

 

 

 

 

 

 

 A servit de model scriitoarei americane Harriet Beecher Stowe, pentru personajul principal  din romanul sau  Coliba unchiului Tom.

 

 

 

 

 

 

 1839: Inventatorul Charles Goodyear (1800-1860), a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variaţiile de temperatură.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1843: S-a născut Bergen Edvard Hagerup Grieg, compozitor, pianist şi dirijor norvegian.

Edward Grieg este cel mai de seamă muzician din şcoala naţională norvegiană şi unul din reprezentanţii de frunte ai muzicii romantice europene; (d. 4 septembrie 1907).

 

 

 

Week 162: "The Death Of Ase" by Edvard Grieg | Beautiful Song Of ...

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: A fost sfinţit drapelul naţional tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de către Guvernul revoluţionar de la Bucureşti; drapelul avea culorile albastru, galben, roşu şi avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăţie”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Locuitorii Bucureştiului (circa 30.000 de oameni), adunaţi pe Câmpia Filaret (numită de atunci „Câmpia Libertăţii”), depuneau jurământul pe Constituţie şi s-a aclamat Guvernul provizoriu constituit cu o zi înainte.

 

 

 

 

 

 1848: A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, a hotărât printre altele, următoarele:

 

– înființarea unei armate populare române prin înarmarea poporului,
– organizarea Banatului ca un căpitanat general al Banatului,
–  numirea lui Eftimie Murgu căpitan general al Banatului,
– recunoașterea limbii române ca limbă oficială în tot Banatul,
–  înlăturarea ierarhiei sârbeşti din Biserica Ortodoxă Română și independența Bisericii Române din Banat.

– introducerea limbii române în administraţie şi recunoaşterea naţionalităţii române

 

 

 

 

 

FOTO] Personalitați banățene: Eftimie Murgu,28 decembrie 1805 ...

 

Eftimie Murgu (n. 28 decembrie 1805, Rudăria, comitatul Caraș-Severin – d. 30 aprilie 1870, Budapesta) a fost un jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta.  

În anul următor revoluției, Eftimie Murgu votează detronarea habsburgilor (la 13 aprilie) cît și noua lege a naționalităților care cuprindea obținerea unor drepturi minimale pentru români, precum și reorganizarea unei legiuni române (28 iulie).

Pentru curajul avut de a vota împotriva habsburgilor este arestat la 22 august și condamnat la moarte pentru “înaltă trădare față de monarhia habsburgică“. Pedeapsa i se comută la patru ani de închisoare pe care-i va executa în închisoarea din Iosefstadt din Boemia.

Dupa ce iese din închisoare mai candidează o dată pentru funcția de deputat în Dietă și în 1861 este ales deputat de circumscripția electorală din Moravița, iar în 1865 scrie ultima lucrare intitulată “Despre memorandumul Congresului Sîrbesc“; activitatea fiindu-i îngrădită de faptul că închisorile l-au slăbit foarte mult.

Ca atare, în 12 mai 1870  acest “om fantastic cu caracter de bronz” pe care l-a dat Banatul trece la cele veșnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1875: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea de Geografie, din iniţiativa şi sub înaltul patronaj al domnitorului Carol I.

Printre membrii fondatori s-au numărat Ioan Cantacuzino, Emanoil Bacaloglu, Gheorghe Lahovari, Petre S. Aurelian, Alexandru Odobescu, V. A. Urechia ş. a. Societatea a editat, între anii 1898 şi 1901, „Marele dicţionar geografic al României”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1889: S-a stins din viata genialul poet roman MIHAI EMINESCU.

 

 

 

 

Mihai Eminescu, poet, prozator şi jurnalist român

 

 

 

 

Luceafărul literaturii române, Mihai Eminescu s-a nascut la 15 ianuarie 1850. A dus o activitate literară fară egal şi a lăsat în patrimoniul literaturii române o comoară inedită, opera sa devenind cartea de căpătîi al fiecaruia dintre noi.

Moartea geniului a venit prea devreme, la varsta de doar 39 ani.

În jurul mortii lui Eminescu s-au scris multe dar s-au speculat şi mai multe. Biografii eminescieni au omis sau considerat fanteziste unele dintre relatarile legate de dispariţia fizică a marelui poet. Cunoscutul eminescolog prof. Nae Georgescu vorbeste în “Dosarul morţii lui Eminescu” despre existenţa unui martor ocular, care, la multi ani de la moartea poetului, a povestit ca i-a stat alături în ultimele sale clipe de viaţă.

Că era lîngă Eminescu în momentul în care poetul a fost lovit cu o cărămidă în cap, pe la spate, lovitură de la care i s-a tras sfîrşitul. Marturiile lui au fost consemnate în Universul, la 28 iunie 1926.

Acest martor era Dumitru Cosmănescu, “nea Dumitrache“, intr-o vreme fost coafor al Regelui. Omul îşi avea prăvălie sub vechiul Jockey-Club, şi “îl servea” adeseori pe Eminescu, care venea acolo împreună cu alţi prieteni.

Cînd s-a întîmplat nenorocirea că s-a îmbolnăvit, Eminescu a fost dus la Şuţu, unde i s-a dat o camera a lui, mai buna ca altora. Mă chema tot pe mine să-l servesc şi acolo, şi mă duceam bucuros“, a susţinut frizerul.

Soarta a făcut ca frizerul Dumitrache sa fie în ziua aceea, în ora aceea, chiar în minutul acela alaturi de Mihai Eminescu. “Venisem la Şuţu, cam pe la 3 dupa amiază“, a povestit nea Dumitrache.

Pe la vreo 4, cum era cald în cameră, Eminescu zice uitandu-se lung la mine: “Ia ascultă, Dumitrache, hai prin grădină, să ne plimbam şi să te învăţ să cînţi Deşteaptă-te, Române!” Eu, care ştiam ca nu e bine sa-i fac împotrivă am ieşit cu el în grădina, unde se vede ca-l trăgea soarta. Şi a început să cînte Desteaptă-te, Române, şi eu după el. Cînta frumos, avea voce“, a relatat fostul frizer.

 

 

 

 

Teiul lui Eminescu de la Iaşi, România

 

Cum mergeam amandoi, unul langa altul, si-a continuat omul, povestea, ” vine odată pe la spate un alt bolnav d’acolo, unu’ furios, care-a fost director sau profesor de liceu la Craiova şi, pe la spate, îi dă lui Eminescu în cap cu o cărămidă pe care o avea în mînă. Eminescu, lovit după ureche, a căzut jos cu osul capului sfărîmat şi cu sîngele siruindu-i pe haine, spunîndu-mi: “Dumitrache, adu repede doctorul că mă prăpădesc. Ăsta m-a omorît!”L-am luat în braţe şi l-am dus în odaia lui, unde l-am întins pe canapea.

I-am potrivit capul pe perna şi, cînd am tras mîna, îmi era plina de sînge. Au venit doctorii, cu Şuţu în cap, şi ne-au spus să tăcem, să nu s-audă vorba afară, că nu e nimic. Dar după o jumatate de oră, bietul Eminescu murise !“, a marturisit Dumitru Cosmescu.

Această variantă a morţii dramatice a lui Mihai Eminescu nu apare în nici una dintre biografiile cunoscute ale poetului scrise de G. Calinescuă, George Munteanu, Muraraşu sau Petru Vintilă.

Iata cum prezinta G.Calinescu incidentul, în 1932, în prima editie a “Vietii lui Mihai Eminescu“: “..Petre Poenaru, care, jucînduse ca din întîmplare cu praştia, îl izbi în frunte (pe M. Eminescu, n.n) cu o pietricică. Contrar zvonurilor melodramatice, Eminescu n-a suferit prea mult de pe urma asa-zisului atentat, care îi pricinuise o simplă zgîrietură“.

SCENARIUL LUI SCIPIONE

Scipione Badescu, redactor al Curierului de Botosani a relatat (exagerand vulgar, dupa parerea profesorului Nae Georgescu) cateva aspecte ale suferintei lui Eminescu din ultimele zile ale vietii, relatari citate inclusiv de George Calinescu:

De 7 nopti, de cand stau langa nenorocitul, numai astazi a putut fi scos din camasa de forta, avand niste furii ce seamana mai mult a turbat decat a alienat. Indata ce-l dezleaga, rupe tot cu-o putere de fiara si striga de produce un ecou ingrozitor in spital, unde se afla 80 de alienati, afara de femei, dar nici unul in starea grozava a lui. Capul ii este spart si umflat; nu pot insa afla de la nimeni cine-a comis aceasta cruzime contra lui“.

 

 

 

 

 

 

 

1898: S-a născut Ion Marin Sadoveanu (pseudonimul literar al lui Iancu-Leonte Marinescu), romancier, dramaturg, poet şi eseist, care-şi datorează consacrarea ca scriitor îndeosebi romanului “Sfârşit de veac în Bucureşti”; (m. 2 februarie 1964).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A făcut studii de filosofie la București și la Paris. După primul război mondial este șef de cabinet la Ministerul de Interne, apoi până în 1920 se află la Paris.

Din 1926 este inspector al teatrelor, apoi inspector general, iar din 1933 director general al teatrelor și operelor.

Destituit, devine redactor la „Timpul” (1941-1942), dramaturg al Teatrului Național până în 1944; în 1950 a fost redactor la „Universul”; director al Teatrului Național din 1956; membru al Comisiei Naționale UNESCO din 1958.

 

 

 

 

 1919: S-a nascut Alberto Sordi, renumit  actor şi regizor italian de film; (d. 24 februarie 2003).

 

 

 

 

 

 

Alberto Sordi. Una vida en el cine – Creare Organizzare Realizzare

 

 

 

 

 

 

1919: Piloții britanici John Alcock si Arthur Brown, au incheiat primul zbor fara intrerupere pe deasupra Atlanticului. 

 

 

 

 

 

1920: Se incheie un nou tratat de frontieră între Germania şi Danemarca, după ce populația nordului landului Schleswig (cunoscut si ca Iutlanda de sud) s-a pronunțat prin referendum, un nou tratat de frontieră între Germania şi Danemarca, în urma căruia  această regiune trecea la Danemarca.

 

 

 

 

 

 

The Jutland peninsula in 1864. The area in red was Danish prior to ...

 

 

                                        Harta Iutlandei de sud 

 

 

 

 

Sudul  Schleswigului  a ramas  parte a Germaniei federale, constituind astazi  landul Schleswig-Holstein .

 

 

 

 

 

 

1926: S-a născut regizorul roman de film Savel Stiopul; (d. 2007).

 

 

 

 

 

 

 

1929: A încetat din viaţă matematicianul Traian Lalescu, savant cu reputate contribuţii în domeniile matematicii pure şi aplicate, unul dintre fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale.

 

 

 

 

 

1934: S-a nascut Matei Călinescu, critic şi istoric literar, comparatist, poet şi prozator român.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Matei Călinescu ( d. 24 iunie 2009, Bloomington, Indiana, SUA), a fost profesor de literatură comparată la Indiana University din Bloomington.

A fost declarat profesor emerit al acestei universități, unde a condus și un centru de Studii Românești, singurul din Statele Unite și a primit foarte mulți doctoranzi din țara natală, care au devenit ulterior profesori la mai multe catedre de Literatură Comparată din Statele Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

 1940: Al doilea război mondial – a fost fondat lagărul de concentrare de la Auschwitz, destinat inițial oamenilor politici din Polonia.

 

 

 

 

 

 

Poland's Holocaust law triggers tide of abuse against Auschwitz ...

 

 

Cunoscut ca cel mai mare lagăr nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a soluţiei finale, un element major în punerea în practică a Holocaustului.
  

 

1943: S-a nascut  cantaretul si actorul francez Johnny Hallyday.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1969: S-a nascut rapperul si actorul american Ice Cube.

 

 

 

 

 

 Ice Cube On Awards Nominations: “We Should’ve Put A Slave In ‘Straight Outta Compton’”

 

 

 

 

 

1969: Şi-a început mandatul prezidenţial Georges Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la preşedinţia Franţei.

 

 

 

 

 

 

Georges Pompidou

 

 

 

 

 

 

Georges Jean Raymond Pompidou (n. 5 iulie 1911 la Montboudif, Cantal, d. 2 aprilie 1974 la Paris) a fost un om politic francez. După Charles de Gaulle, el va deveni președintele celei de a cincea Republici Franceze pe perioada de la 20 iunie 1969 până la moarte sa (2 aprilie 1974).

 

1970: Începe vizita oficială de două zile a lui Nicolae Ceaușescu în Franța la invitația președintelui  Georges.

La sfârșitul unui interviu  acordat televiziunii de stat – ORTF (Office de radiodiffusion-télévision française), Ceaușescu s-a lăudat că instaurase un regim al echității sociale în toate domeniile, România fiind superioară chiar Franței.

 

 

 

 

 

1970: Dirijorul si compozitorul roman Mihai Brediceanu a brevetat in SUA invenția sa numita polimetronom,un dispozitiv  destinat sa coordoneze pe cale auditiva si vizuala pulsatiile unei muzici, conceputa de compozitori, in politempie structurală.

 

 

 

 

 

 

 

File:Mihai Brediceanu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

1971: Moare Wendell Meredith Stanley, biolog american laureat al  premiului  Nobel pentru chimie in 1946.

 

 

 

 

 

 

1977: A fost inaugurat la Paris, atelierul lui Brancusi, reconstituit pe esplanada Beaubourg, intr-o constructie izolata de cladirea Muzeului de Arta Moderna.

Spatiul cuprinde 148 de sculpturi si incearca sa redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.

 

 

 

 

 

 

1978: Regele Hussein al Iordaniei se casatoreste cu americana Lisa Halaby, care va lua  numele de Regina Noor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A avut loc la Ploieşti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, inainte de interzicerea de către autorităţile comuniste; înfiinţat la 17 septembrie 1973 şi condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecaţi ai comunismului; Vasile Şeicaru, Alexandru Andrieş, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doat câţiva dintre artiştii români care şi-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra.

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Printr-o decizie a Consiliului Militar Superior al M.Ap.N. a fost desfiintata organizatia CADA.

In declaratia care a insotit decizia se preciza ca rolul Comitetului de Actiune pentru Deamocratizarea Armatei (CADA) a fost unul de destabilizare a armatei, acest organism facand jocul unor forte politice ostile.

De mentionat ca Armata Romaniei avea la acea data in conducerea ei fosti generali (inclusiv gen.Militaru) spioni sovietici, demascati inca din vremea lui Ceausescu si reactivati de noua conducere „democratica” a tarii aflata sub conducerea d-lui (tovarasului) Iliescu Ion, el insusi suspectat de relatii cu „serviciile”sovietice..

 

 

 

 

 

 

1994:  Israelul şi Vaticanul stabilesc relaţii diplomatice .

 

 

 

 

 

 

 1996: A murit cântăreața americană de jazz, Ella Fitzgerald; (n. 25 aprilie 1920).

 

 

 

 

 

 

American Airlines - Entertainment Online

 

 

 

 

 

 

 

1997: Omul politic român  Sergiu Cunescu a fost reales in functia de presedinte al Partidului Social Democrat Roman, la cel de-al XX-lea Congres al acestei formatiuni politice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2002: Se lanseaza  postul de televiziune MTV România; invitat de onoare la spectacolul inaugural a fost cunoscutul interpret de muzică latino, Enrique Iglesias.

 

 

 

 

 

 

2002: A  decedat Choi Hong Hi, fondatorul sud-corean al scolii de arte martiale Taekwondo (n. 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: Vaticanul a dat publicității un amplu dosar despre Inchizitie si torturile sale.

 

 

 

 

 

 

 2004: Ivan Gasparovic a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al republicii Slovacia.

 

 

 

 

 

 

 Preşedintele Slovaciei îşi continuă vizita în România | Epoch ...

 

 

 

 

 

Ivan Gasparovic (n. 27 martie 1941, Poltár) este un politician slovac şi profesor de drept care a fost preşedinte al Slovaciei între 2004 – 2014. A fost primul preşedinte slovac reales în funcţie.

Gasparovic a abordat atenuat şi non-conflictual preşedinţia sa, ceea ce a dus la creşterea popularităţii sale în rândul alegătorilor.

În străinătate a fost în general perceput ca un politician care a întors Slovacia înapoi spre comunism. Gasparovic a fost susţinut de premierul socialist Robert Fico şi de Partidul Naţional Slovac condus de Jan Slota.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Casa Bloomsbury (Londra) scoate la licitaţie prima ediţie a cartii autobiografice „Mein Kampf”, semnate de Adolf Hitler.

 

 

 

 

 

 

 2005: Compania Microsoft începe comercializarea pentru producătorii de computere a sistemului de operare Windows fără Media Player, conform exigenţelor Comisiei Europene.

 

 

 

 

 

 

2005: Se încheie reuniunea Comisiei mixte Camerun – Nigeria pentru rezolvarea diferendului frontalier privind Peninsula Bakassi; (Yaounde, Camerun, 10-15 iunie).

 

 

2008: Intra în vigoare prima Constituţie a statului independent  Kosovo, adoptată de Parlamentul de la Pristina la data de 9 aprilie, după proclamarea independenței și separarea de Serbia.

 

 

 

 

 2013: A murit fizicianul american Kenneth G. Wilson, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1982, pentru teoria sa privind fenomenele critice asociate cu tranziţiile de stare; (n. 1936).

 

 

 

Ken Wilson: A scientific appreciation | PNAS

 

 

A fost un pionier în folosirea calculatoarelor pentru studierea fizicii particulelor.  

 

 

 

2017: A murit actorul rus Aleksei Batalov; (n. 1928).

 

 

 

 

S-a născut în orașul rus Vladimir, la data de  20.11.1928.

S-a distins ca actor și regizor în perioada dezghețului sovietic din anii ’50-’60. Deși nu s-a putut rupe cu totul de dogmele realismului socialist, a creat personaje mai nuanțate ale căror caracteristici sunt forța și echilibrul, inteligența și sensibilitatea.

Actor în filmele: Zboară cocorii, Doamna și cățelul, Nouă zile dintr-un an, Ziua fericirii, Cadavrul viu, Steaua fericirii captive, Moscova nu crede în lacrimi.

A regizat Mantaua, Trei grăsuni, Jucătorul. Căsătorit cu Gitana Leontenko.

 

 

 

 

2018: A decedat la Miami, în Florida, chitaristul de blues american,Matt „Guitar” Murphy, fost membru al formațiilor Memphis Slim, The Blues Brothers și Howlin ‘Wolf ; (n. 1929).

 

 

 

 

matt guitar murphy | matt guitar murphy copenhagen 1963 memphis ...

 

 

 

 

 

 

2019: A murit la Viena, arhitectul austriac Wilhelm Holzbauer, (n. 3 septembrie 1930, la Salzburg, în Austria).

 

 

Wilhelm Holzbauer - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

 

 

 

Wilhelm Holzbauer  a fost un modernist „pragmatic”.  Astudiat la Universitatea de Tehnologie din Viena între anii 1950–1953. În perioada 1956–1957 a fost bursier Fulbright la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Din 1977 până în 1998 a fost profesor la Universitatea de Arte Aplicate din Viena.

 

 

 

 

Lucrător de lemn Wilhelm

 

Foto: Wilhelm Holzbauer, Facultatea de Științe a Universității din Salzburg.

 

 

Brücken bauen über den Gräbern - noe.ORF.at

 

 

 

 In colaborare cu arhitectul Dieter Pal, Wilhelm Holzbauer  a conceput designul memorialului Peschanka , situat la 20 de kilometri vest de Volgograd, care comemorează soldații din ambele tabere morți în bătălia de la Stalingrad. 

 

 

 

 

2019: A decedat Franco Zeffirelli (numele adevărat: Gianfranco Corsi Zeffirelli), regizor, producător de film, teatru şi operă, scenarist și actor italian despre care se spune că  ar proveni din familia celebrului pictor renascentist Leonardo da Vinci.

 

 

 

 

 

 

Cine A Fost Franco Zeffirelli, Celebrul Regizor Italian Detestat ...

 

 

 

Franco Zeffirelli s-a născut pe 12 februarie 1923, la Florența. Părinții săi se numeau Adelaide Garosi și Ottorino Corsi. A urmat cursurile Facultății de Arte Frumoase din cadrul Universității din Florența, devenind actor, scenarist, regizor, producător.

Mentorul sau a fost marele regizor italian  Luchino Visconti, al carui asistent a fost la inceputul carierei sale. 

Este considerat unul dintre cele mai mari nume din istoria cinematografiei, cunoscut pentru filme ca:   Frate Soare, soră Lună; Campionul; Otello; Hamlet; Jane Eyre; Un ceai cu Mussolini; Trei frați.

A fost nominalizat la premiul Oscar pentru filmele Traviata, Romeo și Julieta și a obținut patru premii David di Donatello, iar în 1999, la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, a primit Premiul special pentru contribuția sa în lumea filmului.

A făcut parte din Partidul Forza Italia și a fost  membru al Senatului italian în perioada 1994-2001, reprezentând Catania.

 

 

 

 

 

 

 

15 iunie este :

 

 

 

În Danemarca  – Ziua drapelului /Ziua Valdemar (1219}.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

Începutul Postului Sfinților Petru si Pavel; Sfântul Proroc Amos

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Amos

 

 

 

 

 

 

 

  

 
 
 
 

 

 

 

Sfantul Proroc Amos  s-a nascut in satul Tecoa de langa Betleem si a trait in secolul al VIII lea i.Hr. A pazit turmele de porci ale unui om bogat din Ierusalim, pana la alegerea sa ca proroc.

Inceputul prorocirii lui a fost pe vremea imparatului Iudeei Ozia, cel din Ierusalim, si in vremea imparatului lui Israel Ieroboam, cel din Samaria.

 

Amos l-a certat pe regele Ozia si pe preotii lui pagani pentru inchinarea la idoli si a intors poporul de la inchinarea la vietii de aur.

Ii vesteste lui Amaziah, capetenia preotilor pagani, ca asirienii ii vor ucide fiii si pe regele lui Israel, profeti care s-au si intamplat.

A fost lovit cu toiagul in frunte de fiul preotului idolesc. Isi va da duhul in satul Tecoa.

Facem precizarea ca Sfantul proroc Amos nu este tatal lui Isaia.

Amos, tatal lui Isaia, a fost din semintia imparatilor Iudeii, s-a nascut si a petrecut in Ierusalim, pe cand prorocul Amos a fost de neam sarac, din cetateaTecoa.

Mai mult, tatal lui Isaia nu se numara printre proroci si nici nu a primit moarte de mucenic.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. buybooks.ro;

  2. Crestin Ortodox;

  3. e.maramures.ro;

  4. Istoria md.;

  5. lessignets.com;

  6. Wikipedia org.

  7. Rador.ro

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Publicitate

15/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: