CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

767: A decedat marele jurist arab  Abou Ḥanīfah , fondator al scolii hanafite  de drept islamic; (n. 699).

 

 

 

Imam Abu Hanafieh al-Nu'man and his literature were created ...

 

 

 

În lumea musulmană este numit adesea „cel mai mare imam”.

 

 

 

 

 

 

1158: Prima atestare documentara a orașului bavarez München.

 

 

 

 

 

 

 

Numele orașului este legat de o colonie (în locul numit Petersbergl) a unor călugări. Nu se cunoaște data exactă a fondării așezării.

Prima atestare documentară datează din 1158  în latina medievală, villa Munichen, în timpul lui Henric Leul  (Heinrich der Löwe), duce de Saxonia.

O jumătatate de secol mai târziu localitatea a primit statut de cetate și a fost fortificată.

 

 

 

 

 

1285: A doua invazie mongola in Vietnam: fortele vietnameze conduse de printul Tran Quang Khai din Dinastia Tran, distrug cea mai mare parte a flotei invadatoare mongole, în batalia de la Chuong Duong.

 

 

 

 

 

1444:  Se naste astronomul si matematicianul indian  Kelallur Nilakantha Somayaii,  reprezentant  de seama al Scolii din Kerala ; (d. 1544).

  Una dintre operele sale cele mai influente a fost tratat astronomic global Tantrasamgraha, finalizat în 1501.

Este de asemenea autor al unui comentariu elaborat  numit Aryabhatiya Bhasya, în care vorbește despre serii infinite de funcții trigonometrice și tratează probleme de algebră și geometrie sferică 

 

 

 

 

 

1548: A decedat compozitorul francez Carpentras (Elzéar Genet) (n.cca. 1470 ), ramas faimos prin „Lamentatiile”sale, pastrate în repertoriul Corului papal încă din secolul XVI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1574 : Ioan Voda cel Viteaz, domnul Moldovei a fost înfrânt de turci în bătălia de la Roșcani și apoi ucis .

 

 

 

 

 

BĂTĂLIA DE LA JILIŞTE - TURCII ÎNFRÂNȚI DE IOAN VODĂ

 

 

 

 

 

La Roșcani după o lungă și eroică, dar și zadarnică rezistență, Ioan Vodă s-a predat, primind asigurări că oștenii săi vor fi, în schimb, cruțați. Atât Ahmed Paşa, comadantul oştii turceşti, cît şi Petru, pretendentul la tronul Moldovei, au jurat solemn că vor cruţa viaţa tuturor cazacilor şi moldovenilor.

Dar, odată ajuns în cortul căpeteniei turcilor, Ioan Vodă a fost înjunghiat, apoi i s-a tăiat capul, iar trupul lui, legat de două cămile, a fost rupt în bucăţi.

Ostaşii care rămăseseră alături de el au fost măcelăriţi. Oștirea, care nu apucase să părăsească locul luptei, se întoarce atunci spre turci, și oștenii lui Ioan Vodă reîncep lupta pentru a răzbuna moartea mișelească a voievodului.

 

 

 

 

 

 1594: A murit compozitorul flamand Orlando di Lasso;  (n. 1532).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1667: În timpul al doilea război angloolandez, marina militară olandeză, aflată  sub comanda amiralului  Michiel de Ruyter, a bombardat și apoi capturat orașul Sheerness, infiltrandu-se pe râul Tamisa la Gravesendapoi în sus râul Medway la Chathamunde a  ars trei nave mari și zece nave mai mici și a  capturat navele Unity” și „Royal Charles”mândria  flotei engleze.

 

 

 

 

 

Michiel Adriaenszoon de Ruyter, schipper naast God - Opinie - RD.nl

 

                                       Foto:  Michiel de Ruyter

 

 

 

Raidul a dus la un final rapid al războiului, care s-a încheiat cu o pace favorabilă pentru olandezi.

A fost una dintre cele mai grave înfrângeri din istoria Marinei Regale britanice și de armata britanică in general.

 

 

 

 

 

1736: S-a născut la Angoulême in Franța, fizicianul Charles Augustin de Coulomb (d. 23 august 1806, Paris).

 

 

 

 

 

Charles de coulomb.jpg

 

 

 

Charles Augustin de Coulomb (d. 23 august 1806, Paris, Franța), a fost un fizician francez, cunoscut pentru descoperirea legii care îi poartă numele : definiția forței electrostatice de atracție sau respingere.

Unitatea din Sistemul Internațional pentru sarcină, Coulombul, a fost numită în cinstea lui.

 

 

 

 

 

 

1775: Congresul Continental decretează înființarea Armatei Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

1777: Cel de- al doilea Congres Continental a aprobat Rezoluția drapelului, care  legifera  ca ”steagul celor treisprezece Statele Unite ale Americii independente să prezinte treisprezece dungi, roșu alternativ și alb și treisprezece stele, alb într-un câmp albastru, reprezentând o nouă constelație”. 

 

Drapelul Statelor Unite ale Americii consta dintr-un camp dreptunghiular   pe care se găsesc 13 dungi orizontale colorate alternative în roșu si alb, având un dreptunghi albastru închis (cunoscut ca navy blue în engleză) în colțul din stânga sus, pe care se găseau 13 pentagoane stelate regulate de culoare albă, semnificând cele 13 state membre ale Statelor Unite ale Americii.

Cele 13 benzi orizontale, 7 roșii si 6 albe, reprezentau cele  13 foste colonii britanice care s-au răsculat declarându-se independente.

Datorita acestui design, drapelul Uniunii Nord-Americane este adesea numit „The Stars and Stripes”.

  

 

 

 

 

1789O legendă spune că prima cantitate de whiskey distilat din porumb a fost produsă   de clericul american Elijah Craig.

Elijah Craig (n.1738 – d.18 mai 1808) a fost un predicator baptist în Virginia , care  a fost creditat cu invenția de whisky bourbon.

 

 

 

 Elijah Craig „Lige, Ligah” MillerElijah Craig Small Batch Bourbon

 

 

 

 

Băutura a fost numita Bourbon, după numele comitatului cu acest nume din statul Kentucky, în care a trăit Reverndul Craig.

Charles Kendrick Cowdery, un expert american, consideră că Craig producea exact același fel de whisky ca majoritatea contemporanilor săi, iar istoricul Henry Crowgey numește povestea inventării bourbonului pur și simplu „o legendă fermecătoare”. 

Până în 1785, când s-a format districtul Bourbon, zeci (dacă nu chiar sute) de mici distilirerii al unor mici fermieri din zonă făceau  whisky-uri pe bază de porumb, pe care îl numeau „bourbon”, pentru a le distinge de whisky-ul pe bază de secară produs în mod obișnuit în est.

Nici o dovadă istorică nu indică faptul că whisky-ul lui Craig a fost unic pe vremea lui și nici că a practicat carbonizarea butoaielor îmbătrânite.

 Prima publicație cunoscută care făcea aluzie la Craig ca inventator al lui Bourbon a fost în 1874.

 

 

 

1800: Se desfășoară Bătălia de la Marengo în care armata franceză comandata de Napoleon I a înfrînt  armata austriacă .

 

 

La bataille de Marengo by Jean Godefroy on artnet

 

 

 

Bătălia de la Marengo a avut loc pe 14 iunie 1800 în apropierea localităţii italiene Alessandria şi a constituit  cea mai importantă confruntare din timpul Războiului celei de-a doua Coaliţii.

În ciuda succesului iniţial al austriecilor, care reuşiseră să domine armata franceză până la începutul după-amiezii, sorţii bătăliei s-au schimbat în mod dramatic, astfel că  până seara, francezii comandați de consulul  Napoleon I, devenit ulterior imparat al Frantei (1804-1814 si 1815), au câştigat o victorie decisivă recucerind Italia.

 

 

 

 

 

1807: În războiul celei de a patra coaliții, armata franceză sub comanda Mareșalului Lannes, apoi a lui Napoleon I a luptat la Friedland, în Prusia Orientală cu armata rusă, condusă de generalul Beningsen. Bătălia s-a încheiat cu victoria decisivă a francezilor, Rusia fiind silită să încheie pace și să semneze în același an Tratatul de la Tilsit .

 

 

 

 

 

 

1811: S-a născut  scriitoarea americana  Harriet Beecher Stowe; (d. 1896).

Harriet Beecher Stowe  este cunoscuta in intreaga lume pentru romanul sau “Coliba unchiului Tom” (1852) in care a  descris viata sclavilor  afro-americani din America.

 

 

 

 

 

Harriet Beecher Stowe, femeia care a schimbat destinul Americii

 

A  scris mai mult de 20 de cărţi, inclusiv romane, trei memorii de călătorie, şi numeroase  articole in presa vremii, prin care i-a  sensibilizat  contemporanii  sai asupra problemelor  sociale stringente ale epocii sale.

A fost și o luptătoare pentru abolirea pedepsei cu moartea si

 

 

 1818: Apare săptămânal  la Amsterdam sub patronajul lui Joris Veseler

Uyt curent ItalienDuytslandt & c”, prima publicație  din Țările de Jos scrisă  în limba olandeză 

 

 

 

 

The first broadsheet newspaper | History of Sorts

 

 

 

 

Courante a apărut până la aproximativ 1672 și apoi a fost fuzionat cu Ordinarisse Middel-Weeckse Courant și Ordinaris Dingsdaegse Courant în Amsterdam Courant , care a fuzionat în cele din urmă cu De Telegraaf în 1903.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1821Badi al VII- lea, din 1805rege al Funjistanului sau Sultanul Sennarului  (după capitala Sennar ), a predat fără luptă  tronul și regatul său lui Ismail Pașageneral al Imperiului Otoman, punând capăt existenței acestui regat sudanez întemeiat în anul 1504.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Badi al VII-lea (ultimul rege între 1805-1821 al Regatului Sennar).

 

 

 

Puternicul  sultanat de la Darfur cu reşedinţa la Sennar, sultanatcunoscut în tradiția sudaneza ca Sultanatul albastru, a fost un stat din nordul Sudanuluinumit Funj după etnia dinastiei conducatoare sau Sinnar (sau Sennar), după capitala sacare a stapanit  o regiune importantă de nord-estul Africii.

Sultanatul de la Sennar, a contribuit la răspândirea islamului, a inceput sa se destrame spre sfarsitul sec. al XVII-lea.

Muhammed Ali Paşa, conducătorul Egiptului (1805 – 1848), începe în 1820 – 1822 cucerirea Sudanului, care se va  încheia  în 1874, cand acest teritoriu s-a transformat de facto intr-o colonie egipteana .

Este pentru prima dată în istorie când întreg teritoriu sudanez este reunit sub o unică autoritate.

 

 

 

 

1832 : S-a născut la Holzhausen an der Haide, Nassau, inventatorul  german Nikolaus August Otto.

 

 

 

 

Nikolaus August Otto (n. 10 iunie 1832, Holzhausen an der Haide, Nassau; d. 26 ianuarie 1891, Köln) inventator german - foto - ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

A conceput primul  motor cu combustie internă care ardea  eficient combustibilul direct într-o cameră cilindrică cu piston mobil, mișcarea efectuându-se de-a lungul generatoarei cilindrului.

Deși fuseseră inventate și alte motoare cu combustie internă (de exemplu, de către Etienne Lenoir), acestea nu funcționau în patru timpi.

 

 

 

 

 

 

1837: A murit poetul italian Giacomo Leopardi;  (n. 1798).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Giacomo Taldegardo Francesco di Sales Saverio Pietro Leopardi (June 29, 1798 – June 14, 1837) .

 

 

 

 

 

 

1846: Un grup de coloniști americani din Sonoma, proclamau  California republica.

 

 

 

 

All Over the Map: “Upper California” in 1846 – The Homestead Blog

 

Câțiva ani mai târziu, la 9 septembrie 1850, California devenea cel de-al 31- lea stat din componența  S.U.A.

 

 

 

 

 

 

1848: A avut loc unificarea guvernelor constituite la Islaz si București si formarea guvernului provizoriu al Revoluției pașoptiste.

 

 

 

 

9 iunie, istoricul zilei

             

 

 

Foto: Studenți revoluționari din Moldova și Țara Românească,  prezentând la Paris în 1848 tricolorul românesc cu mențiunile “Dreptate, Frăție”.  

 

 

 

Guvernul revolutionar nou constituit la București,  a decretat infiintarea steagului national in culorile rosu, galben si albastru, cu deviza ”Dreptate Fratie”, a decis desfiintarea pedepsei cu moartea, desfiintarea rangurilor civile si infiintarea ”gvardiei civile”.

 

 

 

 

 

 1848: Poetul moldovean Vasile Alecsandri, a publicat  în revista brașoveană „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, poezia „Hora Ardealului”, devenita mai tarziu  Hora Unirii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: S-a născut la  Marktbreit am Main medicul psihiatru, neurolog si neuropatologist german Alois Alzheimer, cunoscut pentru descrierea maladiei care ii poarta numele.

 

 

 

 

 

 

 

 Alois Alzheimer ( d. 19 decembrie 1915, Breslau), a descris pentru prima dată o formă de demență degenerativă, cunoscută până azi după numele său,  Boala Alzheimer

 

 

 

 

 

1868: S-a născut la Viena, în Austria, medicul austriac Karl Landsteiner, laureat al Premiului Nobel .

 

 

 

 

 

LandsteinerWS.jpg

 

 

 

 

 

Karl Landsteiner, (d. 26 iunie 1943, Statele Unite ale Americii) a fost un biolog și medic austriac, căruia i se datorează primul sistem de clasificare a grupelor sanguine, sistemul AB0.

A fost distins cu Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1930.

 

 

 

1870 : S-a născut printesa Sofia a Prusiei, regină a Greciei, soţia regelui Constantin I al Greciei (d. 1932).

 

 

 

 

 

1873: Arheologul amator german Heinrich Schliemann a descoperit  a identificat, pe dealul din apropierea localitatii Issarlik din Turcia, urmele legendarei cetăți grecești antice Troia, cantate in Iliada lui Homer.

 

 

 

 

 

 

Foto:  Heinrich Schliemann (n. 6 ianuarie 1822 – d. 26 decembrie 1890), 

 

 

 

 Site-ul cercetat de Schliemann include 9 straturi corespunzătoare  a 9 orase diferite.

  Schliemann a reușit să înșele autoritățile otomane, ducând in Germania o mulțime de obiecte de aur, descoperite la Isarlîk.

El a donat în 1881 Muzeului din  Berlin,  ceea ce a numit “comoara lui Priam” .

Posesia colecției furate apoi de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este încă și azi motiv de dispută între Turcia, Germania, Rusia și Grecia.

 

 

 

 

 

 

1875: A murit astronomul german Heinrich Louis D’Arrest; în 1846 a descoperit planeta Neptun; (n. 1822).

 

 

 

 

9133 D'Arrest

 

 

 

 

 

 

1880: Guvernul Statelor Unite ale Americii a recunoscut independenta de stat a Romaniei, stabilind relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație. Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 și au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legație.

La 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

 

 

 

 

 

1882: S-a născut Ion Petrovici ( d. 17 februarie 1972), filozof român, eseist, memorialist, scriitor, orator și om politic, profesor la Universitatea din Iași, membru titular al Academiei Române, fost Ministru al Educației Naționale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1899: S-a nascut  scriitorul japonez Yasunari Kawabata ; (d. 16 aprilie 1972)

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost un prozator japonez a cărui operă  i-a adus premiul Nobel pentru literatură în 1968.

A fost primul japonez și al treilea asiatic (după Rabindranath Tagore și Șemuel Iosef Agnon), care a câștigat acest premiu.

 

 

 

 

 

1905 (27 iunie pe stil vechi): A avut loc răscoala marinarilor de pe crucișătorul  rus “Potemkin”, din flota Marii Negre.

 

 

 

 

 

La épica y trágica historia del acorazado Potemkin, que un genio ...

 

 

 

 

 

Potemkin (“Prințul Potemkin din Taurida”) a fost o navă de luptă construită pentru Flota imperiului rus din Marea Neagră. Ea a devenit faimoasă atunci când echipajul s-a răzvrătit împotriva ofițerilor în iunie 1905 (revoluția din acel an), care este acum privită ca un prim pas către revoluția  din 1917  din Rusia.

Echipajul spera că revolta lor va inspira revolte la bordul altor nave din flota din Marea Neagră, dar nu au mai avut loc alte tulburări.

Nava s-a îndreptat spre portul Constanța din România, unde marinarii sperau că vor obține apă și cărbuni. Autoritățile române le-au cerut însă să predea nava. Confruntați cu acest refuz, marinarii au mers în Crimeea.

Pentru că nici acolo nu au reușit să facă rost de provizii, în cele din urmă marinarii au decis să se întoarcă la Constanța, unde au predat nava autorităților române.

Cei mai mulți marinari au rămas în România, iar cei câțiva care s-au întors în Rusia au fost executați . 32 de marinari au plecat în Argentina. Ultimul supraviețuitor al revoltei de pe Potemkin, Ivan Beșoff, a murit în 1987, la Dublin, la vârsta de 102 ani.

 

 

 

 

 

1920: S-a născut la Brasov dirijorul si compozitorul roman  Mihai Brediceanu;  (d.4 martie  2005).

 

 

 

Mihai Brediceanu (n. 14 iunie 1920, Brașov — d. 4 martie 2005) compozitor, dirijor și muzicolog român - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

A studiat pian la Conservatorul din Brașov și teorie muzicală, dirijorat și compoziție la Academia de Muzică din București, la clasele lui Mihail Jora, Marțian Negrea, Florica Musicescu, Silvia Șerbescu și Ionel Perlea. În afară de asta a mai absolvit cursuri de Drept și Matematică în București.

  A fost distins cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler (2001) „pentru îndelungata și prodigioasa carieră artistică, recunoscută pe plan intern și internațional, cu ocazia aniversării a 80 de ani de existență a Operei Naționale din București”

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: A murit sociologul si filosoful german  Max Weber.

 

 

 

 

Max Weber 1894.jpg

 

 

 

 

Maximilian Weber  (n. 21 aprilie 1864) a fost un economist politic și sociolog german,  considerat unul dintre fondatorii studiului modern al sociologiei și administrării publice.

El și-a început cariera la Universitatea din Berlin, și mai târziu a lucrat la Universitatea Freiburg, Universitatea din Heidelberg, Universitatea din Viena și la Universitatea din München.

A fost o persoană influentă în politica germană contemporană, fiind unul dintre negociatorii Germaniei la Tratatul de la Versailles și membru al comisiei însărcinate cu susținerea Constituției de la Weimar.

S-a ocupat în principal cu studiul sociologiei religiilor și a guvernului, dar prin munca sa a adus contribuții și în domeniul economiei.

 

 

 

 

 

 

 

1927: A murit la  Northampton, în Marea Britanie scriitorul englez Jerome K. Jerome;  (n. 1859).

 

 

 

 

 

 

 

Născut în data de 2 mai 1859, la  Walsall, Staffordshire, eseistul, romancierul și umoristul englez, Jerome K. Jerome  este cel mai bine cunoscut pentru romanul satiric Trei într-o barcă (Three Men in a Boat – to Say Nothing of the Dog).

 Alte titluri cunoscute sunt: colecția de eseuri “Gândurile trândave ale unui pierde-vară” și “Trei pe două biciclete“, o continuare a romanului “Trei într-o barcă“. Prin proza sa umoristică, a manifestat înțelegere pentru slăbiciunile omenești și capacitatea de a descoperi partea comică a neplăcerilor domestice. A fost unul dintre fondatorii revistei The Idler.

 

 

 

 

1928: S-a născut revoluționarul  comunist argentinian Ernesto “Che” Guevara.  

Ernesto Rafael Guevara de la Serna ( d. 9 octombrie 1967), mai cunoscut sub porecla sa de Che Guevara sau el Che sau simplu Che, a fost un revoluționar de stânga, lider al regimului comunist cubanez și insurgent sud-american.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost executat în Bolivia, la data de 9 octombrie 1967, dupa ce grupa de partizani pe care o conducea a fost lichidată iar el a fost   capturat de armată.

 

 

 

 

 

 

1935: În portul  Constanta sosește vasul „Prințesa Maria” cu rămășițele pământești ale domnitorului Dimitrie Cantemir  și cu câteva documente de arhiva din Tezaurul Romaniei,  care a fost trimis la  Moscova în timpul Primului Razboi Mondial.

Arhivele predate de sovietici au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcționarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românești tipărite în 1917 la Moscova și nici un document istoric.

 

 

 

 

 

 

1936: A murit la Moscova romancierul si dramaturgul rus  Maxim Gorki ( n.Aliosa  Maximovici Peșkov);  (n. 16 martie 1868 (S.N. 28 martie) în orașul Nijni Novgorod), mai bine cunoscut ca Maxim Gorki, a fost un scriitor rus/sovietic, fondator al realismului socialist în literatură și activist politic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Din 1906 până în 1913 și din 1921 până în 1929 a trăit în străinătate, în special pe Insula Capri.

După reîntoarcerea în Uniunea Sovietică, a acceptat politica culturală a vremii, dar nu i s-a mai permis să părăsească țara.

 În 1933, Gorki a publicat o carte dezonorantă despre Belomorkanal, canal Realizat exclusiv cu munca fortata o deținuților din Gulag,  prezentat  ca un  exemplu de „reabilitare de succes a foștilor Dușmani ai proletariatului”.

Odata cu cresterea represiunii staliniste si îndeosebi dupa moartea lui Serghei Kirov, Gorki a fost plasat in mod neasteptat sub arest la domiciliu in  casa sa din Moscova.

 Au circulat cu insistenta zvonuiri despre  otrăvirea sa, fapt care nu au putut fi niciodata demonstrat.

Stalin ȘI Viaceslav Molotov s-au numărat printre cei care au purtat pe umeri coșciugul lui Gorki , caruia i s-au organizat funerariilii nationale..

 

 

 

 

 

 

1940: Armata Germaniei naziste a ocupat Parisul, capitala Frantei si a declarat-o  ”oraș deschis”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a născut  Vasile V. Vasilache (Vasile Vasilache jr.), compozitor şi pianist român, fiul   actorului  Vasile Vasilache, fost membru al popularului cuplul de comedie antebelic,  Stroe si Vasilache.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941:  Al doilea război mondial – A patra deportare a polonezilor în Siberia: 300.000 dintre aceia care evitaseră deportările precedente.

În timpul celui de-al doilea război mondial, Uniunea Sovietică a ocupat o zonă întinsă în estul Poloniei, (așa numita Kresy), încă 5,2 – 6,5 milioane de polonezi devenind astfel cetățeni sovietici, (din cei aproximativ 13,5 milioane de locuitori ai teritoriilor anexate).

Istoricii mai discută încă despre cifra exactă a deportaților polonezi din aceste teritorii, aprecierile variind între 500.000 și 1,7 milioane de polonezi transferați în zone îndepărtate ale URSS-ului sau morți în timpul acestui proces.

Pe 30 martie 2004, șeful Arhivei FSB (Seviciul Federal de Securitate al Rusiei), generalul Vasili Khristoforov, a dat o cifră considerată exactă a acestor deportări.

În conformitate cu cele spuse de el, în 1940 au fost deportați 297.280 de polonezi, urmați în iunie 1941 de încă 40.000. El nu a pus la socoteală și victimile execuțiilor directe ale polonezilor în timpul ocupației din 1939 – 1940. (Vezi și Masacrul de la Katyn).

După încheierea celui de-al doilea război mondial, cei mai mulți polonezi din Kresy au fost expulzați în Republica Populară Polonia, dar, în conformitate cu statisticile oficiale, 1,3 milioane de polonezi au rămas să trăiască în continuare în URSS.

Unii dintre ei au fost motivați poate de credința tradițională poloneză că vor redeveni proprietarii pământurilor pe care trăiau. Altora li s-a interzis să emigreze în Polonia.

 

 

 

 

 

 1946 : S-a născut la Queens, New York,  actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

 

 

 

 

 

Trump Commemorates 9/11 by Bashing Dismal Polling Numbers ...

 

 

 

 

 

Donald John Trump   este un miliardar american, vedetă de televiziune, politician și actualul președinte al Statelor Unite ale Americii.

A fost candidatul republican și a fost ales al 45-lea președinte al Statelor Unite în alegerile din 8 noiembrie 2016, învingând pe contracandidatul democrat Hillary Clinton; a preluat oficial mandatul de președinte pe 20 ianuarie 2017, succedându-l pe Barack Obama.

La cei 70 de ani ai săi, Trump este cea mai în vârstă persoană care își asumă președinția Statelor Unite.

 

 

 

 

 

1949: S-a născut renumitul  baterist englez Alan White; (Grupul britanic Yes).

 

 

 

 

AlanWhite.jpg

Alan White 

 

Este  cunoscut pentru activitatea de 34 de ani în trupa de rock progresiv Yes.

White a apărut pe peste 50 de albume ale unor artiști precum John Lennon, George Harrison, Joe Cocker, Ginger Baker și The Ventures.

 

 

 

 

 

1949 : S-a născut la Los Angeles,  istoricul și scriitorul american Harry Turtledove .

 

 

 

 

Harry Turtledove 2005.jpg

 

 

 

 

Este un scriitor american de romane științifico-fantastice  și de fantezie.

În 1995 a câștigat premiul Hugo pentru cea mai bună nuvelă cu “Down in the Bottomlands“, iar Must and Shall” a fost nominalizată în 1996 la premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă.

 

 

 

 

 

 

1956:  S-a născut  cântăreața italiană Gianna Nannini.

 

 

 

 

 

 

Gianna codroipo2.jpg

 

 

 

 

  Discografia Giannei Nannini cuprinde 16 albume de studio, 4 compilații, fiecare lansate la un interval de aproape 10 ani și de asemenea discuri single și videoclipuri muzicale.

 

 

 

 1958 : A avut loc răscoala deţinuţilor politici anticomuniști închişi la Gherla.

 

 

 

 

Închisoarea din Gherla. imagine preluată din “Memorialul Durerii”, film realizat de Lucia Hossu-Longin - foto preluat de pe www.memorialsighet.ro

 

 

 

 

Regimul barbar aplicat deţinuţilor politici la Gherla a dus la declanşarea mai multor revolte în rândul acestora în perioada 1945-1964.

Cel mai amplu protest de acest fel este cel cunoscut sub denumirea de „rebeliunea de la Gherla” izbucnit la 14 iunie 1958 și  a pornit din camera 86 (cea a „frontieriştilor”), treptat acestora alăturându-li-se deţinuţi din toate categoriile.

Aceştia au stat baricadaţi timp de două zile într-una din celulele penitenciarului, au smuls şi aruncat obloanele de la ferestrele cu vedere spre oraş, au strigat injurii la adresa guvernului, partidului şi administraţiei, au scandat revendicări, precum „Vrem pachet şi vorbitor!”, „Suntem deţinuţi politici!”, „Să vină Crucea Roşie!”, au cântat „Deşteaptă-te române!”, „Pe-al nostru steag” şi „Marseilleza”.

Revolta de la Gherla a luat sfârşit prin intervenţia în forţă a administraţiei penitenciarului, care a spart uşa celulei, iar răzvrătiţii au fost crunt bătuţi şi dispersaţi.

Participanţii au fost anchetaţi în regim de pedeapsă (cu bătaie şi un regim alimentar draconic, cu 250 gr. pâine şi o gamelă cu apă caldă la câteva zile), iar 22 dintre aceştia au primit condamnări suplimentare cuprinse între 5 şi 15 ani.

În fiecare atom al acestui univers de suferinţă se ascunde un om, o biografie care trece prin cercurile infernului, dar îşi păstrează gândurile, sentimentele şi memoria proprie.
articol preluat de pe www.memorialsighet.ro

 

 

 

 

 

1961: S-a născut cântărețul britanic  de muzică pop Boy George; (născut George Alan O’Dowd) .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1962: La Paris, s-a înfiintat Organizatia Europeana de Cercetari Spatiale, redenumita mai tarziu Agentia Spatiala Europeana.

 

 

 

 

 

1966: Vaticanul anunta abolirea „indexului cartilor prohibite” –  Index Librorum Prohibitorum, instituit in anul 1557.

 

 

 

 

1967: China a testat prima sa bomba cu hidrogen.

 

 

 

 

 

 

 

 1968:  A murit poetul italian Salvadore Quasimodo, laureat al Premiului Nobel; (n. 1901).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salvatore Quasimodo, unul dintre marii poeti pe care i-a dat  Sicilia, a fost  de asemenea  critic literar, editor şi traducător. S-a născut în Modica, lângă Ragusa în sud-estul Siciliei , în 1901, fiu al  unui  feroviar  Salvatore a studiat iniţial ingineria si a avut  mai multe locuri de muncă în domeniul construcţiilor .

 Romancierul Elio Vittorini, l-a incurajat sa scrie  si in  1938, Quasimodo a devenit  editor de revistă şi, mai apoi în 1941, profesor de literatură în Milano. “Şi deodată este seara” , publicata  în 1942, rămâne cea mai citita carte a lui.

Dupa anii 1920, opera  lui Quasimodo poate fi divizată, stilistic şi tematic, în perioada nostalgica de dinainte de război  şi  existenţialista in  perioada de dupa război.

 El a fost unul dintre fondatorii “Ermetismul,” in stil italian, cu rădăcini în şcoala simbolista franceza. Salvatore Quasimodo a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1959. Este puţin cunoscut faptul că el a tradus, de asemenea, poezie epică greacă şi latină în limba italiană.

Viaţa lui personala  a fost interesanta şi într-un sens a fost reflectata si in poezia sa. A  fost îarestat si inchis  scurt timp pentru a se  fi opus  fascismului.

Ca mulţi antifascişti, s-a alăturat dupa razboi partidului comunist , dar a demisionat atunci când partidul l-a indemnat sa scrie poezii politice.

Prima lui sotie a murit în 1948,iar  Quasimodo s-a recăsătorit cu o  dansatoare italiana faimoasa. 

  Ultima sa lucrare, ”A da şi a primi “, a fost publicata  în 1966. Quasimodo a murit la Napoli, în iunie 1968.

 

 

 

 

 

 

1969: S-a născut campioana  germană de tenis Steffi Graf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefanie Maria Graf (n. 14 iunie 1969, Mannheim) este o fostă jucătoare germană profesionistă de tenis. Ea a câștigat de 22 de ori marile turnee internaționale de tenis „Grand Slam” care cuprind „Australian Open”, „French Open”, „Wimbledon” și „US Open”.

Timp de 377 de săptămâni a fost jucătoarea numărul unu de tenis în lume. În 1988 a câștigat toate cele 4 turnee Grand Slam cât și Jocurile Olimpice, fiind până în prezent singura care a câștigat așa-numitul „Golden Slam” (adică toate cele patru turnee „Grand Slam” și „Jocurile Olimpice” în același an).

 

 

 

 

 

 

1982: Forțele militare argentiniene înfrînte în Războiul Malvinelor, s-au predat unităților britanice din Insulele Falkland, luând astfel sfârșit Războiul Malvinelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1985: Semnarea Tratatului de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.

 

 

 

 

 

 

1986: A murit  la Geneva, in Elvetia, scriitorul argentinian Jorges Luis Borges ; (n. 24 august 1899 la Buenos Aires).

 

 

 

 

 

Jorge Luis Borges 1951, by Grete Stern.jpg

 

 

 

 

 

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo  a fost  unul dintre cei mai importanți romancier, poeti si eseisti ai secolului al XX-lea,  faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului.

Adjectivul “borgezian” definește concepția despre viață  privita ca o ca poveste (“fiction”), ca minciună, ca operă contrafăcută si dată drept adevarată (ca în faimoaselel sale recenzii de cărți imaginare).

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: A treia „mineriada”. 10.000 de  mineri din Valea Jiului au descins în Bucuresti pentru a „restabili ordinea”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ortacii” au venit la chemarea lui Ion Iliescu, ales presedinte al Romaniei la 20 aprilie 1990, cu scopul de  a sprijini  autoritatile in conflictul cu manifestantii din Piata Universitatii.

Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora,facultati, studenți (14-15 iunie 1990).

Au fost devastate Universitatea Bucuresti, precum si sediile unor partide (PNL, PNTCD), redactii de ziare si locuinte ale unor oameni politici, printre care si Ion Ratiu.

Evenimentele au starnit indignarea opiniei publice internationale si au dus la pierderea simpatiei Occidentului, pe care Romania le-a castigat prin Revolutia din decembrie 1989.

Pe langa sutele de raniti, au existat morti, disparuti, arestari fara mandate. In ciuda cumplitelor violente, Iliescu le-a multumit ortacilor condusi de Miron Cosma.

La sase zile dupa incidente, la 20 iunie 1990, Ion Iliescu a rostit juramantul de investitura ca presedinte al Romaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Franța, Germania si Benelux au semnat Conventia de la Schengen, privind libera circulatie a persoanelor.

 

 

 

 

 

 

 

1991: La intrarea în Parcul Libertăţii din Bucureşti a fost ridicată o cruce în memoria victimelor mineriadei din  din 13-15 iunie 1990.

 

 

 

 

 

 

 

1995: A decedat renumitul chitarist și cântăreț irlandez  Rory Gallagher (n. 1949).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, primul alpinist român care a ajuns pe Everest, începe expediția pe Huascaran, cel mai înalt vârf din Peru.

 

 

 

 

 

 

 

2007 : A decedat Kurt Waldheim,  fost un diplomat și politician austriac, care  ocupat posturile de Secretar General al Națiunilor Unite între 1972 și 1981, si de președinte al Austriei între 1986 și 1992. (n. decembrie 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La scurt timp dupa  ce a devenit presedinte al Austriei a fost acuzat de crime savarsite in timpul celui de-al doilea razboi mondial impotriva evreilor din Grecia si impotriva partizanilor iugoslavi, motiv pentru care a fost declarat personna non grata in S.U.A si in numeroase tari europene.

Cu toate acestea si-a dus până la capat mandatul de presedinte al Austriei.

 

 

 

 

 

2018: A murit , la 82 de ani, actorul, regizorul și scenaristul rus Stanislav Govorukhin; (n. 1936).

 

 

 

 

 

 

 

A fost un important regizor de film rus care a realizat unele dintre cele mai  importante  filme rusești.

Cea mai cunoscută producție  a sa intitulată  „Locul de întâlnire nu poate fi schimbat”  a fost î creată în 1979, și este  plină de personaje puternice și de un umor întunecat.

Govorukhin a  interpretat de asemenea rolul faimos al unui lord al crimei în filmul „Assa”din 1987 .

A avut o carieră politică fructuoasă în anii 2000, ocupând funcția de parlamentar și  de conducător al  campaniei prezidențiale de succes a lui Putin din 2012.

 

 

 

 

2018: A decedat Natalia Gliga, interpretă de muzică populară și de romanțe cu o contribuție deosebită în  punerea în valoare a moștenirii culturale tradiționale românești de pe Valea Superioară a Mureșului; (n. 1940).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 iunie este :

 

 

 

  

 

 

În SUA –  Ziua drapelului naţional.

Este ziua in care, în anul 1777,  Congresul american a adoptat drapelul Statelor Unite care și-au declarat  independența față de Marea Britanie.

Drapelul Uniunii nord-americane este adesea numit „the Stars and Stripes” .  

 

 

 

 

 

 

 

Drapelul Statelor Unite ale Americii consta dintr-un camp dreptunghiular cu proportiile de 10:19, intre latime si lungime, pe care se gasesc 13 dungi orizontale colorate alternative in rosu si alb si avand un dreptunghi albastru închis (cunoscut ca navy blue în engleză) în colțul din stânga sus, pe care se găsesc 50  de stele pentagonale de culoare albă, dispuse în nouă rânduri orizontale, semnificând cele 50 de state membre ale Statelor Unite ale Americii. 

Cele 13 benzi orizontale, 7 roșii și 6 albe, semnifică cele foste 13 colonii ale Marii Britanii care s-au răsculat împotriva sa declarându-se independente.

    Ziua Drapelului este  celebrată pe 14 iunie a fiecărui an.  

 

 

 

 

 

 

 

 

  Primul steag al Statelor Unite ale Americii  care face o dublă referire la cele 13 state originare reprezentate de cele 13 stele pentagonale albe pe un fond albastru închis și cele 13 dungi orizontale alternative, 7 roșii și 6 albe.  

Cele treisprezece colonii ale Imperiului britanic din America de Nord, separat delimitate, cartografiate și guvernate de Anglia, s-au revoltat împreună împotriva Imperiului britanic și au semnat Declarația de Independență în 1776, devenind statele suverane și independente care au alcătuit ulterior entitatea statală federală a Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

În Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud: Ziua Eliberării (din  1982).

 

 

 

 

 

 

 Sandwich Islands, prescurtat SGSSI) este un Teritoriu britanic de peste mări format din arhipelagurile Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud situate în Atlanticul de Sud. Insulele nu au populație nativă, și singurii locuitori sunt ofițerul guvernului britanic, cercetători și personal auxiliar al bazelor de cercetare antartică britanice.

Argentina revendică insula Georgia de Sud din 1927 și insulele Sandwich de Sud unde a avut o bază navală între 1976 și 1982, din anul 1938 .

Insulele au fost ocupate de către armata argentiniană în timpul războiului din Insulele Falkland dar au fost recuperate de Regatul Unit.

 

 

 

 

Georgia de Sud și Insulele Sandwich de Sud. Oceanul Atlantic ...

 

               Foto:   Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Ap. Petru si Pavel; Sfântul Proroc Elisei

 

 

 

 

 

 

Sfântul Proroc Elisei

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Sfantul Proroc Elisei a fost agricultor. A fost chemat de Ilie, din porunca dumnezeiasca, la misiunea de proroc.

Ilie i-a descoperit lui Elisei revelatia dumnezeiasca si a cerut cu lacrimi de la Dumnezeu, ca indoit sa-i dea acestuia harul prezent in el.

Elisei si-a parasit casa si familia si a urmat lui Ilie. L-a urmat pe Ilie pana la inaltarea acestuia la cer, cand i-a preluat cojocul, dar si darul profetic.

De la nastere s-a aratat mare facator de minuni, pentru ca o juninca de aur din Silom, careia israelitenii ii aduceau jertfele lor, a murit in ceasul nasterii lui Elisei si a mugit asa de tare, incat glasul ei s-a auzit pana la Ierusalim.

Dumnezeu a facut multe minuni prin intermediul prorocului Elisei: a despartit apele Iordanului precum odinioara Moise despartise apele Marii Rosii; a facut dulci apele amare de la Ierihon; a umplut cu apa transeele de aparare excavate in razboiul cu Moabitenii; a inmultit untdelemnul din vasele vaduvei cea saraca; l-a inviat pe fiul femeii sunamite; a hranit o suta de oameni cu douazeci de paini mici, l-a vindecat pe Neeman, capetenia de osti de boala leprei; a lovit cu lepra pe sluga lui Gehazi din pricina ca acesta s-a mandrit; a orbit toata ostirea siriana, iar alta ostire a pus-o pe fuga; a prorocit multe care aveau sa se intample.

A murit in  jurul anului 839 i.d.H. si a fost inmormântat în Samaria, la Sevastopoli.

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. e.maramures.ro;

  3. 24-ore.ro;

  4. Istoria md.;

  5. lessignets.com;

  6. Wikipedia org. 

  7. Rador.ro

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

Publicitate

14/06/2020 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: