CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Prof.univ.dr. Ion Coja : Ce trebuie făcut ca să liniştim „secuimea”?


 

 

 

Infobrasov.net - Ziarul brasovenilor de pretutindeniAșa era omenosul țăran român ardelean și transilvănean | Uniunea ...

 

Foto: Secui (stânga) și români (dreapta)

 

 

 

Tema salvării românilor şi a românismului din „secuime”, e o acţiune ce trebuie dusă necontenit, zi de zi, ceas de ceas scrie  www.ioncoja.ro, care face  și două sugestii în acest sens.

”Ce trebuie făcut pe lângă ce s-a făcut deja şi pe lângă ce se preconizează? Cât mă duce pe mine capul, două sunt direcţiile în care se cuvine a scoate la iveală adevărul şi numai adevărul:


1. Adevărul despre secui, că nu sunt maghiari şi că istoria i-a pus aproape mereu în adversitate cu maghiarii! Maghiarii au început să-şi schimbe atitudinea faţă de secui numai atunci când, în epoca modernă, şi mai ales după Trianon, pierzând ceea ce nu li se cuvenea, au conceput o politică demografică specială pentru Transilvania, al cărei pilon central a fost câştigarea secuilor pentru conştiinţa etnică maghiară!

Printre secui s-au găsit proştii sau ticăloşii care au susţinut această idee!


2. Adevărul despre „secuizarea românilor”! Din felurite motive şi cauze, mulţi români din satele mai izolate au fost secuizaţi ori s-au secuizat.

Acest proces trebuie cercetat în mod transparent, mai ales acolo unde este vorba de comunităţi compacte româneşti care au fost ori sunt pe cale de a fi secuizate. Acest proces este reversibil şi este moral să-i recuperăm pe români, cu duhul blândeţii, cu argumentul adevărului.

Cei în cauză trebuie informaţi, mai ales tineretul, prin campanii de lămurire, prin explicaţii, prin apelul la documente etc..

Fără a forţa nota – cum au făcut maghiarii cu catolicii din Moldova (aşa-zişii ceangăi).

Dacă Budapestei şi UDMR-ului li s-a permis să dezvolte o mulţime de strategii de „recuperare” a ceangăilor, de ce nu ne-am permite şi noi, la noi acasă, să-i recuperăm pe ai noştri?!
Cât despre românii secuizaţi pe care nu-i mai putem recupera, e bine să se ştie că există şi această categorie de „secui”; existenţa lor trebuie să devină un factor de bună convieţuire, o punte între români şi secui.
Adevărul e de partea noastră, trebuie să nu ne temem ori să ne sfiim de adevăr! Secuii din România au nevoie de adevăr! Le va fi de mare folos!

Numai maghiarilor revizionişti nu le convine adevărul şi cheltuiesc milioane de dolari pentru a-şi propaga minciunile.

12/06/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: