CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 11 iunie, istoricul zilei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

1184 î.Hr. : Potrivit istoricului  Eratosthene, in aceasta zi Troia  a fost arsa.

Războiul troian a  inceput  dupa răpirea frumoasei  Elena, sotia regelui Spartei, Menelau, de catre troianul Paris. Potrivit legendei, Elena ar fi fost promisa lui Paris chiar de catre zeita  Afrodita. 

 

 

 

 

 Imagini pentru G. D. Tiepolo, Procesiunea calului troian,photos

Foto:  G. D. Tiepolo, Procesiunea calului troian, pictură la National Gallery,Londra

 

Sfârșitul războiului a venit in urma aplicarii unui  siretlic. Ulise a născocit un  gigantic cal de lemn, gol în interior, (calul era animal sacru în Troia), pe care erau  inscripționate următoarele:

” Grecii dedică această ofrandă zeitei Atena, pentru întoarcerea lor acasă.” Fiind gol în interior, calul a fost umplut cu soldați, aflați sub comanda lui Ulise. Restul armatei a ars taberele și s-a îndreptat cu corăbiile spre Tenedos.

Când troienii au descoperit că grecii au plecat, crezând că războiul s-a încheiat, s-au bucurat și au dus calul în cetate, fara sa aiba banuiala ca in interiorul acestuia se aflau luptatori  dusmani. In timpul noptii acestia au ucis garzile si au deschis portile cetatii in fata armatei grecesti invadatoare.

 

  

 

 

 

 173: Razboiul cu marcomanii – Armata romană  este înconjurat de tribul germanic al quazilorcare au rupt tratatul de pace din 171.

În timpul unei furtuni violente Marcus Aurelius le  învinge și le supune, istoricii consemnand  așa-numitul miracol al ploii.

 

 

 

 

 

 

 

1125: La 11 iunie 1125, forțele Cruciate comandatede regele Baldwin al II-lea al Ierusalimului, au învins armata turcilor  selgiucizi a lui AqSunqur ilBursuqi , in batalia de la Azaz.

 

 

 

 

 

 

1294: Moare filosoful si naturalistul englez Roger Bacon.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Roger Bacon (n. cca. 1214 – d.1294 ), supranumit „Doctor mirabilis”, a fost unul dintre cei mai mari filozofi ai evului mediu timpuriu. Contribuția sa cea mai de seamă în dezvoltarea stiintei   a constat  în promovarea metodei experimentale:

Fără experiență nu se poate cunoaște nimic temeinic. Există două maniere de a ajunge la cunoaștere : prin raționament și prin experiență . Numeroși sunt cei ce au dovezi despre ceea ce poate fi cunoscut, dar cum ei nu fac experiențe… nu pot evita ce este dăunător„.

Nu trebuie confundat cu filosoful Francis Bacon (1561 – 1626) sau cu pictorul Francis Bacon (1909 – 1992).

 

 

 

 

 

 

1509: Are loc casatoria regelui Henric al VIII-lea al Angliei cu Ecaterina de Aragon, prima dintre sotiile sale. Regele, nemulţumit cu  sotia nu i-a daruit  un moştenitor de sex masculin,  a divortat de Catherine  în 1532, fără autorizaţia a papei, aceasta fiind  cauza directă a  separarii Bisericii Anglicane de Roma.

După divorţ, Henric al VIII-lea s-a căsătorit in  1533  cu amanta sa, Anne Boleyn.

 

 

 

 

 

 

Scurtă istorie a lui Henric al VIII-lea – cugetări, gânduri, frânturi

Ecaterina de Aragon și Henric al VIII-lea al Angliei

 

 

Cele şase soţii ale Regelui  Henric al  VIII-lea au fost: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard si  Catherine Parr.

 

 

 

 

 

 

1551: Iliaș Rareș paraseste domnia Moldovei, trece la mahomedanism  si devine pasa la Silistra.

Iliaș al II-lea Rareș (n. 1531 – d. 1562), a fost domnitor al Moldovei între 3 septembrie 1546 – 11 iunie 1551.  Era fiul mai mare al lui Petru Rareș și al Elenei (aceasta era de neam sârbesc).

Fiind mai mult atras de petreceri decât de domnie, abdică în favoarea fratelui său Ștefan al VI-lea Rareș și se turcește, luând numele de Mehmet si devine pașă de Silistra.

Este arestat și dus la Bursa, murind   în închisoare de inimă rea în 1553.

 

 

 

 

ilias Rares

 

 

 

 

Chipul lui Iliaș Rareș a fost zugrăvit în tabloul votiv al bisericii Mănăstirii Probota, ctitorită în 1530 de tatăl său.

După trecerea sa la islamism, fața lui Iliaș din tabloul votiv de la Probota a fost înnegrită.

 

 

 

 

1557: A murit regele Ioan al III-lea al Portugaliei .

 

 

 

 

Ioan al III-lea al Portugaliei (7 iunie 1502–11 iunie 1557), supranumit o Piedoso („Cel Pios”), a fost al cincisprezecilea rege al Portugaliei şi al Algarve - in imagine, Portret al lui Ioan al III-lea de Antonis Mor - foto: ro.wikipedia.org

 

 

Portret al lui Ioan al III-lea de Antonis Mor – foto: ro.wikipedia.org

Ioan al III-lea al Portugaliei   (7 iunie 1502–11 iunie 1557), supranumit o Piedoso („Cel Pios”), a fost al cincisprezecilea rege al Portugaliei și al Algarve.

În perioada în care el a urcat pe tron, Imperiul Portughez se afla la culmea puterii sale , iar capitala lui, Lisabona, ocupa o poziție de importanță globală din punct de vedere comercial.

În timpul domniei sale, posesiunile portugheze din Asia și Lumea Nouă au fost extinse, în special prin colonizarea portugheză a Braziliei. Politica lui Ioan al III-lea de întărire a bazelor portugheze (precum Goa) din India a asigurat monopolul portughez asupra comerțului cu mirodenii și datorită acestui fapt Ioan al III-lea a fost numit „Regele Băcan”.

Pe durata domniei sale, portughezii au devenit primii europeni care au intrat în contact atât cu China, în timpul Dinastiei Ming, cât și cu Japonia, în perioada Muromachi.

A abandonat teritoriile musulmane din Africa de Nord, în favoarea comerțului cu India și investițiilor din Brazilia.

 Ioan a fost responsabil pentru evanghelizarea Orientului Îndepărtat și Braziliei, parțial prin trimiterea acolo a misionarilor iezuiți

 

1574: Oastea moldo-cazaca, asediata si lipsita de apa, s-a predat turcilor la Rascani. Este ucis domnitorul Moldovei, Ioan Voda cel Cumplit, iar Moldova este pradata.

 În ziua de 11 iunie 1574, pe o căldură insuportabilă, lipsa apei şi suferinţa oştenilor săi, l-a obligat pe domn să negocieze capitularea. El cere conducătorului otoman, Ahmed paşa, să-i cruţe pe moldoveni şi cazaci, iar pe el să-l trimită viu sultanului la Constantinopol.

Ahmed paşa jură de şapte ori pe Coran, iar Petru Şchiopul, de şapte ori pe Biblie, că toate cererile îi vor fi împlinite.

 

 

 

 

După patru ore de discuţii cu comandanţii militari otomani, Ioan vodă este înjunghiat de beylebey-ul Rumeliei, Cighaleg Zadé Iusuf paşa, după care i se taie capul, iar trupul, legat de cămile, este sfârtecat.

Soldaţii otomani au păstrat bucăţi de oase din trupul voievodului şi au înmuiat vârfurile săbiilor în sângele lui ca să preia din puterea şi vitejia acestuia.

Capul i-a fost trimis la Bucureşti (Constantin Rezachevici) sau la Constantinopol (Dinu Giurescu), pentru a fi expus la Kan Çeşmesi („Fântâna Sângelui”), aflată la poarta saraiului sultanului, unde erau expuse de obicei capetele răsculaţilor şi trădătorilor

 

 

 

 

 

1580: A fost refondat orașul Buenos Aires, sub denumirea de Trinidad.

 

11 de junio de 1580: Juan de Garay funda Buenos Aires

 

Foto. Juan de Garay  al doilea fondator al 0rașului  Buenos Aires, 1580

Orașul a fost întemeiat în 1536  de către Pedro de Mendoza care i-a pus numele  Ciudad de Nuestra Señora Santa María del Buen Ayre (literar „Orasul Sfintei Noastre Maria din Buen Ayre”) , abandunat după ce a fost distrus de indieni  în 1541 și refondat în  1580 de  Juan de Garay.

Buenos Aires a crescut în importanță în 1776, când a fost numit capitală a Regatului Rio de la Plata.

Azi e capitala Argentinei, cel mai mare oraș  al acestei tari și a doua cea mai mare zonă metropolitană din America de Sud, dupa orasul brazilian Sao Paolo.

 

 

 

 

 

 

1644: Fizicianul și matematicianul italian Evangelista Toricelli, inventatorul barometrului efectuează prima experiență de măsurare a presiunii atmosferice.

 

 

 

 

Evangelista Torricelli

 

 

 

Evangelista Torricelli (15 octombrie 1608, Faenza, în Emilia-Romagna, Italia – 25 octombrie 1647, Florența, Italia) .

 

 

 

 

 

 

1727: A murit la  Osnabrück regele George I al Marii Britanii.

 

 

 

 

George I of Great Britain | English Royal Family Wikia | Fandom

 

 

 

 

Regele George I,  (n. 28 mai/7 iunie 1660, Hanovra   a fost prinț elector al Sfântului Imperiu Roman, primul rege al Marii Britanii și al Irlandei din Casa de Hanovra, din 1 august 1714, până la moartea sa.

 

 

1770: Exploratorul englez James Cook a descoperit Marea Bariera de Corali din largul coastei australiene.  

 

 

 

 

 

 

Foto: Marea bariera de corali vazuta din spatiu

 

 

Marea Barieră de Corali este cel mai mare recif de corali din lume si este  situata în apropierea statului  Queensland din Australia. Măsoara de 2000 km lungime şi poate fi văzuta din spaţiu.  

 

 

 

 

 

1780: A apărut la Viena, în limba latina, prima gramatica a limbii romane – “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae”, de Samuil Micu si Gheorghe Sincai.

 

 

 

 

 Foto: Tiparituri romanesti.com

 

 

  

 

Samuil Micu

 

Foto: Samuil Micu

 

 

Samuil Micu supranumit și Klein sau Clain, pe numele laic Maniu Micu, (n. septembrie 1745, Sadu – d. 13 mai 1806, Buda) a fost un teolog greco-catolic, istoric, filolog, lexicograf și filozof iluminist român, reprezentant al Școlii Ardelene.

 

 

 

Gheorghe Sincai - Foto01.jpg

 

Foto: Gheorghe Șincai

 

Gheorghe Șincai (n. 28 februarie 1754, Râciu de Câmpie, azi Șincai, județul Mureș – d. 2 noiembrie 1816, Sinea) a fost un istoric, filolog, traducător și scriitor român, reprezentant al Școlii Ardelene.

 

 

 

1788: Exploratorul rus Gerasim Izmailov ajunge în Alaska.

 

 

 

 

 

 

 

1848: Inceputul revolutiei pașoptiste in Bucuresti.

Domnitorul Gheorghe Bibescu este silit sa semneze ”Constitutia ” (Proclamatia si programul de la Islaz) si sa recunoasca guvernul revolutionar provizoriu.

 

 

 

 

Gh.Bibescu  domnitorul Munteniei, portret de  de Paulus Petrovitz

Revoluţia paşoptistă din Ţara Românească a avut cîteva centre de declanşare: la Bucureşti, Telega, Islaz şi Ocnele Mari.

S-a declanșat pe 9 iunie 1848 la Islaz,  şi tot aici a fost adoptată şi Proclamaţia  prin care se cerea: egalitate în faţa legii, adunare obştească reprezentativă, organizare democratică republicană a statului, independenţă administrativă şi legislativă, libertatea tiparului, învăţămînt naţional, emanciparea şi împroprietărirea clăcaşilor prin despăgubire.

Tot în această perioadă s-a format şi primul Guvern Revoluţionar provizoriu, format din : I.H. Rădulescu, Şt. Golescu,, Cristian Tell, N. Pleşoianu şi preotul Radu Şapcă.

La 11 iunie 1848 insurecţia începe şi în Bucureşti. Gheorghe Bibescu, domnul Ţării Româneşti, ştiind că a pierdut sprijinul armatei, semneaza Proclamaţia de la Islaz, care va deveni şi noua constituţie şi recunoaşte noul guvern, format din Nicolae Bălcescu, secretar de stat pentru afaceri externe, Nicolae Golescu, secretar de stat pentru afaceri interne, Gheorghe Magheru, finanţe, Ion Heliade Rădulescu, culte, Ştefan Golescumjustiţie, Constantin Kretulescu, preşedinte al Consiliului Administrativ, C.A. Rosetti, prefectul Poliţiei Capitaleişi Ioan Odobescu şef al Oştirii.

Două zile mai tîrziu Bibescu abdică şi se retrage în Transilvania.

 

 

 

 

 

1859: A murit omul politic austriac Klemens Wenzel Nepomuk Lothar von Metternich-Winneberg zu Beilstein (n. 15 mai 1773),  unul dintre cei mai mari diplomati ai timpului sau.

Din 1809 a ocupat funcţia de ministru de externe al Imperiului Austriac.

La Congresul de la Viena,  a fost principalul negociator şi eminenţa cenuşie a istoricului eveniment in timpul caruia a fost stabilita de catre marile puteri ale timpului configuratia europeana post-napoleoniana pentru urmatoarele decenii.

 

 

 

 

 

    Foto: Prinţul Metternich

 

 

 În ultimii ani de domnie ai împăratului Francisc I şi în perioada domniei împăratului Ferdinand I , a fost de facto, conducătorul statului austriac.

 

 

 

 

 

 1864: S-a născut compozitorul german Richard Strauss (“Simfonia Alpilor”, “Salomeea”, “Femeia fără umbră”); (d. 8 septembrie 1949).

 

 

 

 

Richard Strauss

                                                      Richard Strauss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1888: S-a nascut anarhistul  american de origine italiană, Bartolomeo Vanzetti. A fost executat  in anul  1927.

 

 

 

 

Black and white photograph of two men in suits and handcuffs, sitting down.

 

Foto: Bartolomeo Vanzetti stânga și Nicola Sacco

 

 Nicola Sacco (n. 22 aprilie 1891 – d. 23 august 1927) și Bartolomeo Vanzetti (n. 11 iunie 1888 – d. 23 august 1927) au fost doi anarhiști americani de origine italiană, arestați în 1927, închiși și executați pe scaunul electric, în Massachusetts.

 

 

 

 

 

 1903: Regele Serbiei Alexandru I și regina Draga sunt asasinați de membri ai grupării panslaviste Mana Neagra, care urmăreau îndepărtarea Serbiei de sub influența vestică, si orientarea acesteia catre Rusia.

Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele „Regimentul Regele Carol al României”, regele Carol I a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

  

 

 

 

 

Le Petit Parisien - May Overthrow.jpg

Asasinarea regelui Alexandru I al Serbiei și a reginei Draga

 

 

 

 

 

 

 

1910:  S-a născut la Saint-André-de-Cubzac, departamentul Gironde, Franța cercetătorul şi oceanograful  francez Jacques-Yves Cousteau; (d. iunie 1997).

 

 

 

 

Jacques-Yves Cousteau en 1976.

Jacques-Yves Cousteau in 1976

 

 Cousteau  a fost de asemenea scriitor, fotograf, producător de film, inventator, inovator și explorator al vieții subacvatice și a devenit cunoscut în întreaga lume în calitate de comandant al navei Calypso.

A decedat la  25 iunie 1997, Paris

 

1910: A fost inaugurat aerodromul de la Chitila de lângă București. Cu această ocazie, pilotul francez Guillemin, din personalul de specialitate angajat la Școala de pilotaj de la Chitila, a efectuat primul zbor cu avionul deasupra Bucurestiului.

 

 

 

 

 

1919: Consiliul Suprem al Conferintei de la Paris, comunica delegatiei României hotararile referitoare la hotarele tarii noastre cu Ungaria si cu Iugoslavia.

Se recunoștea unirea României cu Transilvania, Crișana, Maramures si o parte a Banatului.

 

 

 

 

România Mare - Judeţele din care erau alcătute regiunile tradiționale ale României între 1925 și 1940 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Denumirea  „România Mare” („România Întregită”) a intrat în uz după Tratatul de la Versailles din 1920, nu ca un concept iredentist sau expansionist, ci ca o stare de fapt obiectivă, în comparație cu dimensiunile geo-politice anterioare. România dintre cele două războaie mondiale a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2 (în timp ce în prezent extinderea teritorială a României este de 238.391 km2).

 România Mare a existat în această formă până în 1940. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 – ultimatumul sovietic de „retrocedare imediată a Basarabiei și a Bucovinei de nord” (26 iunie 1940) și Dictatul de la Viena (30 august 1940) – România a pierdut o treime din țară fără să fi tras un foc de armă. Termenul nu a fost niciodată denumirea oficială a statului român, nefiind înscris în constituție.

 

1925: Au fost alese  membre onorifice  ale Academiei Romane, scriitoarele  Elena Vacarescu si Anne de Noailles, primele femei alese in acest inalt for cultural  roman.

 

 

 

 

 

1933: Radiodifuziunea Romana a transmis primul meci internationl de fotbal .

 

 

 

 

 

 

1937:  Într-un moment cheie al Marii Epurări din Uniunea Sovietică,  in plin stalinism, opt ofițeri superiori ai Armatei Roșii în frunte cu Mihail Tuhacevski, au fost condamnați la moarte, în timpul unui proces secret, sub acuzatia de spionaj în favoarea Germaniei și executați.

 

 

 

 

1940: In conditiile declansarii celui de-al doilea razboi mondial, Romania se retrage din Liga Natiunilor (Societatea Natiunilor), organizatie care din 1938 își continua o existență pur formala.

 

 

 

  

Localizarea Societății Națiunilor

 

 

 

Societatea sau Liga Națiunilor   a fost o organizație interguvernamentală înființată în urma Conferinței de Pace de la Paris care a pus capăt Primului Război Mondial și precursoarea Organizației Națiunilor Unite. Societatea a fost prima organizație internațională de securitate având obiectivul principal să mențină pacea mondială. În perioada de maximă dezvoltare, între 28 septembrie 1934 și 23 februarie 1935, a avut 58 membri.

Stabilite în Pactul Societății Națiunilor, scopurile principale ale Societății erau prevenirea războiului prin securitate colectivă, dezarmarea, și rezolvarea disputelor internaționale prin negociere și arbitraj.

Printre altele erau tratate și probleme precum condițiile de muncă, tratamentul corect a locuitorilor indigeni, traficul de persoane și a drogurilor, comercializarea armelor, sănătatea mondială, prizonierii de război, și protejarea minorităților din Europa.

 

 

 

 

 

1941: Se încheie Acordurile româno-germane de la Munchen si Berchtesgaden. Romania se angajeaza sa participe la razboiul antibolsevic, alaturi de Germania.

 

 

 

 

1946: A murit Sofia Nadejde, publicista, traducatoare si scriitoare romana  de orientare feminista si marxista; (n.14 septembrie 1856).

 A fost soția lui Ioan Nadejde și sora pictorului Octav Bancila.

 

 

 

 

 

 

1948: In Romania comunizată, aflata sub ocupatie sovietica, Marea Adunare Naţională a votat  Legea nr. 119, privind naţionalizarea de către statul român a principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurări şi de transport, precum și  toate resursele solului și subsolului care nu se găseau în proprietatea sa la data intrării în vigoare a constituției Republicii Populare Române din 1948, precum și a întreprinderilor individuale, a societăților de orice fel, asociațiilor particulare industriale, bancare, de asigurări, miniere, de transporturi și telecomunicații, etc.

Din punct de vedere semantic, termenul de naționalizare a fost folosit voit în mod impropriu de autoritățile comuniste ale vremii, pentru a conferi un caracter propagandistic acțiunii de trecere în proprietatea statului.

În realitate, ceea ce s-a întâmplat în comunism a fost o „confiscare”, întrucât nicio compensație materială sau morală nu le-a fost acordată foștilor proprietari.

Legea naționalizării din 1948 din România face parte dintr-o ampla tendință manifestă în primele decenii postbelice pe continent, atât în estul european în curs de sovietizare cât și în vest, unde un important val de naționalizări a avut loc în aproape toate țările care reținuseră modelul economic capitalist: Marea Britanie, Franța, Italia, (Republica Federală) Germania.

 

 

 

 

 

 

1948: Se stabilesc  relaţii diplomatice, la nivel de legatie, între România şi Israel.

La 17 august 1969, aceste relaţii au fost ridicate la nivel de ambasadă.

 

 

 

 

1955: 83 de morți și cel puțin 100 de răniți într-un accident pe circuitul Le Mans, cel mai grav accident din istoria curselor auto.

Un Mercedes pilotat de francezul Pierre Levegh s-a lovit de Austinul britanicului Lance Macklin, s-a răsucit în aer și a explodat

  

 

 

 

 

 

 

 

1965:  Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii le-a conferit celor patru membri ai trupei britanice de muzica pop  The Beatles, titlul de “Cavaler al Imperiului Britanic”.

 

 

 

 

 

 

The Beatles a fost unul dintre grupurile a cărui muzică este reprezentativă  pentru era rock care a urmat. Grupul s-a constituitr din  John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie).   Fără dubiu, “The Beatles” este unul din cele mai faimoase și de succes grupuri în istoria muzicii rock,  cu peste 1,1 miliarde de discuri vândute în lumea întreagă.

Ei și-au dovedit nu doar talentul de muzicieni, dar au pășit spre cinematografie, și în particular, în cazul lui John Lennon spre activismul politic.

 

 

În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul cultural au ajutat la definirea anilor 1960.

 

 

 

 

 

1978: Jucătoarea de tenis Virginia Ruzici a câştigat turneul de la Rolland Garos, fiind prima româncă învingătoare la simplu şi la dublu, alături de iugoslava Mima Iansovec.

 

 

 

 

                                               Foto: Virginia Ruzici

 

1979: A murit cunoscutul actor american de cinema John Wayne,  născut pe  26 mai, 1907, Iowa, SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   S-a numit inițial Marion Robert Morrison. Numele de scenă John Wayne (de la generalul „Mad Anthony” Wayne) i-a fost dat de regizorul Raoul Walsh, cel care de altfel l-a și descoperit pe Wayne, cu ocazia filmării în 1930 a westernului The Big Trail, în care Wayne juca rolul principal.

Prietenii și admiratorii îl numeau însă The Duke. În 1969 a câștigat Oscarul pentru rolul său din filmul True Grit. În patru decenii de actorie Wayne a apărut în 250 de filme. Dintre acestea, majoritatea au fost regizate de John Ford, iar cele mai importante filme ale sale au fost She Wore a Yellow Ribbon (1949) și The Quiet Man (1952). John Wayne a fost căsătorit de trei ori și a avut șapte copii și 16 nepoți. În ultimii peste zece ani din viață Wayne s-a luptat cu cancerul, mai întâi la plămâni pentru ca mai apoi decesul să fie provocat de cancer la stomac.

 

 

 

 

1985:  La New York, în Statele Unite, un ou Fabergé a fost vândut la licitației pentru  suma record de 1.375.000 £.

 

 

 

 

Fabergé egg Rome 05.JPG

 

 

 

 

 

1987: ” Doamna de fier”, Margaret Teatcher  obtine  al treilea mandat de prim ministru al guvernului Marii Britanii, fapt fără precedent în secolul XX.

 

 

 

 

 

 
Margaret Thatcher

Margaret Thatcher

 

 

 

 

 

 

1992: S-a desfasurat primul Targ international de carte “Bookarest” organizat la Bucuresti .

 

 

 

 

 

2001: In SUA, este executat cu o injectie letala, teroristul american Timothy McVeigh, declarat vinovat  de atentatul cu bomba  de la Oklahoma City  care s-a soldat cu 168 morți si 674  raniți in aprilie  1995.

 

 

 

Oklahomacitybombing-DF-ST-98-01356.jpg

 

 Foto:

Clădirea federală aruncată în aer la Oklahoma City de teroristul american Timothy McVeigh.

 

 

A fost la acea data cel mai grav atentat produs pe teritoriul Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

2004: Au loc la Washington National Cathedral, funeraliile fostului preşedinte american  Ronald Reagan.

 

 

 

 

 Imagini pentru Ronald Reagan, funeralii photos

 

 

Ronald Wilson Reagan, cunoscut mai ales ca Ronald Reagan, (n. 6 februarie 1911, Tampico, Illinois – d. 5 iunie 2004, Los Angeles, California) a fost cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii. Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea imperiului comunist din răsăritul Europei și la afirmarea Statelor Unite ale Americii ca singura super-putere pentru următoarele două decenii.

 

 

 

 

 

2004: Se deschide la Muzeul Guggenheim din New York, cea mai mare expoziție de arta “Brancuși”după anul 1990.

 

 

 

 

 

 

 

2005: Jurnalista franceza Florence Aubenas si insotitorul sau, ghidul irakian Hussein Hanoun, au fost eliberați dupa 157 de zile de captivitate in Irak.

 

 

 

 

  

Florence Aubenas (n. 6 februarie 1961 în Belgia) este o jurnalistă franceză, reporter la cotidianul Libération. Ea a fost ținută ostatică în Irak din 5 ianuarie până în 11 iunie 2005 - Florence Aubenas au Press Club de France, le 14 juin 2005 après sa libération - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 

Florence Aubenas (n. 6 februarie 1961 în Belgia) este o jurnalistă franceză, reporter la cotidianul Libération.

Ea a fost ținută ostatică în Irak din 5 ianuarie până în 11 iunie 2005.

 

 

 

 

 

 

2006: Filmul “A fost sau n-a fost?” în regia lui Corneliu Porumboiu,  a câștigat trofeul festivalului „Transilvania”.

 

 

 

 

 

 2014: A decedat actorul  de mimă si dramaturgul romano – francez, Gilles Segal; (n. Falticeni, 13 ianuarie 1929)

 

 

 

 

 

 

 A evoluat pe scenă alături de  renumitul mim francez Marcel Marceauși a jucat în mai mult de șaizeci de filme începând cu 1954.  

 

 

 

2018: A decedat la  Köln , în Germania,  Erich Meuthen (născut la 31 mai 1929 la Mönchengladbach ) un istoric german specializat în cercetarea  Evului Mediu târziu care a  descoperit , în timpul cercetărilor sale, numeroase documente din secolul al XV-lea și a fost unul dintre experții de frunte în studierea  operei umanistului , filosof al bisericii, Nikolaus von Kues (Cusanus).

 

 

 

 

 

 

  2018 : Președintele Statelor Unite , Donald Trump și Kim Jong-un, dictatorul comunist al Coreei de Nord, au avut la Singapore prima lor întâlnire.

 

Trump and Kim start Vietnam summit with dinner - BBC News

 

 

 

 

 

 

S-a convenit asupra unui memori de două pagini, în care se declara că SUA și Coreea de Nord sunt angajate să lucreze „pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene”.

Washingtonul și Phenianul au convenit, de asemenea, să creeze un drum nou în relațiile bilaterale, să urmărească o pace durabilă în peninsulă și să inlesnească recuperarea rămășițelor  prizonierilor de război și ale soldaților care au dispărut în luptă.

 

2018: A decedat la Courbevoie, Franța, la vârsta de 95 de ancelebra interpretă la acordeon, pianistă și compozitoare Yvette Horner, supranumită „regina balurilor populare”.

 

 

 

Yvette Horner, France's Star Accordionist, Is Dead at 95 - The New ...

 

 

 

 

 

 

Yvette Hornère , cunoscută sub numele de Yvette Horner s-a născut  pe 22 septembrie 1922 în orașul Tarbes din Franța.

După ce a câștigat Cupa Mondială de Acordeon în 1948, a câștigat Marele Premiu pentru Recordul Academiei Charles-Cros   în 1950 pentru albumul Le Jardin secret de Yvette Horner , un recital de lucrări clasice. 

Pe parcursul carierei sale, care a durat șaptezeci de ani, Yvette Horner a susținut mai mult de două mii de concerte și a produs o sută cincizeci de discuri, vânzările cumulate ale acestora însumând treizeci de milioane de exemplare.

Yvette Horner a primit distincția  Comandor al Ordinului Național de Merit și de asemenea a fost decorată Comandor  al Legiunii de Onoare , pe 28 septembrie 2011 de președintele Republicii Franceze, Nicolas Sarkozy . 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREŞTIN ORODOX

 

 

 

 

 

 

Sfântul Apostol Vartolomeu; Sfîntul Luca al Crimeii

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Apostol Vartolomeu

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Apostol Vartolomeu; Sfantul Luca al Crimeii

 

 

 

 

 

 

Sfântul Vartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Hristos. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos.

Sfantul Filip a fost martirizat de catre conducatorul cetatii, in cetatea Ierapole din Frigia.

Mariami a ajuns in Licaonia, iar Sfantul Vartolomeu    in Arabia, Persia si apoi in India, unde a intemeiat mai multe biserici. A ajuns apoi in Armenia, unde i-a botezat pe multi, printre care si pe imparatul armean, Polimie.

Dar din porunca fratelui imparatului, Astiagis, a fost prins si i s-a taiat capul. Crestinii au luat trupul sfantului si l-au ingropat cu cinste intr-un sicriu de plumb.

Pentru ca la sfintele lui moaste se savarseau multe minuni, paganii au luat sicriul si l-au aruncat in mare.

Dar apa marii l-a purtat pana in Insula Lipara, unde Episcopul Agathon, dupa o descoperire facuta in vis, a mers si l-a intampinat la marginea marii, apoi l-a luat si l-a inmormantat cu cinste in biserica.

Dupa un timp, sfintele sale moaște au ajuns la Benevento, iar de acolo, la Roma.

 

  

  Sfantul Luca al Crimeii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Luca al Crimeei s-a nascut in data de 27 aprilie 1877 si a trecut la cele vesnice in ziua de 11 iunie 1961. Sfintele sale Moaste, izvoratoare de bun miros si tamaduitoare, se afla in orasul Sinferopol, din Crimeea.

In pofida terorii regimului bolsevic, el a refuzat in mod categoric sa faca operatii fara a avea in sala icoana Maicii Domnului. Pentru dragostea si credinta lui in Iisus Hristos, el a patimit mult in temnitele comuniste.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 1. Berindei, Dan – 1848 în Ţările Române, Editura  Ştiinţifică şi Enciclopedică;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. e.maramures.ro;

 4. Istoria md.;

 5. lessignets.com;

 6. Wikipedia.org.

 7. Rador.ro

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

11/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 11/06/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: