323 î.Hr: A murit, la vârsta de 32 de ani, Alexandru cel Mare; (n. 356 î.Hr.).
Fiu al regelui Filip al II- lea al Macedoniei, Alexandru (358-323 i.I.Ch.) a fost unul dintre cei mai mari comandanți de osti ai lumii.
Harta imperiului lui Alexandru.
A cucerit Asia Mica, Egiptul (unde a fondat orasul Alexandria) si Persia, creind un imperiu vast pana in India.
Ca întotdeauna în cazul morţii subite a unui suveran, s-a vorbit de otrăvire. Crima ar fi fost plănuită de Antipater, locotenentul lui Alexandru, şi înfăptuită de fiul acestuia, Iolaus, care era paharnicul regelui. Băutura mortală ar fi fost apa îngheţată luată din izvorul rîului Styx, din Arcadia.
Apa era pusă într-o copită de măgar, de cal sau catâr, căci orice alt vas din lut, fier sau bronz ar fi crăpat din pricina răcelii şi acidităţii apei. Ipoteza otrăvirii, acceptată de îndată de mama lui Alexandru, Olimpia, i-a oferit bătrânei regine, veşnic pusă pe represalii, un motiv de răzbunare.
Dar adevărul pare să fi fost altul. Clima caldă a Babilonului în pragul verii, mlaştinile care înconjurau oraşul, ţînţarii: existau toate condiţiile îmbolnăvirii de malarie. Alexandru delira deja când unul dintre generalii săi i-a pus întrebarea decisivă: cui îi lăsa imperiul? „Celui mai bun/puternic/vrednic/demn“, ar fi răspuns el. După alţii, răspunsul ar fi fost: „Celui mai puternic“ sau: „Celui mai vrednic“, şi, scoţându-şi inelul, l-a pus pe degetul lui Perdiccas. Se poate bănui cine a născocit acest scenariu.
Dar i se poate da crezare? Mărturiile oficiale atestă faptul că, începând cu 10 iunie, Alexandru, foarte slăbit, n-ar mai fi putut rosti cuvintele care i-au fost atribuite.
38: A decedat JuliaDrusilla, sora imparatului roman Caligula; (n. 16 septembrie anul 16).
JuliaDrusilla, fost membră a familiei imperialeromane,
671: Împăratul Tenji al Japoniei introduce în uz un ceas cu apă numit Rokoku .
Acest instrument pentru măsurarea timpului a fost plasat în capitala Ōtsu și a fost în uz în Japonia apropape opt secole, până la sosirea în această țară a primilor misionari creștini care au adus cu ei ceasurile mecanice.
Împăratul Tenji ( Tenji- tennō , 626 – 7 ianuarie 672) , cunoscut și sub numele de împărat Tenchi , a fost al 38-lea împărat al Japoniei , în conformitate cu ordinea tradițională de succesiune Domnia lui Tenji a cuprins anii de la 661 până la 672
754: A decedat califul AbulAbbas‘al–Saffah (n.721/722AD).
A domnit din 749 pana in 754d.Hr.) si a fost primul califalcalifatuluiAbbasid, unadintre cele mai intinse șicele mai importante califate(dinastii islamice)din istoriaislamică.
1099: Moare eroul national spaniol Rodrigo Díaz de Vivar (n.cca 1043), supranumit El Cid.
O figură centrală în lupta dintre creștinism și islam în Spania medievala, El Cid (in arabă ca-sid, însemnând „Domnul”), a fost un războinic ale carui succese militare l-au facut un erou popular de proporții mitice.
Rodrigo Diaz de Vivar (uneori de Bivar) a servit drept comandant al trupelor lui Sancho al II- lea, regele Castiliei, începând din 1065.
Numit și El Campeador („campion”) de către compatrioții săi, Rodrigo a devenit celebru pentru priceperea sa militară în mai multe lupte impotriva fratelui lui Sancho, Alfonso VI, regele Léonului.
A luptat cu liderii musulmani Al-Muqtadir (sau al-Mu’tamin) și al-Musta’in .
După un asediu de 20 de luni, El Cid a cucerit Valencia și a devenit conducătorul de facto al acesteia.
După moartea sa, el a fost imortalizat în piese de teatru, povestiri și cântece populare, și continuă să fie unul dintre cei mai venerat din istoria Spaniei.
1190: Frederic I Barbarossa (Frederic I von Hohenstaufen, 1123-1190), imparat al Sfântului Imperiu Roman de natiune germana, moare înecat în râul Saleph din Anatolia in timpul celei de-a treia Cruciade.
Era fiul lui Frederic al II-lea, Duce de Suabia din dinastia Hohenstaufen și al lui Judith, fiica lui Henric al IX-lea, Duce de Bavaria din familia rivală Welf.
Acest lucru l-a făcut pe Frederic un candidat acceptabil pentru tronul regal al landurilor germane medievale.
A fost ales la Frankfurt și încoronat la Aachen Rege al Germaniei în 1125, a fost încoronat Rege al Italiei la Pavia în 1154 și a fost încoronat Împărat al Sfântului Imperiu Roman în 1155. În 1178 a fost încoronat la Arles Rege de Burgundia.A fost Duce de Suabia între 1147-1152 (sub numele de Frederic al III-lea).
1213: S-a născut poetul și scriitorul Fakral-DinIbrahim ; (m.1289).
Este adeseamenționat sub numele „Araqi”si s-a născut însatulKamjan, in apropierea orașuluiHamadan dinPersia.
În timpul vieții salea petrecutmulti ani inMultan, (Pakistanul de azi), precum și KonyașiToqatînTurcia contemporana.
Este un cunoscut comentator al învățăturilorSufi si unuldintremarii poețipersani .
10 iunie 1329: A inceput Bătălia de Pelekanon (10/11 iunie 1329).
Bătălia de Pelekanon, cunoscută și sub forma sa latinizată Bătălia de la Pelecanum, a avut loc la 10/11 iunie 1329 între o forță expediționară bizantină condusă de Andronicus al III-lea și o armată otomană condusă de sultanul Orhan Gazi. Armata bizantină a fost învinsă, într-o încercare a acesteia de a determina înlăturarea asediilor otomane asupra orașelor din Anatolia.
Alături de domestikos Ioan Cantacuzino, Andronic a condus o armată de aproximativ 4.000 de oameni. La Pelekanon, o armată otomană le-a blocat drumul.
Cele două armate s-au ciocnit, iar turcii au fost alungați. Cu toate acestea, cea mai mare parte a armatei turcești a reușit să se retragă la nord de câmpul de luptă. Încăierări ulterioare au dus pierderi în rândul armatei otomane. A fost răspândit un zvon conform căruia împăratul a fost rănit mortal și a decedat, afectând moralul trupelor și transformându-se ulteror în panică.
Turcii i-au atacat pe bizantini, care au avut pierderi grele și s-au retras pe mare la Constantinopol.
1415: Prima menţiune documentară a funcţiei de „spătar” în Ţara Românească (atribuţiile acestuia erau comanda armatei şi prezentarea însemnelor autorităţii domneşti la ceremonii).
1437: A murit Ioana de Navara, a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Angliei; (n. 1370).
Ioana de Navara (c. 1370 – 10 iunie 1437) a fost regină consoartă a Angliei, regentă a Bretaniei din 1399 până în 1403 în timpul minoratului fiului ei.
A fost fiica regelui Carol al II-lea de Navara și a reginei Joan de Valois. Prin căsătorii a devenit ducesă consort de Bretania și mai târziu, regină consort a Angliei ca a doua soție a regelui Henric al IV-lea al Angliei.
1535: Vlad Vintila de la Slatina, domn al Tarii Romanesti, a fost asasinat în padurea Lemnea de langa Bucovatul Craiovei de pe malul Jiului, de un partizan al rivalului sau Radu Paisie, cu acordul otomanilor, în urma alianței sale cu împăratul austriac Ferdinand I si datorită masurilor pe care le-a luat impotriva unor mari boieri.
Vlad Vintilă (domn al Țării Românești între septembrie 1532 – septembrie 1534; noiembrie 1534 – iunie 1535), apare ca fiul lui Radu cel Mare, documentele semnându-le cu „[…]Vlad voievod fiul marelui Radu voievod[…]“, însă, istoriografia modernă inclină a-l considera ca fiul lui Radu (Dragomir) fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduț), pretendentul care s-a ridicat domn la moartea lui Neagoe Basarab împotriva lui Teodosie.
A domnit puţin într-o perioadă când raporturile Ţării Româneşti cu Imperiul Otoman au cunoscut tensiuni excepţionale, în cursul cărora turcii au încearcat să modifice statutul politico-juridic al Ţărilor Române, fără să reuşească.
A fost urmat la tron de Radu Paisie (1535-1545)
1556: A decedat compozitorul si pedagogul german Martin Agricola; (n.6 ianuarie 1486).
A contribuit la reforma luterană în domeniul muzical,scriind sapte tratate în latina si germana cu caracter didactic si de popularizare.
Lucrarile sale Musica instrumentalis deudsch (1529) si Musica figuralis (1532), constituie marturii ale inceputurilor muzicii luterane si al practicilor instrumentale ale timpului sau.
1574: Are loc bătălia dintre moldoveni si turci de la Iezerul Cahului, in care Ioan Voda cel Viteaz este înfrânt.
Ioan Vodă cel Viteaz (Ioan Vodă cel Cumplit) (n.1521-d.1574), domn al Moldovei 1572-1574
Ioan Vodă Viteazul, numit şi Armeanul (mama sa fusese armeancă) sau, mai tîrziu, Ioan Vodă cel Cumplit, era strănepot al lui Ştefan cel Mare.
Unele cronici vechi îl prezintă ca pe un tiran, dar istoricii moderni îi fac un portret mai măgulitor, recunoscandu-i marele merit de a se fi împotrivit turcilor şi afirmînd că era foarte îndrăzneţ şi viteaz, fiind, de aceea, foarte iubit de soldaţi şi de popor dar, din păcate, nu şi de boierime şi cler.
Pentru numeroşii boieri intriganţi, un domn cu o fire aprigă nu era un conducător comod, după cum nici pentru acesta veşnicele sforării şi comploturi ale dregătorilor nu erau uşor de suportat. Ioan Vodă a ales să fie aspru cu boierii şi mai îndurător şi grijuliu cu cei din păturile de jos, care aveau mult mai multă nevoie de ocrotire.
El obţinuse tronul Moldovei în 1572 de la turci, cu ajutorul averii strînse în tinereţe, cînd făcuse negoţ cu pietre scumpe. În 1574, însă, turcii i-au cerut să dubleze suma plătită drept tribut. Ioan Vodă a convocat Divanul şi i-a convins pe boieri să se împotrivească cererii sultanului.
Situaţia politică era de aşa natură, încît voievodul n-a putut găsi alţi aliaţi decît cazacii zaporojeni – o populaţie din zona Nistrului – care i-au trimis în ajutor o ceată de 1.200 de oameni. Cu ei şi cu armata sa de moldoveni, Ioan Vodă a pornit războiul împotriva turcilor.
După un şir de victorii răsunătoare ale domnitorului moldovean, care l-au înspăimîntat pe sultanul Selim, acesta a trimis împotriva lui o armată zdravănă, alcătuită din turci cărora li se adăugaseră tătari şi valahi.
Aceştia din urmă doreau să-l înlăture pe Ioan Vodă pentru a-i da tronul unui pretendent, Petru, frate cu domnitorul valah Alexandru.
Statuia lui Ioan Vodă cel Cumplit (Ioan Vodă cel Viteaz)
Ioan Vodă se instalase la Huşi, de unde putea veghea mai bine asupra graniţelor. Aflând de venirea turcilor, domnitorul trimise pe pîrcălabul Sucevei, Ieremia, în fruntea unei avangarzi, să-i împiedice pe turci să treacă Dunărea şi să-l ţină la curent cu evoluţia situaţiei.
Trimisul, însă, despre care se spune că ar fi fost plătit de duşmani cu 30.000 de galbeni, l-a înşelat pe domnitor: i-a spus că ajunsese prea tîrziu pentru a-i opri pe turci şi că aceştia ar avea o armată destul de mică.
A fost prima trădare.
Pe baza acestor informaţii false, în lipsa altora mai exacte, Ioan Vodă a pornit împotriva otomanilor. Bătălia s-a dat la Obluciţa, “lângă iezerul Cahulului” la 10 iunie 1574. Poate ar fi avut, totuşi, şanse să învingă, dacă n-ar fi survenit o a doua şi apoi o a treia trădare. În ajunul bătăliei, o parte dintre boieri, avîndu-i în frunte pe marii vornici Murgul şi Bilai, au trecut de partea turcilor, iar a doua zi, cînd se dădu semnalul atacului,“Boierimea moldoveană, în frunte cu Ieremia Pîrcălabul, plecă steagurile şi, punînd cuşmele în vîrful suliţelor şi săbiilor, trecu şi ea de partea duşmanului” .
Lupta a fost cumplită; dupa trei ciocniri soldate cu numeroşi morţi în ambele tabere, Ioan Vodă s-a retras pe un deal, în satul Roşcani, unde a fost înconjurat de turci. Nemaiputînd rezista asediului, din pricina lipsei de apa, Ioan a hotărît să se predea.
Atît Ahmed Paşa, comadantul oştii turceşti, cît şi Petru, pretendentul la tronul Moldovei, au jurat solemn că vor cruţa viaţa tuturor cazacilor şi moldovenilor.
Dar, odată ajuns în cortul căpeteniei turcilor, Ioan Vodă a fost înjunghiat, apoi i s-a tăiat capul, iar trupul lui, legat de două cămile, a fost rupt în bucăţi.
Ostaşii care rămăseseră alături de el au fost măcelăriţi.
1580: A murit poetul portughez Luis de Camões; (n. 1524).
A luptat în bătălii coloniale în Maroc şi a calatorit in India, Macao şi Mozambic, după care a publicat “Os Lusíadas” (Lusiada, 1572), o epopee in care glorifica pe navigatorul si descoperitorul Vasco da Gama şi istoria Portugaliei.
1692: La Salem , in coloniile nord-americane ale Angliei (azi SUA), este spanzurata Bridget Bishop, acuzata de practicarea vrajitoriei.
Se dezlantuie in America o cumplita vanatoare de vrajitoare.
1793: Se deschide inParis, MuzeulJardin desPlantes. Un an mai târziu, acesta devineprimagradina zoologicapublica.
1793: În timpul revoluției franceze, iacobinii ii aresteaza pe liderii girondini si preiau puterea, instaurand dictatura revoluționară.
Incepand cu punerea in aplicare a legii din 22 prairial (10 iunie 1794), se instituie perioada revolutiei cunoscuta sub numele de „Marea Teroare”.
Legea din 10 iunie 1794 a simplificat foarte mult procedurile de punere sub acuzare a asazisilor dusmani ai revolutiei, a suprimat apararea invinuitilor si a declansat un val masiv de executii .
1805 : A luat sfarsit Primul Război Tripolitanian,sauRăzboiulCoasteiBarbare (1801- 1805), cel dintai dintrecele douărăzboaiepurtate de Statele Unite ale Americii cu cele patrustatenord-africane cunoscutesub numele generic de „StateleBarbare”.
Trei dintreacestea erauprovinciinominaleale ImperiuluiOtoman, practicautonome: Tripoli, Alger, șiTunis, iar al patruleaera Sultanatulindependent al Marocului.
Războiul a fost provocat de piratiidin aceste state nord-africane, care confiscau navele comercialeamericane șisechestrauechipajele,cerand răscumpărari uriase.
Președintele americanThomas Jeffersona refuzat să plăteascărascumparari, ordonand prima acțiunemilitarăînțări străine,dupa ce aceasta a fost autorizata deCongres.
Sub presiunea blocadei și a raidurilor americane si a pericolului ocuparii orasului Tripoli Pasa de Tripoli, Yusuf Karamanli, a semnat un tratat prin care se încheiau ostilitățile, partile consimtind eliberarea tuturor prizonierilor, respectiv 300 de americani si circa o mie de supusi tripolitani.
Pașa de Tripoli a primit de la Statele Unite ale Americii, suma șaizeci de mii de dolari.
Războiul a fost provocat de piratii din aceste state nord-africane, care confiscau navele comerciale americane și sechestrau echipajele, cerând răscumpărari uriase.
Președintele american Thomas Jefferson a refuzat să plătească rascumparari, ordonand prima acțiune militară în țări străine, dupa ce aceasta a fost autorizata de Congres. Sub presiunea blocadei și a raidurilor americane si a pericolului ocuparii orasului Tripoli Pasa de Tripoli, Yusuf Karamanli, a semnat un tratat prin care se încheiau ostilitățile, partile consimtind eliberarea tuturor prizonierilor, respectiv 300 de americani si circa o mie de supusi tripolitani.
Pasa de Tripoli a primit de la Statele Unite ale Americii, suma șaizeci de mii de dolari.
1819: S-a născut pictorul francez Gustave Courbet; (d. 1877).
Courbet – Autoportret
1836: A murit fizicianul și matematicianul francez André-Marie Ampère; (n. 1775).
1848: In Tara Românească s-a constituit “Comitetul revolutionar”, compus din Ion Ghica, Nicolae Balcescu, Constatin Balcescu, Al.G. Golescu (Negru), C.A. Rosetti,
Dumitru si I. C. Bratianu, Cezar Bolliac, Stefan Golescu, Nicolae Golescu, Ion Heliade Radulescu si Ion Campineanu.
1853: S-a nascut Ion Pop-Reteganul, folclorist şi traducător român; (d. 3 aprilie 1905).
A fost un pedagog, prozator, publicist și folclorist, reprezentativ pentru epoca sa, apreciat de Ion Mușlea drept „cel mai mare folclorist al Ardealului.”
După terminarea studiilor, a lucrat ca învăţător în localitatea Orlat, judeţul Sibiu, în anul 1873.
Pe lângă activitatea de învăţător, a desfăşurat o amplă activitate pe plan cultural, fiind mai ales culegător de folclor. A colaborat cu foarte multe publicaţii, unde i-au apărut operele: „Amicul Familiei” (Gherla), „Calicul” (Sibiu), „Cărţile Săteanului Român” (Gherla), „Deşteptarea” (Cernăuţi), „Dreptatea” (Timişoara), „Familia” (Oradea), „Foaia Diecesană” (Caransebeş), „Foaia Poporului” (Sibiu), „Foaia Scolastică” (Blaj), „Gazeta de Duminică” (Şimleu Silvaniei), „Gazeta de Transilvania” (Braşov), „Noua Revistă Română” (Bucureşti), „Răvaşul” (Cluj), „Revista Ilustrată” (Reteag), „Şcoala Română” (Sibiu), „Transilvania” (Sibiu) şi „Tribuna” (Sibiu).
A efectuat traduceri din autori de limbă maghiară şi germană.
Dintre lucrările proprii, douăsprezece i-au apărut sub formă de volume, dintre care două în timpul vieţii, iar restul postum.
Volumele care au apărut în timpul vieţii sale sunt Ţiganii. Schiţă istorică lucrată pentru petrecerea după mai mulţi autori (1886) şi Povestiri din popor (1895).
1860: S-a nascut in Brăila, marea cantareata română de opera, Hariclea Hartulari Darclee. Dupa ce a facut studiile la Iasi, a debutat in localitatea natala cu ocazia unui recital de canto sustinut in 1881, iar trei ani mai tarziu a sustinut un concert la Iasi.
A părăsit apoi țara și urmat cursuri de canto la Paris. Aici, a fost remarcata de compozitorul Charles Gounod, care i-a incredintat rolul Margaretei din opera sa “Faust”, rol cu care si-a facut debutul pe scena Operei Mari din Paris in anul 1888.
Tot Gounod i-a sugerat să iși ia numele de scenă “Darclee”.
Dupa succese remarcabile, a renuntat la cariera muzicala in 1918 dupa un spectacol sustinut la Florenta, unde a interpretat rolul Carmen din opera lui Bizet. A incetat din viata in 12 ianuarie 1939, in Bucuresti.
1878: Se constituie Liga de la Prizren pentru apararea drepturilor albanezilor, dupa ce, in urma Razboiului ruso-romano-turc din 1877, marile puteri au recunoscut autonomia nationalitatilor din Imperiul Otoman, cu exceptia albanezilor ( Protocoalele de la Londra).
Dupa Tratatul de la San Stefano incheiat in 1878 intre Rusia si Turcia, jumatate din pamanturile locuite de albanezi au trecut in posesia tarilor balcanice vecine (in sud grecilor in nord sarbilor si in est,bulgarilor).
Liga albaneza de la Prizren si-a propus reunificarea intr-un singur stat a tuturor teritoriilor albaneze, dar a fost destramata in urma presiunii marilor puteri europene si a Imperiul Otoman.
1907: Printul italian Borghese şi alţi patru concurenţi, au plecat din Beijing, au traversat cu automobilul desertul Gobi, Mongolia si stepele ruseşti, cu scopul să ajungă la Moscova şi prin Europa, la Paris.
Toate acestea evident fără un GPS, dar si fără o hartă, pe drumuri foarte proaste, ghidandu-se doar cu busola.
1912: În marile orașe ale Transilvaniei au avut loc greve generale în semn de protest față de politica antipopulară a guvernului maghiar.
1912:A avut loc mitingul aviatic de la Aspern (Austria) la care Aurel Vlaicu a obţinut un mare succes.
Brevetul de pilot al lui Aurel Vlaicu
Aflat în competiţie cu piloţi celebri ai timpului, a obţinut premiul I pentru aruncarea unui proiectil la ţintă, de la o înalţime de 300 metri şi premiul al II-lea, pentru aterizarea la punct fix.
1915: S-a născut scriitorul canadian Saul Bellow, laureat al Premiului Nobel; (d. 2005).
1916: Mecca, orașul sfânt al Islamului, a intrat sub controlul răsculatilor arabi care au alungat trupele turcesti, conduși de emirul Sharif Hussein.
1921: S-a născut prinţul Philip, duce de Edinburgh, căsătorit cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din anul 1947.
Foto: Regina Elisabeth II și prințul consort Philp
1922: În Sala Filarmonicii din Petrograd începe procesul public intentat de bolșevici unor preoți care s-au opus confiscării bunurilor bisericești.
Foto. Mitropolitul Veniamin în timpul procesului
Principalul acuzat a fost mitropolitul Veniamin al Petrogradului și, alături de el, alte 86 de persoane.
1924: Liderul socialist italian Giacomo Matteotti a fost răpit şi asasinat de fasciştii din Roma., dupa ce acesta a denuntat acapararea puterii de catre Mussolini si a cerut anularea ultimelor alegeri.
Corpul Matteotti a fost găsit în luna august, aceasta crima provocand o mare indignare în opinia publică italiana.
Mussolini isi va lua titlul de “Duce”si va duce tara spre dictatura .
1928: Dispare in Marea Barentz hidroavionul Lathman 47, in care se afla exploratorul norvegian Amundsen.
1940: Italia fascistă s-a alaturat Germaniei naziste, in cel de al doilea razboi mondial, declarand război Franţei şi Marii Britanii.
Canada declară război Italiei.
Norvegia se predă forțelor germane.
1941: In Romania ia fiinta Scoala de parașutisti de pe langa Centrul de instructie al aeronauticii.
1942, Gestapo-ul german a masacrat 173 locuitori barbati din satul Lidice, Cehoslovacia, ca represalii pentru uciderea Generalului nazist SS Reinhard Heydrich.
In total, s-au estimat ca nazistii au omorat cca. 1300 de cehi, pentru a razbuna moartea lui Heydrich .
Acest număr include rude ale partizanilor, susţinătorii lor, elite cehe suspectate de lipsă de loialitate şi victime precum cele din satul Lidice unde a fost găzduiti comandoul care l-a omorat pe Heydrich.
1943: Jurnalistul maghiar Laszlo Biro, care traia in Argentina, a patentat stiloul cu bila, inventat de el în 1938.
László József Bíró (29 septembrie 1899 – 24 octombrie 1985) jurnalist maghiar foto – en.wikipedia.org
Foto. Reclamă în Argentina 1945 – foto – en.wikipedia.org
1944:Trupele naziste au ucis aproape 650 de civili, locuitori ai satului Oradour-sur-Glane din Franta.
Ruinele de la Oradour-sur-Glane o comună din departamentul Haute-Vienne din centrul Franței. În 1944 aici a avut loc un masacru, una dintre cele mai grave atrocități naziste săvârșite pe teritoriul Franței în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Au fost uciși 642 de locuitori, ca represalii pentru răpirea unui soldat german de către Rezistența franceză.
1946: Ministrul de Interne român anunța descoperirea unor “organizatii teroriste dirijate de un comandament central”, acestea fiind in fapt grupari de rezistențăanticomuniste: Haiducii lui Avram Iancu, Divizia Sumanelor Negre, Glasul Sangelui, Grupul Elena Basarabeanu.
1947: In Romania este promulgata Legea pentru organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale.
Conducerea armatei este reorganizata dupa modelul sovietic.
1947: Presedintele SUA, Harry Truman, i-a conferit sefului statului roman, la acea data Regele Mihai I, cel mai inalt ordin american ca o recunoastere a contributiei pe care Romania a adus–o la cauza Natiunilor Unite.
1948: Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma s-au căsătorit în exil în Grecia, la Tatoi, iar luna de miere şi-au petrecut-o la reşedința de vară a regelui Paul al Greciei, la 90 de kilometri de Atena.
Regele Mihai I şi Principesa Ana se logodiseră cu un an mai devreme, la Londra.
1948: A murit la Abu Ghosh (azi în Israel), generalul David Daniel „Mickey” Marcus (n. 22 februarie 1902 Manhattan, New York, militar și jurist evreu-american, colonel în armata S.U.A., și ulterior cel dintâi general al armatei israeliene.
Marcus a fost absolvent al academiei militare West Point (promoția 1924), avocat, procuror federal în New York, director al închisorilor din New York (1940), a participat la Al doilea război mondial ca ofițer executiv al guvernatorului militar din Hawai (1942), a fost comandantul Școlii de pușcași marini US Rangers (1943), apoi membru al guvernamântului militar de ocupație din Berlin (1945).
La rugămintea viitorului prim-ministru David Ben Gurion s-a alăturat principalei forțe combatante evreiești, Hagana, în ajunul eliberării Israelului de sub mandat britanic, în cadrul unității Mahal „Voluntari din străinătate” (ebraică : Mitnadvei Hutz LaAretz).
În războiul arabo-israelian din 1948 (Războiul de Independență a Israelului) a fost numit comandantul Comandamentului de Centru și al Frontului de la Ierusalim (1948) devenind primul general (ebraică :aluf) al statului Israel. A căzut la vârsta de 46 de ani dintr-o eroare, împușcat de un soldat de sub comanda sa care l-a confundat cu un infiltrant arab.
1963: Presedintele american John Kennedy a semnat o lege care prevedea un salariu egal pentru munca egala atat pentru barbati cat si pentru femei.
1967: A încetat Razboiul de sase zile dintre Israel, Siria, Egipt si Iordania.Războiul de Șase Zile a fost un conflict armat între Israel și alianța formată din statele arabe Egipt, Iordania și Siria.
Acest război a durat între 5 și 10 iunie 1967. În urma victoriei militare asupra coaliției arabe, Israelul a ocupat Fâșia Gaza, Peninsula Sinai, Platoul Golan și Cisiordania.
Războiul de Șase Zile a fost cel de-al treilea conflict armat arabo-israelian.
1967: A murit actorul american de cinema Spencer Tracy; (n. 1900).
1969: S-a nascut renumitul fotbalist şi antrenor român Cosmin Olăroiu.
1970: S-a nascut Loredana Groza, cântăreață de muzică ușoară din România, actriță, compozitoare, prezentatoare TV, autor, dansator, antrenoare în show-ul muzical Vocea României .
Loredana, la Gala Chapeau, 29 octombrie 2015
1985: Armata israeliană s-a retras din Liban, după 1099 zile de ocupație.
1990: În urma alegerilor prezidentiale care au avut loc in Peru, politicianul Alberto Fujimori, de origne japoneza, a fost ales presedinte, obtinand o marjă îngustă de voturi in plus fata de contracandidatul sau, romancierul de renume mondial Mario Vargos Llosa.
A avut un rol important in distrugerea miscarii teroriste Cendero Luminoso, dar i se reproseaza ca a incalcat in repetate randuri drepturile omului in tara sa.
In iulie 2009 Fujimori a primit o pedeapsa de 6 ani de inchisoare dupa ce s-a recunoscut vinovat de a fi primit 15 milioane dolari din trezoreria peruviana de la seful serviciilor secrete Vladimiro Montesinos.
1997: Miniştrii de Externe participanţi la reuniunea de la Salonic (Grecia), au adoptat Declaraţia de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Balcani.
1998: Guvernul Romaniei a elaborat Programul national de integrare a tarii in Uniunea Europeana, care cuprindea capitole referitoare la domeniile economic, financiar, legislativ, politic, social, justitie si afaceri interne.
1999: Deputaţii din Parlamentul României au adoptat Legea accesului la dosarele fostei Securităţi – Legea “Ticu Dumitrescu”.
1999, NATO a suspendat bombardarea Kosovo, imediat după ce trupele iugoslave au început retragerea din acest teritoriu, în urma semnării în data de 9 iunie a unui acord intre guvernul iugoslav cu forțele acestei alianțe militare, în urma unui război aerian care a durat 78 de zile.
Semnarea acordului militar referitor la retragerea forţelor iugoslave din Kosovo, echivala cu încetarea ostilităţilor, astfel punându-se capăt războiului.
Presedintele iugoslav Milosevic a apărut la televiziunea naționala şi a spus că 462 de soldaţi şi 114 ofiţeri de poliţie au fost ucişi în bombardamentele NATO. Reconstrucţia Kosovo a fost estimata la 5 miliarde dolari, iar costurile reconstructiei Iugoslaviei ar costa dupa unele calcule cca. 100 miliarde dolari.
2000: A murit la vârsta de 69 de ani, presedintele-dictator al Siriei Hafez Assad , supranumit si ”Leul din Damasc”.
Foto: Hafez al Assad și fiul acestuia Bashar
Bashar al Assad , în vârsta de 34 de ani, a fost numit succesorul său.
2004: A decedat cântăreţul şi pianistul american Ray Charles (n. 1930).
Ray Charles Robinson (n. 23 septembrie 1930 în Albany, Georgia – d. 10 iunie 2004 în Beverly Hills, California) a fost un muzician american cunoscut sub numele de scenă Ray Charles (prescurtat pentru a se evita coincidența cu boxeurul Sugar Ray Robinson).
A fost un pionier în materie de muzică soul în anii ’50 prin fuzionarea muzicii rhythm and blues, gospel și blues înregistrând la Atlantic Records.
A contribuit la integrarea stilurilor country, rhythm and blues, și pop în anii ’60 prin succesul pe care l-a avut la casa de discuri ABC, unde acesta a devenit unul dintre primii muzicieni afro-americani căruia i-a fost acordat control artistic de către o companie de înregistrări cunoscută.
2007: Fostul preşedinte polonez, laureat al Premiului Nobel, Lech Walesa, a publicat pe internet aproximativ 500 de pagini din dosarele poliţiei secrete din perioada comunistă, cu scopul de a demonstra falsitatea acuzaţiilor ce i se aduceau, privind colaborarea sa cu comuniștii și securitatea poloneză în anii 1980.
2008: A decedat scriitorul Cinghiz Aitmatov, originar din Kârgâztan, autor sovietic tradus în lumea întreagă; (n. decembrie 1928).
A fost nominalizat la premiul Nobel pentru Literatură în 2008 (“Eşafodul”, “Vaporul alb”, “O zi mai lungă decât veacul”).
Foto: Cinghiz Aitmatov (n. 12 decembrie 1928, Șeker, RSSA Kirghiză, URSS – d. 10 iunie 2008, Nürnberg, Germania), scriitorul kîrgâz cel mai cunoscut pe plan internațional.
2012: A murit pictorul francez Georges Mathieu (numele de familie: Georges Victor Mathieu d’Escaudoeuvres), un maestru al abstractizării lirice; a fost, în perioada 1960-1970, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti francezi din lume şi un simbol, în Franţa, al picturii „oficiale”; (n. 1921).
2012: În România au avut loc alegeri locale.
Au participat 97 de partide politice, alianțe politice, alianțe electorale și organizații ale cetățenilor care aparțin minorităților naționale. Conform Biroului Electoral Central, la vot au fost așteptați aproximativ 18.313.440 de votanți români.
Au fost votați președinții a 41 de consilii județene, 3.187 de primari, 1.338 membri ai consiliilor județene și 40.311 de membri ai consiliilor locale.
2016: A murit asasinată în Orlando, Florida, Christina Grimmie, compozitoare americană cântăreață și pianistă, considerată de critici și public o stea în ascensiune a muzicii ; (n.12 martie 1994, în Marlton în New Jersey).
Marcus Grimmie (23 de ani),fratele artistei, s-a năpustit asupra ucigaşului, punându-l la pământ. Câteva clipe mai târziu, Loibi ,care dezvoltase o adevărată obsesie pentru artistă, s-a sinucis împuşcându-se.
2019: A decedat compozitorul Sven-David Sandström (născut la 30 octombrie 1942 la Motala, în Suedia).
Sandström a studiat muzica și istoria artei la Universitatea din Stockholm și compoziția din 1968 până în 1972 cu Ingvar Lidholm la Academia Regală de Muzică din Stockholm
În 1984, Sandström a primit Premiul pentru muzică al Consiliului Nordic pentru Requiem De ur alla minnen fallna .
Ziua de 10 iunie este :
În România: Ziua paraşutiştilor
În Portugalia: Ziua naţională – comemorarea morţii poetului naţional Luís de Camões, care marchează şi ziua Comunităţilor Portugheze.
Portugalia este o țară situată în sud-vestul Europei Meridionale, în partea occidentală a Peninsulei Iberice. Se învecinează: la est şi nord cu Spania iar la vest şi sud cu Oceanul Atlantic.
Teritoriul naţional portughez cuprinde şi Arhipelagul Madeira, situat în Oceanul Atlantic, şi Arhipelagul Azore, care se află, de asemenea, în Oceanul Atlantic, la vest de Portugalia continentală. Suprafaţa: 92.212 km2 (88.790 km2 Portugalia continentală; 2.247 km2 arhipelagul Açores; 794 km2 arhipelagul Madeira; zonă maritimă).
Punctul cel mai înalt al teritoriului naţional este culmea muntelui Pico (2351 m), în insula Pico din Açores. Portugalia este o republică parlamentară. Limba oficială este portugheza. Limba portugheză este vorbită de mai mult de 200 milioane de persoane în Europa, America, Africa şi Asia. Religia: romano catolică (peste 95% din populaţie). Capitala țării este Lisabona (564,6 mii loc., 2,1 mil. locuitori în aria metropolitană) Oraşele principale sunt Lisabona, Porto, Coimbra, Braga, Amadora, Leiria, Setúbal . Populaţia: 10,337 milioane locuitori (estimări 2015).
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfantul Mucenic Timotei, episcopul Prusei
Sfantul Mucenic Timotei a trait in timpul imparatului Iulian Apostatul (361-363). Pentru sfintenia sa, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.
Din minunile sale amintim ca a ucis un balaur care ii omora pe calatorii de pe un drum ce ducea la Prusa.
I-a aruncat balaurului in gura un acoperamant cu care se acoperea Euharistia din Sfantul Altar.
A inviat pe un imparat cu numele Areta. A intors de la moarte la viata pe o imparateasa care slujea idolilor.
In urma acestei minuni, imparateasa a devenit crestina.
Sfantul Mucenic Timotei a fost aruncat in temnita din porunca imparatului Iulian.
Chiar si in temnita, credinciosii veneau la el ca sa asculte invatatura sa.
Imparatul Iulian auzind ca legat fiind, Sfantul Timotei il propovaduieste pe Hristos, a poruncit sa i se taie capul.
Sfantul Timotei a trecut la cele vesnice in anul 362.
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.
De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ
Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază