CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 IUNIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 iunie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

421: A avut loc căsătoria impăratului Imperiului Roman de Rasarit, Theodosius al II-lea, cu Eudoxia; (n.cca.400 – d.460).

 

 

 

 

 

 

Hagia Eudokia.jpg

 

Eudoxia – Icoana din sec.X, Istanbul

 

 

 

Fiica a retorului atenian Leontias, ea se numea  Athénaïs, dar si-a luat numele  Aelia Licinia Eudoxia  atunci cand a trecut la creștinism.

In anul 423 a primit titlul de Augusta. I-a dăruit lui Theodosius  o fiică, Licinia Eudoxia viitoarea sotie a imparatului roman al Occidentului, Valentinian al III-lea.

A fost canonizata de Biserica Ortodoxa.

 

 

 

 

 

 

 

555: A decedat Papa Vigilius. A  fost  papa al Romei din 29 martie 537, până la  moartea sa.

 

 

 

 

 

Was Pope Vigilius a Heretic? | Where Peter Is

 

 

 

 

Foto: Papa Vigiliu (Virgiliu, Virgil) (n. ?, Roma, Regatul Ostrogot  – d. 7 iunie 555 d.Hr., Siracuza, Sicilia, Imperiul Roman de Răsărit).

 

 

 

După cum ne spune Liber Pontificalis, Papa Vigiliu descindea dintre nobilă familie romană, tatăl său era consul,  iar fratele său era senator.

 

 

 

 

1099: Prima Cruciadă. Incepe asediul Ierusalimului, care va dura până la 15 iulie.

Cruciații au organizat asediul orașului, în timpul căruia asediatorii au suferit mai mult decât asediații, date fiind lipsa apei și a alimentelor din zona înconjurătoare. Ierusalimul era bine pregătit pentru respingerea unui asediu, iar guvernatorul fatimid Iftikar ad-Daula expulzase din oraș majoritatea creștinilor.

Dintre cei aproximativ 7.000 de cavaleri care luaseră parte la Cruciada Principilor, în fața zidurilor Orașului Sfânt mai ajunseseră doar aproximativ 1.500.

Alături de ei se mai aflau cam 12.000 de pedestrași.

  În tot timpul asediului, cruciații au încercat de mai multe ori să ia cu asalt zidurile fortificațiilor, dar au fost respinși.

Trupele genoveze, conduse de Guglielmo Embriaco, demontaseră deja corăbiile cu care sosiseră în portul Iaffa, folosind lemnul obținut pentru construirea unor turnuri de asediu.

Turnurile de asalt au fost împinse până in apropierea zidurile orașului în noaptea de 14 iulie, spre marea suprindere a apărătorilor, iar in dimineața zilei de 15 iulie  primul turn a atins secțiunea zidului de lângă poarta de nord-est și, în conformitate cu însemnările din Gesta, doi cavaleri flamanzi din Tournai (Lethalde și Engelbert), au fost primii care au intrat în oraș.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 După ce creștinii au năvălit peste zidurile exterioare și au intrat în oraș, aproape toți locuitorii au fost uciși în acea după-amiază, în noaptea care a urmat și a doua zi dimineața. Musulamnii, evreii și chiar câțiva creștini  care mai erau în oraș, au fost masacrați fără nicio deosebire.

Mulți musulmani s-au refugiat în Moscheia al Aqsa, unde, în conformitate cu o însemnare din Gesta, „…măcelul a fost așa de mare, că oamenii noștri se bălăceau în sânge până la glezne…” 

 

 

 

 

 

 

1329: A murit regele scotian Robert Bruce; (n. 11 iulie 1274).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A domnit de la 25 martie 1306, până la moartea sa în 1329, fiind  unul dintre cei mai mari regi ai  Scoţiei, precum şi unul  dintre cei mai renumiti războinici  ai timpului sau, cel care a condus  Scoţia în războaiele de independenţă împotriva Regatului Angliei.

In timpul domniei acestuia, tara sa  si-a dobandit independenta.

Astăzi  în Scoţia, Robert Bruce este considerat  erou naţional.

 

 

 

 

 

 

1340: Orașul olandez Rotterdam a primit   din partea lui William al II-lea, duce de Bavaria și conte de Hainaut, Zeeland și Olanda, drepturi oficiale de municipiu.

 

 

 

 

 Rotterdam Delfsevaart 1900 - foto - bankingtech.com

 

                               Rotterdam Delfsevaart 1900 – foto – bankingtech.com

 

 

 

 

 

 

1358: A murit șogunul japonez Ashikaga Takauji; (n. 18 august 1305).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un descendent al samurailor liniei (Minamoto) Seiwa Genjiceea ce înseamnă că era un urmaș al împăratului Seiwa.

 

 

 

 

 

 

 

1394: A murit de ciumă, Ana de Bohemia, prima soţie a regelui Richard al II-lea al Angliei ; (n. 11 mai 1366).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiica imparatului Imperiului Romano-German  Carol al IV-lea, rege al Boemiei și a Elisabetei de Pomerania, membră a Casei de Luxembourg.

 

 

 

 

 

 

 

1420:  Trupele Republicii Venetiene ocupa orasul Udine, punand capat independentei Patriarhatului de Aquileia  constituit  ca stat in nord-estul Italiei actuale, corespunzând în mare actualei provincii italiene Friuli – Venetia Giulia.

Apărut în perioada antichității târzii și axat în jurul orașului Aquilea, patriarhatul s-a dezvoltat ulterior, atingând apogeul în secolul al XIV-lea, înainte de a deveni parte componentă a Republicii Venetia.

 

 

 

 

 

 

 

1494: Spania si Portugalia semnează  Tratatul de la Tordesillas   care stabilea  zonele de influență colonială ale acestor două puteri maritime ale timpului.

 

 

 

 

 

 

Treaty of Tordesillas.jpg

 

             Foto: Prima pagină a tratatului, Biblioteca Naţională a Lisabonei

 

 

 

Tratatul se baza pe o hotărâre a papei Alexandru al VI-lea,  din anul 1493,  care prin Bula  papală „Inter caetera ” stabilea o frontieră maritimă de 480 de kilometri la Vest  de Insulele Capului Verde.

Astfel, noile teritorii descoperite erau împărţite de-a lungul meridianului de 46 grade vest.

Teritoriile de la Vestul acestui meridian urmau să aparţină Spaniei, iar teritoriile de la Est,  Portugaliei, conform hărții.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tratatul a fost ratificat de către Spania (care era formată din regatele  Castilia si Aragon) la data de 2 iulie 1494, iar de către Portugalia la data de 5 septembrie 1494.

Această împărţire a lumii a fost completată odată cu semnarea Tratatului de la Zaragoza , la  data 22 aprilie 1529.

Tratatul de la Tordesillas a fost validat de Papă în 1506 cu condiția ca cele două mari puteri, Spania și Portugalia, să creștineze toate teritoriile pe care urmau să le colonizeze în expansiunea lor mondială.

 

 

 

 

 

 

 

7 iunie 1602: Incepe construcția Mănăstirii Secu (Neamţ); ctitor, vornicul Nestor Ureche. Poartă hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” (sărbătorit la 29 august).

 

 

 

 

 

 

Mănăstirea Secu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pipirig, județul Neamț. Mănăstirea Secu a fost construită în anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim”, fondat la 1564. În prezent este monument istoric cu codul NT-II-a-A-10735 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

             Foto: Mănăstirea Secu  

 

 

 

 

Mănăstirea Secu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pipirig, județul Neamț. Mănăstirea Secu a fost construită în anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim”, fondat la 1564.

În prezent este monument istoric.

 

 

 

 

 

1654: Ludovic al XIV-lea este încoronat rege al Franţei si Navarrei.

 

  

 

 

 

Ludovic al XIV-lea (1638-1715) - Biography.name

 

 

 

 

 A condus Franța vreme de 72 de ani – una din cele mai lungi domnii din istoria europeană. Cunoscut și cu numele de Regele Soare (Le Roi Soleil) sau Ludovic cel Mare (Louis Le Grand).  Avea  aproape cinci ani în momentul în care s-a urcat pe tron în 1643 , dar a condus personal guvernul din 1661 până la moartea sa, la 1 septembrie 1715.

 

 

 

 

 

 

1716: A murit stolnicul Constantin Cantacuzino, diplomat, istoric și geograf român.

 

 

 

 

 

Stolnicul Constantin Cantacuzino, diplomat, geograf, istoric ...

 

 

 

 

Stolnicul Constantin Cantacuzino, (n. 1639) a fost un boier din Țara Românească, recunoscut drept un reprezentat de seamă al umanismului în spațiul cultural român, cu aplecare spre domenii precum istoria și geografia. A făcut studii la Universitatea din Padova.

Un izvor important pentru istoria românilor este harta Valahiei, concepută de el împreună cu Ion Comnen.

Cantacuzino este și autorul unei istorii a Țării Românești, în care a încercat să umple lacuna de cunoștințe despre istoria timpurie a românilor.

 

 

 

 

Cantacuzino 1700.jpg

 

       Harta Țării Românești întocmită de stolnicul Constantin Cantacuzino, 1700

 

 

A avut  multă influență în politică, fiind mentorul nepotului său de soră Constantin Brâncoveanu, în timpul domniei căruia a condus multă vreme din umbră politica externă.

În numele voievodului, dar și în nume personal, stolnicul a purtat corespondență cu cancelariile importante ale vremii.

În 1707 un conflict latent cu Brâncoveanu a escaladat, ceea ce a dus la retragerea lui Cantacuzino pe moșiile sale.

Stolnicul și familia Cantacuzino au contribuit la mazilirea și uciderea lui Brâncoveanu în 1714.

Fiul stolnicului, Ștefan Cantacuzino a fost  succesor la domnie însă pentru scurt timp.

 

 

 

 

 

Cantacuzino 1707.jpg

 

 

Harta Țării Românești întocmită de stolnicul Constantin Cantacuzino, copia austriacă, 1707

 

 

 

Harta Țării Românești (în latină: Index geographicus celsissimi principatus Wallachiae) a stolnicului Constantin Cantacuzino a fost întocmită în intervalul martie 1694 – decembrie 1699.

Harta s-a tipărit în anul 1700 la Padova în limba greacă. Ea a apărut sub îngrijirea lui Hrisant Notara (Chrysantos Notaras), fiind dedicată domnului Țării Românești, Constantin Brâncoveanu.

 

 

 

 

 

1775: „Coloniile Unite” îşi schimbă denumirea în Statele Unite ale Americii.

 

 

 

13 Stars Betsy Ross USA Isolated Waving Flag — Stock Video ...

 

Primul Drapel Național al Statelor Unite. Proiectat de Francis Hopkinson în 1777.

 

 

La 14 iunie 1777, Congresul continental a autorizat crearea primului drapel național original. Rezoluția prevede ca steagul celor treisprezece Statele Unite să conțină alternativ treisprezece dungi, roșu și alb  cu  treisprezece stele,albe într-un câmp albastru, reprezentând o nouă constelație.

Pe măsură ce noi state au aderat la SUA a crescut  și numărul de stele de pe drapel .

 

 

 

 

 

 

 1810: Apare Gazeta de Buenos Ayres, prima publicație din Argentina, tipărită între 1810 și 1821, cu obiectivul inițial de a face publice actele   guvernamentale. A fost scris de Mariano Moreno cu ajutorul preotului Manuel Alberti plus colaborări ale lui Manuel Belgrano și Juan José Castelli .  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fondată de primul guvern din Argentina independentă, printr – un decret care proclama  că „ oamenii au dreptul să cunoască comportamentul reprezentanților lor “. Primul număr a apărut pe 7 iunie , o dată pe care mai târziu a fost aleasă ca Ziua jurnalistului de către Congresul Național al Jurnaliștilor a avut loc în Argentina pentru prima dată în 1938.

 

 

 

 

 

 

1837: S-a născut la Strones, Waldviertel, în Austria, Alois Hitler, tatăl lui Adolf Hitler; (d.3 ianuarie 1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiul nelegitim al Mariei Schicklgruber care lucra ca bucătăreasă în casa evreului  Frankenberger, mai tânăr cu 23 de ani, cu care a întreținut o relație sexuală din care a rezultat Alois . 

 

 

 

 

 

 

Picture of

 

 

 

 

 

Ulterior, Maria s-a căsătorit cu Johann Georg Hiedler, care a devenit tatăl vitreg al lui Alois.

 

Cu toate acestea, Alois continua să primească pensie alimentară de la tatăl lui adevărat.

Alois a rămas orfan de mamă la vârsta de 10 ani, iar Georg Hiedler l-a trimis la fratele său, Johann Nepomuk Hiedler, la ferma acestuia din Spital.

Alois a luat în adolescență lecții de cizmărie, dar la 18 ani s-a angajat să lucreze la vamă, în Braunau.

În anul 1876, Alois și-a schimbat  numele din Schicklgruber, în Hitler.

 

 

 

 

 

 

 

1848: S-a născut la Paris pictorul impresionist francez  Eugène Henri Paul Gauguin.

 

 

 

 

 

Paul Gauguin 1891.png

 

Gauguin – autoportret și fotografie din 1891

 

 

 

 

Eugène Henri Paul Gauguin (d. 8 mai 1903, Atuona/Insulele Marchize, Polinezia Franceză), a fost un pictor postimpresionist francez.   

Paul Gauguin a  pregătit calea picturii moderne, influențându-i pe fauviști și pe artiștii din gruparea Nabis.

Între mizerie și epuizare, călătorii și disperare, a ajuns să creeze opere extraordinare, în care a redat cu intensitate viziunea sa senzuală asupra vieții.

 

 

 

 

 

1848 : Revoluționarii  Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu și Costache Romanescu alcătuiesc în ilegalitate, la Craiova, primul guvern provizoriu revoluționar al Țării Românești (Valahia).

 

 

 

 

 

1857: S-a încheiat la Paris, un Tratat de alianţă între Austria, Marea Britanie, Prusia, Rusia, Regatul Sardiniei şi Imperiul Otoman care, încălcînd prevederile Tratatului de la Paris din 18/30 martie 1856, hotăra ca Delta Dunării şi Insula Şerpilor să fie repuse sub suzeranitatea Porţii Otomane.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Insula Serpilor

 

 

 

 

 

Harta lui Adam Jonathan Felssecker. Sursă foto Muzeul Hărţilor – Colecţia Adrian Năstase

 

 

 

În urma Războiului Crimeii, Rusia fusese obligata sa cedeze  Principatului Moldovei, prin Tratatul de pace de la Paris din 26 decembrie 1856, Delta Dunării, insula Șerpilor (anexate în 1829) și partea de sud a Bugeacului (anexat în 1812).

Inițial, sultanul otoman, suzeran al Moldovei, revendicase și cedarea de catre Rusia a Cetății Albe (pe atunci “Ak-Kerman”), către Moldova, pentru a relua el însuși direct în stăpânire Delta și insula Șerpilor.

În final Turcia a recuperat Delta Dunării și insula Șerpilor, dar fără ca Moldova să recapete Cetatea Albă.

Protocolul de la Paris semnat la 6 ianuarie 1857 stabilea că Insula Șerpilor va aparține statului posesor al gurilor Dunării (în acel moment Imperiul Otoman), care se obliga să întrețină pe insulă un far pentru navigația navelor ce treceau pe Dunăre spre portul rusesc Odesa.

Tratatul adițional de la Paris din 2/19 iunie 1857, confirmă aceste hotătâri.

 

 

 

 

 

1862: S-a nascut la Pressburg, Austro-Ungaria, astăzi Bratislava, Slovacia,  Philipp Lenard, fizician german, laureat al Premiului Nobel.

 

 

 

 

 

  

Phillipp Lenard in 1900.jpg

 

 

 

 

Philipp Eduard Anton von Lenard ( d. 20 mai 1947, Messelhausen, Germania) a fost fizician german, profesor universitar la Breslau (Wrocław) și la Heidelberg, laureat al Premiul Nobel pentru Fizică în anul 1905, pentru munca sa în domeniul razelor catodice.

 

 

 

 

 

 

 

 1862Statele Unite ale Americii și Marea Britanie incheie un acord privitor la suprimarea comerțului cu sclavi.

 

 

 

 

 

 

 

 1863:În timpul interventiei  militare  franceze  in Mexic, care a avut loc intre anii 1861-1867, orașul  Mexico este capturat de trupele franceze.

 

 

 

 

 

 

 

 1868: S-a născut Charles Rennie Mackintosh, arhitect, grafician, pictor britanic.

 

 

 

 

 

 

 

Charles-Rennie-Mackintosh.jpg

 

 

 

 

 

 

Charles Rennie Mackintosh (n. 7 iunie 1868, Glasgow – d. 10 decembrie 1923, Londra) a fost un arhitect, designer de interior și pictor scoțian. Rennie Mackintosh a fost unul dintre cei mai influenți designeri ai mișcări artistice Arts and Crafts și ulterior unul dintre cei mai representativi artiști Art Nouveau din Regatul Unit.

Născut în Glasgow și decedat în London, artistul a exercitat o considerabilă influență artistică asupra designului european.

 

 

 

 

1879: S-a născut la Ilulisat, în Groenlanda, exploratorul polar danez Knud Johan Victor Rasmussen ( d. la Copenhaga21 decembrie 1933 )..

 

 

 

 

 

 

Knud Rasmussen | BOOK OF DAYS TALES

 

 

A întreprins numeroase expediţii în nordul Groenlandei şi în Arctica americană, studiind viaţa eschimoşilor şi   problema originii lor; (m. 1933).  

 

 

Knud Johan Victor Rasmussen Photograph by Juergen Weiss

 

 

 

În memoria sa, eschimoșii i-au ridicat un monument în nordul Groenlandei.

 

 

 

 

1886: S-a născut savantul român Henri Coandă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Omul de știință  român, a construit si testat primul avion cu reacție si a descoperit fenomenul aerodinamic numit “efectul Coanda”.

A absolvit Scoala Superioara de Aeronautica din Paris si a urmat cursuri de specializare la cateva universitati europene.

In decembrie 1910, la Issy les Moulineaux, cu ocazia celui de-al doilea Salon International de Aeronautica de la Paris, Coanda a prezentat si pilotat primul avion cu reactie din lume.

Realizat dupa un proiect propriu, aparatul a intampinat probleme in timpul zborului, dar tocmai aceste neajunsuri de functionare l-au determinat pe savantul roman sa descopere efectul care ii va purta numele.

 In anul 1934, Coanda a obtinut brevetul pentru inventia “Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui fluid intr-un alt fluid”.

Noul fenomen fizic descoperit – “devierea unui jet plan de fluid ce patrunde in alt fluid in vecinatatea unui perete convex” – a fost denumit “efectul Coanda”.

A intrat in istorie ca pionier al aviatiei cu reactie. A decedat la 25 noiembrie  1972. 

 

 

 

 

 

 

1893: Mahatma  Gandhi începe campania de nesupunere civica  fata de autoritatile coloniale britanice.

 

 

 

 

 

 

Mahatma Gandhi (*2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar - †30 ianuarie 1948, New Delhi) cu adevăratul său nume Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente - foto - ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

Mohandas Karamchand Gandhi  a fosti inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente in India, aflata atunci sub ocupatia britanica. Numele de „Mahatma“ (în sanscrita înseamnă „suflet mare”), i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore .

 

 

 

 

 

 

 

1905: Parlamentul  Norvegiei  voteaza  dizolvarea  Uniunii cu Suedia , vot care va fi  confirmat de către cetăţeni intr-un  plebiscit care a avut loc  pe 13 august  in  acelasi  an.

 

 

 

 

 

 

1917: S-a născut popularul cântăreț  și actor american Dean Martin.

 

 

 

 

 

 

 

Dean Martin - Rio Bravo 1959.jpg

 

Dean Martin în filmul “Rio Bravo” (1959)

 

 

 

 

Dean Martin (n. 7 iunie 1917, Steubenville, Ohio – d. 25 decembrie 1995), născut Dino Paul Crocetti, a fost un actor, cântăreț, crooner, comediant și actor de film italiano-american.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1920: S-a născut în localitatea La Hoguette (Calvados),Georges Marchais, politician comunist francez; (d.pe la Paris).

 

 

 

 

 

 

1980: Georges Marchais, le seul héros-voyou plus vulgaire que ...

 

 

 

 A fost secretar general al Partidului Comunist Francez (PCF) din 1972 până în 1994, membru al parlamentului din 1973 până în 1997 și membru al Parlamentului European din 1979 până în 1989.

 

 

 

 

 

 

1921: Se semnează Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care consfinţeşte înfiinţarea Micii Înţelegeri (Mica Antantă), ca organizaţie politică.

 

 

 

 


 

 

Pe harta, ţările participante la Mica Înţelegere (Mica Antantă).

 

 

 

Printre mijloacele preconizate de cercurile politice şi militare din România menite să asigure şi să apere independenţa naţională şi integritatea teritorială a statului,  un loc important l-au ocupat alianţele politico-militare cu acele ţări a caror politică externă urmarea obiective similare cu cele ale României.

 Demersurile politico-diplomatice româneşti porneau de la considerentul că România, în alianţă cu alte state mici si mijlocii din Europa de orientare antirevizionistă, putea juca un rol important în contracararea acţiunilor agresive ale forţelor războiului.

Astfel pe 7 iunie 1921 se semnează Convenţia de alianţă româno-iugoslavă, care consfinţeşte înfiinţarea Micii Înţelegeri ca organizaţie politică, din care facea parte şi Cehoslovacia.\

 Convenţia de alianţă defensivă româno-iugoslavă prevedea ca, în caz de atac neprovocat împotriva uneia dintre părţi, în scopul modificării ordinii stabilite prin Tratatele de Pace de la Trianon (4 iunie 1920) şi Neully-sur-Seine (27 noiembrie 1919), cealaltă parte semnatară să contribuie la apărarea părţii atacate.

 

Mica Înţelegere a fost rezultatul situaţiei internaţionale nesigure de după Primul Război Mondial, în care Societatea Naţiunilor abia fusese creată, iar puterile învingătoare exercitau presiuni asupra aliaţilor mai mici.

Mai mult, alianţa a fost grăbită de încercarea de restaurare intreprinsă de Carol de Habsburg, dar şi de planul francez de întemeiere a unei confederaţii danubiene, care ar fi presupus o slăbire a suveranităţii naţionale a celor trei state.

România, Cehoslovacia şi Iugoslavia s-au apropiat tot mai mult şi în final au format o alianţă, pentru a impune respectarea tratatelor de pace şi recunoaşterea pe plan internaţional a integrităţii lor teritoriale.

 

 

 

 

 

 

  1923: A fost adoptată Legea privind înfiinţarea Facultăţii de Farmacie pe lângă Universitatea din Bucureşti (inaugurată oficial la 15 octombrie 1923). Primul sau decan a fost Ştefan Minovici.

 

 

 

 

 

Stefan Minovici.jpg

 

 

 

 

Ștefan Minovici (n. 18 iulie 1867, Râmnicu Sărat – d. 29 decembrie 1935, București) a fost un chimist român,frate al medicului legist Mina Minovici și a profesorului Nicolae Minovici.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1925. A fost membru fondator al Academiei de Științe din România.   

De numele celui din urmă se leagă Vila Minovici, muzeu și monument istoric din București.

 

 

 

 

 

 

 

1928:  S-a născut  regizorul, producătorul și scenaristul american James Francis Ivory  Timp de mulți ani, a lucrat intens cu producătorul de film Ismail Merchant și cu scenarista Ruth Prawer Jhabvala . 

Toți trei au condus  Merchant Ivory Productions , ale căror filme au câștigat șase premii Oscar ; Ivory a fost nominalizat la patru Oscaruri, câștigând unul.

Opera regizorală a lui Ivory include A Room with a View (1986), Maurice (1987), Howards End (1992) și The Remains of the Day (1993).

 

 

 

 

James Ivory Adapting Ruth Prawer Jhabvala New Yorker Story For ...

 

 

 

 

Pentru filmul Call Me by Your Name (2017), Ivory a câștigat premii pentru cel mai bun scenariu de la Academy Awards , Academia Britanică de Arte de Film și Televiziune , Guild Writers of America, Critics ’Choice Awards, și Premiile Scripter.

   La 89 de ani, Ivory a devenit cel mai în vârstă câștigător al premiilor Oscar  și BAFTA.

 

 

 

 

 

 1929: Vaticanul  a devenit stat suveran.

 

 

 

 

 

Foto: Intrarea principală în Vatican de pe acoperişul Bazilicii Sfântul Petru, înconjurată de Roma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resedinta papilor, situata in inima Romei, este cel mai mic stat independent din lume, avand o lungime de circa 900 de metri si o latime de 600 metri si o  suprafata totala  de numai 0,44 hectare.

Are o armata proprie constand din celebra Garda Elvetiana.

Statul papal a luat fiinta in secolul al XVIII-lea dupa ce Papa a intrat in posesia zonelor bizantine din Italia Centrala.

Roma a devenit astfel treptat centrul religios al Bisericii Catolice.

Dupa ocuparea Romei de către trupele italiene în anul 1870, Papa s-a retras din Vatican, după ce acesta a fost incorporat de regatul Piemont.

   

Denumirea statului provine din latină, de la Mons Vaticanus, Colina Vatican.

Este parte a Mons Vaticanus și a fostelor câmpuri vaticane, unde a fost construită Biserica ”Sfantul Petru”.

Alături de această celebra bazilică, Palatul Apostolic, Capela Sixtina si muzeele Vaticanului sunt printre cele mai vizitate locuri ale lumii.

 Statul Cetății Vaticanului a fost fondat în urma Acordurilor de la Palatul Lateran încheiate între Sfântul Scaun și Italia la 11 februarie 1929, în perioada când premier al guvernului Italiei era Benito Mussolini, seful Partidului Fascist din această țară.

Oferind o identitate teritorială pentru Sfântul Scaun, statul Vatican este recunoscut ca teritoriu național  fiind subiect de drept internațional.

Sfântul Scaun este organismul legal care conduce relațiile internaționale, negociază înțelegerile internaționale, respectiv trimite și primește reprezentanții diplomatici.

Suveranul Pontif este atât suveran al Statului Cetății Vaticanului, cât și conducător al Sfântului Scaun.

 

 

 

 

 

 

1930: În România, regența instituită la moartea regelui Ferdinand I demisioneaza.

 Guvernul roman a preluat puterile si prerogativele constitutionale si, in virtutea acestora, l-a detronat pe regele Mihai, aflat sub regenta.

Pe data de 8 iunie 1930  tatăl sau, Carol al II-lea, revenit clandestin in tara, a fost proclamat rege in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

Pentru prima oara in istoria moderna a Europei, un tata urma la tron fiului sau…

Foto: regele Mihai si Carol al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1935: A murit  Ivan V. Miciurin,  un botanist rus, practician al selecției plantelor, membru de onoare al Academiei Sovietice de Științe; (n. 1855).

 

 

 

 

 

 

 

  Foto: Miciurin ( d. 7 iunie 1935, Kozlov, astăzi Miciurinsk (Tambov).

 

A obţinut peste 300 de soiuri de plante pomihorticole, în special pomi fructiferi; a experimentat controlul ştiinţific al creşterii plantelor; (n. 1855).

 

 

 

 

1937: A murit actriţa americană de film Jean Harlow, una dintre marile vedete ale anilor ’30; (n. 1911).

 

 

 

 

Jean Harlow, Performer, Film, Movie, Actress, Nostalgia, 30'S ...

 

 

 

 

 

 1940: S-a născut în localitatea Treforest, lângă Cardiff, în Țara Galilor, popularul cantareț britanic de muzică ușoară, Tom Jones (Thomas Jones Woodward).

 

 De la terminarea școlii la 16 ani, a vândut peste o sută de milioane de discuri.

 

  

 

 

Sir Thomas Jones Woodward (born 7 June 1940) cantaret britanic de muzica usoara - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 
 
 

 

Foto: Sir Thomas Jones Woodward (n. 7 iunie 1940), cunoscut sub numele de scenă Tom Jones.

În ziua de 29 martie 2006, în timpul unei ceremonii desfășurate  la palatul Buckingham din Londra, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii recunoaște meritele acestuia și  îl numește într-un  ceremonial Sir Tom Jones, acordându-i totodată titlu de cavaler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: In timpul celui de-al doilea război mondial  japonezii  ocupa insulele americane Attu şi Kiska , din Arhipelagul Aleutine, aflat in vecinătatea Alaskăi.

 

 

 

 

 

 

Aleutian Islands

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: In România a luat fiinţă, prin ordinul Ministrului Armatei Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA Bucureşti, devenit din 1961, Steaua Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

Steaua în primăvara anului 1947 - foto - steauafcsb.weebly.com

 

Echipa Steaua în primăvara anului 1947 – foto – steauafcsb.weebly.com

 

 

 

 

 

Fotbal Club Steaua București, cunoscut mai mult ca Steaua București este un club de fotbal din București, România, care evoluează în Liga I. Este cu cel mai mare succes fotbalistic pe plan național și internațional. De-a lungul istoriei, a câștigat cele mai multe campionate, cupe și supercupe ale României, obținând 26 de titluri în Campionatul Național, 22 de Cupe și 6 Supercupe ale României.

De asemenea, Steaua a fost prima echipă din blocul comunist și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, precum și a doua echipă est-europeană și singura din România care are în palmares Supercupa Europei.

 

 

 

 

 

 

1948:  Președintele  Cehoslovaciei, Edvard Beneš  a demisionat din funcție, refuzând să semneze o constituție prin care țara era transformată într-un stat comunist.

 

 

 

 

Edvard Beneš: a choice of evils | Radio Prague International

 

 

 

Edvard Beneš , n. 28 mai 1884,  Kozlan , Austro-Ungaria  – d. 3 septembrie 1948 Sezimovo Ústí, în Cehoslovacia, a fost un om politic ceh, membru al Partidului Social Național Cehoslovac care a îndeplinit funcția de președinte al Cehoslovaciei de două ori, în perioadele 1935-1938 și 1939-1948.

A fost, de asemenea, ministru al afacerilor externe (1918-1935), prim-ministru al Cehoslovaciei (1921-1922) și președinte al Cehoslovaciei în exil (1939-1945).  

 

 

 

 

 

1952: S-a nascut scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatura.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1952: S-a născut la Ballymena,în  Irlanda de Nord actorul   Liam Neeson.

 

 

 

Liam Neeson seeks to clarify remarks about racially motivated ...

 

 

 

 

 

Liam John Neeson este un actor   care a fost nominalizat de-a lungul carierei pentru Premiile Oscar, Globul de Aur și BAFTA

 

 

 

 

 

1953: A decedat Ion Flueraş, om politic  român, partizan al Marii Uniri de la 1918; (n. 2 noiembrie 1882).

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un socialist român din Arad, de meserie rotar care, între 1918 – 1920 a fost membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei și Banatului, în care a deținut portofoliul sănătății. A redactat ziarul Tribuna Socialistă.

Neînțelegându-se cu socialiștii din Vechiul Regat, a preferat să candideze la alegerile din 1928 pe listele Partidului Național Țărănesc,  fiind ales deputat din partea acestei formațiuni.

A fost președinte al Confederației Generale a Muncii începând cu 1926 și până în 1938, când sindicatele au fost interzise în România.

 

A fost arestat de autoritățile comuniste în iunie 1948 și condamnat la 15 ani temniță grea pentru “crimă de înaltă trădare”.

A fost ucis în închisoarea din Gherla în 1953, de către deținuții Constantin Juberian și Ștefan Rek.

 

 

 

 

 

 

1954: A murit Alan M. Turing, matematician şi logician britanic; cercetări fundamentale în logica matematică.

 

 

 

 

Alan Turing (Author of Computing machinery and intelligence)

 

 

 

A elaborat, între anii 1936 şi 1938, conceptul teoretic al maşinii de calcul „universale” (maşina lui T), considerată  precursorul calculatorului electronic ; (n. 1912) .

 

 

 

 

 

 

1958: S-a născut la 7 iunie 1958,  în localitatea Minneapolis, din statul nord american Minnesota,  Prince Rogers Nelson, un super-star al muzicii pop americane, cunoscut sub numele de Prince; (d. 21 aprilie 2016, Chanhassen, Minnesota)

 

 

 

 

 

 

Prince from Minneapolis | MoPOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1960: S-a născut la Iași, în România, ASR Radu Duda, Principe al României. 

 

 

 

 

 

 

Principele Radu al României

 

Foto: Principele Radu la lansarea candidaturii la președinție (10 aprilie 2009).

 

 

 

Radu al României este un fost actor român, care din 1996 este soțul principesei Margareta a României, fiica fostului suveran Mihai al României.

Conform statutului Casei Regale a României din 30 decembrie 2007, el poară titlurile de „Principe al României” și „Principe de Hohenzollern-Veringen”, cu calificativul „Alteță Regală”.

Titlul din urmă i-a fost contestat în presă de către actualul șef al casei Hohenzollern-Sigmaringen și nu mai este folosit din momentul ruperii relațiilor dinastice cu casa de Hohenzollern-Sigmaringen, la 10 mai 2011.

Principele Radu al României este membru non-dinastic al Casei regale a României, titlul și calificativul său nefiind transmisibile. Fie acompaniat de alți membri ai familiei, fie singur, el a reprezentat și reprezintă familia regală a României la diverse evenimente și ceremonii.

 

 

 

 

Prince Radu of Romania and Princess Margarita of Romania at Elizabeth Palace.JPG

 

 

Principele Radu împreună cu Principesa Margareta la lansarea candidaturii la președinție (10 aprilie 2009).

 

 

 

Este licențiat al  Universității  de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1984, fiind actor în Suceava, Iași și București și asistent universitar la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa Dem Rădulescu.

Duda a fost puternic contestat, existând alegații de colaborare cu Securitatea înainte de 1989 și alegații de implicare în afaceri de corupție. Candidatura sa eșuată la alegerile prezidențiale din 2009 i-a adus critici, susținerea acordată de fostul suveran pentru candidatura sa fiind interpretată drept o nouă abdicare a regelui Mihai. Radu Duda a publicat mai multe cărți și albume pe tema monarhiei.

 

 

 

 

 

1963: S-a născut la Clichy-sous-Bois, Seine-Saint-Denis, Franța, tenorul italian  Roberto Alagna, fostul soț al sopranei române Angela Gheorghiu.

 

 

 

Roberto Alagna (mise à jour 2018) | Forum Opéra

 

 

 

 

 

 

 

1967: În timpul războiului arabo-israelian de șase zile, forţele israeliene ocupă  partea ioradaniana a  Ierusalimului.

 

 

 

 

 

 

 

1980: A decedat  scriitorul american Henry Miller. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Romanele sale autobiografice, “Tropicul Cancerului”,”Tropicul Capricornului”, au stârnit controverse în epocă; (n. 26 decembrie 1891).

 

 

 

 

 

 

 

1990: Curtea Supremă de Justiţie a validat alegerea ca preşedinte al României a lui Ion Iliescu.

 

 
 
 
 
 
Depunerea jurământului (dupa alegerile din 20 mai 1990) de către președintele României, Ion Iliescu. În stânga imaginii este Dan Marțian, președintele Camerei Deputaților, iar în dreapta Alexandru Bârlădeanu, președintele Senatului foto: Lucian TUDOSE / Arhiva AGERPRES
 
 
 

 

                  Depunerea jurământului  de către președintele României, Ion                                                   Iliescu; foto: AGERPRES

 

 

 

 

 

 

 

1995: Regizorul român Lucian Pintilie a primit importanta distincţie franceză Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

 

 

 

 

 

 

Lucian Pintilie (n. 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina) regizor de teatru și film român - foto - s1.zetaboards.com

 

 

 

 

Lucian Pintilie (n. 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Basarabia, Regatul României, azi în Ucraina) este un regizor de teatru și film român.

Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.

 

  

 

 

 

 

 

2000: Organizaţia Naţiunilor Unite defineşte  Linia  Albastra de demarcatie dintre Israel şi Liban.

 

 

 

 

 

 

 

2001: Partidul Laburist  din Marea Britanie, condus de Tony Blair rămâne la putere, după ce câştigă alegerile generale.

 

 

 

 

 

 

National News Agency - Blair urged Gadhafi to find 'safe place ...

 

 Foto: Tony Blair

 

 

 

 

 

 

 

 2004: Printr-un decret emis pe 7 iunie de preşedintele Franţei, Jacques Chirac, marelui actor român Ion Lucian i-a fost decernat titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, ca o recunoaştere a meritelor  sale excepţionale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ion Lucian (n. 22 aprilie 1924 – d. 31 martie 2o12)

 

 

 

 

 

Ion Lucian  a fost un actor român de comedie în teatru și film, epigramist, director al teatrului Excelsior, societar de onoare al Teatrului Național București.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, liderul retelei islamiste teroriste Al-Qaeda din Irak, este ucis într-un atac al  aviatiei  Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008: A murit regizorul italian de film Dino Risi; (n. 23 decembrie 1916).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre maeștrii Commedia all’italiana, din cinematografia tarii sale 

 Si-a început cariera în cinematografie ca asistent de regie, iar mai târziu,  a inceput sa-si regizeze propriile filme in care au jucat staruri de prima marime cum  ar fi Sophia Loren și Vittorio Gassman. 

În 2002el a fost distins cu Leul de Aur  Premiul de onoare (Leone d’oro alla Carrierala Festivalul de Film de la Venetia, pentru munca sa de o viață.

Doua  dintre filmele saleIl giovedì și Il Commissario Lo Gattoau fost prezentate într-o secțiune retrospectivă  a comediei italiene, la al 67- lea  Festivalul International de Film de la Venetia

 

 

 

 

 

 

2009: În România au avut loc alegeri pentru Parlamentul European .

 

 

 

 

 

 

 2013: A decedat fostul prim ministru francez Pierre Mauroy ; (n. 5 iulie 1928).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost un politician socialist francez, prim-ministrul Franței în timpul președintelui François Mitterrand, între anii 1981 și 1984 si de asemenea primarul orașului Lille între anii 1973 – 2001.

 

 

 

 

 

 

 

 2015: A decedat Sir Christopher Frank Carandini Lee,   (n. 27 mai 1922),  renumit actor, muzician și regizor britanic, foarte cunoscut pentru  rolul jucat în Dracula.

 

 

Christopher Lee Manowar Dark Avenger - YouTube | Avengers ...

 

 

 

 

El a mai jucat și în alte filme, ca de exemplu rolul Francisco Scaramanga din filmul Pistolul de aur, vrăjitorul rău (Saruman) din Stăpânul Inelelor, Hobbitul: O călătorie neașteptată și Hobbitul: Bătălia celor cinci armate sau Contele Dooku (Darth Tyranus) din filmele Războiul stelelor  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 : În Iran, Aripa din Libia a Organizației teroriste Statul islamic a revendicat două atacuri comise asupra Parlamentul iranian și apoi în mausoleul Ayatollahului  Khomeini din Teheran, soldate cu 16 morți și 43 de răniți .

Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului iranian, au acuzat însă Statele Unite și Arabia Saudită de faptul că sunt „implicate” în aceste atentate, care sunt primele atacuri teroriste comise în Teheran din ultimul deceniu, dar și primele atacuri revendicate de Statul Islamic pe teritoriul Iranului.

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Pogorârea Duhului Sfânt – Rusaliile; Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rusaliile 2020. Când se sărbătoresc și care este semnificația ...
 
 
 
 
 
 
 

Rusaliile ortodoxe 2020 sunt sărbătorite, potrivit calendar ortodox 2020, la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului și pică în acest an pe 7, respectiv 8 iunie.

 

Sărbătoarea de Rusalii este una importantă pentru creștinism. De Rusalii sau de Cincizecime este sărbătorită Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. 

  Această sărbătoare este cunoscută în popor drept Duminica Mare sau Rusaliile, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

De asemenea, aceasta este considerată și ziua întemeierii Bisericii creștine.

Până la sfârşitul secolului al IV-lea, Cincizecimea – numită așa tocmai pentru că Rusaliile sunt la 50 de zile după Înviere – era o dublă sărbătoare: a Înălţării Domnului şi a Pogorârii Sfântului Duh.

Ulterior, cele două sărbători au fost separate, Cincizecimea rămânând numai ca Pogorâre a Duhului Sfânt.

Potrivit Bibliei, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe apostoli. Pentru început, apostolii au căpătat puterea de a vorbi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, aceștia au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni.

 

 

 

 

                              Sfântul Teodot, episcopul Ancirei

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Teodot | Obiectiv Vocea Brailei

 

 

 

Sfantul Teodot a trăit la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El ii adapostea pe crestinii prigoniti.

 

Teodot ii ajuta in taina cu toate cele necesare pe crestinii care scapasera de persecutii. Aduna trupurile crestinilor omorati si le ingropa.

 

In acea vreme, sapte fecioare au fost torturate pentru credinta lor in Hristos, iar in cele din urma inecate intr-un lac.

 

Una dintre ele, Sfanta Tecusa, i-a aparut in vis lui Teodot si i-a cerut sa scoata trupurile lor din lac si sa le ingroape. In urma acestui vis, Teodot a iesit impreuna cu un credincios sa implineasca dorinta mucenitei.

Condusi de un inger al Domnului, el a reusit sa afle trupurile fecioarelor si sa le ingroape.

Dar acest insotitor l-a tradat pe Teodot judecatorului. Dupa ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin taierea capului.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 1. Crestin Ortodox.ro;

 2. enciclopediaromaniei.ro;

 3. e.maramures.ro;

 4. Istoria md.;

 5. lessignets . com;

 6. theo-phyl-politea.blogspot.com;

 7. Wikipedia.ro

 8. Rador.ro

   

   

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=s8HrzcUY4l4

 

 

 

 

 

Publicitate

07/06/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 08/06/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: