CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

40% dintre localitățile din Basarabia au denumiri identice sau asemănătoare cu cele din România


 

 

Circa 40% dintre localitățile din Basarabia au denumiri identice sau asemănătoare cu cele din România. Câți „gemeni” peste Prut au unele localități din raionul Călărași

 

 

 

Circa 800 de localități din cele aproximativ 2.000 așezări existente în prezent în Basarabia, adică 40 la sută, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2.350 de așezări de pe teritoriul actual al României, care numără în total 13.500 de sate și orașe.

25 de localități din raionul Călărași au aceeași denumire ca și localitățile din România, se arată într-un materiale realizat de expresul.md.

Potrivit sursei citate, este vorba de localitățile: Buda, Căbăiești, Frumoasa, Hîrjauca, Leordoaia, Mîndra, Novaci, Horodiște, Onișcani, Hîrbovăț, Palanca, Păulești, Peticeni, Pîrjolteni, Pitușca, Podul Lung (comuna Sipoteni), Rădeni, Sadova, Săseni, Temeleuți, Schinoasa, Seliștea Nouă, Ursari, Vălcineț și Vărzăreștii Noi.

Astfel, în România sunt 18 localități care poartă numele Buda. Iar Seliște îl găsim în număr de 15, în diverse județe.

Căbăieștiul călărășean are 591 ani, iar cel român din județul Bihor – 781 de ani. Frumoasa este atribuit altor trei localități din județele Teleorman, Harghita și Suceava.

Numele Hîrjauca nu îl are nici o localitate din România, în schimb este o localitate din județul Vaslui care are numele Cârja și o altă localitate din Bacău are denumirea de Hârja. Și Leordoaia este un nume unic, în schimb în județul Dolj există o localitate numită Leordoasa, iar în județul Mureș este o localitate care are numele Leordeni.

Numele Mândra îl poartă  trei localități din județele Argeș, Brașov și Sibiu. Novaci îl poartă două localități din județele Giurgiu și Gorj. Numele Horodștea îl poartă două localități din Botoșani și Iași. Numele de Onișcani îl poartă doar o singură localitate din Bacău.

Numele de Gârbovăț (Hîrbovăț la Călărași) îl poartă două localități din Caraș-Severin și Galați. Palanca o întâlnim în trei județe – Bacău, Giurgiu, Prahova. Numele de Păulești îl poartă cinci localități din România,  Rădeni în patru județe, iar Vâlcea (Vălcineț în Călărași) – în trei județe.

Câte o localitate din România portă numele Petecu (Peticeni), Pârjol (Pîrjolteni), Pitulușa (Pitușca), Podul Lung, Săseni, Temelia (Temeleuți), Ursărești (Ursari), Vărzoroai, Vărzaru (Vărzăreștii Noi).

Iar numele Sadova și Schineni (Schinoasa) îl găsim la două localități din două județe diferite.

 

Sursa FOTO: expresul.md

 

 

06/06/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: