CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 29 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

29 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

363:  Împăratul roman Iulian înfrânge  armata sassanidă  în bătălia de la Ctesifon , sub zidurile  capitalei sassanide, dar nu reușeste să cucerească cetatea.

 

 

 

 

 

 

 

Misterele istoriei: memoriile lui Iulian Apostatul

 

 

 

 

Flavius Claudius Iulianus, supranumit ”Apostatul” ( n.331 – d.26 iunie 363), a fost ultimul împărat roman păgân.

A domnit între 361 – 363 . Născut la Constantinopol ca fiu al lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în 337, al lui Constantin cel Mare), Iulian este elev al lui Libanios și Maximos din Tyr.

A abandonat religia creștină în 351 în favoarea unui monoteism neoplatonician.

La 6 noiembrie 355 este desemnat de împăratul Constantin II caesar al provinciilor din Occident.

 

 

 

 

 

 

 

 1176: Bătălia de la Legnano – milițiile Ligii Lombarde au înfrânt armata imperiului Romano – German condusă de împăratului Frederic I Barbarossa.

 

 

 

 

 

 

Bătălia de la Legnano a avut loc la 29 mai 1176; în urma acesteia milițiile Ligii Lombarde au înfrînt armata Sfântului Imperiu Roman, condusă de împăratul Frederic Barbarossa - foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

1265: S-a născut poetul, filosoful si omul politic florentin, Dante Alighieri: “Divina Comedie”, “Infernul”, “Purgatoriul”; (d.14 septembrie  1321).

 

 

 

 

Dante Alighieri - foto - ro.wikipedia.org

Este considerat cel mai mare scriitor european din Evul Mediu  si primul mare poet de limbă italiană.

„Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav și liniștit. Avea o față lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru și des, totdeauna cu o căutătură melancolică și gânditoare” (Giovanni Boccaccio Trattatello in laude di Dante).

 

 

 

 

 

 

 1328:  Filip al VI-lea este încoronat rege al Franței .

 

 

 

 

Filip al VI-lea, rege al Frantei - foto - ro.wikipedia.org

 

 

Filip al VI-lea al Franței (n. 1293 – d. 22 august 1350), cunoscut și ca Norocosul (franceză Le Fortune) sau de Valois, a fost rege al Franței din 1328 până la moartea sa în 1350 și de asemenea, Contele de Anjou, Maine și Valois 1325 – 1328.

A fost un membru al dinastiei Capețienilor, el fiind fiul lui Carol de Valois (care era fratele regelui Filip al IV-lea al Franței, tatăl lui Carol al IV-lea) și primul rege al Franței din Casa de Valois.

 

 

 

 

 

29 mai 1329: Prima menţiune documentară a localităţii Baia Mare (într-un document emis de cancelaria regelui maghiar Carol Robert de Anjou).

 

 

 

 

 

Stemă orasului Baia Mare - foto: ro.wikipedia.org

 

 

Prin documentul din 29 mai 1329 regele Carol Robert (1301-1342) dăruia comitelui Corrardus, jude al oraşelor Baia Mare şi Baia Sprie, pădurea aflată între cele două aşezări pentru ca acest teritoriu să fie populat. Baia Mare apare aici sub denumirea civitas Rivuli Dominarum, judele Corrardus fiind același și pentru Mons Medius (Baia Sprie).

Documentul din anul 1329 nu s-a păstrat, conţinutul său fiind rezumat într-un act din anul 1479. 

Prima diplomă privilegială a oraşului, pe care o putem studia şi astăzi, datează din 20 septembrie 1347 şi a fost acordată de regele Ludovic I (1342-1382), la cererea judelui Martin, a parohului Ioan, magistrului Petru şi notarului Ulrich, juraţi din Baia Mare şi Săsar (Rivulo Dominarum et Zazar Bánya), având în vedere faptul că privilegiul anterior al oraşului a ars într-un incendiu.

 

 

 

Baia Mare - Piața Centrală în anul 1890 - foto: ro.wikipedia.org

 

Prin acest nou privilegiu se stabilesc hotarele oraşului şi se acordă locuitorilor numeroase drepturi: libertatea de a-şi alege judele, juraţii şi parohul, dreptul de a judeca în interiorul oraşului „toate pricinile ce se ivesc între ei, deopotrivă cele mari ca şi cele mici”, asigurarea libertăţilor individuale, libertatea vămii, dreptul unui târg pe an, timp de cincisprezece zile „fără contenire”, dreptul de desfacere liberă a vinului, dreptul de a se fortifica cu ziduri „împotriva năvalei duşmanilor”. 

O categorie distinctă de prevederi viza organizarea mineritului, precizându-se ca, anual, să se aleagă un jude al minerilor care să supravegheze împreună cu judele oraşului şi cu juraţii, activitatea desfăşurată în mine şi să exercite dreptul de judecată în problemele legate de minerit.

 De asemenea, judele şi juraţii alegeau supraveghetorii minelor, care trebuiau „să cerceteze toate hrubele şi lucrările de mină şi să se îngrijească de venitul urburei” cuvenite regelui

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1425:  A murit  Împăratul  chinez   Hongxi; (n. 1378).

 

 

 

 

 

Impăratul chinez Hongxi - foto - en.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

1453: Căderea Constantinopolului.

Oastea otomană condusă de sultanul Mehmed al II-lea “Cuceritorul” (1444, 1444-1446 si 1451-1481), reușea să strapungă apararea bizantină si sa patrundă în capitala Imperiului Bizantin,  Constantinopol (dupa un asediu inceput la 6 aprilie); Ultimul imparat bizantin, Constantin al XII-lea Dragases (1449-1453), a căzut eroic în luptă, iar orașul, numit de turci Istanbul, a fost devastat.

 

 

 

 

 

Mehmed II-lea, Sultan al Imperiului Otoman

Asediul Constantinopolului, 1453

 

 

 

Întemeiat sub semnul crucii lui Hristos şi aşezat la cumpăna lumilor, Bizanţul ortodox şi imperial a dăinuit mai bine de 11 veacuri, mărturisind în eternitate gloria  Răsăritului creştin , constituind o  adevărata “piatră unghiulară” amiracolului civilizatiei  europene.

În momentul dispariţiei sale ca stat, gloria politico-militară a Imperiului Bizantin era de mult apusă. În plan teritorial, statul se reducea de fapt la oraşul Constantinopol, aparat de trei randuri de ziduri, şi la zona în imediata vecinatate a acestuia. În cei aproape 1100 de ani de existenţă ai Imperiului Bizantin, Constantinopolul a fost asediat de mai multe ori.

A fost cucerit numai de două ori, în timpul Cruciadei a patra din 1204 şi atunci când bizantinii l-au recucerit câteva decenii mai tîrziu, în 1261.

În urmatoarele două secole, imperiul a fost redus treptat de către Imperiul Otoman.

În 1453 Constantinopolul era deja înconjurat din toate părţile de otomani, si cucerirea acestuia a fost principalul obiectiv al sultanului Mehmed al II-lea.

 

 

 

 

Constantin al XI-lea Paleologul, Împărat Bizantin

Planul Constantinopolului şi fortificaţiile acestuia

 

 

 


Marele asediu al Bizanţului a început în ziua de 7 aprilie 1453. Efectivelor modeste ale lui Constantin XI, Mehmed II le pune în faţă o forţă armată impresionantă. 14 tentative de asalt general al cetăţii eşuează totuşi, între 7 aprilie şi 25 mai.

Puterile occidentale urmaresc cu sufletul la gură desfăşurarea evenimentelor, dar nu catadicsesc, nici în ceasul al doisprezecelea, să întindă vreo mîna de ajutor “fraţilor creştini”.

Asaltul final a început pe 29 mai, puţin după miezul nopţii. El s-a desfăşurat în valuri succesive, iar în zorii zilei corpul de elită al ienicerilor reuşesc să înfrângă rezistenţa apărătorilor împuţinaţi şi epuizaţi, pătrunzînd în cetate printr-o portiţă lăturalnică ce fusese uitată deschisă, pare-se de către nişte aliaţi genovezi.

Turcii măcelăresc populaţia, inclusiv pe cea refugiată sub cupola basilicii Sf. Sofia, şi jefuiesc cetatea vreme de trei zile.

Constantin XI îşi smulge însemnele imperiale şi piere eroic în vălmăşagul ultimelor lupte, fără ca trupul să-i fi fost descoperit vreodată.

 

 

 

 

 

Fișier:Zonaro GatesofConst.jpg

Intrarea sultanului Mehmet al II-lea in Constantinopol (Wikipedia)

 

 

Astfel a căzut Constantinopolul iar o dată cu el şi unul dintre cele mai mari imperii dintre care a cunoscut omenirea – Imperiul Bizantin.

Legenda spune că, atunci când turcii au dat năvală în Sf. Sofia, în plin oficiu liturgic, zidul altarului s-a deschis în chip minunat, iar oficianţii au fost ferecaţi înăuntrul lui, cu Sf. Potir ridicat spre cinstire.

Când Sf. Sofia va reveni din nou creştinilor, liturghia va fi reluată din momentul în care a fost întreruptă, iar potirul va străluci ca faţa Mîn­tuitorului pe Tabor, de lumina neînserată a Împărăţiei celei fără de sfîrşit.

 

 

 

 

 

 

 

 

1500: A murit navigatorul şi exploratorul portughez Bartolomeo Diaz primul  descoperitor european al capului sudic al Africii, Capul  Bunei Speranțe; (n.1451 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 După această călătorie (1487–88), Diaz devine  consilier  la întocmirea hărților și echiparea corăbiilor. Este neclar din care cauză succesorul la tron al regelui portughez, însărcinează cu expediția următoare, din 1497 pe Vasco da Gama, în locul sau.

Diaz mai ia parte la expediția (1500) condusă de Pedro Alvares Cabral, pe drumul maritim între Africa și America de Sud (care va descoperi Brazilia) și moare odata cu scufundarea corăbiei într-o furtună (29 mai 1500), în apropierea „Capului Bunei Speranțe” descoperit de el.

 

 

 

 

 

 

1660:   Regele Carol al II-lea al Angliei revine pe tronul Angliei, chiar de ziua lui de nastere.

 

 

 

Carol al II-lea (engleză Charles II of England) (n. 29 mai 1630 — d. 6 februarie 1685) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei de la 30 ianuarie 1649 (de jure) sau de la 29 mai 1660 (de facto), până la moarte - foto - ro.wikipedia.org

Carol al II-lea (engleză Charles II of England) (n. 29 mai 1630 — d. 6 februarie 1685) a fost rege al Angliei, Scoției și Irlandei de la 30 ianuarie 1649 (de jure) sau de la 29 mai 1660 (de facto), până la moarte.

 

 

 

 

 

1727: Petru al II– lea devine țar al Rusiei.

 

  Piotr (Petru) al II-lea Alekseievici (  (23 octombrie/12 octombrie 1715 – 30 ianuarie/19 ianuarie 1730), a fost împărat al Rusiei din 1727 până la moartea sa.

 

 

 

 

 

220px-Molchanov

 

 

 

 

 

A fost  singurul nepot pe linie masculină a lui Petru cel Mare.

A devenit țar la vârsta de 11 ani. In timpul domniei sale, Curtea s-a mutat la Moscova, care a redevenit capitală.

S-a logodit  cu Ecaterina, fiica nobilului Alexei Dolgoruky dar în ianuarie 1730, Petru a murit de variolă, chiar în ziua în care urma să se căsătorească.

 

 

 

 

 

 

1733: În Canada,  s-a dat dreptul  legal coloniștilor din  Quebec să posede sclavi indieni.

 

 

 

 

 

 

 

1790: Colonia  Rohde Island devine al 13-lea stat al S.U.A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1814: A murit  Joséphine (n. 23 iunie  1763 ), prima sotie a împaratului francez Napoleon I din 1796 la 1809  şi împărăteasa franceză şi regină a Italiei  de la 1804 la 1809 .

 

 

 

 

 

Marie Josèphe Rose Tascher de la Tascher de la Pagerie b. 23 June ...

 

Marie-Joseph-Rose Tascher de la Pagerie,  s-a nascut  in colonia franceza  Martinica în anul 1763. La vârsta de şaisprezece ani să se căsătoreste cu  vicontele  Alexandre de Beauharnais  cu  care are doi copii, Eugene şi Hortense în 1781 în 1785.

Vicontele  Alexandre de Beauharnais  a   fost ghilotinat în iulie 1794. 

S-a   intalnit cu  tanarul general Bonaparte cu care sa casatorit  in  martie 1796 . Neputand  să dea împăratului    un moştenitor, ea va accepta divorţul in decembrie 1809.

După căderea împăratului Napoleon,  a murit subit  la  29 mai 1814, victima a unei infectii  în gât.

 

29 mai 1825: Carol al X-lea este încoronat rege al Franței la Reims.

 

 

Carol al X-lea al Franței (n. 9 octombrie 1757 – d. 6 noiembrie 1836), rege al Franței și al Navarei între 1824 și 1830 - foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

Carol al X-lea  (n. 9 octombrie 1757 – d. 6 noiembrie 1836) a fost rege al Franței și al Navarei între 1824 și 1830. Era fiul lui Ludovic, delfin al Franței, nepot al lui Ludovic al XV-lea și frate al regilor Franței, Ludovic al XVI-lea și Ludovic al XVIII-lea.

 

 

 

1848: Se deschid lucrările Dietei maghiare de la Cluj, care la  30 mai proclamă unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Dieta din Cluj, Transilvania, a votat fără a ține seama  de opozitia  Adunării  romanilor de la Blaj și a unor părţi importante ale saşilor şi maghiarilor ardeleni.

Însuşi poetul Sandor Petöfi se ridicase împotriva hotarârii unirii Transilvaniei cu Ungaria, argumentând că în Dieta care luase decizia se aflaseră din 300 reprezentanţi numai 3 români si 24 de saşi.

   În martie 1848 izbucnise revoluţia la Viena, mişcare care a pătruns mai apoi în Ungaria, unde intelectualitatea liberală maghiară dorea să impună stat naţional independent de Austria. Ideea de libertate şi de unitate naţională era înţeleasă de liderii maghiarilor în sensul formării unei naţiuni civice după modelul preconizat de Revoluţia franceză, adică neţinând seama de componenţa etnică eterogenă a ţării, prin omogenizarea forţată a etniilor diferitelor regiuni şi prin impunerea unei singure limbi oficiale.

Unirea Principatului Transilvaniei cu Ungaria,  a fost sanctionata de  împăratul Ferdinand al Austriei la 10 iunie 1848, stil nou (29 mai 1848, stil vechi).

 

 

 

1848 : Wisconsin devine al 30-lea stat al SUA .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wisconsin este localizat în zona cunoscută sub numele de Midwest. Capitala sa este orașul Madison, iar actualul guvernator este Scott Walker. Teritoriul statului Wisconsin, mărginit de statele de azi Iowa, Minnesota, Michigan și Illinois, și de lacurile Michigan și Superior, a fost parte a teritoriului Statelor Unite încă de la terminarea Războiului de independență  american.

Mai târziu, Teritoriul Wisconsin (care includea părți din alte state de azi) a fost creat la 3 iulie 1836.

Wisconsin și-a ratificat propria sa constituție la 13 martie 1848 fiind admis în Uniune ca cel de-al treizecilea stat al acesteia la 29 mai 1848.

 

 

 

 

1861: Este fondata Camera de Comert din colonia britanica Hong Kong.

 

 

 

 

 

 

1880: S-a născut  Oswald Arnold Spengler; (d.8 mai  1936).

 

 

 

 

 

 

 

A fost un filosof idealist (reprezentant al antiintelectualismului) si istoric, cu preocupari de matematică, știință și artă.

Opera sa cea mai cunoscută este “Declinul Occidentului”, publicată în 1918-1922, în care iși elaborează concepția metafizică asupra evoluției ciclice a civilizațiilor.

 

 

 

1874: S-a  născut  romancierul englez G.K. Chesterton ; (d. 14 iunie 1936).

 

 

 

 

 

     Foto: Gilbert Keith Chestertonscriitor, jurnalist și gânditor englez.

 

 

 

 

 

 

1886: John Pemberton a publicat prima reclama la Coca-Cola in “Atlanta Journal”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Pemberton (n. 8 iulie 1831 — d. 16 august 1888) a fost un farmacist american, inventatorul băuturii răcoritoare Coca-Cola.

 

 

 

 

  1889 (29 mai/ 10 iunie): In România este adoptată Legea privind introducerea sistemului monometalist/etalon de aur (va intra în vigoare la 17/29martie 1890).

 

 

 

1898: În urma testamentului lăsat de Alfred Nobel, s-au infiintat prestigioasele Premii Nobel.

 

 

 

 

 

Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm – d. 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia), a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația care oferă anual faimoasele Premii Nobel.

 

 

 

 

29 mai 1901 – S-a născut la Târgoviște, renumitul compozitor şi autor de texte şi de cuplete de muzică uşoară, Ionel Fernic ; (d. 22 iulie 1938).

 

 

 

 

 

 

 

 

Ionel Fernic (d. 22 iulie 1938, Bucovina) a fost  aviator (pilot civil) și unul dintre primii parașutiști români.

Între alte preocupări ale sale au intrat scrisul (proze de mici dimensiuni, textier pentru multe dintre romanțele sale) și munca de gazetar.

 

 

 

1903: Regele  Serbiei, Alexandru Obrenovici, și regina Draga, sunt asasinați la Belgrad de către un grup de ofițeri din  armata, membri ai organizatiei clandestine Mana Neagra (Crna Ruka).

 

 

 

 

 

Asasinarea familiei regale sârbe

 

 

 

 

 

 

 

1912: Se desfășoară Congresul de la Alba-Iulia, prezidat de Gh.Pop de Basesti, la care participa peste 20.000 de reprezentanti ai populatiei romanesti din intreaga Transilvanie.

Congresul adopta o rezolutie de protest fata de proiectul de infiintare a episcopiei greco-catolice maghiare, care face din biserica un instrument politic de deznationalizare a bastinasilor de etnie romana.

 

 

 

 

 

 

 

1917: S-a născut John Fitzgerald Kennedy, al 35-lea preşedinte al SUA, între anii 1961-1963, (asasinat la 22 niembrie 1963).

 

 

 

 

Lucruri de știut despre John Kennedy

 

 

 

 

 

 

1919:  Este proclamată  independența față de Ungaria a  Republicii   Prekmurje, stat nerecunoscut pe plan international.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta avea sa fie anexata de Regatul Sarbilor, Croaților si Slovenilor, la data de 17 august  1919.

În prezent, acest teritoriu  face parte din Republica Slovenia.

 

 

 

 

 

 

 

1922: S-a născut Iannis Xenakis, compozitor, matematician şi arhitect de origine greacă stabilit în Franţa; (d. 2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iannis Xenakis  s-a  implicat  în mișcarea de rezistență a grecilor participând la manifestații împotriva ocupanților este închis de italieni și mai apoi de germani.

Pe 1 ianuarie 1945 este rănit grav de un obuz britanic, dar odată ieșit din spital se implică mai departe în activități politice clandestine. Urmărit reușește să scape prin Italia spre Paris. În Grecia este condamnat (în lipsă) la moarte pentru terorism politic.

În decembrie 1947 începe să lucreze ca inginer la atelierul marelui arhitect Le Corbusier .

A înființat „Centrul de studii de matematică și automatică muzicală” CÉMAMU (Centre d’études de mathématique et automatique musicales), cu scopul aplicării cunoștințelor tehnice și științifice în muzică.

Pentru realizarea compozițiilor sale, s-a folosit și de un calculator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: Este inaugurat la București  Institutul Francez de Înalte Studii, cu scopul de a face cunoscută cultura franceză în România.

 

 

 

 

 

 

 

1942: Portul Stelei  lui David devine obligatoriu pentru toti evreii  cu  varste de peste 6 ani din Franța ocupată de naziști.

 

 

 

 

 

 

Coupure de presse : huitième ordonnance concernant les mesures contre les Juifs, signé du chef supérieur de la Police et des SS Etoile jaune à six branches : le mot JUIF y figure en lettres imitant les caractères hébraïques

 

 

 

 

 

1942: Cântarețul american Bing Crosby a înregistrat “White Christmas”, cel mai bine vândut disc single din istorie.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Harry Lillis “Bing” Crosby (n 3  mai 1903 – d. 14  octombrie 1977).

 

Cantaretul și  actorul american Bing Crosby a înregistrat “White Christmas”, impreuna cu John Scott Trotter Orchestra si  Ken Darby Singers, in Studiourile  Decca.
 White Christmas este un cântec  de Craciun scris la ănceputul anului 1940 de compozitorul american Irving Berlin.

 

 

VIDEO:  http://www.youtube.com/watch?v=w9QLn7gM-hY

 

 

 

1945: A murit Mihail Sebastian, (la naştere Iosif Hechter), romancier, dramaturg şi eseist român, de origine evreiască; ( n. 18 octombrie 1907). 

 

 

 

 

Sebastian, către Camil Petrescu: „Cât ești de antisemit, Camil ...

 

 

 

 

 

Romanele sale publicate: “De două mii de ani” (1934),  “Oraşul cu salcâmi” (1935) (roman al adolescenţei),  “Accidentul” (1940), au fost influenţate de Marcel Proust, Gustave Flaubert şi de alţi romancieri francezi.

Ca dramaturg, s-a impus în literatura română cu piesele  “Steaua fără nume”, “Jocul de-a vacanţa”, “Ultima oră”.

 

 

 

 

 

1953: Neo- Zeelandezul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay, au cucerit pentru prima data Everestul, considerat cel mai inalt varf muntos din lume (8.848 metri), aflat la granita dintre Nepal si Tibet .

 

 

 

 

 

Ed Hilary and Sherpa Tenzing after returning from the summit of Everest

  

 

 

 

 

 

1954: S-s desfășurat prima conferinta anuala a Grupului Bilderberg.

 Istoria Clubului Bilderberg începe după cel de-al doilea război mondial, fiind organizat  în 1952 și numit astfel după hotelul în care a avut loc prima sa întâlnire secretă, în 1954.

 

 

 

 

 

Hotel De Bilderberg, Oosterbeek – Prețuri actualizate 2020

 

 

 

 

 

Atunci i s-a  dat numele Hotelului Bilderberg, aflat  în localitatea olandeză Oosterbeek. al cărui proprietar era Prințul Bernhard, tatăl fostei Regine Beatrix a Olandei.

Cel care a organizat Grupul Bilderberg, este prințul Bernhard de Lippe-Biesterfeld de Olanda si  împreună cu Consiliul pentru Relații Externe, a fost creata Comisia Trilaterala.

 

Grupul Bilderberg este o organizație cu agendă globalistă, care include lideri politici din lumea occidentală, oameni de afaceri și academicieni. Reuniunile au loc anual, începând din 1954. Fondatorii grupului au fost magnații David Rockefeller și familia de bancheri Rothschild.

Din acest grup puternic exclusivist fac parte cam 180 de personalități politice, culturale, economice, universitare, care se întrunesc în fiecare an în luna mai, alternativ în Europa și America, în aproape 50 de țări.

Grupul Bilderberg este structurat pe trei niveluri :

Cercul exterior care este foarte extins; peste 80% din participanții la reuniuni fac parte din cercul exterior și nu cunosc decât o parte din strategiile și scopurile reale ale organizației

Comitetul director, este mult mai restrâns. Acest nivel este alcătuit din aproximativ 35 de membri, exclusiv europeni și americani. Aceștia cunosc în proporție de 90% obiectivele și strategia grupului. Membrii americani ai acestui nivel sunt de asemenea și membri în CRE – Consiliul pentru Relații Externe

Comitetul Consultativ Bilderberg, nucleul grupării. Este alcătuit din 12 membri, singurii care cunosc în totalitate strategiile și scopurile reale ale organizației

Din cauza caracterului secret al întâlnirilor sale  și a refuzului de a emite comunicate de presă, grupul a fost acuzat adesea de comploturi la nivel mondial.

Astfel, acest grup  a fost suspectat că pe agenda întâlnirii sale din anul 2010 s-ar fi aflat un potențial atac asupra Iranului și viitorul colaps al monedei euro.

După colapsul monedei euro, soluția salvatoare pentru ieșirea din criză ar fi fost impulsionarea apariției unei monede mondiale, emisă de o bancă centrală globală.

Aceasta s-ar traduce prin încercarea de a face din FMI un fel de Trezorerie mondială, sub egida ONU.

Organizația  afirmă că noțiunea de suveranitate națională este depășită.

  Grupul nu are pagină de internet și nicio întâlnire a sa nu este înregistrată .

 

 

 

 

 

1960 – Lt. colonelul Gheorghe Arsenescu, conducătorul grupului de rezistenţă anticomunist din Munţii Făgăraş a fost executat la Jilava.

 

 

 

 

 

Un erou de legendă: Colonelul (r) Gheorghe Arsenescu – Buciumul

 

 

 

 

 

Gheorghe Arsenescu (n. 31 mai 1907, Câmpulung – d. 29 mai 1962) a fost un ofițer român care a condus o mișcare anticomunistă în România după cel de-al doilea război mondial.

Împreună cu un coleg de armată, ofițerul Toma Arnăuțoiu, au format un grup numit Haiducii Muscelului.

Grupul lui Arsenescu a operat în sudul Munților Făgăraș.

Un membru notabil al mișcării de rezistență a lui Arsenescu a fost eroina Elisabeta Rizea, care a fost capturată de Securitate odată cu Gheorghe Arsenescu. 

 

 

 

 

 

1968: Echipa de fotbal Manchester United  câstiga  Cupa Europei, devenind primul club englez care castiga acest trofeu, dupa ce a învins  echipa portugheză Benfica Lisabona cu scorul de 4-1.

 

 

 

 

 

Pat Crerand (L), Matt Busby (C), George Best (R)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1972: Trei teroriști japonezi deschid focul asupra pasagerilor aflați pe Aeroportul International Lod din Israel, ucigând 26 de persoane şi rănind alte căteva zeci.

 

 

 

 

 

 

  1979: A murit actrița canadiano-americană Mary Pickford, co-fondatoare a United Artists și laureată a Premiului Oscar; (n. 1892).

 

 

 

 

Mary Pickford (n. 8 aprilie 1892, Toronto, Ontario - d. 29 mai 1979, Santa Monica, California) a fost o actriță de film, câștigătoare a premiului Oscar - foto: ro.wikipedia.org

 

Foto. Mary Pickford (n. 8 aprilie 1892, Toronto, Ontario – d. 29 mai 1979, Santa Monica, California).

 

 

 

 

 

 

 

1980: La Campionatul internațional de atletism, Anișoara Cușmir cucerește locul întâi la săritura în lungime, realizând una din cele mai bune performanțe mondiale la această probă: 7 metri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Anișoara Cușmir-Stanciu (n. 28 iunie 1962, Brăila) este o atletă română, laureată cu aur la Los Angeles 1984 la săritură în lungime. Sportivă la Clubul “Steaua” în anul 1984 a primit gradul de locotenent, ulterior în 1988 a devenit locotenent major.

După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare la Secția de atletism a Clubului Steaua.

 

 

 

 

1982: Razboiul din Insulele Falkland (Malvine). Fortele  britanice înving  trupele argentiniene în bătălia de la Goose Green. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1982: A murit actrița austriacă de film ROMY SCHNEIDER; (n. 1938).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: În urma dezastrului produs  pe  stadionul Heysel din Bruxelles, în timpul meciului pentru finala Cupei Europei, au murit  39 de  italieni si  alte sute de spectatori au fost raniti, in timpul unei incaierari intre suporterii  Juventus  Torino si cei ai F.C.Liverpool, urmate  de  prabusirea  unui perete si  oameni călcati în picioare în timpul panicii care a urmat.

 

 

 

 

 

Fans at the Heysel stadium in Brussels

 

 

 

 

 

 

1988: Preşedintele american Ronald Reagan începe prima sa  vizită  în Uniunea Sovietică, unde se intâlneste cu liderul comunist Mihail Gorbaciov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: Parlamentul rus îl alege pe Boris Elțîn președinte al Federației Ruse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boris Nikolaievici Elțin (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS – d. 23 aprilie 2007), a fost, în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct.

 

 

 

 

 

1994: A  murit la Santiago de Chile fostul lider comunist al  Germaniei  de Est, Erich Honecker; (n. 25 august  1912 la Neunkirchen (Saar) ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erich Honecker a condus Republica Democrată Germană (Germania de Est) din 1971 până în 1989.

 

 

 

 

 

 

1995: Este publicată a 12-a Enciclica papală  intitulata “Ut unum sunt” (“pentru ca toți sa fie unul”), prin care Papa Ioan Paul al II-lea a facut apel la unitatea crestinilor din intreaga lume.

 

 

 

 

1999: Reprezentanta Suediei Charlotte Perrelli (născuta Anna Jenny Charlotte Nilsson), câștigă concursul international Eurovision 1999 de la Ierusalim, cu piesa ”Take Me to Heaven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: A murit procurorul american Archibald Cox, anchetator în  scandalul  Watergate,  în urma căruia a fost pus sub acuzare presedintele Statelor Unite, Richard Nixon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: Francezii au respins, cu 54,67 % voturi contra, ratificarea Constitutiei europene.

Prezența la vot a fost de 69,37%.

 

 

 

 

 

2007: Riyo Mori, o dansatoare japoneză de 20 de ani, a fost aleasa Miss Univers, la concursul organizat în  Mexic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riyo Mori (n. 24 decembrie 1986, Shizuoka, Japonia) este un fotomodel japonez. Ea a fost aleasă în anul 2007 Mexico City, Miss Universe. Riyo Mori a câștigat în fața candidatei Taliana Vargas din Columbia. Coroana de regină a frumuseții a primit-o de la Zuleyka Rivera fosta câștigătoare a titlului din anul precedent.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012: A murit chitaristul, compozitorul şi interpretul Arthel Lane, supranumit „Doc” Watson, o legendă a muzicii folk americane, recompensat cu opt premii Grammy; (n. 1923).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2014: Este întronizat Ignațiu Afraim al II – lea, Patriarhul ortodox siriac al Antiohiei.

 

 

 

 

 

 

Ignațiu Afraim al II – lea, Patriarhul ortodox siriac al Antiohiei - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

 

A devenit al 123 – lea Patriarh ortodox siriac al Antiohiei . Înainte de alegerea sa, a fost Arhiepiscop in Statele Unite ale Americii, și este cunoscut sub numele de Mor Cyril Afraim Karim.

Biserica siriacă Ortodoxă a Antiohiei (siriacă clasică), cunoscuta si sub numele de Biserica Ortodoxă Siriană din Antiohia, este o biserică ortodoxă orientală autocefală din Mediterana de Est, care are credinciosi răspânditi în întreaga lume.

Acesta are cea mai veche liturghie creștina, Liturghia Sfântului Apostol Iacov și folosește ca limbă oficială și liturgica, limba siriacă.

Biserica Ortodoxă Siriacă reprezinta una dintre primele comunități creștine  descrise în Faptele Apostolilor (Noul Testament, Faptele Apostolilor 11:26), fiind intemeiată de Sfântul Apostol Petru în 37 d.Hr., în Antiohia.

2017: A murit fostul dictator al Republicii Panama, generalul Manuel Noriega; (n. 1934).

Manuel Noriega, Dictator Ousted by U.S. in Panama, Dies at 83 ...

 

 

 

 

 

 

29 mai este:

 

  –  Ziua internationala a trupelor ONU de mentinere a pacii,  numite si “Castile albastre” – se omagiaza  femeile si  barbatii  care au activat in cadrul acestor trupe, dand dovada de profesionalism, devotament si curaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Teodosia din Tir

 

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Teodosia din Tir

 

 

 

Sfânta Teodosia a fost originară din Tir (Fenicia). Potrivit lui Evsevie, episcopul Cezareei Palestinei, martor ocular, Sfanta Teodosia s-a apropiat de creștinii inchisi in temnita pentru ca nu mai jertfeau idolilor si i-a intarit in mucenicia lor.

Din aceasta cauza, sfanta a fost dusa de soldatii care pazeau temnita inaintea judecatorului. Acesta auzind cele intamplate, a poruncit sa i se lege o piatra de gat si sa fie aruncata in mare. Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, ingerii au adus-o la mal nevatamata.

Cand ea s-a infatisat inaintea judecatorului, purtand in maini piatra care fusese legata de grumajii ei, el a poruncit ca sa i se taie capul. In urmatoarea noapte, Teodosia s-a infatisat parintilor ei inconjurata de o lumina cereasca negraita, si de multe alte fecioare, si ele mantuite, si le-a zis: „Vedeti voi ce mare este slava si harul Hristosului meu, de care voiati sa ma lipsiti?”

Ea a rostit catre parintii ei aceste cuvinte, pentru ca acestia o oprisera sa-si marturiseasca pe fata credinta in Hristos si sa se faca mucenica.

Teodosia a luat cu cinste cununa mărturisirii în anul 308, la vârsta de numai 18 ani.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. e.maramures.ro;

  4. Istoria.md;

  5. wikipedia.org;

  6. rostonline.org;

  7. Rador.ro

  8.   www.memorialsighet.ro

  9. www.marturisitorii.ro

  10. www.historia.ro;

  11.  en.wikipedia.org

     

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

29/05/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.