CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Expert chinez: China și războiul fără limite


 

 

 

Conceptul de „  război fără limite ”, folosit în analizele geopolitice chineze este practic identic cu conceptul american al „  Războiului de a patra generație  ” (desemnat cu acronimul G4G): războiul care este desfășurat pe toate fronturile, implicând toate aspectele vieții politice, economice, financiare, IT, tehnologice, comerciale, media și culturale, deoarece confruntarea directă, prin armament, a devenit de neconceput (o putere prea mare de distrugere).

Și când SUA inventează „  lupta împotriva terorismului  ” pentru a-și justifica imperialismul, China concepe teoria „ apariției pașnice ”  Pentru a descuraja criticile stârnite de ofensiva sa economică.

Practic, ciocnirea  opune două puteri care sunt, și una, și cealaltă,  imperii . Nu trebuie să cădem aici în simplism: nu există pe de o parte o putere nesănătoasă, iar pe de altă parte o putere sănătoasă. 

Există două sisteme de putere imense , unul în declin (deci mai prădător pe termen mai scurt), celălalt în expansiune (prin urmare, nu trebuie să fie prădător pe termen scurt).

Oriunde planeta arde, cele două mari puteri se ciocnesc în culise. Pe lângă apariția altor noi puteri, echilibrul de putere dintre China și Statele Unite va marca secolul XXI. Este un nou conflict pentru un nou secol, scrie https://www.agoravox.tv/actualites/ chine-usa-la-guerre-des-empires- 

Și cum a spus liderul comunist chinez Deng Xiaoping, „  Nu pot fi doi tigri pe același deal  ”.

Este nevoie să se asculte ceea ce spune China pentru a înțelege această țară, viziunea ei despre lume, sistemul său de gândire și pentru a putea înfrunta provocările noii ordini mondiale.

Asta a spus generalul Qiao Liang într-un interviu  excepțional.

Qiao Liang este un general în retragere al Forțelor Aeriene chineze și profesor la universitar, care a publicat numeroase lucrări de strategie, dintre care una a fost tradusă recent  în franceză cu titlul  ”La guerre hors limite”.

 

 

Este director al Consiliului Național de Cercetare a Securității și membru al Asociației Scriitorilor Chinezi. El vorbește aici în privat și cuvântul său nu leagă guvernul chinez.

Cu toate acestea, ceea ce spune el este în conformitate cu ceea ce cred cele mai înalte autorități chineze. Generalul Qiao Liang a dat un  interviu  în numărul din mai 2020 al revistei Bauhinia (Zijing), o publicație chineză care apare în Hong Kong.

În prezent, epidemia de  Covid 19 este sub control  în China, dar ceea ce nu putem ignora este faptul că răspândirea epidemiei globale și reacția în lanț  ar putea provoca un al doilea „val de șoc” imens pentru China.

Recent, Statele Unite au lansat operațiuni de evacuare în multe țări și au solicitat toate companiile americane din China să se evacueze. 

 

Foto. Generalul Qiao Liang

 

Unii spun că războiul de astăzi este o problemă de înaltă tehnologie. Statele Unite au un avans incontestabil în tehnologia înaltă. Prin urmare, nu este exclus ca acestea să poată duce încă un război de înaltă tehnologie în fața epidemiei.

 Dar mai au Statele Unite o industrie prelucrătoare suficient de puternică pentru a câștiga un al treilea război mondial? Timp de jumătate de secol, după ce dolarul s-a separat de aur, Statele Unite l-au folosit pentru a profita de lume.

De fapt, americanii și-au abandonat industria de fabricație de talie mică și s-au transformat treptat într-o țară cu industrii fantomă. Dacă lumea este în pace și toată lumea este în pace cu ceilalți, nu ar putea să existe nicio problemă.

Statele Unite tipăresc dolari americani pentru a cumpăra produse din întreaga lume, iar întreaga lume funcționează pentru Statele Unite. Toate acestea sunt foarte bune.

Dar în caz de epidemie sau război, poate fi considerată o țară puternică o țară fără producție industrială ?

Chiar dacă Statele Unite continuă să dețină tehnologie înaltă, să aibă dolari și să aibă trupele americane, toate aceste elemente au nevoie de sprijin. Fără o industrie producătoare, cine va sprijini tehnologia înaltă? Cine să   susțină dolarul? Cine să sprijine armata americană?

Răspunsul Chinei este de a continua să-și mențină, să dezvolte și să îmbunătățească industria producătoare și nu numai să o îmbunătățească, ci și să mențină fabricația tradițională. Este imposibil de modernizat toate aceste capacități de producție, iar dacă toate ar fi modernizate și înlocuite, industria de fabricație tradițională ar fi abandonată.

Când Statele Unite au nevoie de un număr mare de măști ca în prezent, întreaga țară nu are nici măcar un lanț de producție complet. În asemenea condiții, SUA nu pot răspunde la epidemie atât de repede și cu atâta forță ca China.

Deci nu subestimați industria de fabricație de ultimă generație,dar nici  nu considerați producția de ultimă generație drept unicul obiectiv al dezvoltării producției din China. 

 

  Jurnalist : Unele mass-media au raportat că domnul Kudlow, președintele Conferinței Economice Naționale a Casei Albe, a solicitat retragerea tuturor afacerilor americane din China și a spus că guvernul american va rambursa 100% din costul de returnare. din China. Asta înseamnă că Statele Unite se pregătesc să „decupleze” de China și să accelereze treptat ritmul? Statele Unite vor juca un rol pozitiv în modernizarea industriei prelucrătoare locale? Care este scopul real în spatele încurajării companiilor autohtone să părăsească China?

Qiao Liang: În opinia mea, nu este atât de ușor pentru țările dezvoltate să se „decupleze” din China și să reia producția locală.

 Dilema este că, dacă doriți să reluați fabricația, trebuie să fiți pregătit mental sau să împărtășiți aceleași greutăți și dureri cu China și să primiți salarii egale pentru muncă egală, astfel încât produsele și forța de muncă să fie la același preț cu China (altfel produsele nu vor fi mai competitive decât producția chineză). 

Aceasta este echivalentă cu renunțarea la hegemonia banilor și la puterea de a fixa prețurile produselor și de a coborî de pe vârful lanțului alimentar; sau să fie în continuare în vârful lanțului alimentar, astfel încât venitul angajaților să fie de peste 7 ori mai mare decât cel al Chinei, ceea ce face ca produsul să fie necompetitiv și întreprinderile să nu fie profitabile.

Dacă se urmărește primul obiectiv, Statele Unite și Vest vor trebui să revină la nivelul țărilor obișnuite.
Epidemia și Noua Ordine Mondială

 

Jurnalist : Toată lumea vorbește despre impactul epidemiei asupra lumii, vorbește despre evenimente la fel de importante precum primul și al doilea război mondial și dezintegrarea Uniunii Sovietice. Ce părere aveți despre această afirmație? Cum va schimba epidemia modelul global?

Qiao Liang : Impactul epidemiei de noua epidemie cu coronavirus asupra lumii, deoarece este un eveniment curent și se află încă în fermentație, poate fi considerat un eveniment decisiv ca cele cunoscute în trecut și poate fi chiar decorelată din primul război mondial, cel de-al doilea război mondial și căderea Uniunii Sovietice.

Toate aceste evenimente au aceleași dimensiuni .

Cred că o astfel de judecată este fundamentală pentru fapte și nu este o exagerare, dar majoritatea oamenilor nu o văd.

De fapt, noul coronavirus în sine nu are un efect atât de mare. Cel puțin până acum, nu a fost la fel de tragic ca Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, care însă nu au putut schimba peisajul internațional peste noapte, cum ar fi prăbușirea Uniunii Sovietice.

 Nu este prima dată când oamenii se confruntă cu o epidemie și nu toate epidemiile aduc o schimbare atât de semnificativă. Pentru orice schimbare, cauza externă este factorul declanșator, iar cauza internă este factorul decisiv. 

Această epidemie este doar ultima picătură de apă care va zdrobi acest ciclu de globalizare și forța motrice a globalizării.

Dacă această epidemie s-ar produce în anii ’50 -’60, am crede cu adevărat că ar pune Statele Unite sau Europa într-o asemenea criză?

De ce produce astăzi epidemia o asemenea criză în întreaga lume occidentală? Ideea nu este să știm cât de groaznică este epidemia, ci să ne dăm seama că atât în Statele Unite, cât și în Occident s-a ajuns la un nivel maxim și că astăzi se confruntă cu această criză pe măsură ce aceasta se află în declin.

Epidemia scade în acest moment însă chiar dacă este doar o crenguță, poate rupe spatele cămilei care are deja probleme. Acesta este motivul cel mai profund.
De ce au făcut țările occidentale acest pas? Ne putem gândi la asta. 

În ultima jumătate de secol, Statele Unite au condus calea, urmate de Europa și țările occidentale, au pornit pe o cale economică virtuală și au abandonat treptat economia reală.

 Pentru aceste țări, această tendință poate părea un avantaj pe care țările dezvoltate nu-l obțin degeaba, dar, de fapt, și-a început traiul. Acesta este de fapt același motiv pentru care Roma antică s-a prăbușit treptat în perioada ulterioară datorită aroganței și extravaganței sale, ceea ce a dus în final la prăbușirea imperiului.

Cred că după epidemie, Statele Unite și țările occidentale vor încerca cu siguranță să se refacă.

 Multe persoane încă mai au încredere în Statele Unite și în țările occidentale, și cred că au o capacitate puternică de a-și corecta erorile, „cu suficientă putere și determinare”. În trecut, americanii și-au corectat greșelile și nu s-au plâns niciodată . 

Acum că americanii nu mai pot corecta propriile greșeli, încep să arunce vina asupra altora. Unii își închipuie că este pur și simplu imposibil să-ți restaurezi propria economie și să-și asume responsabilitățile, pentru ca greșelile să poată fi corectate.

De fapt, occidentalii ar trebui să se gândească la multe aspecte , inclusiv sistemul lor medical și sistemul lor de valori.

Când s-au confruntat cu epidemia, aceste sisteme erau aproape neajutorate și fără apărare. Care este motivul ?

Se poate proceda la o simpla mutare a responsabilității pe umerii Chinei?

La fel cum războiul nu poate fi folosit pentru a învinge epidemia, este de asemenea imposibil să pasezi vinovăția asupra altora țn loc să îndrepți propriile greșeli.
Cred că Occidentul va petrece cel puțin  doi ani după epidemie pentru a-și  revigora propria economie și a-și vindeca propriile traume. 

În acest proces, așa-numitele responsabilități și acuzațilei aduse Chinei sunt toate fanteziste și vor dispărea în cele din urmă în fața unei situații post-epidemice mai grave. 

China ar trebui să aibă suficientă încredere în sine pentru a ști că, atât timp cât va ști să rămână suficient de puternică și să își mențină cu tenacitate capacitățile de producție, nimic și nimeni nu îi poate dăuna.

Cât timp  Statele Unite sunt puternice, cine le poate acuza de răspândirea SIDA?

Oamenii nu au acuzat Statele Unite  când forțele de expediție americane au adus în Europa epidemia de gripă care izbucnise în Statele Unite la sfârșitul Primului Război Mondial și care a fost numită în cele din urmă gripa spaniolă.

Nimeni nu a acuzat Statele Unite la acea vreme și atâta timp cât China rămâne puternică și va deveni și mai puternică, nimeni nu poate emite revendicări de responsabilitate în ceea ce o privește.

China ar trebui să aibă încredere în ea.

 

Sursa:  Un articol  publicat în numărul din mai 2020 al revistei Bauhinia

 

 

20/05/2020 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Chinezii pot emite o teorie comunistoida, dar popoarele libere, dupa covid, au inteles ca ,in timp , e necesar sa-și asigure acele industrii vitale, chiar cu un cost pe masura…

    Apreciază

    Comentariu de mopsu | 23/05/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: