CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Bulgarii falsifică istoria în cea mai pură tradiție panslavistă


 

 

 

 

 

 

Harta Macedonia: consulta harta fizica a Macedoniei pe Infoturism.ro

           Foto: Harta Republicii Macedonia de Nord din zilele noastre

 

 

 

 

Despre falsificarea istoriei

 

  Un fals rămâne tot un fals, din orice unghi l-ai privi.

Pentru noi, românii, mistificarea sau falsificarea istoriei noastre de către unguri, ruși sau chiar de către noi înșine nu reprezintă o noutate.

Bătălia pentru recuperarea istoriei adevărate și cunoașterea ei se dă în cercuri relativ restrânse, fără o mediatizare corespunzătoare a falsurilor descoperite sau a unui interes prea ridicat manifestat de populație pentru aceasta. 

Cu toate acestea, adevărul istoric lăsat de izbeliște naște monștri, iar o minciună naște alta care crește și proliferează.

Mark Twain făcea o constatare referitoare la natura umană: ”Este mai ușor să înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați.”.

Haideți să presupunem că o minciună este asemeni unui bulgăre de zăpadă care cu cât se rostogolește mai mult, cu atât capătă proporții și dimensiuni mai mari.

În acest caz, cele mai periclitate minciuni sunt cele mari, cele care se rostogolesc deja de mai multă vreme pe axa timpului și a istoriei noastre și care riscă să se năruie asemenea unui colos cu picioare de lut, când s-a prăbuşit.

Un astfel de colos cu ”picioare de lut”este mitul veșnic al panslavismului.

În loc să scrie  istoria așa cum a fost ea și să-i recunoască toate valențele pe baza principiilor adevărului istoric, în Bulgaria se continuă ”cursa înarmării” cu minciuni și falsuri.

Textul care urmează a fost extras de pe websiteul

 

http://www.historyofmacedonia.org/MacedonianMinorities/BulgarianFalsification  reprodus de publicația https://www.voci.ro

Falsificarea bulgară a istoriei macedonene

 

 

Cazul inscripțiilor de piatră

 

 

Macedonia a fost împărțită după Războaiele Balcanice din 1913 între Grecia, Serbia, Bulgaria și Albania.

 

 

 

Alegeri strategice”: Liderii principalelor instituţii UE cer ...

 

Foto: Harta împărțirii Macedoniei istorice

 

 

 

 

 

 

Bulgaria a luat partea Pirin a regiunii și i-a redenumit pe macedoneni „bulgari” și de atunci s-a angajat într-o politică de opresiune.

Guvernanții bulgari au început să falsifice istoria Macedoniei și să o prezinte macedonenilor drept „bulgară”, cu mult înainte de a cuceri Pirin Macedonia.

Mai jos avem un astfel de exemplu care datează din secolul al XIX-lea.

 

 

Inscripția Voden

 

 

Samuil al Bulgariei
Samuil al Bulgariei

În septembrie 1997, un cetățean grec cu „identitate bulgară” de la Voden, numit Stoidis, a apărut la Sofia la Muzeul Istoric Național și a declarat directorului Bozidar Dimitrov că are în posesia sa o inscripție de piatră găsită în Voden (Edessa) în timpul reconstrucției unei biserici locale.

Directorul muzeului a considerat inscripția un fals făcut de naționaliștii bulgari în secolul al XIX-lea.

Se pare că întreaga poveste a fost publicată în cotidianul bulgar Kontinent la „02.10.1997”.

Este vorba de o așa zisă inscripție în piatră  realizată de „țarul Samuil”, găsită în Voden (Edessa), Grecia.

Samuil a fost un țar al Bulgariei, care a rămas în istoria bulgarilor deoarece a învins faimoasa armată a lui Vasile al II-lea. 

Traducerea aproximativă în limba română a textului de pe piatra falsă sună astfel:

„În orașul Voden, eu Samuil, credincios lui Hristos, împărat al bulgarilor și romanilor, împărat uns a lui Dumnezeu în toate țările de la Raska la Macedonia, Tesalia și Grecia, nepot al Vechiul Shishman, care a fost Khan al locuitorilor din Târnovo, am construit această casă de rugăciune, pentru a exista în eternitate. Temeliaia a fost turnată în epoca lui Ieremia, care a fost primul creștin din Melnik. Acest templu a fost construit pentru păcatele și salvarea Bulgarilor de blestematul satan, care vine din Constantinopol. Acest templu a fost terminat în timpul celui de-al 14-lea an al domniei mele cu ajutorul călugărului Gavril, care este păstorul spiritual al locuitorilor din Meglen. Scris în anul 6497 de la întemeierea lumii (989 AD), a 5-a indicțiune.”

 

 

Inscriptia Voden fals


Foto: Un fals –  Inscriptia Voden

 

După cum vedem, pentru a-și justifica ”dreptul istoric” asupra pământului macedonean, bulgarii s-au angajat în falsificarea istoriei de peste un secol, iar inscripția în piatră din secolul al XIX-lea a fost fabricată tocmai cu acest scop.

Ironia face că Muzeul Național Istoric din Sofia a dezvăluit adevărul.

 

 

Gotse Delchev

 

 

Gotse Delchev

 

 

Falsificările bulgare ale istoriei macedonene încearcă încă să-i prezinte pe macedoneni drept bulgari.

Așa se face că au fost „descoperite”numeroase presupuse scrieri ale revoluționarilor macedoneni de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX (inclusiv cea a patriotului macedonean Gotse Delchev), în care aceștia se refereau explicit la ei înșiși ca fiind „bulgari”.

La urma urmei, patrioții macedoneni au luptat pentru o Macedonie independentă, iar deviza Organizației Revoluționare Macedonene Interne (VMRO) a fost „Macedonia pentru macedoneni”.

 

Când vine vorba de Gotse Delchev, bulgarii nu pot falsifica cel mai faimos gând al său cu privire la  Macedonia, rostit înainte de moartea sa:

“Macedonia are propriile sale interese și propria politică care aparține macedonienilor. Cel care lucrează pentru unirea Macedoniei în Bulgaria, Grecia sau Serbia, se poate considera pe sine un bun bulgar, grec sau sârb, dar nu  și bun macedonean”.

 

(Gotse Delchev).

 

 

 

Ziarul macedonean “Narodna Volja”, publicat de etnicii macedoneni în Pirin, Macedonia, menționează întotdeauna cuvintele lui Gotse pe prima pagină, chiar sub titlul său.

 

 

 

 

Așadar, dacă bulgarii mai doresc încă să creadă că macedonenii sunt „bulgari”, ar trebui să știe de asemenea că  de 100 de ani încoace, macedonenii din Bulgaria tot nu s-au abonat la falsificările lor.

19/05/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Macedonenii ăștia de Nord sunt bukgari, așa cum moldovenii din Basarabia sunt români. Doar că istoria lor încadrul Bulgarieie a fost de prea scurtă durată, ca să lase urme adânci, cum a fost Basarabia în cadrul Moldovei. Până la războaiele balcanice și lărgirea statelor naționale, erau bulgari care erau bulgari, sțrbi, puțini, care erau sârbi. Cunosc un româno-macedonean, acum are peste 70 de ani. Taică-su cu toți frații au emigrat din ce este azi Macedonia de Nord în România înainte de război. Taică-su s-a declarat iugoslav la un recensământ antebelic din RO, restul fraților bulgari, toți căsătoriți cu români/românce . Vine iufa antitoistă: pe ăsta cu toată familia îl deportează în Iugoslavia, restul rămân bine mersi în RO. Acum ăsta, fiu-su, pe care îl cunosc, zice că taică-su era macedonean, nu bulgar, că ei sunt macedoneni, nu bulgari (bine, el este și mare român, unde s-a născut din mamă piteșteancă și a făcut ceva clase primare, și are toate neamurile). Sârbii au făcut și reuțit ce au încercat rușii și reușit parțial în Basarabia.

  Apreciază

  Comentariu de revelare | 19/05/2020 | Răspunde

  • Treaba e ceva mai complicată… Sârbii îi revendică și ei.În plus, dacă ești atât de sigur, poate poți explica de ce are nevoie istoriografia oficială bulgară de falsuri rizibile pentru a demonstra că locuitorii regiunii sunt tot bulgari.
   Paralela cu Basarabia nu ține, pentru că rușii nu au afirmat niciodată că moldovenii ar fi ruși și în plus, cea mai mare parte a moldovenilor se consideră români, vorbitori de limbă română. ” Moldoveneasca” nu e nici măcar un dialect…”Limba moldovenească” nu e recunoscută oficial, în vreme ce limba macedoneană este recunoscută în mediul științific ca limbă distinctă , chiar dacă are mari asemănări cu bulgara și sârba.
   Elitele macedonene insistă asupra unei denumiri originale a limbii, deoarece acest element-simbol corespunde dezideratului general de crearea unei naţiuni distincte. Populaţia de pe teritoriul Macedoniei actuale a trecut în ultimii o sută şi ceva de ani printr-un şir de experimente geopolitice unice: integral sau pe fragmente, ea a aparţinut Imperiului Otoman, Greciei, Bulgariei, Serbiei, Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, Albaniei, Iugoslaviei. Important este ca aici vorbim despre o populație slavă care aparține ramurii slavilor de sud ca și sârbii, muntenegreniiși bulgarii. În cazul R.Moldova vorbim despre români și atât, pentru că până la 1812 moldovenii basarabeni au făcut neîntrerupt parte din Principatul Moldova, fiind înstrăinați de cotropitorii ruși, care încearcă și acum din motive imperialiste să le croiască o altă identitate națională decât frații lor de peste Prut.
   În România, minoritatea macedoneană este recunoscută ca minoritate distinctă și este reprezentată în Parlamentul României.
   Asociaţia Macedonenilor din România este membră a Consiliului Minorităţilor Naţionale, organ consultativ al Guvernului României încă de la înființarea sa în anul 2000 în luna septembrie..
   Tot din anul 2000 asociația are reprezentare parlamentară în Camera Deputaților, iar actualul deputat este Popescu Mariana Venera. Asociaţia Macedonenilor din România reprezintă etnicii macedoneni din România şi duce mai departe cultura, tradiţia, limba maternă şi menţine viu spiritul macedonean pe acest teritoriu.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 19/05/2020 | Răspunde

   • PS.
    Prin sec.12-13 e.n, teritoriul Munteniei și Moldovei, precum si sudul Ardealului era sub suzeranitatea Țaratului Vlaaho-Bulgar, care a impus în biserică limba si alfabetul slavon. Ce facem, ne socotim si noi…bulgari?

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 19/05/2020


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: