CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 mai, istoricul zilei

 

 

 

 

16 mai: Ziua Sfântului  irlandez Brendan, supranumit “Navigatorul”(n. 484 – mort cca.577).

 

 

Sfantul Brendan este unul dintre primii sfinti ai irlandezilor si este considerat primul crestin ortodox care a pasit pe pamant canadian, si astfel, este primul dintre sfintii din America de Nord.

Este cunoscut în special pentru legendara sa căutare a „Insulei Fericiților”, cunoscută de asemenea sub numele de Insula Sfântului Brendan (legenda a ajuns până la a-l credita pe Brendan cu prima călătorie a unui european în America).

De asemenea, Brendan a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Irlandei. La catolici, greco- catolici si protestanti, ziua Sfântului Brendan este fixată în data de 16 mai.

 

 

 

 

 

Sf.Brendan

 

 

A ctitorit mai multe asezaminte monahale in Irlanda, intre care se numara si Cluain Ferta Brenaind (sau Clonfert) din County Galway. Calatoriile sale misionare si pastorale l-au dus prin insulele Scotiei si, posibil, prin Tara Galilor.

Sfantul Brendan a continuat practica monahilor ortodocsi celti din vremea sa, pelerinajul – cu o destinatie lasata in grija Providentei.

Ca un act al credintei, asemanandu-se parintilor Pustiei Egiptene, acesti monahi au parasit  asezamantul lor si folosind ambarcatiuni de dimensiuni reduse au navigat fara o tinta precisa. S-au incredintat deplin voii si purtarii de grija a lui Dumnezeu.

O cronica latina de la inceputul secolului al IX-lea, Navigatio sancti  Brendani abbatis (Calatoria lui Brendan), relateaza despre calatorii ale sale departe de tarmurile vestice ale Irlandei.

Mentionarile precizeaza vizitele calatorilor irlandezi in America inca din secolul al VIII-lea, inainte de vikingi; insa daca Sfantul Brendan insusi a facut acesta calatorie este inca motiv de disputa, in principal din cauza indoielilor legate de capacitatea unei barci din piele de bou, ambarcatiune cu care ar fi navigat Sfantul Brendan, de a face fata unei astfel de calatorii.

In 1976, exploratorul irlandez Tim Severin a construit o barca din piele de bou, o replica a celei folosite de Sfantul Brendan, si timp de doua veri el a navigat din Irlanda, via Insulele Hebride, Insulele Faroe si Islanda, catre Newfoundland, in Canada,pentru a demonstra ca aceasta calatorie a sfantului era realizabila.

 

 

 

 

1204: Baudouin  al  IX- lea, conte de Flandra (1172 – 1205), unul dintre conducatorii proeminenti ai celei de-a IV- Cruciade, este încoronat primul împărat al Imperiului Latin de Constantinopol .

 

 

 

 

 

King Baldwin IV. This guy was such a champ! He contracted leprosy ...

 

 

 

 

 

 

 

1204:  Mentionarea populației ortodoxe din dioceza Oradei. Papa Inocențiu al III-lea cere episcopului de Oradea să supună aceasta populație (probabil români) direct Scaunului Apostolic.

 

 

 

1527: Florența a devenit republică.

 

 

 

 

 

1605: Paul al V lea a fost ales  Papă.

 S-a nșscut la  Roma  la 17 septembrie 1552  si a decedat pe 28 ianuarie 1621.

Numele sau de naștere a fost  Camillo Borghese  si a ramas in scaunul pontifical de la 16 mai 1605 până la moartea sa.

 

 

 

Foto: Papa Paul al V-lea
 

Paul al V-lea a facut apel la natiunile europene sa inceteze persecutarea crestinilor în Orient. 

A încurajat cercetarile astronomice, dar a fost de acord cu condamnarea teoriei heliocentrice a lui Copernic.

Lucrările de construcție la Basilica Sfântul Petru din Roma a fost terminate în timpul pontificatului său.

 

 

Bazilica Sfântul Petru din Roma. O gravură medievală a vechii bazilici - foto: ro.wikipedia.org

 

Bazilica Sfântul Petru din Roma. O gravură medievală a vechii bazilici – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

1611: S-a născut Papa Inocenţiu al XI-lea; (d. 1689).

 

 

 

 

 

 

A  fost un inițiator entuziast al Ligii Sfinte care a reunit statele  germane  și pe  regele Ioan al II-lea al Poloniei , cel care în 1683  i-a infrant  pe turcii care asediau Viena.

 După ce asediul a fost ridicat, Innocent nu a cruțat din nou, nici un efort pentru a-i uni pe  principii creștin pentru alungarea turcilor din Ungaria. El a contribuit cu milioane de scuzi la fondul  pentru ajutorarea Austriei si Ungariei .

 

 

 

 

 
1703: Țarul Rusiei  Petru cel Mare a fondat orasul Sankt Petersburg,  care a devenit  capitala  tarii  pana la revolutia bolsevică din 1918.
Acesta a fost principalul centru al revoluţiilor din 1905 şi 1917, iar dupa ce  bolşevicii lui Lenin şi Troţki au  preluat puterea,  au mutat capitala la  Moscova.

 

 

 

 

 

 

Saint-Petersburg. Bird’s-Eye View of St. Petersburg

 

Vedere din Sankt-Petersburg

 

St. Petersburg a fost numit de bolsevici Petrograd, apoi Leningrad , înainte de a reveni la numele original, Sankt Petersburg, în anul 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 1703: A murit Charles Perrault, povestitor, dramaturg, traducător francez; (n. 1628).

 

 

 

 

 

 

 

 

 1718 : S-a născut la Milano, Maria Gaetana Agnesi, matematiciană, lingvistă și filosoafă  italiană; (d. 9 ianuarie 1799, Milano).

 

 

 

Maria Gaetana Agnesi (n. 16 mai 1718, Milano - d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o matematiciană, lingvistă și filozoafă italiană - foto: ro.wikipedia.org

 

Maria Gaetana Agnesi  foto: ro.wikipedia.org

 I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral. A luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei la educație. Maria Teresa Agnesi Pinottini, clavecinistă și compozitoare a fost sora ei. În tinerețe și-a manifestat aptitudinile pentru limbi străine.

A dezbatut cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparența corpurilor, studiul geometric al curbelor.

Se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză.

Studiază curba de ecuație carteziană: xy^2 = a^2 (a-x), care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, Maria Gaetana Agnesi nu a fost admisă în Academia Franceză, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală. Spre sfârșitul vieții s-a dedicat operelor de caritate.  

 

 

  1763: S-a nascut  chimistul francez Louis Nicolas Vauquelin.

 

 

Louis-Nicolas Vauquelin discovered two elements Beryllium and Chromium

 

Louis Nicolas Vauquelin (1763 – 1829)

 

 

Louis Nicolas Vauquelin (d.14 noiembrie 1829) a fost un farmacist care s-a născut și a murit în Normandia. A studiat chimia inițial la Rouen, apoi la Paris. În 1797 a decoperit cromul, iar în 1798 – beriliul.

Din 1809 este profesor la Universitatea din Paris, iar din 1816 este membru străin al Academiei de Științe Regale din Suedia.

A murit când era în vizită la locul său de naștere.

 

 

 

 

 

1770: Principesa  Maria Antoaneta  s-a căsătorit  la vârsta de 14 ani cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, (cu un an mai mare decât consoarta sa).

 

 

 

 

 

 

 

Frumusețe împărătească! Ce secrete beauty ascund legendele ...

Marie Antoinette, regina Franţei

 

 

 

 1792: A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice („Teatrul Fenix”) din Veneţia, cu o operă  compusa de Giovanni Paisiello.

 

 

 

 

Promotor Cultural: Concert la Teatrul La Fenice din Veneţia în ...

 

 

 

 

1812: La incheierea Războiului ruso-turc din anii 1806-1812, s-a semnat la București, în principatul Muntenia, Tratatul de pace dintre Rusia și Turcia, prin care  teritoriul dintre Prut și Nistru (parte a principatului Moldovei, numit apoi de ruși Basarabia), a fost  anexat de Imperiul  Rus.

 

 

 

 

 

 

 

Încă din  1803, ministrul rus de Externe Voronţov îl avertiza pe ţarul Alexandru că trecerea Nistrului şi ocuparea Principatelor Române reprezenta o implicare pe termen lung în politica Balcanilor.

Strategii militari ţarişti s-au convins de avantajele unei prezenţe militare permanente în regiune care să ţină presiune asupra Imperiului Otoman.

De aici a rezultat ocuparea  unei fâşii de teritoriu lipsite de importanţă economică sau demografică, însă extrem de importante din punct de vedere militar și geopolitic.

 

 

 

Tratatul de la București (1812) - foto: pinterest.com

 

 

 

 

 

 

 1821:  S-a născut savantul rus Pafnuti Cebîșev;  (d. 26 noiembrie 1894).

 

 

Pafnuty Chebyshev, Russian mathematician - Stock Image - C002/5330 ...

 

Foto: Pafnuti Lvovici Cebîșev (1821 – 1894) 

 

Pafnuti Lvovici Cebîșev a fost un matematician cu contribuții importante în domeniul probabilităților, statisticii și teoriei numerelor și cel mai strălucit reprezentant al școlii matematice din Petersburg.

Este considerat, după Nicolai Ivanovici Lobacevski cel mai mare matematician rus.

 

 

 

 

 

 1826: A murit Elisabeta Alexeievna, soţia ţarului Alexandru I al Rusiei; (n. 1779).

 

 

 

 

 

 

1830: A decedat  la Paris matematicianul, filosoful și fizicianul francez Jean Baptiste Joseph Fourier; (n. 21 martie 1768, Auxerre, Regatul Franței).

 

 

 

 

 

 

Joseph Fourier, French Mathematician and Physicist - Stock Image ...

 

 

 

 

 

A adus contribuții la teoria ecuațiilor diferențiale, a seriilor trigonometrice și în fizica matematică.

Transformata Fourier a fost denumită în onoarea sa, el fiind de asemenea  creditat cu descoperirea faptului că gazele din atmosferă ar putea crește temperatura suprafeței Pământului. Acesta a fost efectul care mai târziu va fi numit efectul de seră.

El a descris fenomenul în 1824, și din nou în 1827, arătând că atmosfera are un rol în încălzirea planetei.

 

 

1836: Edgar Allan Poe, celebru poet si scriitor american, se însoară cu verişoara sa de numai 13 ani, Virginia.

 

 

 

 

 

 

1848: Intre 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai,  are loc la Lugoj, Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor revolutionari  moldoveni şi munteni, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

 

 

 

 

 

 

1872: A fost înființată Agenția diplomatică a României la Berlin.

  

 

 

 

 

1881 : Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume.

 

 

 

16 mai 1881: Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume - foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

 

1891: A încetat din viață  marele om  politic român Ion C. Bratianu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ion C. Brătianu s-a născut pe  2 iunie 1821 la  Pitești, în principatul Țara Românească). A luat parte  la Revoluția  română  din 1848, fiind prefect al poliției în guvernul revoluționar provizoriu.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Brătianu a fost un lider liberal proeminent. A contribuit  la alegerea Prințului Carol I ca domn al României, avand sub  domnia acestuia  mai multe mandate ministeriale în următorii patru ani.

A fost arestat pentru complicitate la  revoluția din 1870 (revolutia de la Ploiesti), dar a fost eliberat la scurt timp.

În 1876  a format un cabinet liberal, care a rămas la putere până în 1888, fiind ministru în timpul Războiul Ruso-Turc din 1877 si  al  Congresului de la Berlin. A avut o contributie remarcabila in  cladirea  statului Romaniei moderne.

 

 

 

1892 (16/28) : Conducătorii Partidului Naţional Român, însoţiţi de 300 de intelectuali, negustori, meseriaşi şi muncitori din Transilvania, soseau la Viena pentru a prezenta împăratului „Memorandumul” semnat de dr. Ioan Raţiu (preşedinte), Gheorghe Pop de Băseşti şi Eugen Brote (vicepreşedinţi), dr. Vasile Lucaciu, Iuliu Coroianu şi alţii.

Împăratul a refuzat să primească delegaţia şi a trimis „Memorandumul” guvernului ungar la Budapesta.  

 

 

 

 

 

 

1905: S-a născut Henry Fonda, actor si producator american. S-a nascut in statul Nebraska, numele lui complet fiind Henry Jaynes Fonda. A studiat jurnalistica la Universitatea din Minnesota, dar, in parale, a facut si cursuri de drama. 

 Henry FondaLa varsta de 23 de ani a decis sa se alaturi unei companii teatrale, ocazie cu care si-a cunoscut si viitoarea sotie, Margaret Sullivan. Pe marele ecran a debutat abia in 1935, in productia „Fermierul isi ia o nevasta”, insa abia cu urmatoarele roluri a reusit sa se impuna in fata publicului.

Deși succesul era asigurat, actorul a revenit din nou la prima dragoste, teatrul. A reaparut in productii de cinema in 1955,  facand  roluri memorabile.

 Cu toate acestea doar la finalul carierei a fost recompensat cu premiul Oscar, pentru aparitia in pelicula „Pe lacul auriu”.

S-a stins din viata in 12 februarie 1982, dupa ce a aparut in 90 de filme. Este tătal nu mai puțin celebrei actrițe Jane Fonda.

 

 

 

1916: Guvernele Marii Britanii şi Franţei, cu acordul Rusiei, au încheiat, în mod secret, Acordul Sykes–Picot, care stabilea modul de împărţire a sferelor de influenţă din Orientul Mijlociu, în zone controlate de britanici şi francezi.

 

 

 

 

1920: Eroina poporului francez,  Ioana d’Arc, a  fost sanctificata in cadrul unei ceremonii de canonizare care a fost oficiata la Roma, de catre Papa Benedict al XV-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1926: A murit al Mehmed VI- lea, ultimul sultan otoman; (n. 1861).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1922 în Turcia a avut loc o lovitură de stat, care l-a detronat pe sultanul Mehmet al VI-lea Vahdettin.

 

 

 

Departure of Mehmed VI, last Sultan of the Ottoman Empire, 1922 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

 

 

 

Republica Turcia, constituită din rămășițele Imperiului Otoman, a fost proclamată pe 29 octombrie 1923 .

 

 

 

 

1929: La Hotelul Hollywood Roosevelt, a avut loc prima ceremonie de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar.

 

 

 

16 mai 1929: La Hollywood, California are loc prima ediţie Academy Awards (Oscar) - foto: ro.wikipedia.org

Foto: prima ediţie Academy Awards (Oscar) –  Wikipedia org.

La această primă ediţie, gazdele spectacolului au fost actorul Douglas Fairbanks Sr. şi regizorul William C. de Mille. Cel mai bun film a fost „Wings”, regizat de William A. Wellman, cel mai bun regizor Lewis Milestone, iar cei mai buni actori în roluri principale au fost desemnaţi Emil Jannings şi Janet Gaynor

Aceste prestigioase premii sunt atribuite în fiecare an în diferite categorii, pentru cele mai bune filme produse în SUA.
Cel mai mare număr de premii Oscar câştigate de către un singur film este de 11.

 Această performanță este deţinuta până acum de trei filme:

 
– Ben-Hur în 1959

– Titanic în 1997

– Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui în anul 2003.

 

 

 

 

 

  Spre deosebire de galele prelungite din zilele noastre, prima ceremonie a premiilor Oscar a durat doar un sfert de oră.
Premiul, este statueta numita „Oscar”, după ce Margaret Herrick, un membru al Academiei de Film americane, a constatat că aceasta semăna cu unchiul ei Oscar.

Statueta a  fost proiectata de Cedric Gibbons, co-fondator al Academiei şi director artistic al MGM între anii 1924 şi 1956.

 

 

 

 

 

 

1930: S-a născut scriitorul si scenaristul român Titus Popovici; (d.29 noiembrie  1994).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A fost membru corespondent al Academiei Române si  membru în CC al PCR . A absolvit Universitatea din București si a debutat în proză cu volumul „Povestiri” și cu romanul „Străinul” în 1955.

Din 1957 devine scenarist, odată cu adaptarea pentru ecran a nuvelei lui Ioan Slavici „Moara cu noroc”.

Titus Popovici a fost considerat unul dintre cei mai importanți scenariști români din perioada anilor 1960-1970.

 

 

 

 

 

1943: 19 bombardiere britanice Lancasters din Escadrila 617, pilotate de canadieni şi britanici, bombardeaza  barajele germane Mohn, Eder şi Sorpe, din regiunea industriala Ruhr, provocțnd pagube imense regiunii și moartea unui mare număr de civili.

 

 

 

 

1943:  Rezistenţa evreilor rasculați din ghetoul de la Varsovia este zdrobită după o lună de lupte sângeroase cu trupele germane.

Au murit in timpul luptelor 7000 de evrei.

 

 

 

 

 

deportation:

 

 

 

 

Supraviețuitorii au fost trimiși in lagare de concentrare germane, iar ghettoul evreiesc din Varsovia a fost  distrus.

 

 

  1948: Chaim Weizmann a fost ales primul preşedinte al Israelului.

 

 

 

Who was behind the Balfour Declaration?

 

 

 

 

Haim Azriel Weizmann ( n. 27 noiembrie 1874 – d. 9 noiembrie 1952, Rehovot, Israel a fost un om politic israelian și unul dintre cei mai remarcabili conducători istorici ai mișcării sioniste, chimist, originar din Belorusia.

A trăit și activat cea mai mare parte a vieții în Anglia, unde a fost profesor de chimie la Universitatea Manchester și un lider al mișcării sioniste locale.

Între anii 1921 – 1931 și 1935 – 1946 a fost președintele Organizației Sioniste Mondiale. Apoi a fost cel dintâi președinte al Israelului în perioada 17 mai 1948 – 9 noiembrie 1952.

A întemeiat Institutul de științe din Rehovot care îi poartă numele.

 

 

 

 

 

 1953 : S-a născut  în County Meath, Irlanda, actorul Pierce Brosnan. S-a mutat la Londra, la vârsta de 11 ani. La 20 de ani, s-a înscris la The Oval House şi a continuat studiile la The Drama Center din Londra.

 

 

 

 

 

 

Pierce Brosnan zmienił się nie do poznania! Wyciekły zdjęcia ...

 

 

 

Legendar actor irlandezo-american, producător de film, ecologist, filantrop, artist, de două ori nominalizat la Premiul Globul de Aur, Pierce Brosnan este cunoscut pentru cariera sa bogată la Hollywood ăn Statele Unite, atât în faţa camerei, cât şi în spatele acesteia, ca producător.

 

 

 

 

1954: A murit prințul Vladimir Ghica, deţinut politic în timpul regimului comunist din România; (n. 1873).

 

 

 

 

 

PORTRET: Fericitul Vladimir Ghika – prinţ, preot şi martir ...

 

 

 

 

 

 

 A fost diplomat, scriitor si  preot catolic  român, nepotul lui  Grigore Alexandru Ghika  ultimul principe al  Moldovei.

Tatăl lui Vladimir Ghika a fost  Ioan Grigore Ghika ministru de externe al Romaniei.

După venirea la putere a comuniștilor refuză de asemenea să plece cu trenul regal alegând sa rămâna în țară în mijlocul credinciosilor.

Este arestat la 18 noiembrie 1852  sub acuzația de „înaltă trădare” și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în  16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus.

Miercuri, 27 martie  2013 Papa Francisc a semnat decretul prin care Biserica recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan […] ucis din ura  față de credinta  […], la 16 mai 1954”.

Miercuri, 8 mai 2013, s-a anunțat că Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă, 31 august 2013, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, ce va fi săvârșită la Romexpo, de la ora 11.

Sfânta Liturghie va fi prezidată de Eminența Sa, cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. După beatificare, sărbătoarea sa va fi la 16 mai , data martirajului  său.

 

 

 

 

 

 

1957: A murit Elliot Ness, celebrul sef al brigăzii de luptă împotriva gangsterilor din Chicago din anii ’30 ai secolului trecut, cunoscută sub numele de “Incoruptibilii” (The Untouchables).

 

 

 

 

 

 

 


Eliot Ness s-a născut 19 aprilie 1903. 

 

 

 

 

 

 

1960: Fizicianul american Theodore Maiman, prezinta lumii invenția  primului laser  produs în laboratoarele de cercetare Hughes din Malibu,  California.

 

 

 

 

 

1970: S-a născut  jucătoarea de tenis argentiniană Gabriela Sabatini.

 

 

 

 

 

 

 

Gabriela Sabatini

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai importanți jucatori de pe circuitul de femei la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990 si a castigat titlul la US Open la femei simplu, în 1990, titlul de dublu feminin de la Wimbledon în 1988  si 1994, și o medalie de argint la Jocurile Olimpice din 1988.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: A fost inaugurat sistemul hidroenergetic Portile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, in partea românească și tot atât în partea iugoslavă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucrarile sistemului au inceput in septembrie 1964, insa discutiile referitoare la construirea hidrocentralei s-au purtat cu insistenta inca din 1955.

Initiativa a apartinut statului roman care a prezentat ideea liderului iugoslav Iosif Broz Tito.

In 7 septembrie 1964, Gheorghe Gheorghiu Dej si Tito au participat la punerea pietrei de temelie la Portile de Fier I, lucrarile desfasurate ulterior scotand la iveala o serie de vestigii dacice.

Proiectul a fost finalizat dupa opt ani, dar eforturile financiare au meritat. Centrala Portile de Fier I, amplasata la 15 kilometri in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, este printre cele mai mari din Europa.

 

 

 

 1974: S-a născut renumita cântareață italiană de muzică ușoară Laura Pausini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat în 1993, câștigând a 43-a ediție a Festivalului de muzică usoara de la Sanremo, in Italia, cu piesa „La solitudine”, care a devenit un hit internațional, ajungând numarul 1 în Italia și în top 10 în Franța și Olanda.

În timpul carierei sale, ea a câștigat trei premii Latin Grammy pentru Best Female Pop Vocal Album, pentru albumele Escucha (2005), Yo Canto (2007) și Primavera anticipada (2009).

La 8 februarie 2006 ea a devenit prima artistă italiană care a câștigat un premiu Grammy, respectiv premiul pentru Best Latin Pop Album cu Escucha.

Până în noiembrie 2011, Laura Pausini a lansat în limba italiană 10 albume de studio, 9 în limba spaniolă și un album Greatest Hits.

 

 

 

 

 

 

 

1974: Josip Broz Tito este reales preşedinte al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia si in acelasi timp timp este ales  presedinte pe viaţă .  

 

 

 

 

 

 

 

 

1975: Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: La  Mogoșoaia, lânga Bucuresti, s-a  stins din viață Marin Preda,  scriitor și director de editură român; (n. 5 august 1922, Siliștea-Gumești, județul Teleorman).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 În 1974 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Marin Preda debutează în aprilie 1942 cu schița Părlitu’ în ziarul, la pagina literară ”Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicînd în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcîmul, Calul, Noaptea, La cîmp. Experiență sa militară o descrie în romanele Viața ca o pradă și Delirul. În 1945 devine corector la ziarul ”România liberă”.

În 1956 primește Premiul de Stat pentru romanul Moromeții. În 1954 se căsătorește cu poeta Aurora Cornu. Scrisorile de dragoste trimise poetei au fost publicate postum. Au divorțat în 1959. S-a recăsătorit apoi cu Eta Vexler, care ulterior a emigrat în Franța la începutul anilor 70.

Cu cea de-a treia soție, Elena, a avut doi fii: Nicolae și Alexandru. Din 1952 devine redactor la revista ”Viaț românească”.

 În 1970 – traduce în colaborare cu Nicolae Gane romanul lui Fiodor Dostoievski: Demonii. Romanul său, Marele singuratic, primește premiulUniunii Scriitorilor pe anul 1971.

Marin Preda a fost un fervent opozant al regimului comunist, mai multe voci confirmând că scriitorul i-a spus lui Nicolae Ceauşescu „Dacă vreţi să introduceţi realismul socialist, eu, Marin Preda, mă sinucid” .

Ultimul său roman lansat în 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat o critică violentă a comunismului. După câteva săptămâni pe piață, romanul a fost retras din toate bibliotecile şi librăriile publice şi universitare.

În scurt timp, pe 16 mai 1980, scriitorul a fost găsit mort în camera sa din vila de creaţie a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

 Fratele scriitorului, Saie, crede că a fost asasinat de Securitate, dar probele din dosarul CNSAS român ar fi dispărut. Familia sa este convinsă că moartea sa fulgerătoare are o legătură cu publicarea romanului Cel mai iubit dintre pămînteni și a survenit în condiții oculte.

 

 

 

 

 

 

 1983: A luat ființă Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud, o organizație militară care luptă împotriva guvernului central sudanez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Armata de Eliberare a Poporului din Sudanul de Sud  (SPLA) a fost fondata ca o mișcare de gherilă  și a fost un participant cheie in cel de-al doilea război civil sudanez , sub conducerea colonelului  John Garang.

După moartea John Garang în 2005, noul comandant-șef al SPLA a devenit Salva Kiir Mayardit.

  În urma obtinerii independenței Sudanului de Sud, în 2011,  SPLA a devenit armata regulată a noului stat african.

 

 

 

 

 

 

1990: A murit americanul Jim Henson, creatorul cunoscutelor “păpuși Muppets”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1990: A decedat  dansatorul, cântărețul și interpretul de vodevil american Sammy Davis Jr.; (n.8 decembrie 1925).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1991: Regina Elisabeta a II-a  Regatului Unit a susținut un discurs în fata Congresului Statelor Unite.

 

 

 

 

 

Queen Elizabeth II Address to Congress | C-SPAN.org

 

 

 

 

A fost  primul monarh britanic care s-a adresat Congresului SUA.

 

 

 

 

 

 

 

1997: Preşedintele Zairului, Mobutu Sese Seko, încheie 32 de ani de  guvernare  autocratică, fiind obligat de forţele rebele conduse de Laurent Kabila să parasească  ţara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: A încetat din viata in urma unui stop respirator actorul român de comedie Puiu Calinescu; (n. 21 iunie 1920, București).

 

 

 

 

 


 

 

 

 

1999: Congresul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România l-a reales pe Marko Bela în funcția de președinte executiv al acestei organizații fondate imediat după victoria revoluției anticomuniste din țara noastră.

 

 

 

 

 

 

 

2002: Actriței Marlene Dietrich i-a fost acordat, post- mortem, la zece ani dupa ce s-a stins din viață, titlul de „Cetățean de onoare” al Berlinului.

 

 

 

 

 

 

 

 2005: Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, prin care se asigura femeilor dreptul la vot și le oferea posibilitatea de a candida la funcții politice.

 

 

 

 

 

 

 

  2009: A avut loc la Moscova, în  Rusia, Finala celei de-a 54-a ediții a concursului Eurovision.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2010: A murit Ronnie James Dio (Ronaldo Giovanni Padovan), vocalist şi compozitor de heavy metal american care a cântat cu Elf, Rainbow, Black Sabbath şi cu propria sa trupă, Dio; (n. 1942).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  2012: A murit Maria Bieşu, renumită soprană din Republica Moldova (n.1935)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2012: A murit compozitorul şi chitaristul afro-american Chuck Brown, creatorul stilului „Go-Go”, un subcurent al stilului funky, foarte popular în comunitatea de culoare din Washington în anii ‘80 ai secolului XX (n. 1936)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2013: A murit fizicianul elvețian Heinrich Rohrer.  A primit Premiul  Nobel pentru Fizică în anul 1986, împreună cu Gerd Binnig, pentru proiectarea microscopului electronic cu scanare și tunelare.

 

 

 

 

 

Heinrich Rohrer - Biographical - NobelPrize.org

 

 

 

 

Cei doi au împărțit o jumătate din premiu, cealaltă fiindu-i acordată lui Ernst Ruska, cel care a construit primul microscop electronic (n. 1933)

 

 

 

 

 

 2018: A decedat regizorul de teatru, operă și film, scenaristul, producătorul și actorul Lucian Pintilie, o figură emblematică a teatrului şi cinematografiei româneşti; (n. 1933).

 

 

 

 

 

A murit regizorul Lucian Pintilie : Europa FM

 

 

 

 

 

 

 

S-a remarcat prin viziunea  critică asupra lumii în care trăia.

În 1968 a fost interzis pentru prima dată de regimul comunist, datorită filmului „Reconstituirea”, peliculă desemnată în 2008 de Asociaţia Criticilor Români de Film ca cel mai bun film românesc din toate timpurile.

Și-a petrecut anii 1974-1990 în exil, în Franţa, unde a realizat spectacole de mare succesâ.

A revenit în anii ‘90 în țară, revitalizând cinematografia românească.

 

 

 

 2019: A decedat la New York la vârsta de 102 ani, arhitectul modernist american de origine chineză, Ieoh Ming Pei, unul dintre cei mai mari arhitecți ai secolului XX. 

Ieoh Ming Pei, s-a născut la 26 aprilie 1917, în localitatea Canton din China.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: Piramida de la Muzeul Luvru din Paris, Centrul Național pentru cercetare atmosferică din Colorado, Luce Memorial Chapel din Taiwan, Clădirea Verde din Massachusetts, Clădirea Estică a Galeriei Naționale de Artă din Washington, Universitatea și Muzeul de Artă din Bloomington, Indiana, Muzeul de Artă Islamică din Doha, Muzeul de Artă Modernă de la Atena, Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland și Banca Chinei din Hong Kong .

 

 

 

 

 

I.M. Pei, Master Architect Whose Buildings Dazzled the World, Dies ...

 

Foto: I.M. Pei în fața Piramidei de la Muzeul Luvru din Paris concepută de el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX   

 

 

 

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit; Sfinții Cuviosi Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 

 

 

 

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit  

 

 

 

 

 

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit | Doxologia

 

 

 

 

 

Sfântul Teodor cel Sfintit a fost ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare. S-a nascut si a crescut pagan in Tebaida de Sus. La varsta de 14 ani paraseste casa parintilor si merge la manastirea Sfantului Pahomie. Mai tarziu se vor calugari atat mama sa, cat si fratele lui.

Dupa moartea Sfantului Pahomie, Teodor a fost ridicat de catre obste staret al tuturor sfintelor manastiri intemeiate de staretul sau. Sfantul Teodor cel Sfintit a trecut la cele vesnice pe 16 mai 367.

Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei

 

 

 

Sfântul Cuvios Sila s-a născut în anul 1697 în ținutul Botoșanilor, din părinți ortodocși, Ion și Ioana. A intrat ca frate începător la Schitul Orășeni (com. Cristești, jud. Botoșani), fiind foarte tânăr, de unde, în anul 1714, la vârsta de 17 ani, a venit la Sihăstria Putnei, unde a fost primit și apoi călugărit de starețul Teodosie.

După trecerea acestuia la cele veșnice, starețul Dosoftei, noul părinte duhovnicesc al schitului, a rânduit să fie hirotonit diacon și preot, iar la scurt timp să fie tuns în schima mare.

Sfântul Cuvios Paisie s-a născut în anul 1701 și a intrat de tânăr în viața monahală. Pentru vrednicia sa a fost hirotonit diacon, apoi preot, și a ajuns egumen la Mănăstirea Sfântul Ilie, de unde a trecut la Mănăstirea Râșca. După o vreme a venit la Schitul Sihăstria Putnei, viețuind întru adâncă smerenie.

Deși nu a fost stareț al Sihăstriei, el era un rugător înfocat, sprijinind în credința ortodoxă pe toți, mai ales în vremea stăpânirii străine.

Sfântul Cuvios Natan s-a născut în anul 1717, fiind originar din Pașcani. A fost mai întâi viețuitor și eclesiarh la Mănăstirea Putna, unde a fost hirotonit diacon, apoi preot.

Dornic de mai multă rugăciune și liniște, s-a retras la Sihăstria Putnei, unde a primit schima cea mare cu numele de Natan. Cuviosul Natan a fost cunoscut ca un duhovnic foarte iscusit, fiindu-i părinte duhovnicesc și marelui mitropolit Iacob Putneanul.

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. e.maramures.ro;

 5. Istoria md;

 6. Wikipedia.ro.

 7. Rador.ro

 

 

 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=fmMLv4gbgGU

16/05/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 16/05/2020 | Răspunde

 2. https://monthlycritic.wordpress.com/2020/05/23/capone/ My latest review if you fancy reading.

  Apreciază

  Comentariu de thenorthwalescritic | 24/05/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: