O ISTORIE A ZILEI DE 12 MAI. VDEO
12 mai, istoricul zilei
Anul 113: A fost inaugurată la Roma, în Forumul nou construit, „Columna lui Traian”, monument care ilustrează episoade ale războiului purtat de romani impotriva dacilor și victoria împăratului Traian în acest război sângeros.
Opera îi este atribuită arhitectului Apollodor din Damasc, cel care a construit și podul de la Porțile de Fier.
Cele 124 de episoade care ilustrează războaiele daco-romane, constituie un original act de naștere a poporului român.
Salvată de la demolare
Foto : Statuia împăratului Traian
Legenda spune că acest monument a fost salvat de la demolare, datorită Papei Grigore cel Mare (590-604), care ar fi fost atât de mişcat de un relief reprezentându-l pe imparatul Traian ajutând mama unui soldat mort, că l-a implorat pe Dumnezeu să salveze sufletul pagânului Traian din iad, iar Dumnezeu i-ar fi revelat papei că sufletul lui Traian a fost salvat.
Zona din jurul coloanei a fost declarată sacra, coloana fiind astfel salvată de la distrugere.
254: Papa Ștefan I îi succede Papei Lucius I, devenind cel de-al 23-lea papă al Romei.
A deținut demnitatea papală în perioada 12 mai 254 – 2 august 257.
304 : Împăratul roman Dioclețian ordonă decapitarea Sfântuluilui Pancratiu.
Pancrațiu este un sfânt martir creștin de origine nobilă, despre care se crede că s-a născut în Frigia (în Turcia de azi).
S-a botezat la vârsta de 14 ani la Roma, unde a murit ca martir, în timpul persecuției lui Dioclețian.
Mormântul sfântului se păstrează pe via Aurelia in Roma, iar deasupra lui, Papa Symmachus a construit, în jurul anului 500, o biserică.
Este invocat împotriva sperjurului, a mărturiei mincinoase.
403: A murit Epifanie de Salamina, scriitor creștin și episcop bizantin, la origine evreu palestinian convertit.
A fost un aprig luptător împotriva origenismului Astfel, în anul 393, luând cuvântul la Ierusalim, cu ocazia sărbătoririi sfințirii Bisericii Învierii, el l-a proclamat pe Origen părinte al arianismului si a tuturor ereziilor, declanșand o mare dispută în sânul Bisericii creștine de la acea epocă.
Principala victimă a acestei dispute a fost Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul de Constantinopol, care a fost depus și exilat în 403, și a murit în exil în 407.
Sfântul Epifanie a murit pe corabia cu care se întorcea de la Constantinopol, unde avusese o întâlnire furtunoasă cu Sfântul Ioan Gură de Aur.
Cultul sfântului Epifanie s-a raspândit cu repeziciune, iar mormântul său a ramas până azi unul din locurile de pelerinaj cele mai importante din insula Ciprului, al carei patron este, împreună cu Sfântul Barnaba apostolul.
1003: A decedat Papa Silvestru al II-lea (pe numele sau de mirean Gerbert d’Aurillac), nascut in Auvergne (Franta de azi) in jurul anului 938.
A condus Biserica Romei intre anii 999 si 1003.
Filosof si matematician, a fost unul dintre spiritele cele mai luminate ale timpului sau, el fiind acela care a introdus cifrele arabe in Occident.
1012: A murit Papa Sergius al IV-lea; (n.cca 970).
A fost papa al Romei (din 31 iulie 1009 până la decesul său).
Numele său înseamnă: servitorul din casa sergiilor (lat.).
Se spune că Sergiu ar fi fost primul papă al Romei care ar fi chemat creștinătatea la izgonirea musulmanilor din Țara Sfântă (cu prilejul distrugerii Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim de către califul al-Hakim în oct. 1009).
După moarte, a fost înmormântat la Roma.
1364: A fost fondata in urma cartei regale emise de regele Cazimir al III-lea al Poloniei, Universitatea din Cracovia, una din primele universitați din Europa Centrala.
1401: S-a născut impăratul japonez Shōkō (d. 1428).
A fost al 101 – lea imparat al Japoniei in ordinea traditionala de succesiune la tron si a domnit intre anii 1412 – 1428.
1496: S-a născut Gustav Eriksson, regele Gustav I al Suediei. A domnit intre anii 1523-1560 (d.29 septembrie 1560).
A fost primul monarh al Casei de Vasa, o influentă familie nobilă care va deveni casa regală a Suediei în secolele XVI și XVII. A fost rege al Suediei din 1523 până la moartea sa.
1465: A murit Toma Palaeologul (n. 1409), despot al Despotatului de Moreea si ultimul fiu al imparatului bizantin Manuel al II-lea si al Elenei Dragases.
A continuat dinastia Paleologilor dupa moartea fratelui sau Constantin al XI-lea, ultimul imparat bizantin, mort in timpul cuceririi Constantinopolului de catre turci.
A fost despotul Moreei din 1430 pana in 1460,data la care sultanul turc Mehmed al II-lea a terminat cucerirea Peloponezului in Grecia.
1551: A fost fondata Universitatea din Lima, Peru.
1622: S-a nascut Louis de Buade de Frontenac, guvernator general al coloniei franceze din America, Noua Franța (d. 1698)
1634: A decedat scriitorul englez George Chapman.
1699: A decedat pictorul flamand Lucas Achtschellinck ; (n. 1626).
1755: S-a născut Giovani Battista Viotti, violonist, compozitor și pedagog italian (d. 1824).
1820: S-a născut Florence Nightingale, infirmieră britanică, considerata o precursoare a serviciului sanitar modern; (d. 1910).
Este cea care a elaborat un sistem de conducere a statisticilor medicale. În cartea sa Notes on Nursing (Observații privind îngrijirea bolnavilor), ea a elaborat o ierarhie revoluționară pentru acele timpuri, privind igena, hrana, iluminatul încăperilor și îngrijirea sugarilor.
1842: S-a născut compozitorul francez Jules Massenet; (d. 1912).
1845: S-a născut compozitorul francez Gabriel Fauré; (d. 1924).
1845: A murit poetul maghiar János Batsányi (d.12 mai 1845 la Linz). A publicat în 1785 prima sa lucrare, o poezie patriotică. În același an, a obținut un post de funcționar în tezaurul orașului maghiar Kassa ( Košice ), iar acolo, împreună cu alți doi patrioți maghiari, a editat Muzeul Magyar , care a fost suprimat de guvern în 1792.
În anul următor a fost privat de serviciu și în 1794, după ce a luat parte la conspirația lui Ignác Martinovics , a fost aruncat în închisoarea Cetății Kufstein , unde a rămas doi ani.
După eliberare a plecat la Viena , unde a obținut un post în bancă. S-a căsătorit cu Gabriella Baumberg , poet renumit din Viena în 1805. Patru ani mai târziu a tradus proclamația lui Napoleon în limba maghiară și, ca urmare a acestui act anti- Habsburgic , a trebuit să se refugieze la Paris.
După căderea lui Napoleon austriecii i-au permis să locuiască la Linz până la moartea sa, cu condiția să nu părăsească orașul.
A publicat o colecție de poezii la Pesta în 1827 și a editat, de asemenea, lucrările poetice ale lui Ányos și Faludi .
1848: Revoluționarii moldoveni refugiați in Transilvania elaborează la Brașov, programul-legamânt „Prințipiile noastre pentru reformarea patriei”.
Este documentul care sintetizeaza dezideratele românilor: „Unirea Moldovei și Țarii Romanești intr-un singur stat neatarnat romanesc”.
1860: In Moldova recent unita cu Muntenia, este desemnat un nou guvern în frunte cu Mihail Kogălniceanu.
Acest guvern va activa până pe 29 ianuarie 1861, stil nou (17 ianuarie 1861, stil vechi).
1876: A murit ucis de otomani, patriotul bulgar Gheorghi Benkovski, luptator pentru independența Bulgariei; (n. 1843).
1878: S-a născut scriitorul italian Massimo Bontempelli; (d. 1960).
1884: A murit compozitorul și dirijorul ceh Bedřich Smetana; (n.2 martie 1824).
1907: S-a născut actrița americană Katherine Hepburn; (d. 2003).
A fost de douasprezece ori nominalizata pentru premiul Oscar, acest premiu fiindu-i decernat de patru ori, pentru cea mai buna interpretare actoriceasca.
1912: S-a născut Archibald Cox, ministru de justiție adjunct american; (d. 2004).
1916: S-a născut Constantin Ciopraga, critic și istoric literar român; (d. 2009).
1918: S-a născut Julius Rosenberg, spionul american de etnie evreiască acuzat că a vândut în complicitate cu sotia sa Ethel, secretul armei atomice sovieticilor.
Cei doi soți au fost executați pe scaunul electric în ziua de 19 iunie 1953.
1921: La București se desfășoara lucrările Congresului General al Partidului Socialist din România care votează transformarea partidului și afilierea acestuia la Internaționala a III-a Comunistă (Comintern), cu sediul la Mosova in U.R.S.S. Autoritățile române arestează majoritatea delegaților care votaseră afilierea.
1929: Este lansată Doina Basarabiei, revista lunară a Societății literar-artistice și pedagogice a Corpului didactic din Chișinău, România.
1932: La zece săptămani dupa ce a fost răpit, copilul aviatorului Charles Lindbergh este găsit fără viață în localitatea Hopewell, statul New Jersey din SUA, la doar cateva mile de casa familiei Lindbergh.
Tragedia familiei Lindbergh a provocat o vie emoție în Statele Unite.
1933: A decedat scriitorul român Jean Bart (Eugeniu P. Botez) ; (n. 28 noiembrie 1874, Burdujeni).
A fost fiul generalului Panait Botez. Cursul primar l-a făcut la Iaşi, având printre dascălii săi şi pe Ion Creangă.
Pseudonimul literar Jean Bart l-a împrumutat de la un faimos corsar flamand din secolul al XVII-lea.
Este un nume important pentru proza română, un scriitor autentic și original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord și schița marină – acestea fiind pentru totdeauna legate de numele lui – iar prin Europolis, care i-a încoronat opera, ne-a dăruit primul și cel mai autentic roman al unui port românesc.
A fost membru corespondent (din 1922) al Academiei Romane si membru fondator al Revistei Maritime și întemeitor al Ligii Navale Române.
1933: S-a nascut Andrei Voznesenski (d.6 ianuarie 2010), poet si scriitor sovietic rus, menţionat de către Robert Lowell ca fiind “unul dintre cei mai mari care trăiesc în orice limbă.”
A fost de asemenea unul dintre “Copiii anilor ’60,” cand a aparut noul val de intelectuali ruşi in urma asa numitului “dezgheţ al lui Hruşciov”.
La inceputul anilor’60 Voznesenski il infrunta pe Hrusciov, primul secretar al Partidului Comunist sovietic ,in timpul unei reuniuni pe teme de cultura de la Kremlin.
Este criticat pentru pozitia sa „antipartinica” si fluierat de o parte din asistenta formata din activisti de partid, si silit sa se ascunda aproape un an.
Voznesenski a fost considerat si ”unul dintre cei mai indraznete condeie ale epocii sovietice”, dar stilul său au dus deseori la critici de la contemporanii lui, şi a fost o dată ameninţat cu expulzarea de către Nikita Hruşciov.
1934: S-a nascut compozitorul român de etnie maghiara Zsolt Kerestely.
Este absolvent al Conservatorului Gh. Dima din Cluj (1963) și membru al Uniunii Compozitorilor din 1976.
Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara „Copacul” (interpretată de Aurelian Andreescu), „Lumea de dragoste” (interpretată de Angela Similea) și „Tăcutele iubiri” (Eva Kiss, 1987).
1935: A decedat eroul poporului polonez, maresalul Józef Piłsudski; (n. 5 decembrie 1867).
Józef Piłsudski a fost un om de stat polonez,luptaor pentru cauza independentei Poloniei, primul șef de stat (1918-1922) și ulterior dictator (1926-1935) al Poloniei renăscute și fondatorul forțelor armate poloneze.
La începutul primului război mondial,Generalului de Brigadă Piłsudski a comandat Legiunea Poloneză de partea armatelor Puterilor Centrale împotriva Rusiei.
Ajuns ministru de război în Guvernul Regenței Poloneze, s-a opus pretențiilor nemțești ca unitățile poloneze să jure credință Germaniei și Austriei. Ca urmare, în iulie 1917, Piłsudski a fost arestat și închis la Magdeburg in Germania.
Pe 8 noiembrie 1918, a fost eliberat iar 11 noiembrie a fost numit Comandant Suprem, pentru ca 14 noiembrie sa fie numit Șeful statului Polonez renăscut (Naczelnik Państwa).
În aprilie 1920, Mareșalul Piłsudski (fusese ridicat în grad în luna martie) a semnat o alianță cu comandantul ucrainian Symon Petliura, pentru ducerea luptei comune în războiul împoriva Rusiei Sovietice.
Armatele poloneze și ucrainiene, sub comanda lui Piłsudski, au lansat o ofensivă încununată de succes împotriva forțelor rusești din Ucraina. Pe 7 mai au cucerit Kievul.
Sovieticii au lansat propria lor ofensiva din Belarus și au contraatacat în Ucraina, avansând în Polonia, încercând o străpungere către Germania, dorind să ajute la consolidarea revoluției comuniste de aici. Strategia riscantă, neconvențională a lui Piłsudski în Bătălia Varșoviei (august, 1920) a asigurat oprirea avansării sovieticilor.
Razboiul ruso-polonez s-a incheiat in urma Tratatului de la Riga (1921), care a consfintit si independenta Poloniei fata de Rusia.
La moartea sa , romancierul englez de origine poloneza, Joseph Conrad a spus: “A fost singurul mare om care s-a remarcat pe scena Primului război mondial.”
1937: A fost incoronat la Westminster Abbey, Londra,regele George al VI-lea al Angliei.
George al VI (Albert Frederick Arthur George (n. la 14 decembrie 1895) a fost rege al Regatului Unit şi al dominioanelor Commonwealthului britanic, din 11 decembrie 1936 până la moartea sa.
El a fost ultimul împărat al Indiei (titlul a fost abandonat la 22 iunie 1948), ultimul rege al Irlandei (până la 18 aprilie 1949), şi primul şef al Commonwealthului britanic.
Fratele lui mai mare, George, a urcat pe tron sub numele de Edward al VIII-lea,la moartea tatălui lor în 1936.
Cu toate acestea, mai puţin de un an mai târziu, Edward a dezvăluit dorinţa lui de a se căsători cu americanca Wallis Simpson .
Prim-ministrul Stanley Baldwin s-a opus pentru ca, din motive politice şi religioase, regele nu putea să rămână pe tron dacă se căsătorea cu Simpson, o femeie divorţata .
Prin urmare, Edward a abdicat pentru a se căsători, iar fratele sau George al VI-lea, a urcat pe tron ca al treilea monarh din Casa de Windsor .
Regele George al VI-lea a avut două fiice: Elizabeth (care i-a succedat pe tron sub numele de Regina Elisabeta a II-a ) şi Margaret .
A decedat la 15 februarie 1952.
1937: S-a nascut actrita engleza Susan Hampshire.
A fost de trei ori câstigatoare a premiului Emmy.
1938: S-a născut în localitatea Groși din Maramureș, România,renumitul taragotist Dumitru Fărcaș.
VIDEO: VIZIONATI AICI
Dumitru Fărcaș (d. 7 august 2018 Cluj-Napoca, România) face parte dintr-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. S-a înscris la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.
După absolvirea academiei clujene, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului. Activitate Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
1941: Inginerul german Konrad Zuse a prezentat calculatorul Z3 , primul calculator electromecanic programabil.
1942: S-a născut cantărețul român de muzica usoară Aurelian Andreescu; (d. 1986).
1943: In Statele Unite ale Americii a fost terminata construirea cladirii Pentagonului, cea mai mare cladire din lume.
1945: Armata română iși incheie participarea la cel de-al doilea razboi mondial. Efectivele sale angajate în luptă s-au cifrat la aproape 540.000 de combatanţi.
1957: A decedat Erich von Stroheim, regizor și actor american de origine austriacă (n. 1885).
Erich Oswald Hans Carl Maria von Stroheim (născut la 22 septembrie 1885 , a fost un regizor, actor și producător austriac-american, un vizionar al epocii filmului mut
După confruntări cu șefii studioului de la Hollywood cu privire la problemele legate de buget și de drepturile lucrătorilor, Stroheim a fost interzis pe viață ca regizor și a devenit ulterior un actor de personaj bine respectat, în special în cinematografia franceză.
Pentru inovațiile sale timpurii în calitate de regizor, Stroheim este încă celebrat ca unul dintre primii autori regizori.
A murit în 1957 în Franța de cancer de prostată, la vârsta de 71 de ani. Îndrăgit de neo- suprarealiștii parizieni cunoscuți ca Letriști , el a fost onorat în 1979 de Letician Maurice Lemaître, cu un film documentar de 70 de minute , intitulat „Erich von Stroheim”.
1962: S-a născut actorul american Emilio Estevez.
1966: S-a nascut actorul american Stephen Baldwin.
1967: La Chișinău, R.S.S.Moldovenească, se stinge din viață poetul de limba româna Liviu Deleanu (Lipa Cligman).
Liviu Deleanu (n.1911-d.1967)
|
S-a nascut la 8 februarie 1911, Iaşi, România) si este un poet liric, stilist remarcabil şi mînuitor iscusit al cuvîntului.
Talentul liric al scriitorului s-a manifestat în chip strălucit în poeziile de dragoste, întemeiate pe sentimente sincere, exprimate cu o maiestrie aleasă.
1972: Grupul britanic Rolling Stones lanseaza Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor.
1994: A decedat chimistul Roy J. Plunkett, (n.26 iunie 1910).
A descoperit accidental in 1938 teflonul, un material anticoroziv care impiedică aderența care este extrem de folosit in prezent în confectionarea unor obiecte cu destinatia de vase de bucătărie.
1995: A murit interpreta italiana Mia Martini; (n. 1947).
1997: Republica Cecenă (Icikeria) a semnat un Acord de Pace cu Federația Rusă.
Cecenia este o republica situata in Rusia de sud-vest, intre Marea Neagra si Marea Caspica, avand la granita sudica Muntii Caucaz si Georgia.
Se afla la o distanta de aproximativ 1600 km sud de Moscova. Are o suprafata de 19.300 km2 si o populatie de 1,3 milioane de locuitori.
Acordul a venit dupa un razboi indelungat dus de micul popor cecen cu armata rusa pentru obtinerea independentei.
În decursul Primului Război Cecen (1994-1996) trupele ruse au cucerit Cecenia, provocând zeci de mii de morți populației civile și distrugeri materiale imense, pentru ca din iunie 1995 războiul să se transforme în unul de gherilă.
În august 1996 rebelii separatiști anti-ruși au reușit recucerirea capitalei Groznîi și anihilarea unui număr mare de trupe ruse prinse în lupte.
În mod oficial, primul război cecen s-a încheiat prin semnarea acordurilor de la Hasaviurt la 31 august 1996, care stabileau că statutul Ceceniei urma să fie decis până la sfârșitul anului 2001 si acordau Republicii Cecene Ichkeria independență de-facto până în acel moment.
La 12 mai 1997, la Moscova, președintele rus Boris Elțîn și președintele cecen separatist din acea vreme Aslan Mashadov au semnat un Tratat de Pace între Federația Rusă și Republica Cecenă Ichkeria, care după spusele lui Elțîn avea „însemnătate istorică, menit să încheie 400 de ani de război”.
Guvernul separatist, decimat în decursul primul război de cele mai influente si capabile autoritați, inclusiv primul său președinte Djohar Dudaev, nu a reușit să țină sub control situația de securitate. Un șir de bande armate operau din Cecenia răpiri, răscumpărări, trafic ilegal de petrol.
Una din acestea era condisă de fostul lider spiritual al musulmanilor din Cecenia în timpul puterii sovietice, muftiul Ahmad Kadîrov.
O adevărată bătălie a avut loc pentru ca guvernul cecen să recapete controlul asupra celui de-al doilea oraș ca mărime, Gudermes, din mâinile acestor bande. În 1999, Kadîrov, care în primul război a luptat împotriva rușilor, a trecut cu forțele sale de partea lor, devanind liderul (pro-rus) al Ceceniei.
1999: A murit Abd-al-Aziz ibn Abd-Allah ibn Baaz, mare Muftiu al Arabiei Saudite, în perioada 1993-1999; (n. 1910).
2000: O tânară indiana este aleasa Miss Univers .
Lara Dutta, un top model in varsta de 21 de ani, devine Miss Univers 2000. Tanara a fost aleasa intre 78 de alte concurente, devansandu-le pe venezuelana Claudia Morena de 22 ani si pe spaniola Helen Lindes de 18 ani.
http://www.tribuneindia.com/2000/20000514/
2001: A murit cântărețul american Perry Como; (n. 1912).
2001: A decedat Alexei Tupolev, celebru proiectant rus de avioane; (n. 1925).
2003: A decedat Prințul Sadruddin Aga Khan, Înalt Comisar francez pentru refugiați din partea Națiunilor Unite (n. 1933)
2008: Un cutremur cu magnitudinea de suprafață 8 pe scara Richter, a lovit provincia Sîchuan din China, soldându-se cu moartea a 69.000 de oameni.
Epicentrul a fost localizat la 90 km (55 de mile) vest-nord-vest de Chengdu.
http://pages.infinit.net/verbourg/ephemerides/mai/12-05.htm
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfântul Ioan Valahul

Sfantul Ioan s-a născut in anul 1644, din parinti crestini. La varsta de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un pagan pune ochii pe el si-l cumpara cu gandul de a-l sodomiza.
“Sunt stapanul tau, te-am cumparat cu aur si fac cu tine ce vreau!”. “Ba – raspunde tanarul – stapanul meu este Hristos, Care m-a cumparat cu sangele Lui si face cu mine ce trebuie!”.
Aparandu-si demnitatea si curatia, Ioan il omoara pe pagan. Agarenii, pazitorii robilor, afland ca Ioan si-a ucis stapanul, l-au legat in lanturi si asa l-au dus spre Constantinopol.
Aici a fost dat in stapanirea femeii paganului ucis. Aceasta a fost fermecata de frumusetea lui Ioan si i-a fagaduit ca daca va renunta la credinta in Hristos il va lua de barbat.
Dupa 2 ani de refuz, a fost dat pe mana eparhului cetatii si aruncat in temnita.
A fost supus la diverse chinuri, iar in cele din urma a fost spanzurat in data de 12 mai 1662.
Viata Sfântului Ioan a fost scrisa de Ioan Cariofil si a fost tiparita la Venetia de Sfantul Nicodim Aghioritul.
A fost mentionat in Mineiul grecesc pe luna mai, tiparit la Constantinopol in 1843 si in Mineiele romanesti, incepand cu editia de la Manastirea Neamt din 1846.
In anul 1950 Sfantul Sinod al Bisericii noastre a hotarat ca acest nou mucenic al lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.
Generalizarea solemna a cultului său a avut loc în octombrie 1955.
Bibliografie (surse):
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Crestin Ortodox.ro;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
-
Istoria md.;
-
Wikipedia.ro.
-
Rador.ro
VIDEO: AZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY :
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/05/14/o-istorie-a-zilei-de-12-mai-vdeo/ […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 12 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 12/05/2021 |