CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

11 mai, istoricul zilei

 

 

Anul 330:  Este inaugurat solemn de imparatul Constantin cel Mare, pe locul vechii colonii grecesti Byzantion, care data din sec VII i.I.Hr., orasul Constantinopol, ca  noua capitala a Imperiului roman de Rasarit.

Zidurile orasului Constantinopol

Numele acestei noi capitale a fost inițial Nova Roma („Noua Romă”), dar ulterior s-a încetățenit numele Konstantinoúpolis („orașul lui Constantin”).

În anul 1453 orașul a trecut sub stăpânire turcească, fiind redenumit de otomani Istanbul. A fost sfarsitul existentei Imperiului Bizantin.

 

 

 

 

868:  Este scrisă Sutra de Diamant, provenita din China, datata la 11 mai 868. A fost descoperită la Dunhuang in China și se afla în prezent la British Library, fiind cea mai veche opera tiparită  cunoscută din lume.

Manuscrisele de la Dunhuang sunt documente care dateaza din secolele V-XI si au  fost gasite  in  1900 in Grotele din Mogao din nord-vestul Chinei  de calugarul Wang Yuanhu,  care  le-a vandut arheologului englez   Aurel Stein ( originar din Ungaria) si lingvistului francez  Paul Pelliot.

Au fost descoperite pana astazi aproape 300 de mii de documente datate intre secolele V si XI d.Hr.  care  includ subiecte din domenii diferite: istorie, teologie, matematica, astronomie, astrologie.

Documentele religioase se refera la budism, taoism, iudaism si crestinism-nestorian, fiind  o sursa importanta de studiu a  religiilor, istoriei, lingvisticii si caligrafiei.

Marea majoritate a acestor documente sunt scrise in chineza clasica , dar si in tibetana,sanscrita,uigura si alte limbi.

In 1961 Biblioteca Naţională din Pekin a  anunţat  oficial că Diamond Sutra a fost printată în anul 868 şi devine astfel cea mai veche carte tiparită din lume.

 

 

 

912: A murit  împăratul  bizantin Leon al VI-lea, supranumit „Filosoful”; (n.19 septembrie  866).

Mosaic from the Narthex of Hagia Sophia

 

A  domnit de la 29 august 886 pana la moartea sa, fiind supranumit „cel intelept”, datorita lucrarilor sale de drept si arta militara.

 

 

 1310: In Franța sunt arsi pe rug, fiind acuzati de erezie, 45 de cavaleri templieri.

 

 

 

1366:  S-a născut Ana de Bohemia, din Casa de Luxemburg, prima soție a regelui Richard al II-lea al Angliei; (d. 1394).

 

 A fost fiica imparatului Imperiului romano-german Carol al IV-lea, rege al Boemiei și a Elisabetei de Pomerania.

 

 

1647: Peter  Stuyvesant debarcă in Manhattan (in actualul New York ) si este numit guvernator general al teritoriului Noua Olanda, înlocuindu-l pe William Kieft.

 

 

 

 

Knickerbocker's History of New York--The Peter Stuyvesant Story ...

 

 

 

 

Peter  Stuyvesant (1592-1672)  a funcționat ca ultimul director general olandez al coloniei din Noua Olanda, din 1647 până când a fost cedat provizoriu englezilor în 1664, după care a fost redenumit New York .

A fost o figură majoră în istoria timpurie a orașului New York iar numele său a fost dat mai multor repere și puncte de interes din tot orașul (de exemplu, liceul Stuyvesant , Stuyvesant Town , cartierul Bedford – Stuyvesant etc.).

Realizările lui Stuyvesant în calitate de director general au inclus o mare extindere pentru așezarea Noii Amsterdam dincolo de vârful sudic al Manhattanului.

Printre proiectele construite de administrația lui Stuyvesant s-au numărat peretele de protecție de pe Wall Street, canalul care a devenit Broad Street și Broadway. Stuyvesant, el însuși membru al Bisericii Reformate Olandeze, s-a opus pluralismului religios și a intrat în conflict cu luteranii, evreii, romano-catolicii și quakerii, în timp ce încercau să construiască lăcașuri de cult în oraș și să-și exerseze credințele.

 

 

 

 

 

1672: În timpul razboiului franco-olandez, armatele regelui Ludovic al XIV al Franței invadeaza Tarile de Jos (Olanda).

 

 

1778: A murit  William Pitt cel Bătrân, prim-ministru al Marii Britanii; (n. 1708).

 

 

 

1784: Limba germana a fost declarată limba oficială în Transilvania.

 

 

 

 

 

 

 

 1812: Primul ministru britanic Spencer Percival (în perioada 1809-1812), este asasinat în sediul Camerei Comunelor din Londra de John Bellingham, un dezechilibrat mintal, care a fost judecat rapid si spanzurat șapte zile mai tarziu.

 

 

 

 

 

 

1830: Este pusă piatra de temelie a Catedralei Naşterea Domnului din Chişinău, in  Basarabia ţaristă, conceputa de arhitectul A.I.Melnicov.

 

 

 

 

catedrala nasterea domnului chisinau | SaCalatorim.ro

  

Catedrala Nasterea Domnului din Chisinau, sec.XIX

 

 

 

 

Concomitent cu înălţarea Catedralei, în faţa ei, la o depărtare de 40 metri a fost ridicată o clopotniţă cu  4 niveluri, care a fost dăramată în noaptea de 22 pe 23 decembrie 1962 de către sovietici.

La 15 octombrie 1836 Catedrala a fost sfinţită și a început să funcționeze.

 

 

1849: A murit Jeanne Françoise Julie Adélaïde Récamier, personalitate a culturii franceze de la inceputul sec.al XIX- lea ; (n. 1777).

madame_recamier

Prietena cu Madame de Staël si cu Chateaubriand, cultivata si de o frumusete iesita din comun, a fost una din  cele mai inversunate figuri ale opozitiei fata de regimul  imparatului  Napoleon.

 Salonul sau,  in care se intalneau personaje de marca ale  timpului, a jucat un rol important  in viata literara si politica a  epocii si de aceea a sfarsit prin a fi indepartata din Paris de  politia imperiala .

De la frumoasa doamna Recamier” ne-a ramas si numele “recamierului”,  piesa de mobilier care a trecut in limbajul comun al mai multor limbi.

 

1867: A fost garantată, prin Tratatul de la Londra, independența și neutralitatea Marelui Ducat de Luxemburg.

 

 

 

 

 

The three partitions of Luxembourg [427x420] | Historical maps ...

 

 

 

 

 

 

1871: A murit   matematicianul și astronomul britanic de origine germană John Herschel; (n. 1792).

 

 

John Herschel - a Pioneer in Celestial Photography - SciHi ...

 

 

 

 

Sir Frederick William Herschel (în germană Friedrich Wilhelm Herschel; n. 15 noiembrie 1738,  Hanovra, Principatul Braunschweig-Lüneburg  – d. 25 august 1822  Slough, Regatul Unit) a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană.

  Principatul Hanovra era în acel timp în uniune personală cu monarhia britanică (regele era în același timp principe elector). În 1757 pleacă în Anglia, unde va activa ca muzician în Leeds, din 1765 fiind organist în Halifax și din 1766 în Bath.

Din 1771 este membru în Societatea Regală (Royal Society). Ocupându-se de studii de teorie muzicală, Herschel era preocupat de matematică și studii astronomice și optice.

Își construiește un tip nou de telescop, cu ajutorul căruia reușește să descopere la 13 martie 1781 planeta Uranus. În consecință devine celebru și este numit de către regele George al III-lea astronom la curtea regală.  A descoperit mișcarea sistemului solar față de celelalte stele din Calea Lactee și în 1783 a determinat direcția acestei mișcări (Catalog de stele).

La 11 ianuarie 1787 descoperă doi sateliți ai planetei Uranus (Titania și Oberon), iar în 1789 doi sateliți ai planetei Saturn (Mimas și Enceladus), iar în 1800 descoperă radiațiile infraroșii.

 

 

 

 

 

 

 

 

1877: Guvernul Romaniei a sistat plata tributului catre Turcia, iar suma respectivă  în valoare de 914.000 de lei, a fost pusă la dispoziția Ministerului de Război pentru înzestrarea armatei.

 

 

1886: A fost inaugurata, în fata Universității din București, statuia cărturarului iluminist transilvănean Gheorghe Lazăr, fondatorul primei scoli in limba romana din Bucuresti.

 

 

 

 

File:Bucuresti, Romania. Piata Unuversitatii. STATUIA LUI GHEORGHE ...

 

 

Monumentul de marmură este opera sculptorului lui Ion Georgescu, viitorul profesor al lui Constantin Brancuși,și a fost ridicat la mai mult de o jumatate de secol de la moartea lui Gheorghe Lazăr.

1904: S-a născut Salvador Dali, pictor, grafician si scriitor spaniol. Reprezentant stralucit al suprarealismului. A realizat ilustrații de carte, costume si decoruri pentru balete si filmeși a scris numerose eseuri si autobiografiile „Viata secreta a lui Salvador Dali” si „Jurnalul unui geniu”.

 

 

 

Salvador Dali: „Cucerirea iraționalului” | Muzeul de Arta Timisoara

 

 

 

A atras atentia mass-media datorită aparițiilor sale excentrice. A început să picteze de mic, iar in 1921 a inceput cursurile Academiei de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, dar a fost exclus la scurt timp dupa ce si-a incitat colegii la actiuni de protest.

A plecat la Paris in 1926, unde i-a cunoscut pe Pablo Picaso, Joan Miro, Andre Breton. Tot aici si-a cunoscut viitoarea sotie, Gala Diaconov, pe atunci sotia poetului Paul Eluard.

S-a stabilit apoi la New York, unde a atras atentia nu numai prin opera sa, ci si prin modul excentric in care se manifesta in public.

Ultima parte a vietii si-a petrecut-o in localitatea natala, Figueras, unde s-a si stins din viata la 23 ianuarie 1989.

 

 

1905: S-a născut în satul Krujlinin, lângă Vecenskaia, în regiunea Don, scriitorul sovietic Mihail Șolohov, laureat al Premiului Nobel; (d. 1984).

 

 

 

 

 

 

Mikhail Sholokhov (May 24, 1905 — February 21, 1984), Russian ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tatăl său provenea dintr-o familie de comercianți, iar mama sa era de origine ucraineană, analfabetă. Scriitorul a trebuit să-și întrerupă studiile în 1918 din cauza Războiului Civil care a afectat regiunea Don. S-a alăturat Armatei Roșii și a luat parte la luptele împotriva ultimelor formații de partizani ai Armatei Albe, o experiență care va avea o mare influență asupra operei sale literare.

În 1922, odată ce situația a revenit la calm, s-a mutat la Moscova , unde a exercitat diverse mici meserii: lăutar, zidar și contabil. De asemenea, participă la ateliere de formare pentru scriitori și publică primele sale povești în diferite ziare, printre care Molodoï Leninets, Ogonyok, Projektor, Smena ș.a.

Va frecventa și cercurile literare ale Komsomolului și ale poeților mișcării  Novaia gvardia. În 1924, s-a întors să se stabilească la Vecenskaia natală, unde s-a căsătorit și s-a dedicat în întregime literaturii. A publicat prima sa lucrare, o colecție de nuvele intitulată Povestiri de pe Don ( Donskie Rasskazî) în 1925, în care descrie  viața satelor din regiunea Don în timpul războiului civil rus.

În 1932, Mihail Șolohov s- a alăturat Partidului Comunist al Uniunii Sovietice , iar de la acea dată a fost onorat și prezentat ca scriitor oficial al regimului. A fost ales în Sovietul Suprem în 1937, a fost membru al Comitetului Central al PCUS, membru al Academiei de Științe a URSS , vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor Sovietici și câștigător a numeroase premii.

El a apărat fără să ezitare pozițiile regimului stalinist și s-a bucurat de privilegiul de a face mai multe călătorii în străinătate, inclusiv în 1959 când l-a însoțit secretarul general Nikita Hrușciov într-o vizită oficială în Statele Unite.

Este celebru pentru romanul său ”Pe Donul liniștit”, operă care a fost mult timp prezentat ca arhetipul realismului socialist sovietic aplicat romanului. Aclamat de criticii oficiali, romanul a fost tradus în multe limbi și distribuit pe scară largă cu ajutorul presei de partid.

Romanul este prezentat ca fiind prima mare lucrare a noii literaturi sovietice și a fost distins cu Premiul  Nobel pentru literatură  în 1965.

Mai mulți critici, printre care Alexandre Soljenițîn și Roy Medvedev,și-au exprimat îndoielile cu privire la identitatea adevăratului autor al romanului.

Argumentele lor se bazează pe faptul că Șolohov era prea tânăr pentru a fi martor la evenimentele descrise; că nu avea nivelul de educație necesar pentru a fi creat o astfel de capodoperă; și că pozițiile oficiale ale scriitorului și calitatea restului producției sale literare nu sunt în acord cu tratamentul  obiectiv rezervat cazacilor din roman.

Ei avansează teza conform căreia adevăratul autor ar fi Fiodor Krioukov ,cazac  și scriitori anti-bolșevic care a  murit de febră tifoidă în 1920. Această controversă a stârnit mult timp spiritele , dar se pare că și-a aflat concluzia finală cînd în 1991,  jurnalistul rus Lev Kolodni  a găsit manuscrisul original precum și alte lucrări . Mult timp considerat pierdut, acest manuscris a fost de fapt în mâinile unei rude a scriitorului rus Vassili Koudașiov, un prieten al lui Șolohov care a dispărut pe Frontul de Est în 1941.

Proprietarul acestui manuscris, care a rămas anonim, a încercat în zadar să îl vândă la licitație, prin casa Sotheby’s în 1994, pentru suma de 500.000 USD. Întrucât o astfel de sumă nu a putut fi găsită în țară , manuscrisul a fost în sfârșit achiziționat de guvernul rus pentru o sumă rămasă necunoscută. Experții de la Institutul de Literatură Rusă al Academiei de Științe din Moscova  au confirmat de atunci paternitatea lui Șolohov, asupra acestei opere.

Mikhail Aleksandrovich Șolohov a murit la 21 februarie 1984.  

 

 

 

 

 

1911: O echipa de gimnasti romani a participat la concursul international de gimnastica de la Torino, cucerind medalii de argint; prima participare pe plan international a unei echipe romanesti.

 

 

 

 

1914:  S-a nascut la Varsovia, Haroun Tazieff, celebru vulcanolog si geolog francez; (d.2 februarie 1998, Paris).

 

 

 

 

 

 

  A devenit celebru prin faptul că a filmat erupții vulcanice și curgeri de lavă, fiind și autor al mai multor cărți despre vulcan

 

 

1916: S-a născut  Camilo José Cela, scriitor spaniol, laureat al Premiului Nobel; (d. 2002).

 

 

1931: Conferinta sefilor Statelor Majore ale țărilor Micii Întelegeri, desfasurata la București, a definitivat textul Conventiei militare unice a Micii Intelegeri.

 Mica Înţelegere (cunoscută şi sub numele Mica Antantă), a fost o organizaţie politică defensivă, o alianţă între Cehoslovacia, Regatul Iugoslaviei şi Regatul României.

 

 

România și sistemul său de alianțe politico-militare interbelice ...

 

 

Formată în 1920, Mica Înţelegere a avut ca scop menţinerea integrităţii teritoriale a celor trei state, în faţa pretenţiilor revizioniste ale Ungariei şi a tendinţelor restauratoare ale Habsburgilor.

Construită pe principii democratice, a fost efectiv a cincea putere europeană şi a  constituit pentru mult timp un obstacol real în faţa revizioniştilor. Cu toate acestea nu a reuşit să supravieţuiască înţelegerilor dintre marile puteri şi a fost desfiinţată în 1938, ca urmare a Acordului de la München. 

 

 

1941: S-a născut Eric Burdon, cântăreț britanic (The Animals).

 

 

Eric burdon the hit singles Musician Music database - Radio Swiss Jazz

 

 

 

 

 

 

 

Eric Victor Burdon  este un cantautor englez cunoscut ca membru și vocalist al trupei rock The Animals și al trupei funk War.

A fost clasat pe locul 57 în lista revistei muzicale Rolling Stone printre cei The 100 Greatest Singers of All Time.

 

 

 

 

 

 

1949: Israelul a fost primit în ONU.

 

 

Map of Israel After the 1949 Armistice Agreement

 

 

 

 

 

 

 

1950: A avut loc  la Paris, premiera absoluta a piesei „Cantareața cheală” de Eugen Ionesco,academician francez de origine franco- romana.

 

 

 

 

Eugene Ionesco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: Au început lucrarile Conferinței de la  Varșovia, în cadrul cărora a fost creat Tratatul cu același nume. Romania a fost semnatara a Tratatului de la Varsovia.

 

 

 

 

1960: A murit  bancherul  si  filantropul  american John D. Rockefeller Jr.; (n. 1874).

1963: A murit  Herbert Spencer Gasser, fiziolog american, laureat al Premiului Nobel; (n. 1888).

1967: Politicianul Andreas Papandreu, este aruncat in inchisoare de  junta militară instaurata la putere  în Grecia, în urma unei lovituri de stat.

 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia.

 

Dacia 1100, maşina „perfectă pentru idioţi” din care s-au scos, la ...

Uzina a fost construită începand cu anul 1966 într-un timp record de un şi jumătate, şi avea o capacitate de producţie de 55.000 de bucăţi pe an. În cinstea zilei de 23 august 1968  a  început  si producţia de serie.

1981: A murit popularul solist de muzica reggae jamaican, Bob Marley ; (n. 1945).

 

Click to show "Bob Marley" result 14

VIZIONATI AICI

1988: A murit faimosul spion britanic aflat in slujba U.R.S.S., Kim Philby.

Adrian Harold Russell “Kim” Philby (n.1912), a fost un membru de rang înalt al serviciilor secrete britanice, care a defectat in Uniunea Sovietica. 

Avînd convingeri comuniste, el a furnizat o perioada indelungată informații pretioase serviciile secrete sovietice.

 

 

 

 Kim Philby

 Foto: Kim Philby

 

 În 1963, Philby a fost dovedit a fi  membru al unei retele de spioni sovietice cunoscuta sub numele de ”cei cinci de la Cambridge”  , ai cărei membri  au mai fost  Donald Maclean , Guy Burgess , Anthony Blunt si John Cairncross.

 

 Foto: Rețeaua de spionaj sovietica. De la stanga la dreapta :

Anthony Blunt, Donald Maclean, Guy Burgess, Harold „Kim” Philby si John Cairncross.

Dintre cei cinci, se crede ca  Philby  a avut cel mai mare succes în furnizarea de informaţii secrete  britanice Uniunii Sovietice. 

Ca o ironie, înaintea fugii sale in URSS, Philby  fusese decorat de guvernul britanic cu înalta distinctie de ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE).

1990: Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) și-a încetat activitatea, în perspectiva alegerilor generale  de la 20 mai în Romania .

 

1991: A fost semnat, la București, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungaria privind stabilirea unui „regim de cer deschis”, în conformitate cu angajamentele lor asumate in cadrul Conferintei pentru Securitate si Cooperare în Europa de a promova o mai mare deschidere si transparenta a activitatilor lor militare si de a intari securitatea prin masuri de crestere a increderii si securitatii,

urmarind sa puna in aplicare in relatiile lor bilaterale, in conformitate cu  prevederile Documentului de la Viena din 1990 al Negocierilor privind masuri de crestere a increderii si securitatii, alte masuri de cooperare pentru intarirea increderii si securitatii, și a negocierilor Conferintei privind CERUL DESCHIS, asa cum s-a prevazut in Carta de la Paris pentru o Noua Europă.

Tratatul privind CERUL DESCHIS încuraja încrederea reciproca între cele două state parti, sporind previzibilitatea activitaților lor militare si a intarit încrederea intre ele.

 

 

 

 

1994: La Strasbourg, în cadrul Sesiunii Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei, Teodor Melescanu, ministul de externe al Romaniei, a semnat Protocolul 11 la Conventia Europeană a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, considerat document cheie al Conventiei si care prevede, printre altele, dreptul cetatenilor de a se adresa Curtii Drepturilor Omului.

 

1995: La Palatul Europei din Strasbourg, Romania a fost prima țară care a depus la Consiliul Europei instrumentele de ratificare a Conventiei-cadru privind minoritățile nationale.

 

 

1995: Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a hotarat prelugirea, pe termen nelimitat, a Tratatului de Neproliferare Nucleara, semnat in urma cu 25 de ani.

1997: Supercomputerul Deep Blue îl învinge pe campionul mondial de sah Garry Kasparov, devenind primul calculator care a învins omul intr-un meci de sah.

 

 

 

The chess grandmaster who was beaten by a computer predicts that ...

 

 

 

 

1998: India efectueaza trei teste atomice subterane.

 

1999: Legea privind accesul la propriul dosar de Securitate si deconspirarea Securitatii ca politie politica, a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputatilor a Romaniei, dupa ce, timp de 16 luni aceasta s-a aflat la Senat, iar pentru o perioadă de șapte luni a fost analizată in Comisiile juridică si de apărare ale Camerei.

 

 

2000: În timpul celui de-al doilea razboi din Cecenia, fortele patriotice cecene atacă armata rusa în republica vecină, Ingușetia .

 

2003: A murit Noel Redding, basist englez, fost  membru al grupului de muzică pop-rock The Jimi Hendrix Experience .

 

 

 

Noel Redding by Thomas Copi

 

 

 

 

 

David Noel Redding (25 decembrie 1945 – 11 mai 2003) a fost un muzician rock englez, cel mai cunoscut drept basist pentru Jimi Hendrix Experience și chitarist / cântăreț pentru grupul  Fat Mattress . După plecarea sa din Experiența din 1969 și dizolvarea Fat Mattress în 1970, Redding a format în Statele Unite grupul Road , care a lansat un album înainte de a se muta în Clonakilty, în Irlanda, în 1972.

Acolo el a format trupa Noel Redding, împreună cu fostul chitarist de la Thin Lizzy , Eric Bell , cu care a lansat două albume. 

 

 

 

 

 

 

 

2007: A murit  in urma unui  atac de cord, Malietoa Tanumafili al II-lea,  suveran al al regatului Samoa.

Malietoa Tanumafili II (n. 4 ianuarie 1913), a fost fiul lui  Malietoa Tanumafili si al  lui  Momoe Lupeuluiva Meleisea, si a succedat tatalui sau la tron in  1939.

In 1962  odata cu declararea independentei statului Samoa, devine sef de stat pe viata.

 Malietoa Tanumafili II  a aderat la cultul  Bah’ai ,fiind al doilea personaj regal (dupa regina  Maria de Romania), care a devenit adept al acestui cult.

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

Sfantul Mucenic Mochie

 

 

 

 

Sfantul Mochie a trait in secolului al IV-lea si a fost preot in Amfipol. El a suferit mucenicia in timpul imparatului Diocletian.

Pentru ca propovaduia pe Hristos si ii invata pe oameni sa renunte la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat in temnita, in foc, la fiare, dar din toate a iesit nevatamat.

Din Sinaxar aflam ca intrand Sfantul Mochie in capistea idoleasca, s-a insemnat cu semnul Sfintei Cruci si a stat unde era idolul lui Dionis, zicand:

“Stapane, Cel ce tii toata faptura si toate le-ai zidit prin Hristosul Tau; Cel ce ai rusinat pe diavolul cel instrainat de adevarul Tau si ai daruit fericirea intelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, si cinstesc numele Tau cel sfant; Cel ce ai sfaramat idolii Babilonului si ai aratat adevarata credinta a prorocului Daniil, Cel ce ai facut zadarnic uratul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tai si ai stins vapaia focului in cuptor; Cel ce ai inecat pe invartosatul Faraon in adancul marii, Cel ce ai ascultat rugaciunile lui Moise si ai scos prin toiag apa din piatra; Tu, Cel ce esti acum si ai fost si mai inainte si vei fi Imparat vesnic, auzi-ma pe mine robul Tau, ca iata ma rog Tie; vino in ajutorul meu si arata puterea Ta acelora care socotesc adevarul drept minciuna, sa Te cunoasca pe Tine unul, adevaratul si vesnicul Dumnezeu si sa izgoneasca intunericul ratacirii inchinarii de idoli!”

Apoi a strigat cu mare glas catre idol: “Dionise, netrebnic si desert, mut si surd, iti poruncesc tie, in numele cel mare si preaslavit al Hristosului meu, Cel ce locuieste intru cei de sus, sa cazi din intarirea ta si sa te intinzi pe pamant, ca sa se arate la toti neputinta ta”.

Indata s-a cutremurat pămantul si capistea si a cazut idolul cu mare zgomot, risipindu-se ca praful.

Sfantul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos fiind decapitat.

 

 

 

 Biserica Ortodoxă este Pe 11 mai Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinţii Chiril şi Metodie  numiţi „apostolii slavilor” pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.

 

 

 

 

 

 

Fișier:Cyril and Methodius.jpg

 

 

 

Chiril și Metodie au fost doi frați care au dus credința ortodoxă popoarelor slave din centrul Europei în secolul al IX-lea.

Pregătindu-și propovăduirea printre slavi, ei au inventat alfabetul glagolitic pentru a putea traduce Sfânta Scriptură și alte lucrări creștine în ceea ce în prezent se numește slavona veche. Mai târziu, alfabetul glagolitic s-a dezvoltat în alfabetul chirilic care este folosit și în prezent în unele limbi slave.  

Fraţii Chiril şi Metodie sunt cei care au creat alfabetul „glagolic”, care vine de la slavonescul „glagol”, în traducere – cuvânt.

Mai târziu, alfabetul glagolitic s-a dezvoltat în alfabetul chirilic.

Cei doi frați au fost canonizați și li s-a recunoscut rangul de Întocmai cu Apostolii pentru munca lor misionară. Numeroase detalii ale vieții lor au fost însă deformate de legendele care au apărut pe seama lor.  

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  3. e.maramures.ro

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia.ro

  6. Rador.ro

  7. Orthodoxwiki.org 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY:

http://www.youtube.com/watch?v=pWbKUSsPr1o

 

 

 

 

 

14/05/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: