CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 9 MAI. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 mai, istoricul zilei

 

 

1087: Sunt mutate la Bari (azi in Italia), moaştele sfântului Nicolae de la Mira, dupa ce regiunea Mira Lichiei a căzut în mâinile turcilor.

 

 

 

 

 

9 mai - Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari

 

Mira Lichiei (sau a Liciei) a fost un oras situat in Anatolia, de-a lungul coastei mediteraneene, la aproximativ 136 km de Antalia.

Ruinele orasului antic Mira se afla la aproximativ 1.5 km de Kale (Demre), un mic oras  din Turcia de azi.

 

 

 

 

 

 

sfantul-nicolae-chipul-reconstituit-de-cercetatori

Din cercetările oamenilor de știință, acesta ar fi chipul Sfântului Nicolae

(Foto: stnicholascenter.com).

 

 

Oamenii de știință au reconstruit chipul marelui Sfânt Nicolae, după moaștele sale. Pe baza cercetărilor arheologice, anatomice și antropologice, cercetatorii ruşi au descris imaginea reală a Sfântului Ierarh Nicolae: talia, tenul și chiar caracteristicile faciale, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

De asemenea, acestia au definit bolile de care Sfantul Nicolae suferise.

Studiul antropologic al relicvelor demonstrează ca marele Sfânt IIerarh nu a mâncat carne, ci doar mancaruri vegetale.

Inaltimea sfântului era de 1.67 m.

Pentru efectuarea acestui studiu, a fost nevoie de deschiderea mormântului Sfântului Nicolae din Bari.

Evaluarea expertizei a fost realizata de catre profesorul Luigi Martino. Fața sfântului a fost reconstruita dupa craniu. Profesorul a tras, de asemenea, mai multe concluzii despre bolile de care suferise Sfantul Nicolae: Articulatiile Sfantului Nicolae sunt deteriorate. Coloana vertebrala și oasele de la piept demonstrează tortura de care Sfantul Ierarh Nicolae a avut parte în închisoare.

Examinarea radiologica a craniului a demonstrat o usoara modificare interna craniana, profesorul Martino considerand ca aceasta ar fi fost cauzata de mai mulți ani de frig și umezeală petrecuti in inchisoare (sfântul a petrecut în închisoare aproape doi ani),   informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

 Sf.Nicolae al Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, a fost arhiepiscop de Mira, în sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în secolul al IV-lea. Deși mai puțin cunoscut în Biserica romano-catolică, în Biserica Ortodoxă sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți și mai cinstiți sfinți în popor.

Sfântul Nicolae este sfânt ocrotitor al multor țări (în special în Grecia și Rusia) și orașe, dar și al celor ce practică diferite meserii, ca de exemplu marinarii.

Biserica face prăznuirea Sfântului Nicolae pe 6 decembrie (data adormirii și praznic principal), precum și la 9 mai (mutarea moaștelor sale) și pe 29 iulie (data nașterii sale). 

 

 

 

 

1147: S-a născut Minamoto no Yoritomo, fondatorul japonez al instituției sogunatului și primul shogun al Shogunatului Kamakura din Japonia, o  formă de guvernământ de tip feudal care a durat aproape 700 ani; (d. 1199).

 

 

 

 

 

 

 

Clanul Minamoto a deținut puterea doar până în 1219, când dinastia s-a stins și a fost înlocuită de clanul Hojo, însă shogunatul lui Yoritomo a stabilit modelul structurii guvernamentale în Japonia, până la Restaurația Meiji din 1868.

 

 

 

 

1267 : A decedat Constantin I, Catolicosul armenilor ;  (n.1180)

A condus Biserica Apostolică Armeană din 1221,  pana in anul decesului sau.

 

 

 

 

1315: A murit Hugo al  V-lea de Burgundia;(n.1294 ). A  fost Duce de Burgundia intre 1306 si 1315 si  a fost fiul cel mare al lui Robert al II- lea , Duce de Burgundia și al printeesei Agnes a Franței si  a fost logodit cu Catherine de Valois în 1302, dar a  rupt logodna la 30 septembrie 1312 și nu a avut descendenți cunoscuti.

A  participat la Cruciade  și a fost de asemenea rege al Tesalonicului (1306-1313), titlu pe care l-a cedat   fratelui  său Louis, în schimbul drepturilor acestuia din urmă la ducatul Burgundiei.

 

 

 

 

 

 1439: S-a născut  Papa Pius al III-lea (Francesco Todeschini Piccolomini); (d. 18 octombrie  1503).

A fost papă al  Romei de la 22 septembrie,  până pe 18 octombrie 1503.

 

1502: Cristofor Columb a părăsit Spania pentru cea de-a patra şi ultima călătorie către „Lumea Nouă”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1740: S-a născut compozitorul  italian Giovanni Paisiello; (d. 1816).

 

 

paisiello hashtag on Twitter

 

 

 

 

 

 Paisiello fost în primul rând un compozitor de operă,  iar  lucrările sale au fost foarte populare și admirate în întreaga Europă.

 In 1776 el a primit o invitație de la țarină Ecaterina a II-a Rusiei, unde a devenit maestru de cor. A rămas timp de nouă ani in Rusia, perioadă în care a scris ceea ce este, probabil, capodopera sa: Il Barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) dupa o piesa de Beaumarchais.  Mozart a  remarcat  Bărbierul lui Paisiello și a pus pe muzica  Nunta lui Figaro.

La sfârșitul șederii sale in Rusia, Paisiello întors în Italia via Viena. Operele sale au fost  reprezentate în întreaga Europă, cu mare succes. Revenind la Napoli, el a fost capelmaistru la curtea regelui  Ferdinand IV. 

După Revoluția de la Paris el a rămas doi ani, fără ocupație până cand  Napoleon Bonaparte l-a luat  in serviciul Său. El a rămas in Franta  doi ani și jumătate, timp  în care a reorganizat cu ajutorul studenților lui Vincenzo Lavigna capela privată a primului consul.

Intorcandu-se la Napoli, Paisiello a fost primit în triumf., iar regele Neapolelui, Joseph Bonaparte,i-a acordat o pensie.

Revenirea Bourbonilor a însemnat pentru el inceputul unei perioade dificile careia i- a supraviețuit doar  pentru scurt timp și a murit 5 iunie 1816, în vârstă de 76 de ani.

 

 

 

 

 

 

1763:  S-a născut poetul maghiar János Batsányi; (d. 12 mai 1845, Linz, Austria).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1785, a publicat prima sa lucrare, un poem patriotic, intitulat „Virtutea a maghiarilor”.

In 1794, a luat parte la conspirația lui  Ignác Martinovics si a fost aruncat în închisoare in fortareata  Kufstein, unde a rămas timp de doi ani.

A  tradus proclamatia lui Napoleon in limba maghiara și  în urma  acestui act anti-habsburgic, a trebuit să se refugieze în Paris.

După căderea lui Napoleon,austriecii i-au  permis să locuiască la Linz  până la moartea sa, cu condiția  sa nu paraseasca  orașul. A publicat o colecție de poezii la Pesta în 1827.

 

 

 

 

 

 1805: A murit Friedrich von Schiller, dramaturg, poet, prozator, estetician şi istoric literar german; (n. 10 noiembrie 1759).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innobilat in anul 1802, este considerat unul din „printii poeziei germane”.

 

 

 

 

 

 

 

  1837: S-a nascut inginerul si industriasul german Adam Opel; (d. 8 septembrie 1895).

 

 

 

Адам Опель (Adam Opel) - Неофициальная энциклопедия Opel

A  fondat compania germană constructoare de automobile Adam Opel Gmbh, cu  sediul la Russelsheim, oraș în care el s-a născut și a murit.

 

 

 

 

 

 

1850: A incetat din viata chimistul si fizicianul francez Joseph Louis Gay-Lussac;  (n. 1778).

 

 

 

 

 

 

Fișier:Joseph louis gay-lussac.jpg

 

 

 

 

Gay-Lussac a fost  deputat al departamentului Limoges, iar în 1839 a fost numit pair al Franței de către regele  Ludovic-Filip al Franței .

A  fost membru al Academiilor din Prusia, Royal Society din Londra, Academia Imperială din Rusia și Academiile din Edinburgh, Torino și Stockholm.

A fost  decorat  Mare Ofițer al Legiunii de Onoare, Comandor de Merit al Prusiei și Cavaler al Ordinului Steaua Polară din Suedia.

Numele sau  este scris pe Turnul Eiffel si un  muzeu îi este dedicat în orașul lui natal, Saint-Léonard de Noblat (regiunea Limousin).

Un crater de pe Lună îi poartă numele.

 

 

1877: Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor  proclamă Independenţa de Stat a României.

 

 

 

 

 

 

 

România si-a proclamat independenta fata de Turcia. Hotarârea a fost adoptata in sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor, iar in urmatoarea zi Senatul a votat „Legea independentei”, care a fost promulgata imediat de catre regele Carol I.

O contributie importanta la acest eveniment istoric au avut-o politicienii vremii, indeosebi ministrul de externe Mihail Kogalniceanu. care a rostit celebrul discurs  :

„În stare de rezbel cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare….Ce-am fost înainte de declararea rezbelului? Fost-am noi dependenţi către turci? Fost-am noi provincie turcească? Avut-am noi pe sultan ca suzeran? Străinii au zis acestea; noi nu am zis-o niciodată. Aşadar, domnilor deputaţi, nu am nici cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi sîntem o naţiune liberă şi independentă .”

Dobândirea independentei s-a produs efectiv in urma razboiului ruso-romano-turc.

Atât independenta Romaniei, ca si cea a Serbiei si a Muntenegrului, precum si unirea Dobrogei cu România, au fost recunoscute in Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, din 3 martie 1878 si  a fost consfintita  prin Tratatul de la Berlin, incheiat in 13 iulie 1878.

 

 

 

 

 

 

 

1883: S-a nascut José Ortega y Gasset, filosof, scriitor spaniol; (d.18 octombrie 1955).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1895: S-a nascut poetul, dramaturgul, filosoful  şi eseistul român Lucian Blaga; (d. 1961).

 

 

 

 

 

 

Lucian Blaga - Limba si literaturaa romana

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucian Blaga, poet si filosof roman, membru al Academiei din 1936,nascut la Lancram, in judetul Alba, a fost o  personalitate marcanta a literaturii romane, autor al „Trilogiei” cunoasterii, culturii si valorilor.

A absolvit Liceul „Andrei Saguna” din Brasov, imediat dupa finalizarea studiilor inregistrandu-se si debutul sau in publicatia „Tribuna”.

In 1916,  a urmat  cursurile Universitatii din Viena, reintorcandu-se in tara cu titlul de doctor in filosofie.

In 1935 Academia Romana il rasplateste cu Marele Premiu „C. Hamangiu” pentru „opera sa dramatica si poetica”.

A avut o activitate diplomatica in mai multe state europene, dar  si pedagogica – la Universitatea din Cluj.

S-a stins din viata pe data de 6 mai 1961 si a fost inmormantat chiar in data in care s-a nascut, in cimitirul din localitatea natala.

 

 

 

 

 

1914: A murit  fizicianul francez Paul Héroult ; (n. 10 aprilie 1863).

 Este inventatorul electrolizei aluminiului și al cuptorului  cu arc electric pentru oțel.

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1903 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al  Universitatii  din Aachen. În 1904 el a fost făcut un Cavaler al Legiunii de Onoare.

 

 

 

 

 

 

 

1918: A decedat in Bucuresti marele poet român ardelean George Cosbuc ; (n. 20 septembrie 1866 in localitatea Hodou, Transilvania .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creația sa îl aseaza intre  autorii clasici al literaturii române, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de raspandire a culturii in randurile   țăranilor, fiind un precursor al mișcării poporaniste.

A dat o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie. si a  tradus foarte mult din lirica străină , a adaptat Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu)  si  a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română.

 A fost membru titular al Academiei Romane  din anul 1916.

 

 

 

 

 

1907: S-a nascut  politicianul german Baldur von Schirach; (d. 8 august  1974).

A fost din 1936 conducatorul miscarii tineretului nazist Hitlerjugend si, din 1940, gauleiter si guvernator al orasului Viena.  

 

 

Baldur von Schirach, nazistul care a zguduit PLANETA prin crimele ...

 

Schirach sa născut la Berlin, fiind  cel mai tanar dintre cei patru copii ai regizorului de teatru Rittmeister Carl Baily Norris von Schirach (1873-1948) și al soției  sale  americane, Emma Middleton Lynah Tillou (1872-1944).

Prin mama sa a fost descendentul a doi semnatari ale Declarației de Independență a  Statelor  Unite.

Engleza  a fost prima limbă a învățata acasă , el neputand să vorbească limba germană, până la vârsta de cinci ani.

 In 1932, Schirach s-a căsătorit cu Henriette Hoffmann (1913-1992), fiica fotografului personal al lui Adolf Hitler, care era și un apropiat prieten personal. Prin această căsătorie, von Schirach a intrat în cercul intim al lui Adolf Hitler.

În 1940, Schirach a organizat evacuarea a cinci milioane de copii din orașele germane periclitate de bombardamentele Aliaților.

În perioada august 1940 – mai 1945, Baldur von Schirach o organizat  deportarea a 185.000 de evrei din Viena în lagărele de concentrare din Silezia și Polonia.

În primul proces de la Nürnberg intentat principalilor criminali naziști, Schirach a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității ,  dupa ce a fost stabilita contributia sa la deportarea evreilor din Viena in lagarele de exterminare, dar a fost  achitat de învinuirea de participare la plănuirea unui război de agresiune.

A fost condamnat la 20 de ani de detenție, pedeapsă executată integral in penitenciarul din Berlin-Spandau.

În procesul de la Nürnberg, Schirach (împreună cu Albert Speer), a încercat să-l acuze pe Adolf Hitler pentru crimele comise.

După eliberarea din închisoare, Schirach s-a stabilit în provincia Renania-Palatinat.

În volumul său de memorii, „Ich glaubte an Hitler” („Am crezut în Hitler”), publicat în 1967, Schirach a afirmat că nu ar fi știut de asasinarea în masă a evreilor deportați.

 

 

 

 

 

 

1931: A murit la Pasadena, California, SUA, fizicianul de origine germană, Albert Abraham Michelson,  laureat al Premiului Nobel .

 

 

 

 

Professor Albert Abraham Michelson: Nobel Prize Winning Jewish ...

 

 

Nascut la  19 decembrie 1852 la Strzelno, Province of Posen, în Polonia, a fost un fizician evreu-prusac-american cunoscut pentru lucrările sale în domeniul măsurării vitezei luminii și în primul rând pentru experimentul Michelson-Morley.

În 1907 a primit Premiul Nobel pentru Fizică, pentru instrumentele sale de precizie optică și investigațiile spectroscopice și metrologice efectuate cu ajutorul acestora. 

A devenit primul american care a primit premiul Nobel într-un domeniu științific.

 

 

 

 

1918: A decedat la  Bucuresti marele poet român ardelean George Cosbuc ; (n. 20 septembrie 1866 in localitatea Hodou, Transilvania .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creația sa îl aseaza intre  autorii clasici al literaturii române, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi.

A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de raspandire a culturii in randurile   țăranilor, fiind un precursor al mișcării poporaniste.

A dat o versiune completă a operei lui Dante, Divina comedie. si a  tradus foarte mult din lirica străină , a adaptat Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu)  si  a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română.

 A fost membru titular al Academiei Romane  din anul 1916.

 

 

 

 

 

 1939: S-a nascut Ion Ţiriac, campion  de tenis român si  om de afaceri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Între 1958 și 1964 a fost membru al echipei de hochei pe gheață a României, cu care a participat la Jocurile Olimpice de Iarnă din Innsbruck și la Campionatele Mondiale.

În 1970, a câștigat împreună cu Ilie Năstase turneul de la Roland Garros. Talentul său pe teren s-a materializat mai ales la dublu, câștigând alături de Ilie Nastase, în afară de Roland Garros, numeroase alte turnee precum Foro Italico, Open Philadelphia Indoor (1970), Monte Carlo Open, Open Suedia, Italian Open și Canadian Open (1972), Arymehr Cup (1977), alături de Guillermo Villas la Baltimore International și Nice International (1977), Volvo International (1979) și, alături de Adriano Panatta, Campionatului Mondial de tenis, Sao Paolo (1974).

Țiriac a fost component al echipei României în Cupa Davis între 1959 și 1978, disputând trei finale, cu SUA, în 1969, 1970 și 1972, în toate trei avându-l ca partener pe Ilie Năstase.

Din 1984 până în 1993 a fost managerul tenismanului  de clasă mondială, Boris Becker,

Între anii 1998 – 2004, a deținut funcția de președinte al Comitetului Olimpic Român.

Ion Țiriac este de asemenea unul dintre cei mai bogați români, fiind proprietarul unui număr mare de firme în domeniul bancar, auto și cel al transporturilor. Este primul român care a intrat în lista Forbes a miliardarilor lumii, având o avere personală în jur de 1,1 miliarde dolari în martie 2007.

În noiembrie 2007, revista Capital a estimat averea lui Ion Țiriac la 2,2-2,4 miliarde de dolari.

Țiriac a fost căsătorit între 1963 și 1965 cu Erika Braedt, jucătoare de handbal si are copii cu Mikette von Issenberg (model; mama lui Ion Țiriac jr.) și cu Sophie Ayad (ziaristă; doi copii, Karim Mihai și Ioana Natalia).

 

 

 

 

 

 

1945:  La cartierul general sovietic din Berlin se semnează actul de capitulare necondiţionată a Germaniei – sfârşitul celui de–al doilea război mondial.

In fapt, au existat doua ceremonii de capitulare a Germaniei naziste.

Primul act al capitulării a fost semnat la Reims in  Franța, la ora 02:41 a zilei de 7 mai 1945.

Capitularea necondiționată a forțelor germane a fost semnată de Generaloberst Alfred Jodl, din parteaOberkommando der Wehrmacht (Înaltul Comandament al Forțelor Armate) și de reprezentantul noului Președinte al Reichului, Marele Amiral Karl Dönitz.

 

 

 

 

Os principais chefes militares de Hitler assinam o ato de rendição da Alemanha em 7 de maio de 1945

 

 

Generalul colonel Alfred Jodl semnând actele capitulării la Cartierul General Aliat de la Reims

 Militarii  germani a semnat documentul in prezenta unei largi asistente, jurnalisti, fotografi, precum si numerosi ofiteri aliati.

Singurul reprezentant al Uniunii Sovietice de la Cartierul General Aliat de la Rheims a fost generalul Ivan Susloparov, ofițerul de legătură al Armatei Roșii cu Aliații occidentali.

Stalin a fost nemulțumit de condițiile în care a fost semnat actul capitulării, considerand  că Germania trebuia să capituleze doar în fața împuternicitului comandantului suprem al Armatei Roșii și a insistat ca actul de la Rheims să fie considerat doar unul preliminar, ceremonia finală urmând să fie semnată la Berlin, unde se afla cartierul general al mareșalului Gheorghi Jukov.

Aliatii occidentali  au fost de acord  sa  semneze a  doua oara actul de capitulare  asa cum au solicitat   sovieticii,  care  au motivat ca oficialul rus prezent la actiunea din 7 mai, nu avea rang inalt.

Al doilea act al capitulării a fost semant la scurtă vreme după ora 0:00 a zilei de 8 mai  într-o suburbie a Berlinului.Reprezentanții URSS, Regatului Unit, Franței și SUA au sosit la scurtă vreme după miezul nopții.

După ce mareșalul Jukov a deschis ceremonia, reprezentanții germani au semant Actul final al capitulării necondiționate a Germaniei, care a intrat în acțiune la ora 23:01 ora Europei Centrale, fiind parafat de generalul feldmaresal Keitel, generalul Stumpf si amiralul Friedeburg din partea Germaniei, maresalul G.K. Jukov din partea Comandamentului suprem sovietic, maresalul Arthur B. Tedder, din partea Comandamentului suprem britanic, generalul C. Spaatz, reprezentantul Comandamentului american si generalul J. de Lattre de Tassigny, din partea Comandamentului francez.

 

 

 

 

 

 

Fișier:Zhukov reads capitulation act.jpg

 

 

 

 

 

Foto Wikipedia: Mareșalul Uniunii Sovietice Gheorghi Jukov citind actul capitulării Germaniei la Cartierul său General din Berlin. La dreapta sa se află Mareșalul Forțelor Aeriene al Regatului Unit, Arthur Tedder.

 

 

 

GHDI - Image 

 

Foto: Mareșalul  german Wilhelm Keitel semnând actul capitulării la Berlin.

 

 

 

 

Aceasta este explicatia  faptului ca  „Ziua victoriei” a fost sarbatorita, de sovietici si occidentali in doua zile diferite.

 

 

 

 

 

 

 

1945: S-a nascut la Resita, compozitorul roman de muzica usoara  Marius Ţeicu.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Marius Ţeicu.

 

 

 

 

Este un compozitor de succes, solist vocal, instrumentist (pian, instrumente cu clape, oboi), orchestrator, dirijor și profesor de muzica.

 

 

 

 

 

 

1946: Regele Victor Emmanuel al III- lea al Italiei abdică şi este succedat la tron de Umberto al II- lea .

 

 

 

Umberto II | king of Italy | Britannica

Victor Emmanuel al III- lea si Umberto al II-lea

 

 

 

 

 

In scurt timp Italia devine in urma unui referendum, republica.

Victor Emmanuel al III-lea (n.Napoli, 11 noiembrie 1869 – d.Alexandria, Egipt, 28 decembrie 1947), a fost membru al Casei de Savoia și rege al Italiei (1900-1946).

În plus, el a pretins coroanele Etiopiei și Albaniei și titlurile de împărat al Etiopiei (1936-43) și rege al Albaniei (1939-43), care i-au fost recunoscute de marile puteri în 1937 și 1939.

În timpul lungii sale domnii, Victor Emanuel al III-lea a trecut prin  două războaie mondiale și nașterea, creșterea și căderea fascismului în regatul Italiei.

 

 

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut in Beverly Hills, California, actrita americana  Candice Patricia Bergen.

 

 

 

 

 

 

 

 

A castigat 5 premii  Emmy  prntru  cea mai buna actrita intr-un serial de comedie  (1989, 1990, 1992, 1994, 1995), si  2  Premii Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un serial  TV de comedie (1989, 1992). A fost  de asemenea nominalizata la  Premiul Oscar.

 

 

 

 

 

 

 

1949: S-a nascut  muzicianul american Billy Joel.

 În 1973 a fost pe locul șase cu cele mai bune vânzări la categoria cântăreți-compozitori și pe locul trei la categoria  cântăreț solo in SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 1949: Printul  Rainier al III-lea urca pe tronul Principatului  Monaco.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Frantei, propune formarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, considerata precursoarea Uniunii Europene.

 

 

 

 

Robert Schuman and May 9th | European Parliamentary Research ...

 

 

 

 

1955:  Republica Federală Germania intră în NATO.

 

 

 

 

 

 

 1960: SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptivă.

 

 

 

 

 

1962:  S-a nascut Dave Gahan, muzician englez, vocalistul  trupei  „Depeche Mode”.

 

 

VIDEO: VIZIONATI AICI

 

 

 

 

 

 

 

1966: A decedat Alfred Mendelsohn, compozitor, pedagog şi dirijor; (n. 1910).

 

 

 

 

Ce am mai citit: iulie 2014

 

 

 

 

Alfred Mendelsohn (născut la 17 februarie 1910 în Bucureşti), a studiat 1927-1931 la Academia de Muzica din Viena cu Joseph Marx şi Franz Schmidt şi la Conservatorul din Bucureşti la Mihail Jora.

In perioada  1944-1963, a fost dirijor la Opera Naţională Bucureşti. A predat ca profesor de contrapunct la Conservator.

 A compus mai multe opere şi de balet, opt simfonii şi o simfonie dramatică în şapte scene, un poem simfonic, o suită de coarde, un   concert pentru violoncel, doua pentru vioară şi două concerte pentru pian, lucrări de cameră, oratorii, cantate, muzica de teatru şi film, lucrări corale.

În cvasi-totalitatea biografiilor întocmite de autori evrei, lui Alfred Mendelsohn i se menționează exclusiv opera muzicală, de compozitor și profesor la Conservator, dar se omite faptul că a  fost membru de partid (PMR) din 1945, secretarul subsecției (1946-50), respectiv președintele secției Muzică a A.R.L.U.S. (1950-?), membru al Comitetului pentru Arte subordonat Direcției Propagandă și Agitație a C.C. (1946-1948), director în cadrul Ministerului Artelor (și Informațiilor) (1948-1952), deputat în Sfatul Popular București (1948-1952); în anii ’50 secretar al organizației de partid a Societății/Uniunii Compozitorilor, calitate în care în 1956 declama:

“Uniunea Compozitorilor […] desființează din rădăcini caracterul mercantil al vechii Societăți […] și orientează eforturile creatorilor și ale muzicologilor spre o concepție nouă spre crearea unor opere importante, legate de viața și aspirațiile poporului nostru, creatorul socialismului”.

A fost redactor la revista Muzica, unde opina că “în artă se duce o bătălie aprigă între nou și vechi”, si acuza “tendințele retrograde, reacționare, care vor să izoleze arta de popor” și proslăvea “marea lumină care a răsărit în octombrie 1917”

A fost si un autor prolific de compoziții omagiale la adresa liderilor comunisti, partidului comunist și ideologiei comuniste, între care “Simfonia a III-a, Reconstrucția” (1949), oda “Cântec pentru Stalin” (1950), poemul simfonic “Prăbușirea Doftanei” (1950), piesele “Zorii secerătorilor”, “Cântec pentru marea prietenie” [româno-sovietică], cantata “Glasul lui Lenin” (1957) ș.a

 

 

 

 

 

 

 

 1974: Comitetul juridic al Camerei Reprezentanţilor din SUA a  început audierea martorilor în vederea declanşării procedurii de destituire a preşedintelui Richard Nixon pentru implicarea sa în scandalul Watergate.

 

 

President Trump's scandals are becoming more similar to Watergate ...

 

 

 

 

 

 

 1978:  Brigazile Rosii, o organizatie terorista  extremista italiana de sorginte marxista, l-a  asasinat pe fostul prim-ministru italian Aldo Moro; (n. 1916).

 

 

Fișier:Aldo Moro br.jpg - WikipediaVilág: Negyven éve rázta meg Olaszországot Aldo Moro elrablása ...

 

 

 

 

1979: La cea de–a XII–a ediţie a Campionatului european de gimnastică de la Copenhaga, Nadia Comăneci a câştigat  pentru a treia oară consecutiv titlul european absolut şi intră în posesia trofeului – performanţă unică în istoria competiţiei.

 

 

 

 

 

 

 1990: În Piaţa Universităţii, 68 oameni fac greva foamei pentru susţinerea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara.

 

 

 

 

 

 

 1994: Nelson Mandela este ales  primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

 

 

 

Nelson Mandela | Biography, Life, Death, & Facts | Britannica

 

 

 

 

1994: România obţine statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.

 

 

 

 

 

 

1994: Senatul SUA aproba  aderarea României la Alianţa Nord–Atlantică.

 

 

 

 

 

 

2004:  Ahmat Abdulhamidovici Kadîrov (n.  23 august 1951),  fost muftiu sef al Republicii Cecene Icikeria  în anii 1990,  a fost asasinat.

 

 

 

 

Сегодня исполнилось бы 65 лет Ахмат-Хаджи Кадырову - Экспресс газета

Foto: Kadîrov și Vladimir Putin

 

 

La începutul celui de-al doilea razboi de eliberare cecen, si-a tradat poporul, și a fost rasplatit de ocupantii rusi cu functia de președinte marioneta al Republicii Cecene, începând cu 5 octombrie 2003, după ce condusese administrația din iulie 2000.

La 9 mai 2004, a fost asasinat de luptatorii pentru independenta  ceceni in capitala Groznii, într-un atentat cu bombă în timpul unei parade de comemorare a victoriei sovietice în al doilea razboi mondial.

Fiul său,  Ramzan Kadirov,  care condusese miliția tatălui său în timpul conflictului cecen, i-a devenit succesor în martie 2007 în funcția de președinte al republicii.

 

 

 

 

 

Ziua de  9 mai  este:

 

 

 

 

 

 

 

 

–  Ziua declararii Independenţei Romaniei – La 9 mai 1877, Ministrul de externe Mihail Kogălniceanu a declarat, în plenul Parlamentului, în numele guvernului, că România  rupe legăturile cu Turcia si se declara independenta.

“În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare “.

 Declaratia de Independenta a Romaniei a fost adoptata in sesiunea extraordinara a Adunarii Deputatilor, iar in urmatoarea zi Senatul a votat „Legea independentei”, care  a fost promulgata imediat de catre principele Carol I.

 

 

 

 

 

Fișier:Rosenthal - Romania rupandu-si catusele pe Campia Libertatii.jpg

 

In imagine: Romania rupandu – si catusele pe Campia Libertati, pictura de Constantin Daniel Rosenthal

 

 

 

 

– Ziua Europei – Consiliul European, întrunit la Milano în anul 1985, a hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europeii, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”.

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Isaia

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Isaia; Aducerea moastelor Sfantului Ierarh Nicolae la Bari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Isaia s-a nascut la Ierusalim. A fost fiul lui Amos, fratele lui Amazia – regele Iudeii. Isaia a fost cel care L-a vazut pe Domnul Savaot asezat pe tronul slavei ceresti, inconjurat de serafimii cei cu sase aripi, care cantau: “Sfant, Sfant, Sfant, este Domnul Savaot” (Isaia 6, 3).

Marile prorocii ale lui Isaia se refera la intruparea Domnului, la Nasterea Lui din Fecioara Maria, la loan Botezatorul si la multe evenimente din viata Mantuitorului Hristos.

Acest Proroc a primit si darul facerii de minuni. Astfel, cand Ierusalimul era asediat de dusmani si era o seceta cumplita, Isaia s-a rugat lui Dumnezeu si a curs apa de sub Muntele Sion.

Aceasta apa s-a numit Siloam, care inseamna «trimis». Mai tarziu, Domnul avea sa indrepte pasii celui orb din nastere catre aceasta apa, in care sa se scalde si astfel sa-si recapete vederea.

In timpul domniei Regelui Manase, Sfantul Proroc Isaia s-a ridicat impotriva obiceiurilor pagane. Acesta a fost motivul pentru care a fost scos din cetate si taiat in doua cu fierastraul.

Isaia a trait si a prorocit cu sapte sute de ani inaintea venirii Mantuitorului Hristos.

A fost numit “Evanghelistul Vechiului Testament” datorita faptului ca a prorocit nasterea din Fecioara Maria a lui Mesia, Dumnezeirea Lui, minunile Lui, patimile si moartea, si in sfarsit preaslavirea Lui.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

Crestin Ortodox.ro; Istoricul zilei.com;Mediafax.ro; lessignets.com; Istoria md; Wikipedia.ro; Rador.ro

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

13/05/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 9 MAI. VIDEO […]

    Apreciază

    Pingback de ZIUA DE 9 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 09/05/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: