CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Moscova duce în scop propagandistic o campanie de mituire a italienilor


 

Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „Rușii oferă italienilor 200 de euro pentru un comentariu riu video bun despre Putin ,Rusia și Rusia ajutor»”

Un mesaj primit de mulți italieni pe reţelele de socializare: „200 de euro dacă mulțumești Rusiei pentru ajutor”.

 

După ce începând cu 22 martie, Rusia a trimis mai multe transporturi către Italia cu măști, combinezoane și kituri de testare, Moscova a început campania de mituire a italienilor în scop  propagandistic, scrie publicația italiană La Repubblica.

Prin intermediul WhatsApp este distribuit în masă un buletin de știri  şi o ofertă pentru italienii obișnuiți de 200 de euro pentru un comentariu video favorabil despre Putin şi  Rusia și „ajutorul”rusesc acordat  Italiei, această acţiune fiind coordonată de „serviciile ruse de informații”.

Cetățeni ruși aflați în Peninsulă la studii sau la muncă, au trimis prietenilor și cunoștințelor din Peninsulă mesaje în care erau încurajați să laude pe rețelele de socializare Rusia și pe președintele Vladimir Putin, în schimbul unor sume de bani.

Unele mesaje pretind că este vorba de o solicitare făcută de presa din Rusia, în scopul unui proiect jurnalistic legat de Covid-19.

Celor care au primit mesajele li se cere să se înregistreze în timp ce spun cuvinte laudative la adresa Kremlinului pentru ajutorul umanitar oferit Italiei și să posteze imaginile pe rețelele de socializare Twitter, Facebook și Instagram.

În schimb, aceștia ar urma să fie recompensați cu câte 200 de euro.

„Am nevoie de 15 italieni care să spună ceva pozitiv despre ajutorul umanitar oferit de Rusia.

Preferabil filmări sau texte cu poze. Pentru filmare plătesc 200 de euro, pentru text plătesc mai puțin”, este mesajul primit de un cetățean italian.

Mass-media italiană a relatat că 80% din livrările Moscovei de ajutoare pentru Italia aflată în plină epidemie de COVID 19 sunt inutile și că acestea nu sunt decât un pretext pentru infiltrarea agenţilor ruşi în această ţară membră a NATO şi UE.

La Repubblica a contactat o tânără care a publicat pe TikTok un mesaj în care muțumea Rusiei pentru ajutorul umanitar oferit Italiei, în contextul crizei Covid-19.

„Un prieten mi-a sugerat să o fac. Mi-a spus că îl plătesc și că îmi va da și mie 20 de euro pe clip.

Publicația scrie că  serviciile de intelligence italiene au observat o activitate neobișnuită pe Twitter după sosirea în Italia a avioanelor cu ajutoare ruseşti.

Apoi, în rețelele sociale au crescut brusc numărul de postări cu același refrene: „rușii ne-au ajutat” , „italienii îi mulțumesc lui Putin,” sau „spre deosebire de Uniunea Europeană, Rusia ne ajută”,  etc.

Jurnaliștii au solicitat ambasadei ruse să comenteze informația privind remunerările băneşti pentru comentariile pozitive despre Putin și „ajutorul” rusesc, iar aceasta a răspuns revoltată că „Rusia nu are nevoie de recunoștinţă în schimbul  banilor… din moment ce se primesc sute de apeluri în fiecare zi și scrisori de mulțumire de la cetățeni obișnuiți, politicieni, conducători de orașe și regiuni din Italia”.

 “Nu avem cunoștință cu privire la mesaje în care cetățeni italieni sunt rugați „să mulțumească țării noastre pentru bani. De la oricine a pornit această propunere anonimă, considerăm că este o provocare frauduloasă”relatează https://news.yam.md/ro/story/

Publicitate

04/05/2020 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: