CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 29 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 
 
 

 
 
 
 
 29 aprilie, istoricul zilei     

 

 

 

 

1091: În bătălia de la Levounion, armata bizantină condusă de împăratul Alexie I i-a  învins pe invadatorii pecenegi.   

 

1386: În bătălia de la raul Vihra, oastea cnezatului  Smolensk a fost infrântă de trupele Marelui Ducat al Lituaniei.

Smolenskul  a devenit vasal al Lituaniei.   

 

 1459: Încep represaliile domnitorului Vlad Ţepeş împotriva negustorilor saşi din Muntenia, care nu respectau poruncile sale.

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.donlinke.com/images/Vlad/vlad_tepes_big-x01.jpg  

 

 

 

 

Se pare că sașii din Brașov  complotau, mai pe față, mai pe ascuns, să-l alunge de la domnie.

Cronicile timpului spun ca Țepeș a strâns în ziua de Paște a anului 1459 câteva sute de negustori brașoveni (sau aflați în trecere).

43 au fost trași în țeapă, iar Țepeș a luat micul dejun printre țepele în care agonizau cei osândiți.

Alți 300 ar fi fost arși de vii., dupa care oştile muntene năvălesc in Transilvania, atacând ţinutul Sibiului, apoi al Barsei, prăpădind şi arzînd numeroase sate. 

 

1483: Insula Gran Canaria din arhipelagul Insulelor Canare,  este cucerită  de regatul Castiliei, pe tronul căruia se afla regina  Isabela I, după o campanie care a durat 5 ani si dupa peste un secol de  incursiuni şi tentative de cucerire europene (franceză, portugheză s.a).

Arhipeleagul este situat la Oceanul Atlantic la  aproximativ 150 km  în largul coastei de nord-vest a Africii şi aproximativ 1350 km  de  tarmurile  Europei si va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei.

 

 

 

Tenerife - Insula Primaverii Vesnice

 

 

 

 

 

 

 Gran Canaria era locuită de Canari (Guanches), o populaţie dispărută în prezent. Ei numeau insula Tamarán, sau „Ţara celor viteji”.

Aceasta are o suprafață de 1.560,1 km², fiind ca mărime a treia insulă din arhipelag (după Tenerife și Fuerteventura).

 1624: Cardinalul Richelieu a devenit ministru al regelui Ludovic al XIII-lea al Franţei.

 

My Photos by

 

Cardinalul Richelieu (1585 – 1642)

 

1661: Insula Taiwan este ocupată de China în timpul dinastiei Ming.

 

1727: S-a născut Jean Georges Noverre, un coregraf precursor al dansului modern; (m. 19 oct 1810).

 

 

 

1818: S-a născut Țarul Alexandru al II-lea  al Rusiei între 1855  și 1881; (d. 1881).

 

 

 

 1818 : La Chişinău, în Basarabia ţaristă, ţarul Alexandru I sancţionează un nou regulament de administrare a Basarabiei – Aşezămîntul obrazovaniei oblastiei Basarabiei.(Aşezămîntul constituirii regiunii Basarabia).

 

 

Alexandru I, împărat al Imperiului Rus 1801-1825

Alexandru I,ţar al Imperiului Rus 1801-1825

 

 

Legea organică pentru administrarea provinciei Basarabia (o veritabilă constituţie) a fost elaborată în limbile română şi rusă.

Conform acestei legi se menţineau vechile drepturi ale tuturor claselor sociale. Boierii, pe lîngă vechele privilegii, primeau drepturile şi avantajele nobilimii ruseşti.

Judecata civilă se făcea în limba română, iar cea penală în limba rusă şi în română. Jalbele catre  guvernatori se puteau face în română şi în greacă.
Partea nefasta a Legii a constat in înlesnirea colonizării Basarabiei, care s-a observat mai ales pe teritoriile mai puţin populate de băştinaşi, precum era Bugeacul (Basarabia istorică).
Paralel cu coloniştii alogeni, adusi din strafundurile imperiului, au fost aşezaţi în Basarabia şi militarii în retragere împreună cu familiile lor, acestia fiind scutiţi pe viaţă de plata datoriilor către stat.

 

 

 

 

  1854: S-a născut savantul şi matematicianul francez Henri Jules Poincaré.

A fost primul care a studiat principiul relativităţii. (m. 17 iulie 1912).

 

 

  1863: S-a nascut William Randolph Hearst, magnat al presei din SUA; (d.14 august 1951).

 

1868: S-a înființat Filarmonica Română, care poartă astazi numele marelui compozitor roman lui George Enescu. Filarmonica din Bucureşti a fost fondată în 1868 din iniţiativa unui grup de muzicieni, în frunte cu Alexandru Flechtenmacher şi Eduard Wachmann (după alte două tentative, în 1833 şi în 1865).
Actul de constituire este datat 29 aprilie 1868, cînd Societatea Filarmonică Română a susţinut primul său concert, prezentând capodopere din creaţia clasică şi romantică. În luna februarie a anului 1888, a fost inaugurat Ateneul Român, devenit de atunci simbol al culturii naţionale.

 

 

1877: Adunarea Deputaţilor din România adoptă o moţiune prin care declara rupte legaturile cu Imperiul Otoman. În cadrul sesiunii Adunării Deputaților din 29 aprilie și a Senatului de a doua zi, Parlamentul României declara rupte legăturile diplomatice cu Imperiul Otoman și recunoștea existența stării de război dintre cele două state, conflagraţie care ulterior va purta numele Războiul pentru Independenţa României.
Moţiunea a fost votată cu 58 voturi pentru, 29 contra şi 5 abţineri.

 

1879: (16/29 aprilie) – S-a nascut in comuna  Didesti, jud. Teleorman, Gala GALACTION; ( d. 8 martie 1961, Bucuresti).

 

 

Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână

Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână

 

Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu), a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română.

 

 

1882: Inventatorul german Ernst Werner von Siemens (1816-1892), pune în funcțiune la Berlin mașina Elektromote , primul troleibuz.

 

 

  1899: S-a născut muzicianul american Duke Ellington (Edward Kennedy); (d. 1974).

 

 

 

 

1901: S-a născut împăratul Japoniei, Hirohito.

 

 

 

Aide's Diary Suggests Hirohito Agonized Over His War ...

 

  Hirohito ( d. 7 ianuarie 1989), cunoscut și ca Împăratul Shōwa, a fost cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie).
Shōwa reprezintă totodată și numele erei în care a domnit, ea fiind cea mai mare domnie a unui împărat din Japonia.
A fost primul monarh al Tronului crizantemelor, care, în 1946, după înfrîngerea țării sale în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost silit să renunțe la dreptul divin. Sub conducerea sa, Japonia și-a câștigat statutul de mare putere asiatică.

 

 

1902: Regele Carol I al României a instituit calitatea de «veteran de razboi», care avea in vedere atunci pe cei care luptaseră în Războiul de Independenţă din 1877 – 1878.

Calitatea de veteran de război s-a perpetuat, prin hotărârea Guvernului Romaniei, care a declarat in anul 2008 ziua de 29 Aprilie «Zi naţională a Veteranilor de Război», prilej de omagiere a foştilor combatanţi, supravieţuitori ai celui de al Doilea Război Mondial, încă în viaţă, toţi în vârstă de peste 80 de ani, dar şi a camarazilor trecuţi, între timp, în eternitate.
Glorie eterna eroilor neamului nostru !

 

 

1918: La Iaşi in România, s-a stins din viaţă Barbu Ştefănescu Delavrancea, scriitor, orator şi avocat român, membru al Academiei Române şi primar al Capitalei; (n. 11 aprilie 1858, București).

 

 

Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator şi avocat român

Barbu Ștefănescu Delavrancea, scriitor, orator şi avocat român

 

 

 

Este tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.
Scriitorul îşi va semna operele cu varianta definitivă Barbu Delavrancea (ortografiată la început ”de la Vrancea”, după acel ținut de mare originalitate etno-culturală, de care scriitorul se simţea foarte legat sufleteşte).
În perioada 1880 – 1882, Barbu Ștefănescu publică în România liberă foiletoanele intitutale Zig-Zag, semnînd cu pseudonimul Argus.
De acum datează și debutul propriu-zis al scriitorului ca nuvelist, cu Sultănică(România liberă, 9 – 15 martie, 1883), semnată Argus.

 

 

 

 

1928: La Chişinău, România, este inaugurat monumentul lui Ştefan cel Mare al sculptorului român Alexandru Plămădeală.

 

https://cersipamantromanesc.files.wordpress.com/2013/04/eab36-aszxcs.jpg

1936: S-a născut poetul român Gheorghe Tomozei; (d. 1997).

 

 Gheorghe Tomozei

 

 

 1941: S-a născut regizorul român Mircea Veroiu; (d. 1997).

 

1945: Lagărul de concentrare nazist de la Dachau a fost eliberat de trupele americane.

 

 

1945: Armata germană din Italia se predă necondiţionat aliaţilor anglo-americani.

 

1945: Al Doilea Război Mondial. Dictatorul german Adolf Hitler se căsătorește cu Eva Braun în buncărul sau din Berlin și îl desemnează amiralul Karl Dönitz ca succesor al său.

Atât Hitler cat și Eva Braun se vor sinucide în ziua următoare.

1946: Tribunalul Militar Internațional pentru Extremul Orient ii condamnă pe fostul prim-ministru al Japoniei Hideki Tojo și alti 28 foști lideri japonezi, pentru crime de război.

1954: S-a nascut Jerry Seinfeld, cunoscut actor de comedie american.

 

Jerry Seinfeld (Comedian) - On This Day

 

1956: S-a născut actorul si realizatorul român de emisiuni televizate Florin Călinescu.

 

 

 

Ea a fost soţia lui Florin Călinescu! De ce a murit Anmary, marea ...

 

1975: A decedat Radu Gyr (Radu Demetrescu), patriot roman si luptator anticomunist, poet, dramaturg , eseist ; (n. 1905).

 

1980: A decedat in California, la Bel Air, celebrul regizor american de origine britanica Alfred Hitchcock (nascut la 13 august 1899 la Londra).

În 1968 a primit un Oscar onorific, Premiul în Memoria lui Irving Thalberg pentru intreaga sa cariera in cadrul ceremoniei Premiilor Academiei.

 

 

Alfred Hitchcock - poza 3

 

Cu toate că nu a câştigat nici un premiu Oscar, întodeauna a fost și va fi considerat maestrul filmelor de suspans.

În 1979, American Film Institute i-a decernatpremiul pentru munca sa. În același an, Regina Angliei îi va decerna  titlul de Sir.

 

1990: S-a născut la Buzău, cântăreața română de muzica pop Lucia Dumitrescu.

Lucia Dumitrescu | Vocea Romaniei | ProTv

 

 

 

A primit numeroase distincţii la festivaluri de muzică uşoară : Festivalul Național ”Mamaia 2010” – Premiul I la secțiunea creație, cu piesa „La umbra ta”, compusă de Robert Anghelescu și Dragoș Dincă (Proconsul)

 A participat la Selecția Națională «EUROVISION» cu piesa «See you in Heaven, Michael», compozitor Mircea Romcescu.

In 2007 la Festivalul Național Mamaia 2007, a castigat TROFEUL FESTIVALULUI si  Premiul de excelență Radio România pentru interpretare.

 

 

1997: A intrat în vigoare Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.

 

 

 

2011: William, prinţul moştenitor al tronului Marii Britanii, s-a căsatorit cu Kate Middleton.

 

 

 

Prinţul William şi Kate Middleton şi-au unit destinele. Vezi cele ...

 

A fost prima nuntă princiară din acest secol.

 

 

29 aprilie:

– În Israel este Ziua dedicată Șhoah, comemorarea revoltei evreilor din ghetoul din Varșovia ocupata de nazisti).

– În Japonia este „Midori no Hi”, Ziua verde (aniversarea nașterii împăratului Showa Hirohito).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Calendar Creştin Ortodox

Sfinţii Nouă Mucenici din Cizic

Sfintii Noua Mucenici din Cizic

 

 

Sfintii Nouă Mucenici din Cizic au luat cununa muceniciei în secolul al treilea, în timpul persecuţiilor impotriva creştinilor.

Numele Sfintilor Noua Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie si Filimon. Acestia, desi aveau origini diferite, s-au intalnit in cetatea Cizic, unde au propovaduit credinta crestina.

Fiind prinsi de catre autorităţi, pentru că au refuzat să se lepede de credinţa în Hristos,  au fost supuşi la numeroase chinuri şi, intr-un final, ucişi prin taierea capului.

Pe locul in care acesti mucenici au primit martiriul, a fost ridicata o biserica, în vremea domniei imparatului Constantin cel Mare, in care au fost asezate sfintele lor moaste.

Tradiţia a consemnat numeroase minuni petrecute la racla cu moaştele acestor sfinţi.

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  4. Istoria md.

  5. Wikipedia. ro

  6. Rador.ro

 

 

 

 

 

 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

29/04/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 29/04/2020 | Răspunde

  2. […] s-a născut Florin Călinescu * Surse: https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/04/29/o-istorie-a-zilei-de-29-aprilie-video/ & https://ro.wikipedia.org/wiki/Jerry_Seinfeld/  & […]

    Apreciază

    Pingback de MfC.Aniversări, 29.04.2020 « Daurel's Blog | 29/04/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: