CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 26 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

26 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 121: S-a născut împăratul roman Marcus Aurelius;  (d.17 martie 180).

 

 

 

 

 

Emperor Marcus Aurelius (161-180 CE, Ephesus)

 

Marcus Aurelius a făcut parte din dinastia Antoninilor.

 

Născut Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai târziu, după ce a fost adoptat de împăratul Antoninus Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus.

După ce Antoninus Pius a devenit el însuși împărat, l-a căsătorit pe Marc Aureliu din motive dinastice cu fiica sa, Annia Galeria (sau Faustina minoris) în anul 145 și în anul următor l-a asociat la conducerea imperiului.

  Marc Aureliu devine  împărat  in anul 161, domnind  între anii 161 – 180 d.I.Chr.

Ca împărat s-a numit Marcus Aurelius Antoninus Augustus.A preluat  conducerea imperiului roman în vremuri dificile, trebuind să facă față unor amnenințări din diferite direcții.

După ce reușește să înăbușe în zona apuseană a imperiului revoltele unor triburi germanice și britanice, este confruntat în anul 165 cu invazia parților in provinciile orientale ale imperiului.

Romanii resping atacurile parților, ocupându-le și două orașe importante, Seleucia și Ctesifona.

In anul 177, Marcus Aurelius îl asociază pe Commodus la conducerea imperiului. În același an pleaca  în provinciile dunărene, pentru a reprima noi revolte ale triburilor germanice.

În anul 180, moare în urma unei boli infecțioase în orașul Vindobona (azi Viena).

În politica internă, Marc Aureliu a condus afacerile imperiului în strânsă colaborare cu Senatul și a inițiat o serie de reforme în problemele administrative și de drept, a construit școli, spitale și orfelinate.

Domnia lui Marc Aureliu a fost marcată de aspre persecuții ale creștinilor, cum a fost cea din 177 la Lugdunum (azi Lyon).

  Încă din tinerețe, Marc Aureliu a primit o educație solidă în retorica greacă și latină prin instructorii săi, Herodes Atticus și Marcus Cornelius Fronto.

Cu acesta din urmă a întreținut o bogată corespondență, în parte păstrată până azi.

Formația sa filosofică a fost marcată de doctrina stoică, reprezentată de Epictet, Apollonius din Calcedonia și Sextus din Cheroneia.

Singura sa lucrare a fost redactată în limba greacă, Ta eis heauton („Către mine însumi”), tradusă mai târziu în limba latină cu titlul Meditationes („Meditații”), în 12 cărți.

 

 

 

757: S-a născut în Cordoba emirul Hisham I sau Hisham Al-Reda (al doilea emir Umayyad  din Cordoba, care a domnit intre  anii 788-796).

În timpul domniei sale s-a confruntat cu pătrunderea forţelor carolingiene de-a lungul Pirineilor în 793, fapt care l-a determinat să porneasca un jihad (razboi sfant) împotriva  francilor creştini. Trupele sale nu au reuşit însă să cucerească Girona și Narbonne. 

Generalul umayyad Abd-al-Malik ibn Abd-al-Wahid ibn Mughith a fost mai norocos la Carcassonne.

Cu toate acestea, în mod surprinzător expediția nu a avansat mai adânc în teritoriul carolingian, dar a luat  o prada bogată şi numeroşi sclavi, care au servit  la extinderea Marii Moschei din Cordoba  și la construirea  mai multor moschei.

 

 

 

 

757: A decedat Papa Ştefan al II-lea. A condus biserica Romei de la 26 martie 752, până la moartea sa, succedând pe tronul pontifical papei Zaharia .

 

 

Pope Stephen II (715-757) - Find A Grave Memorial

Foto: Papa Ştefan al II-lea (n.715  – m.757)

 

 

 

 

1192: A decedat împăratul japonez Go-Shirakawa (Go-Shirakawa-Tenno) (18  octombrie 1127 – 26 aprilie 1192).

Numele său era  Masahito şi s-a retras de pe tron la data de 5 septembrie 1158.

 

 

 

Emperor Go-Shirakawa: Emperor of Japan (1127-1192) - Biography and ...

 

 

 

A  fost al 77- lea împărat al Japoniei, în conformitate cu ordinea tradițională de succesiune şi a domnit din 1155, până în anul 1158.

Numele cu care a rămas postum în istorie este Shirakawa Go (urmaşul)sau Shirakawa al II-lea în memoria împăratului Shirakawa, înaintaşul său.

 

 

 

 

1336: Francesco Petrarca (20 iulie 1304 – 19 iulie 1374), a urcat pe muntele  Ventoux (1.912 m), un munte situat in regiunea Provența din sudul Franței, supranumit  „Uriașul de Provence”.

Petrarca a  fost un savant și poet italian renascentist si unul dintre cei  mai vechi umanisti, fiind  numit adesea „parintle  umanismului”.

În secolul al 16-lea, Pietro Bembo a creat modelul modern de limba italiană bazat pe lucrările lui Petrarca, precum și pe cele ale Giovanni Boccaccio, și Dante Alighieri, aprobat ulterior ca model pentru stilul italian de Accademia della Crusca.

 

 

 

 

 

 

 Sonetele lui  Petrarca au fost admirate și imitate în toată Europa în timpul Renașterii și au devenit un model pentru poezia lirică.

Petrarca a strabatut  Europa,a servit ca ambasador și a fost numit „primul turist”, pentru că a călătorit doar pentru plăcere.  Acesta a fost si  motivul pentru care a urcat pe muntele  Ventoux.

 In 1345 a descoperit personal o colecție de scrisori ale lui Cicero a caror existenta era pana atunci necunoscuta

.

 

 

 

 

1462: Începe marea campanie militară a sultanului Mehmed II-lea împotriva domnului Vlad Ţepeş al Munteniei.

Turcii il înlocuiesc pe Vlad Ţepeş cu fratele său Radu, zis cel Frumos.

  

 

 

 

 

 1564:  Genialul dramaturg  englez William Shakespeare a fost botezat in Stratford-upon – Avon, Warwickshire, Anglia (data nașterii sale este necunoscuta).

 

 

 

 

 

 

 

William Shakespeare (26 aprilie 1564 (botezat) – 23 aprilie 1616).

 

 

 

 

 

 

1575: S-a născut Maria de Medici, regină a Franţei, a doua soţie a lui Henric al IV-lea; (d.1642).

 

 

 

 

Foto: BRONZINO, Agnolo, portretul Mariei de Medici

 

Maria de Medici (d. 3 iulie 1642) a fost regină a Franței sub numele de Marie de Médicis. După asasinarea soțului său în 1610, a devenit  regentă pentru fiul său, viitorul rege Ludovic al XIII-lea.

 

 

 

 

1711: S-a născut filosoful englez David Hume (7 mai s.n) ; (d.25 august 1776).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un filozof, istoric și economist scoțian, adept al empirismului si  unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai Iluminismului scoțian.

A fost un critic al dogmatismului metafizic și religios.Contemporan cu Immanuel Kant, a respins și a ridiculizat valoarea ideilor abstracte, a ideilor ce nu vin din realitate, din experiență.

Ideile lui Hume au avut o mare influență asupra multor gânditori si savanti,printre care si Albert Einstein care spunea că a fost inspirat de Hume la formularea teoriei relativității.

 

 

 

 

1775: În urma convenţiei ilegale încheiate între Imperiul Otoman şi Austria, ţinutul Bucovina, parte a teritoriului Principatului Moldova, a intrat în componenţa Imperiului Habsburgic.

 

 

 

 

1792: Tânărul ofiţer francez Claude  Rouget de Lisle a lansat la Strasbourg, în noaptea de 25 spre 26 aprilie cântecul „Chant de guerre de l’armée du Rhin” (Cântecul de război al armatei de pe Rin), cunoscut şi devenit celebru sub numele de” La Marseillaise”, devenit imnul naţional al Republicii Franceze.

 

 

 

 

 

 

În timpul Revoluţiei franceze a fost mutat la garnizoana din Strasbourg, unde  l-a cunoscut pe primarul oraşului, Philippe-Frédéric de Dietrich (se pare că în cadrul unei loji masonice).

La cererea acestuia a compus mai multe cântece patriotice, printre care  Chant de guerre pour l’armée du Rhin („Cântecul de război al armatei de pe Rin”), pe care l-a cântat pentru prima oară la 25 / 26 aprilie 1792, în cadrul unui banchet dat de primarul Philippe-Frédéric de Dietrich în onoarea voluntarilor „armatei de pe Rin” care se mobilizaseră după declararea războiului cu Austria. Acest cântec va deveni mai târziu, la 14 iulie 1795, imnul naţional al Franţei, cunoscut sub numele La Marseillaise.

A fost destituit din funcţie, de către liderul revolutionar  Lazare Carnot, pentru că protestase împotriva arestării regelui Ludovic al XVI-lea în urma insurecţiei de la 10 august.

Deoarece îşi manifestase făţiş simpatiile promonarhiste, a fost întemniţat în timpul terorii iacobine, dar a scăpat de ghilotinare.

În 1795 a fost înrolat din nou în armata revoluţionară fiind trimis la Brest sub comanda generalului Hoche. A luat parte la luptele împotriva insurgenţilor contrarevoluţionari (şuani) din Bretania.

A demisionat din armată în 1796, revenind la Lons-le-Saunier, unde a trăit în condiţii modeste. S-a manifestat ostil faţă de instaurarea imperiului, îndrăznind să-i scrie lui Napoleon: „Bonaparte, vous vous perdez, et ce qu’il y a de pire, vous perdez la France avec vous !” („Bonaparte, vei pierde şi, ceea ce este mai rău, va pierde şi Franţa odată cu tine!”).

 

VIDEO: AICI

 

 

 

 

1798 : S-a născut Eugene Delacroix, pictor, desenator, gravor şi litograf francez  (26 aprilie 1798 – 13 august 1863).

 

 

 


  Eugene Delacroix

 

 

A realizat compoziţii care reflectă evenimente dramatice, tablouri cu subiect oriental, portrete, naturi moarte, scene de vânătoare şi peisaje.

 

 

 

 

 

1828: Începe Războiul ruso-turc  care se va încheia in 1829 cu Pacea de la Adrianopol; (14 aprilie s.v.).

 

 

 

Nikolae I, împărat rus (1825-1855)Mahmud II-lea, sultan turc (1808-1839)

 

Foto:

Stânga –   Împăratul rus Nikolai I (1825-1855)

Dreapta – Sultanul turc Mahmud II-lea (1808-1839)

 

 

Cauzele războiului  au fost legate de situaţia creată în sud-estul Europei după declanşarea luptei de eliberare naţională a  poporului grec.

În primăvara 1825, revoluţia greacă, a fost reprimată sîngeros prin intervenţia paşei de Egipt, Ali Paşa, eveniment care determină la 1827, Rusia, Franţa şi Anglia să atace şi distrugă flota turco-egipteană în timpul bătăliei de la Navarin.

Intervenţia militară a Rusiei, va încălca Convenţia de la Akkerman, ceea ce i-a determinat pe turci să rupă  relaţiile diplomatice cu Rusia, ceea ce va servi Rusiei drept  pretext pentru începerea Războiului antiotoman din 1828-1829. 

Trupele Rusiei ţariste au trecut Prutul şi în cîteva zile au ocupat principatele române Moldova şi Valahia.

În locul domnilor celor două principate, care se refugiaseră, se instituie o administraţie militară rusă, în frunte cu contele Pahlen, numit preşedinte deplin împuternicit al adunărilor (divanurilor Moldovei şi Valahiei).

Rusia va repurta victorie după victorie, în sprijinul ei venind şi trupe de voluntari români conduse de I. Solomon şi Gh. Magheru, voluntari bulgari, sîrbi, greci, etc.

Pacea de la Adrianopol din 14 septembrie 1829, stil nou (2 septembrie 1829, stil vechi), pune capăt războiului, Turcia fiind  nevoită să ceară pace, înainte de a fi pe deplin distrusă.

În urma războiului, principatului Valahia i se restituie vechile cetăţi din stînga Dunării (Turnu, Giurgiu şi Brăila si  ambele principate româneşti îşi recapătă autonomia administrativă şi domniile pămîntene, libertatea comerţului pentru toate produsele sale (este desfiinţat monopolul turcesc asupra comerţului lor), scutirea de obligaţii pentru aprovizionarea cu produse a Constantinopolului şi cetăţilor de la Dunăre, limitarea obligaţiilor la plata tributului, dreptul de a înfiinţa armată pentru ordinea internă (miliţii) precum şi înfiinţarea cordoanelor sanitare la hotar.

Administraţia rusă urma să ramana  în principatele româneşti, pană la plata totală de către Turcia a uriaşelor despăgubiri de război în valoare de 11 500 000 ducaţi.

 

 

 

 

 

1865: O unitate de  cavalerie a armatei Statelor Unite, îl impuşcă mortal pe  asasinul  preşedintelui american Abraham Lincoln, John Wilkes Booth, care încerca sa scape de urmăritori în Virginia.

 

 

 

 

 

1877: Răspunzînd bombardamentului turc asupra Brăilei, Calafatului, Bechetului, Olteniţei şi Călăraşilor, în timpul Războiului ruso- romano-turc din  1877-1878, artileria română bombardează la rândul ei fortificatiile Vidinului, de pe malul bulgărescal Dunării.

 

 

 

 

 

 

1900: S-a născut Charles Richter, fizician şi seismolog american (26 apr. 1900 – 30 sept. 1985).

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1935 a inventat scara care-i poartă numele  prin care măsura intensitatea mişcărilor seismice (scara Richter).

 

 

 

 

 

1902: S–a înfiinţat „Fotbal Club Timişoara”. Peste câţiva ani se va transforma în Clubul Atletic Timişoara.

 

 

 

 

 

 

1910: S-a stins din viaţă Bjørnstjerne Bjørnson, poet, prozator, dramaturg şi publicist norvegian.

 

 

 

 

 (n.8 dec.1832 – d.26 apr. 1910)

 

 

Este considerat  unul dintre „cei patru mari” ai literaturii norvegiene a secolului al XIX-lea (alături de Henrik Ibsen, Alexander Kielland şi Jonas Lie);

A primit  Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 1903 .

 

 

 

 

 

 

1913: Se semnează la Petesburg,in Rusia, un protocol prin care Bulgaria cedează României oraşul Silistra şi cîteva mici teritorii din sudul Dobrogei; (26 aprile/9 mai).

 

 

 

 

1915 : A fost încheiat Tratatul secret de alianţă dintre Italia şi Puterile Antantei (Pactul de la Londra), în urma căruia guvernul italian a parasit Tripla Alianta cu Germania si Austro- Ungaria,  si a declarat război monarhiei austro-ungare si Germaniei, alăturandu-se  Antantei.

Această înțelegere recunoștea dreptul Italiei de a recupera teritoriile locuite de italieni, aflate sub controlul Austro-Ungariei, dar și dreptul de a ocupa coloniile germane din Africa  și teritorii din Balcani.

În ciuda acordurilor existente între Bucureşti şi Roma, guvernul italian nu a informat guvernul român asupra semnării acestui tratat.

 

 

 

 

 

 1920: Savantul roman Emil Racovita infiinteaza la Cluj  primul institut speologic din lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Emil Racoviță (n.15 noiembrie 1868, Iasi- d.17 noiembrie 1947,Cluj)  a fost un savant,explorator,speolog si biolog, considerat fondatorul biospeologiei, stiinta  care studiaza fauna din subteran – pesteri si ape freatice.

A fost ales academician în 1920 și a fost președinte al AQcademiei Romane  în perioada 1926- 1929.

 

 

 

 

 

 

1922: S-a născut poetul Ştefan Augustin Doinaş (pseudonimul lui Ştefan Popa), membru al Academiei Române, preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor.

Este cunoscut pentru scrierile „Omul cu compasul”, „Alter ego”, „Anotimpul discret”, „Lamentaţii” – volume de poezii; „Lampa lui Diogene”, „Orfeu şi tentaţia realului”, „Măştile adevărului poetic”; (m. 25 mai 2002).

 

 

 

 

 

 

Ştefan Augustin Doinaş; (26 apr. 1922 – 25 mai 2002).

 

 

 

 

 

 

 1923: Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) se căsătorește la catedrala Westminster Abbey, cu Lady Elisabeth Bowes- Lyon.

 

 

 

L'abdication la plus romantique revient à Edward VIII du Royaume ...

 

 

 

 

1925: În Germania, Paul von Hindenburg îl învinge pe  Wilhelm Marx, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale germane și devine primul șef de stat al Republicii de la Weimar ales direct.

 

 

 

 

 

 

1926: S-a stins din viaţă Jules Gillieron, lingvist francez originar din Elveţia; (21 decembrie 1854 – 26 aprilie  1926).

Este considerat unul dintre creatorii geografiei lingvistice.

 

 

 

 

1933: S-a înfiintat Gestapo, politia politica secretă a Germaniei naziste.

S-a aflat în subordinea SS-ului, administrat de Reichssicherheitshauptamt (RSHA).

Împreună cu aparatul de informații numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV). 

În fiecare lagăr de concentrare nazist exista o secție a Gestapoului, numită oficial Politische Abteilung („secția politică”).

Activând ca o instituție inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni.

La Procesul de la Nürnberg a fost declarată de către tribunalele militare aliate, organizație criminală .

 

 

 

 

1937: Bombardament barbar asupra oraşului spaniol  Guernica efectuat de catre aviaţia germană, venită în sprijinul trupelor anticomuniste conduse de generalul Franco.

 

 

 

 

 

 

1938: A murit filosoful austriac Edmund Husserl, considerat fondatorul fenomenologiei, care a jucat un rol hotărâtor în dezvoltarea existențialismului.; (n. 8 aprilie 1859).

 

 

 

 

 

1945: A fost adoptată Carta Națiunilor Unite (a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945) .

 

 

 

 

 

 

 

1963: A murit poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu, cunoscut pentru scrierile „Din Ţara Zimbrului”, „La pragul minunii” şi „Lostriţa”; (n. 27 noiembrie 1884).

 

 

 

 

 

 

 

 

  A fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962). A fost condamnat alături de alți membri sau colaboratori ai Rugului Aprins (Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuș, Alexandru Mironescu, Adrian Făgețeanu, Roman Braga etc.)
Poetul român care, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic, din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …”. Creațiile au fost elaborate între 1954 – 1958.

Cele 90 de sonete ale sale  sunt o monografie închinată „paradisului și infernului iubirii”, conform criticului Ovid S. Crohmălniceanu.
În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București (strada Dr. Staicovici nr. 34).

 

 

 

 

 

 

1986: A avut loc un  grav accident  nuclear  la  Centrala atomo-electrica de  la Cernobâl (Ucraina), aflata la 200 km de Kiev.

Vartejuri de foc si praf s-au ridicat la inaltimea de aproape doi kilometri cu o puterea egala cu o suta de explozii atomice de la Hiroshima si Nagasaki luate impreuna, iar din reactorul afectat au fost aruncate pana la 1 miliard curie de energie radioactiva si aproximativ 156 tone de produse suprimate. Se spune ca efectele nu vor disparea nici in 300 de ani. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992:  Regele Mihai efectuează prima vizită în România după 1989. A fost primit cu entuziasm de bucuresteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993:  Curtea Constituţională a decis că Academia Română are competenţa de a stabili normele ortografice ale limbii române.

In urma acestei decizii „â”l-a inlocuit pe „î”.

 

 

 

 

 

 

2005: In urma presiunilor internationale Siria isi retrage ultimii 14000 de  soldati din Liban, punand capat a 29 de ani de ocupatie militara a acestei tari.

 

 

 

 

 

 

2005: Rapitorii celor trei jurnalisti români au prelungit până pe 27 aprilie, la ora 18.00, ultimatumul dat autoritatilor române cu privire la retragerea trupelor din Irak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 28 martie 2005, jurnalistii Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion au fost rapiti in Irak, iar, potrivit surselor initiale, rapitorii au cerut ca, in schimbul eliberarii lor, Romania sa-si retraga trupele din aceasta tara.

Dupa aproape doua luni, timp in care pe ecranele televiziunilor s-au vanturat fel de fel de informatii si scenarii, ramase neverificate pana in ziua de astazi, pe 22 mai 2005, cei trei se intorceau in Romania si erau primiti pe Aeroportul Otopeni, chiar de presedintele Traian Basescu si primul ministru al guvernului Calin Popescu Tariceanu.

 

 

 

 

2005: A murit Maria Schell, actriţă austriacă de film; (n. 1926).

 

 

 

2006:  A decedat în urma unui stop cardio-respirator, fostul ministru ţărănist Ulm Nicolae Spineanu; (n. 3 martie 1943).

A fost vicepreședinte al PNTCD  și membru al delegației permanente al partidului. În anul 1991 a fost ales membru supleant al Biroului de Conducere, Coordonare și Control al PNTCD.

La data de 11 decembrie 1996 a fost învestit de către Parlament în funcția de ministru de stat, ministrul Reformei, funcție pe care a deținut-o până la 5 decembrie 1997, când a avut loc prima remaniere a Guvernului condus de  Victor Ciorbea.

 

 

 

 

Spineanu Ulm Nicolae

 

 

De numele său se leagă programul economic și de reformă cu care Cabinetul Ciorbea a condus România în perioada 1996-2000.

A avut o activitate didactică universitară sustinută în cadrul Universității Politehnice  din București și la Școala Națională de Științe Administrative și Politice.

A lucrat ca profesor invitat la universități din Cracovia, Belgrad, Paris și Moscova (1978-1980).

 

 

 

 

 

 2013: A murit solistul şi compozitorul american de muzică country George Jones; (n. 1931)

 

 

 

 

 

 2015: A murit actriţa americană de film, teatru şi televiziune Jayne Meadows Allen, nominalizată de trei ori la premiile Emmy; (n. 1919);

A murit o actriță nominalizată de trei ori la PREMIILE EMMY! FOTO ...

 

 

 

 

 

 2017: A  decedat regizorul, producătorul şi scenaristul american Jonathan Demme, cunoscut pentru filmele  de mare succes „Tăcerea Mieilor” (1991) şi „Philadelphia” (1993); (n. 1944).

 

 

 

 

Jonathan Demme - IMDb

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfintii Mucenici Chiril, Chindeu si Tasie din Axiopolis

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei, pe vremea imparatului Liciniu.

Acesta din urma, fiind casatorit cu sora imparatului Constantin cel Mare, Constantina, a indragit una din slujnicele sotiei sale, pe fecioara Glafira.

Aceasta i-a marturisit totul imparatesei, care a trimis-o pe fecioara departe de curtea imperiala de la Nicomidia.

Ajungand Glafira în cetatea Amasia, a fost intampinataă şi primită cu bunătate de Episcopul Vasile, impreună cu alţi creştini.

Ea a daruit toţi banii pe care îi primise de la imparateasa, bisericii din Amasia.

Afland Liciniu unde a ajuns slujnica, a poruncit sa fie adusi din Amasia atat Sfântul Vasile, cât şi fecioara Glafira.

Între timp, Glafira insa a murit, iar soldaţii l-au adus în fata lui Liciniu numai pe episcopul Amasiei.

Dupa ce a fost supus la numeroase chinuri, Sfantul Vasile a fost omorât prin tăierea capului şi aruncat în mare.

Trupul sfântului a fost gasit lângă cetatea Sinope şi dus în Amasia, unde a fost ingropat cu cinste în biserică.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=SRLW6q70sPg

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2.  cerscetaribibliografice blogspot.com;

 3. Crestin Ortodox.ro;

 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 5. Mediafax.ro;

 6. Nicolae Isar, Istoria Modernă a Românilor, Editura Universitară, Bucureşti 2006.

 7. Metapedia.ro.

 8. Rador.ro

Publicitate

26/04/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 26/04/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: