CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

24 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 1184 i.Hr.- Grecii intră potrivit legendei  în Troia, dupa ce au născocit un  șiretlic – un gigantic cal de lemn, gol în interior (calul era animal sacru în Troia) si care avea inscripția următoare:

Grecii dedică această ofrandă Atenei, pentru întoarcerea lor acasă”.

 

 

 

Calul troian

 

 

 

Fiind gol în interior, calul a fost umplut cu soldați, aflați sub comanda lui Ulise. Restul armatei a ars taberele și s-a îndreptat cu corăbiile spre Tenedos.

Când troienii au descoperit că grecii au plecat, s-au bucurat crezând că războiul s-a încheiat, au dus calul în cetate și au sărbătorit până noaptea tîrziu . Grecii au ieșit din cal, au ucis gărzile troiene şi au deschis cetăţii.

702- S-a nascut  la Medina Abû `Abdillâh Ja`far bin Muhammad al Sâdiq,fondatorul primei scoli islamice si un eminent jurist musulman;(d.15 decembrie 765).

1185- S-a născut împăratul japonez Antoku; (n. 1178)

 

 

1342 – A murit Papa Benedict al XII-lea; (1285).

 

 

1434 –  Prima atestare documentară a funcției de spătar la Curtea Moldovei – funcție de înalt demnitar, care purta, la festivități, sabia și buzduganul domnului.

 

 

 

  1514- Gheorghe Doja, un mic nobil secui, este numit comandant al oastei cruciate adunate în tabăra de la Rakos, în apropierea Budei.

 

 

 

1558 – Maria Stuart, regina Scotiei se casatoreste  in Catedrala Notre Dame din Paris cu Delfinul Franţei, viitorul rege Francisc al II-lea.

 

 

1595 –  Principele transilvanean  Sigismund Bathory înlătură din domnia Moldovei pe Aron Tiranul şi îl înscaunează  pe Ştefan Răzvan.

 

 

 

Sigismund Bathory, Fürst von Siebenbürgen (1572-1613)

Foto: Sigismund Bathory ( n. 1572 sau 1573 –  d. 27 martie 1613).

1704 – In Boston, Massachusetts apare  primul ziar  publicat in coloniile  britance din America de  Nord, intitulat ” Boston News-Letter”.

 

 

 

 

1731 – A murit scriitorul englez Daniel Defoe; (n.1660).

 

 

 

Poze Daniel Defoe - Persoana - Poza 3 din 3 - CineMagia.ro

A  fost un jurnalist și scriitor englez care a devenit celebru pentru  romanul sau „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un naufragiat care a rămas singur pe o insulă.

Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat de critica  fondatorul romanului englez si primul mare romancier realist britanic.

 

 

 

 

 

1743 – S–a născut Edmund Cartwright, inventatorul britanic al războiului de ţesut industrial; (m.30.10.1823).

 

 

 

1800 –  Președintele american John Adams  semnează un act prin care era alocată suma de 5000$, în vederea achiziționării de cărți „pentru uzul Congresului”.

Astfel, s-au pus bazele Bibliotecii Congresului SUA.

 

 

 

 

 

1837 – Apare la Bucureşti in  Valahia, ziarul Cantor de avis şi comers, prima publicaţie românească specializată, destinată în exclusivitate afacerilor, sub conducerea lui Zaharia Carcalechi. Ziarul a apărut pînă la 30 ianuarie 1857, iar din 13 februarie 1843 a purtat numele de Vestitorul românesc.

 

 

 

 

1846 – A inceput  războiului mexicano-american.

 A fost un conflict armat între Statele Unite și Mexic, care a avut loc între 1846 și 1848, în urma anexării în 1845 de către Statele Unite a Texasului.

Mexicul a revendicat  provincia mexicană separatistă Texas, refuzand să recunoască secesiunea și dobândirea independenței de către aceast teritoriu pe cale militară,  în 1836.

Mexicul a capitulat si în conformitate cu Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, teritoriile mexicane Alta California și Santa Fé de Nuevo México au fost cedate Statelor Unite. 

Raul Rio Grande a devenit graniță între Texas și Mexic, iar Mexicul nu a mai revendicat niciodată Texasul.

 

 

 

 

1856 – S-a născut Henri Philippe Petain, mareşal şi om politic francez. S-a remarcat în timpul primului război mondial (a oprit ofensiva germană de la Verdun din 1916); a fost şef al statului în perioada iulie 1940 – august 1944 şi prim-ministru al Regimului de la Vichy (1940-1942), în condiţiile generate de înfrângerea Franţei de către trupele germane..

Pe plan intern Petain a promovat o politică de reprimare a Rezistenţei franceze; în exterior a abordat o orientare de subordonare faţă de cel de-al III-lea Reich.

 

 

 

 

Philippe Pétain | Here's a photo of Philippe Pétain I colour… | Flickr

 

 

A fost condamnat la moarte (1945), dar  pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă, ţinându-se seama de meritele sale în timpul primului război mondial; (m.1951).

 

 

 

 

 

 

1877: Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, pentru a-si cuceri  independența de stat deplină fata de Turcia.

Războiul Ruso-Turc din 1877–1878 și-a avut originea într-o răspândire a naționalismului în Peninsula Balcanică și în dorința Rusiei de a recupera pierderile teritoriale suferite în Războiul Crimeei, recăpătând supremația în Marea Neagră și încurajând mișcările politice de eliberare a popoarelor din Balcani de sub dominația otomană.

 

 

 

 

2205.N.Grigorescu-Atacul de la Smardan - Goblen KRIF Timisoara

Pictura de N.Grigorescu – Atacul de la Smardan

Ca rezultat al războiului,  România, Serbia și Muntenegru, fiecare state suverane de facto de mai mult timp, și-au proclamat oficial independența față de Imperiul Otoman.

După aproape cinci secole de dominație otomană (1396–1878), statul bulgar a fost reînființat cu numele de Principatul Bulgariei, între Dunăre și Munții Balcani (cu excepția Dobrogei de Nord dată României) și cu regiunea Sofiei, care a devenit noua capitală.

Congresul de la Berlin, din 1878, a permis, de asemnea, Austro-Ungariei să ocupe Bosnia și Herțegovina și Regatului Unit să primească Cipru, în timp ce Imperiul Rus a anexat sudul Basarabiei și regiunea orașului Kars.

 

 

 

 

1886 – S-a născut la Ploieşti, filologul şi traducătorul de origine aromâna Ştefan Bezdechi.

 

 

 

 

Stefan BEZDECHI - poza (imagine) portret

 

 

 

 

A avut o  bogată activitate didactică la Universitatea din Cluj (1919-1951) si a fost membru corespondent al Academiei Române; 

  Clasicist de marcă, fin traducător din maii poeți epici și lirici ai clasicismului antic, din filosofii greci și latini, precum și din umaniști reprezentativi, el a contribuit masiv la cunoașterea literaturilor eline, latine și bizantine în România.

A decedat la 25 martie 1958 la Cluj.

 

 

 

 

 

1898 –  SUA  invadează posesiunea spaniolă Cuba, declanșând războiul hispano–american, care se va încheia prin Tratatul de pace de la Paris (10 decembrie 1898), Statele Unite intrând in posesia fostelor colonii spaniole Porto Rico, Filipine, Insulele Caroline şi Guam.

Cuba a ramas ocupată, sub jurisdicția  Statelor Unite, până în 1902.

 

 

 

 

1904 – Cenzura rusă a ridicat interdicția asupra  presei în limba  lituaniană scrisă cu grafia latină, după aproape 40 de ani.

Interdicția de presa din  Lituania privea toate publicațiile de limbă lituaniana tipărite în alfabetul latin în Imperiul Rus, care  la momentul respectiv controla Lituania.

Publicațiile de limbă lituaniană, care utilizau alfabetul  chirilic au continuat să apară si au fost  și chiar încurajate de ocupanţii ruşi.

Interzicerea alfabetului latin a apărut după revolta  din ianuarie 1863, luând forma unui ordin administrativ în 1864, și nu a fost ridicata până la 24 aprilie 1904.

Erau declarate ilegale tiparirea, importul, distribuirea, sau deținerea oricaror  publicații în alfabetul latin.

 Autoritățile țariste sperau că această măsură, parte a unui plan de rusificare mai amplu, ar putea reduce influența poloneză asupra lituanienilor.

Cu toate acestea, patrioţii  lituanieni au continuat sa tipăreasca in alfabetul latin diverse publicatii  în afara Imperiului, în mare parte în Lituania Minor (Prusia de Est), precum și în Statele Unite ale Americii.

A fost organizata o contrabanda activa cu cărți  și periodice ilegale  peste graniță, numărul de astfel de publicații continuand  să crească în ciuda sancțiunilor severe și persecutiilor la care erau supusi activiștii nationalisti lituanieni. Interdicția a creat o opoziție bine definită și organizată faţă de impunerea forţată a culturii ruse.

Istoricul lituanian Edvardas Gudavičius a descris interdicția ca un test al rezistenţei nationale lituaniene.

Daca nu ar fi a existat nici o rezistență, limba lituaniana ar fi devenit o notă de subsol istoric, iar națiunea modernă lituaniana nu ar fi fost creată.

 

 

 

 

 

1904 – S-a născut pictorul american de origine olandeză Willem de Kooning, ultimul şi cel mai bine cotat dintre reprezentanţii expresionismului abstract; (m.19.03.1997).

 

 

 

 

 

1911- S-a născut Eugen Jebeleanu, poet, traducător, publicist, membru al Academiei Române (“Surâsul Hiroşimei”, “Hanibal”); (m.21.08.1991).

 

 

 

 

 

 

 1915 – Arestarea 250 de intelectuali  și lideri ai comunitatii armene din Istanbul marchează începutul genocidului armean.

 

 

 

 

 

1916 – A început la Dublin in Irlanda, revolta de Paști,o mișcare care a  avut un rol determinant în modificarea statutului Irlandei ,care va deveni  republică independentă fata de Imperiul Britanic.

 

 

 

 1918 – Este semnat Tratatul de pace de la Bucureşti dintre România pe de o parte şi Germania, Bulgaria, Austro-Ungaria, Turcia pe de altă parte.

 

 

 

 

Harta cedărilor teritoriale ale României conform Păcii de la Paris (24 aprilie 1918 / 7 mai 1918), roşu către Austro-Ungaria, verde către Bulgaria, sursă: ro.wikipedia.org

 

Harta cedărilor teritoriale ale României conform Păcii de la Paris (24 aprilie 1918 / 7 mai 1918), roşu către Austro-Ungaria, verde către Bulgaria, sursă: ro.wikipedia.org

 


Confrom Tratatului de Pace de la Bucureşti, România este nevoită să cedeze Dobrogea către Bulgaria, să accepte rectificări de frontieră în Carpaţi (cedînd teritorii 5 600 km2 către Austro-Ungaria), să accepte instituirea un monopol asupra petrolului românesc pe 90 de ani, a comerţului cu cereale, a exploatării şi prelucrării lemnului, căilor ferate române, etc., către Germania.

La 24 aprilie 1918, stil vechi (7 mai 1918, stil nou) se semneaza  Tratatul de pace de la Bucureşti care a  consemnat încheierea  participarii  României la Primul  Război Mondial şi vine ca un acord final al Armistiţiului de la Focşani (26 noiembrie / 9 decembrie 1917) şi  al păcii preliminare de la Buftea (20 februarie / 5 martie 1918).

Din partea română tratatul a fost semnat de prim-ministrul Alexandru Marghiloman, cea mai potrivită persoană pentru a semna un acrord de pace cu germanii, acesta fiind un germanofil.

Totuşi, Tratatul de Pace de la Bucureşti nu a fost niciodată ratificat de Parlamentul României si nu a fost  promulgat de Regele României Ferdinand I, dispoziţiile sale nu au intrat în vigoare decît timp de şase luni, iar cînd Puterile Centrale au început să dea semne de epuizare la rîndul lor în octombrie 1918, înţelegerile au fost anulate de guvernul Marghiloman, România reluînd ostilităţile împotriva lor, cu ajutorul armatei franceze condusă de generalul Berthelot.

Urma să înceapă Războiul româno-ungar de la 1919 care sa soldat cu înfrîngerea  Austro-Ungariei şi destrămarea ei precum şi cu Realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

 

 

 

 

 

 

1926 – Este semnat Tratatul neutralitate si neagresiune de la Berlin. Germania și Uniunea Sovietică isi proclama  neutralitatea în cazul unui atac din partea unei tari terte in următorii cinci ani.

Tratatul de la Berlin (neutralității germano-sovietic și pact de neagresiune aprilie 1926) este un tratat de 24 aprilie 1926 în care Germania și Uniunea Sovietică fiecare promis neutralitate în cazul unui atac, pe de altă către un terț pentru următorii cinci ani .

Tratatul de neagresiune germano-sovietic a reafirmat  angajamentele luate de cele doua tari in Tratatul de la Rapallo, semnat în 1922.
Ratificarea acestui tratat s-a facut  la 29 iunie 1926 și a intrat în vigoare în aceeași zi.
Acesta a fost reînnoit prin protocolul adițional, semnat la 24 iunie 1931, ratificat la 5 mai 1933.

 

 

 

 

1934 – S-a născut actrița americană Shirley MacLaine.

 

 

 

Portrait of Shirley MacLaine | Robert Willoughby, Shirley MacLaine ...

 

 

Este sora mai mare a altui mare actor american, Warren Beatty. De multe ori nominalizată la Premiile Oscar (câștigat în 1984 pentru filmul Vorbe de alint), la Premiile BAFTA și la Premiul Globul de Aur, a dobândit ultimele  trofee în 1961 și 1963, pentru rolurile interpetate în Apartamentul și Irma cea dulce.

 

 

 

 

 

1942 – S-a născut Barbra Streisand, actiţă, cântăreaţă, producătoare şi regizoare de film (“Hello, Dolly!”).

 

 

 

 

 

 

Este  laureată a 2 premii Oscar, 8 premii Grammy , 5 premii Emmy, un premiu Globul de Aur, un Special Tony Award, un premiu AFI, și câte un premiu Kennedy, și Peabody, și este una dintre cele 12 artiste care au reusit sa câștige premii Oscar, Emmy, Grammy și Tony , cel puțin unul din  fiecare.

 

 

 

1953 – A murit în închisoarea comunistă de la Sighetul Marmaţiei, Gheorghe I.Brătianu, istoric, om politic, membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

Gheorghe (George) I. Brătianu s-a născut la 21 ianuarie 1898 la Ruginoasa, jud. Iasi. Era fiul lui Ion (Ionel) I.C.Bratianu.

În 1924 a devenit profesor universitar la catedra de istorie universală a Universitatii din Iasi  , iar din 1940 a Universitatii din Bucuresti .

În 1942  este ales membru titular al Academiei Romane, iar intre 1935-1947 îndeplinește funcția de director al Institutului de Istorie Universală din Iași   și apoi al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din Bucuresti   În anii ’30, a fost șeful unei fracțiuni dizidente a Partidului National Liberal  , pe care o înființase.

În  1947 a fost înlăturat de la catedra universitară și de la conducerea institutului de istorie, iar în septembrie i se fixează domiciliu forțat și i se interzic contactele externe.

La 9 iunie 1948  – odată cu reorganizarea Academiei Romane – care a luat  numele de Academia R.P.R. – i se retrage calitatea de academician ca, dealtfel, altor 97 de personalități științifice și culturale românești.

În noaptea de 7/8 mai 1950  este arestat de Securitatea comunista și întemnițat la inchisoarea Sighet  , fără să fi fost judecat și condamnat.

 A  murit în închisoare, la vârsta de 55 de ani, în condiții încă neelucidate. Potrivit mărturiilor altor deținuți, se pare că s-a sinucis prin strangulare, neputând să mai suporte chinurile detențiunii.

După alte surse,ar fi  fost bătut de un gardian până când  a murit.

 

 

 

 

 

1967 – Cosmonautul sovietic Vladimir Komarov, moare în naveta spatiala Soyuz 1, după ce parașuta nu i sa deschis.

 

 

Weird Universe: 10 of the Strangest Objects Ever Discovered

A fost primul cosmonaut care a decedat în timpul misiunilor spațiale.

 

 

 

 

 

1970 – Este lansat primul satelit chinez , „Dong Fang Hong I”.

 

 

 

 

 

SHINE - BEYOND A SINGLE STORY

 

 

 

 

1980 – A murit Alejo Carpentier, scriitor cubanez, unul din întemeietorii literaturii latino–americane moderne (“Împărăţia acestei lumi”, “Recurs la metodă”, “Harpa şi umbra”); (n.26.12.1904).

 

 

 

 

Tinta añeja: el periodismo real y maravilloso de Alejo Carpentier ...

 

 

 

 

 1986 – A murit Wallis Simpson, soția americană a regelui Eduard al VIII-lea al Regatului Unit; (n.1896). 

 

 

 

 

 

 

Prințul Edward, Duce de Windsor, a fost cel de-al treilea sot al sau si a renuntat la tron pentru a se căsători cu ea.

 

 

 

 

 1995 – A murit actrița română Gilda Marinescu; (n.1933 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998 –  Sârbii aprobă prin referendum (94,73%) respingerea de către președintele Slobodan Milosevici  a unei medieri a conflictului din Kosovo, propuse de comunitatea internațională.

 

 

 

 

2002 – Bosnia–Herţegovina a devenit cel de–al 44–lea stat membru al Consiliului Europei.

 

 

2005 – Papa Benedict al XVI-lea a primit Paliumul şi Inelul Pescarului, cele două însemne ale funcţiei sale, prin care s-a marcat inaugurarea pontificatului sau.

 

 

 

 

 2005 – A decedat politicianul israelian Ezer Weizman, cel de-al saptelea presedinte al statului Israel. Nascut la 15 iunie 1924, Tel Aviv, a fost președinte al Israelului în perioada 13 mai 1993 – 13 iulie 2000.

În perioada iulie 1958 – aprilie 1966, generalul Ezer Weizman a fost comandant al Forțelor Aeriene ale Israelului.

 

 

 

 

2008 – A încetat din viaţă poetul român Cezar Ivănescu, dramaturg, traducător şi director de editură;(n. 6 august 1941).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cezar Ivanescu a facut greva foamei in anii ’60, ca student în Iași, al Facultății de Filologie în semn de protest pentru ca a fost exmatriculat din facultate și exclus din Cenaclul Facultății de Filologie, pentru că a citit câteva poeme cumplite, anticomuniste și antisistem.

A mai făcut greva foamei în 1983 în redacția revistei Luceafărul în semn de protest împotriva cenzurii comuniste care-i pregătea pentru a fi topită cartea de poeme Doina.

A făcut din nou, 7 zile greva foamei în 1986, până când a fost spitalizat în stare critică la Spitalul de Urgență Floresca din București, în pragul morții, avînd o greutate de doar 45 kg, în semn de protest împotriva autorităților comuniste care i-au interzis „Cenaclul Numele Poetului”. 

La 14 iunie 1990 este victima mineriadei.  În urma agresiunilor extrem de dure, fizice și psihice suferite își revine greu după o lungă boală

A făcut greva foamei și în 5 ianuarie 1990 în semn de protest pentru faptul că Mircea Dinescu, președintele Uniunii Scriitorilor, i-a desfăcut contractul de muncă.

O altă agresiune îndreptată împotriva poetului a avut loc pe 3 ianuarie 2006. Cezar Ivănescu a fost atacat cu violență chiar în fața casei sale, în plină zi, de trei indivizi bine făcuți și umplut de sânge, tăindu-i-se o mică borsetă pe care o purta la piept. A scăpat cu viață fugind în bulevardul Dacia și luând un taxi.

Ulterior a venit și un echipaj al Poliției care a constatat urmările agresiunii. Cezar Ivănescu a depus apoi o reclamație la Poliție și și-a exprimat dorința ca acest caz să nu fie mediatizat, întrucât nu dorea ca imaginea sa – cu urmele fizice ale acestei grave agresiuni – să devină publică

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

Izvorul Tămăduirii

 

 

 

 

Izvorul Tamaduirii

In vinerea din Saptamna Luminata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Izvorul Tamaduirii. Aceasta sarbatoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecuta cu un orb. Inainte de a fi imparat, Leon cel mare a gasit intr-o padure un orb, care i-a cerut apa.

La indemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului sa bea apa dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a multumi Maicii Domnului, cand a ajuns imparat, Leon cel Mare a ridicat in apropierea izvorului o biserica unde s-au savarsit apoi multe minuni. 

Aceasta Biserica, situata in vechiul cartier Vlaherne, se mai vede si astazi in Istanbul.

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii s-a generalizat in Biserica Ortodoxa in timpul secolelor V – VI.

In toate bisericile si manastirile ortodoxe, dupa oficierea Sfintei Liturghii, se savarseste slujba de sfintire a apei, dupa o rânduiala adecvată Săptămânii Luminate.

 

 

Sfinţii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif 

 

 

 

 

 

 

Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif sunt cinstiti atat pentru faptul ca au aparat invatatura ortodoxa in fata influentelor calvine, cat si pentru ca au intărit unitatea romanilor in jurul dreptei credinte.

Sfantul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului intre anii 1640 si 1643.

S-a nascut in Tara Ardealului, în jurul anului 1600, intr-un sat din Transilvania, din parinti drept-credinciosi.

Din copilarie a intrat in obstea Manastirii Putna din Moldova unde a invatat caligrafia si tehnica pictarii icoanelor.

Atat pentru invatatura lui aleasa, cat si pentru viata lui imbunatatita, Dumnezeu a randuit sa fie ales in scaunul de mitropolit al Ardealului. Potrivit traditiei, a fost hirotonit intru arhiereu la Targoviste.

De aici s-a intors fiind inslatat in scaunul mitropolitan din Alba Iulia.

Principele de atunci Gheorghe Rakoczi i-a impus indatorirea de a difuza un catehism calvin printre romani. Pentru ca refuzat acest lucru, mitropolitul a fost trimis in inchisoare, unde a stat vreme de noua luni. Dupa eliberare a plecat la Manastirea Putna, unde a si trecut la Domnul.

Sfantul Ierarh Sava Brancovici s-a nascut in Transilvania dintr-o familie de sarbi stabilita in partile Aradului, insa o buna perioada a vietii sale a locuit in Tara Romaneasca. La Targoviste a fost calugarit sub numele de Sava.

A fost ales mitropolit al Transilvaniei in anul 1656, pastorind vreme de douzecisipatru de ani insa, tot intr-o perioada in care la conducere se aflau principii calvini. In 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat si trimis in temnita. Nu se stie data exacta cand a trecut la cele vesnice.

Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramuresa fost hirotonit de catre mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe cand acesta era exilat la Jolkiev, in Polonia.

Sfantul Iosif Marturisitorul s-a impotrivit incercarilor de atragere a romanilor la Biserica Romano-Catolica, fapt pentru care a fost aruncat in inchisoare.

Nu se stie cu exactitate perioada cat a stat in inchisoare. Fiind eliberat a incercat sa-si reocupe scaunul episcopal, dar fara sa reuseasca. Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul a murit in jurul anului 1711.

La 21 octombrie 1955, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a canonizat pe Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures, stabilind ziua de praznuire la 24 aprilie.

 
 
 

 

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=GaWMiR1FG_8

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

 4. Istoria md.;

 5. Mediafax.ro;

 6. TuStiai.ro;

 7. Wikipedia.ro.

 8. Rador.ro

Publicitate

24/04/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 24/04/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: