O ISTORIE A ZILEI DE 6 APRILIE. VIDEO
6 aprilie, istoricul zilei
46 i.I.Hr: În bătălia de la Thapsus (în actuala Tunisie), forțele republicane romane conduse de Caecilius Metellus Scipio și Marcus Porcius Cato (Cato cel Tânăr), au fost infrânte de forțele lui Iulius Cezar.
Anul 402: Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani și vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi forțează pe adversari să se retragă și capturează familia conducătorului vizigot, Alaric.
885: A murit Metodiu (820-885), carturar si sfant, originar din Salonic, care impreuna cu fratele sau Chiril, a raspandit crestinismul, incepand din anul 863, in Panonia si Moravia si a tradus din greaca in slava Biblia si numeroase carti bisericesti.
Originea fratilor Chiril si Metodiu din Salonic a dat naștere la ipoteza că acești apostoli ai slavonismului ar fi putut să se tragă din românii macedoneni.
Ei și-au consacrat viața misionariatului de evanghelizare a popoarelor slave (convertirea la creștinism).
Sfinții Chiril și Metodiu
Alfabetul chirilic a fost folosit la scrierea textelor redactate în limba slavă veche (paleoslavă), începând din secolul al IX-lea, apoi în medioslavă, precum și în limba română, începând din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea.
Are 43 de semne slave, din care 27 au și valoare numerică (slavo-cifre).
1199: A murit regele Richard I al Angliei; (n.8 septembrie 1157).
Moartea i-a fost provocata de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.
Foto: Antena 3.ro
A domnit intre anii 1189-1199 , fiind cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar.
1250: Regele Ludovic al IX-lea al Frantei este infrant si luat prizonier in batalia de la Fariskour impotriva musulmanilor egipteni, in timpul celei de-a saptea Cruciade.
În luna mai, a fost răscumpărat pentru suma uriașă de 400.000 livre, sumă plătită de Cavalerii Templieri.
Odată cu aceasta infrângere, Cruciada a VII-a a luat sfârșit.
1320: Scoția își reafirmă independența prin semnarea Declarației de la Arbroath, o scrisoare în limba latină prezentata Papei Ioan al XXII- lea.
In document era subliniat dreptul Scoției în calitate de stat independent si suveran, de a recurge la acțiuni militare, atunci când ar fi fost atacata.
Se crede că Declaratia a fost scrisa în Abatia Arbroath de Bernard de Kilwinning, atunci cancelar al Scoției și egumenul de Arbroath, fiind semnata de cincizeci și unu magnați și nobili scotieni.
1483 : S-a născut în localitatea Urbino, din Italia, Rafael Sanzio, cunoscut și ca Rafael (decedat la 6 aprilie 1520 la Roma), pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor.
Rafael- autoportret (Galleria degli Uffizi, Florenţa)
1490: Se stinge din viaţă regele Ungariei, Matei Corvin (n. 1443), fiul lui Iancu de Hunedoara.
A fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490.
Impresionat de realizările Renașterii, a început să promoveze influențele culturale italiene în Ungaria.
Buda, Esztergom, Székesfehérvár și Visegrád au fost printre orașele care au beneficiat de stabilirea unui sistem de sănătate publică și educație, precum și a unui nou sistem juridic sub domnia lui Matia Corvin.
S-a dovedit a fi un generos mecena al artiștilor din Italia (ex. Galeotto Marcio) și Europa de Vest, care s-au strâns la curtea sa.
Biblioteca sa, Bibliotheca Corviniana, era cea mai mare colecție europeană de cronici istorice și lucrări filosofice și științifice din secolul al XV-lea, numărând peste 5.000 de exemplare, fiecare exemplar valorând mai mult de 1.000 florini de aur.
Domnia sa este considerată ca fiind unul dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei Ungariei, marcate prin campanii militare victorioase ale temutei sale Fekete sereg („Armata neagră”).
Ungaria a cunoscut în timpul domniei sale cea mai vastă întindere din istoria sa (la vest din sud-estul Germaniei până în Dalmația, iar la est din Polonia, – excluzând Moldova și Țara Românească – până în Bulgaria de astăzi).
A condus în uniune personală Regatul Moraviei, Silezia și Luzația (Lausitz) (toate trei 1468/1469/1479-1490) și Austria Inferioară (1477/1485-1491).
Vorbea maghiara, italiana, croata, latina și mai târziu germana, ceha, slovaca, precum și alte limbi slave.
Regele Matia este amintit și astăzi, în multe istorisiri și cântece populare, ca un conducător foarte înțelept și drept.
Însemnele heraldice ale lui Matia Corvin prezentate în manuscrisul german al cronicarului ungur Ioannes de Thurocz (Thuróczy János), datat 1490
Matia Corvin a fost cel care a ordonat întemnițarea domnitorului Munteniei Vlad al III-lea (Țepeș), când acesta, urmărit de armata otomană, i-a cerut ajutorul.
Dar tot Matia l-a ajutat pe Vlad să recucerească tronul Țării Românești (Valahiei) de la Laiotă Basarab.
Ulterior, după ce Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei a încheiat pacea cu Regele Cazimir al Poloniei, Matia l-a atacat pe Ștefan, dar a fost înfrânt în lupta de la Baia, oastea sa retrăgându-se, urmărită de cea a lui Ștefan, iar Matia a fost rănit în această luptă de trei săgeți și o lovitură de lance.
Matei Corvin
La moartea sa, tronul Ungariei este preluat de Vladislav al II-lea (1490-1516), fiul regelul polon Cazimir al IV-lea Jagello, care se căsătoreşte cu Beatrice, văduva lui Matei Corvin.
1528: A murit gravorul și pictorul renascentist german Albrecht Dürer; (n. 1471).
Albrecht Dürer (1471 – 1528), Autoportret la varsta de 28 ani (Colectia Alte Pinakothek din Munchen).
1572: Din ordinul domnului Ioan Vodă del Viteaz al Moldovei, marele boier Ionasco Sbierea şi un mare număr de partizani ai săi sunt executaţi.
|
Ioan Vodă cel Viteaz (Ioan Vodă cel Cumplit) (n.1521-d.1574), domn al Moldovei 1572-1574 |
Conspiraţia boierească organizată sub conducerea boierului moldovean Ionascu Sbierea a fost sprijinită dinafară de şleahticii (nobilii) poloni, care urmarea înscăunarea din nou a lui Bogdan Lapuşneanu la tronul Moldovei.
Înăbuşirea complotului a avut consecinţe importante în divanul domnesc, boierii neloiali domnului fiind înlocuiţi cu boieri credincioşi. Se vadea în acest fel tendinţa domniei de a constitui o grupare boierească ataşată politicii domnului Ioan.
Marea boierime moldavă îşi intensifică însă acţiunile ostile, astfel ca, Ia sfîrşitul anului 1572 şi începutul anului 1573, o nouă şi puternică conspiraţie era gata să declanşeze un adevărat război civil.
Gravitatea ei se manifesta prin participarea la complot, alături de marii boieri, şi a unor prelaţi, ca, de pildă, episcopii de Rădăuţi, arhimandriţi şi egumeni ai mănăstirilor.
Urmarea principală a înfrîngerii şi acestei noi conspiraţii boiereşti a fost întărirea domeniului domnesc, prin confiscarea averii “hiclenilor” şi a veniturilor multor mănăstiri în faţa domniei.
1585: La 6/16 aprilie se încheie domnia lui Petru Cercel în Muntenia. Domnitorul s-a remarcat prin reconstrucţia şi marirea curţii domneşti de la Tîrgovişte si înălţarea unei monumentale biserici paraclis.Aceasta a fost decorată ulterior cu pictură in timpul lui Constantin Brîncoveanu, în anul 1702.
Nascut la 29 august 1583, Petru Cercel a fost fiul natural al domnului muntean Patrascu cel Bun.
Porecla sa, Cercel, venea de la cercelul pe care îl purta în ureche, după moda curții domnitoare franceze, unde a stat un timp.
Unele surse spun ca după moartea lui Pătrașcu cel Bun, Petru Cercel a fost surghiunit în Insula Rhodos și apoi a fost întemnițat într-o închisoare din Siria.
În intenția de a dobândi tronul tatălui său, al cărui moștenitor de drept (legitimo herede) se considera, a călătorit la Viena, în 1575, cu scopul de a apela la ajutorul împăratului Maximilian al II-lea.
După decesul împăratului Maximilian al II-lea a plecat din Austria în Italia, unde a petrecut o perioadă la Genova și apoi la Roma.
În 1579, Petru Cercel a ajuns la Paris, unde a găsit sprijin pentru a convinge puterea de la Istanbul de oportunitatea instalării lui pe tronul Țării Românești.
În 1581, viitorul voievod pleca din Paris spre Torino, trecând apoi prin Ferrara și Veneția, ajungând în final la Istanbul, unde a petrecut doi ani. În urma intervențiilor insistente, la 29 august 1583 a fost uns ca domn al Țării Românești.
În 1584 a mutat capitala Țării Românești de la Curtea de Argeș la Târgoviște. Petru Cercel a reconstruit și amplificat Curtea Domnească din Târgoviște și a ctitorit monumentala Biserică Domnească
1749: Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ.
Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă și în Muntenia vecină, fiind desființată rumânia.
1814: După Bătălia de la Leipzig din 1813, Napoleon este înfrânt de către o coaliție de cinci națiuni și obligat prin Tratatul de la Fontainebleau din 11 aprilie să abdice fără condiții și să se exileze în insula Elba.
1830: A fost fondată, de către Joseph Smith (1805-1844), secta mormonilor.
La începuturile sale în această sectă se practica poligamia.
Smith şi adepţii săi propovăduiau (la început în localitatea Fayette, în vestul statului american New York), învățăturile „Cărţii lui Mormon” (un profet imaginar) și întoarcerea apropiată a lui Hristos.
Biserica Mormonă, numită şi Biserica lui Iisus Christos a sfinţilor din zilele din urmă, are în prezent sediul central în Statele Unite la Salt Lake City iar adepții săi nu mai practică poligamia.
1874: La Bucureşti, în România, se instituie prin decret regal Comisia monumentelor publice, avînd drept scop conservarea monumentelor publice din România.
1877: Este emis decretul de mobilizare generală a armatei române, care aduce sub arme aproximativ 100 000 de oameni.
Mobilizarea pentru Războiul de Independenţă a României s-a încheiat la 15 aprilie, trupele ocupând iniţial poziţii de apărare pe Dunăre.
Regele Carol I
1877: „Teatrul cel Mare” din Bucureşti a primit oficial denumirea de „Teatrul Naţional” şi se constituia Societatea dramatică a „Teatrului Naţional”, sub auspiciile statului; primul director a fost Ion Ghica.
1896: Are loc la Atena între 6 şi 15 aprilie, ceremonia de deschidere a primelor Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce acestea fuseseră interzise de împăratul Teodosiu I, în anul 393.
Din inițiativa lui Pierre de Coubertin, la primul congres al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), din 18-23 iunie 1894, de la Paris, s-a hotărât ca orașul Atena, din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896.
Foto: 6 aprilie 1896 – Încep primele Jocuri Olimpice moderne la Atena
Au participat 14 țări și 241 de sportivi care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi.
Deși numărul de participanți a fost mic după standardele de azi, pentru acea vreme a fost cea mai mare participare internațională la un eveniment sportiv. Ceremonia a fost deschisă de regele George I al Greciei chiar în ziua în care se sărbătoreau 75 de ani de la obținerea independenței acestei țări.
1909: Exploratorul american, Robert Edwin Peary, a fost primul om care a atins Polul Nord.
Cu cinci zile înainte de comunicarea izbânzii sale, medicul american Frederik A. Cook a anunţat că el a ajuns la Polul Nord încă din aprilie 1908, dar ulterior s-a dovedit a fi un impostor.
1913: S-a înființat, la București, prin Legea semnată la această dată de regele Carol I, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (în prezent Academia de Studii Economice)
A fost prima instituție de învățământ superior economic din România (din iniţiativa lui Nicolae D. Xenopol, ministrul Industriei şi Comerţului, sprijinit de un grup de tineri economişti formaţi la universităţi prestigioase din Germania, Franţa şi Anglia).
Academia avea trei secţiuni: comerţ, bancă, asigurări; industrie; administraţie economică-consulară și a început să funcţioneze la 15/28.IX.1913.
Primul rector al acesteia a fost matematicianul Anton Davidoglu. NOTĂ: „Istoria României în date” (2003) dă ca dată a înfiinţării Academiei 13/26.IV.1913
1917: Statele Unite declară război Germaniei, de partea Angliei si Frantei, grabind astfel sfarsitul primului razboi mondial.
1917: La Chişinău, Congresul Cooperatorilor din Basarabia s-a pronunţat pentru autonomia Basarabiei țariste.
1920 : În Turcia, a fost înfiinţată Agenţia de Presă Anatolia.
1920: S-a născut printesa Alexandra Caradja; (d. 1997)
Caradja, Karadja sau Caragea (cunoscuta și sub numele Caratzas/ Karatzas) este o familie nobilă de origină greco-bizantină (fanariotă), ai cărei membri au ocupat de-a lungul timpului importante funcții în cadrul Imperiului Otoman. Familia s-a stabilit la sfârșitul secolului al XVI-lea în Principatele Dunărene, unde au avut doi reprezentanți pe tronul Munteniei.
Descendenții acestei familii trăiesc actualmente in Germania si România. In România există și familii cu numele de Caragea care nu sunt înrudite cu familia princiară Caradja.
Familia Caradja este de origină bizantina, probabil din capitala Constantinopol. Primul membru al familiei este atestat istoric în opera Alexiada a Anei Comnena. În 1091 Argyros Karadja (sau Karatzas) este trimis în Dalmația de către Alexios I și numit duce de Durrës și duce de Philippopolis în 1094
În anul 1453, legat de evenimentele care au precedat și au urmat cuceririi Constantinopolului, Eustache Karadja este menționat ca intermediar între patriarhul Gennadius II Scholarius și sultanul Mehmed al II-lea Fatih. În 1591 Constantin Caradja a fost numit mare postelnic în Moldova, fiind primul membru al familiei atestat istoric in principate.
Începând cu această generație, arborele genealogic al familiei se poate reconstrui în totalitate. Nepotul lui Constantin, postelnicul Jean Karadja a fost prezent în Muntenia, unde a ctitorit mânăstirea Slobozia.
În Moldova a înălțat biserica Sfântul Sava din Iași în 1625.
1941: Sa născut celebrul naist român, Gheorghe Zamfir, membru al Societății Compozitorilor din Franța din anul 1972.
VIZIONATI AICI
1941: Se organizeaza Recensământul general al populaţiei României. Potrivit recensămîntului, populaţia era de 13 537 757 persoane, fapt explicabil prin pierderile teritoriale din 1940, cînd în mai puţin de trei luni numărul locuitorilor s-a diminuat cu 6 829 238 persoane, ceea ce reprezenta 34% din totalul populaţiei, iar teritoriul s-a micsorat cu 99 928 km2, adică 33,7% din suprafaţa ţării. Structura etnică a populaţiei: români: 11 827 110 (87,4%), germani: 542 326 (4%), unguri: 407 188 (3%), alţii şi nedeclaraţi: 759 184 (5,6%).
Ulterior, după eliberarea Basarabiei, Bucovinei de Nord și ținutului Herța, a fost realizat și recensământul pentru aceste regiuni (toamna lui 1941), dar și pentru Transnistria (decembrie 1941).
1941: Al Doilea Război Mondial: Germania nazistă invadează Regatului Iugoslaviei (Operatiunea 25), și invazia Greciei (Operațiunea Marița).
1945: S-a născut interpretul de muzică uşoară și actorul român, Cornel Constantiniu.
1949: S-a născut cântăreţul francez Patrick Hernandez.
În anul 1979, a avut un succes imens cu hitul „Born to Be Alive”.
1952: S-a născut economistul şi profesorul american Clayton M. Christensen, creatorul conceptului de „disruptive innovation” (inovaţie disruptivă) şi unul dintre cei mai apreciaţi teoreticieni în domeniul inovaţiei.
În anul 2011 a fost creditat drept cel mai influent gânditor de business din lume, ocupând poziţia nr. 1 în topul bianual Thinkers50.
1974: La Brighton, în Marea Britanie, formația suedeză ABBA câștigă cu piesa Waterloo cea de-a 19-a ediție a Eurovision–ului.
VIZIONATI AICI
1979: S-a nascut cantăretul roman de hip-hop Ombladon.
1971 : A decedat compozitorul, pianistul si dirijorul rus, Igor Fiodorovici Stravinski (n. 1882).
VIZIONATI AICI
1984: A murit poetul roman Virgil Carianopol. S-a nascut pe 29 martie 1908 la Caracal.
Este fiul Atenei (născută Popescu) şi al lui Grigore Carianopol, funcţionar de tribunal.A fost strănepotul , după mamă, al lui Iancu Jianu.
A urmat ”Liceul Ionită Assan” din urbea-i natală, până ce a absolvit clasa III-a, când a lasat baltă si învătătură şi tot, şi a plecat în lume, cu toate ca abia împlinise patrusprezece ani.
După ce trece timp de doi ani printr- o multime de peripeţii, este prins, când voia să treacă granita cehoslovacă. Ajunge elev al Şcoalei de artificieri dela Arsenalul Armatei (1924-1930)..
Între 1934 şi 1938 audiază cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Lucrează ca angajat civil în diferite servicii ale armatei. Debutează în 1928 în revista „Vraja”, şi editorial în 1931, cu volumul Flori de spini.
A scris versuri avangardiste(Un ocean, o frunte in exil), lirica neoclasica, traditionalista(Elegii si elegii) si poezii in care exalta sentimentul national ( Stergar Romanesc); memorialistica ( Scriitori care au devenit amintiri).
Colaborează cu versuri, articole, cronici literare la „Revista scriitoarelor şi scriitorilor români”, „Universul literar”, „Viaţa literară”, „Azi”, „Revista Fundaţiilor Regale”, „Meşterul Manole”, „Arta” etc. A mai semnat cu pseudonimele V. Olteanu, V. Jianu, Virgil Călugăru, V. Cariopol, Vicar, Rac.
În timpul regimului comunist a făcut închisoare politică la Aiud şi Periprava din 1956 până în 1963.
1990: Ion Rațiu este ales președinte al Partidului National Țaranesc Crestin-Democrat din România.
Ion Augustin Nicolae Rațiu (n. 6 iunie 1917, Turda – d. 17 ianuarie 2000, Londra)
1992: Armata sarba a început asediul orașului Sarajevo. În aceeași zi, Comunitatea europeana a recunoscut independența Bosniei–Herțegovina.
1992: A decedat cunoscutul autor de romane science fiction de origine rusă-evreiască, Isaac Asimov; (n. 1920).
1994: A început Genocidul din Rwanda. Politica regimului dictatorial (provenit din etnia dominantă, hutu) a generat ultimul genocid al secolului al XX-lea împotriva etniei minoritare, tutsi.
Punctul de pornire al dramei rwandeze l-a reprezentat doborârea avionului prezidenţial, în seara de 6 aprilie 1994.
Aparatul, un „Falcon-50” (oferit şi pilotat de francezi), a fost lovit de două rachete sol-aer şi s-a prăbuşit chiar în parcul reşedinţei şefului statului.
În atentat şi-au pierdut viaţa preşedintele Juvenal Habyarimana, generalul Déogratias Nsabimana, şeful Statului Major al Armatei, Cyprien Ntaryamira, instalat de numai trei luni ca preşedinte al Republicii Burundi, precum şi doi miniştri care îl însoţeau.
După asasinarea preşedintelui ţării în aprilie 1994, extremiştii aparţinând etniei Hutu au preluat controlul asupra statului demarând o serie de masacre sângeroase împotriva etniei rivale Tutsi.
Violenţele au durat timp de 100 de zile, perioadă în care au fost ucişi între 800.000 de oameni conform rapoartelor ONU şi Uniunii Africane şi 1 milion de civili conform altor surse.
Amploarea uciderilor în masă din 1994 a fost de neimaginat.
Sute de mii de etnici tutsi terifiati au fugit din Rwanda în țările vecine, inclusiv Congo, Tanzania si Uganda.
Valurile de crime în masă au continuat până când forțele rebele ale Frontului Patriotic din Rwanda au preluat controlul asupra țării. Paul Kagame, care a condus rebelii, a ocupat funcția de vicepreședinte și ministru al apărării din 1994, până a devenit președintele Rwanda în 2000.
2002: A decedat prozatorul român Petru Dumitriu; (n. 1924).
Tatăl său, Petre Dumitriu, căpitan (colonel după alte surse), era român, în timp ce mama, Maria-Theresia (născută von Debretzy), făcea parte din mica nobilime secuiască, dar vorbea, atât cu soțul ei, cât și cu fiul, mai mult în franțuzește și, de aceea, franceza i-a fost scriitorului, din copilărie, o a doua limbă.
Face școala primară și un an de gimnaziu la Orșova. Liceul l-a absolvit la Târgu-Jiu în 1941.
Începe studii de filosofie, cu o bursă bursă „Humboldt”, la Universitatea din München (1941-1944) dar le întrerupe din cauza evenimentelor din 23 august 1944. Debutează în „Revista Fundațiilor Regale” cu Nocturnă în München în 1943.
Deși era in relatii foarte bune cu mai marii șefi comunisti ai timpului, Gheorghiu Dej și Ion Gheorghe Maurer, fuge în 1960 din România în Germania, neputandu-se impăca cu rigorile comunismului și cu cenzura.
Intrebat dupa Revolutie unde se considera acasă, el a spus : «Acasă» pentru mine este la Baziaș sau la București”.
Abia în 1996 a avut tăria să revină în țară. Era obsedat, la propriu, de groaza de Securitate si de teama că n-ar mai putea să se întoarcă.
Sfârșitul vietii l-a găsit lucrând la o carte foarte mare, intitulată Structurile răului.
A trait si a murit cu convingerea ca traim intr-o lume a răului.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numară:
-
Pasărea furtunii, 1957
-
Bijuterii de familie, 1949
-
Drum fără pulbere, 1951
-
Cronică de la câmpie, 1955
-
Cronica de familie, 1957
-
Incognito, Éditions du Seuil, 1962
2005: A decedat prințul Rainier al III-lea de Monaco; (n. 1923).
În fotografie: Printul Rainier al III-lea împreună cu soția sa, artista americană Grace Kelly.
2009: A avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L’Aquila.
Foto Reuters: Orașul italian Aquila după cutremur.
Cutremurul a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter. După cutremur au fost înregistrate circa 280 de replici, unele cu magnitudinea 6,2.
2012: În Africa, Statul Azawad, un stat nerecunoscut, și-a declarat unilateral independența după un conflict în care Mișcarea Nationala pentru Eliberarea Azawadului (MNEA) și alte grupari rebele au învins armata statului african Mali.
MINEA controla în acel moment regiunile Tombouctou, Kidal, Gao și o parte din regiunea Mopti, recunoscute pe plan internațional ca fiind parte a Republicii Mali.
Mali și-a reinstaurat autoritatea asupra regiunii în februarie 2013, după mai puțin de un an de independență nerecunoscută a Azawad, care după cum susținea MNLA, cuprindea regiunile maliene din Timbuktu, Kidal, Gao, precum și o parte din regiunea Mopti , și care cuprindeau aproximativ 60 la sută din suprafața maliană totală.
Teritoriul Azawad se învecinează cu Burkina Faso la sud, Mauritania la vest și nord-vest, Algeria la nord și nord-est și Niger la est și sud-est,și cu regiunile nedisputate cu Mali la sud-vest și se întinde pe o porțiune din Sahara și zona Saheliană.
Gao este cel mai mare oraș din regiune și a servit drept capitală temporară, în timp ce Timbuktu era cel de-al doilea oraș ca mărime, destinat să fie capitală de către forțele indepedentiste .
2014: A decedat popularul actor de cinema american Mickey Rooney; (n. 23 septembrie 1920).
A fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.
2018: A încetat din viață istoricul și profesorul Şerban Papacostea, considerat unul dintre cei mai mari istoriografi din România, realizatorul uneia dintre cele mai importante sinteze de istorie medievală românească.
A fost director (1990-2001) la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” și membru titular al Academiei Române din 2016; (n. 1928).
2019: A decedat profesorul britanic David James Thouless, fizician specializat în studiul materiei condensate; (n. 1934).
A fost distins cu Premiul Nobel pentru fizică pe 2016, alături de cercetătorii britanici Duncan Haldane și Michael Kosterlitz, pentru studiile privind stările neobișnuite ale materiei, cum sunt cele din superconductori .
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
SFÂNTUL EUTIHIE, PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI
Sfantul Eutihie s-a nascut in Frigia din părinti crestini. Potrivit Sfintilor Parinti, pe cand Eutihie era copil si se juca cu altii de varsta lui, jocul lor a fost acela de a scrie fiecare pe un zid numele lui, iar alături ceea ce vor fi ei în viață. Când a venit randul lui, Eutihie a scris: “Eutihie – Patriarh”!
La 30 de ani, Eutihie a fost ales staret al unei manastiri din Amasia. La varsta de patruzeci de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei ca delegat al sau la al V lea sinod ecumenic, tinut in Constantinopol in anul 553.
Cand s-a adus in dezbaterea Sinodului daca ereticii puteau fi dati anatemei dupa moartea lor, Eutihie a aratat ca da, acest lucru se poate, in baza cuvintelor dumnezeiesti de la Cartea a Treia a Regilor [sau Prima, dupa alte cronologii], 13: 1-8, si de la Cartea a Patra a Regilor [sau a Doua, dupa alte cronologii], 23:16.
Cu prilejul acelui sinod imparatul Iustinian si Patriarhul Mina l-au indragit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina l-a rugat pe imparat ca Eutihie sa ocupe scaunul patriarhal dupa moartea sa.
Acest lucru se va intampla, Sfantul Eutihie pastorind Biserica lui Hristos in pace timp de doisprezece ani. Dupa acesti ani, imparatul Iustinian a cazut in erezia monofizita.
Patriarhul Eutihie pentru ca s-a impotrivit ereziei, a fost exilat la manastirea lui cea dintai. Acolo Patriarhul Eutihie a ramas timp de alti doisprezece ani si opt luni.
El s-a aratat a fi facator de minuni, caci ii vindeca pe oameni de felurite boli doar cu rugaciunea si prin ungerea cu untdelemn sfintit. Dupa moartea imparatului Iustinian, a fost imparat Iustin.
Acesta l-a rechemat pe Eutihie in scaunul patriarhal de la Constantinopol, in care Sfantul a ramas pana la moartea lui.
Sfântul Patriarh Eutihie a trecut la cele veșnice in anul 582.
Bibliografie (surse) :
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Crestin Ortodox.ro
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric
-
e.maramures.ro
-
Istoria md.
-
Wikipedia.ro.
-
Rador.ro.
VIDEO: AZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază
Interesant!
ApreciazăApreciază
[…] https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/04/06/o-istorie-a-zilei-de-6-aprilie-video-2/. […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 6 APRILIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 06/04/2021 |