O ISTORIE A ZILEI DE 4 APRILIE. VIDEO
4 aprilie, istoricul zilei
Anul 188: S-a născut Caracalla, împărat roman din dinastia Severilor din anul 211 până în 217; (d. 8 aprilie 217).
A fost asasinat în timpul campaniei militare din Mesopotamia, la instigarea prefectului pretoriului, Marcus Opellius Macrinus, care s-a proclamat apoi împărat.
397: A murit Sfântul Ambrozie, teolog si arhiepiscop al orasului Milano; (n. cca.338).
A fost unul dintre ce patru Părinți ai Bisericii Apusene si Doctor al Bisericii.
De la Sfântul Ambrozie au rămas scrieri dogmatice, scripturale, tratate de morală si de ascetism și 91 de scrisori.
El a demonstratcă religia creștină poate asimila, fără a fi în primejdie să altereze mesajul său, toate valorile naturale pe care lumea păgână, îndeosebi cea romană le-a exprimat.
896: A murit, probabil otravit, papa Formosus; (n.cca. 816).
A condus Biserica Romei de la 6 octombrie 891, pana la moartea sa.
Lui Formosus i s-a aplicat , „Damnatio memoriae“, o practică judiciară cu radacini in Roma Antica, dupa ce in aprilie 896 fusese numit papă un dușman înverșunat al sau, Stefan al VI-lea, până la acea dată episcop de Agnani, consacrat în această demnitate chiar de către Formosus.
La începutul anului 897, noul papa Ștefan al VI-lea, a condus într-o bazilică din Lateran un macabru proces al resturilor trupești ale fostului pontif.
A fost imbracat in vesmintele papale, așezat pe un tron si judecat în ceea ce sa numit “Sinodul cadavrului” si acuzat că și-a încălcat jurământul depus la Troyes și că episcop fiind și-a abandonat dioceza pentru scaunul papal. Cadavrul a fost declarat vinovat și condamnat, iar măsurile adoptate în timpul pontificatului său au fost anulate.
Apoi, a fost deposedat de veșminte și de atributele pontificale și i s-au tăiat trei degete de la mâna dreaptă, cele cu care creștinii binecuvântează. A fost apoi târăt de picioare afară din biserică și pus într-un mormânt comun.
Un nou val de ură a făcut ca trupul lui Formosus să fie dezgropat și aruncat în Tibru, insă după câteva zile a fost găsit de niște călugări și îngropat. Papa Teodor al II-lea a ordonat ca rămășițele lui Formosus să fie mutate la Roma și înmormântate cu ceremonie solemnă în bazilica Sfântul Petru.
1081: Alexios I Comnenul devine împărat al Bizantului, luându-i locul lui Nikeforos al III-lea Botaneiates si intemeind dinastia Comnenilor, ai cărei reprezentanți vor conduce Imperiul Bizantin mai bine de un secol.
1147: Prima referire documentara privitoare la orasul Moscova, din vremea când era un orășel obscur într-o mică provincie, cu populație predominant fino-ugrică numita Merva.
Intr-o veche cronică rusa se spune că prințul rus Iuri Dolgoruky l-a invitat pe cneazul Svyatoslav de Novhorod- Siverskii și aliatul său, pentru sa-l viziteze : “ Vino la mine, frate, vino la Moscova”.
În 1156, cneazul Iuri Dolgoruki a fortificat orasul înconjurandu-l cu ziduri.
După anul 1238,când mongolii lui Batu han au distrus orasul masacrand toti locuitorii sai, Moscova a fost reconstruita și a devenit capitala cnezatului independent al Moscoviei .
1284: Moare regele Castiliei, Alfonso al X-lea cel Înțelept; (n. 1221).
1292: A decedat Papa Nicolae al IV-lea; (n. 1227).
1459: Se încheie Tratatul de pace moldo-polon în urma caruia Ştefan cel Mare, domnul Moldovei reîntoarce oraşul Hotin în componenţa principatului sau. Se prevedea încetarea stării de război între Moldova și Polonia, îndepărtarea lui Petru Aron de la hotarele Moldovei si recunoașterea suzeranității polone de către Ștefan.
|
Ştefan cel Mare şi Sfînt (Ştefan III Muşat), domn al Moldovei (1457-1504) |
Tratatul a fost semnat de reprezentantul Poloniei, Andrei Adrowasz, după un asediu de doi ani a cetăţii Hotinului.
Cetatea Hotinului a fost înălţată în timpul domniei lui Alexandru cel Bun în Moldova şi a fost cedata polonezilor de Ilie, feciorul lui Alexandru in 1436 în schimbul unui ajutor primit de la acestia.
Petru Aron a recastigat cetatea, dar e nevoit sa cedeze Tîrgul Siretului şi alte localităţi.
După un timp Hotinul trece din nou în mîinile polonezilor, pînă la recucerirea lui de catre Ştefan cel Mare.
1581: Dupa incheierea calatoriei in jurul lumii, corsarul englez Francis Drake a fost innobilat de regina Elisabeta I a Angliei.

Sir Francis Drake
1660: Este emisa de regele Charles al II-lea al Angliei, Declarația de Breda, în care a promis iertarea generală pentru crimele comise în timpul războiului civil englez pentru toți cei care l-au recunoscut ca rege legal, păstrarea de către actualii proprietari a proprietatilor cumpărate în aceeași perioadă; toleranță religioasă; plata arieratelor salariale armatei.
Primele trei angajamentele au fost supuse dezbaterilor in Parlament.
La 1 mai 1660, conținutul Declarației și scrisorile însoțitoare au fost făcute publice. La 8 mai, Charles a fost proclamat rege.
1796: Zoologul francez Georges Cuvier (n. 23 august 1769 – d. 13 mai 1832), fondatorul științei paleontologiei, expune primul său curs de paleontologie la École Centrale du Pantheon a Muzeului Național de Istorie Naturală din Paris.
Cuvier este considerat unul din cei mai mari oameni de știință ai secolului al XIX-lea,un pioner în domeniul anatomiei comparate și părintele paleontologiei vertebratelor, fiind primul om de stiinta care a studiat sistematic fosilele vertebratelor.
A încercat să facă o clasificare a animalelor, sistematizand clasele în încrengături.
A fost un creationist convins și a elaborat o teorie a catastrofismului . Deși era un antievoluționist , lucrările sale în domeniul paleontologiei au fost deseori citate de către darwiniști in sprijinul teoriilor lor.
1817: Moare mareșalul francez André Masséna; (n. 1758).
André Masséna (Andrea Massena) n. 6. Mai 1758 in Nizza; d. 4. Aprl 1817)
Masséna nu s-a numărat niciodată printre apropiații lui Napoleon, dar este probabil mareșalul pe care împăratul l-a apreciat cel mai mult, numindu-l “copilul iubit al Victoriei”.
Strateg de geniu, unul dintre puținii comandanți capabili să comande independent, mareșalul este considerat astăzi de mulți istorici ca fiind una dintre cele mai strălucite minți ale epocii în domeniul militar.
Mareșalul Masséna s-a stins din viață în 1817 și a fost înmormântat la cimitirul parizian Père Lachaise, unde o alee îi poartă numele.
1818: Congresul american a decretat arborarea drapelului țării, ”Stars and Stripes”, cu căte o stea pentru fiecare stat al SUA.
1841: A incetat din viata William Henry Harrison, al 9-lea presedinte american; ( n.1773).
A murit la birou, in urma complicatiilor unei pneumonii si a avut cel mai scurt mandat de presedinte al Statelor Unite ale Americii din istorie ( 4 martie -4 aprilie 1841) .
1850: În Moldova s-a înființat Corpul Jandarmilor.
Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a emis un „Ofis domnesc”, la 3 aprilie 1850, „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în Corp de jandarmi” prin transformarea slujitorilor din ținuturi. Adoptarea legii prin care au fost reglementate structurile și atribuțiile instituției a constituit izvorul noilor și numeroaselor reglementări în perioada ce a urmat.
Prin această lege, Jandarmeriei i-a fost atribuit un statut juridic și s-a urmărit crearea unei instituții moderne pentru asigurarea ordinii interne în Moldova, similară instituțiilor deja existente în centrul și vestul Europei
1877: Se semnează la Bucureşti, în România, Convenţia româno-rusă prin care se permitea armatelor ruseşti traversarea teritoriului României spre Balcani.
În acelaşi timp guvernul rus se obliga să menţină şi să apere integritatea teritorială a României şi să respecte drepturile politice ale statului român.
Se va vedea la sfârșitul războiului că Rusia a înțeles să-și retragă trupele de pe teritoriul țării noastre numai după intervenția marilor puteri europene, în principal a Germaniei.
1902: Se încheie la Bucureşti in România, Tratatul secret de alianţă româno – austro-ungar, care îl reînnoieşte pe cel încheiat la 13 iunie 1892. La tratat aderă în 12 iulie – Germania, iar în noiembrie – Italia. Tratatul prevedea prelungirea sa automată după cinci ani, dacă niciuna din părţi nu-l denunţă.
1904: În sala de festivităţi a Seminarului Teologic din Chişinău s-a desfăşurat şedinţa de inaugurare a Societăţii Istorico-Arheologice Bisericeşti din gubernia Basarabia. Decan al Societăţii este ales protoiereul A.V.Ianovski, locţiitor – A.M.Parhomovici si şef al serviciului administrativ – Ion Halippa.
1905: Un cutremur devastator care a avut loc la Kangra in India, s-a soldat cu moartea a 370.000 de oameni.
1914: S-a născut scriitoarea franceză Marguerite Duras; (d. 1996).
1920: Consiliul Dirigent al Transilvaniei se desfiinţează, atribuţiile acestuia trecînd printr-un decret-lege, asupra guvernului regal al Romaniei.
1920: Primul film de desene animate românesc – Păcală în lună, creat de desenatorul Aurel Petrescu.
1921: S–a infiintat la Bucuresti, Institutul de seruri si vaccinuri “Dr. Ion Cantacuzino”.
1929: A murit Karl Benz, inginer german (n. 25 noiembrie 1844, Mühlburg, decedat la 4 aprilie 1929 în Ladenburg).
A fost un pionier al automobilismului.
1930: Politicianul român de origine basarbeană Constantin Stere urmat de grupul condus de el, se retrage din Partidul Naţional-Ţărănesc din România şi constituie Partidul Ţărănesc-Democrat, .
1931: În România guvernul naţional-ţărănesc, prezidat de G.G.Mironescu isi da demisia.
1931: A fost fondată Banca Agriculturii Româneşti pentru asanarea financiară şi economică a agricultorii din România.
1932 : S-a născut marele regizor rus de film Andrei Tarkovsky; (d. 1986).
Printre cele mai apreciate filme ale sale se numară: Copilăria lui Ivan (Ivanovno detstvo) (1962), Andrei Rubliov (1966 ), Solaris (1972) .
1932: S-a născut actorul american de teatru și film Anthony Perkins; (d. 1992).
Anthony Perkins (n. 4 aprilie 1932 – d. 12 septembrie 1992).
A fost nominalizat pentru premiul Academiei americane de film. Perkins a ramas in memoria publicului cinefil, pentru rolul lui Norman Bates, din filmul Psycho, a lui Alfred Hitchcock.
1933: S-a născut actorul român de teatru și film Ștefan Tapalagă; (d. 1994).
1938: S-a născut Aristide Buhoiu, realizator TV, scriitor român; (d. 2006).
1939: Muzicianul american Glen Miller înregistrează melodia ”Moonlight Serenade”, care devine un standard pentru întreaga epoca big band.
VIZIONATI AICI
1939: Faisal al II-lea devine rege al Irakului.
1944: În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Bucureştiul este bombardat masiv de aviaţia anglo-americană, in urma atacului inregistrandu-se distrugeri grave si mii de morţi şi răniţi.
1944: În România, comunistul Ştefan Foriș a fost înlăturat din funcţia de secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
Se-a constituit o conducere provizorie, vându-i în frunte pe Emil Bodnăraş, Constantin Pîrvulescu şi Iosif Rangheţ.
În scurt timp, Foriș avea sa fie asasinat in pur stil mafiot, in timpul luptei pentru putere din cadrul Partidului Comunist Român.
1945: Al doilea război mondial – Teritoriul Ungariei a fost complet eliberat de sub ocupatia nazista, de catre trupele romane si sovietice.
1949: Douasprezece natiuni – Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda, Danemarca, Italia, Luxemburg, Norvegia, Islanda, Canada si Portugalia, au semnat Tratatul Nord Atlantic, punând bazele NATO.
1953: A murit regele Carol al II-lea, al Romaniei. A fost primul rege nascut in Romania si a domnit între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Aceasta decada a domniei regelui Carol al II-lea, a reprezentat o epoca de prosperitate economica si de inflorire culturala a tarii, dar si o epoca de ascensiune a extremismului de dreapta, a unor abuzuri si a unui regim dictatorial instaurat de rege.
Principele Carol s-a nascut la Sinaia, la 3 octombrie 1893. A fost fiul Regelui Ferdinand si al Reginei Maria.
Foto: Regele Carol al II- lea al României
La 10 martie 1921, Principele Carol s-a casatorit cu Principesa Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei. Casatoria nu a durat. Carol s-a indragostit de Elena (Magda) Wolf Lupescu, cu care a fugit la Paris, in decembrie 1925, renuntand la drepturile sale de mostenitor al coroanei.
Regele Ferdinand l-a desemnat in aceasta situatie ca succesor la tron pe tanarul sau nepot, Mihai. Carol s-a reintors in tara la 8 iunie 1930, si-a inlaturat fiul de pe tron si s-a proclamat Rege.
In 1938, Regele Carol al II-lea a dizolvat partidele politice, a abolit Constitutia si a instaurat un regim de autoritate monarhica.
Lipsa de suport extern din partea aliatilor traditionali ai Romaniei, Marea Britanie si Franta, inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial si, in 1940, destramarea Romaniei Mari prin cedari teritoriale, au dus la erodarea completa a sprijinului politic pentru regimul lui Carol al II-lea. La 6 septembrie 1940, pe fondul tulburarilor interne, Regele Carol al II-lea a fost nevoit sa abdice.
A parasit tara impreuna cu Elena Lupescu si a locuit in Statele Unite ale Americii, Brazilia si Portugalia.
A fost inmormantat in capela Regilor Portugaliei din Estoril.
Din anul 2003, ramasitele pamantesti ale Regelui Carol al II-lea se odihnesc la Curtea de Arges, alaturi de predecesorii sai.
1968: Pastorul american Martin Luther King Jr., militant pentru drepturile persoanelor de culoare din SUA, a fost asasinat la Memphis- Tennessee.
1973: In SUA sunt finalizate lucrarile la New York World Trade Center – turnurile gemene, care, cu cei 1350 de metri ale lor au devenit oficial cele mai inalte cladiri din lume.
1979: In Pakistan, fostul prim-ministru Zulfikar Ali Bhutto, a fost spânzurat în ciuda apelurilor internaţionale pentru clemenţă.
1983: Prima misiune orbitala a navetei spatiale americane ”Challanger”.
1992: A murit scriitorul roman Vintilă Horia, scriitor din exil, autor al romanului “Dieu est né en exil”, pentru care a primit premiul Goncourt în 1960 (“Mai sus de miazănoapte”, “Viitor petrecut”, “A murit un sfânt”); (n. 18 decembrie 1915).
2002: Guvernul angolez si rebelii UNITA semneaza un tratat de pace prin care se pune capat razboiului civil din aceasta tara.
2003: A fost inaugurat Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi – la Bucureşti. Apărut la iniţiativa primului ministru, Adrian Năstase, acest muzeu reuneşte documente rare, hărţi de o mare valoare istorică.
2006: În Kuweit femeile au votat pentru prima dată în istoria acestei țări arabe musulmane, după ce li s-au acordat drepturi politice egale în anul 2005.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
SFÂNTUL IOSIF, SCRIITORUL DE CÂNTĂRI.
Sfantul cuvios Iosif s-a nascut in Sieilia, din parinti evlaviosi si plini de toata virtutea. Dupa moartea lor, losif s-a stramutat in Tesalonic, unde a primit si tunderea in cinul monahal. Ca monah, el s-a facut pilda tuturor prin postiri, infranari mari, rugaciunea neincetata, cantari de psalmi, privegheri si multe feluri de nevointe. Episcopul Tesalonicului l-a hirotonit preot.
Cand a venit laTesalonic, marele Grigorie Decapolitul a fost atat de impresionat de Iosif, incat l-a invitat sa vina la manastirea lui din Constantinopol. Cand a inceput iar lupta impotriva sfintelor icoane, pe vremea lui Leon Armeanul, Iosif a fost trimis la Roma ca sa ceara Papei si Bisericii din Roma sa lupte pentru Sfanta Ortodoxie.
Aflandu-se in aceasta calatorie, el a fost rapit si dus in insula Creta, unde ereticii l-au tinut in inchisoare timp de sase ani. losif s-a bucurat pentru chinurile suferite pentru Hristos, si de aceea aducea neincetata lauda lui Dumnezeu, socotindu-si catusele ca si niste podoabe de aur.
Dis de dimineata, in ziua slavitei praznuiri a Nasterii Domnului, intru al saselea an al intemnitarii lui losif, raul imparat Leon Armeanul a fost asasinat in biserica in timp ce asculta Utrenia, in acelasi moment Sfantul Nicolae s-a infatisat inaintea lui losif in inchisoarea din Creta si i-a zis: “Ridica-te si urmeaza-mi!” Iosif s-a simtit ridicat in vazduh, si s-a aflat deodata inaintea portilor cetatii Constantinopol. Toti dreptmaritorii crestini s-au bucurat cu bucurie mare la vederea lui.
El a alcatuit canoane si imne pentru slujbele multor sfinti. El avea darul inaintevederii, drept pentru care Patriarhul Fotie l-a randuit duhovnic cinului preotesc, aratandu-l lor ca pe un “om al lui Dumnezeu, un inger in trup si un parinte al parintilor”.
La adancile sale batranete el s-a mutat la Domnul Cel Caruia I-a slujit cu credinta, cu lucrul si cu minunatele cantari de el scrise. El a adormit cu pace in ajunul Sfintei si Marii Zi Joi, din anul 883 dupa Hristos.
Bibliografie (surse):
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Crestin Ortodox.ro
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
-
e.maramures.ro
-
Istoria md.
-
Wikipedia.ro
-
Rador.ro
VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE- TODAY IN HISTORY
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază