În timp ce noua pandemie a coronavirusului continuă să se răspândească în lume și țările se mobilizează pentru a răspunde eficient acestui inamic invizibil, Coreea de Nord comunistă continuă să insiste asupra faptului că are zero cazuri Covid-19, scrie GABRIELA BERNAL în https://asiatimes.com/2020/03/north-koreas-silent-struggle-against-covid-19.

Cu toate acestea ne putem face o imagine asupra situației  comparând informațiile oficiale furnizate  de regim prin mass-media de stat, cu cele oferite de cetățenii obișnuiți din această țară. Surse din interior relatează, prin intermediul telefoanelor mobile chineze  procurate prin contrabandă că măsurile oficiale și neoficiale au fost surprinzător de eficiente

Informații de la fața locului pot fi obținute și de la  Daily NK , o publicație din Coreea de Sud, care operează sub auspiciile Unification Media Group, o organizație non-profit cu sediul în Seul care lucrează pentru promovarea libertății de informații în Coreea de Nord.

Prima măsură de combatere a epidemiei coronavirus  luată de guvernul nord-coreean a fost să-și închidă granițele cu China, iar consecințele acestui fapt se resimt acut având în vedere că marea majoritate a comerțului acestei țări izolate se face peste această frontieră.

Comerțul transfrontalier s-a oprit oficial pe 26 ianuarie, provocând o lovitură masivă pentru piețele locale și o penurie majoră de bunuri. Fără să vină nimic din China, piețele au început să rămână fără aprovizionare  și toate bunurile au devenit brusc mult mai scumpe. Prețul făinii, de exemplu, a crescut cu aproape 50% în câteva  zile.

S-a instalat panica și au început să se răspândească zvonuri despre dezastrul economic în devenire. Unii localnici din două provincii din nord au opus chiar la Daily NK că închiderea frontierei a avut un efect mai rău asupra economiei decât sancțiunile internaționale. 

De atunci, guvernul a implementat măsuri de control al prețurilor pentru a încerca stabilizarea prețurilor, dar piețele încă se luptă din cauza blocajului la frontieră

Contrabandiștii și comercianții care lucrau în zonele de frontieră au fost nevoiți să se adapteze la acest nou mod de viață. 

Un astfel de zvon se referă la utilizarea medicamentelor pentru tuberculoză. Mulți au început să creadă că astfel de medicamente pot ajuta la combaterea Covid-19 pe neînțelegerea faptului că noul coronavirus poate fi transmis, precum TB, prin aer, de unde provoacă infecții în plămâni.

(De fapt, se răspândește prin picăturile pulverizate atunci când persoanele infectate tușesc sau se strecoară.) Odată cu creșterea cererii, vânzarea de astfel de medicamente pe piața neagră a devenit tot mai frecventă.

Pe lângă mediciamentele de tratatre a tuberculozei , nord-coreenii  încearcă și alte metode neconvenționale, „pentru a lupta cu noul coronavirus.

Având în vedere deficitul de dezinfectanți și consumabile de curățare, mulți oameni și le fac singuri folosind ingrediente precum sulf, oțet, apă caldă, apă sărată…. Alții fac de asemenea, ceaiuri speciale cu plante cum ar fi ginsengul sperând că acestea le va stimula sistemul imunitar. 

Phenianul a încercat să contracareze știrile și zvonurile false despre virus lansând propria campanie de educație Covid-19. Principalul ziar al țării, Rodong Shinmun, publicație a partidului comunist, a publicat articole aproape zilnic cu informații despre virus, inclusiv sfaturi pentru cetățeni despre cum să se protejeze. Și transmisiile TV despre virus sunt tot mai des întâlnite.

Cetățenii sunt îndemnați să poarte măști în orice moment când ies, și pot fi pedepsiți dacă sunt prinși că nu fac acest lucru. De asemenea, regimul a promovat spălarea frecventă a mâinilor și utilizarea oțetului pentru dezinfectarea suprafețelor

Unul dintre instrumentele pe care regimul le are la dispoziție este mecanismele de control social unic puternice.  

Imediat ce vestea virusului a ajuns la Fenian,  regimul a început să ia măsuri stricte și rapide pentru carantinizarea oricărei persoane care manifestă simptome asemănătoare gripei.  

Până la sfârșitul lunii februarie, peste 7.000 de oameni ar fi fost carantinați în toată țara. Dar măsurile de carantină nu au avut ca rezultat  împiedicarea deceselor, în ciuda poziției oficiale a regimului Kim, spun surse.

Primul deces cauzat de virus a fost cel al unei femei din Pyongyang care a murit pe 27 ianuarie, potrivit surselor Daily NK. De fapt, o sursă guvernamentală a declarat Daily NK la sfârșitul lunii februarie că peste 20 de decese au fost legate de simptome asemănătoare coronavirusului din ianuarie. Toți pacienții au fost diagnosticați cu pneumonie acută.

Pentru a împiedica mai multe persoane să contacteze  boala, guvernul continuă să aplice măsurile de izolare. Cei care nu poartă măști pentru față nu mai au voie să utilizeze transportul public și temperaturile pasagerilor sunt luate înainte de a urca în trenuri sau autobuze pe distanțe lungi.

Autoritățile fac, de asemenea, tot posibilul pentru a împiedica orice vehicule sau persoane să tranziteze din regiunile de frontieră spre interiorul țării și invers. 

Pentru a aplica mai departe distanțarea socială, guvernul a ordonat închiderea tuturor școlilor pentru o lună începând cu 20 februarie, închiderea fiind prelungită până în 15 aprilie.

Regimul comunist încearcă să protejeze elitele de partid și de stat. De exemplu, membrii Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea  au primit pachete cu măști de față fabricate intern.

Companiile comerciale nord-coreene din China au făcut contrabandă cu măști și materiale medicale peste graniță pentru a compensa  penuria la nivel național. Chiar dacă frontiera este închisă oficial, se pare că acest tip de comerț oficial condamnat,este  comandat chiar de către oficialii statului.

Conform surselor Daily NK,  la fiecare 10 zile aproximativ 100.000 de măști de față, 4.500 de costume de protecție și  o serie de medicamente necesare intră în țară prin aceste canale .  

De asemenea, guvernul a urmărit cu atenție eventualele cazuri Covid-19 depistate în rândurile armatei. Conducătorii unităților militare au fost chiar amenințați cu pedeapsa dacă nu respectă procedurile adecvate de control al bolii. 

În ciuda acestor eforturi, 180 de soldați au murit în ianuarie și februarie și aproximativ 3.700 de soldați sunt sub carantină, potrivit unui raport militar comandat obținut de o sursă Daily NK din cadrul armatei din Coreea de Nord pe 6 martie.

Raportul a detaliat numărul soldaților care au murit în urma suferințelor de febră ridicată cauzată de pneumonie, tuberculoză, astm sau răceli.

În ciuda lipsei de date concrete, se consideră că măsurile stricte și relativ rapide ale Coreei de Nord pentru a conține virusul au contribuit la prevenirea a ceea ce ar fi putut fi un dezastru de proporții.

Se pare că regimul lui Kim a făcut o treabă surprinzător de bună în prevenirea răspândirii virusului,  cel puțin deocamdată,. De menționat, de asemenea, că măsurile luate pentru a combate răspândirea Covid-19 sunt mult mai stricte și au fost puse în aplicare mult mai devreme decât cele vizate pentru virusurile SARS și Ebola anterioare.

Cu toate acestea, rămâne de văzut întreaga întindere a impactului acestor măsuri. Chiar dacă Coreea de Nord este capabilă să evite epidemia, aceasta țară va fi confruntată cu alte provocări, în special în ceea ce privește economia sa.

Coreea de Nord susține că are zero cazuri și, cel mai probabil, va continua să se înfățișeze ca o țară puternică,punând  accent pe încrederea în sine . Această strategie a fost ilustrată pe deplin de testele recente de rachete, precum și de pregătirile militare în curs de desfășurare pentru a sărbători 75 de ani de la crearea  Partidul Muncitorilor din Coreea in octombrie.

Deși este încă prea devreme pentru a judeca dacă strategia Covid-19 din Coreea de Nord a reușit, deocamdată amenințarea pare redusă. Odată cu recuperarea lentă a Chinei și a măsurilor stricte de retenție încă în vigoare pe plan intern, amenințarea virusului nu mai pare la fel de descurajantă .

* Gabriela Bernal este fondatorul raportului The Peninsula și este traducătoare la Daily NK. O găsiți pe Twitter: @gabrielabbernal