CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul  87 I.I.Chr: Prințul Fuling, este desemnat de împăratul Wu  succesorul sau și moștenitor al tronului, fiind numit  mai târziu împăratul Zhao .

Împăratul Wu a murit doua zile mai târziu.

Împăratul Zhao Han (94-74 î.Hr.) aparținea dinastiei Han de Vest, și a domnit intre anii  87-74 î.Hr..

Era cel mai tânăr fiu al împăratului Wu  și a urcat pe tron la numai 8 ani. A  murit după o domnie de 13 ani.

 

 

 

 

 

710 : A decedat Sfântul Rupert de Salzburg  (660 – 710). Este considerat  sfânt în Bisericile Romano-Catolice și Ortodoxe și  fondator al orașului austriac Salzburg.

 

 

 

 

 

 

 

Rupert de Salzburg | Sfinţi Catolici

 

 

 

 

 

 

A fost contemporan cu Childebert III, rege al francilor și de asemenea, unchiul Sfântului Erentrude.

Tradiția îl consideră pe Rupert descendent al familiei regale merovingiene.  

Rupert a fost episcop de Worms până în jurul valorii de 697, când necredincioșii din vecinătatea Worms l-au expulzat din oraș.

 A fost trimis ca misionar la Regensburg, în Bavaria, unde a creștinat numeroși nobili locali.

 

 

 

 

 

 972 : S-a născut Regele Robert al II-lea al Franței; (d. 20 iulie 1031).

 

 

 

 

 

 

Robert II

 

 

 

 

 

  Robert al II-lea (franceză Robert II le Pieux), a domnit între 996-1031 si a fost  fiul lui Hugo Capet, reprezentant al  Dinastiei Capețienilor, rege al Franței și al principesei Adelaida de Aquitania.

 

 

 

 

 

 

 

1378 : A murit Papa Grigore al XI-lea; (n. cca. 1331).

 

 

 

 

 

Fasciculus:PopeGregoryXI.jpg

 

 

 

 

Pierre Roger de Beaufort (s-a născut în 1329 sau 1331 , la Castelul Maumont în Corrèze si  a murit pe 27  martie 1378 în Roma ). A fost 201 -lea Papa, iar pontificatul sau a durat  intre  30  decembrie,  1370 până la moartea sa sub numele de Grigorie XI.

El a fost ultimul Papă francez.

 

 

 

 

 

1416: S-a născut Antonio Squarcialupi, organist și compozitor italian (d 1480.) Antonio Squarcialupi (d. 6 iulie 1480), era considerat cel mai faimos organist din Italia la mijlocul secolului al-15-lea.

 

 

 

 

 

 

 

Antonio Squarcialupi - Wikipedia

 

 

 

 

 

A făcut  parte din curtea lui Lorenzo de Medici; există numeroase referiri elogioase la el în mijlocul secolului al 15-lea.

Nici una  din compozitiile sale nu s-a pastrat pana in zilele noastre. Faima sa  în istoria muzicii, în afară de faima lui ca un organist, este aceea de a fi dat numele său  splendidului Squarcialupi Codex, un document deținut de el  care este cea mai bogata sursa de muzică din Italia secolulului al  14 -lea.

 

 

 

 

 

 

1513 : Exploratorul spaniol Juan Ponce de Leon ajunge la capătul nordic al insulei Bahamas în prima sa călătorie spre Florida.

 

 

 

Juan Ponce de Leon - Ages of Exploration

 

 

 

 

 

 

 

1522: S-a născut poeta şi scriitorarea austriacă Rachel Akerman;  (d. 1544).

Este cunoscută ca prima evreica din istoria literaturii care a scris poezie germană. Născută probabil la Viena,  a murit la Iglau, Moravia, 1544. Pare să fi primit o educație excelentă, după ce a studiat atât latină și greacă.

Din cauza poemului  ei, „Geheimniss des Hofes” („Misterele Curtii”), în care a descris intrigi de curte, Rachel și tatăl ei au fost expulzați din Viena, unde trăiau.

 

 

 

 

 

1613: A decedat  la Praga, principele Ardealului Sigismund Báthory; (n. 1573).

 

 

 

 

File:Zsgmondbáthory.jpg

 

 

 

Invins la Guruslău de oastea formată din trupele generalului austriac lui Basta și ale lui Mihai Viteazul , el a fugit în Moldova , iar comandantul său de oști, Moise Székely, în Turcia.

În 1602, după ce adepții săi au fost învinși în bătălia de la Teiuș de trupele generalului austriac Basta, a renunțat pentru a patra și ultima dată la tronul Transilvaniei  și s-a retras în Cehia.

 

 

 

 

 

 

1625: A murit regele Iacob I al Angliei și Irlandei. A domnit si in Scotia sub numele de  Iacob al VI-lea ; (n. 1566). A fostt succedat la tron de Carol I,devenit rege al Angliei, Scoției și Irlandei.

 

 

 

 

 

 

 

1697: Sinodul de la Alba Iulia, convocat de mitropolitul ortodox Teofil, a acceptat Unirea cu Roma, pe baza celor patru puncte: recunoasterea suprematiei papale, a existentei purgatoriului si a purcederii Sfantului Duh si de la Fiul, precum si impartasirea cu azima, in schimbul pastrarii ritului, a egalitatii in drepturi cetatenesti depline.

 

 

 

 

 

1703: In  Rusia, imparatul Petru cel Mare a fondat orasul Sankt-Petersburg, numit apoi Petrograd si Leningrad, sub regimul comunist. Orasul si-a reluat numele originar in 1991.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1785 : S-a născut Ludovic al XVII-lea; (d.8 iunie 1795), de la naştere  cunoscut sub numele de Louis-Charles, Duce de Normandia, fiul regelui Ludovic al XVI-lea al Franţei şi  al reginei egina Marie Antoinette.

Parintii sai au fost executaţi în timpul revolutiei franceze, Louis-Charles devenind succesor la tronul Frantei.

În conformitate cu ordinea dinastică, atunci când tatăl său a fost executat la 21 ianuarie 1793, el a devenit (nominal), pentru regalişti, regele  neîncoronat al  Franţei şi Navarrei,

 

 

 

Louis Charles XVII, decedat la vârsta de 10 de ani.

 

A  fost deţinut la închisoarea Temple din Paris, fiind  separat de mama şi sora sa, în scopul de a descuraja orice incercari  ale monarhistilor de a-l elibera si a murit în ziua de  8 iunie 1795 la Paris, bolnav de tuberculoză.

 

 

 

 

1794: Guvernul american a decis înființarea marinei militare (US Navy) si autorizeaza construirea a sase fregate. 

 

 

1797: S-a născut scriitorul  francez Alfred Victor de Vigny (d. 17 septembrie 1863, Paris), unul dintre promotorii principali ai curentului literar romantic.

 

 

 

 

 

1821: Boierii din Bucureşti, Muntenia, sunt constrânşi de Tudor Vladimirescu să trimită Turciei, Rusiei şi Austriei, memorii prin care să justifice mişcarea condusă de el.

 

 

 

1845 : S-a născut Wilhelm Conrad Röntgen, fizician german, laureat al Premiului Nobel; (d. 1923).

 Wilhelm Conrad Röntgen a fost primul om de ştiinţă care  a observat şi înregistrat  razele  X, pe 8 noiembrie 1895.  Descoperirea  razelor  X, precum şi proprietăţile lor unice , au entuziasmat publicul larg, Röntgen devenind o celebritate aproape peste noapte, noua forma de radiatie  descoperita de el  fiind denumita “Razele  Röntgen”.

 

 

 

 

 

1848: La 27 martie/ 8 aprilie la hotelul Patersburg din Iasi , are loc o mare întrunire care  a adoptat “Petitiunea – proclamatiune a boierilor si notabililor moldoveni”care a marcat inceputul miscarii revolutionare din Moldova.

Acţiunea a întrunit circa 1 000 de oameni, burghezi din toate păturile, boieri liberali, cîţiva boieri conservatori opoziţionişti printre ai căror conducători se numărau Alexandru Ioan Cuza (viitorul domn) si  Emanoil (Manolache) Costache Epureanu (viitor ministru şi prim-ministru).

 

1848 : Românii aflaţi la Pesta, împreună cu masele maghiare, il eliberează din închisoare pe patriotul  revoluţionar Eftimie Murgu.

 

 

 

 

1849 : La Frankfurt, în timpul Revoluției Germane din 1848/49, Adunarea Națională a decis  Paulskirchenverfassung („Constituția de la Paulskirche”), prima constituție democratică în Germania.

In ziua următoare aceasta intră în vigoare, însă nu poate fi aplicată.

 

 

 

 

 

1866: Din iniţiativa lui Vicenţiu Babeş şi subvenţionat de familia Mocioni apare la Viena, apoi la Pesta, ziarul Albina, subvenţionat de familia Mocioni. După alte surse ziarul apare la 23 martie 1866 stil vechi (8 aprilie 1866 stil nou).

Albina a apărut din iniţiativa lui Vicenţiu Babeş şi Andrei Mocioni, al cărui prim număr a apărut la Viena.

Din 1869 pînă în 1877, Vinceţiu Babeş a continuat tipărirea la Budapesta, cu toate că fusese interzis în Ungaria în 1869. Deviza sub care apărea ziarul era: „Daco-românia morală, culturală, una şi indivizibilă”. Ziarul s-a remarcat printr-o atitudine antidualistă pronunţată, fapt pentru care redactorii au fost trimişi de nenumărate ori în judecată.

Principalul finanţator a fost familia Mocioni. O bună parte din fonduri se trăgeau din numărul destul de mare de abonamente.

 

 

 

1871: S-a născut scriitorul german Heinrich Mann; (d.1 martie  1950).

 

 

 

 

 

Author photo. Photo © <a href="http://www.bildarchivaustria.at">ÖNB/Wien</a>

 

 

 

Este  fratele mai mare al scriitorului Thomas Mann. După instaurarea regimului nazist a plecat in exil.  A murit sărac în Santa Monica,statul american California.

Romanul său, Professor Unrat, a fost ecranizat cu succes, sub numele Îngerul albastru, avand in rolul principal pe renumita actrita Marlene Dietrich.

 

 

 

1875: A murit Edgar Quinet, istoric francez  filoroman; (n. 17 februarie 1803).

 

 

 Edgar Quinet

 

 

 

În perioada 1842-1846 a fost profesor la College de France  dar a fost demis. În 1852, după moartea primei sale soții, s-a căsătorit cu Hermione Asachi, fiica scriitotului Gheorghe Asachi.

Pentru atasamentul sau fata de poporul roman,, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane și i s-a acordat cetățenia română. De asemenea o stradă din centru Bucurestiului și una din cartierul Mănăștur Sud, al municipiului Cluj Napoca,  se numesc strada Edgar Quinet.

I-au fost traduse in limba romana  :

Românii principatelor dunerene”, traducere Nicolae Istrati, Iași, Tipografia Institutului Albinei, 1856;

1815 și 1840″: istoria ideilor mele, traducere Loreto Bogza și Alexandrina Vornicelu, Vălenii de munte, editura Datina Românescă, 1925;

Opere alese”, traducere Angela Cismas, București, Minerva 1983.

 

 

 

 

 

1899: Fizicianul Guglielmo Marconi a realizat prima legatura telegrafica fara fir intre Anglia si Franta.

 

 

 

 

 

1901: S-a născut Eisaku Sato , politician japonez, laureat al Premiului Nobel; (d. 1975).

 

 

 

 

 

 

1914: Este fondat Comitetul Olimpic Român si este recunoscut în același an de Comitetul Internațional Olimpic.

 

 

 

 

 

 

1918: A murit scriitorul american Henry Adams.

 

 

 

 

1918 : Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti votează actul Unirii cu România.

 

 

Actul Unirii reintegrează Basarabia în statul român

 

În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove.

În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!

 

Membrii Sfatului Ţării, sala în care s-a semnat Actul Unirii Republicii Democrate Moldoveneşti (succesoarea guberniei Basarabia, fostă parte compnentă a Ţării Moldovei) cu Ţara Mamă (România), 27 martie 1918.Preşedintele Sfatului Ţării,Ion Inculeţ; Vice-preşedinte,Pantelimon  Halipa.

La 27 martie 1918 (9 aprilie 1918 stil nou), în prezenţa prim-ministrului României Al. Marghiloman, Sfatul Ţării al Republicii Democratice Moldoveneşti votează actul Unirii cu România.

Unirea cu România a fost aprobată cu o largă majoritate de voturi: 86 pentru, 3 contra, 36 abţineri, 13 absenţi

În Actul Unirii  menţiona: “În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă acum o sută de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu Mama sa, România“.

După votare, prim-ministrul român Marghiloman vine cu o declaraţie în care afirmă:

În numele poporului român şi al Regelui său Majestatea Sa Ferdinand I, iau act de hotărîrea Sfatului Ţării şi proclam Basarabia unită, de data aceasta pentru totdeauna, cu România una şi indivizibilă“.

Detalii… Actul Unirii Republicii Democratice Moldoveneşti cu România,   Sfatul Ţării 1917-1918,   Republica Democratică Moldovenească.

 

 

 

 

 

1923: Adunarea Deputaţilor şi Senatul României votează o nouă Constituţie, promulgată printr-un decret la 28 martie şi publicată la 29 martie.

Prevederile noii Constituţii întăreau rolul parlamentului în viaţa politică. Constituţia mai prevedea libertatea cuvîntului, a întrunirilor, a presei, egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor, etc. 

 

 

1924 : La Viena, are loc Conferinţa româno-sovietică la care a fost discutată problema Basarabiei. 

 

 

 

1927: S-a născut marele violoncelist și dirijor rus Mstislav Rostropovici.

 

 

 

1938: La Chişinău, în România, s-a desfăşurat festivitatea de aşezare a temeliei statuii regelui Ferdinand I, statuie pe care urma să o înalţe Asociaţia ofiţerilor de rezervă din Basarabia aflată sub preşedinţia lui Gherman Pîntea.

 

 

 

 

 

 

 

 

La 27 martie 1938 la Chişinău, România, s-a desfăşurat festivitatea de aşezare a temeliei statuii regelui Ferdinand I, statuie pe care urma să o înalţe Asociaţia ofiţerilor de rezervă din Basarabia aflată sub preşedinţia lui Gherman Pîntea.

La 16 ianuarie 1937, la comemorarea a 20 ani de la Congresul Militar Moldovenesc din Chişinău, un numar de ofiţeri in rezervă (veterani) din Basarabia , sub preşedinţia d-lui Gherman Pântea, asistat de dl. Elefterie Sinicliu ca secretar, organizează Comitetul care a decis ridicarea la Chişinău, prin colectă publică, a Monumentului neuitatului Rege al României Ferdinand I, Întregitorul de Neam şi Ţară.

În concepţia lui Gh. Pântea, statuia Regelui Erou Ferdinand I din Chişinău urma să fie „o pildă de pioasă recunoştinţă în amintirea Regelui ţăranilor, pe care i-a înstăpînit în brazda lor strămoşească şi totodată un simbol de neclintită credinţă în veşnicia pietrei de hotar aşezată la graniţa Nistrului Românesc”.

Comisia pentru edificarea monumentului, alcătuită din edilii Chişinăului, comandantul armatei şi Comitetul, alege locul amplasării monumentului şi anume „în scuarul din faţa palatului mitropolitan, la 6 metri de bordura trotuarului bulevardului Alexandru cel Bun (azi Ştefan cel Mare şi Sfânt), în faţa monumentului portal al catedralei mitropolitane”.

Macheta monumentului Regelui Ferdinand I, executată de sculptorul român Oscar Han, a fost aprobată de M.S. Regele Carol II-lea a României, iar colectarea rapidă a fondurilor, de la oamenii de bună credinţă din ţară, a permis aşezarea pietrei de temelie la 27 martie 1938.

Manifestaţia prilejuită de acest fapt, de o grandoare naţională, a avut loc prin oficierea slujbei religioase de către Î.P.S. arhiereu Efrim la catedrala din Chişinău (Nihil sine Deo, deviza Casei Regale a României), fiind prezenţi delegaţi de la Orhei, Lăpuşna, Bălţi, etc., elevi ai şcolilor secundare, autorităţile civile şi militari.

Sculptura din bronz, exectată de O. Han, a fost anterior expusă la București, în grădina Ateneului Român spre a fi văzută şi admirată de locuitorii Capitalei. Ulterior, lucrarea a fost plasată la Chişinău pe un soclu de beton placat cu piatră moale. Sculptorul O. Han, autorul mai multor monumente din România în perioada interbelică, este de asemenea autorul monumentului domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, din Orhei (1934).

La 5 februarie 1939, în prezenţa reprezentantului la Chişinău a M.S. Regelui Carol II-lea, d-l. General Nicolae Ciupercă (fost ministru de război, inspector general al armatei române), a trei miniştri din Guvernul României şi a delegaţilor oficiali ai mai multor provincii româneşti, are loc dezvelirea monumentului.
După slujba religioasă, oficialii desprind culorile ţării de pe monument, după care se intonează Imnul Regal. Mai mulţi inviţati şi gazdele au luat cuvântul pentru a-şi exprima trăirile, iar solemnitatea dezvelirii monumentului a fost difuzată integral, la radio.

Trebuie remarcat că în perioada interbelică în Basarabia au mai fost edificate încă două monumente ale Regelui Ferdinand: la Rezina (1938), sculptor Alexandru Plămădeală şi la Ismail (1938), sculptor Dimitrie-Bârlad.

Un an mai târziu se va instala puterea sovietică care va arunca în aer statuia regelui Ferdinand şi Clopotniţa monumentului portal al Catedralei mitropolitane din Chisinau.

După prăbuşrea URSS, Clopotniţa, distrusă de sovietici, a fost restaurată, insa monumentul regelui Ferdinand, nu.

 

 

 

 1956: S-a născut în satul Beuca, județul Teleorman, cunoscuta solistă de muzică populară românească Floarea Calotă .

 

 

 

 

Floarea Calota

 

 

VIZIONATI AICI  

 

 

 

 

 

 

1958: Nichita Hrusciov a devenit premier al URSS.

 

 

 

 

 

1963: S-a născut  Quentin Tarantino, regizor de film, scenarist, producător și actor american.

 

 

 

 

Quentin Tarantino - IMDb

 

 

Filmele sale  i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTA si Palme d’Or.

  În  anul 2007 Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile.

 

 

1968: A murit, într-un accident cu un  avion Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin, primul om care a zburat  in spatiul extraterestru (1961).

 

 

 

În sfârşit: misterul morţii lui Iuri Gagarin, primul om în spaţiu, a fost rezolvat după 45 de ani!

 

 

 

 

Conform unui raport declasificat de curând, în tragicul accident a mai fost implicată o aeronavă – un avion de vânătoare SU-15 neutorizat, ce a zburat extrem de aproape de aeronava lui Gagarin.

Dupa 40 de ani in care secretul a fost bine pastrat, cauza reala a decesului de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, primul om in spatiu, a fost facuta publica. Cunoscutul cosmonaut rus Aleksei Leonov a obtinut permisiunea de a dezvalui ce i s-a intamplat legendarului Iuri Gagarin in  data de 27  martie 1968.

Timp de peste 20 de ani, Aleksei Leonov, primul om care a iesit in spatiu intr-un costum, pe 18 martie 1965, a luptat pentru a obtine permisiunea de a dezvalui detaliile evenimentelor din 1968, decesul lui Gagarin dand nastere, de-a lungul timpului, la numeroase teorii ale conspiratiei.

Pe atunci, autoritatile au infiintat o Comisie de stat pentru a investiga accidentul (in care a fost implicat si Leonov) care a concluzionat ca echipajul avionului MIG-15UTI, Iuri Gagarin si instructorul Vladimir Sereghin, a incercat sa evite un obiect strain – precum un stol de gaste sau un balon meteorologic – efectuand o manevra brusca ce a antrenat intrarea aparatului in picaj si, ulterior, coliziunea cu solul. Ambii piloti au decedat.

„Aceasta concluzie este credibila pentru un civil – dar nu pentru un profesionist”, a declarat Leonov pentru RT. Cosmonautul a sustinut intotdeauna ca secretul privind moartea lui Gagarin ar fi trebuit facut public si a dorit ca cel putin familiile celor doua victime sa afle adevarul. „De fapt, totul s-a petrecut diferit”, spune Leonov.

Potrivit unui raport declasificat, in spatele tragicului incident se afla un factor uman – un avion de vanatoare Su-15 care efectua un zbor neautorizat periculos de aproape de avionul lui Gagarin.

„In acest caz, pilotul nu a urmat regulamentul, coborand pana la o altitudine de 450 de metri. Stiu asta pentru ca am fost acolo, am auzit zgomotele si am vorbit cu martorii.

Aeronava a intrat in nori si a trecut aproape de avionul lui Gagarin, rasturnandu-l si antrenand intrarea aparatului in picaj, cu o viteza de 750 de km/ora”, a povestit Leonov.

In acea zi, Leonov era responsabil cu antrenamentele pentru saltul cu parasuta. Vremea era extrem de nefavorabila, fiind o zi ploioasa, cu vant dar si zapada, impiedicand orice tentativa de a efectua testele. Leonov a asteptat o confirmare oficiala ca testele vor fi anulate, dar apoi a auzit zgomotul facut de un super-sonic, urmat la distanta de o secunda de o explozie.

„Am trimis o echipa acolo care a gasit resturile avionului si ramasitele lui Vladimir Sereghin. Nu am gasit corpul lui Gagarin, cu exceptia hartii sale si a unei genti. Asa ca initial am crezut ca a reusit sa se ejecteze. Am trimis un batalion de soldati care sa cerceteze in amanunt padurea peste noaptea. Au strigat astfel incat sa ii poata auzi, dar nu au gasit decat ramasitele unui balon.

A doua zi ca am gasit ramasitele lui Iuri Gagarin. L-am identificat dupa o alunita inchisa la culoare de pe gat pe care o vazusem cu doar trei zile inainte. A fost infiintata o comisie care sa investigheze cauza accidentului. Gherman Titov si cu mine am fost invitati sa participam la ancheta in calitate de experti”, a povestit Leonov.

Cand Leonov a primit permisiunea de a vedea raportul real al incidentul, ani mai tarziu, acesta a gasit un mare numar de inconsecvente, iar o problema aparea chiar la raportul lui Leonov: documentul avea numele lui pe el, dar era scris de altcineva, faptele fiind amestecate.

Cu ajutorul calculatoarelor, noua ancheta a reusit sa obtina o noua perspectiva asupra a ceea ce a cauzat antrenarea in picaj. Aeronava a cazut timp de 55 de secunde cu o viteza de 750km/ora.

„Asa ca am folosit computere pentru a calcula traiectoria care s-ar referi la acest interval de 55 de secunde. Si s-a dovedit a fi o spirala profunda. Un avion cu reactie poate intra intr-o astfel de spirala in cazul in care o aeronava mai grea trece prea aproape si il rastoarna. Si asta este exact ce i s-a intamplat la Gagarin. Aceea traiectorie a fost singura care a corespuns cu toti parametrii nostri”, a explicat cosmonautul rus.

Cu toate acestea, numele persoanei responsabile de moartea lui Gagarin nu a fost inca dezvaluit. Pastrarea anonimatului asupra numelui a fost una din conditiile impuse lui Leonov in schimbul permisiunii de a prezenta adevarul. Se stie doar ca pilotul are acum in jur de 80 de ani si ca se afla intr-o stare precara de sanatate. „I-am promis ca nu il voi numi”, a spus Leonov.

Comisia guvernamentala  care a analizat circumstantele catastrofei dupa accident, a ajuns la concluzia ca acesta ar fi  fost provocat de o manevra brusca de pilotaj efectuata de Gagarin, pentru a evita impactul cu un balon meteorologic. Potrivit rezultatelor prezentate atunci, de prabusirea avionului MIG-15UTI, la bordul caruia se afla, in 1968, Iuri Gagarin, ar fi fost vinovat, dupa toate probabilitatile, chiar primul cosmonaut din lume.

„Concluziile comisiei: pornind de la analiza circumstanelor de zbor si a tuturor documentelor din dosar, cea mai probabila cauza a accidentului a fost executarea unei manevre bruste pentru evitarea impactului cu balonul unei sonde meteorologice.

Sau, cea mai putin posibil, evitarea intrarii in partea superioara a primului strat de nebulozitate”, a declarat la o conferinta de presa seful arhivelor prezidentiale, Aleksandr Stepanov.

 

 

 

 

 1969: S-a născut Mariah Carey, cântăreață, compozitoare, producătoare  și actriță americană.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIZIONATI AICI 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1990: A început sa funcționeze postul american TV ”Marti”, ale carui emisiuni propagandistice erau destinate Cubei comuniste.

 

 

 

 

 

 

 1997: Catastrofă aeriană în insula Tenerife: doua jumbo jeturi s-au ciocnit deasupra insulei din arhipeleagul Canarelor, accidentul soldându-se cu 583 de morți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1993: Jiang Zemin a fost ales președinte al R.P. Chineze.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Jiang Zemin photos

 

  

 

 

 

 

Născut pe 17 august 1926, Jiang Zemin, este un om de stat chinez care a fost secretar general al Partidului Comunist Chinez între 1989 și 2002 și președinte al Republicii Populare Chineze între anii 1993 și 2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: A fost aprobată pentru comercializare în Statele Unite,  pilula ”minune” Viagra, care tratează impotenta la bărbați.
 

 

 

 

 

 

 

 1998: A decedat Ferdinand Anton Ernst Porsche, fondatorul renumitei companii de automobile  care-i poarta numele. 

 

 

 

 

2002: A murit Billy Wilder (nume real: Samuel Wilder), scenarist, regizor, producător şi actor american de film; considerat un maestru al comediei americane; (n. 1906, în Austria).

 

 

 

 

 

  2006: A murit Stanislaw Herman Lem, un mare scriitor polonez de romane science fiction (multe dintre ele ecranizate) şi filosof; (n. 12 septembrie 1921 la Lwów, în Polonia).

 

 

 

 

 

Când Philip K. Dick l-a dat pe Stanisław Lem pe mâna FBI-ului

 

 

 

 

 Cărțile sale au fost traduse în 41 de limbi și s-au vândut în peste 27 milioane de exemplare. A devenit faimos datorită romanului Solaris, care a fost ecranizat de trei ori.

În 1976, Theodore Sturgeon spunea că Lem e cel mai citit scriitor science fiction din lume. Opera sa explorează teme filozofice, speculații asupra tehnologiei, natura inteligenței, imposibilitatea comunicării și înțelegerii reciproce, disperarea în fața limitelor omenești, locul omenirii în Univers. 

Faima internațională a dobândit-o datorită Ciberiadei, o serie de povestiri umoristice dintr-un univers mecanizat locuit de roboți (care intră ocazional în contact cu „fețele palide” umane).

Printre romanele sale cele mai cunoscute se numără Solaris (1961), Glasul Domnului (1968) și Fiasko (1987), toate prezentând tema majoră a futilității tentativelor omenirii de a înțelege formele extraterestre de viață.

Solaris a fost ecranizat în 1972 de regizorul rus Andrei Tarkovski și a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în același an.

În 2002, Steven Soderbergh a regizat o nouă ecranizare, cu George Clooney în rolul principal.

În 1982, datorită declarării legii marțiale în Polonia, Lem s-a mutat în Berlinul de Vest, unde a devenit membru al Wissenschaftskolleg zu Berlin (Institutul de Studii Avansate din Berlin). Ulterior s-a stabilit la Viena, revenind în Polonia abia în 1988.

Stanisław Herman Lem  a devenit Cavaler al Ordinului Alb (Order Orła Białego), dar și numeroase alte distincții:

  – Premiul pentru popularizarea în străinătate a culturii poloneze oferit de Minsterul Afacerilor Externe.

 – Premiul literar al Ministerului Culturii și Artei) și membru onorific al Science Fiction Writers of America 1976

– Grand Prix de Littérature Policière (Marele Premiu al Literaturii Polițiste) pentru romanul Catârul.

 –  În 1981 a devenit  Doctor honoris causa al Universității Tehnologice din Wrocław 1986   – În 1991 a primit Premiul pentru Literatură Europeană acordat de Statul Austriac 1991   –  În 1994 a primit Premiul literar austriac Franz Kafka 

  – În 1996 a primit Ordinul Vulturul Alb

  – 1998 – Doctor honoris causa: Universitatea din Opole, Universitatea din Lvov, Universitatea Jagiellonă

   – 2003 – Doctor honoris causa la Universitatea din Bielefeld

  –  2011 – a fost creat și publicat un logo interactiv Google inspirat de Ciberiada, cu ocazia îmlinirii a 60 de ani de la publicarea primei sale cărți, Astronauții.

O planetă pitică, 3836 Lem, descoperită de astronomul sovietic Nikolai Stepanovici Cernik în 1979, a primit numele său.

 

 

 

 

 2008: A murit, în urma unui infarct miocardic, George Mihail  Pruteanu, fost senator si cunoscut lingvist si eseist  roman; (n.15 decembrie 1947)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost inițiatorul unui proiect de lege (legea Pruteanu), privitor la respectarea regulilor gramaticale ale limbii romane in spatiul public si  de asemenea autorul unei emisiuni televizate foarte populare despre limba romana, intitulata “Doar o vorba sa-ti mai spun.”

 

 

 

 

 

 

 

 2016: A murit istoricul, scriitorul, jurnalistul, scenaristul şi omul politic francez Alain Decaux; a întruchipat, începând din anii ’50 ai secolului XX, istoria radioului şi a televiziunii franceze, unde a creat numeroase emisiuni celebre; (n. 1925).

 

 

 

Alain Decaux revient... - Le Point

 

 

 

 

A fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1990.

 

 

 

 

 

 

 

2018: A decedat la  Neuilly-sur-Seine, actrița franceză Stéphane Audran.

S-a născut în data de  8.11.1932, la Versailles, iar  numele său la naștere era Colette Suzanne Dacheville.

 

 

 

 

GREAT ACTRESSES: Stéphane Audran

 

 

 

 

 

 

 

Această actriță franceză a fost lansată și formată de regizorul Claude Chabrol (soțul ei), de aceea filmografiile lor aproape că se confundă. Interpretează personaje reci și sofisticate, capabile însă de nebunie pasională (adultere, crime).

Filmografie selectivă: La bonne tisane – 1958, Les Cousins – 1959, Les Biches – 1968, Soția infidelă – 1969, Le Boucher – 1970, Farmecul discret al burgheziei – 1972 (Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță – 1974), The Black Bird – 1975, Violette Noziere – 1978, La cage aux folles II – 1980, Les Voleurs de la nuit – 1984, La gitane – 1986, Ospățul Babettei – 1987, Sons – 1990, Betty – 1992, Risc maxim – 1996, Madeline – 1998, La fille de Monaco – 2008.

 A fost căsătorită întâi cu actorul Jean-Louis Trintignant, din 1954 până în 1956, când au divorțat și cu regizorul Claude Chabrol, din 1964 până când au divorțat în 1980.

Au avut un băiat, Thomas Chabrol, care a devenit actor.

 

 

 

 

 

2019: A decedat  cosmonautul sovietic Valeri Bîkovski (n. 2 august 1934).

Cel mai cunoscut zbor al lui Bîkovski a început la 14 iunie 1963 la bordul navei Vostok 5, cu care a efectuat un zbor în tandem cu nava Vostok 6 la bordul căreia se afla prima femeie cosmonaut, Valentina Tereșkova.  

 

 

 

 

 

 

 

В возрасте 84 лет скончался летчик-космонавт Валерий Быковский ...

 

 

 

 

 

În timpul când se afla pe orbită cu Vostok 5, Bîkovski a fost numit și membru al Partidului Comunist sovietic.

Până în 2014 zborul lui Bâkovski la bordul lui Vostok 5 a fost  cel mai lung zbor spațial realizat solitar. A revenit pe Pământ la 19 iunie 1963.

Pe 15 septembrie 1976 , a comandat zborul navei cosmice Soiuz 22. A aterizat la data de 23 septembrie 1976.

La data de 26 august 1978 a   plecat în zbor, la bordul navei Soyuz 31 și a stat mai mult de 7 zile la bordul stației Saliut 6, în calitate de membru al expediției Saliout 6 EP-4 , după care a revenit pe Pământ la 3 septembrie 1978, la bordul navei Soyuz 29 .

 

 

 

 

 

 

 

 

27 martie este Ziua mondială a teatrului și Ziua solidarităţii actorilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Matrona din Tesalonic

 

 

 

 

 

 

 

Sfanta Mucenita Matroana din Tesalonic

  

 

 

 

 

 

Sfânta Matrona a fost o copilă saracă si orfană, roabă în casa unei evreice cu suflet rău, din Tesalonic.

Aceasta neîncetat îşi batea joc de credința Matronei, si tot timpul căuta prin toate mijloacele să o facă sa se lepede de Hristos și să mearga impreuna cu ea la sinagogă.

Cand Pautilla, stăpâna Matroanei a auzit ca sluga sa merge în ascuns la biserica crestinilor, i-a zis: “Pentru ce n-ai mers la sinagoga noastră, ci te-ai dus la biserica crestineasca?”

La aceasta intrebare Matroana a raspuns: “De vreme ce Dumnezeu este în biserica crestinească, iar de la sinagoga iudaica s-a departat, nu mă duc la sinagoga, ci la biserică”.

Plină de furie la acest răspuns, Pautilla a încuiat-o pe Matrona într-un loc întunecos, a legat-o de mâini și a lăsat-o fara mâncare.

  Matroana sezand în genunchi la rugaciune si slavind pe Dumnezeu, legaturile au cazut de la mainile ei prin puterea lui Dumnezeu.

Dupa aceasta Matrona a mai fost încuiata si infometata inca de doua ori.

A murit din cauza lipsei de hrana.

Trupul sfintei a fost aruncat de Pautilla într-o prapastie. Crestinii au luat trupul mucenitei si l-au ingropat cu cinstea cuvenită.

Episcopul cetății aflând ca la mormântul muceniței Matrona se fac mari minuni, a ridicat o biserică deasupra lui.

Pautilla a trecut la cele veșnice căzând de pe zidurile de unde a fost aruncat trupul  Sfintei Mucenite Matrona.

 

 

 

 

 

 

 

 Bibliografie (surse):

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro

 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 4. e.maramures.ro

 5. Istoria md.

 6. Wikipedia.ro

 7. Rador.ro

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

27/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 27/03/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: