CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 25 martie, istoricul zilei

  

 

 

 

 

 

 

 

 

101: Împăratul Traian părăseşte Roma, îndreptându-se spre Moesia Superioară, pentru a începe luptele cu dacii, conduși de regele Decebal; aceasta data marcheaza inceputul primului razboi daco-roman (101-102)

 Împăratul a traversat Dunărea pe poduri de vase la Laederata (Ramna) şi Dierna (Orsova) pătrunzând în Dacia.

La Tapae, în vara anului 101, regele dac Decebal încearcă să oprească înaintarea romană. Crîncena şi îndelungata bătalie se încheie însă cu victoria romană.

Spre sfîrşitul anului 101, importante forţe ale dacilor, aliate cu sarmaţi şi bastarni, traversează Dunărea şi pătrund în Moesia, obligîndu-l pe împăratul Traian să se deplaseze spre noul teatru de război deschis de Decebal.

 

 

 

 

Foto: Regele Decebal

 

 

 

Ingeniosul plan strategic, care-l face pe Traian să nu poată exploata succesul de la Tapae, se prabuşeşte însă după înfrîngerea forţelor lui Decebal în iarna şi primăvara anului 102 (la Nicopolis ad Istrum şi în Dobrogea la Adamclisi), inițiativa militară trecând definitiv în tabăra adversă dacilor.

În toamna anului 102, îndîrjita rezistenţă a lui Decebal îl obligă pe Traian să încheie pacea cu regele dac, pace inţeleasă însa de ambele tabere doar ca un simplu armistiţiu.

 

 

 

Împăratul Traian

 

 

 

 Din ordinul lui Traian, Apolodor din Damasc, cel mai vestit inginer al epocii, înalţă  între Dobreta şi Pontes, în anii 103-105, un durabil pod peste Dunăre, pe care legiunile romane îl trec în vara anului 105, iniţiind cel de-al doilea Război dacic.

 

 

 

 

 

421: Este fondată  Veneţia.

 

Nu există date verificabile asupra originii orașului, însă legenda acreditează ziua de 25  martie  a anului 421  drept moment al întemeierii sale.

 

 

 

 

Imagini pentru venetia photos

Foto: Veneţia – Canal Grande

 

 

 

Se pare că Veneția s-a născut ca urmare a fluxului de refugiați care au abandonat campia paduanai din nordul Italiei, sub amenintarea invaziilor longobarzilor si hunilor în decursul secolului al V-lea și  la începutul secolului al VI-lea.

Locuitorii și-au ridicat așezămintele pe mlaștinile instabile ale lagunei și au trăit din comerțul cu sare și din pescuit.

 

 

 

 

 

 

708: Este ales Papa Constantin. A  fost  papă al Romei pana  la 9 aprilie 715, data mortii sale. Papa Constantin s-a Născut la Siria in anul 664 .

În anul 711 Papa Constantin a fost primit la Nicomedia (azi Izmit, Turcia) de imparatul Iustinian al II-lea, in semn  semn de reconciliere intre bisericile apuseana si rasariteana, dupa Conciliul de la Trulan, unde au fost adoptate 102 canoane care accentuau diferențele dintre  ele.

Reconcilierea cu Papa Constantin a dus la revolta populației si a armatei impotriva lui Iustinian al II-lea si la asasinarea sa.

Constantin a fost ultimul Papa care a vizitat Constantinopol până la Papa Paul al VI- lea în 1967.

 

 

 

 

 

717:  Imparatul bizantin Teodosiu al III-lea a abdicat. A urcat pe tron in anul 715 .

El s-a confruntat imediat dupa preluarea puterii cu o invazie araba  în Anatolia. În 716 el a încheiat un tratat  favorabil bulgarilor într-un efort de a-si  asigura un sprijin împotriva invaziei arabe.

Această politică a dat roade în 719, când au ajutat la ridicarea celui de-al doilea asediu arab al Constantinopolului.

Dupa abdicarea sa in anul 717 a devenit calugar si  se crede că in anul 729 a devenit episcop de Efes. Istoricii moderni presupun insa ca episcopul a fost de fapt fiul său. Oricum, acest episcop a fost ultimul înregistrat în viață la 24 iulie 754 si a  participat la Consiliul iconoclast de la Hieria.

 

 

 

 

1199: Regele Angliei, Richard I (n. 8 septembrie 1157), este rănit de o săgeată în timp  lupta în Franța, fapt care i-a provocat  la 6 aprilie, în acelaşi an, moartea.

Cunoscut sub numele de Richard Inima de Leu, din cauza reputației sale de mare conducător militar și războinic, a fost rege al Angliei din 6 iulie 1189, până la moartea sa.

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

De asemenea, el a fost duce de Normandia (sub numele de Richard al IV- lea), Duce de Aquitania, Duce de Gasconia, Contele de Poitiers, Conte de Anjou, Conte de Maine, Conte de Nantes  și Overlord de Bretania. 

Era al treilea din cei  cinci fii ai regelui Henric al II-lea al Angliei și al Eleanorei de Aquitania.

La vârsta de 16 ani, Richard a preluat comanda propriei sale armate, invingand  rebeliunea din Poitou împotriva tatălui său.

Încoronat rege la treizeci de ani, Richard conduce, în mod firesc, cea de-a treia cruciadă. Richard pasionat  după mașini de război și expert în atacuri asupra locurilor întărite, cucerește într-o săptămână Saint-Jean-d’Acre, pe când Filip al II-lea al Frantei bătuse pasul pe loc timp de șase luni.

Conducerea cruciadei îi revine în întregime atunci când regele Frantei, dezamăgit că nu dobândise nici un laur din această aventură cavalerească, se retrage și se întoarce în țara sa, pretextând că ar fi fost bolnav.

Richard a recucerit coasta Palestinei, dar nu și Ierusalimul. Saladin, generos, acordă liberă circulație pelerinilor în Orașul Sfânt. Supărat că nu s-a putut acoperi de glorie în Palestina, la fel ca Richard, Filip al II-lea îl ajută pe Ioan fără de Țară să-i ia coroana lui Richard, luat prizonier în Germania pe când se întorcea din Țara Sfântă.

Contra unei răscumpărări adunate în urma presiunii exercitate de popor, în fruntea căruia s-a aflat Robin Hood (zis și “Robin al Codrilor”), Richard își reia tronul și îl atacă imediat pe regele Franței.

După ce a construit la frontiera de sud a Normandiei celebrul Château-Gaillard, moare într-un asediu împotriva unuia dintre vasalii săi trădători, contele de Limoges.

La ultimul asediu din viața sa, Richard este lovit de o săgeată. Rana nu era mortală dar a fost prost îngrijită și după o săptămână s-a instalat septicemia care a provocat moartea.

A fost îngropat la catedrala din Rouen dar revoluționarii francezi i-au distrus mormântul în 1789.

În tezaurul catedralei se mai păstrează încă într-o cutie, inima lui Richard Inimă de Leu.

Proprietățile lui Richard au fost de fapt proprietățile Angliei din Franța și au constituit unul dintre motivele războiului de 100 de ani.

 

1245: O scrisoare a Papei Innocenţiu al IV-lea (1234-1254) menţiona existenţa românilor în spaţiul danubiano-pontic.

 

 

 

 

 

1306: Robert Bruce devine rege al Scoţiei.

 

 

Imagini pentru Robert Bruce photos

 

 

 

 

Robert I (născut 11 iulie 1274 – d.7 iunie 1329), cunoscut  și ca Robert Bruce, a fost rege al Scoției din 1306 până la moartea sa în 1329.

A fost unul dintre cei mai faimosi războinici scotieni care si-a  condus tara  în timpul războaielor de independență  împotriva Angliei.

 A luptat cu succes pentru recâștigarea locului  Scoției  ca națiune independentă și este considerat  în Scoția erou național.

 

 

 

 

1409: Se desfăşoară Conciliul de Pisa convocat de majoritatea cardinalilor Bisericii Catolice impartita  acel moment între  ascultarea papei de la Roma și ascultarea papei de la  Avignon ( Marea Schisma Apuseana).

Acest conciliu, convocat  pentru a depăși conflictul dintre papii  Benedict al XIII-lea (Avignon) și Grigore XII (Roma), in loc sa puna capăt Schismei Apusene, a ales un al treilea pretendent papal, in persoana lui Alexandru al V- lea.

Aceasta noua divizare  în cadrul Bisericii Catolice, a purtat numele de “obedienta  Pisana”.

 

 

 

1608: Ridicarea Mănăstirii Cernica, ctitorie a marelui vornic Cernica Ştirbei și a soţiei sale, doamna Chiajna,

 

Manastirea Cernica este un lăcaş ortodox  aflat în apropiere de Bucureşti, în judetul Ilfov, la o distanţă de numai 12 kilometri spre răsărit de capitală.

Complexul monahal se intinde pe două dintre insulele lacului Cernica.

In obştea monahală a acestei mănăstiri  au trăit nenumaraţi monahi cu viaţă sfântă, cei mai renumiţi dintre aceştia fiind : Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici.

 

 

 

 

Manastirea Cernica

 

 

 

 

 

Cinstita Manastire Cernica este atestata documentar încă din anul 1608, printr-un hrisov domnesc al lui Radu Voda Serban, fiul lui Mihnea Voda.

In acel an, vornicul Cernica reface un vechi schit, il inzestreaza cu pamanturi, paduri si sate, spre vesnica pomenire a numelui si a neamului sau.

Astfel, incepand cu anul 1608, schitul se va numi „Cernica”, pana la aceasta data el fiind numit „Gradistea Florestilor”.

Hrisovul amintit consemneaza urmatoarele: „Am cumparat satul Floresti, de pe Colentina, de la Nedelcu si Stroe, feciorii lui Radu Captaru, si am zidit o manastire, la leatu 1608, cu hramul Sfantului Ierarh si facator-de-minuni Nicolae de la Mira Lichiei, in capul mosiei mele cea de mai sus aratata, intr-un ostrov, langa Florestii din mijloc, ce se vecinesc cu Serban Voda.”

Inca dintru inceput, ctitorul a precizat:

„Nimeni din neamul meu sa nu fie slobod de a se atinge de dansa sau sa puna egumen, ci sa fie staret din acei parinti ce vor petrece cu viata de obste, spre pomenirea mea, a sotiei mele si a neamului meu, in veacul de acum si in cel ce va sa fie.”

 

 

 

 

1643: Se tipăreşte la Iaşi, lucrarea “Cartea româneasca de invațătură”, a mitropolitului Varlaam.

 

 

 

http://tiparituriromanesti.files.wordpress.com/2011/12/carte-romaneasca-de-invatatura-1643.png?w=538&h=926

 

 

 

 Cartea începe cu un „Cuvânt“ adresat de Vasile Lupu „la toată semenția românească de pretutindeni ce se află pravoslavnici într-această limbă“, arătând că oferă „acest dar limbii românești, carte pre limba românească, întăiu de laudă lui Dumnezeu, după aceia, de învățătură și de folos sufletelor pravoslavnici“.

Urma apoi un „Cuvânt către cetitoriu“ al mitropolitului. Din aceste două prefețe se desprinde ideea unității de neam și de limbă a românilor din Moldova, Muntenia și Transilvania.

Mitropolitul moldovean și-a cules materialul „din multe scripturi din limba slavoniască“, arătând în prefață că este „adunată din toți tălcovnicii Sfintei Evanghelii, dascălii Bisericii noastre“. Varlaam are meritul că a strâns într-o lucrare unitară vechile cazanii, care circulau în țările românești în manuscris, traduse din grecește sau din slavonește, le-a revizuit și le-a dat ca „dar“ întregului popor român.

Cazania a adus un aport prețios la formare limbii noastre literare, fiind scrisă într-un stil viu și plin de culoare, cu fraze bogate în comparații pitorești și expresii plastice.

Prin conținutul ei, dar și prin frumusețea graiului, Cartea românească de învățătură a lui Varlaam a cunoscut o răspândire mult mai largă decât orice altă carte românească veche, ajungând nu numai în mâna episcopilor și a preoților, ci chiar a credincioșilor de la sate.

 

 

 

 

1646: Tratatul de alianță dintre principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I, și domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634 – 1653).

Gheorghe Rákóczi I (n. 1593 – d. 1648) a fost principe al Transilvaniei între anii 1630-1648.

În timpul domniei sale, ca și în timpul domniei principilor Gabriel Bethlen sau Gheorghe Rákóczi al II-lea, principatul autonom al Transilvaniei aflat sub suzeranitate otomană a cunoscut o epocă de înflorire economică și de afirmare politică și culturală, întărindu-se puterea centrală.

A promovat o politica absolutistă care a fost dublată de tendința de răspândire a calvinismului.

1655: Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, este descoperit de matematicianul și fizicianul  olandez Christian Huygens .

 

 

 

 

1699: Botezul compozitorului  german Johann Adolph Hasse.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru compozitorul german Johann Adolph Hasse

 

 

 

 Înzestrat cu o voce frumoasă de tenor, el a avut si o cariera  de cântăreț, evoluând in  trupa de operă de la Gänsemarkt din  Hamburg condusă de Reinhard Keiser, ( d.23 decembrie 1783, Veneția)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1767: S-a născut Joachim Murat, mare duce de Clèves și Berg, mareșal al Imperiului Francez și rege al Regatului celor Două Sicilii din 1808 pana la 1815.

A fost căsătorit cu Caroline Bonaparte, sora cea mai mică a lui Napoleon Bonaparte; (d. 13 octombrie 1815).

 

 

 

Murat, Joachim

 

 

În calitatea lui de Mare Duce de Clèves și Berg, în cadrul Confederației Rinului, Murat a promovat căsătoria nepoatei lui de frate, Marie-Antoinette Murat, cu Prințul Karl de Hohenzollern-Sigmaringen (1785-1831), bunicul regelui Carol I al României.

Având in vedere ca acesta din urmă a fost urmat la tron de nepotul lui de frate, Ferdinand, bunicul Regelui Mihai I, se poate spune ca Joachim Murat este o rudă îndepărtată a Regelui Mihai I al României.

 

 

 

1801: A murit  poetul romantic german Novalis ; (n.  2 mai 1772) .

 Pe numele său real Friedrich Leopold von Hardenberg, Novalis a fost unul dintre cei mai mari poeți și prozatori germani, considerat cel mai de seamă reprezentant al Cercului romanticilor de la Jena.

 

 

 

Novalis (Friedrich Freiherr von Hardenberg) (1772 – 1801) a poet, author and philosopher of early German Romanticism. "The Hymns to the Night" and "Athenaeum" being two of his most well known writings.

 

 

Influențat de Fichte, căruia i-a fost discipol, a cultivat idealismul magic și extazul mistic.

Volumul sau “Hymnen an die Nacht” ( Imnurile noptii), reprezintă  cea mai înaltă culme  a creației sale poetice, dar și a  liricii germane din perioada romantismului timpuriu.

 

 

 

1802: Generalul britanic Cornwallis  şi primul consul  francez, Napoleon Bonaparte, au  semnat tratatul care  marca sfârşitul războaielor cu ce-a de-a  doua coaliţie antifranceză.

În Franţa este în sfârşit în pace, după 10 ani de conflicte. Calmul  a fost însă de scurtă durată,  pentru ca războiul  a  fost reluat un an mai târziu.

” Pacea de la Amiens“, va fi numită mai târziu cu numele de “armistiţiul din Amiens “…

 

 

 

1807: În Marea Britanie este abolit comerţul cu sclavi.

 

 

 

1821: Data tradițională de început războiului de independență al Greciei (dupa calendarul iulian).

Războiul de independenta al Greciei fata de Imperiul Otoman, a început de fapt, la 23 februarie 1821 si s-a incheiat in 1829, in contextul puternicei redesteptari a sentimentului national al grecilor.

Răscoalele a populaţiei împotriva turcilor provoaca numeroase  masacre de ambele parti.

 În ianuarie 1822, o reuniune la Epidaurus proclama independenţa Greciei, dar turcii replica rapid, continuând masacrarea populatiei grecesti.

În mai puţin de zece ani, dar cu pretul a numeroase jertfe, grecii vor câştiga recunoasterea internationala a independenţei lor şi eliberarea de turci pe 3 februarie 1930.

http://www.linternaute.com/histoire/jour/25/3/a/1/1/index.shtml

 

 

 

 

 

Fișier:Epanastasi.jpg

 

 În imagine: Sfintirea steagului grecesc de catre Mitropolitul Germanos din Patras, locul in care  s-a declansat insurectia nationala greceasca impotriva stapanirii otomane la 25 martie 1821.Pictura apartine lui Teodoros Vrizakis (Wikipedia).

VIZIONATI AICI  

 

 

1857: S-a născut la Craiova, Elena Teodorini, soprană, prima artistă lirică din România care a evoluat pe scena Operei Scala din Milano (d. 27 februarie 1926, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1867: S-a născut dirijorul italian Arturo Toscanini; (d. 1957).

 

 

 

 

Imagini pentru arturo toscanini photos

 

 

 

 

 

 

1881:  S-a născut Bela Bartok, compozitor, pianist și folclorist maghiar , unul dintre marii creatori ai muzicii moderne (d. 1945.

 

 

 

 

Imagini pentru Bela Bartok,photos

 

 

 

 

 

1882: Mitropolitul primat al Ungrovlahiei, Calinic Miclescu, săvârșește la București sfințirea marelui mir, pas care a însemnat autocefalia (independența) Bisericii Ortodoxe Romane  față de Patriarhia de la Constantinopol.

Patriarhia de Constantinopol a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Române la data 25 aprilie 1885.

 

 

 

 

1885: S-a născut Mateiu Caragiale, scriitor român, autorul romanului  Craii de Curtea Veche.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mateiu Caragiale a fost un  istoric al heraldicii, poet și scriitor român, fiu al  scriitorului Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu.

În anul 1889 după ce tatăl său s-a căsătorit cu Alexandrina Burelly și-a adus fiul în noua familie.

În adolescență, Mateiu își descoperă pasiunea pentru heraldică și pentru genealogie si iși căuta cu pasiune strămoșii pe care îi credea aristocrați.

A decedat la 17 ianuarie 1936.

 

 

 

 

 1903: Marea Britanie şi Statele Unite  cad de acord cu privire la delimitarea frontierei dintre Alaska şi Canada

 

 

 

 

1907:  În România este aprobat Decretul privind obligativitatea ortografiei stabilite de Academia Româna.

 

 

 

 

 1918: A incetat din viață compozitorul francez Claude Debussy; (n.22 august 1862).

 

 

 

Fichier:Claude Debussy by Marcel Baschet 1884.jpg

 

 

 

 

Este considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin si totodata unul dintre cei mai influenți compozitori, creatorul unui stil inovativ si a unei opere care  a constituit o evadare din conceptele tradiționaliste.

 

 

1921: S-a născut actrița  franceză Simone Signoret; (d.30 septembrie 1985).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1939: Cardinalul Eugenio Pacelli  devine Papa sub numele de Pius al XII-lea.

 

 

 

1940:  S-a desfăşurat prima adunare generală a membrilor Societăţii Scriitorilor din Basarabia, România.

 

 

 

 

 

1942 : S-a născut  populara cântăreață  americană Aretha Franklin.

 

 

 

URMARITI  AICI  

 

 

 

 

1942: La Timişoara se naşte Otilia Valeria Coman (pseudonimul Ana Blandiana), poetă şi luptătoare pentru libertate civică în România.

 

 

 

 

 Ana Blandiana, poetă română

 

 

Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din Cluj, România.

 

 

 

Înainte de revoluția din 1989, faimoasa dizidentă și apărătoare a drepturilor omului din România, a avut curajul să-l înfrunte direct pe dictatorul Nicolae Ceauşescu prin declaraţii publice în interviuri acordate postului de radio Europa Liberă şi in paginile unor publicaţii din străinătate.

Anei Blandiana i s-au decernat un şir de premii valoroase: Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, 1969; Premiul pentru poezie al Academiei Române, 1970; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, 1982; Premiul Internaţional “Gottfried von Herder”, Viena, 1982; Premiul Naţional de Poezie, 1997; Premiul “Opera Omnia”, 2001; Premiul Internaţional“Vilenica”, 2002.

 

 

 

 

 

1947: S-a născut  cântărețul și compozitorul britanic de succes Elton John.

 

 

 

 

1949: A luat  ființă Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societății Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.

 

 

 

1957 : Se semneaza Tratatul de la Roma, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, prin care s-au pus bazele Comunității Economice Europene (CEE), devenită Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht.

 

 

 

 

 

1975 : Regele Faisal al Arabiei Saudite  a fost asasinat de către unul din nepoții sai, Faisal bin Imsaad.

Faisal bin Abdulaziz Al Saud ( n.14 aprilie 1906), a fost rege al Arabiei Saudite din 1964 moartea sa. Ca rege, el a pus în aplicare o politica de modernizare a tarii și reforme, iar  principalele sale teme de politică externă au fost pan-islamismul, anti-comunismul, și sprijinirea luptei palestinienilor.

 

 

 

1991: Au fost pronuntate sentinţele in procesul membrilor C.P.Ex al C.C. al fostului P.C.R, dupa un proces de 248 de zile. Pedepsele au variat intre 5 luni si 6 ani de inchisoare, fiind achitati: Gh. David, C. Olteanu, Gh. Oprea, C. Radu, Gh. Pana, Iosif Szasz.

 

 

 

 

1994: Preşedintele Romaniei, Ion Iliescu, i-a gratiat membrii supleanti ai C.P.Ex. ai fostului P.C.R.: Stefan Andrei, Silviu Curticeanu, Suzanica Gâdea, Mihai Gere, Ana Mureşan, Ioan Toma, Ion Stoian.

 

 

 

1997:  Prin Ordonanța de Guvern 20/1997, pe întreg teritoriul României ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00 devine ora 04:00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.

 

 

 

1998: Comisia Europeană recomandă adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 țări.

 

 

 

1999: Iugoslavia a decretat starea de război şi a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa.

 

 

1999: A murit Valentin Lipatti, om de cultura, ilustră figură a diplomației românești; (n. 26 martie 1923).

A fost fiul lui Theodor Lipatti, diplomat, și al Anei (n. Racoviceanu) și frate cu marele pianist român Dinu Lipatti.

Imagini pentru Valentin Lipatti,photos

 

 

Licentiat al Facultatii de Litere si Filosofie a Univ. din Bucuresti, unde a fost elevul lui Basil Munteanu si al lui Tudor Vianu.

A avut o cariera universitara la Facultatea de Limbi Romanice si Clasice din Bucuresti si, in paralel, o prodigioasa cariera diplomatica: ambasador, delegat al Romaniei la UNESCO, participant la pregatirea reuniunii de la Helsinki.
A tradus din Moliere, Beaumarchais, Hugo, Balzac, Anouilh. Paul Vialar.

 

 

 

2006: A murit Buck Owens, cântăreț și chitarist american; (n. 12 august 1929) .

 Alvis Edgar Owens, Jr., cunoscut ca Buck Owens, a fost un muzician, cântăreț, compozitor și lider al trupei americane Buckaroos.

 

25 martie este:

 

 Ziua Poliției Române

 

Ziua naționala a Greciei: Proclamarea în 1821 a independenței față de Imperiul Otoman 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

BUNAVESTIRE

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru bunavestire icoane

 

 

 

In fiecare an, la 25 martie, prăznuim prima sărbatoare inchinata Maicii Domnului, Buna Vestire,  sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Bunavestire).

Este praznicul în amintirea zilei in care Sf. Arhanghel Gavriil i-a vestit Sf. Fecioare ca va naste pe Mesia (Luca I,  26-38). Ea a fost asezata cu noua luni inainte de nasterea cu trup a Domnului, adica la 25 martie.

Data acestei sarbatori a variat la inceput: unii o praznuiau pe 5 ianuarie, in ajunul Bobotezei, iar altii pe 18 decembrie. In Rasarit, data de 25 martie a fost acceptata, dupa stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nasterii Domnului (aproximativ secolul al V-lea).

Aceasta sarbatoare a fost introdusa la Roma de papa Leon al II-lea. Incepand cu secolul al IX-lea, sarbatoarea a inceput sa fie praznuita pe 25 martie in toata lumea catolica.

La armeni, Buna Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, în raport cu sărbatoarea Nașterii Domnului,  pe care ei o celebreaza la 6 ianuarie.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

Publicitate

25/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 25/03/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: