CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 23 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

752: Este ales Papa  Ștefan al II-lea. A decedat trei zile mai târziu, înainte să fie consacrat și nu se află pe lista oficială de papi a Vaticanului.

El a fost urmat de fratele său, Paul I.

 

 

 

1338: S-a nascut Împăratul Go-Kōgon ( d. 12 martie 1374). A domnit din 1352 pana in anul 1371.

 

 

1400: Dinastia Trần pierde tronul Imperiului Vietnamez,  după 175 ani de guvernare.

A fost o dinastie (cunoscuta sub numele de Đại Việt) care a condus aceasta tara  între 1225 și 1400. A fost fondata de  împăratul  Tông, urcat pe tron după ce unchiul său Trần Joi djo a  răsturnat dinastia Ly.

In timpul dinastiei Trần au fost înfrânte trei invazii mongole, bătălia decisivă fiind dată la râul  Bạch Đặng, în 1288

 

 

1555:  A murit Papa Iuliu al III-lea.

 

 

 

File:Julius III.jpg

 

 

 

 

Papa Iulius al III- lea (d. 10 septembrie  1487 ), născut la Giovanni Maria del Monte Ciocchi, a fost Papa din 7 februarie 1550 pana la moartea sa.

A fost un bun diplomat si  a fost ales  ca un candidat de compromis după moartea lui Paul al III- lea.

În timpul pontificatului său, catolicismul a fost restaurat în Anglia sub Regina Maria în 1553.

S-a dedicat unei  vieti  de plăceri. Reputația lui și a Bisericii Catolice, au fost foarte afectate de relația sa homosexuala cu un tanar cerșetor de 17 ani, pe care l-a fǎcut cardinal, fapt ce a inspirat poezia „În cinstea sodomiei”, scrisa  probabil de un arhiepiscop nemulțumit.

 

 

 

1749: S-a născut Pierre Simon, marchiz de Laplace; (m.1827), matematician și astronom francez, profesor de matematică la Școala militară din Paris, membru al Academiei franceze.

 

 

 

 

 

 

 

A devenit celebru datorita ipotezei sale cosmogonice, cunoscuta sub numele Kant-Laplace, potrivit careia sistemul nostru solar s-a format dintr-o nebuloasa aflata în rotație.

 

 

1801: A murit Țarul Pavel al Rusiei (n. 1754), asasinat  de către un grup  de ofiţeri conspiratori care au năvălit în reședința sa şi au incercat sa-l  forţeze să semneze abdicarea.

 

 

 

 

Fișier:Paul i russia.jpg

 

 

 

 

El a rezistat şi unul dintre atacatori l-a lovit cu o sabie, apoi el a fost strangulat şi călcat în picioare, până la moarte.

L-a urmat la tron fiul său, Alexandru.

 

 

 

 

1813: S-a născut poetul român Cezar Boliac; (d. 25 februarie 1881).

A fost unul dintre fruntașii revoluției din1848, un  poet liric protestatar, promotor al studiilor arheologice și gazetar roman.

 

 

 

 

 

Cezar Bolliac

 

 

 

 

 

 A participat  la toate acțiunile revolutionare  importante din anul 1848, fiind prezent la citirea proclamației revoluționare. A fost însărcinat „să ridice tabacii și mărginații și tinerimea din București, să meargă gloată la Palat și să ceară sancționarea Constituțiunii” (Ion Ghica, „Scrisori”).

A  fost de asemenea  secretar al Guvernului provizoriu revolutionar, vornic al Capitalei, membru în comisia pentru dezrobirea țiganilor.

După înfrângerea revoluționarilor, a luat  drumul exilului, mai întâi în Ardeal. În primăvara anului 1849 editează la Brașov ziarul politic ‘Espatriatul’, care are ca subtitlu „Dreptate, Frăție”.

În toamna lui 1849 a trebuit  să părăsească Transilvania (deoarece împreună cu Bălcescu i-a susținut pe revoluționarii unguri).

Trece prin Constantinopol și ajunge la Paris spre sfârșitul anului 1850. Se stabilește la Paris împreună cu majoritatea revoluționarilor exilați. În 1851 era unul din cei trei membrii ai comitetului Societății studenților români din Paris. În 1857, apare la Paris poemul sau intitulat „Domnul Tudor. Episode de la revolution roumaine de 1821” și revista ‘Buciumul’, care avea mai mult un caracter politic, fără a lipsi insa din ea literatura.

Revenind în ţară, la mijlocul anului 1857  devine director al „Monitorului Adunării Ad-hoc”, susţinând unirea. În timpul pregătirilor electorale, optează pentru dubla alegere a domnitorului Cuza.

 În 1867, deputat fiind, îşi asumă un important rol în pregătirea reformei monetare, relevând, în toate discursurile sale, rolul baterii monedei în întărirea suveranităţii naţionale.

A fost  unul dintre cei mai activi participanţi la evenimentele timpului său, însemnătatea omului politic, publicistului, literatului, a puternicului animator şi propagator al ideilor moderniste din această perioadă extrem de plină de schimbări, pe toate planurile, creşte enorm în pondere în opera lui.

 

 

1821: Revoluția de la 1821. Se ajunge la un acord cu boierii rămași in Bucuresti (juramântul reciproc de credinta).

In virtutea acestui acord, Tudor Vladimirescu recunoaste “vremelnica stapinire” a tarii, alcatuita din boierii “patrioti”, acceptind sa conduca tara impreuna cu ei.

Boierii declara ca “pornirea slugerului Tudor nu este rea” fiind  astfel legitimate  actiunile lui Tudor de catre clasa politica.

 

 

 

1839: A fost consemnată prima utilizare cunoscuta a expresiei americane ”OK” (oll korrect), in cotidianul american  ”Boston Morning Post”.

O teorie susţine că OK este abrevierea pentru “oll korect”, un termen de jargon care poate fi asemănat cu OMG-ul sau LOL-ul zilelor noastre.
Expresia OK a apărut sub forma unei glume în 1839, în The Boston Morning Post, cel mai popular ziar din New England la vremea aceea, in data de 23 martie.

Al optulea preşedinte al SUA, Martin Van Buren, a fost cel care a popularizat aceasta expresie. Susţinătorii preşedintelui erau cunoscuţi sub numele de OK Club , OK fiind considerata prescurtarea de la Old Kinderhook, porecla lui Van Buren.

Unele surse au scris că Van Buren ar fi început să folosească OK drept semnătură.

În 1919, presedintele Woodrow Wilson care susţinea că termenul provine din limba Choctaw l-a rescris sub forma “okeh”, pentru ca mai târziu această scriere să fie înlocuită de ortografierea mai modernă “okay”

Dicţionarul de limbă Choctaw, scris de Cyrus Byington în 1915, este cea mai recentă dovadă care confirma spusele presedintelui Wilson. Potrivit lui Byington şi unor dicţionare care au fost publicate mai târziu, okeh însemna “este aşa şi în niciun alt mod”.

Deşi se insistă asupra ortografierii OK . Multe limbi l-au împrumutat, fiind astăzi o expresie aproape universală. Nu există un consens cu privire la ortografiere: poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.

 

 

 

1842: S-a stins din viață scriitorul francez Henri Beyle, cunoscut sub pseudonimul Stendhal, considerat un pionier al romanului modern francez prin celebrele sale opere “Rosu si negru” (1830) si “Manastirea din Parma” (1839).

 

 

 

 

 

 

 

1847: Un incendiu uriaș devasteaza orașul București, capitala Munteniei.

 Partea stângă a Dâmboviţei a fost mistuita de  flăcări. Ardeau turlele bisericilor ca nişte torţe, spun cronicile. Mahalalele erau scrum, mai rămăseseră doar zidurile.

Dacă focul „ar fi început noaptea, oraşul întreg ar fi pierit“, spunea domnitorul Gheorghe Bibescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru marele incendiu 1847 bucuresti photos

 

 

 

 

 

 

 

 

Focul a distrus 12 biserici cu mahalalele lor: „Sfântul Dumitru“, Curtea Veche (două), „Sfântul Gheorghe-Nou“, „Sfântul Gheorghe-Vechi“ şi Bărăţia, Stelea, Udricani, Vergului, Lucaci, Ceauş Radu, „Sfântul Ştefan“, dar şi alte mahalale: Colţea, Răzvanul, „Sfântul Nicolae“ – Şelari, Şerban Vodă, „Sfântul Ioan Nou“, „Sfânta Vineri“, Oltenii, Delea Nouă şi Hagiului.

Nicolae Iorga scria în „Istoria Bucureştilor“: „Prezenţa vitejească a Domnului (Gheorghe Bibescu, n.r.) zi şi noapte nu putu să înlăture dezastrul. (…) Domnul observă consulului francez că, ” acest nou pârjol , dacă s-ar fi început noaptea, oraşul întreg ar fi pierit“.

„Domnitorul a dat din mână în mână la doniţe (găleţi de lemn, n.r.). Era să îl prindă focul, dar a luat-o pe Dâmboviţa ca să scape“, completează Dan Falcan, istoric la Muzeul Municipiului Bucureşti.

Despre incendiul din 1847, Dan Falcan spune că „nu a fost primul, dar a fost cel mai devastator“. De ce? Au ars 1.850 de clădiri, adică 686 de case particulare şi locuinţe, 1142 de prăvălii, 10 hanuri şi 12 biserici. Cu toate acestea, datorită Proniei Divine au murit doar 15 persoane.

„La un oraş de 100.000 de locuitori, totuşi n-au fost sinistraţi decât 2681 de persoane“.

Pagubele materiale au depăşit suma de 100 de milioane de lei. „Erau necesare sume enorme şi sub presiunea nevoilor s-a procedat cu oarecare energie, domnitorul Gheorghe Bibescu însuşi înscriindu-se cu 6.000 galbeni în fruntea unei liste de subscripţie la care a fost chemată să se alăture toată populaţia ţării.

Deosebit, au fost obligate să contribuie şi autorităţile“, spune în studiul său Florian Georgescu. Potrivit acestuia, „Mitropolia cu episcopiile sale“ a dat 500.000 lei, iar mănăstirile închinate, 700.000 lei.

„Proporţiile nenorocirii căzute asupra oraşului Bucureşti au determinat un curent de ajutorare şi din afara graniţelor.

Curtea de la Petersburg, cea de la Viena şi de la Stambul, spre a-şi întări influenţa politică în ţara noastră, neguţătorimea din Lipsca (prin bancherii Şina, Rotschild şi alţii) şi de la Braşov, ale căror interese economice erau strâns legate de buna desfăşurare a comerţului bucureştean, au trimis îndată sume însemnate.

Un gest de admirabil patriotism şi de sentiment frăţesc a fost acela al moldovenilor, care, prin Vasile Alecsandri, au contribuit în mod substanţial la ajutorarea celor loviţi atât de greu; moldovenii şi-au dovedit solidaritatea cu locuitorii oraşului Bucureşti, care nu mult după aceea avea să devină capitală a ţării unite“.

 

 

1847: S-a născut Alexandru D. Xenopol, istoric, filosof si critic literar, membru al Academiei Române, autorul celui dintâi tratat de “Istoria Românilor”.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Alexandru D. Xenopol,photos

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandru Dimitrie Xenopol avea parinți de origine aromâna, iar potrivit unor alte surse istorice s-ar fi născut în ziua de 24 martie, la Iasi.

Dupa absolvirea liceului in orasul natal, a realizat studii universitare de filozofie, drept si istorie (1867-1871).

A devenit doctor în drept la Berlin, apoi doctor in filozofie la Giessen, in acelasi an, 1871, fiind puternic influentat de savantii germani. Reintors in tara, Alexandru D. Xenopol a intrat in magistratura, fiind, in 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iasi, iar din 1883 s-a integrat, ca profesor, Universitatii din Iasi.

A fost ales, in 1893, membru titular al Academiei Romane, dar si membru al altor academenii din tara si strainatate

Alexandru D. Xenopol a respins ”Teoria” lui Roesler privind disparitia inaintasilor romanilor din Dacia Traiana”,insa lucrarea sa de capatai este ”Istoria Românilor din Dacia Traiana”, lucrare structurata in sase volume si totalizand aproape 4.000 de pagini.

Este prima prezentare sistematizata, analitica si complexa a istoriei romanilor, din toate provinciile traditionale, incepand tratarea problematicii din cele mai vechi timpuri pana la unirea din anul 1859. Savantul roman a murit la 27 februarie 1920 in Bucuresti.

 

 

 

 

 

1857: A intrat în funcţiune primul ascensor dedicat în exclusivitate transportului persoanelor, în cadrul magazinului universal Haughwout&Co din New York, SUA.  

 

 

 

 

 

otis elevator

 

 

 

 

Ascensorul funcţiona pe baza unui motor cu aburi şi avea o viteză de 0,2 m/s, acest nou pas în cadrul revoluţiei industriale fiind realizat de către inventatorul Elisha Graves Otis, mai târziu, fondatorul companiei Otis Elevator.

 

 

 

 

 

 

 

 

1868: Este fondată  Universitatea din California. A funcționat în  Oakland, înainte de a se muta în campusul actual din Berkeley, în 1873.

 

 

 

 

Imagini pentru univ berkeley photos

 

 

 

 

 În secolul 21, Universitatea din California are 10 campusuri, 280.380 de studenți, 21.200 de cadre ale facultăților, 144.000 de membri ai personalului.

 

 

 

1880: A decedat la Bucuresti, generalul si omul politic Gheorghe Magheru, unul dintre conducatorii Revolutiei de la 1848 din Țara Românească; (n. 1804, Bârzeiul de Gilort, judeţul Dolj).

 

 

 Fișier:Gheorghe Magheru desen.png

 

 

 

Era văr cu Tudor Vladimirescu, prieten apropiat cu Nicolae Bălcescu și sprijinitor al lui Avram Iancu.

A fost un haiduc celebru din zona Băileștiului, comandant militar în armata lui Tudor Vladimirescu in timpul revolutiei de la 1821,

S-a înrolat apoi în armata rusă şi a participat la luptele împotriva turcilor între anii 1828-1829.

În timpul acestei campanii s-a evidenţiat în luptele de la Siseşti, Băileşti, Covei, Catane, Golenţi, Breasta şi Maglavit, fiind decorat cu Ordinul „Sfânta Ana” rusesc, în grad de comandor.
După Pacea de la Adrianopol a intrat în magistratură şi a devenit preşedinte de tribunal. În 1846 a devenit prefect de Romanaţi.

In 1848 a fost unul dintre conducătorii revoluției de la 1848 din Țara Românească, membru în guvernul provizoriu revoluționar pașoptist, şi comisar general în Oltenia.

A primit misiunea de a organiza o armată revoluţionară, obiectiv întrerupt de intrarea turcilor în Bucureşti. Ca urmare, a trecut munţii în Transilvania şi de aici a plecat la Viena. 

S-a întors în ţară în 1857, făcând parte din Divanul ad-hoc ca deputat de Gorj şi a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători a Unirii Principatelor.

În 1860 a fost ales deputat. În 1864 a devenit comisar special pentru Oltenia. Între 1868-1877 a fost deputat liberal de Târgu Jiu.

 

 

1881: S-a născut  Roger Martin du Gard, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1937; (d. 22 august 1958).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Roger Martin du Gard,photos

 

 

 

 

 

 

1887: S-a născut la Madrid pictorul Juan Gris (José Victoriano Carmelo Carlos González-Pérez); ( d. 11 mai 1927 în Franța).

 

 

 

 

A fost  alături de Pablo Picasso si  Georges Braque  unul din principalii reprezentanți ai  curentului cubist in pictura.

La inceput, Gris a pictat in stilul analitic al Cubismului, dar dupa 1913 a inceput sa treaca la  Cubismul sintetic, devenind un reprezentant permanent, folosind mult colajele de hartie.

Spre deosebire de  Picasso si Braque, ale caror lucrari au fost  monocromatice, Gris a pictat intro armonie de  culori  luminoase și   indraznețe in combinații inedite în maniera prietenului său, Matisse.

 

 

 

 

 

A decedat la Boulogne-sur-Seine (Paris) in in primavara anului  1927 la varsta de 40 de ani, lasandu-i singuri pe sotia sa, Josette si fiul Georges.

Pretul cel mai mare la o licitatie pentru lucrarile sale a fost de  20.8 milioane $ pentru lucrarea sa, “Livre,pipe et verres”.

 

 

 

1887: S-a nascut prințul Felix Iusupov, nobilul rus care l-a ucis pe  misticul  rus Rasputin, favoritul familiei imperiale ruse ; (d. 1967, Paris).

 

 

 

 

Imagini pentru prințul Felix Iusupov,photos

 

 

 

 

 

1898: A fost adoptată Legea “Spiru Haret”, elaborată de Spiru Haret și C. Dimitrescu-Iași, care reglementa invatamantul  în două cicluri (inferior și superior) și în secții (modernă, reală și clasică), gimnazii și școli normale și care organizează mai temeinic învățământul superior.

 

 

 

 

 1904:  S-a născut la San Antonio, Texas, actrița americană Joan Crawford, pe numele său adevarat Lucille Fay LeSueur.

La început a lucrat ca  dansatoare într-un club de noapte. A debutat pe marile ecrane in anul 1928, în filmul mut ”Our Dancing Daughters”.
A devenit o adevarată vedeta si chiar a catigat un premiu Oscar pentru rolul principal din productia ”Mildred Pierce” (1945).

Ultimul  rol mare l-a avut in ”Whatever Happened to Baby Jane?” (”Ce s-a intamplat cu Baby Jane ?” – 1962), in care a impartit rolul principal cu Bette Davis. 

 

 

 

 

A fost căsătorită de patru ori, primele trei sfârșindu-se prin divorț, iar al patrulea prin decesul soțului.
A adoptat cinci copii, relația dintre ea și fiica sa Christine fiind descrisă de aceasta din urmă ca fiind plină de abuzuri emoționale și fizice, în cartea de memorii “Mommie Dearest”, care a fost ecranizata in  1981.

A decedat  la 10 mai  1977.

 

 

 

 

1909: Wilhelm si Karl Maybach au inființat Luftfahrzeug – Motoren GmbH la Bissingen, Germania, trust care va produce motoare pentru dirijabilele Zeppelin si automobilele de lux Maybach.

 

 

1910: S-a născut Akiro Kurosawa, regizor, scenarist si producator, autor al marilor succese cinematografice japoneze ”Rashomon” (1950), ”Cei sapte samurai” (1954).

 

 

 

Akira Kurosawa 

Akira Kurosawa (d. 9 iunie 1998).

 

 

1912: S-a născut in Wyrzysk, Prusia, Wernher von Braun, fizician german, asistent al lui Herman Oberth, creator al rachetelor militare naziste V1 si V2. (d. 16 iunie1977, Alexandria, Virginia, SUA).Von Braun este considerat „părintele” programului spațial al Statelor Unite.

 

 

Wernher von Braun crop.jpg

 

 

 

A lucrat la programul militar american ICBM (Intercontinental ballistic missiles “rachete balistice intercontinentale”), apoi la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale (Marshall Space Flight Center) și ca șef al proiectului rachetei Saturn V, superracheta anilor 1960 care a permis Statelor Unite să lanseze în spațiu nave din ce în ce mai performante din seria programului spațial Apollo, care a culminat cu aselenizarea astronauților americani.

 

 

 

1914 : S-a născut la Toplița, compozitorul și criticul muzical  George Sbârcea (alias Claude Romano).

A fost  pianist, compozitor, muzicolog, istoric muzical, jurnalist , scriitor , traducător , diplomat.
A fost arestat de mai multe ori, prima data de contrainformatiile maghiare, mai târziu de Siguranța statului român , apoi de Securitatea româna.

A decedat la București, în data de 27 iulie 2005.

 

 

 

George Sbârcea

 

 

 

A scris tangouri melodioase şi romantice, pentru care a fost apreciat şi premiat în anii interbelici.

 • 1931. Studentina a devenit cea mai populară piesă în centrele universitare din România.

 • 1934. Nenita  a fost declarat Cel mai frumos tango al anului de către editura pariziană Julio Garzon.

 • 1935. A fost primul laureat al concursului organizat de presa austriacă pentru cel mai iubit cântec vienez

 • 1936. Artistul este promovat într-un concurs pe ţară al revistei Realitatea ilustrată, pe vremea când era compozitor secund la Teatrul Alhambra Bucureşti.

 • 1937. Ionel-Ionelule  a devenit cel mai mare succes la Teatrul Alhambra Bucureşti. A fost  slagarul nemuritor cantat pentru prima data de  Lulu Nicolau şi Lisette Verea, un duet de succes al epocii.

Unele piese de succes semnate de George Sbârcea / Claude Romano (Un tango de adio, Dar-ar naiba-n tine dragoste, Inimioară inimioară) au depăşit  graniţele timpului, devenind foarte populare pâna în zilele noastre.

Hitul Ionel, Ionelule au fost traduse în franceză, germană, engleză şi spaniolă.

În anii 60, George Sbârcea era un  apreciat ca muzicolog şi critic de artă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: În timpul Primului Razboi Mondial, în contextul retragerii autorităților și armatei române în Moldova, a fost emisă Proclamația Regelui Ferdinand I, prin care acesta promitea țăranilor pamânt și introducerea votului universal.

 

 

1919: Fostul militant socialist italian Benito Mussolini a fondat, la Milano, partidul Fasci di Combattimento  – Partidul Fascist care avea sa preia conducerea tarii si sa instituie un regim dictatorial.

Cuvantul  fascism îsi are etimologia în latinescul “fasces” care simboliza un snop de nuiele în care este înfipta o secure, simbol al autoritatii care era purtat de lictorii care ii însoteau pe înaltii magistrati romani.

La începutul sec. XX, în Italia, fasciile erau grupuri revolutionare de sorginte socialista, care se distingeau printr-o atitudine nationalista si o activitate non-parlamentara si chiar non-partinica.

 

 

 

 

 

 

In 1922 liderul fascist Benito Mussolini este numit prim-ministru. Partidul national socialist german se formeaza tot în 1919, iar în 1933 Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei.

Baza populara a partidului fascist era formata din patura de jos a clasei mijlocii a micilor întreprinzatori, fermieri, mestesugari, ceea ce explica ostilitatea lor atât fata de capitalism, cât si fata de comunism.

Fascismul are o ideologie eclectica, o viziune asupra lumii cvasi religioasa care presupune credinta oarba, supunere si mai putin dezbatere si analiza critica.

Nu întâmplator sloganul favorit al lui Mussolini era ”Fapte, nu vorbe” sau ”Inactivitatea înseamna moarte”. În Italia fascista elementul central al ideologiei sale era Statul corporatist, privit ca instrument al modernizarii tarii .

Mussolini a reusit treptat sa inabuse toate formele de opozitie si pana in 1928 a devenit “IL Duce” (Conducatorul), detinand controlul absolut asupra unui stat cu un singur partid.A urmat o politica expansionista pe plan extern si o alianta cu Germania lui Hitler,politica in urma careia Italia a fost tarata in al II-lea razboi mondial sfarsind in ruine.

Partidul  Fascist italian nu a mai supraviețuit după capturarea și execuția lui Mussolini și după dispariția statului marioneta de la Salò în aprilie 1945.

 

 

 

1921: În Germania este creat Reichswehr-ul, armata Republicii de la Weimar.

 

 

1929: La Casa Albă a fost instalat primul telefon, Herbert Hoover devenind  primul presedinte american care are instalat un telefon în biroul său.

 

 

 

1933: Reichstag-ul (Parlamentul german antebelic) a votat acordarea de puteri legislative extraordinare cancelarului Adolf Hitler.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Adolf Hitler.photos

 

 

 

 

Este începutul dictaturii naziste în Germania.

 

 

 

 

 

1939: Este semnat Acordul economic româno-german, Tratatul asupra promovării raporturilor economice dintre Regatul României și Reichul German, care deschidea calea subordonării economiei românești intereselor politicii Germaniei naziste. 

 

 

 

 

1942: Al Doilea Razboi Mondial – Forțele japoneze ocupau Insulele Andaman din Oceanul Indian.

 

 

 

 

1945: Guvernul Petru Groza a initiat o lege de reformă agrară prin care au fost expropriate proprietatile mai mari de 50 ha, fiind improprietărite peste 900.000 de familii de țărani.

După numai câțiva ani, țăranimea romăna avea sa fie supusa unor presiuni extraordinare în procesul de colectivizare, ca parte a politicii comunistilor de comunizare a tarii.

 

 

 

 

1949: S-a născut cantărețul  de muzica  folk român Mircea Vintila.

 

 

 

 

Mircea Vintilă este un interpret român de muzică folk, cu o activitate discografică și concertistică bogată. A urmat Școala de Muzică (clasa violă). A terminat „Liceul Lazăr” și apoi a absolvit Institutul de Construcții în anul 1974.

A cântat alături de alți prestigioși artiști (Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stănculescu) la primul festival studențesc de folk din anul 1971, la clubul „303” al Politehnicii bucureștene, apoi la clubul „Universitas”, la „Casa de Cultură a Studenților” și în Cenaclul Flacăra.

La a doua ediție a Festivalului „Primăvara baladelor” câștiga „Marele Premiu” cu piesa „Lordul John”.

Cu piesa „Bade Ioane” câștigă premiul „Teletop” al Televiziunii Române, iar cu piesa „Făt Frumos” caștigă premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

A editat primul disc single, Pământul deocamdată – Mielul, în anul 1974. În 1975 lansează un alt disc single, Hanul lui Manuc – Bade Ioane. Urmează primul LP de mare succes in 1976, intitulat Crezul meu, o parte din piese fiind orchestrate de Dan Andrei Aldea.

În 1982 urmează un alt LP Peripeții noi și apoi, în 1986, un alt album, intitulat Mircea Vintilă. (Titlul original era Se retrage la Vatra Luminoasă, dar nu a fost acceptat.) În perioada 1978-1984 au fost editate două compilații folk pe care apare în total cu patru piese.

În 1990 primește Marele Premiu pentru întreaga Activitate în cadrul Festivalului Național de Muzică Folk „Om bun”. Urmează o serie de turnee in Austria, Franța, Germania, Rusia și Slovacia.

Susține spectacolul „Față în față cu lumea” la Teatrul „Bulandra”, alături de Florian Pittiș, cu care în anul 1992 editează albumul Nu trântiți ușa.

La acest album colaborează pentru prima dată cu Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici, care s-au implicat ca orchestratori în realizarea materialului.

În 1992 fondează împreună cu Mircea Baniciu, Florian Pittiș și Vlady Cnejevici grupul Pasărea Colibri, desfășurînd o prestigioasă activitate discografică și de turneu în țară și străinătate (SUA, Canada, Germania).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: A intrat in vigoare decizia prin care s-a stabilit sarbatorirea Zilei Meteorologiei in 23 martie, hotarare luata cu ocazia Conventiei Organizatiei Mondiale a Meteorologiei.

 

 

 

 

1956: Pakistanul a fost proclamat republică, devenind prima republica islamica din lume.

 

 

 

 

Imagini pentru Pakistanul map

 

 

 

 

 

 

1965: NASA a lansat Gemini 3, primul nava spațiala cu echipaj  uman de doua persoane.

 

 

 

 

Imagini pentru Gemini 3, photos

 

Foto: Astronauții Virgil I. „Gus” Grissom și John W. Young au participat la primul zbor cu echipaje Gemini.

 

 

 

 

 

 

 

 1966: S-a născut muzicianul Marti  Pellow, membru  al popularei  trupe  Wet Wet Wet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: La intâlnirea de la Dresda (în fosta R.D.G.), liderul reformist cehoslovac Alexander Dubcek  încearca  sa calmeze temerile statelor membre ale Tratatului de la Varșovia in legatura cu evolutiile politicii tarii sale si  da asigurări secretarului general al PCUS, Leonid Brejnev si  altor lideri ai țărilor membre, că mișcarea Primăvara de la Praga nu va modifica poziția Cehoslovaciei în blocul estic.

 

 

 

Dubček, Alexander

 

 

Cu toate acestea, nu peste mult timp, URSS impreună cu alte țări socialiste satelite vor invada Cehoslovacia și vor înăbusi aspirația la un comunism cu fata umană.

România a condamnat invazia prin vocea liderului sau comunist Nicolae Ceausescu, care va câștiga astfel o mare popularitate atât pe plan intern cât și pe plan extern. 

 

 

 

 

1969: A murit prozatorul și  publicistul român Tudor Teodorescu Braniște; (n. 1899).

 

 

 

1983: Președintele american Ronald Reagan a lansat ”Initiativa de Aparare Strategică”, supranumită și “Războiul stelelor”, un sistem spațial bazat pe noi tehnologii, de aparare antirachetă cu baza în spatiu,  care va obliga Uniunea Sovietica să accelereze negocierile pentru dezarmarea nucleară.

 

 

 

 

 

 

1996: Au fost organizate primele alegeri prezidențiale directe în Taiwan (Republica China), câstigate de Lee Teng-hui, reprezentantul Partidului Naționalist (Komintang). 

 

 

 

 

 

1998: Filmul american ”Titanic”, o capodopera epica a  regizorului James Cameron  care ii are in rolurile principale pe Kate Winslet si Leonardo DiCaprio, a obtinut 11 trofee la cea de a 70-a editie a premiilor Oscar, egaland recordul peliculei ”Ben Hur” la editia din 1959.

 

 

Imagini pentru Titanic”,poster

 

 

 

Drama “Titanic”, realizata în 1997, a avut încasări de peste un mliard de dolari și  a fost recompensată cu 11 premii Oscar, un record care a ramas in istorie atat pentru succesul imens de casa, cat si prin costurile imense ale productiei, de circa 200 de milioane de dolari.

Lansat la apa in 1912, Titanic, cel mai mare si mai luxos transatlantic construit pana la acea data , a fost considerat o adevarata minune a tehnicii.

S-a spus ca este de nescufundat, dar din pacate Titanicul avea sa-si gaseasca sfarsitul in apele Atlanticului de Nord, chiar in prima sa calatorie si odata  peste 1.500 de oameni, mai mult de doua treimi dintre cei aflati la bord.

 

 

 

1999: Javier Solana, secretarul general al NATO, dă ordinul de lansare a operațiunilor aeriene împotriva  Republicii Federale a Iugoslaviei. Președintele american Bill Clinton a declarat ca  superputerea mondială trebuie să se îndrepte împotriva purificărilor etnice.

 

 

 

 

2001: Stația spatială sovietica MIR (”Pacea”), lansată la 19 februarie 1986, si-a incheiat existenta, cele 143 de tone ale sale dezintegrându-se în atmosfeă in timpul prabușirii  in sudul Oceanului Pacific, dupa ce fusese abandonata de cel de-al 26-lea echipaj international  în luna august și scoasă de pe orbită cu câteva zile mai devreme, s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Pacificului de Sud, după 15 ani de orbitare în jurul Pământului .

În tot acest timp staţia a fost „locuită” de astronauţi de diferite naţionalităţi şi a funcţionat ca un adevărat laborator spaţial.

 

 

2011: S-a stins din viaţă Elisabeth (Liz) Taylor, supranumită și ”actriţa cu ochii violeţi” .

Era actriţa americană de film considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată”.

 

 

 

 

 

 

 

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932, la Londra.  

A fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori şi a primit de la American Film Institute Premiul pentru întreaga carieră.

 

2011: A decedat cercetătorul şi exploratorul  român Teodor Gheorghe Negoiţă, liderul cercetării polare româneşti  și primul român care a atins Polul Nord (1995).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 2006 a pus bazele primei şi singurei staţii de cercetări polare româneşti din Antarctica, Law-Racoviţă; (n. 1947).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019: A murit criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil, fondatorul (în 1962) a primului cinematograf de arhivă din Bucureşti, „Seara prietenilor filmului”, pe baza căruia a fost creată, doi ani mai târziu, Cinemateca Română ; (n. 1931).

 

 

 

 

 

Imagini pentru tudor caranfil photos

 

 

 

 

A fost realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și tatăl regizorului de film și scenaristului Nae Caranfil.

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

SFÂNTUL MUCENIC NICON

 

 

 

 

 

 

Sfantul Nicon s-a nascut la Neapole dintr-un tata pagan si o mama crestina. A trait in secolul al XIII lea si a fost ofiter roman. In timpul unui razboi, tinanad seama de sfaturile mamei sale, Sfantul Nicon a facut semnul Sfintei Cruci si a rostit tare numele lui Hristos. In acel moment a simtit in el o putere neobisnuita cu ajutorul careia a reusit sa-i alunge pe dusmani.

Dupa razboi, ajunge la Cizic, unde primeste botezul din mana Arhiereului Teodosie, episcopul locului. Dupa ce devine crestin, se retrage intr-o manastire unde se va darui studiului si ascezei. La trei ani de la botezul sau a fost hirotonit preot si apoi episcop.

Dupa moartea mamei sale, se retrage in Sicila, unde va predica Evanghelia. Sfantul Nicon reuseste sa stranga in jurul sau 199 de monahi. In acea vreme incepe prigoana impotriva crestinilor.

Printul Quintianus l-a prins pe Nicon impreuna cu ucenicii lui si i-a supus la mari chinuri. Cei 199 de ucenici ai Sfantului Nicon au fost cu totii omorati prin decapitare. Pe Sfantul Nicon l-a legat de coada unui cal caruia i-a dat drumul in galop in josul unui defileu abrupt, apoi l-au batut cumplit si l-au jupuit de viu; dar Sfantul a supravietuit tuturor acestor pedepse.

 In urma acestor chinuri, i s-a taiat si lui capul. Trupul sau a fost descoperit in urma vindecarii minunate a unui pazitor de turme.

Acesta avea duh necurat si in momentul in care s-a atins de trupul sfantului, s-a tamaduit. Pazitorul a vestit minunea, iar crestinii au luat trupul sfantului Nicon si l-au ingropat cu cinste.

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

Crestin Ortodox.ro; e.maramures; Istoria md.; lessignets.com; Enciclopedia Romaniei.ro; Wikipedia.ro; Rador.ro

 

Publicitate

23/03/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 23/03/2020 | Răspunde

 2. […] O ISTORIE A ZILEI DE 23 MARTIE. VIDEO […]

  Apreciază

  Pingback de ZIUA DE 23 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 23/03/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: