O ISTORIE A ZILEI DE 22 MARTIE. VIDEO
Istoricul zilei de 22 martie
238: Gordian I și fiul sau, Gordian al II-lea,au fost proclamați împărati ai Imperiului Roman.(Anul celor șase impărați).
Capelianus, guvernatorul Numidiei l-a înfrânt și ucis pe Gordian al II-lea în batalia de la Cartagina. Rezultatul așteptat, din moment ce trupele lui Capelianus erau bine organizate și mai luptaseră, iar Gordian al II-lea conducea mai mult un grup de voluntari strânși în grabă.
La auzul veștii morții fiului său, Gordian I s-a sinucis, iar Gordian al III-lea, nepotul lui Gordian al II- lea, va deveni împărat la sfârșitul anului 238.
924: S-a născut Dinh Bo Linh, primul împărat al Vietnamului; (d.979).
Đinh Bộ Lĩnh a eliberat Vietnamul de sub stăpânirea chineză și a întemeiat dinastia Dinh.
1212: S-a născut împăratul Go-Horikawa al Japoniei ; (d.31 august 1235).
A fost al 86-lea împărat al Japoniei 86,conform ordinii tradiționale de succesiune. Domnia sa a durat din 1221, pana in 1232.
1312: Papa Clement al V-lea a desființat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui Filip al IV-lea cel Frumos.
Ordinul a fost infiintat in 1118, la Ierusalim, cu misiunea de a pazi locurile sacre din Tara Sfanta, precum si drumurile frecventate de catre pelerini. Templierii se considerau cavaleri ai Domnului, fiind supusi Bisericii Catolice.
Deviza lor era “Non Nobis, Domine, Non Nobis, Sed Tuo Nomini da Gloriam”, adica “Da-ne glorie Doamne, nu pentru noi, ci pentru numele Tau”.
În timp, Ordinul a castigat în putere și s-a extins în întreaga Europă. În 1139, Papa Inocentiu al II-lea acordandu-le dreptul sa poarte semnul crucii pe uniforma militara mai ales ca ei au jucat un rol important in cruciade. Influenta templierilor a crescut tot mai mult odata cu sporirea averii ordinului, maximul de popularitate fiind atins in secolul al XIII-lea.
În 1307, regele Filp cel Frumos a initiat o actiune de anihilare a ordinului, cavalerii fiind persecutati si acuzati de erezie. Oficial, Ordinul Templerilor a fost desființat în 1312, însa câtiva cavaleri refugiați în Portugalia au pus bazele unei grupări mai mici, numite Camasile lui Hristos.
1459: S-a născut împaratul Maximilian I al Sfântului Imperiu Romano-German; (d. 12 ianuarie 1519). A făcut parte din Casa de Habsburg si fost impărat al Sfântului Imperiu Romano-German din 1508 până la moartea sa.
În 1495 a condus reuniunea Dietei Imperiale de la Worms care a decis Reforma Imperială.
În 1499 este forțat să recunoască independența de facto a Confederației Elvețiene.
Maximilian I (pictura de Albrecht DÜRER)
În 1508, cu consimțământul Papei Iulius al II-lea, Maximilian ia titlul de Împărat Roman Ales (germană Erwählter Römischer Kaiser) al Sfântului Imperiu Roman, nefiind însă încoronat de Papă, deoarece a considerat drumul până la Roma mult prea periculos.
1544: A murit Johannes Magnus, ultimul arhiepiscop catolic al Suediei; (n.1488).
1599: S-a născut Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist olandez al secolului al XVII–lea. A fost elev al lui Rubens şi s-a stabilit, pentru o vreme în Anglia, unde a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I (care l-a si inobilat), influenţând arta engleză a vremii.
Autoportret cu floarea soarelui
Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără: „Încoronarea cu spini”, „Portretul lui Carol I, regele Angliei”, „Snyders şi soţia sa”;(m.9 decembrie 1641).
1611: Radu Mihnea ocupă cetatea Tîrgovişte, iar principele transilvanean Gabriel Bathory a fost silit să se retragă în faţa oştirilor otomane venite in sprijinul domnului muntean.
1621: Coloniștii protestanți din colonia americană Plymouth ajutați de Squanto, un nativ american din tribul Patuxet care locuise în Anglia mai mulți ani, semneaza un tratat de pace cu puternicele triburi amerindiene Massasoit si Wampanoags, fapt care a contribuit la supraviețuirea și mai apoi, la dezvoltarea coloniei.
1687: A murit compozitorul francez de origine italiană Jean Baptiste Lully, cel care a condus orchestra regelui Franței, Ludovic al XIV-lea.
Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Franţei.
În 1661 a devenit cetăţean francez (n.28 nov. 1632, la Florenţa).
1797: S-a născut Wilhelm I ((Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern), rege al Prusiei şi împărat german; (m. 9 martie 1888).
1812: În urma negocierilor de pace ruso-turce de după Războiul ruso-turc de la 1806-1812, ţarul Alexandru I accepta Prutul ca graniţă a Imperiului Rus pînă la vărsarea lui în Dunăre.
Alexandru I, împărat al Imperiului Rus 1801-1825 |
În cele din urmă turcii au cedat , astfel că pacea ruso-turcă se încheie la 16/28 mai 1812, la Bucureşti.
Articolele IV şi V consfinţeau sfîşierea în două a Principatului Moldovei, vasal Porţii, şi răpirea de către Rusia a regiunii dintre Prut şi Nistru, denumită de atunci Basarabia.
1818: Împăratul rus Alexandru I aprobă regulamentul Administraţiei principale a coloniştilor din sudul Rusiei.
1832: A murit scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe, născut la 28 august 1749 în Frankfurt pe Main, ”Suferințele tanarului Werther, „Faust”,”Afinitățile elective”; (n. 28 aug. 1749).
Johann Wolfgang von Goethe
1834: (22 martie 1834 – 2 aprilie) – Înalta Poartă numeşte, cu acordul guvernului rus, domnitorii celor două Principate române : Alexandru Ghica în Valahia şi Mihail Sturdza în Moldova.
1841: În Franţa intra în vigoare Legea care interzicea angajarea copiilor sub 8 ani.
Vârsta minimă pentru ocuparea forţei de muncă este stabilită la 8 ani pentru munca de zi şi 13 ani, în cazul muncilor de noapte.
Durata timpului de lucru era stabilită la 8 ore pe zi pentru copiii cu vârste cuprinse 8 si 12 ani şi 12 ore pentru cei între 12 şi 16.
Aceasta noua lege avea valabilitate în Franţa numai pentru întreprinderile cu mai mult de 20 de muncitori și a fost foarte nepopulară.
1895. În Franța, fraţii Louis şi Auguste Lumière făceau pentru prima oară în lume o demonstraţia cu invenţia lor – filmul cinematografic, prezentat într-un cadru privat, în faţa rudelor şi a prietenilor.
Pelicula carea a durat aproape un minut, a uimit asistenţa care nu mai văzuse niciodată scene reale în mişcare, proiectate pe un perete. Reprezentaţia publică a avut loc la data de 28 decembrie a aceluiaşi an, la salonul indian al Grand Cafe din Paris, în prezenţa unui număr de 33 de spectatori, care au plătit pentru prima oară un bilet de intrare la cinema: un franc.
Filmul s-a numit „Muncitori părăsind fabrica Lumière din Lyon” / „La Sortie des Usines Lumière à Lyon”.
1912: Au fost aprobate legea și Statutele prin care s-a înființat „Societatea Scriitorilor Români”.
1923 : S-a născut mimul francez Marcel Marceau, supranumit „Charlie Chaplin al pantomimei” .
Adevăratul său nume era Marcel Mangel și a fost un supravieţuitor al Holocaustului.
Marcel Marceau (22.o3.1923 – 22.09.2007) a fondat, în 1958, o şcoală de mimi la Paris.
http://www.born-today.com/Today/03-22.htm
1926: S-a constituit Federația Româna de Box profesionist, sub preşedinţia lui Nicolae Niculescu-Ianca.
Tot atunci a avut loc şi primul campionat naţional. Primele mărturii despre o activitate pugilistică organizată datează din 1905, iar prima organizaţie care a diriguit acest sport a luat fiinţă pe 21 iunie 1912, sub denumirea de Comisia centrală de box din cadrul Federaţiei Societăţilor Sportive din România.
Prima adunare generală avea să se desfăşoare câteva zile mai târziu pe 2 aprilie, iar în acelaşi an s-a reuşit afilierea la International Boxing Union.
Prima participare a boxerilor amatori la Campionatele europene este consemnată la Budapesta, în iunie 1930, unde Marian Pleşu, la categoria cocoş, obţine prima medalie, de argint, pentru boxul românesc
1935: Televiziunea germană începe transmisiunile regulate.
TV german în 1935
http://www.tvhistory.tv/1935-39GermanTV.htm
Germania a fost prima ţară europeană în care au început să fie transmise programe regulate de televiziune.
În fiecare luni, miercuri și sâmbata erau prezentate între orele 20.30 şi 22 filme şi o selecţie de ştiri săptămânale.
Pentru a se permite publicului larg să vadă programele, au fost instalate receptoare de televiziune prin tot Berlinul.
1943: A avut loc premiera filmului “O noapte furtunoasa”, în regia lui Jean Georgescu, ecranizare a celebrei comedii a lui I.l.Caragiale.
Filmul alb-negru, cu o durată de 70 minute a avut premiera la Cinema ARO.
În distribuţie: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Florica Demion, George Demetru, Gheorghe Ciprian, Maria Maximilian, Iordănescu Bruno.
1943: S-a născut George Benson, chitarist şi interpret afro-american de muzică soul, pop şi R&B.
1945: Egiptul, Arabia Saudită, Liban, Siria, Irak, Yemen şi Iordania hotărau în comun la Cairo să fondeze Liga Arabă.
Sediul ei este la Cairo din 1945, cu o întrerupere între anii 1979-1990, perioadă când a funcționat la Tunis ( după ce Egiptul a fost suspendat din organizaţie timp de 10 ani).
Asociația dorea sa afirme unitatea naţiunii arabe şi independenţa membrilor săi individuali.
Alte state din lumea arabă s-au alăturat ulterior acestei organizaţii, care are acum 22 de membri, cu toate că participarea Siriei a fost suspendată din noiembrie 2011, ca o consecinţă a războiului civil.
Liga Arabă se va opune deschis la crearea Statului Israel şi va găzdui OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei), în 1964.
1947: S-a născut muzicianul Patrick Olive, chitarist şi percuţionist britanic (membru al renumitei formații Hot Chocolate).
VIZIONATI AICI
1948: Regele Mihai I al României a fost primit la Casa Albă de președintele american Harry Truman.
1950: S-a născut viitorul compozitor bosniac de renume internațional Goran Bregovič, unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni din Balcani, care îmbină cu desăvârşire energia muzicii ţigăneşti, a muzica de cor balcanice şi a rock-ului (a semnat coloana sonoră pentru filmele regizorului Emir Kusturica „Vremea ţiganilor”, „Arizona Dream”, „Underground”).
1960: Arthur Leonard Schawlow și Charles Townes au primit patentul pentru inventarea laserului.
Foto: Charles H. Townes stânga și Arthur Leonard Schwalow (dreapta)
1963: Trupa The Beatles lansează în Marea Britanie primul său album : Please, Please Me.
Va dura doar trei săptămâni pentru a ajunge pe locul 1 în clasamentele britanice şi va rămâne în top timp de 70 săptămâni.
1965: La propunerea lui I. Gh. Maurer, Plenara C.C. al P.artidului Muncitoresc Român îl alege în funcția de prim-secretar al acestui partid pe Nicolae Ceaușescu.
Fostul dictator comunist Gheorghiu-Dej încetase din viață la 19 martie 1965.
Pe 22 martie 1965, Nicolae Ceaușescu, liderul comunist care răspundea de sectoarele cheie ale puterii, Armata, Securitatea, Justiția si Miliția, a fost ales prim-secretar al Partidului Muncitoresc Roman, care avea sa revina in curand la vechea sa denumire de Partidul Comunist Roman.
1967: S-a născut scriitorul german Jan van Helsing.
Jan Udo Holey, cunoscut sub pseudonimul său literar Jan van Helsing, este un controversat autor german care, în scrierile, sale avansează multe teorii ale conspirației despre implicarea francmasoneriei în conducerea lumii, despre așa zisa supraviețuire al lui Hitler după Al doilea război mondial plecând către Antarctica, inclusiv despre teoria că Pământul ar fi gol, ș.a.m.d. inspirându-se din Protocoalele înțelepților Sionului.
Cărțile sale Geheimgesellschaften (Societățile secrete) și Geheimgesellschaften 2 au fost interzise în Germania și în Elveția sub acuzația că incita la ură împotriva evreilor.
Majoritatea cărților sale, cum ar fi ”Die Kinder des neuen Jahrtausends” sau ”Mediale Kinder verändern die Welt” au subiecte non-politice și descriu probleme ezoterice.
1977: Dictatorul comunist al României, Nicolae Ceaușescu, a decis ”refacerea urbanistică” a Bucureștiului, în urma cutremurului din 4 martie 1977, fapt care care a dus la demolarea mai multor monumente istorice, cele mai multe fiind vechi lacașe de cult ortodoxe.
Cutremurul produs în seara zilei de 4 martie 1977 cu epicentrul în Vrancea, la ora locala 21h si 22 min., a fost cel mai grav cutremur din perioada postbelica și a provocat distrugeri materiale enorme în sudul și estul țării, cu deosebire în București, precum și un numar mare de victime.
În România, cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a țării, cu deosebire în municipiul București, unde 32 de clădiri au fost distruse, între care mai multe construcțiii vechi,ridicate în perioada antebelică, dar și 3 clădiri noi, ”socialiste”.
În urma cutremurului au murit 1570 de oameni, iar alte peste 11000 de persoane au fost accidentate.
De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au inregistrat incendii provocate de explozii de gaze si alte surse de foc deschis.
În cadrul unei şedinţe a C.C. al P.C.R., s-a hotărât trecerea la edificarea în Bucureşti a unui nou centru politico-administrativ al ţării. Lucrările, care au început în 1978, au avut drept consecinţă demolarea a circa unei treimi din suprafaţa zonei centrale a oraşului (o mare parte din cartierele 13 Septembrie, Uranus, Unirii, Dudeşti, Muncii ş.a.).
În perioada 1981-1988 au fost distruse mii de locuinţe, numeroase monumente de artă, clădiri istorice şi biserici, în zonă construindu-se aşa-numita „Casă a Poporului” şi Bd. Victoria Socialismului (astăzi, Palatul Parlamentului şi Bd. Unirii)
1992: Căderea comunismului în Albania: Partidul Democrat obține o majoritate decisivă în alegerile parlamentare libere, scoțând de la putere comuniștii care stăpâniseră timp de mai multe decenii această țară balcanică.
1994: A încetat din viaţă Walter Lanz, creatorul celebrului personaj de desene animate Woody Woodpecker (n. 27 apr 1899).
Woody Woodpecker, ciocanitoarea buclucasa, a supravieţuit creatorului său, care a murit la Los Angeles, la vârsta de 93 de ani.
Lantz avut ideea de a concepe acest personaj, după ce o ciocănitoarea i-a perturbat luna de miere la inceputul anilor ’40.
Creator de desene animate, el a iniţiat un punct de cotitură în istoria filmului de animaţie, prin producerea primul desen animat in Technicolor.
1995: Cosmonautul sovietic Valeri Poliakov s-a reîntors pe Pământ dupa o ședere record în spațiul cosmic: 438 de zile.
1997: Regele Mihai a sosit la Londra, în cadrul primei misiuni asumate de a sprijini demersurile României de a adera la NATO.
2001: A murit William Hanna, co-președinte si co-fondator, alaturi de Joseph Barbera, al studiourilor cinematografice americane “Hanna-Barbera”.
A dominat industria desenelor animate, fiind creatorul simpaticelor personaje Tom si Jerry, Scooby Doo sau Familia Flintstone.
Desenele animate Hanna-Barbera au fost încoronate în şapte rânduri cu premii Oscar.
2002: Margaret Teacher, fost prim-ministru al Marii Britanii, își anunța retragerea din viața publică, după ce a suferit un accident vascular cerebral.
A fost prima femeie care a deţinut funcţia de prim-ministru al Marii Britanii.
A fost lider al Partidului Conservator din Marea Britanie și a condus ţara între anii 1979-1990, fiind poreclita “Doamna de Fier”.
2002: Liga Transilvania-Banat s-a constituit în partid politic, avându-l ca președinte pe Sabin Gherman, un jurnalist ratat, autor al asa zisului manifest „M-am săturat de România”.
Sabin Gherman a depus, la jumătatea lunii octombrie 2002, la Tribunalul Municipiului București (TMB), actele de înregistrare a Ligii Transilvania-Banat ca partid politic.
Instanțele bucureștene au refuzat înregistrarea formațiunii ca partid politic, iar Sabin Gherman a chemat în judecată Statul Român la CEDO.
Ulterior, controversatul Sabin Gherman a lansat la Cluj Partidul Ardelenilor, care sub sloganul “Ca sa ai banii tai!”, milita pentru impartirea Romaniei in noua regiuni istorice – Transilvania, Crisana, Maramures, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova si Bucovina, care sa aiba structuri legislative si executive proprii.
Partidul Ardelenilor, condus de Sabin Gherman, a fuzionat cu Partidul Crestin Democrat, condus de Silviu Popa, la Cluj-Napoca, in cadrul unui conferinte de presa.
Alianța Libera Europeană, grupul partidelor regionaliste din Parlamentul European, l-a angajat pe Sabin Gherman ca raportor pentru Romania.
2004: A fost asasinat șeicul Ahmad Yassin, liderul spiritual al mișcarii islamiste palestiniene Hamas.
Liderul fondator şi spiritual al mişcării islamiste Hamas, Sheikh Ahmad Yassin a fost ucis la vârsta de 67 de ani de către armata israeliană în Gaza, în urma unui raid cu elicoptere.
Alți şapte oameni au fost ucişi în acest atac și au fost răniți alți cincisprezece.
Anunţând moartea lui Yassin, conducerea Hamas a avertizat că prim-ministrul israelian “a deschis porţile iadului.”
2010: A murit James W. Black, medic şi farmacolog scoţian, cunoscut pentru inventarea propranololului, sintetizarea cimetidinei, descoperiri pentru care, în 1988, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină; (n. 1924).
2016: În Bruxelles (Belgia) s-au produs trei explozii revendicate de Gruparea teroristă Statul Islamic: două la Aeroportul Zaventem din nord-estul capitalei şi a treia, la distanţă de o oră, în staţia de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul Uniunii Europene.
Bilanţul înaintat de autorităţi a indicat 34 de morţi – 14 la aeroport şi 20 la staţia de metrou – şi 198 de răniţi – 92 la aeroport şi 106 la staţia Maelbeek. Printre răniţi s-au numărat şi patru cetăţeni români.
Aceste atentate au fost cele mai grave acte de terorism din istoria ţării, guvernul belgian decretând trei zile de doliu naţional
2017: A murit scriitorul ceh Alexandr Kliment, fost disident semnatar al Cartei 77, manifest al drepturilor omului în Cehoslovacia comunistă; (n. 1929).
2018: A decedat Dariush Shayegan, filosof, teoretician cultural și profesor, director fondator al Centrului Iranian pentru Studiul Civilizațiilor; (n. 1935).
Shayegan a scris numeroase lucrări de pionierat despre specificitățile epistemologice ale culturilor estice și occidentale și despre posibilitatea dialogului între ele.
A fost directorul fondator al Centrului Iranian pentru Studiile Civilizațiilor, care și-a lansat activitatea în 1977 cu un simpozion internațional privind „dialogul dintre civilizații”, concept care a fost însușit selectiv și de fostul președinte iranian Mohammad Khatami.
În 2009 Shayegan a primit Premiul Global Dialog,un premiu internațional conferit ca o apreciere și recunoaștere a concepțiilor sale.
2019: A încetat din viață geologul și profesorul francez Jean Dercourt; membru de onoare străin al Academiei Române (1992); (n. 1935).
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfântul Vasile de Ancira
Sfantul Vasile de Ancira a mucenicit sub arieni, in vremea domniei impăratului Constantiu. El era cunoscut tuturor din vremea lui, mai ales pentru ravna sa de a apara dreapta credinta ortodoxa, impotriva chiar si a imparatului celui pagan.Urmand la tronul imparatesc imparatul Iulian Apostatul, acesta a inceput a prigoni puternic pe crestini. Sfantul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredinta imparatului si relele lui fapte impotriva crestinilor, motiv pentru care sfantul a si fost aruncat in inchisoare.
Când imparatul a cautat sa-l castige de partea sa pe sfant, spre a nu-l omora si a tulbura poporul impotriva lui, Sfantul Vasile i-a raspuns, zicand:„Eu in Hristos al meu cred, pe Care tu il lepezi pe cand El ti-a incredintat tie imparatia aceasta pamanteasca; de aceea va fi luata ea de la tine, foarte curand.”
Si alte asemenea profetii, descoperite de Dumnezeu sfantului.Imparatul Iulian s-a umplut de manie mare auzind acestea. Drept urmare, el a poruncit ca trupul sfantului să fie jupuit de viu.
După alte câteva zile, imparatul a venit iar la el, sa vada daca nu a renuntat la cele dintai. Vazandu-l pe imparat, sfantul a luat o fasie de piele si, aruncand-o la picioarele lui, zise:
„Apuca și mananca, imparate, caci dulce iti este tie acest fel de hrana, iar mie Hristos imi este Viata!”Rusinat, impăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii si-au continuat porunca pana ce sfântul si-a dat duhul in mainile lui Dumnezeu, la anul 363.
VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 22 MARTIE – TODAY IN HISTORY
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază