CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 20 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 43 î.Hr. : S-a născut poetul latin Publius Ovidius Naso; (decedat in anul 17 sau 18 la Tomis (astăzi Constanța în Romania).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru ovidius photos

 

În toamna anului 8 d.Hr., în mod neașteptat, fără o hotărîre prealabilă a Senatului, Augustus hotărăște exilarea lui Ovidiu la Tomis  pe țărmul îndepărtat al Marii Negre.

Forma de exil la care a fost supus era relativ mai ușoară („relegatio”) și nu conținea clauza aquae et ignis interdictio (în sensul de „proscris în afara legii”). Motivele exilului au rămas până astăzi învăluite de mister.

Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală.

 

Datorită perfecţiunii formale a stilului, umorului fin şi fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Virgiliu.

 

 

 

 

 235: Maximin Tracul este proclamat împărat. Este primul barbar care a urcat pe  tronul Imperiului Roman si de asemenea primul dintre împărații-soldați.  

 

 

 

 

Imagini pentru Maximin Tracul photos

 

 

 

Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173 – aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul a fost împărat roman în perioada 235–238.

„Historia Augusta” precizează că Maximin era născut în Tracia sau Moesia. Și-a început cariera ca simplu soldat, în timpul lui Septimiu Sever prin anul 190. Avea o statură și o forță  fizică neobișnuită, fapt ce i-a permis să urce rapid în grad.  În jurul anului 232 a fost comandant de legiune în Egipt.

În 234 a fost numit guvernator al Mesopotamiei. În timpul domniei lui Alexandru Sever (208 – 235), a fost numit  comandant pentru recruții din Pannonia, ce formau Legiunea a IV Italica.

Împreună cu legiunea Legio XXII Primigenia, Maximin i-a asasinat, în 235, pe împăratul Alexandru Sever și pe mama acestuia la Mogontiacum (astăzi Mainz).

Garda pretoriană l-a recunoscut pe Maximin ca împărat, iar Senatul și-a dat confirmarea.

Fiul lui Maximin Tracul  cu Caecilia Paulina, Maximus, a fost proclamat Caesar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

687: A decedat  Sfântul Cuthbert (n.cca.634), un călugar si episcop anglo-saxon, considerat patronul regatului Northumbriei situat in nordul Angliei, și  unul dintre cei mai importanti sfinți  britanici în Evul Mediu.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Sfantul Cuthbert photos

 

 

 

 

 

 

 

  1393: Moare la Praga, Ioan Nepomuk  preot și martir, probabil de origine germană, (născut  Johannes Welflin)  în „Pomuk”, localitate din Boemia  de vest cca in anul 1345.

 

 

 

 

 

Make your wish!

 

 

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în raul Vltava ( Moldau), de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat sacramentul  (taina) împărtășaniei și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel al IV-lea de Luxemburg , păcatele spovedite lui de soția acestuia.

În anul  1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea  (1724-1730)

Ioan Nepomuk este patronul protector al Boemiei , dar si al celor care pastreaza o taina.

 

 

 

 

 

1476: În scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), îi era lăudată vitejia care “a adus atîta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri”.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Papei Sixt al IV-lea photos

 

 

 

 

 

 

 

 

1602: Este inființată  Compania Indiilor Olandeze de Est (VOC), una dintre cele mai mari companii de comerț din lume, deținând o flotă formată din peste o sută de vase și având mii de angajați și birouri în Asia și în șase orașe olandeze. 

Compania avea dreptul de monopol asupra comerțului, de a bate monedă, de a construi fortărețe sau de a purta război,   fiind socotita în istoria economiei mondiale   primul concern multinational.

A fost in secolele XVII și XVIII  una dintre cele mai mari companii din lume.

 

 

 

 

 

 

 

1639: S-a născut eroul poporului ucrainean, hatmanul Ivan Mazepa; (m.28 august 1709).

 

 

 

Image -- Ivan Mazepa (portrait by an unknown artist).

 

 

 

A fost  hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708. S-a aliat cu regele suedez Carol al XII-lea, alaturi de care a luptat la Poltava (1708) împotriva tarului rus Petru I, sperand sa recucerească independența Ucrainei față de Rusia.

După infrângerea suedezilor, Mazepa s-a refugiat in Valahia și mai apoi în Moldova, la Tighina, unde a murit în anul 1709.

Viata lui i-a inspirat pe Byron, Victor Hugo, Franz Liszt sau Pușkin.

 

 

 

 

 

1725: S-a născut sultanul otoman Abdul Hamid I; (d.1789).

 

 

 

 

 

Imagini pentru sultanul otoman Abdul Hamid photos

 

 

 

1726: A murit Isaac Newton (31 martie/20 martie), fizician, astronom şi matematician britanic, cel care a pus bazele mecanicii clasice şi ale mecanicii cereşti ; (n. 1642/1643).

 

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.crystalinks.com/newton.jpg

 

Cea mai importantă descoperire a sa a fost “legea atracţiei universale”, formulată în 1687; (n.25.12.1642).

A inventat telescopul (1687); în matematică a pus bazele calculului infinitezimal, în acelaşi timp şi independent de germanul Leibniz .

 

 

 

 

1770:  S-a născut poetul german Johann Friedrich Hölderlin; (m.7.06.1843).

 

 

 

 

Imagini pentru Johann Friedrich Hölderlin

 

 

 

 

 

1809, 20.III/1.IV: S-a născut scriitorul rus Nikolai Gogol; (m. 1852).

 

 

1811: S-a născut Napoleon al II-lea al Franței.

Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte), duce de Reichstadt (20 martie 1811 – 22 iulie 1832), a fost fiul împăratului Napoleon I al Franței și a celei de-a doua soții Marie Louise de Austria. A primit  de la naștere titlul de print al Imperiului si a fost cunoscut sub numele de  Regele Romei.

 

 

 

 

 

Fișier:80 Napoleon II.jpg

 

 

 

În 1815, după înfrângerea de la Waterloo, Napoleon a abdicat în favoarea fiului său.

A doua zi după abdicarea lui Napoleon, o comisie guvernamentală de cinci membri a preluat conducerea Franței, în așteptarea întoarcerii regelui Ludovic al XVIII-lea.

Comisia a deținut puterea timp de două săptămâni iar Napoleon al II-lea nu a fost chemat ca împărat niciodată.

A murit de tuberculoză la Palatul Schönbrunn din Viena la 22 iulie 1832.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1815: După ce a evadat de pe insula Elba, Napoleon s-a reîntors la Paris în fruntea unei armate de circa 300.000 de oameni între care mai mult de jumatate erau voluntari.

Acesta a fost inceputul Războiului de «100 de zile».

 

 

 

 

 

 

1820: S-a născut la Huși, în Moldova Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).

 

 

 

 

Fişier:Alexandru Ioan Cuza.jpg

Alexandru Ioan Cuza, domn al Moldovei, domn al Munteniei (Valahiei), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei şi al Valahiei, domnitor al Principatelor Unite, a pus bazele naţionalităţii româneşti.

Se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici.
Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, precum şi al statului naţional România.

El a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române.


Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvîrşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptînd oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.

Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului, dar mai ales fata de radicalismul reformelor pe care le-a impus adeseori cu forta.

A decedat în exil  la data de 15.06.1873 la Heidelberg in Germania.

 

 

 

1828: S-a născut dramaturgul norvegian Henrik Ibsen (“Peer Gynt”, “Stâlpii societăţii”); (m.23.05.1906).

 

 

 

 

 

Imagini pentru henrik ibsen

 

 

 

Este considerat părintele teatrului modern european.

 

 

 

 

1831:  S-a născut pictorul român Theodor Aman.

 

 

 

 

P aman.jpg

 

Numele său a rămas în istoria artei româneşti nu doar prin valoarea operelor semnate, ci şi prin contribuţia avută la întemeierea primelor şcoli de arte frumoase, la Bucuresti şi Iaşi (1864); (m.19.08.1891).

 

 

 

 

 

1847: S-a născut la Ismail în sudul Basarbiei țariste, azi în  Ucraina, compozitorul Gavriil Musicescu, cunoscut mai ales prin lucrările sale corale; (m.08.12.1903).

A fost unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esenţa comorilor folclorului românesc; (m. 1903).

 

 

 

 

Imagini pentru gavriil musicescu photos

Este tatăl celebrei pianiste și profesoare de pian Florica  Musicescu, și bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu si Alexandru O.Teodoreanu (Păstorel).

 

 

 

 

 

 

 

1848: Revoluția din Germania – A abdicat regele Ludwig I al Bavariei.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ludvig I al Bavariei photos

 

 

 

 

 

Ludovic I al Bavariei (germană Ludwig I; n. 25 august 1786 – d. 29 februarie 1868), a fost rege al Bavariei, din 1825 până în 1848, când a abdicat în timpul revoluțiilor care au cuprins statele germane, în favoarea fiului său Maximilian al II-lea al Bavariei.

Mare iubitor al artelor și sprijinitor al acestora, Ludovic I al Bavariei a rămas cunoscut prin templul realizat pe malul Dunării, în apropiere de Regensburg, Walhalla, prin Galeria de frumuseți, precum și prin Gliptoteca de la München.

 

 

 

 

 

1852: A fost publicata cartea “Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe.

 

 

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.nndb.com/people/451/000048307/stowe-crop.jpg

Harriet Beecher Stowe

 

 

 

1862 : In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza fuzioneaza  şcolile militare de ofiţeri de la Iaşi ( Moldova) şi Bucureşti, (Muntenia), din cadrul Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

 

 

 

 

 

 

 

1965:  România a devenit  membră a Organizaţiei Interguvernamentale pentru Navigaţie Maritimă, organizaţie specializată a ONU (creată la 17.III.1959), cu sediul la Londra.

În cadrul acestei agenții specializate denumite în prezent Organizația Maritimă Internațională, România este parte la toate convențiile internaționale majore privind siguranța navigației, prevenirea poluării și facilitarea traficului maritim internațional.

 

 

 

 

 

  

1871: A fost constituită Societatea Academică Literară «România Jună» din Viena.

A fost una dintre cele mai importante organizaţii ale studenţilor români din capitala imperiului Austro-Ungar.

Preşedinte al societăţii a fost ales Ioan Slavici, iar bibliotecar, poetul Mihai Eminescu.

Între membrii de seamă ai României June s-au numărat Titu Maiorescu, Virgil Oniţiu, Vasile Goldiş ş.a.

 

 

 

 

 

 

1874: S-a născut Börries, baron de Münchhausen, poet liric german, autor de balade (m.16.02.1945).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Börries, baron de Münchhausen, photos

 

 

 

 

 

 

 

1879 : Intră în vigoare în România, Convenţia poştală universală, încheiată la Paris, la 01.06.1878, de către Congresul poştal.

 

 

 

 

 

 

 

1883: La Paris, a fost semnata Convenția pentru protectia proprietății intelectuale.

 

 

 

 

 

 

 

1886 : În Bucureşti, România, s-a născut  George Topârceanu, poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936.

 

 

 

George Topârceanu, poet român

 

Volumele sale s- au bucurat de un mare succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie.

 

 

 

 

Detalii:  George Topârceanu, biografie.

 

 

 

 

1894: Conducătorul Revoluției de la 1848 din Ungaria, Lajos Kossuth s-a stins din viață; (n.19.09.1802).

 

 

 

 

Imagini pentru , Lajos Kossuth Photos

 

 

 

 

Omul politic şi publicistul maghiar  a fost  guvernator general al Ungariei  după proclamarea statului naţional-unitar (1849).

După înfrângerea revoluţiei a trăit în Turcia, Anglia şi Italia.

 

 

 

 

 

1899: În celebra închisoare Sing Sing, Martha M. Place a devenit prima femeie executata pe scaunul electric.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Martha M. Place photos

 

Era vinovată de uciderea fiicei sale vitrege, Ida Place.

 

 

 

 

 

 

1904: S-a născut psihologul american Burrhus Frederic Skinner, autorul unor contribuţii importante la teoria behaviorismului („cutia lui S”).

Imagini pentru Burrhus Frederic Skinner, photos

Lucrările sale au influenţat metodele de studiere a comportamentului uman; (m. 1990).

 

 

 

 

 

 

1915: S-a născut pianistul rus Sviatoslav Richter; (m.1.08.1997).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Sviatoslav Richter;photos

 

 

 

 

 

 

1916: Savantul  Albert Einstein a publicat teoria relativitatii generale, conform careia legile generale ale tuturor fenomenelor fizice sunt aceleasi in toate sistemele din Univers.

 

 

 

 

Imagini pentru albert einstein photos

Acestea au aparut in lucrarea “Bazele teoriei relativitatii restranse si generalizate”. Teoria, geometrica, postuleaza ca prezenta de masa si energie conduce la “curbura“ spatiului care influenteaza traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, in urma fortelor gravitationale.

Forta de atractie a lui Newton este inlocuita in teoria relativitatii cu o deformare a spatiului in jurul corpurilor. Asa cum o minge deformeaza o panza intinsa, formand o adancitura, un corp modifica spatiul din jurul lui.

Aceasta proprietate explica de ce corpurile, oricare ar fi masa lor, cad toate cu aceeasi acceleratie.

Mai mult, Einstein a enuntat faptul ca timpul si spatiul nu pot exista in absenta materiei.

Teoria relativitatii generale survine demonstratiei privind relativitatea restransa, formulata in 1905, care modifica legile mecanicii newtoniene la viteze mari si care contine celebra formula E=mc², care induce echivalenta intre materie si energie.

 

 

 

 

 

 

1923: A murit istoricul Dimitrie Onciul, membru al Academiei Române; (n.1856).

 

 

 

 

http://foaienationala.files.wordpress.com/2009/11/dimitrie-onciul.jpg?w=200&h=260

 1933: A fost executat Giuseppe Zangria, gasit vinovat pentru uciderea primarului orasului Chicago, Anton Cermak, si tentativa de asasinare a presedintelui SUA, Franklin Delano Roosevelt.

 

 

 

 

 

1944 : S-a născut medicul german Erwin Neher, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1991, împreună cu Bert Sakmann.

 

 

 

 

 

1950 : S-a născut Carl Palmer, baterist, compozitor şi vocalist britanic (Atomic Rooster, Emerson, Lake & Palmer, Asia). 

 

 

 

 

 

 

 1956: Tunisia si-a declarat independenta față de  Franța. Sărbătoare naţională.

 

 

 

Imagini pentru tunisia map

 

 

 

 

 

 

1959:  S-a născut soprana  română  Felicia Filip. 

 

 

 

https://i0.wp.com/feliciafilip.wifeo.com/images/Copie-de-35.JPG

 

 

 

1969: Muzicianul britanic John Lennon, membru al trupei Beatles, s-a căsătorit cu artista japoneză Yoko Ono în cadrul unei ceremonii desfășurate  în Gibraltar.

  

 

 

 

1986: Politicianul Jaques Chirac a fost numit premier al Frantei.

 

 

1990: Namibia a devenit republica independenta.

 

 

 

 

 

 

1990: La Targu Mures  au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români. Incepute cu o zi inainte, acestea au fost aplanate doar după intervenția armatei.

Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea unor servicii secrete straine în declanșarea conflictului.

Ulterior, Biroul Executiv al CPUN a infiintat o comisie de ancheta, insarcinata cu investigarea acestor incidente grave.

 

 

 

 

 

 

1990: In Romania, s-a deschis oficial campania electorala.

 

 

 

 

 

 

1995: In metroul din Tokio a avut loc un grav atac terorist cu gaz sarin, acesta fiind pus la cale de membrii sectei Aum. Atentantul s-a soldat cu moartea a 12 oameni și rănirea altor 5.500.

Acesta a fost primul atac terorist cu  armă chimică inregistrat pe plan mondial.

 

 

 

 

 

 

1996 : Începe isteria   bolii “vacii nebune”, odată cu anunţul că bovinele atinse de ESB (encefalopatia spongiformă bovină) pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakobs. 

 

 

 

 

 

 

1999 : Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sînt evacuaţi din provincia sîrbă Kosovo în Macedonia. Forţele de securitate sîrbe şi armata iugoslavă îşi multiplică acţiunile împotriva UCK la Drenica.

 

 

 

 

 

 

2000 : Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Ţara Sfîntă, cu un mesaj de căinţă din partea Bisericii Catolice pentru suferintele evreilor şi de recunoaştere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.

 

 

 

 

 

 

2000 : Se inaugureaza la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de maduvă din lume.

 

 

 

 

 

 

2001: A murit politicianul comunist  Ilie Verdeţ ; (n.10.05.1925).

 

 

 

 

 

 

 

2003 :  Forţele aliate au lansat primele atacuri asupra Irakului, după expirarea ultimatumului adresat de preşedintele american, la 17.03.2003.

 

 

 

 

 

 

 

 

Preşedintele SUA, George W. Bush a  anunţat pe 20 martie , la ora 10.15, începutul operaţiunilor militare împotriva Irakului, în cadrul operaţiunii “Iraqi Freedom”. Războiul a fost declanşat sub motivul  că Irakul ar deţine arme de distrugere în masă. 

Aviaţia americană a lansat primele raiduri asupra Bagdadului, la scurt timp după expirarea ultimatumului formulat de preşedintele SUA, George W. Bush.

Două rachete subsonice de tip Tomahawk au fost lansate de pe nava USS Bunker Hill cu destinaţia Bagdad.

 Liderul irakian Saddam Hussein a fost capturat în decembrie 2006 şi spânzurat câteva zile mai târziu.

Timp de aproape nouă ani, cât a durat războiul, peste o sută de mii de oameni şi-au pierdut viaţa de ambele părţi ale baricadei, printre care şi trei români, în timp ce numărul răniţilor a depăşit pragul de două sute de mii de oameni.

 

 

 

 

 

2004: A murit la vârsta de 94 de ani  Regina Juliana a Olandei; (n. 1909).

Regina Juliana a Olandei (n. 30 aprilie 1909; d. 20 martie 2004) a devenit regina Olandei, pe data de 4 septembrie 1948, dupa abdicarea mamei sale, Regina Wilhelmina a Olandei.

 

 

 

 

 

Imagini pentru regina juliana a olandei si prințul consort

 

 

 

 

Pe data de 7 ianuarie 1937 s-a căsatorit cu Printul Bernhard de Lippe Briesterfeld, exact în ziua cand bunicii sai se căsătorisera, cu 58 de ani în urmă.

Regina a avut patru fete: Beatrix Wilhelmina Armgard, nascuta la 31 ianuarie 1938, Irene Emma Elizabeta, nascuta la 5 august 1939, Margriet Francisca, născuta la 19 ianuarie 1943, și Maria Christina, născută la 18 februarie 1947.

La 30 aprilie 1980, la vârsta de 71 de ani, Regina Juliana  a semnat actul de abdicare iar fiica sa, Beatrix Wilhelmina, a succedat-o la tron.

 

 

 

 

 

 

2010: Înainte de miezul nopţii, a început erupţia vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda.

Apropierea erupţiei vulcanice a fost semnalată de câteva cutremure mai slabe, care au avut epicentrul sub vulcan la o adâncime de aproximativ 10 km.

Pe 14 aprilie 2010, Eyjafjallajökull a erupt din nou, de data acesta din craterul gheţarului, cauzând inundaţii şi ducând la evacuarea a 800 de oameni.

 

 

 

 

 

 

Erupţia a aruncat cenuşa vulcanică la câţiva kilometri în atmosferă, ceea ce a dus la perturbarea şi în final la suspendarea traficului aerian european.

 

 

 

 

 

 

 2017: A murit miliardarul şi omul de afaceri american David Rockefeller; (n.1915).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru david rockefeller photos

 

 

 

 

În 1973 a pus bazele grupului Comisia Trilaterală, cu scopul declarat de a intensifica relaţiile Americii de Nord cu Japonia şi Europa Occidentală.

Averea sa a fost estimată de revista Forbes, în martie 2017,  la 3,3 miliarde de dolari.

De-a lungul vieţii a donat aproape 2 miliarde din averea sa și  a pus bazele mai multor instituţii internaţionale şi asociaţii filantropice.

 

 

 

 

 

2020: A decedat cântărețul, compozitorul, actorul și producătorul de discuri  Kenneth Ray Rogers ( n.21 august 1938) .

A fost membru al Hall of Fame pentru muzica country.  Rogers a imprimat  peste 120 de single-uri de succes în diferite genuri de muzică și a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume, cântecele sale fiind printre cele mai vândute producții  din toate timpurile.

Balada Lady Linnell, scrisă în 1980, a fost clasată pe locul 1 în tabloul Billboard Hot 100 timp de șase săptămâni.

Rogers a fost distins cu  trei premii Grammy și 18 premii American Music.

Muzicianul are și o stea pe Walk of Fame la Hollywood.

 

 

 

 

 

 

 

 Printre cele mai populare balade ale sale se numără „Lucille”, lansată în 1977. 

 

 

 

 

 

 

 

 

La  ora 05:50 (ora României)  am intrat în Echinocţiul de primăvară (începutul primăverii astronomice).

Există un echinocţiu de primăvară şi unul de toamnă.

Echinocţiul desemnează fiecare din cele două momente ale anului când Soarele se află pe traiectoria ecuatorului ceresc şi când ziua este egală cu noaptea.

 

 

 

 

 

 

 

 20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei.

 

 

 

 

 

 

 

Anual, la 20 martie, în  75 de țări membre ale Oraganizatiei Internationale a Francofoniei se celebrează Ziua Internațională a Francofoniei, prin diverse manifestări culturale dedicate acestui eveniment. 

  România a intrat în Mişcarea francofonă în anul 1991, cu statut de observator, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline) .

NOTĂ: Pentru a susține și consolida diversitatea lingvistică și culturală în cadrul sistemului ONU, la 19 februarie 2010, Departamentul Informațiilor Publice al Organizației Națiunilor Unite a anunțat decizia de a sărbători o zi internațională pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale ONU: franceză (20 martie), chineză (20 aprilie) engleză (23 aprilie), spaniolă (23 aprilie), rusă (6 iunie) și arabă (18 decembrie).

 

 

 

 

 

 

Los Angeles: Studioul Universal Pictures, a anunţat  decizia îndrăzneaţă pe care a luat-o pentru a contracara riscurile generate de pandemia de coronavirus asupra industriei filmului, și  îşi va lansa următoarele producţii cinematografice pe platforme de streaming, în aceeaşi zi cu premierele din cinematografe.

Filmele Companiei aflate în prezent în circuitul sălilor de proiecţii  devin disponibile prin servicii online cu plată începând de astăzi, printre aceste producţii aflându-se lungmetraje precum „The Invisible Man”, „The Hunt” şi „Emma”

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 SFINȚII MUCENICI UCIȘI ÎN MĂNĂSTIREA SFÂNTUL SAVA CEL SFINȚIT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru SFINȚII MUCENICI UCIȘI IN MÂNĂSTIREA SFÂNTUL SAVA CEL SFINȚIT photos

 

 

 

  

Pagânii etiopieni au atacat Manastirea Sfantului Sava cel Sfintit in secolul al VIII lea, crezând ca manastirea adaposteste multe bogății. Pentru ca nu au găsit bunuri materiale, acestia au decis sa îi treacă prin ascutisul sabiei pe vietuitorii de acolo.

Monahii, sfatuiti de Staretul Toma, au zis:

“Noi din lume am fugit in aceasta pustie pentru dragostea lui Hristos, si prearusinos lucru ar fi sa fugim din pustie de frica oamenilor. De ar fi sa fim cu totii junghiați aici, junghiati vom fi pentru dragostea noastra pentru Hristos pentru Care am si venit sa locuim aici.”

Astfel, pe unii dintre ei arabii i-au ucis cu săgeți, iar pe altii i-au inchis de vii în peștera Sfantului Sava.

La ușa peșterii au pus apoi foc, astfel incât monahii dinauntru au murit cu totii sufocati de fum. Așa si-au dat sfintele lor suflete mucenicii lui Hristos.

Mucenicia lor preaslavită a fost inaintea Praznicul Luminat al Invierii Domnului din anul 796 după Hristos, când pe scaunul impărăției Răsăritului se aflau Constantin si Irina, iar Patriarh al Ierusalimului era Arhiereul Ilie.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editu ra Cartex, Bucureşti 2008.

  2. Crestin Ortodox.ro

  3. emaramures.ro

  4. Istoria md.

  5. TuStiai.ro

  6. Wikipedia.ro

  7. Rador.ro

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

20/03/2020 - Posted by | cultura, ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: