CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un ofițer de informații sovietic a reușit în anii ’70 să obțină o serie de informații sensibile legate de funcționarea administrației prezidențiale a SUA, a Departamentului de Stat, a CIA și NATO


 

 

Eroul Rusiei Alexei Botyan, fotografie de dosar.

© FOTO: SVR PRESS SERVICE

Iuri Șevcenko, un fost ofițer de informații sovietic retras din activitate, a descris în detaliu jurnaliștilor cum a reușit să obțină în anii ’70 o serie dinformații sensibile legate de funcționarea administrației prezidențiale a SUA, Departamentului de Stat,  Agenției Centrale de Informații (CIA) și NATO. Totuși, Șevcenko nu are voie să dezvăluie toate detaliile misiunilor pe care le-a îndeplinit în acea perioadă.

„Mi s-a dat direcția activității indicându-se inamicul principal (SUA) și NATO …  A fost necesară obținerea unor informații legate de activitatea administrației prezidențiale, CIA, departamentului de stat și Sediul NATO „, a declarat Șevchenko .

„Voi sări   detaliile și voi rezuma: singura instituție de care nu m-am apropiat a fost FBI. Am preluat controlul asupra tuturor celorlalte și am obținut documente clasificate – aproximativ 300 de volume de arhive – cu  ștampila” secret ”și cu ștampila„ cosmică ”, „ cosmic ” însemnând cel mai înalt nivel de secretizare a explicat Șevcenko. 

În ianuarie, directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR) și președintele societății istorice ruse, Sergei Narîșkin, a dezvăluit pentru prima dată în public numele a șapte agenți „ilegali” ai serviciilor de informațiil  ruse, care au adus o contribuție importantă la protejarea intereselor Rusiei și la asigurarea securității acesteia. Printre ei era și Șevchenko.

Potrivit SVR, un agent ilegal este un spion care acționează într-un stat străin, sub acoperirea cetățeniei acelui stat sau al unei țări terțe. Agentul activează legendat cu o biografie falsă, concepută pentru el până  în cele mai mici detalii.

Potrivit SVR, începând cu 1969 Șevcenko mergea regulat în călătorii de afaceri în străinătate pentru a rezolva diverse sarcini pe linie informativă și  lucra cu surse foarte importante.

A participat la cercetarea și recrutarea de persoane pentru serviciile speciale sovietice și a sustras cu succes informații valoroase cu privire la o serie de probleme deosebit de importante, inclusiv documente strict secrete sigilate cu așa-numita ”ștampilă cosmică”.

Pentru serviciile sale, Șevchenko a fost răsplătit cu înalte distincții,  între care medalia „Erou al Rusiei” acordată de președintele Vladimir Putin în 2017.

 

 

 

https://sputniknews.com/russia/soviet-intelligence-officer-details-how-he-took-control-of-the-white-house/

Publicitate

15/03/2020 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , ,

2 comentarii »

  1. Articol scris cu picioarele .. pentru copiii de la grădinița de handicapați nr.3 din Leningrad.

    Apreciază

    Comentariu de wwrruumm | 15/03/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: